recepten van trudy
Inhoud blog
  • wordt
  • trudy
  • Italiaanse kaastaart
  • Indische bruine bonenschotel
  • Indische zoetzure tomatensaus

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     




    Categorieën
  • 0ven schotels (2)
  • aardappels gerechten (11)
  • Barbecue (0)
  • Bijgerechten (4)
  • brood (15)
  • buitenlands eten (32)
  • Caloriearm (9)
  • eieren (2)
  • fruit (6)
  • fruitshaks (2)
  • gebak/taart/cake (9)
  • gehakt (6)
  • gevogelte (3)
  • groenten (23)
  • hartige taart (2)
  • hollands (6)
  • ijs (1)
  • indisch recepten (3)
  • italiaans (3)
  • kaas gerechten (11)
  • lekker hapjes (19)
  • low budget maal tijden (0)
  • lunch (2)
  • moeder dag recepten (4)
  • nagerechten (6)
  • nassie recepten (0)
  • nieuwe recepten (57)
  • ontbijt (0)
  • paprika''s (2)
  • pasta recepten (11)
  • pizza''s (0)
  • recepten voor de feestdagen (7)
  • rijst (6)
  • roer bak (4)
  • saladen (10)
  • sauzen/marinades (5)
  • soepen (25)
  • sushi (0)
  • turkse (1)
  • turkse recepten (16)
  • uit de oven (1)
  • vegetarisch (2)
  • vis (24)
  • vlees (12)
  • voor gerecht (5)
  • wensjes (1)
  • wild (6)
  • wok gerechten (3)


  • Laatste commentaren
  • Fijn weekend (MIA)
        op Hamburgers met Roomsaus
  • Prima toetje met rijst. (Gratis Kredietkaart)
        op toetje met rijst
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op St.Jacobsvruchten
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op LAMSSCHOUDER

  • wel kom bij mij weblog recepten en doe gezellig mee

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Zoeken met Google



    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    35.gif
    Gedicht: Bewijzen

    Ik wil me niet bewijzen
    waarom zal ik dat doen
    ik hoef me niet verantwoorden,
    ik kan doen wat ik wil
    ik hoef aan niemand wat te vragen,
    waarom dwingen zoveel mensen je daartoe,
    waarom zal ik angst hebben
    een fout te maken
    zijn we niet allemaal mens
    wie zonder fouten is
    werpen de eerste steen,
    mijn angsten werp ik af,
    mijn stress laat ik achter mij
    ik ben ik
    en als je dat niet zou bevallen,
    Dan is daar het gat van de deur.
    35.gif


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    07-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep Truuks

    Soep Truuks



    [Soort Gerecht: Soep, Basisbereiding]

    Snelle Soepballen

    De allerlekkerste soepballen maak je van de verse worst van de slager. Boven de kokende bouillon duw je gewoon een voor een de soepballen uit het worstenvel. 8 minuten later zijn ze gaar. Als je er na 5 minuten wat verse soepgroenten bij doet heb je een groentensoep in een wip. Werkt ook heerlijk voor andere soepen.

    Soep Binden

    Bind je soep met een "Alliance", en mengsel van doorelkaar geklutste kookroom en rauw ei. (verhouding ongeveer evenveel room als ei)

    Soep te dun

    Als een gebonden of "doorgedraaide" soep iets te dun is uitgevallen is er een handig, en lekker bindmiddel: Aardappelpureepoeder.
    Gewoon per eetlepel door de pruttelende soep roeren tot de juiste dikte bereikt is.

    Te veel zout

    Soep te zout? doe er eens een suikerklontje bij. Je kunt de soep natuurlijk ook aanlengen met kookroom, water, wijn, etc

    Bouillon Klaren

    Is je bouillon blind geslagen doe dan (afhankelijk van de hoeveelheid) 1 a 2 eiwitten bij de bouillon en laat een uurtje heel zachtjes pruttelen. Schep dan de gestolde eiwitten van de bouillon en zeef hem eventueel nog een keer.

    Bouillon Ontvetten

    Er komt altijd een laagje vet op je bouillon. Dat drijft gelukkig bovenop. Je kunt het bovendste laagje van je bouillon heel voorzichtig afscheppen en in een bakje in de koelkast zetten. Het vet zal nu tot een hard laagje stollen dat je er zo vanaf kan tillen. (Een andere methode is om een zakje met ijsblokjes te vullen en die over de toplaag van je soep te rollen. Het vet zou er dan gestold aan blijven kleven.)



    07-02-2010, 15:02 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperge-zalmsalade
    Asperge-zalmsalade
    Tip(s):

    Heerlijk met stokbrood of als bijgerecht bij een visgerecht.

    Ingrediënten:
    • 2 blikjes aspergesRolling Eyes
    • 100 g gerookte zalm
    • 1 theelepel worchestersaus
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1 eetlepel mayonaise
    • bieslook
    • zout, peper

    Bereiding:

    Begin met het maken van de dressing. Roer de olijfolie de mayonaise en de worchestersaus door elkaar tot er een mooie emulsie ontstaat.
    Snijd de asperges en de gerookte zalm en meng deze door de dressing. Naar smaak peper, zout en bieslook toevoegen.


    07-02-2010, 13:45 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:lunch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade met gerookte kip en dilledressing
    Aardappelsalade met gerookte kip en dilledressing
    Tip(s): Ingrediënten voor 2 personen:
    • 2 aardappels
    • zout, versgemalen zwarte peper
    • 2 tomaten
    • ½ zakje stoneleeks
    • 1 kipfilet fumé (± 100 g)
    • 1 zakje verse dille (15 g)
    • 1½ eetlepel witte wijnazijn
    • 2 eetlepels (olijf)olie
    • 125 ml zure room
    • 2 eetlepels melk
    • 1 theelepel geraspte mierikswortel (potje)
    • 4 radijsjes
    • ½ zakje veldsla (à 75 g)

    Bereiding:

    De aardappels schillen, wassen en in kleine blokjes snijden. In een pan met weinig water en zout, de blokjes in ± 5 minuten beetgaar koken. In een zeef onder koud stromend water afspoelen. In een pan ruim water aan de kook brengen.
    De tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen. De tomaten in vieren snijden en de pitjes verwijderen. Het vruchtvlees in blokjes snijden. De stoneleeks in ringetjes snijden.
    De kipfilet in blokjes snijden. Voor garnering 2 takjes dille achterhouden, de rest in een kopje fijnknippen. In een kom de azijn en de olie met 1 eetlepel dille, zout en peper tot een dressing roeren. De aardappelblokjes, de stoneleeks, de kip en de tomaat erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
    In een kommetje de zure room, de melk, de mierikswortel en de rest van de dille tot een dressing roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
    De radijsjes in plakjes snijden. De veldsla over twee borden verdelen. De aardappel-kipsalade in het midden scheppen en de dilledressing erover scheppen. Garneren met radijsjes en dille.


    07-02-2010, 13:45 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aardappels gerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsoep met zalm en prei
    Aardappelsoep met zalm en prei
    Tip(s): Ingrediënten voor 4 personen:
    • 250 g zeer bloemige aardappelen
    • 1 l kippebouillon (van tablet)
    • 1 dunne prei
    • 100 g gerookte zalm
    • versgemalen peper
    • allesbinder
    • 80 g crème fraîche
    • 1 eetlepel geknipte bieslook

    Bereiding:

    Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in de bouillon in 20 minuten gaar.
    Pureer de aardappelen en doe de puree terug in de bouillon. Maak de prei schoon en snijd hem in heel dunne ringen. Snijd de zalm in reepjes.
    Breng de soep met de prei aan de kook en laat de soep 3 minuten zachtjes koken.
    Breng op smaak met peper. Bind de soep eventueel met een beetje allesbinder. Roer de zalm door de soep.
    Verdeel de soep over vier borden. Schep in ieder bord een eetlepel crème fraîche en strooi de bieslook over de toefjes room.


    07-02-2010, 13:43 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eikebladsalade met zalm en komkommer
    Eikebladsalade met zalm en komkommer
    Tip(s): Ingrediënten voor 4 personen:
    • 2 eetlepels sesamzaad
    • 1 krop eikeblaLaughing dsla
    • 200 g gerookte zalm
    • 1 komkommer
    • 8 plakjes zoetzure komkommer (potje)
    • 1 sinaasappel
    • 1 eetlepel Zaanse mosterd
    • 1 theelepel bouillonpoeder
    • 1 theelepel vloeibare honing
    • 4 eetlepels (zonnebloem)olie
    • zout, versgemalen zwarte peper
    • 1 doosje dille (diepvries)

    Bereiding:

    In een droge koekenpan het sesamzaad al roerende met een houten lepel op matig vuur in ± 5 minuten goudbruin roosteren. Op een bord uitspreiden en laten afkoelen.
    De sla schoonmaken, voorzichtig wassen en heel goed droogslaan.
    De zalm in dunne reepjes van ± 4 bij ½ cm snijden. De komkommer wassen, halveren, de zaadlijsten verwijderen en in de lengte in vier gelijke delen snijden. De komkommerdelen in de lengte in plakken van ½ cm snijden.
    De zoetzure komkommerplakjes in vieren snijden.
    De sinaasappel uitpersen en in een steelpannetje het sinaasappelsap, de mosterd, het bouillonpoeder en de honing zachtjes aan de kook brengen.
    Dit ± 1 minuut laten koken. Iets laten afkoelen en dan de olie erdoor kloppen. Het sausje op smaak brengen met zout en peper.
    De eikebladsla in een grote schaal leggen.
    De zalm, de komkommer en de zoetzure komkommer erop rangschikken.
    Het sausje nogmaals verwarmen tot lauwwarm en doorkloppen. De dille door het sausje roeren en het sausje over de salade verdelen.
    Het sesamzaad erover strooien.
    Direct opdienen en serveren met driehoekjes geroosterd (volkoren) brood en boter.


    07-02-2010, 13:42 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:voor gerecht
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Börek (bladerdeegflapjes met kaas)
    Börek (bladerdeegflapjes met kaas)
    Tip(s): Ingrediënten:
    • 250 g fetakaas
    • 1½ eetlepel versgehakte peterselie
    • 1 eetlepel versgehakte bieslook
    • witte peper
    • yoghurt
    • 1 pakje diepvries bladerdeegplakjes
    • 1 limoen of citroen
    • kleine tomaatjes

    Bereiding:

    De kaas eventueel goed spoelen (die wordt in zout water bewaard) en met een vork verkruimelen. De kruiden en wat peper erdoor scheppen.
    Eventueel wat yoghurt erbij roeren, want het moet een licht samenhangende massa zijn. De bladerdeegplakjes laten ontdooien.
    Steeds één plakje aan beide kanten met bloem bestrooien en op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een lap van 15 bij 30 cm. De lap in de lengte halveren en wegleggen. Zo alle plakjes uitrollen en halveren.
    Een deeglapje in de lengte voor u leggen. Een dessertlepeltje kaasvulling aan het begin ervan leggen. Een hoek over de vulling vouwen, deze recht naar boven vouwen en zo verder, tot een driehoekig pakje. Aan het eind het deeg met water bestrijken en dichtvouwen. Zo al het deeg en de vulling opmaken.
    De driehoekjes in heet frituurvet - 180° C - licht goudbruin bakken.
    Warm serveren, met een schijfje citroen of limoen, een partje tomaat en wat bieslook.
    Drie driehoekjes zijn voldoende voor een voorgerecht, maar börek is ook een lekker en bijzonder borrelhapje.


    07-02-2010, 13:40 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:voor gerecht
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelgehakt in kruidenflensjes
    Amandelgehakt in kruidenflensjes
    Tip(s): Ingrediënten:

    Gehaktvulling:

    • 100 g amandelschaafsel
    • wat boter
    • 1 flinke ui
    • 25 g boter of margarine
    • 400 g rundergehakt
    • peper, zout
    • nootmuskaat
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 4 eetlepels room
    • 1 ei

    Flensjes:

    • 75 g bloem
    • 2½ dl melk
    • wat zout
    • 3 eetlepels kleingesneden groene kruiden
    • 30 g boter

    Saus:

    • 50 g boter
    • 50 g bloem
    • ½ l melk
    • 50 g (Hollandse) gruyère

    Bereiding:

    Rooster de amandelen in een met boter ingevette koekenpan bruin, onder voortdurend omschudden. Snipper een flinke ui en fruit die lichtbruin in de boter of margarine.
    Voeg de rundergehakt toe en laat dat onder voortdurend bewerken met een vork rul bakken. Kruid het mengsel met peper, zout, nootmuskaat en gemberpoeder.
    Neem het mengsel van het vuur, roer de amandelen erdoor en laat het dan enigszins afkoelen. Roer er dan de room en het losgeklopte ei door.
    Maak een glad flensjesbeslag van de bloem, de melk, een snufje zout en de groene kruiden. Bak er in de boter acht dunne flensjes van.
    Verdeel het gehaktmengsel over de flensjes en rol deze daarna op. Leg ze in een beboterde vuurvaste schotel.
    Bereid een witte saus van de boter, met daar doorheen geroerd de bloem. Schenk de melk erbij en breng het geheel, al roerend met een garde, aan de kook.
    Voeg de (Hollandse) gruyère toe en schenk deze saus over de flensjes.
    Zet de schotel 20 minuten in het midden van een hete oven (200°C).


    07-02-2010, 13:39 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:voor gerecht
    02-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese tomatensoep
    Chinese tomatensoep

    Voorgerecht


    Ingrediënten

    1 l. kippenbouillon, van tablet
    1 blik tomaat, gepelde, in blokjes
    2 stuks uien, gesnipperde
    1 stuk bosuitje, in ringetjes
    5 el. citroensap
    1 tl. zoetstof, vloeibare
    1 el. sojasaus, Japanse ongesuikerde
    2 stuks eieren
    Zout
    Peper

    Benodigde materialen


    Bereidingswijze

    Het tomatensap moet bewaard worden. In plaats van 1 eetlepel kikkoman-sojasaus kunt u ook 1 theelepel tamari gebruiken. Klop de eieren los. Breng de bouillon aan de kook en voeg de stukjes tomaat, sap van de tomaten, ui, citroensap, zoetstof en kikkoman-sojasaus of tamari toe. Laat dit 5 minuten zachtjes koken. Roer de losgeklopte eieren geleidelijk door de soep. Breng de soep op smaak met peper en zout. Heet serveren, gegarneerd met ringetjes bosui.



    02-02-2010, 22:30 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurde garnalentoast met sesamzaadjes


    Gefrituurde garnalentoast met sesamzaadjes

    Voorgerecht

    Ingrediënten

    0.5 eiwit
    4 boterhammen, witte
    250 gr. garnaal
    2 l. frituur-olie
    0.3 bekertje azijn
    1 bekertje suiker
    1 bekertje water
    2 el. ketchup
    1 el. ma?zena
    Sesamzaad
    Peper
    Zout

    Benodigde materialen

    • Benodigde materialen: een ronde steekvorm.

    Bereidingswijze

    Dit gerecht kan ook heel goed als borrelhap dienen: neem hiervoor kleinere rondjes of vierkantjes brood. Pel de garnalen, sla de staarten plat en meng dit met het eiwit, de ma?zena en wat peper en zout. Kneed dit mengsel goed. Steek voor elke persoon een rondje uit de boterhammen, druk ??n kant in de ma?zena en verdeel het garnalenmengsel hierover. Druk de garnalenkant in de sesamzaadjes en goed aandrukken. Bak de garnalentoastjes in heet frituurvet goudbruin. Breng voor de saus de azijn met de suiker en het water aan de kook en roer hier de tomatenketchup door. Bind het sausje met los geroerde ma?zena.



    02-02-2010, 22:29 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippensoep met kool
    Kippensoep met kool

    Voorgerecht


    Ingrediënten

    1.5 l. kippenbouillon, van tablet
    300 gr. kipfilet
    500 gr. kool, Chinese
    200 gr. champignon, in plakjes
    2 stuks uien, gesnipperde
    1 teentje knoflook, geperste
    0.5 tl. sambal oelek
    1 el. sojasaus, Japanse ongesuikerde
    1 el. olie
    Peper
    Zout

    Benodigde materialen


    Bereidingswijze

    U kunt dit voorgerecht tevens als lunchgerecht gebruiken. Montignac-tip: in fase 2 kunt u hier (geroosterd) volkorenbrood bij eten. In plaats van 1 eetlepel kikkoman-sojasaus kunt u ook 1 theelepel tamari gebruiken. In plaats van Chinese kool kunt u ook witte en/of spitskool gebruiken. Snijd de kool en de kipfilet in reepjes. Breng de kippenbouillon net tegen de kook (niet laten koken!). Verhit de olie in een pan en bak de kipfilet bruin. Voeg de gesnipperde ui en de knoflook toe en bak dit even mee. Voeg de sambal, de kool en de plakjes champignons toe en laat dit 5 minuten zachtjes bakken. Doe het mengsel bij de bouillon en voeg de kikkomansojasaus (of tamari) toe. Op smaak brengen met peper en zout.


    02-02-2010, 22:27 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsoep met borage
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Aardappelsoep met borage

    Voorgerecht


    Ingrediënten

    250 gr. aardappel
    1 ui, grote
    80 gr. knolselderij
    1 teentje knoflook
    1 l. runderbouillon
    1 bosje borage
    30 gr. boter

    Benodigde materialen

    • Benodigde materialen: een keukenmachine en soepkommen.

    Bereidingswijze

    Borage kunt u zaaien in uw kruidentuin. In principe is het eenjarig, maar wees gerust: het komt elk jaar terug. Snijd aardappelen, ui en knolselderij klein. Kook de groenten samen met de knoflook in de bouillon gaar. Was de borage en laat de bladen 5 minuten meekoken. Bewaar de bloemetjes voor de garnering. Pureer de soep in de keukenmachine en druk de soep door een zeef. Smelt de boter in de soep. Serveer de soep in voorverwarmde soepkommen en garneer met de boragebloemetjes.



    02-02-2010, 22:26 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aardappels gerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Truffelcrème met Sint-Jakobsschelpen en kletskop van zwart sesamzaad
    Truffelcrème met Sint-Jakobsschelpen en kletskop van zwart sesamzaad

    Voorgerecht

    Ingrediënten

    12 sint-jakobsschelpen
    1 truffel
    Roquette
    Truffel-olie
    100 gr. sesamzaad, donker
    100 gr. poedersuiker
    50 gr. bloem
    100 gr. boter, gesmolten
    0.5 dl. sinaasappelsap
    2 dl. gevogeltefond
    0.5 dl. room
    1 sch. truffeljus

    Benodigde materialen

    • Benodigde materialen: een staafmixer en een grillpan.

    Bereidingswijze

    Meng het sesamzaad, poedersuiker, bloem, gesmolten boter en sinaasappelsap en laat het beslag een nacht rusten. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Schep steeds een lepel beslag op een met bakpapier belegd bakblik en strijk het beslag wat uit. Bak de kletskoppen in de voorverwarmde oven in circa 12 minuten mooi bruin en gaar. Breng voor de truffelcr?me de gevogeltefond, room en truffeljus aan de kook en klop de cr?me met de staafmixer op. Breng de notensla op smaak met truffelolie. Grilleer de Jakobsschelpen in de hete grillpan om en om. Leg in de hete soepborden drie Jakobsschelpen met een plukje sla. Leg hier een kletskop, wat sla en nog een Jakobsschelp op en dek het geheel af met nog een kletskop. Schep de truffelcr?me rond het gerecht en schaaf de truffel er over.



    02-02-2010, 22:24 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikante Groentesoep

    Recept voor Pikante Groentesoep

    Omschrijving van het recept:
    Een lekkere pittige zelf gemaakte groentesoep die net iets verder gaat dan een zak soepgroenten met een bouillonblokje in een pan water gooien.

    Bereidingstijd van het recept:
    Ca. 40 minuten

    Ingrediënten voor dit recept:

    4 liter water en runderbouilonblokjes en 3 laurierbladeren

    4 liter Zelfgemaakte runderbouillon


    2 Paprika's

    1 Winterwortel

    3 Aardappellen

    2 Uien

    Zwarte peper

    Zout


    Verse koriander (of peterselie)


    Voor de gehaktballetjes

    500 gram runder- of half-om-half-gehakt

    Peper en Zout

    Evt. fijn gesneden peterselie

    Bereiding / Instructies:

    Water aan de kook brengen en bouillon maken volgens aanwijzigen op de verpakking. Laurierbladeren toevoegen.


    Of zelf bouillon maken


    Aardappels schillen, in kleine blokjes snijden en aan de kokende bouillon toevoegen


    Ondertussen de uien in grove stukken snijden en in olie aanfruiten.


    Ondertussen de gehakt op smaak brengen en kleine balletjes draaien en deze in de bouillon doen.


    Groente klein snijden en de groente (nog niet de koreander / peterselie) en de gebakken uien aan de bouillon toevoegen.


    Op smaak maken met vers gemalen zwarte peper (mag best pittig zijn) en eventueel nog wat bouillonblok of zout. Nog ca. 10 minuten zachtjes laten koken tot de aardappelen gaar zijn.


    Wie de soep echt heet wil hebben kan wat sambal of een kleine rode peper (van de toko!) toevoegen.

    Voor het serveren veel verse koriander toevoegen. Wie geen koriander lust mag peterselie gebruiken.



    02-02-2010, 21:28 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    31-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisse Garnalen Salade

    Frisse Garnalen Salade





    Heerlijk voorgerecht, maar ook lekker in een snackcup of in een tomaatje.
  • 350 gr hollandse garnalen (gepeld)
  • 6 hardgekookte eieren
  • 2 kleine frisse appeltjes
  • 1 doosje sterrekers
  • 1 ruime eetlepel gesneden bieslook
  • 6 stevige el Yogonaise
  • 1 ruime eetlepel mosterd
  • Spoel de garnalen even goed af en laat ze goed uitlekken. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Pel de eiren en snijd ze inmkleine stukjes. Knip de sterrekers uit het doosje.

    Meng alle ingrediënten goed door elkaar en voeg voor wat extra frisheid nog een scheutje citroensap toe. Zout en peper zal vanwege de yogonaise en de mosterd waarschijnlijk niet nodig zijn

    Verdeel de salade over zes bordjes of evt over 6 mooie schaaltjes. Geef er evt wat vers geroosterd brood en boter bij om er een volwaardig lunchgerecht van te maken.

    Eventueel garneren met een plakje ei met daarop 1 garnaal met een sterrekers blaadje.




    31-01-2010, 16:43 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastataart

    Pastataart



    Wat je kan doen met een restje pasta.

  • rest gare pasta, genoeg om een 1-liter vorm mee te vullen
  • 3 eieren
  • 3 el gesnipperde basilicum (vers)
  • 4 el geroosterd pijnpitten
  • 150gr pittige geraspte kaas
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie
  • 2el paneermeel
  • 2el gemalen parmezaanse kaas
  • 1 (siliconen)tulband vorm van inhoud 1 liter, of siliconen muffin vormpjes met zelfde totaal inhoud

    Zorg dat de pasta die je gebruikt niet te grof is. Spirali, strikjes, tagliatelli of spaghetti is prima. Met rigatonini wordt het te grof.

    Verwarm de oven voor op 180°.


  • Meng de pasta met 3 eieren, de kaas, de basilicum, de pijnpitten en voeg zout en peper naar smaak toe.

    Meng de paneermeel met de parmezaan. Vet de vorm in en bestrooi de wand met het paneer-parmezaan mengsel. Doe de pasta (losjes) in de vorm en strooi de rest van de paneer er over.

    Bak de pasta taart in ca 35 minuten gaar in een oven van 180 °.

    Meng de pasta met 3 eieren, de kaas, de basilicum, de pijnpitten en voeg zout en peper naar smaak toe.

    Meng de paneermeel met de parmezaan. Vet de vorm in en bestrooi de wand met het paneer-parmezaan mengsel. Doe de pasta (losjes) in de vorm en strooi de rest van de paneer er over.

    Bak de pasta taart in ca 35 minuten gaar in een oven van 180 °.




    31-01-2010, 16:42 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:uit de oven
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mediterrane Tomatensalade

    Mediterrane Tomatensalade



    [Soort Gerecht: Salade, Bijgerecht, Voorgerecht]

    Dit is een variatie op de Italiaanse "Insalata Caprese". Het is lekker als fris voor- of lunchgerecht met wat chiabatta, of als bijgerecht bij gegrild vlees.
    Was en snij per persoon een middelgrote vleesromaat of twee pommodori (war langwerpige Italiaalse tomaat) in dunne plakken en leg die op een schoteltje. Verkruimel boven elk schoteltje wat feta kaas, knip er wat verse bieslook over en bestrooi met een beetje Herbamare (kruidenzout) en peper uit de molen. Tot slot elk schoteltje besprenkelen met een beetje olijfolie.
    In plaats van bieslook kan je ook verse basilicum nemen.



    31-01-2010, 16:38 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lunch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saganaki

    Saganaki

    Griekse gebakken kaas



    [Soort Gerecht: Vegetarisch, Mezze, Lunch, Hoofdgerecht]

    Het woord "Saganaki" is een verkleinwoord van "Sagani". Dat is van oorsprong een vispan met 2 oren, een beetje te vergelijken met een Paëllapan. De kleine versie ervan wordt gebruikt voor de bereiding van dit kaasgerecht wat dus de naam is gaan dragen van de pan waar het in gemaakt wordt.
    Je komt Saganaki tegen zowel in de oven bereid als gepaneerd in de koekenpan. En dan zijn er nog recepten met toevoegingen zoals garnalen en mosselen. Ook kom je recepten tegen waar "saganaki" zoiets betekent als "gegratineerd met Grieks kaas".
    Voor Saganaki worden Griekse kazen gebruikt als Kefalograviera, Kasseri, Kefalotyri, of Feta van Schapenmelk. Er zijn regionale varieteiten zoals het gebruik van Formaella in Arachova en natuurlijk Halloumi in Cyprus.

    Tyri Saganaki sto Fournou

    in de oven gebakken

    saganaki
    de Saganaki van restaurant "Pente Adelphi" in Athene bij de toren van de windstreken, waar ik het heb leren kennen en waar ik er helemaal verliefd op werd.....


    Wanneer je dit als mezze maakt is het een portie voor meredere personen, anders is dit een portie voor een persoon. Omdat die hier het makkelijkst te verkrijgen is gebruik ik Feta. Maar je kan elke van de kazen hierboven gebruiken. Pas op bij Kasseri. Die heeft een zo hoog vetgehalte dat olie niet echt nodig is.
  • 1 plak feta van ongeveer 1 centimeter dik
  • 1 eetl olijfolie
  • wat gedroogde (griekse) oregano
  • vers gemaken zwarte peper naar smaak
  • een partje citroen
    Verwarm de oven voor op 190°. Led de feta in een klein ovenschaaltje. Strooi er wat oregano over, maal er peper over en besprenkel tot slot met de olijfolie.
    Zet het schaaltje voor 12 - 15 minuten in de over. Serveer heet en besprenkel eventueel met wat citroensap.

    Tyri Saganaki

    uit de koekenpan

  • 1 plak feta (of een van de andere hierboven genoemde kazen)
  • 1 ei
  • 2 eetl bloem
  • wat gedroogde (griekse) oregano
  • vers gemaken zwarte peper naar smaak
  • een partjes citroen
  • olijfolie om in te bakken
  • saganaki2


    Wanneer je dit als mezze maakt dan snijd je de kaas voor het paneren in vierkantjes van ca 2,5 bij 2,5 cm. Is dit een lunch of hoofdgerecht, dan laat je de plak eventueel heel en dan is dit een portie voor 1 persoon.
    Klop het ei los in een kom met wat oregano. Leg de kaas (pak of stukjes) in dit mengsel en laat even intrekken. Schud het overtollige ei af en haal de kaas door de bloem.
    Verhit de olie op een middelgroot vuur en bak de kaas snel tot ze aan 2 kanten goudbruin is.
    Maal er wat zwarte peper over en serveer met citroenpartjes.
    saganaki3 In veel recepten die afkomstig zijn van het Amerikaanse continent wordt deze Saganaki met cognac geflambeerd en dan geblust met citroensap (waar dan "Hoppa" bij geroepen wordt). Dit is ergens in de 60-er jaren van de vorige eeuw verzonnen in restaurant "the Pantheon" in Chicago.


    Beide gerechten zijn heerlijk met grof brood en een Choriatiki Salata of een tomatensla.




  • 31-01-2010, 16:34 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:kaas gerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete Tagliatelli met Aardbeiensaus

    Zoete Tagliatelli met Aardbeiensaus



    [Soort Gerecht: Fruit, Dessert, Pasta]

  • 125gr Tagliatelli
  • 500gr Aardbeien
  • 4 eetl witte basterdsuiker
  • 1 eetl suiker
  • 8 eetl "Fraise des Bois" of "Creme de Cassis" likeur
  • 200ml creme fraiche
  • wat munt blaadjes Razz

    Kook de tagliatelli "al dente" met 1 eetl suiker. Spoel ze even onder de koude kraan en laar ze goed uitlekken.
    Doe ze vervolgens in een schaal en besprenkel ze met 4 eetl likeur. Af laten koelen en af en toe omscheppen.
    Was de aardbeien en haal de kroontjes er af. Snijd ze in 4ren. Pureer de helft met de basterdsuiker in de blender. Zeef de puree om de pitjes te verwijderen.
    Vermeng de creme Fraiche met de puree en de rest van de likeur.
    Schep de aardbeiensaus door de tagliatelli. Verdeel over 4 borden en garneer met de rest van de aardbeien en wat muntblaadjes.




  • 31-01-2010, 16:30 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:fruit
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinaasappel Salade

    Sinaasappel Salade



    [Soort Gerecht: Dessert, Fruit]

    Een fruitig fris toetje vol vitamine c. Als je bloedsinaasappels kunt krijgen is het wel heel lekker om het daarmee te maken. Kan makkelijk een dag van te voren gemaakt worden.
  • 4 (bloed)sinaasappels
  • 3 eetlepels honing
  • 2-3 dunne plakjes verse gemberwortel
  • 1 stevig borrelglas sinaasappellikeur
  • scheutje citroensap
  • wat blaadjes verse munt

    Schil de sinaasappels dik zodat al het wit er af is en snijd ze in dunne plakjes. Vang tijdens het schillen en snijden zo veel mogelijk sap op.
    Doe het fruit met het sap en de rest van de ingrediënten in een goed afsluitbare schaal en laat gedurende een paar uur in de koelkast marineren.

    Verwijder de plakjes gemberwortel, verdeel het fruit over 4 schaaltjes en schep er wat van de saus over.
    Eet het zo of serveer met een mascarpone-slagroommengsel of een bol van dit heerlijke ijs:Witte-Chocolade Parfait


  • 31-01-2010, 16:20 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:fruit
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stevige viskaassoep met garnalen
    Stevige viskaassoep met garnalen
    voor gerecht

    Ingrediënten

    1 venkelknol
    0.5 winterwortel
    400 gr. kabeljauwfilet
    100 gr. krabstick
    100 gr. garnaal, Noorse
    150 gr. roomkaas, met kruiden
    1 dl. wijn, witte, droge
    1 pakje tomatencr?mesoep
    10 sprietjes bieslook, verse
    2 tl. rozemarijn, gedroogde
    Zout
    Peperkorrel, zwarte, gemalen

    Benodigde materialen

    • Benodigde materialen: een pan, een mes, een schaar en een zeef.

    Bereidingswijze

    Serveer de soep met volkorenbrood en kruidenboter. Breng de tomatensoep volgens de gebruiksaanwijzing aan de kook, vervang een deel van het water door de witte wijn. Maak intussen de venkel en wortel schoon en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de venkel en wortel aan de soep toe. Laat de soep circa 5 minuten zachtjes koken. Snijd intussen de kabeljauw in grove stukken en de krabsticks in kleine stukjes. Spoel de garnalen in een zeef af en laat ze goed uitlekken. Voeg de rozemarijn en de verse roomkaas aan de soep toe en laat de kaas al roerend smelten. Voeg de kabeljauw en krabsticks toe en laat de soep circa 10 minuten heel zachtjes koken. Roer de garnalen erdoor en warm ze nog circa 2 minuten mee. Breng de soep op smaak met zout en peper. Knip de bieslook erboven fijn.


    31-01-2010, 16:16 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Archief per week
  • 12/05-18/05 2014
  • 07/11-13/11 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 25/10-31/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    We zijn de 40de week van 2025


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs