Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
03-04-2010
Spinazietaart
Spinazietaart
Laat het bladerdeeg ontdooien. Pel de ui en het knoflookteentje en
snipper deze. Snijd de ham in kleine blokjes. Maak de spinazie schoon,
was deze en laat in een pan de spinazie met het aanhangende water en wat
zout in ongeveer 5 minuten slinken. Laat de spinazie dan goed uitlekken
in een vergiet en druk er met een houten lepel zoveel mogelijk vocht
uit. Doe de spinazie dan in een kom en meng er de eieren, ui, knoflook,
ham, kaas, melk, peper, zout en paneermeel door. Vet een springvorm in
en schep hierin het spinaziemengsel. Steek met een borrelglaasje rondjes
uit het bladerdeeg en leg dit op het spinaziemengsel. Zet de vorm 35
minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Wel de rozijnen in een kopje heet water. Maak de raapstelen schoon.
Laat de raapstelen uitlekken. Rooster de walnoten in een droge
koekenpan. Snij de gele paprika in fijne slierten. Snipper een ui tot
kleine blokjes. Laat de gewelde rozijnen uitlekken. Schil een rijpe
avocado, verwijder de pit en snij de avocado in plakken. Leg de
raapstelen op een grote bord, strooi de geroosterde walnoten, de
gesnipperde ui, gewelde rozijnen en slierten paprika over de
raapstelen. Plakken avocado kunnen er boven op de salade. Besprenkel de
salade met yogonaise, peper en zout.
Serveertips
Lekker als bijgerecht of vegetarisch maaltijdsalade met geroosterde brood erbij.
Omschrijving van het recept:
Een heerlijke Griekse spinazietaart met feta-kaas en eieren. Voor 10 porties.
Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 2 uur.
Ingrediënten voor dit recept:
1 1/2 kilo spinazie, 1 grote ui, fijngesneden, 1/2 kop verse uitjes, fijngesneden, 1/2 kop melk, 1/2 kop peterselie, versgesneden, 1/2 kop dille, versgesneden, 1 kop boter, 5 eieren, 250 gram feta-kaas, peper, zout, 12 vellen kant en klare fylo, boter om in te vetten.
Bereiding / Instructies:
De spinazie uitzoeken, wassen en snijden.
De boter in een pan laten smelten, de ui fruiten, de verse uitjes toevoegen en evenlater de spinazie. Goed doorroeren.
Peterselie,
dille, peper en zout toevoegen en met de deksel op de pan de spinazie
laten koken tot het meeste vocht verdwenen is.
De pan van het vuur halen, de melk door de spinazie roeren waardoor deze wat afkoelt.
De eieren loskloppen en er de grof gesneden kaas aan toevoegen. Als de spinazie koud is geworden er het eiermengsel doorroeren.
Een flinke ovenschaal, bakplaat invetten en er 8 met gesmolten boter bestreken vellen fylo leggen. De spinazie verdelen over de fylo (met boter bestreken) daar weer opleggen. Uitstekende stukken afsnijden.
De deksel besprenkelen met gesmolten boter en de pita in een warme, voorverwarmde oven 40 tot 50 minuten gaar bakken.
Aardappelen koken.
Zuurkool (met sap) koken in de kokosmelk
Gehakt rul bakken met ajam paniki
Puree maken.
Zuurkool afgieten.
Grill aanzetten.
Banaan in plakjes van 1 cm snijden.
In ovenschaal eerst een laag puree, dan zuurkool, gehakt en banaanschijfjes.
Dit herhalen en eindigen met een laag puree.
Geraspte kaas erover en even gratineren onder de grill.
Hier een eenvoudig/lekker recept voor zuurkoolschotel;
Hier een eenvoudig/lekker recept voor
zuurkoolschotel;
-ongeveer 400 gram gehakt(mag rundergehakt ook zijn)
-aardappelen/of zakje voor aardappelpuree
-klein blikje ananas op sap(in stukjes gesneden)
-zuurkool(pakje naturel)
-teentje knoflook geperst
-peper/zout
-scheutje ketjap manis
-zakje geraspte kaas
Ik schil altijd voor ons 4tjes aardappelen en breng die aan de kook(een kruimige aardappel die ook gepureerd kan worden).
Ondertussen ga ik de gehakt rullen in een braadpan.(ook verwarm ik de
hetelucht oven alvast voor op 200 graden)Als de gehakt gaar en
verkleurd is,voeg ik er een uitgeperst teentje knoflook aan
toe,peper/zout en een scheutje ketjap naar smaak en de in stukjes
gesneden ananas eronderdoor roeren.De zuurkool kook ik altijd in de
tussentijd even in een steelpannetje om het grootste zuur eraf te
halen(dat vinden mijn kids niet zo helaas)Op de gerulde gehakt(ik laat
die altijd in de braadpan die kan n.l ook in de oven,anders moet je een
ovenschaal nemen),doe je de uitgelekte zuurkool verdelen.Als de
aardappels gekookt zijn giet je ze af en maakt er puree van(of je volgt
de gebruiksaanwijzing van het pakje als je zo altijd puree maakt).Deze
doe je bovenop de zuurkool verdelen en hierover strooi je naar believe
de geraspte kaas.Eventjes in de oven tot de kaas gesmolten is en klaar
is de ovenschotel!
Verhit de boter in een hapjespan. Fruit de ui 5 minuten en voeg dan de
zuurkool, suiker, kruidnagels en laurierblaadjes toe. Meng alles goed
en voeg naar smaak zout en peper toe. Schenk het bier erbij en leg de
partjes appel bovenop de zuurkool.
Leg
een deksel op de pan en stoof het geheel in 30 minuten gaar. Schep de
zuurkool nu en dan om. Stoof de laatste 10 minuten de rookworst bovenop
de zuurkool mee.
Verhit de grillpan. Leg de plakjes spek in de
pan en gril ze aan beide kanten goudbruin en krokant. Serveer de
zuurkool met het spek ernaast.
Extra benodigd
Grillpan
Tip
Door het gebruik van Zeeuws spek in plaats van
klassiek zuurkoolspek wordt deze zuurkoolschotel met appel ineens heel
bijzonder. Zeeuws spek is gemarineerd, dan langzaam gegaard en
vervolgens krokant geroosterd waardoor het zijn bijzondere smaak
krijgt. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld bij gebraden fazant: een
verrukkelijke combinatie. Maak ook eens een Nederlandse BLT-sandwich
met Zeeuws spek, kropsla en tomaat.
Wijntip
Zuurkool en elzasser riesling zijn gemaakt voor
elkaar. Serveer de wijn niet te koud zodat de aroma´s optimaal tot hun
recht komen. Ook een altesse uit de Savoie smaakt hier heel goed bij.
Snijd de bloemkool en kook de bloemkool, in weinig water met wat zout, in 15-20 minuten, net aan gaar.
Fruit intussen de gesnipperde ui lichtbruin in de olijfolie, voeg dan
het gehakt toe en bak het, al roerend met een vork, rul. Voeg daarna de
tomatenpuree, de oregano en de bouillon toe. Laat deze saus nog ca. 10
minuten pruttelen.
Laat de bloemkool uitlekken, schep hem op een (voorverwarmde) schotel en schenk de gehaktsaus erover.
Lekker met 125 gram gebakken aardappelen.
Kook eerst de rijst op de gebruikelijke manier gaar. Snijd ondertussen
het rundvlees in dobbelsteentjes, bestrooi ze met peper, zout en het
paprikapoeder.Snipper de ui, snijd de courgette in blokjes, pel de
tomaten en snijd ze in stukjes.Verhit de olijfolie en bak hierin de
stukjes vlees snel bruin. Neem ze uit de pan en fruit in het
achtergebleven vet de ui, tomaat en courgette een paar minuten. Voeg
dan de stukjes vlees weer toe en schenk de bouillon er over. Laat alles
ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
Geef de rijst er apart bij.
800 gram prei
1,5 kg aardappelen
2 rode paprika's
1 eetlepel olijfolie
1 dl halfvolle melk
1 grote magere rookworst
Werkwijze:
Wel de magere rookworst volgens de gebruiksaanwijzing. Schil de
aardappelen en kook ze in weinig water met wat zout gaar. Maak de prei
schoon en snijd ze in dunne ringen. Maak de paprika schoon en snijd ze
in stukjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei samen
met de paprika ongeveer 5 minuten. Snijd intussen de rookworst in
plakjes. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg zoveel "warme" halfvolle
melk toe dat er een smeuIge puree ontstaat. Schep het prei-
paprikamengsel en de helft van de magere rookworst door de puree. Doe
de stamppot in een schaal en rangschik de rest van de magere rookworst
erop.
Andijvie met kerriesaus om van te smullen
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
1000 gram andijvie (kant-en-klaar gesneden andijvie is wel zo handig)
1 ui
1 eetlepel olijfolie
2 dl melk
1 zakje kerriesaus (o.a. Knorr)
Werkwijze:
Verwijder het lelijke blad van de andijvie en snijd ze in reepjes.
Wassen en met het aanhangende water in een pan doen (geen zout
toevoegen). Laat ze op matig vuur ca. 5 minuten slinken. Af en toe
omscheppen. Daarna in nog ca. 5 minuten zachtjes gaarkoken.
Ondertussen de ui snipperen. In een braadpan de olijfolie
verhitten en de ui ca. 3 minuten zachtjes bakken. Voeg daarna de melk
toe, breng dit aan de kook en voeg al roerend het kerriesauspoeder toe.
Blijf roeren tot de saus gebonden is. Laat de andijvie in een vergiet
goed uitlekken en schep ze daarna door de kerriesaus. Verwarm dan nog
ca. 1 minuut en doe ze eventueel over in een schaal. Lekker met 125
gram aardappelpuree.
Meng het gehakt met de koffiemelk, het paneermeel, zout, peper en
nootmuskaat en maak er worstjes van 5-6 cm van. Kook de (gewassen)
struik andijvie 1 minuut in kokend water. Laat de andijvie daarna goed
uitlekken. Haal de bladeren los en verpak elk gehaktworstje in
enkele andijviebladeren (als een slavink). Leg ze in een ovenschaal.
Schenk de saus erover en bestrooi ze met de kaas. Laat het gerecht in
25-30 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven gaar worden. Lekker
met bijv. gebakken aardappeltjes.
Pel en snipper de grote ui. Pel 2 teentjes knoflook. Snijd de snijbonen
in stukjes van 1 cm. Was de worteltjes en snijd ze in plakjes. Verhit
een klein beetje Becel olijfolie in een braadpan en fruit de ui. Pers
de teentjes knoflook erboven uit. Schep de snijbonen, worteltjes,
shoarmakruiden, zout en 1 dl water erdoor. Laat met het deksel op de
pan de snijbonen en wortel in ± 15 minuten gaar worden.
Ingrediënten:
3 stelen prei
1 bakje champignons
100 gram gepaneerde kippenblokjes
1eetlepel olie
scheutje magere melk
2 sauslepels Honig groentesaus
1scheplepel ketjap
Werkwijze:
Snijd de prei en champignons in plakjes. Bak de kippenblokjes in de
koekenpan. Ondertussen roerbak je de prei en champignons in een
scheutje melk. Laat het prutje 10 minuten op een laag pitje roerbakken.
Daarna gaan de kippenblokjes ook in het prutje. Vervolgens de
groentesaus er aan toevoegen. Laat het geheel nog 5 minuten roerbakken.
Bevat per portie à 225 gram: 280 kilocalorieën, exclusief 125 gram gekookte aardappelen of rijst.
Ingrediënten:
1 kilo aardappelen
zout, peper en kerriepoeder
scheutje halfvolle melk
olijfolie
2 uien
1 middelgrote bloemkool
350 gram rundergehakt
100 gram geraspte 30+ kaas
Werkwijze:
Kook de aardappelen gaar. Maak er met wat zout en peper aardappelpuree
van. Bak het gehakt goudbruin in een beetje olijfolie. Fruit in een
andere pan de ringen gesneden uien met kerrie naar smaak (1 eetlepel is
wel genoeg). Twee minuten de kook over de bloemkool laten gaan. Leg
onderin de ovenschaal een laag aardappelpuree van 1 cm, daarop de
gefruite uien met kerrie, daarop het gehakt, de bloemkoolroosjes,
strooi hier overheen de geraspte kaas en dek het geheel toe met een
laag puree. Laat het geheel in de oven een bruin laagje krijgen.
Per portie 275 kilocalorieën.
Enkele recepten en suggesties bij het bereiden van de witte kool
Enkele recepten en suggesties bij het bereiden van de witte kool
Winterse witte kool
Een
witte kool (ziet eigenlijk groen!) is soms zo'n kanjer van een groente
dat je ze liever links laat liggen. Maar er is zoveel mee te variëren
dat je ze beter wel meeneemt.
Enkele witte koolsuggesties:
Als
je de witte kool niet helemaal zult gebruiken, snij je er alleen de
buitenste bladeren af en kan je de rest van de kool bewaren voor de
volgende witte koolsessie.
Slaatje: Schaaf of snijd witte koolbladeren fijn. Meng ze
met stukjes appel en rozijntjes. Marineer een uur of langer in een
vinaigrette van azijn, olie, vloeibare honing en een beetje zout.
Soep:
Snipper witte koolbladeren en een ajuin fijn. Kook ze bijna gaar in een
bodempje water. Let op: ze kan vlug verbranden. Voeg er een pak
gepureerde tomaten bij. Verdun met een beetje water. Laat goed
doorkoken. Proef en voeg naar wens wat zout en peper toe.
Stoofpotje: Blokjes rundstoofvlees dichtschroeien in olie of
boter. Bestrooien met peper en zout. Een kwart witte kool, een ajuin en
een wortel in grove stukken snijden. Bij het rundvlees voegen. Een
flinke eetlepel tahin of pindakaas mengen met water. Aan de
stoofpot toevoegen en zoveel water tot alles bijna onderstaat. Laat
minstens een uur stoven tot het vlees heerlijk mals is of gebruik de
snelkoker.
Stamppot: Schil en kook aardappelen. Snij witte koolbladeren
fijn. Kook ze gaar. Pureer de aardappelen. Meng er de witte kool onder.
Voeg er voor de smaak wat muskaatnoot, peper en eventueel zout aan toe.
Goed roeren, proeven en opdienen met worst.
Gebakken witte kool: bak stukken of snippers witte kool in
olie of boter. Kruid ze met cayennepeper en een beetje zout. Dien op
met spiegeleieren, vlees of vis.
Pakketjes: Haal grote bladeren van de witte kool. Snij er de
dikke nerf uit. Leg de bladeren enkele minuten in kokend water. Spoel
ze af onder koud stromend water. Leg ze op het werkblad. Leg er een
hoopje varkensgehakt op. Vouw het blad toe en steek er een prikker in.
Leg de pakketjes in een ingeboterde vuurvaste schaal en zet ze ongeveer
40 minuten in een warme oven.
Witte kool met kummel: Kook fijngesneden witte kool in licht
gezouten water. Giet het kookvocht af en strooi wat kummelzaadjes over
de witte kool. Je kunt ze eventueel voor het opdienen kort stoven in
een klontje boter.