Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
11-01-2010
eendenborstfilet= firinda ordek
eendenborstfilet= firinda ordek
Ingrediënten
- Per persoon twee reepjes Turks brood
- Olijfolie
- Bieslook
- Peterselie
- Zeezout
- 1/5 liter water
- Schil en sap van 1 sinaasappel
- 2 el suiker, bij voorkeur rietsuiker
- 8 pruimen gedroogd
- 1 eendenborst met vetrand
- Zout en peper
- Enkele blaadjes sla als garnering
.Bereiden
Verwarm de oven tot 200 graden. Smeer de reepjes Turks brood in met een
mengsel van olijfolie, bieslook en peterselie. Strooi zeezout over de
ingesmeerde reepjes en bak deze ongeveer 1 minuut goudbruin in de oven.
Laat deze vervolgens rustig afkoelen. Breng het water met de
sinaasappelschil en sinaasappelsap en suiker aan de kook onder
voortdurend roeren. Als het mengsel kookt, voeg dan pruimen toe en laat
deze 5 minuten zachtjes doorkoken. Laat de pruimen meer dan twee uren
in het vocht afkoelen, het liefst de hele nacht.
Voor het braden van de eendenborst is het gebruikelijk en van
toepassing om de vetkant in te snijden met een ruitmotief zodat de
eendenborst niet opkrult door het krimpen van het vet. Bestrooi de
borst ruim met peper en zout en bak de eendenborst ( met de vetkant
onder) in een voorverhitte pan met olijfolie om en om goudbruin.
Baktijden voor rood 4-5 minuten, voor medium 6-7 minuten en voor
doorgebakken 10 minuten. Mijn voorkeur gaat uit naar rood gebakken:het
is lekker en kleurt mooier. Laat het vlees na het bakken op een warme
plek ongeveer 10 minuten rusten. Voeg nu 5 el weekvocht van de pruimen
met de pruimen in een pannetje en verwarm dit enkele minuten. Haal de
pruimen uit het vocht en doe deze in een plasticbakje en sluit deze af.
Laat het vocht nog een beetje inkoken. Leg nu de reepjes Turks brood op
een klein bordje, doe hit in de vorm van een hekje leg hier een stukje
(blaadje) sla op. Snij nu de eendenborst in dunne plakjes en verdeel
deze over de bordjes bovenop de reepjes brood. Leg tenslotte een pruim
op het stukje eendenborst. Indien u grote pruimen heeft, snijd deze dan
door. Het is niet de bedoeling geen eend meer te zien. Ook is het leuk
om bijvoorbeeld de eendenborst in een glaasje te steken samen met het
Turkse brood en met de sla als ondergrond. Dit garneer je met de halve
pruim.
1 pak Bulgur (KOFTELIK) zout in bulgur naar smaak ,pond tomaten, 1
ijsbergsla, 1 komkommer, 2 lente uien, 2 grote rode uien, 1 bos Turkse
peterselie, 100 ml slaolie (op smaak en naar hoeveelheid), paprikapuree
in glazenpotje grote pot, 5 eetlepels
gedroogde mint, 2 eetlepels
gedroogde Turkse basilicum, 2 eetlepels
gemalen zwarte peper, afgestreken eetlepel
(PUL BIBER) Turkse paprikapoeder, 1 eetlepel
200 ml citroensap op smaak
Bereidingswijze
Bulgur in grote kom doen en zout naar smaak erover heen strooien.
Hierna hierover gekookt water gieten totdat bulgur nat is. Let op niet
te veel water, bulgur moet ff net niet zwemmen. 5 minuten met deksel op
tuppiebakkie laten staan. Let op wel ruimte tussen deksel en niet gare
bulgur houden. Na 5 minuten proeven of gaar is, zoniet even
ietsiepietsie gekookte water erbij doen.
Alle groenten fijnsnijden.
LET OP: komkommer niet in KISIR. Appart serveren.
Bulgur in een andere grote kom overgooien. Paprikapuree erdoorheen
masseren met alle kruiden. Goed mengen, proeven en op smaak brengen.
Fijngesneden groenten erbij doen en alles goed met de hand met elkaar mengen.
Serveertips
Serveer TIP: ijsbergsla in een grote kom leggen. KISIR eroverheen lepelen en versieren met tomaat, ui,komkommer,olijven etc.
Bereidingstijd: 30- 40 minuten
Keuken: Turkse keuken
Smaak: Anders
Techniek: N.v.t.
Soort gerecht: Soepen
Pirinc corbasi
Ingrediënten voor 4 personen
6 glazen runderbouillon
1/3 glas rijst
1/2 kg. tomaten
peterselie
zout
1 lepel margarine
Bereidingswijze
Was de rijst en doe dit in een soeppan met margarine, zout en de
bouillon. Zet de soeppan op het vuur. Voeg de gepelde en de geraspte
tomaten en beetje tomatenpuree erin en laat ca 15 zachtjes koken totdat
de rijs helemaal zacht wordt. Haal de pan van het vuur en doe er fijn
gesneden peterselie in.
Bereidingstijd:Langer dan 1 uur
Keuken:Turkse keuken
Smaak:Hartig
Techniek:Bakken in oven
Soort gerecht:Lunch/Brunch
Ingrediënten
Het Deeg:
500 g
bloem
1 ei
200 ml melk
20 g verse gist
Beetje olie
Vulling (topping pizza)
300 g
gehakt ( ik gebruik half rund half lams)
1 pak gezeefde tomaten ( als het kleine pakjes zijn neem er dan twee)
1 of 2 verse pepers ( medium scherp kleur groen)
Knoflook naar smaak ( ik doe 2 tenen)
Zout en peper naar smaak
1 fijngesnipperde ui
Hulpmiddelen
Mengkom, deegroller en oven
Voorbereiding
Verse gist oplossen met 100 ml lauw water en een theelepel suiker, even laten staan en dan bij de bloem doen.
Snufje zout (nooit in de buurt van de gist laten komen als de gist rijst in bijv. een kuiltje in de bloem)
Gist mengen en laten even laten staan. Bloem in een schaal doen met het
zout, ei en de melk. De gist oplossing erbij doen en alles goed
doorkneden. Als het deeg te plakkerig is dan nog wat bloem toevoegen.
Is het deeg te droog voeg dan nog wat melk of water er aan toe. Het
ligt puur aan de kwaliteit van de bloem of de bovengenoemde
hoeveelheden kloppen. Ik gebruik zelf meestal bloem van de Lidl. Als je
een mooie ronde deegbal hebt dan doe je een scheutje olie in de schaal
en rol de deegbal hierdoor heen, dit is o.a. tegen het plakken.
Vervolgens het deeg een uur laten rijzen onder een vochtige theedoek.
Maak intussen de topping van de pizza.
Doe het gehakt in een schaal en doe de fijngesneden of geperste
knoflook bij. Voeg de gesneden pepers de ui en wat zout en peper erbij.
Voeg dan de gezeefde tomaten erbij. Het moet een soort van dikke saus
worden. Dat smeert makkelijker uit over het deeg. Je kan hiervoor een
eetlepel gebruiken en met de bolle kant de vulling goed verdelen.
Bereidingswijze Op het aanrecht of keukentafel wat bloem strooien en kleine
deegballetjes van het deeg maken. De grote van de balletjes is
afhankelijk hoe groot jij je lamachun wilt hebben. Ik doe meestal
balletjes ter grote van een ei. Rol de deegballetjes uit tot ze mooi
dun zijn en je er bijna door heen kan kijken. Het deeg rijst namelijk
nog wat na onder het bakken. Heb je het deeg mooi uitgerold dan kan de
topping erop, de topping kun je ook van te voren klaar maken, zo kun je
lekker doorwerken.
. Je kan de lamachun bakken in een gewone oven ( in het midden) of je kan ze bakken in een pizzapan.
Het recept is heel makkelijk maar er gaat veel tijd in zitten omdat je
de deegballetjes moet rollen, dus houd hier rekening mee voor je
begint.
Serveertips Tip. Houd je van een zachte soepele deegbodem dan kun je i.p.v.
melk ook de helft melk en de helft yoghurt doen. De yoghurt smaak proef
je niet terug in het deeg.
Enkele recepten en suggesties bij het bereiden van de witte kool
Enkele recepten en suggesties bij het bereiden van de witte kool
Winterse witte kool
Een
witte kool (ziet eigenlijk groen!) is soms zo'n kanjer van een groente
dat je ze liever links laat liggen. Maar er is zoveel mee te variëren
dat je ze beter wel meeneemt.
Enkele witte koolsuggesties:
Als
je de witte kool niet helemaal zult gebruiken, snij je er alleen de
buitenste bladeren af en kan je de rest van de kool bewaren voor de
volgende witte koolsessie.
Slaatje: Schaaf of snijd witte koolbladeren fijn. Meng ze
met stukjes appel en rozijntjes. Marineer een uur of langer in een
vinaigrette van azijn, olie, vloeibare honing en een beetje zout.
Soep:
Snipper witte koolbladeren en een ajuin fijn. Kook ze bijna gaar in een
bodempje water. Let op: ze kan vlug verbranden. Voeg er een pak
gepureerde tomaten bij. Verdun met een beetje water. Laat goed
doorkoken. Proef en voeg naar wens wat zout en peper toe.
Stoofpotje: Blokjes rundstoofvlees dichtschroeien in olie of
boter. Bestrooien met peper en zout. Een kwart witte kool, een ajuin en
een wortel in grove stukken snijden. Bij het rundvlees voegen. Een
flinke eetlepel tahin of pindakaas mengen met water. Aan de
stoofpot toevoegen en zoveel water tot alles bijna onderstaat. Laat
minstens een uur stoven tot het vlees heerlijk mals is of gebruik de
snelkoker.
Stamppot: Schil en kook aardappelen. Snij witte koolbladeren
fijn. Kook ze gaar. Pureer de aardappelen. Meng er de witte kool onder.
Voeg er voor de smaak wat muskaatnoot, peper en eventueel zout aan toe.
Goed roeren, proeven en opdienen met worst.
Gebakken witte kool: bak stukken of snippers witte kool in
olie of boter. Kruid ze met cayennepeper en een beetje zout. Dien op
met spiegeleieren, vlees of vis.
Pakketjes: Haal grote bladeren van de witte kool. Snij er de
dikke nerf uit. Leg de bladeren enkele minuten in kokend water. Spoel
ze af onder koud stromend water. Leg ze op het werkblad. Leg er een
hoopje varkensgehakt op. Vouw het blad toe en steek er een prikker in.
Leg de pakketjes in een ingeboterde vuurvaste schaal en zet ze ongeveer
40 minuten in een warme oven.
Witte kool met kummel: Kook fijngesneden witte kool in licht
gezouten water. Giet het kookvocht af en strooi wat kummelzaadjes over
de witte kool. Je kunt ze eventueel voor het opdienen kort stoven in
een klontje boter.
Recept voor zomersalade met courgette, Chinese kool en gerookte zalm
Zomersalade met courgettes, Chinese kool en gerookte zalm als voorgerecht
Recept voor zomersalade met courgette, Chinese kool en gerookte zalm
Een fris voorgerecht
Ingrediënten voor deze zomers salade:
een jonge courgette
een beetje Chinese kool
gerookte zalm
bieslook
kerstomaatjes
een paar blaadjes Rucola (raketsla, eikenbladsla)
vinaigrette naar keuze (eventueel met een beetje
vloeibare honing en wat witte balsamicoazijn in, of met wat
gembersiroop en wat frambozenazijn in. Door de notensmaak van de rucola
kun je ook notenolie gebruiken)
Courgettes
Hoe ga je te werk bij het bereiden van het frisse voorgerecht?
Snij je Chinese kool in dunne reepjes
Snij je jong courgette ook in hele dunne plakjes
(jong courgette dan is ze nog heel mals en zitten er nog maar hele
kleine zaadaanzetten in)
Snij je gerookte zalm in kleine stukjes
Halveer je kerstomaatjes
Snij de rucola heel fijn
Meng alles goed door elkaar (hou een aantal kerstomaatjes over voor versiering) en doe er je favoriete vinaigrette op.
Plaats het in de koelkast tot net voor het serveren
Leg in een saladebord en versier met wat bieslook en wat halve kerstomaatjes
Zomerse gerechten met groenten en fruit: voorgerechten, hoofdgerechten en desserts
Zomerse gerechten met groenten en fruit: voorgerechten, hoofdgerechten en desserts
Koken als een keukenprins(es) en toch genieten van de zon
Verrassend uit de hoek komen met smakelijke gerechten is niet zo
gemakkelijk. Want inventief koken neemt dikwijls veel tijd in beslag.
We hebben een fijn menu voor je ontworpen met keuze uit zes originele
gerechten waarin groenten en fruit een belangrijke rol spelen. Wat ze
zo speciaal maakt is hun eenvoud. Ze zijn vrij vlotjes te maken, de
basisbereidingen zelfs op voorhand, en ze zien er bijzonder feestelijk
uit. Je kunt familie en vrienden vergasten op een zomers feest en toch
houd je nog tijd over om te zonnen in de tuin of op het terras.
Voorgerecht: Bavarois van bloemkool met gerookte zalm Voor 6 personen
Een kleine bloemkool
1 preistengel, enkel het wit
1 l kippenbouillon
2 dl room
5 gelatineblaadjes
1 lollo bionda
4 sneetjes gemarineerde zalm (kant en klare gravlax uit de supermarkt)
Snijd de bloemkool in roosjes en het preiwit in schijfjes. Breng de
kippenbouillon met alle ingrediënten aan de kook tot de groenten gaar
zijn. Giet er dan de room bij en laat afkoelen. Mix de soep fijn. Meng
er vervolgens de gelatineblaadjes onder en giet de soep in 6 vormpjes
en laat ze opstijven in de koelkast. Was en pluk de sla. Snijd de
gemarineerde zalm in reepjes. Ontvorm de bavarois op een bord. Serveer
er de sla en de gemarineerde zalm bij. Sprenkel wat fijne olijfolie
over de sla.
Voorgerecht: Salsa met kort gebakken tonijn Voor 6 personen
500 g tonijn
1 komkommer
3 tomaten
1 ui
1 mango
1 papaja
½ koffielepel chilipeper, fijngehakt
1 eetlepel verse korianderblaadjes, fijngehakt
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel bruine suiker
Witte en zwarte peper
Schil komkommer, ui, mango en papaja. Snijd ze samen met de tomaten
in fijne blokjes. Meng er de gehakte chilipeper, de olijfolie, de
bruine suiker en koriander onder. Laat een nacht rusten in de koelkast.
Verdeel de tonijn in 6 gelijke delen. Kruid ze met witte en zwarte
peper. Verhit een aanbakvrije pan zonder olie op een hoog vuur en bak
daarin de tonijn aan beide kanten even aan. Alleen de buitenzijde mag
dichtschroeien, de binnenkant moet nog rauw blijven. Snijd elk stukje
tonijn in plakjes en serveer er wat salsa bij.
Hoofdgerecht: Gegrilde kip met tomatensalade Voor 6 personen
6 kipfilets
Voor de marinade
4 eetlepels limoensap
1 koffielepel gedroogde tijm
1 koffielepel rozemarijnblaadjes, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
2 eetlepels graantjesmosterd
Zout en peper
Voor de tomatensalade
500 g Baron tomaten
250 g Ministar
250 g Mini San Marzano
250 g feta
25 basilicumblaadjes
1 eetlepel verse majoraan, fijngehakt
Peper van de molen
Grof zeezout
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Leg de stukken kip in de
marinade en laat 10 minuutjes marineren. Snijd de tomaten in stukken,
laat de kerstomaatjes desgewenst heel. Verkruimel er de feta over en
bestrooi met de basilicumblaadjes en majoraan. Giet er nog wat
olijfolie over en kruid met peper en eventueel wat grof zeezout. Grill
de stukken kip op de barbecue of in een grillpan. Serveer met de
tomatensalade.
Hoofdgerecht: Pasta met broccoli, kerstomaatjes en gemarineerde zalm
600 g zalmfilet zonder vel
3 eetlepels citroensap
1 eetlepel olijfolie
1 kg broccoli, in roosjes gesneden
300 g Ministar
2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
2 rode chilipepertjes, zonder zaadjes en in fijne stukjes gesneden
Vers gemalen zwarte peper
Vers gemalen parmezaan
400 g oortjespasta of strikjes
Snijd de zalmfilet in 6 gelijke delen. Marineer ze in het mengsel
van citroensap en olijfolie. Kook of stoom de roosjes broccoli tot ze
gaar zijn. Laat ze uitlekken. Verhit wat olie in een pan, voeg er de
helft van de knoflook aan toe en bak daarin al roerende de
kerstomaatjes tot ze zacht zijn. Verhit ondertussen wat olie in een
andere pan, doe er de resterende knoflook bij, de chilipepertjes en de
broccoli en laat 2 tot 3 minuten opwarmen. Schep de ingrediënten
regelmatig om. Kruid met peper van de molen. Kook de pasta beetgaar
volgens de instructies op de verpakking. Meng alle ingrediënten onder
de pasta. Bestrooi met parmezaan.
Dessert: Fruitige brioches Voor 6 personen
100 g rode bessen
100 g zwarte bessen
100 g frambozen
100 g braambessen
100 g blauwe bessen
100 g aardbeien
6 eetlepels kristalsuiker
6 brioches (van de bakker)
Vanille-ijs
Snijd het hoedje van de brioches en haal voorzichtig met een mes het
kruim uit de brioche. Verwarm de bessen, frambozen en aardbeien samen
met de kristalsuiker in een pannetje tot alle suiker is opgelost. Lepel
het fruit in de brioches en zet het deksel erop. Laat 3 tot 4 uur
afkoelen in de koelkast. Serveer er een bolletje vanille-ijs bij.
Dessert Granité: van rode bessen en frambozen oor 6 personen
Rits de rode bessen van de steeltjes. Breng water met de suiker aan
de kook. Voeg de bessen en de frambozen toe en laat afkoelen. Roer de
mousserende wijn door het fruitmengsel. Giet dat mengsel over in een
metalen kom en zet deze in de diepvriezer. Roer het mengsel elk half
uur met een vorm los tot het volledig door ijskristallen is gevormd.
Serveer in hoge glazen en versier elk glas met een takje rode bessen.
De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria.
Keuze genoeg om heerlijke zomerse maaltijden klaar te maken. U bent
altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.
1kg zelfrijzend bakmeel 200gr margarine 2 zakjes vanille suiker 2 zakjes bakpoeder 4 eieren 750 ml karnemelk (benodigheden zijn voor ongeveer 50 Scoons)
1 bekertje slagroom 1 bekertje zure room
--------- Eerst eieren en de karnemelk kloppen. klein beetje van dit mengsel bewaren om de bovenkant er mee in te strijken. zelfrijzendbakmeel,margarine,V.suiker en de bakpoeder toevoegen en daar deeg van maken.
Uitrollen tot 2 1/2 cm dikke plaat Vorm maken , van bv glas of andere vormen.
op een bakplaat leggen en in het midden van de oven plaatsen.
bak dit 15 min / 225 graden / stand 5-6
--------
Bekertje slagroom eerst kloppen , daarna bekertje zure room toevoegen.
Ingredienten:
*250 grzuurkool, het liefste uit het vat
* 2 uitjes
* 1 teen knoflook
* 1 kg aardappelen
* flinke scheut witte wijn (ca 2 dl)
* 2 dl melk
* 1 flinke klont boter
* 1 laurierblad
* 3 jeneverbessen
* 2 peperkorrels
* peper en zout
Bereidingswijze:
Snipper de ui en bak deze tot ze glazig ziet op laag vuur in een klont boter. Voeg de gehakte knoflook toe en bak deze kort mee.
Laat de zuurkool uitlekken (vang naar wens het vocht op) en doe de zuurkool bij de ui.
Blus af met de wijn, voeg de (gekneusde) kruiden toe en laat de
zuurkool op laag vuur met de deksel op de pan een half uurtje stoven.
Schil intussen de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in
een andere pan en gaar de aardappelen in ca 20 minuten met de deksel op
de pan.
Verwarm de melk in een pannetje en doe hierin ook de boter in stukjes.
Prik met een mes in de aardappels en als ze zacht zijn, giet je het overtollige water af.
Verwijder het laurierblaadje en stamp de zuurkoolen de aardappels door elkaar en meng de warme melk en de boter erdoor.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat
Lekker met een rookworst (het liefste van een echte slager!),.
TiP: Kook de aardappels en de zuurkool nooit in dezelfde pan, dan worden de aardappels veel minder snel gaar.
Variatie:
Lekker is het ook om wat gehakt met peper en zout rul te bakken, dit in
een ovenschaal te doen, daarop een laag met (ongemengde) zuurkool te
doen. Dek af met de aardappelpuree. Doe daarop nog wat geraspte kaas en
laat de kaas in de oven smelten.
Erwten op zijn Engels gaarkoken - een koperen kookpot met gezouten water aan de kook brengen - de erwten wassen en in het kokend water dompelen. - gedurende 10 à 15 minuten laten koken - afgieten op een zeef en verfrissen onder stromend koud water - lange tijd laten uitdruipen
Kleine uitjes glaceren - de uitjes pellen en wassen - de uitjes "blancheren" en afgieten (1 à 2 min laten koken.) - de uitjes in een kleine pan doen en gaarkoken met een weinig water, 50 g suiker, 25 g boter, peper van de molen en zout
Peterselie hakken - de peterselie wassen in koud water en de stengels aftrekken - de blaadjes met een mes fijnhakken op een snijplank - de gehaakte peterselie in de hoek van een handdoek leggen, dichtplooien en het sap uitpersen onder stromend koud water. - de droge peterselie bewaren in een kommetje.
Kropsla fijn snijden - de buitenste bladeren aftrekken en de harde kern van de overige bladeren verwijderen. - meerdere keren wassen in veel koud water en laten uitdruipen. - de blaadjes op elkaar leggen (op een snijplank) en in juliennevorm snijden (dit noemt men ciseleren) - de bereiding beëindigen - de fijngesneden sla laten uitzweten - de erwten en de uitjes toevoegen - alles zeer voorzichtig mengen en opwarmen
De erwten opdienen in een warme slakom en bestrooien met gehakte peterselie.
1 soeplepel witte balsamicoazijn of andere betere azijnsoort vb frambozenazijn
Kruiden Piet Huysentruyt Mosterd honing
Vloeibare honing
Bereidingswijze
Spoel de salade en zwier ze droog
spoel de komkommer en snij hem in hele fijne stukjes (vb met mandoline)
Snij de half zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes
Snij de pijpajuin en kleine ringetjes
Was de kersen en droog ze
Maak met de olie, de azijn, de honing en peper en zout en vinaigrette (ook frambozenazijn kan gebruikt worden)
Schil de kiwis en snij ze in schijven
Schik salade of Chinese kool op het bord
leg hierop de tomaatjes, de komkommer en de pijpajuin
Plaats de schijven geitenkaas onder de grill en laat hem licht zachtjes worden
Decoreer met kersen en kiwis de rand van het bord
Leg de schijven geitenkaas op de saladeschikking
leg nog een beetje mosterd-honing kruiden op de kaasschijven
Deze salade kun je als voorgerecht serveren; maar is in
ruimere hoeveelheid zeker ook als hoofdgerecht bruikbaar. Serveer het
dan met een frietje of met Rostti
Verschillende eenvoudige manieren om aardperen klaar te maken:
1.Vertrekkende van rauwe aardperen De aardperen spoelen. Afborstelen met een fijnmazig metalen sponsje onder stromend water. In schijfjes snijden. Rauw bakken in hete olijfolie tot ze een kleurtje krijgen. Deksel op de pan zetten en het vuur lager zetten. Nog eventjes op het vuur laten dan goed kruiden met peper en zout en eventueel een beetje foelie zuinig toevoegen. Dit is in feite een basisgerecht van hieruit kan men vertrekken voor de volgende gerecht:
1B. Aardperen in witte saus Geraspte kaas toevoegen; onder een hete grill plaatsen en er gratin van maken. Men kan aan het basisrecept een witte saus toevoegen (bechamel).
Afborstelen met een fijnmazig metalen sponsje.
2. Afgekookte aardpeerbereiding Aardperen spoelen. Fijn schillen. Koken in gezouten water. (Zeer goed opletten: aardperen mogen niet te plat koken). Laten uitlekken. Volledig bakken in hete olijfolie. Van zodra de aardperen een kleurtje krijgen een beetje boter toevoegen. Fijngehakte stukjes sjalot en knoflook toevoegen. Nog eventjes alles op het vuur laten staan. Goed kruiden met peper en zout. Vers gehakte tuinkruiden toevoegen naar wens.
3.Klaarmaken in de room Aardperen goed spoelen en afborstelen. De schil ongeroerd laten. In schijfjes snijden. In een kookpan doen. Overgieten met room tot ze half bedekt zijn. Kruiden met peper en zout. Gedurende 5 à 10 min. zacht laten sudderen.
4.Rauw met een vinaigrette Spoelen Schil verwijderen en afborstelen met sponsje. Raspen met groenterasp. Overgieten met een goede vinaigrette en zo opdienen.
5.Chips Spoelen en schillen. Snijden in fijne schijfjes. Bakken in heet frituurvet. Bestrooien met peper en zout of paprika of curry. Opdienen in een bordje.