Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
03-04-2010
Paastaart met paaseitjes
Paastaart met paaseitjes
Al het gemopper van de
afgelopen week over paaseitjes neem ik terug. Ze inspireerden me
namelijk tot deze prachtige (en heerlijke) paastaart
uit mijn vorige kookboek,
Een luchtige
chocoladetaart, lekker mudjevol extra pure chocola, met als prettige
bijkomstigheid dat hij eenmaal uit de oven flink mag inzakken. Nee, dan
ben je geen beroerde kok, dat inzakken is helemaal niet erg want bovenop
gaat een fijne berg advocaatroom (geklopte slagroom gemengd met een
ferme scheut advocaat een openbaring hoe lekker dat is!).
En
bovenop dus alle eitjes die je kunt vinden (wel eerst even, in dien van
toepassing, de papiertjes eraf peuteren). Overigens vonden de
fotosessies voor het kookboek een aantal weken ná Pasen plaats. En
probeer dan maar eens ergens paaseitjes te vinden Het is gelukt, maar
vraag niet hoe. Wat is dat toch? Meteen na de kerst liggen de paaseitjes
zo torenhoog opgestapeld in de supermarkten dat je er doodmoe van
wordt, maar zodra tweede paasdag achter de rug is, dienen de eitjes het
veld te ruimen. Dan moeten namelijk de speculaasjes en chocoladeletters
weer in de schappen. Het is van de gekke.
1 eetlepel zachte boter om de tulbandvorm mee in te smeren
3 eetlepels paneermeel om in de vorm te strooien
Bereiding:
Verwarm eerst de oven op 180°C. Klop de eieren samen met de suiker
in de kom totdat het een lichtschuimige massa is geworden. Roer nu
geleidelijk de bloem erdoor. Schep nu de rozijnen, de amandelen en
gekonfi jte vruchtjes erdoor.
Bestrijk de tulbandvorm goed in met zachte boter en bestrooi dan
deze met paneermeel. De vorm moet overal bedekt zijn.
Schud het teveel aan paneermeel uit de vorm en schep daarna het
beslag in de vorm. Zet hem nu in het midden van de oven.
De tulband heeft ongeveer 1 uur nodig om gaar te worden. Is hij gaar
(even controleren met een houten prikker, als je hem uit de tulband
haalt en er kleeft nog beslag aan, dan moet hij nog even terug in de
oven), dan voorzichtig uit de oven halen en omkeren op een taartrooster.
Haal voorzichtig de vorm eraf en laat de tulband afkoelen. Dan
bestrooien met poedersuiker en garneren met de paaseitjes.
Succestip:
Je kan door het beslag ook nog stukjes chocolade scheppen!
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de gepelde ui. Maak het gehakt aan met de ui, het paneermeel, 1 ei, 1 theelepel paprikapoeder, de komijn, de peterselie en zout en peper. Vorm van het vleesmengsel 16 ovale schijven en leg deze in een licht ingevette ovenschaal. Druk in elke schijf met de duim een kuiltje. Giet er vervolgens 2 eetlepels gesmolten boter over en zet de schaal 25 minuten in de oven. Maak ondertussen aardappelpuree van de aardappelen, de resterende eetlepel boter, 2 eetlepels melk, 1 theelepel paprikapoeder, 1 ei en zout en peper. Verdeel de puree gelijkmatig over de kuiltjes in de gehaktschijven. Roer de tomatenpuree los en meng deze met 3 deciliter water en de rode peper. Giet dit over de schijven en bak het geheel vervolgens nog 25 minuten in de oven of tot de tomatensaus is ingedikt. Turks brood en een salade passen hier goed bij.
eet smakkelijk= afiyet olsun.
Reacties en beoordelingen doen wij dan de link van hier onder a.u.b. want dat is heel belangrijk voor de volgende recept!
Goede Morgen Leden, wat leuk om te zien dat er steeds meer nieuwe leden
bijkomen. We heten jullie allemaal Welkom en hopen dat jullie
genieten van deze geweldige site met heerlijke recepten en leuke
verhalen!!! Oke, Yasar heeft voor ons weer een heerlijk soepje
bedacht. Met dit weer is het moeilijk t bepalen wat we nu weer eens
op tafel moeten zetten..............maar een lekker soepje gaat er
altijd in!!! Hier komt hij..............................Turkse
bonensoep = Sebzeli Kuru fasulye
Ingrediënten
voor 4 personen * 400 g witte bonen * zout water * 2-3 el
olijfolie * 2 teentjes knoflook * 1 ui * 2 wortelen * 1
stuk bleekselderij * 2 el tomatenpuree * 7,5 dl groente- of
rundvleesbouillon * 1 takje tijm * 1 el paprikapoeder * 1 el
geraspte citroenschil * zout * peper * 2 tl cayennepeper *
klein beetje suiker * 4 sneetjes witbrood * 2 hardgekookte
eieren * 1/2 bosje peterselie
Voorbereiding De witte
bonen in een schaal doen, met zout water overgieten en 1 nacht laten
weken.
Bereidingswijze De olijfolie in een pan verhitten en
daarin de geperste teentjes knoflook fruiten. De ui pellen en
snipperen, de wortelen en de bleekselderij schoonmaken, wassen en in
blokjes snijden en dit alles in de knoflookolie doen en meestoven. De
tomatenpuree erdoor roeren en de bouillon erbij schenken. De soep met de
tijm, het paprikapoeder, de geraspte citroenschil, peper, zout,
cayennepeper en suiker pittig maken. De witte bonen goed laten
uitlekken, in de soep doen en op een matig vuur 30 tot 40 minuten laten
koken. De kortsen van het brood snijden en het daarna in stukjes
snijden en door de soep roeren. De eieren pellen, fijnhakken en door de
fijngehakte peterselie scheppen. De bonensoep in een terrine doen,
bestrooien met de gekruide eieren en vervolgens serveren.
Eet
smakelijk = afiyet olsun
Laat het u allen smaken, met vriendelijke
groet.............................van Yasar & Carlita
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Ingrediënten:
115g gemengde groene sla , zoals lollo biondo , ijsbergsla , kropsla en veldsla.
1tl grof gesneden gedroogde lavendelblaadjes.
3el zonnebloemolie.
1el witte wijnazijn.
zout en zwarte peper.
Was de slablaadjes.
Doe de lavendelblaadjes , de olie ,azijn ,
zout en peper in een pot met schroefdeksel en schud alles tot de dressing goed gemengd is.
Schenk de dressing over de sla en eet smakelijk.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Vet een vuurvaste schaal van 1l lichtjes in.
Voeg 185gr gekookte rijst en 3 el sultanarozijnen toe en zet de schaal in een braadslee die voor de helft met water is gevuld.
Meng 3 losgeklopte eieren, 6 dl melk, 1tl vanille essence en 3 tl basterdsuiker.
Schenk het goed geroerde mengsel over de rijst en de rozijnen.
Bak het 30 min. roer het zachtjes met een vork en bak nog 30 min.
Roer weer en bestrooi de custard met verse geraspte nootmuskaat.
Bak hem nog 20 min. of tot hij net stijf is.
Serveer warm of koud.
1 kg vastkokende aardappelen
500 gr knolselderij
4 eierdooiers
300 ml room
12 gr zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 Gr.C.
Snijd de aardappels in dunne plakken ( eventueel met behulp van een keukenmachine).
Snijd de knolselderij ook in dunne plakken.
Meng de knolselderij een aardappelplakken samen in een grote mengkom.
Klop de eieren los met het zout en de room en meng dit goed door de aardappelen en knolselderij.
Doe alles over in een ingevette ovenschaal van 20x30 cm,
Druk de plakjes goed aan.
Dek de gratin af met aluminiumfolie.
Bak de gratin in ongeveer 60 minuten gaar. Verwijder de aluminiumfolie
de laatste 20 minuten zodat de bovenkant lichtbruin kan kleuren.
Serveer de gratin warm.
Tip:
Maak de gratin daag van te voren.
Laat de gratin afkoelen tot kamertemperatuur en zet afgedekt tot gebruik in de koelkast.
snijd de gratin in eenpersoons stukken en neem ze uit de ovenschaal.
Zet de stukken op een bakblik met wat tussen ruimte.
Verwarm de oven voor tot 180 Gr.C.
Verwarm de aardappelgratin 15-20 minuten.
Door
strenge vorst in Europa gevolgd door veel regen en weinig zon is de
oogst van de rode ofwel bloedsinaasappel genaamd mislukt. In de
supermarkten zullen weinig tot geen bloedsinaasappelen te vinden zijn.
Liefhebbers van het CoolBestdrankje Red Orange Sunrise sap, dat
gemaakt wordt van bloedsinaasappelen, zullen het dit najaar ook zonder
moeten doen, meldt producent Frieslandfoods.
Daarvoor in de
plaats zal er de komende tijd CoolBest Red Citrus in het schap te
vinden zijn, dat wordt gemaakt uit bloedsinaasappel gemengd met gewoon
sinaasappelsap en grapefruit. Volgens de producent is de smaak iets
anders, maar de bloedsinaasappel- smaak is volgens de maker nog wel te
herkennen. Meestal wordt er bij een mislukte oogst van vers fruit
uitgeweken naar andere landen of gebieden, zegt Frieslandfoods, maar de
bloedsinaasappel groeit alleen op Sicilië en Calabrië waar het weer
niet meewerkte.
Ingrediënten voor 1,5 l soep: 1 kg witloof, 2 dunne stengels prei, 1
ui, 2 aardappelen, 1,5 l magere kippenbouillon, takjes kervel, peper,
zout, 1 snede bruin- of volkorenbrood voor de croutons, 1 teentje
knoflook, 2 sneden bruin- of volkorenbrood.
Snijd met een mesje de bittere kern uit de witloofstronkjes en
snijd de groente in stukjes. Maak de prei schoon (laat er wat van het
groen aan) en snijd de stengels in ringetjes. Snipper de ui. Schil de
aardappelen en snijd ze in stukken.
Verhit de boter in een grote pan. Voeg alle groenten en de
aardappelen toe en laat ze even fruiten. Overgiet alles met de bouillon
en laat 25 minuten zachtjes koken.
Mix de soep vrij grof en kruid ze met peper, zout en de fijngehakte kervel.
Pers het knoflook en rooster 1 snede brood. Wrijf het brood in met het knoflook en snijd in vierkantjes.
Leg de croutons in een diep bord en overgiet ze met de soep.
Eet de soep met de 2 sneden brood. Kan ook gemakkelijk ingevrozen
worden.