recepten van trudy
Inhoud blog
  • wordt
  • trudy
  • Italiaanse kaastaart
  • Indische bruine bonenschotel
  • Indische zoetzure tomatensaus

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     




    Categorieën
  • 0ven schotels (2)
  • aardappels gerechten (11)
  • Barbecue (0)
  • Bijgerechten (4)
  • brood (15)
  • buitenlands eten (32)
  • Caloriearm (9)
  • eieren (2)
  • fruit (6)
  • fruitshaks (2)
  • gebak/taart/cake (9)
  • gehakt (6)
  • gevogelte (3)
  • groenten (23)
  • hartige taart (2)
  • hollands (6)
  • ijs (1)
  • indisch recepten (3)
  • italiaans (3)
  • kaas gerechten (11)
  • lekker hapjes (19)
  • low budget maal tijden (0)
  • lunch (2)
  • moeder dag recepten (4)
  • nagerechten (6)
  • nassie recepten (0)
  • nieuwe recepten (57)
  • ontbijt (0)
  • paprika''s (2)
  • pasta recepten (11)
  • pizza''s (0)
  • recepten voor de feestdagen (7)
  • rijst (6)
  • roer bak (4)
  • saladen (10)
  • sauzen/marinades (5)
  • soepen (25)
  • sushi (0)
  • turkse (1)
  • turkse recepten (16)
  • uit de oven (1)
  • vegetarisch (2)
  • vis (24)
  • vlees (12)
  • voor gerecht (5)
  • wensjes (1)
  • wild (6)
  • wok gerechten (3)


  • Laatste commentaren
  • Fijn weekend (MIA)
        op Hamburgers met Roomsaus
  • Prima toetje met rijst. (Gratis Kredietkaart)
        op toetje met rijst
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op St.Jacobsvruchten
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op LAMSSCHOUDER

  • wel kom bij mij weblog recepten en doe gezellig mee

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Zoeken met Google



    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    35.gif
    Gedicht: Bewijzen

    Ik wil me niet bewijzen
    waarom zal ik dat doen
    ik hoef me niet verantwoorden,
    ik kan doen wat ik wil
    ik hoef aan niemand wat te vragen,
    waarom dwingen zoveel mensen je daartoe,
    waarom zal ik angst hebben
    een fout te maken
    zijn we niet allemaal mens
    wie zonder fouten is
    werpen de eerste steen,
    mijn angsten werp ik af,
    mijn stress laat ik achter mij
    ik ben ik
    en als je dat niet zou bevallen,
    Dan is daar het gat van de deur.
    35.gif


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    29-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.turkse salade
    Turkse salade = Salata".



    no name











    Keuken: Turkije
    Categorie: Salades
    Aantal personen: 4
    Bereidingstijd: 10 min

    Ingrediënten
    4 trostomaten
    1 halve komkommer
    1 rode paprika
    1 kleine witte ui
    1 eetlepel verse, gehakte peterselie
    10 zwarte olijven
    groene sla naar keuze
    1 eetlepel verse, gehakte mintblaadjes

    VOOR DE DRESSING:
    4 centiliter olijfolie
    1 eetlepel citroen
    zout
    versgemalen zwarte peper
    1 teentje knoflook

    Bereidingswijze
    Snijd de tomaten, komkommer, paprika en ui in hele kleine stukjes.Doe in een kom en voeg de gehakte peterselie en mint toe.Ontpit de olijven, halveer ze en voeg ze toe. Neem enkele groene slablaadjes, snijd ze klein en voeg ze toe.
    Doe de olie en het citroensap in een shaker,pers het teentje knoflook erbij uit.Voeg zout en peper naar smaak toe.Schud 30 seconden goed door en giet over de salade.Goed omscheppen. Serveren als bijgerecht, b.v. bij kofta met witte rijst.

    eetsmakkelijk = afiyet olsun


    29-01-2010, 16:24 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:turkse recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept voor Spanakopita (Griekse spinazietaart)

    Recept voor Spanakopita (Griekse spinazietaart)

    Omschrijving van het recept:
    Een heerlijke Griekse spinazietaart met feta-kaas en eieren.
    Voor 10 porties.

    Bereidingstijd van het recept:
    Bereidingstijd: 2 uur.

    Ingrediënten voor dit recept:
    1 1/2 kilo spinazie,
    1 grote ui, fijngesneden,
    1/2 kop verse uitjes, fijngesneden,
    1/2 kop melk,
    1/2 kop peterselie, versgesneden,
    1/2 kop dille, versgesneden,
    1 kop boter,
    5 eieren,
    250 gram feta-kaas,
    peper, zout,
    12 vellen kant en klare fylo,
    boter om in te vetten.


    29-01-2010, 10:22 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:buitenlands eten
    28-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma`s gehaktballen. Zijn ook lekker in de kroeg
    Oma`s gehaktballen. Zijn ook lekker in de kroeg



    Ingrediënten:

    Boodschappenlijstje voor 4 personen:

    500 gr. mager runder gehakt
    250 gr. mager varkens gehakt
    2 beschuiten
    1 losgeklopt ei
    2 sneetjes brood
    kopje melk
    theel. nootmuskaat
    theel. zwarte peper
    theel zout
    wat paneermeel om de balletjes in te rollen
    20 gr. boter en 3 eetl. olie om te braden.


    Voorbereiding:

    Meng alles door elkaar, behalve het paneermeel.
    Neem een stukje van het mengsel en bak het even om en om gaar in de koekenpan om te proeven voor zout en/of andere kruiden.
    Maak op smaak af en maak 5 even grote ballen.
    Rol de ballen door de paneermeel en leg de ballen in een grote braadpan.


    Bereiding:

    Bak in een stukje boter en olie aan alle kanten bruin, op een middelmatige hitte bron.
    Giet een scheutje overgebleven wijn en anders water (half kopje)
    Doe de deksel op de pan, en laat de gehaktballen zachtjes gaar worden in ongeveer 20 minuten.
    Haal de ballen uit de pan en blus vocht met nog een scheutje water.
    Eet smakelijk. Heerlijk koud gesneden op de boterham.



    Note.
    Je kunt er ook een fijn gesnippert uitje in doen maar ook fijngehakte peterselie. Geeft een lekkere smaak.

    28-01-2010, 16:09 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:gehakt
    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepocheerde Vijgen Met Vanille-mascarpone...
    Gepocheerde Vijgen Met Vanille-mascarpone...

    Ingrediënten:
    1 citroen
    750 ml. rode wijn
    200 gr. suiker
    3 kruidnagelen
    1 kaneelstokje
    12 verse vijgen
    1 vanillestokje
    1-2 eetl. witte basterdsuiker
    250 gr. mascarpone
    300 gr. frambozen
    Bereiding:
    De citroen goed wassen en met 'n dunschillertje 4 repen van de schil trekken.
    Neem een pan waar de 12 verse vijgen naast elkaar passen.
    Doe in deze pan de wijn, de citroenschil-reepjes, suiker, kruidnagels en het kaneelstokje.
    Breng dit geheel zachtjes roerend aan de kook.
    Hou dan het vuur laag, zodat de wijn niet gaat koken.
    Laat dan de vijgen in de wijn zakken en laat ze in ca. 10 minuten gaar worden.
    Drijvende vijgen halverwege keren in de wijn.
    Draai het vuur uit en laat de vijgen in de wijn afkoelen.
    Snij met en scherp mesje de vanillestok open, vouw het open en schraap met 'n scherp mesje het merg eruit.
    Meng dit in een kom met de mascarpone, voeg naar smaak de basterdsuiker toe.
    Laat dit én de vijgen (in de wijn) goed afkoelen in de koelkast.
    Serveer de vijgen op kamertemperatuur of verwarm ze een klein beetje.
    Schep twee vijgen op 'n bord en schep daar wat wijn overheen.
    Garneer het geheel met de frambozen.
    Dompel een lepel in warm water water en schep met 'n draaiende beweging 'n bolletje mascarpone op het bord.
    Eet Smakelijk...!!


    27-01-2010, 19:32 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nagerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijviestamppot Met Paprika..
    Andijviestamppot Met Paprika...

    Ingrediënten:
    1½ kilo aardappelen
    1 rode paprika
    1 lenteuitje
    400 gr. rundergehakt
    1 dl melk
    1 flinke struik andijvie
    1 blokje runderbouillon
    zout en peper
    Bereiding:
    Snijd de paprika in reepjes en snijd het lenteuitje in stukjes.
    Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukken en kook ze met bouillonblokje in ca. 20 minuten gaar.
    Was de andijvie en laat deze goed uitlekken.
    Verwijder de harde nerven en snijd het blad in dunne reepjes.
    Bak in een koekepan het gehakt rul.
    Bak de paprika ook even mee.
    Breng eventueel het geheel op smaak met wat zout en peper.
    Verwarm de melk, niet laten koken.
    Giet de aardappelen af enstamp ze fijn met de warme melk.
    Voeg de andijvie, het gehaktmengsel en de lenteui erdoor.
    Warm serveren.
    Eet smakelijk..!!

    27-01-2010, 19:21 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:groenten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignons Met Risotto...
    Champignons Met Risotto...

    Ingrediënten:
    400 gr. kastanjechampignons
    2 eetl. balsamico azijn
    2 eetl. olijfolie
    2 eetl. bruine suiker
    3 takjes oregano
    100 gr. spinazie
    6 takjes Ital. kruiden ( bijv. oregano, tijm, rozemarijn, basilicum)
    200 gr. risottorijst
    1 teentje knoflook
    Parmezaanse kaas
    Bereiding:
    Warm de oven voor op 200 graden.
    Borstel of veeg de champignons schoon.
    Doe ze in een ovenschaal.
    Sprenkel er de balsamico azijn, de olijfolie en de bruine suiker over.
    Bestrooi ze met de blaadjes van de oregano.
    Stoof de champignons, onder regelmatig omscheppen, in de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten gaar.
    Was de spinazie en laat deze goed uitlekken.
    Kook de risotto met de blaadjes van de Italiaanse kruiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakkinggaar.
    Pers de knofllok er boven uit.
    Schep de spinazie er de laatste twee minuten door.
    Laat de spinazie goed slinken en warm alles goed door.
    Maak, met behulp van een serveerring, een mooi taartje risotto op het bord en schep het champignon mengsel er op en omheen.
    Bestrooi het met de Parmezaanse kaas en serveer warm.
    Eet smakelijk..!!


    27-01-2010, 19:19 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hertenragout

    Hertenragout

    herteragout


    Zodra het einde van januari in zicht komt, begin ik een beetje te verlangen naar het voorjaar. Al zijn de herfst en de winter mijn favoriete seizoenen zijn, toch kan ik het niet laten om al wat lente in huis te halen met de eerste tulpen, blauwe druifjes, hyacinten en meer van dat soort kleurrijke bloemen. In de keuken verschijnen naast de typische seizoensgerechten ook meer en meer mediterrane gerechtjes. Het is waarschijnlijk om die donkere dagen te compenseren. Omdat het nog even wachten is op de lente serveer ik vandaag een typische winterse stoverij van hert. Ik serveerde deze ragout met kerstmis. Spruitjes, witlof en een gevuld appeltje met veenbessen zorgden voor een klassiek, maar lekker garnituur.

    Voor 10 personen:

    2,5 kg hertenragout in blokjes

    Voor de marinade:
    1 fles droge, rode wijn
    2 wortels (grof geneden)
    2 grote sjalotten (grof gesneden)
    3 kruidnagel
    2 gepelde teentjes look in 4 gesneden
    6 peperbollen
    8 jeneverbessen

    Meng de ingrediënten van de marinade en overgiet hiermee het vlees. Meng goed en laat 1 nacht marineren in de koelkast. Af en toe omroeren.

    Boter
    200 g gerookte spekblokjes
    2 wortels (in blokjes van 1 x 1 cm gesneden)
    1 pastinaak (in blokjes van 1 x 1 cm gesneden)
    1 bokaal wildfond
    2 dl weekwater van de paddenstoelen
    2 laurierblaadjes
    4 dl marinade (eventueel meer als het te droog wordt)
    8 jules destrooper amandelbroodkoekjes

    Giet het vlees door een zeef, maar vang de marinade op. Haal de stukken vlees eruit, en verwijder de groenten en kruiden. Dep het vlees droog, bestrooi met peper en zout en bak het, in verschillende keren, bruin in boter. Verdeel het vlees over één of twee ovenvaste schalen met deksel. Doe de groenten, laurier, koekjes, fond, gezeefde marinade en weekwater van de paddenstoelen erbij. Plaats in een voorverwarmde oven op 200° en laat gedurende 2 uur garen. Indien de saus te vloeibaar is kan je die wat binden binden, indien te dik tijdens het garen aanlengen met wat fond of marinade.

    Serveer met seizoensgroenten.


    27-01-2010, 18:50 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    26-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gembercake: lekker en gezond!


    Gembercake: lekker en gezond!

    Benodigdheden

    • 200 g zelfrijzend bakmeel
    • 200 g suiker
    • 150 g boter
    • 150 g gekonfijte gember
    • 2 eieren
    • gemberstroop

    Bereiding

    Roer de boter of margarine tot room.
    Voeg de suiker toe.
    Voeg er daarna één voor één de eieren aan toe en roer tot de suiker geheel is opgelost.
    Doe er dan de gezeefde bloem en de gemberstroop bij.
    Op het einde de gesnipperde gember toevoegen.
    Boter de cakevorm in, bestuif hem met bloem en tik de overtollige bloem uit de vorm.
    Het deeg kun je daarna voorzichtig in deze cakevorm gieten.
    Bakken in een gedurende vijf minuten voorverwarmde oven gedurende 1 uur bij 180°.
    Dan eventjes in de cake een priktest doen met een breinaald. Kleeft er niets meer aan de breinaald, dan is de cake klaar!

    Tip! Laat de cake even afkoelen tot de kanten van de vorm loslaten en keer hem dan op een rooster om.

    26-01-2010, 19:32 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:gebak/taart/cake
    24-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade-Ricottataart
    Chocolade-Ricottataart



    Voorbereiding: 20 min + koelen

    Bereiding : 1 uur

    Voor 8-10 personen


    Je hebt nodig :

    185 gr bloem

    100 gr boter in stukjes

    2 el basterdsuiker


    Vulling :

    1,25 kg ricotta

    125 gr basterdsuiker

    2 el bloem

    1 tl oploskoffie

    125 gr fijngehakte chocolade

    4 eierdooiers

    40 gr extra chocolade

    ½ tl plantaardige olie


    Maak zoet deeg door de bloem in een grote kom te zeven en de boter toe te voegen.

    Wrijf de boter met uw vingertoppen door de bloem tot er een fijn en kruimelig mengsel ontstaat.

    Roer de suiker erdoor.

    Voeg 3 el koud water toe en snijd alles met een paletmes tot deeg, voeg indien nodig nog een beetje water toe.

    Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het tot een bal.

    Vet een springvorm van 25 cm licht in.

    Rol het deeg op de bodem uit en bekleed de wand zodat het deeg 2/3 van de wanden bedekt.

    Dek de vorm af en zet hem in de koelkast terwijl u de vulling maakt.

    Meng voor de vulling de ricotta, suiler, bloem en een snuifje zout tot een gladde massa.

    Los de oploskoffie op in 2 tl heet water.

    Roer hem goed door het ricottamengsel, samen met de chocolade en eierdooiers.

    Schep het mengsel in de gekoelde deegvorm en strijk glad.

    Zet de taart 30 min in de koelkast tot hij stevig is.

    Verwarm de oven voor op 180 C°.

    Zet de springvorm op een bakplaat.

    Bak de taart 1 uur tot hij gaar is.

    Zet de oven uit en laat de taart met de deur op een kier afkoelen.

    Hij kan iets openbarsten maar dit valt niet op als hij afgekoeld is en gedecoreerd.

    Smelt voor het versieren de extra chocolade en roer er de olie door.

    Trek met een vork dunne sliertjes gesmolten chocolade over de taart of spuit ze erop voor een nettere afwerking.

    Laat de taart volledig afkoelen voor u hem snijdt en serveert.


    24-01-2010, 22:20 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:gebak/taart/cake
    15-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alcoholvrij. De echte Turkse koffie







    Bereidingstijd:0-10 minuten
    Keuken:Turkse keuken
    Smaak:Zoet
    Techniek:Koken
    Soort gerecht:Anders

    Alcoholvrij. De echte Turkse koffie wordt met veel omhaal
    aan tafel klaargemaakt. 20 Kcal / 84 Kjoules per kopje
    .

    Ingrediënten voor 1 personen
    1 -2 theel zeer fijn gemalen koffie

    1 theel suiker (poedersuiker)

    1/16 l water


    Bereidingswijze
    Maal de koffie in een Turkse koffiemolen (met een elektrische
    koffiemolen kan het ook op de stand zeer fijn) en gebruik een spe-
    ciaal Turks koffiekannetje. Doe er de suiker bij en koud water
    en laat drie keer aan de kook komen (opkomen). Eigenlijk hoort
    deze koffie op een bijbehorende spiritusbrander te worden ge-
    maakt. Als de koffie opkomt, het kannetje van het vuur nemen
    en er een paar druppels koud water bijdoen. De hete koffie met
    koffiedik en schuim in een mokkakopje doen en zonder melk
    heet drinken.

    P.S. Turkse koffie kan natuurlijk ook in ieder willekeurig klein pannetje worden klaargemaakt.zie ook afbeeldingen

    eetsmakkelijk = afiyet olsun

    Reacties en beoordelingen doen wij dan
    de link van hier onder a.u.b.
    want dat is heel belangrijk voor de volgende recept!
    >>>>>>>
    Turkse koffie = Turk kahvesi








    15-01-2010, 23:50 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:turkse recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenvoudig te maken recepten met tomaten

    Eenvoudig te maken recepten met tomaten


    Tomaten spoelen, afdrogen en in schijfjes snijden. Een camembert van een goede kwaliteit nemen die wel in een houten verpakking zit. Het beschermpapier verwijderen. De camembert terug in het houten doosje steken. De oven voorverwarmen op ± 200 graden. Het doosje ongeveer een twintigtal minuten in de oven plaatsen. De korst blijft rond de kaas, die nu wel lopend geworden is. De kaas in het midden met een lepeltje openmaken.

    Met brood serveren, samen met de tomaten.

    Gevulde tomaten met gehakt

    Ik denk dat dit recept door iedereen wel gekend is.Maar er is een heel eenvoudig trucje.Onderaan in de pyrexkom of inox-kom strooit men een tas rijst.Daarop worden de gevulde tomaten geplaatst.Tomaten geven zeer veel vocht af, nu wordt dit vocht opgeslorpt door de rijst.Als de bereiding klaar is heeft men opeens een volledige maaltijd, zonder dat de tomaten zwemmen in het vocht.De rijst zal ook een lekkere smaak van tomatensaus en van gebakken vlees hebben.

    Tomatenboter

    • 100 gram boter
    • 1 soeplepel zelfgemaakte tomatenpuree
    • Zout, peper, paprika
    • Naar keuze: gemalen kaas of citroensap of een scheutje maderawijn.

    Roer de boter tot room, voeg er de tomatenpuree bij, peper en zout.

    Voeg naar keuze gemalen kaas, citroensap of wijn bij.

    Neem een sandelolie en maak een rolletje van de boter, goed aandrukken.

    Leg dit een paar uur in de koelkast.

    Nu kan men zeer gemakkelijk ronde schijfjes van de boter snijden.

    Kan dienen op koude gerechtjes zoals toast of op een gebakken stuk vlees of op warme vis.


    15-01-2010, 18:41 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    14-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse groentetortilla

    Spaanse groentetortilla

    hoofdgerecht
    bereiden 30 min
    4 personen

    Ingrediënten

    2 eetlepels olijfolie
    2 uien, in dunne ringen
    225 g aardappelschijfjes, voorgekookt (zakje a 450 g)
    75 g peen julienne (zakje a 150 g)
    1 courgette, in dunne plakjes
    6 eieren
    50 ml melk
    50 g belegen kaas 30+, geraspt

    Bereiden
    Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en fruit de uiringen in 5 minuten zachtjes gaar.
    Verwarm de aardappelschijfjes op een bord 5 minuten in de magnetron op 700 watt.
    Verdeel de aardappel, de wortel en de courgette in laagjes over de uien.
    Klop de eieren los met de melk en zout en (versgemalen) peper naar smaak.
    Schenk het eimengsel over de groenten.
    Draai de koekenpan een aantal keer rond om het eimengsel goed te verdelen over de pan.
    Strooi de kaas over het eimengsel.
    Leg een deksel op de koekenpan en laat de groenteomelet in 20 minuten gaar en goudbruin worden.
    Leg een groot bord op de groenteomelet en houd dit goed vast, terwijl je de koekenpan met inhoud omkeert.
    Leg een ander groot bord boven op de omelet en keer opnieuw om.
    De groentetortilla komt zo mooi en in één stuk uit de koekenpan.
    Snijd de groentetortilla in kwarten en serveer meteen.
    Lekker met een groene salade van veldsla en een slanke yoghurtdressing.


    14-01-2010, 21:00 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:buitenlands eten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken in geel, rood of groen: niet moeilijk, wel heel verrassend!

    Koken in geel, rood of groen: niet moeilijk, wel heel verrassend!

    Verras uw huisgenoten, uw gasten en u zelf met een volledig zelf bereid rood buffet! Of met een geel stoofgerecht, een groene granité of een mousse in drie kleurenlagen. Koken in kleuren is een nieuwe trend en helemaal niet zo moeilijk. Klassieke groenten én nieuwkomers zoals roodloof of gele courgettes bieden hiervoor de ideale wapens.

    Verse groenten zijn niet alleen lekker en gezond. Samen met bepaalde specerijen en verse kruiden vormen ze ook de belangrijkste groep basisingrediënten om kleur te brengen op het bord.

    Omdat we ook eten met onze ogen, zijn we aan het visuele aspect van een gerecht veel belang gaan hechten. Koken in kleuren kan op meerdere manieren gebeuren. We kunnen alle onderdelen van een gerecht in één kleur of in meerdere tinten van één kleur houden. We kunnen ook zoeken naar een opvallend kleurencontrast, bijvoorbeeld alleen rood of geel als garnituur bij witte vis of een groene coulis van sla en spinazie bij zalm. Nog opvallender is het werken met kleurenlaagjes, bijvoorbeeld in een terrine of een mousse.

    Voor dit kleurenspel bieden verse groenten eindeloos veel mogelijkheden. Vooral in tinten geel, groen en rood, maar ook in wit, bruin, oranje en paars. Alleen: hoe behoudt u die kleurintensiteit tijdens de bereiding? Vier belangrijke tips:

    • Serveer de groenten, indien mogelijk, rauw.
    • Geef als kookwijze de voorkeur aan stomen of aan kort blancheren (zodat de groente nog een beetje ‘al dente’ is).
    • Spoel ze na het koken meteen af onder de koudwaterkraan.
    • Geef de voorkeur aan groenten met het Flandria-keurmerk: dank zij hun versheid en hun kwaliteitsvereisten tonen die altijd egale, frisse en gave kleuren zonder beschadigingen of rotte plekken.

    Nieuwe wapens

    Een massa mogelijkheden om te koken in kleuren kunnen we al halen uit de meer bekende groentesoorten. Denk maar aan het rood van tomaten, aan het geel, rood of groen van paprika’s, aan het oranje van wortelen, aan het paars van aubergines en natuurlijk aan de vele groene tinten van de bladgroenten.

    Daarnaast vinden we sinds kort in het Flandriaaanbod ook een aantal nieuwe helpers voor een kleurenfeest op het bord:

    • gele courgettes

    ze bestaan zowel in een langwerpige als in een ronde vorm. De ronde worden “courgettes de Nice” genoemd. Ze hebben een egaal gele kleur en dat maakt ze tot dankbaar materiaal voor gele gerechten. Alleen hun uiteinde (het vruchtbeginsel) is groen (het topje bij de ronde courgettes).

    • roodloof:

    een kruising tussen klassiek witloof en radicchiosla. Roodloof ziet eruit als een normale witloofkrop. Alleen hebben de blaadjes een brede, rozerode rand. Hoe dichter bij de rand, hoe roder de kleur. Wanneer roodloof gekookt, gestoomd of gestoofd wordt, gaat de kleur vervagen. Voor rode gerechten wordt roodloof daarom best rauw gebruikt.

    • oranje paprika’s:

    paprika’s bestaan niet alleen in een gele, rode en groene kleur maar ook in oranje. Samen met wortelen zijn ze ideaal voor oranje bereidingen. Voor een kleurrijk aperitiefhapje of een originele garnituur kunt u ook kiezen voor minipaprika’s, een nieuw product in het Flandria-aanbod. Ze zijn verkrijgbaar in geel, rood, groen én oranje.

    • bruine tomaten:

    een opvallende verschijning in het tomatenaanbod, want hun buitenkant is egaal bruin (alleen de kern van de vrucht neigt naar rood). Ze zijn bovendien bolrond van vorm en lekker van smaak. Voor het koken met kleuren kunt u ze goed gebruiken in combinatie met oranje.

    Koken in groen

    Met komkommers, kropsla, lollo bionda, groene eikenbladsla, broccoli, spinazie, sperziebonen, snijbonen, groene courgettes, groene asperges, bataviasla, Romeinse sla, ijsbergsla, groene paprika’s, groene minipaprika’s, Spaanse pepertjes, het groen van prei, het loof van lente-uitjes, groene kool, doperwten, spruitjes en veldsla.
    Plus uiteraard de hele gamma groene tuinkruiden: peterselie, dragon, bieslook, basilicum, rozemarijn, laurier enz.

    Groene gerechten om uit te proberen:

    • Granité (korrelijs) van komkommer in combinatie met minikomkommers.
    • Koude komkommersoep.
    • Soep van kropsla, preigroen en veldsla.
    • Groene paprika (of uitgeholde groene courgette) gevuld met een stoofsel van doperwten, snijbonen, preigroen, spinazie en peterselie.
    • Ring van komkommer- of courgetterepen opgevuld met een stoofpotje van groene paprikareepjes, sperzieboontjes, broccoli en peterselie.
    • Gemengde groene salade met zeven groenten (kropsla, lollo bionda, jonge spinazie (rauw), doperwtjes, bataviasla, groene eikenbladsla, geblancheerde sperzieboontjes) en pestosaus.
    • Mousse van spruitjes.
    • Pakjes van groene koolbladeren met een vulling van broccolimousse en tuinkruiden).


    Koken in rood

    Tomaten in al hun vormen uiteraard (los, tros, mini’s), maar ook rode paprika’s, rode minipaprika’s, rode Spaanse pepertjes, radijsjes, roodloof, rode eikenbladsla, radicchio en rode biet.
    Voor zoete gerechten of zoetzure combinaties met groenten bieden aardbeien, frambozen en rode bessen vanzelfsprekend prachtig materiaal. Bij de specerijen kunnen paprikapoeder, rode kerriemengsels en chilipoeder helpen kleuren.

    Rode gerechten om uit te proberen:

    • Bloody Mary (cocktail van vers tomatensap, wodka, Worcestershiresaus, tabasco en citroensap).
    • Granité (korrelijs) of sorbet van tomaten met minitomaatjes als garnituur.
    • Tomatensoep met reepjes rode paprika en paprikapoeder als garnituur.
    • Tomaten gevuld met rijst (gemengd met rood kerriepoeder en tomatencoulis).
    • Rode paprika’s (of rode minipaprika’s) gevuld met zalm en tomatencoulis.
    • Roodloofblaadjes met een rode vulling (stukjes van een rood Spaans pepertje, foreleitjes, gerookte zalm, roze garnalen, reepjes rode paprika, tomatencoulis…).
    • Gemengde rode salade met radijsjes, roodloof, radicchio, rode eikenbladsla en rode biet.
    • Tomaten opgevuld met couscousgries, blokjes tomatenvlees, paprikapoeder en roze garnalen.
    • Mousse van frambozen met een aardbeiensaus.
    • De bovenstaande gerechten (of een aantal ervan) kunt u combineren in een volledig rood buffet!

    Koken in geel

    Met gele paprika’s, gele minipaprika’s, gele Spaanse pepertjes, gele courgettes, courgettes de Nice en maïskorrels.
    Om gerechten geel te kleuren zijn saffraan, kurkuma, geel kerriepoeder en citroenen eveneens een grote hulp.

    Gele gerechten om uit te proberen:

    • Sorbet van citroen en gele paprika’s.
    • Salade van gekookte aardappelen met kurkumapoeder, reepjes gele paprika en gekookte eieren.
    • Gele paprika’s (of minipaprika’s) of uitgeholde gele courgettes met een vulling van saffraanrijst, maïskorrels en stukjes geel Spaans pepertje.
    • Visschotel met gele courgettes, tarwekorrels en saffraan.
    • Courgette de Nice gevuld met saffraanrijst, coulis van gele paprika’s en scampi (gegaard in de oven).
    • Gele tagliatelle met reepjes gele paprika, kurkuma en blokjes kippenvlees (roer van het vuur af een in room losgeklopte eierdooier door de saus).
    • Stoofschotel van lams of kalfsvlees met kerriepoeder en gele courgettes.
    • Taartjes van kruimeldeeg met een vulling van gepocheerde kwartjes peer en banketbakkersroom (of citroenpudding).

    Koken in andere kleuren

    Voor oranje gerechten kunt u een beroep doen op oranje paprika’s, oranje minipaprika’s, oranje Spaanse pepertjes en wortelen. Denk bij voorbeeld aan een groentetaart met een bodem van kruimeldeeg, een vulling van stukjes wortel, reepjes oranje paprika en een saus op basis van oude Mimolettekaas (oranje!). Of aan oranje paprika (of oranje minipaprika’s) gevuld met saffraanrijst, stukjes wortel en een pittige coulis van oranje Spaanse pepertjes.

    Een speciaal kleureneffect ontstaat als u oranje gaat combineren met bruin of paars. Jawel, deze kleurencombinatie roept meteen de Seventies op. Durf dus eens uitgeholde bruine tomaten opvullen met kort geblancheerde reepjes oranje paprika en een zoetzure chutney van sinaasappel (koud gerecht). Voor een warm gerecht kunt u uitgeholde auberginehelften opvullen met gewokte reepjes wortel en oranje paprika, besprenkelen met wat olijfolie, kruiden, bestrooien met blokjes Mimolettekaas of oranje Cheddar en laten garen in de oven.

    Koken in laagjes

    Nog verrassender wordt het kleureneffect als u gele, rode, groene of oranje groenten in laagjes gaat opstapelen.

    • Het gemakkelijkst is een aspic of een terrine: u stapelt in een ingevette vorm achtereenvolgens laagjes van geblancheerde rondjes wortel, geblancheerde reepjes rode paprika en geblancheerde roosjes broccoli (of sperzieboontjes) op, eventueel met een laagje gerookte zalm of blokjes gaar vlees en gehakte peterselie. Dat overgiet met een stevig gekruide gelei (op basis van bouillon en gelatineblaadjes). U laat alles één nacht opstijven en de volgende dag kunt u uw veelkleurige bereiding uit de vorm halen en als lunch of voorgerecht serveren met een lekker sausje. Als vorm kunt u een gewone cakevorm (ingevet) of één van die handige siliconenvormen gebruiken.
    • Iets meer tijd en werk vraagt een groentemousse in drie lagen: vul een ingevette vorm voor een derde met een groene mousse (bijvoorbeeld van groene paprika’s met komkommer en broccoli). Die laat u helemaal opstijven, waarna de vorm tot twee derde vult met een mousse van tomaten. Als die is gestold, werkt u het gerecht af met een mousse van gele paprika’s.
    • Mensen met geduld kunnen reepjes geblancheerde wortel, reepjes geblancheerde rode paprika en reepjes groene kool ineenvlechten tot bonte matjes, die u gebruikt als bordbodem voor een groentemousse, een soufflé of een gewokt gerecht.

    14-01-2010, 20:57 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmschelpjes.
    Zalmschelpjes.

    ingredienten voor een 10-tal kleine hapjes.
    300 gr gerookte zalm in dunne plakjes
    scheutje cognac
    peper
    zout
    10 cl slagroom
    schelptoastjes
    peterselie voor de garnereing.

    bereiding.
    pureer de gerookte zalm in de mixer, maar houd één sneetje achter voor de garnering.
    Doe er een scheutje cognac,pepr en zout bij.
    Laat het mengsel goed koud worden in de koelkast.
    Klop ondertussen de room halfstijf en schep hem luchtig door de zalm.
    Laat opstijven in de koelkast.
    Spuit de mousse in schelpjes en garneer met reepjes zalm en pepterselie.

    14-01-2010, 20:55 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lekker hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier een eenvoudig/lekker recept voor zuurkoolschotel;
    Hier een eenvoudig/lekker recept voor
    zuurkoolschotel;

    -ongeveer 400 gram gehakt(mag rundergehakt ook zijn)
    -aardappelen/of zakje voor aardappelpuree
    -klein blikje ananas op sap(in stukjes gesneden)
    -zuurkool(pakje naturel)
    -teentje knoflook geperst
    -peper/zout
    -scheutje ketjap manis
    -zakje geraspte kaas

    Ik schil altijd voor ons 4tjes aardappelen en breng die aan de kook(een kruimige aardappel die ook gepureerd kan worden).
    Ondertussen ga ik de gehakt rullen in een braadpan.(ook verwarm ik de hetelucht oven alvast voor op 200 graden)Als de gehakt gaar en verkleurd is,voeg ik er een uitgeperst teentje knoflook aan toe,peper/zout en een scheutje ketjap naar smaak en de in stukjes gesneden ananas eronderdoor roeren.De zuurkool kook ik altijd in de tussentijd even in een steelpannetje om het grootste zuur eraf te halen(dat vinden mijn kids niet zo helaas)Op de gerulde gehakt(ik laat die altijd in de braadpan die kan n.l ook in de oven,anders moet je een ovenschaal nemen),doe je de uitgelekte zuurkool verdelen.Als de aardappels gekookt zijn giet je ze af en maakt er puree van(of je volgt de gebruiksaanwijzing van het pakje als je zo altijd puree maakt).Deze doe je bovenop de zuurkool verdelen en hierover strooi je naar believe de geraspte kaas.Eventjes in de oven tot de kaas gesmolten is en klaar is de ovenschotel!

    14-01-2010, 19:35 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:0ven schotels
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pitabroodje gevuld met kerrie-mangosalade en rauwe ham
    Pitabroodje gevuld met kerrie-mangosalade en rauwe ham
    (voor 4 personen)

    Ingrediënten:
    1 mango
    0,2 komkommer
    4 pitabroodjes
    200 gram ham, rauwe
    150 gram kipkerriesalade
    4 blaadjes ijsbergsla
    1 theelepel tijm, gedroogde
    Peper

    Werkwijze

    Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit. Snijd de helft van de plakken in kleine stukjes en schep deze met de tijm door de kip-kerriesalade. Breng de salade op smaak met peper. Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes en de komkommer in dunne plakjes.
    Rooster de pitabroodjes in de broodrooster en snijd ze overlangs door. Leg de onderste helften op de borden en verdeel de reepjes sla erover. Schep de kerrie-mangosalade erop. Rol de plakjes ham op en leg ze met de mangoplakken en komkommerplakjes schuin op de salade. Leg de bovenste helften van de pitabroodjes erop.
    Bevat per pitabroodje: 256 kcal

    14-01-2010, 19:32 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:brood
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarber-banaantoetje met kwark
    Rabarber-banaantoetje met kwark
    (voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    500 g rabarber in dunne reepjes
    4 eetlepel bruine suiker
    2 bananen; in dunne plakjes
    citroensap
    1 eetlepel poedersuiker of zoetstof
    225 gram magere kwark
    2 eiwitten

    Werkwijze

    Kook de rabarber gaar, pureer het en laat het afkoelen. Voeg suiker en bijna alle banaan toe (houd wat banaan achter ter garnering en meng die plakjes met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan). Meng alles goed door elkaar.
    Klop de poedersuiker of zoetstof door de kwark en roer dit beetje bij beetje door de rabarber.
    Klop de eiwitten stijf en meng dit voorzichtig door het rababermengsel. Verdeel het toetje over 4 dessert schaaltjes en laat het in de koelkast koud worden. Garneren met bananenplakjes en opdienen.
    Bevat per toetje: 178 kcal

    14-01-2010, 19:31 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nagerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fusilisalade met paprika en broccoli
    Fusilisalade met paprika en broccoli
    (voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    1 rode en 1 gele parika
    200 gr fusili
    250 gr broccoli
    150 gr zachte geitenkaas
    100 gr achterham in dikke plakken
    1 sinaasappel (of wat jus)
    zout, peper
    azijn (1 eetlepel)
    olie (4 eetlepels)
    1 teen knoflook
    verse basilicum (15 gr)

    Werkwijze

    Paprika's in zijn geheel 20 minuten in de oven zacht laten worden (225°), wel keren na 10 min. Uit de oven halen, afdekken en af laten koelen. Ondertussen de fusili koken, afgieten en af laten koelen. Broccoli in kleine roosjes 4 minuten koken. Afgieten en af laten koelen. Maak een inkeping in de paprika´s en vang het vocht op, verwijder het vel en de zaadlijsten. Vruchtvlees in reepjes snijden. Verwijder de korsten van de geitenkaas en in blokjes snijden, ook de ham.
    Dressing:
    Pers de sinaasappel uit en meng het sap met het vocht van de paprika's. Knoflook erboven uitknijpen. Basilicum erboven fijnknippen en olie en azijn toevoegen. Goed mengen, evt. met staafmixer.
    Fusili, paprikareepjes, ham, geitenkaas, broccoli mengen met saus. Eventueel nog wat zout en peper erbij. Goed doorscheppen en koud serveren met vers (Turks) brood en boter.
    Super lekker!

    Bevat per portie: 396 kcal

    14-01-2010, 19:30 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:saladen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met aardappel en ui
    Omelet met aardappel en ui
    (voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    2 eetlepels olijfolie
    2 grote aardappelen in blokjes van 1,5 cm
    2 middelgrote uien, gesnipperd
    4 eieren
    mespunt mild paprikapoeder
    1 eetlepel olijfolie, extra

    Werkwijze

    Verhit olie in middelgrote pan met dikke bodem; voeg aardappelen en uien toe. Bak op matig vuur tot ze goudbruin zijn en goed met olie zijn bedekt. Zet het vuur lager, dek de pan af en bak 5-6 minuten onder af en toe roeren tot de aardappelen gaar zijn. Haal aardappelen en uit de pan. Op keukenpapier laten uitlekken. Klop in een kom eieren en paprikapoeder schuimig: roer er voorzichtig het aardappelmengsel door. Verhit extra olijfolie in een schone pan. Voeg het eimengsel toe; op matig vuur afgedekt 15-20 minuten bakken tot het mengsel is gestold. Ten slotte onder een hete grill goudbruin bakken.
    Serveer warm of koud, in puntjes, met een salade

    Opmerking van Sonja:
    Dit recept vind ik erg lekker. Het is snel klaar, maar je hebt wel een goede maaltijd.

    Bevat per portie: 195 kcal

    14-01-2010, 19:29 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:eieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stamppot met gegrilde kabeljauw
    Stamppot met gegrilde kabeljauw
    (voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    4 kabeljauwfilets à 150 gram
    1 kilo aardappelen
    zout en peper
    150 gram groene olijven zonder pit
    3 teentjes knoflook
    3 eetlepels olijfolie
    500 gram gesneden prei
    1,5 dl halfvolle melk

    Werkwijze:

    Kook de aardappelen met wat zout in ca. 20 minuten gaar, giet ze af en stamp ze fijn*. Snijd ondertussen de olijven in dunne plakjes en snipper de knoflook. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
    Verhit 3 eetlepels olie in een ruime koekenpan en bak hierin de knoflook op laag vuur ca. 2 minuten. Voeg de preiringen toe en laat deze op matig vuur in ca. 5 minuten zacht en gaar worden.
    Voeg het preimengsel, de olijven, de melk en peper en zout naar smaak toe aan de aardappelen en warm de stamppot ca. 3 minuten op laag vuur zachtjes door.
    Bestrijk de kabeljauwfilets en het grillrooster met wat olie en laat de filets onder de hete grill in ca. 6 minuten gaar worden. Tussentijds eenmaal keren. Bestrooi de filets daarna naar smaak met wat peper en zout. Schep de prei- olijvenstamppot op 4 diepe borden en leg de gegrilde kabeljauwfilets erop.

    * In plaats van gekookte aardappelen kunt u ook een zak kant-en-klare aardappelpuree (diepvries) gebruiken.

    Kcal onbekend.

    14-01-2010, 19:29 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Archief per week
  • 12/05-18/05 2014
  • 07/11-13/11 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 25/10-31/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    We zijn de 31de week van 2025


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs