recepten van trudy
Inhoud blog
  • wordt
  • trudy
  • Italiaanse kaastaart
  • Indische bruine bonenschotel
  • Indische zoetzure tomatensaus

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     




    Categorieën
  • 0ven schotels (2)
  • aardappels gerechten (11)
  • Barbecue (0)
  • Bijgerechten (4)
  • brood (15)
  • buitenlands eten (32)
  • Caloriearm (9)
  • eieren (2)
  • fruit (6)
  • fruitshaks (2)
  • gebak/taart/cake (9)
  • gehakt (6)
  • gevogelte (3)
  • groenten (23)
  • hartige taart (2)
  • hollands (6)
  • ijs (1)
  • indisch recepten (3)
  • italiaans (3)
  • kaas gerechten (11)
  • lekker hapjes (19)
  • low budget maal tijden (0)
  • lunch (2)
  • moeder dag recepten (4)
  • nagerechten (6)
  • nassie recepten (0)
  • nieuwe recepten (57)
  • ontbijt (0)
  • paprika''s (2)
  • pasta recepten (11)
  • pizza''s (0)
  • recepten voor de feestdagen (7)
  • rijst (6)
  • roer bak (4)
  • saladen (10)
  • sauzen/marinades (5)
  • soepen (25)
  • sushi (0)
  • turkse (1)
  • turkse recepten (16)
  • uit de oven (1)
  • vegetarisch (2)
  • vis (24)
  • vlees (12)
  • voor gerecht (5)
  • wensjes (1)
  • wild (6)
  • wok gerechten (3)


  • Laatste commentaren
  • Fijn weekend (MIA)
        op Hamburgers met Roomsaus
  • Prima toetje met rijst. (Gratis Kredietkaart)
        op toetje met rijst
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op St.Jacobsvruchten
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op LAMSSCHOUDER

  • wel kom bij mij weblog recepten en doe gezellig mee

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Zoeken met Google



    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    35.gif
    Gedicht: Bewijzen

    Ik wil me niet bewijzen
    waarom zal ik dat doen
    ik hoef me niet verantwoorden,
    ik kan doen wat ik wil
    ik hoef aan niemand wat te vragen,
    waarom dwingen zoveel mensen je daartoe,
    waarom zal ik angst hebben
    een fout te maken
    zijn we niet allemaal mens
    wie zonder fouten is
    werpen de eerste steen,
    mijn angsten werp ik af,
    mijn stress laat ik achter mij
    ik ben ik
    en als je dat niet zou bevallen,
    Dan is daar het gat van de deur.
    35.gif


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    31-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisse Garnalen Salade

    Frisse Garnalen Salade





    Heerlijk voorgerecht, maar ook lekker in een snackcup of in een tomaatje.
  • 350 gr hollandse garnalen (gepeld)
  • 6 hardgekookte eieren
  • 2 kleine frisse appeltjes
  • 1 doosje sterrekers
  • 1 ruime eetlepel gesneden bieslook
  • 6 stevige el Yogonaise
  • 1 ruime eetlepel mosterd
  • Spoel de garnalen even goed af en laat ze goed uitlekken. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Pel de eiren en snijd ze inmkleine stukjes. Knip de sterrekers uit het doosje.

    Meng alle ingrediënten goed door elkaar en voeg voor wat extra frisheid nog een scheutje citroensap toe. Zout en peper zal vanwege de yogonaise en de mosterd waarschijnlijk niet nodig zijn

    Verdeel de salade over zes bordjes of evt over 6 mooie schaaltjes. Geef er evt wat vers geroosterd brood en boter bij om er een volwaardig lunchgerecht van te maken.

    Eventueel garneren met een plakje ei met daarop 1 garnaal met een sterrekers blaadje.




    31-01-2010, 16:43 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastataart

    Pastataart



    Wat je kan doen met een restje pasta.

  • rest gare pasta, genoeg om een 1-liter vorm mee te vullen
  • 3 eieren
  • 3 el gesnipperde basilicum (vers)
  • 4 el geroosterd pijnpitten
  • 150gr pittige geraspte kaas
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie
  • 2el paneermeel
  • 2el gemalen parmezaanse kaas
  • 1 (siliconen)tulband vorm van inhoud 1 liter, of siliconen muffin vormpjes met zelfde totaal inhoud

    Zorg dat de pasta die je gebruikt niet te grof is. Spirali, strikjes, tagliatelli of spaghetti is prima. Met rigatonini wordt het te grof.

    Verwarm de oven voor op 180°.


  • Meng de pasta met 3 eieren, de kaas, de basilicum, de pijnpitten en voeg zout en peper naar smaak toe.

    Meng de paneermeel met de parmezaan. Vet de vorm in en bestrooi de wand met het paneer-parmezaan mengsel. Doe de pasta (losjes) in de vorm en strooi de rest van de paneer er over.

    Bak de pasta taart in ca 35 minuten gaar in een oven van 180 °.

    Meng de pasta met 3 eieren, de kaas, de basilicum, de pijnpitten en voeg zout en peper naar smaak toe.

    Meng de paneermeel met de parmezaan. Vet de vorm in en bestrooi de wand met het paneer-parmezaan mengsel. Doe de pasta (losjes) in de vorm en strooi de rest van de paneer er over.

    Bak de pasta taart in ca 35 minuten gaar in een oven van 180 °.




    31-01-2010, 16:42 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:uit de oven
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mediterrane Tomatensalade

    Mediterrane Tomatensalade



    [Soort Gerecht: Salade, Bijgerecht, Voorgerecht]

    Dit is een variatie op de Italiaanse "Insalata Caprese". Het is lekker als fris voor- of lunchgerecht met wat chiabatta, of als bijgerecht bij gegrild vlees.
    Was en snij per persoon een middelgrote vleesromaat of twee pommodori (war langwerpige Italiaalse tomaat) in dunne plakken en leg die op een schoteltje. Verkruimel boven elk schoteltje wat feta kaas, knip er wat verse bieslook over en bestrooi met een beetje Herbamare (kruidenzout) en peper uit de molen. Tot slot elk schoteltje besprenkelen met een beetje olijfolie.
    In plaats van bieslook kan je ook verse basilicum nemen.



    31-01-2010, 16:38 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lunch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saganaki

    Saganaki

    Griekse gebakken kaas



    [Soort Gerecht: Vegetarisch, Mezze, Lunch, Hoofdgerecht]

    Het woord "Saganaki" is een verkleinwoord van "Sagani". Dat is van oorsprong een vispan met 2 oren, een beetje te vergelijken met een Paëllapan. De kleine versie ervan wordt gebruikt voor de bereiding van dit kaasgerecht wat dus de naam is gaan dragen van de pan waar het in gemaakt wordt.
    Je komt Saganaki tegen zowel in de oven bereid als gepaneerd in de koekenpan. En dan zijn er nog recepten met toevoegingen zoals garnalen en mosselen. Ook kom je recepten tegen waar "saganaki" zoiets betekent als "gegratineerd met Grieks kaas".
    Voor Saganaki worden Griekse kazen gebruikt als Kefalograviera, Kasseri, Kefalotyri, of Feta van Schapenmelk. Er zijn regionale varieteiten zoals het gebruik van Formaella in Arachova en natuurlijk Halloumi in Cyprus.

    Tyri Saganaki sto Fournou

    in de oven gebakken

    saganaki
    de Saganaki van restaurant "Pente Adelphi" in Athene bij de toren van de windstreken, waar ik het heb leren kennen en waar ik er helemaal verliefd op werd.....


    Wanneer je dit als mezze maakt is het een portie voor meredere personen, anders is dit een portie voor een persoon. Omdat die hier het makkelijkst te verkrijgen is gebruik ik Feta. Maar je kan elke van de kazen hierboven gebruiken. Pas op bij Kasseri. Die heeft een zo hoog vetgehalte dat olie niet echt nodig is.
  • 1 plak feta van ongeveer 1 centimeter dik
  • 1 eetl olijfolie
  • wat gedroogde (griekse) oregano
  • vers gemaken zwarte peper naar smaak
  • een partje citroen
    Verwarm de oven voor op 190°. Led de feta in een klein ovenschaaltje. Strooi er wat oregano over, maal er peper over en besprenkel tot slot met de olijfolie.
    Zet het schaaltje voor 12 - 15 minuten in de over. Serveer heet en besprenkel eventueel met wat citroensap.

    Tyri Saganaki

    uit de koekenpan

  • 1 plak feta (of een van de andere hierboven genoemde kazen)
  • 1 ei
  • 2 eetl bloem
  • wat gedroogde (griekse) oregano
  • vers gemaken zwarte peper naar smaak
  • een partjes citroen
  • olijfolie om in te bakken
  • saganaki2


    Wanneer je dit als mezze maakt dan snijd je de kaas voor het paneren in vierkantjes van ca 2,5 bij 2,5 cm. Is dit een lunch of hoofdgerecht, dan laat je de plak eventueel heel en dan is dit een portie voor 1 persoon.
    Klop het ei los in een kom met wat oregano. Leg de kaas (pak of stukjes) in dit mengsel en laat even intrekken. Schud het overtollige ei af en haal de kaas door de bloem.
    Verhit de olie op een middelgroot vuur en bak de kaas snel tot ze aan 2 kanten goudbruin is.
    Maal er wat zwarte peper over en serveer met citroenpartjes.
    saganaki3 In veel recepten die afkomstig zijn van het Amerikaanse continent wordt deze Saganaki met cognac geflambeerd en dan geblust met citroensap (waar dan "Hoppa" bij geroepen wordt). Dit is ergens in de 60-er jaren van de vorige eeuw verzonnen in restaurant "the Pantheon" in Chicago.


    Beide gerechten zijn heerlijk met grof brood en een Choriatiki Salata of een tomatensla.




  • 31-01-2010, 16:34 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:kaas gerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete Tagliatelli met Aardbeiensaus

    Zoete Tagliatelli met Aardbeiensaus



    [Soort Gerecht: Fruit, Dessert, Pasta]

  • 125gr Tagliatelli
  • 500gr Aardbeien
  • 4 eetl witte basterdsuiker
  • 1 eetl suiker
  • 8 eetl "Fraise des Bois" of "Creme de Cassis" likeur
  • 200ml creme fraiche
  • wat munt blaadjes Razz

    Kook de tagliatelli "al dente" met 1 eetl suiker. Spoel ze even onder de koude kraan en laar ze goed uitlekken.
    Doe ze vervolgens in een schaal en besprenkel ze met 4 eetl likeur. Af laten koelen en af en toe omscheppen.
    Was de aardbeien en haal de kroontjes er af. Snijd ze in 4ren. Pureer de helft met de basterdsuiker in de blender. Zeef de puree om de pitjes te verwijderen.
    Vermeng de creme Fraiche met de puree en de rest van de likeur.
    Schep de aardbeiensaus door de tagliatelli. Verdeel over 4 borden en garneer met de rest van de aardbeien en wat muntblaadjes.




  • 31-01-2010, 16:30 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:fruit
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinaasappel Salade

    Sinaasappel Salade



    [Soort Gerecht: Dessert, Fruit]

    Een fruitig fris toetje vol vitamine c. Als je bloedsinaasappels kunt krijgen is het wel heel lekker om het daarmee te maken. Kan makkelijk een dag van te voren gemaakt worden.
  • 4 (bloed)sinaasappels
  • 3 eetlepels honing
  • 2-3 dunne plakjes verse gemberwortel
  • 1 stevig borrelglas sinaasappellikeur
  • scheutje citroensap
  • wat blaadjes verse munt

    Schil de sinaasappels dik zodat al het wit er af is en snijd ze in dunne plakjes. Vang tijdens het schillen en snijden zo veel mogelijk sap op.
    Doe het fruit met het sap en de rest van de ingrediënten in een goed afsluitbare schaal en laat gedurende een paar uur in de koelkast marineren.

    Verwijder de plakjes gemberwortel, verdeel het fruit over 4 schaaltjes en schep er wat van de saus over.
    Eet het zo of serveer met een mascarpone-slagroommengsel of een bol van dit heerlijke ijs:Witte-Chocolade Parfait


  • 31-01-2010, 16:20 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:fruit
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stevige viskaassoep met garnalen
    Stevige viskaassoep met garnalen
    voor gerecht

    Ingrediënten

    1 venkelknol
    0.5 winterwortel
    400 gr. kabeljauwfilet
    100 gr. krabstick
    100 gr. garnaal, Noorse
    150 gr. roomkaas, met kruiden
    1 dl. wijn, witte, droge
    1 pakje tomatencr?mesoep
    10 sprietjes bieslook, verse
    2 tl. rozemarijn, gedroogde
    Zout
    Peperkorrel, zwarte, gemalen

    Benodigde materialen

    • Benodigde materialen: een pan, een mes, een schaar en een zeef.

    Bereidingswijze

    Serveer de soep met volkorenbrood en kruidenboter. Breng de tomatensoep volgens de gebruiksaanwijzing aan de kook, vervang een deel van het water door de witte wijn. Maak intussen de venkel en wortel schoon en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de venkel en wortel aan de soep toe. Laat de soep circa 5 minuten zachtjes koken. Snijd intussen de kabeljauw in grove stukken en de krabsticks in kleine stukjes. Spoel de garnalen in een zeef af en laat ze goed uitlekken. Voeg de rozemarijn en de verse roomkaas aan de soep toe en laat de kaas al roerend smelten. Voeg de kabeljauw en krabsticks toe en laat de soep circa 10 minuten heel zachtjes koken. Roer de garnalen erdoor en warm ze nog circa 2 minuten mee. Breng de soep op smaak met zout en peper. Knip de bieslook erboven fijn.


    31-01-2010, 16:16 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje warm vlees

    Broodje warm vlees

    Broodje warm vlees
    • 2
      personen

    Ingrediënten

    • 2 eetlepels boter
    • 1 ui, gesnipperd
    • 250 g gegaarde wijnzuurkool
    • 150 g gebraden fricandeau, in plakjes (vleeswaar)
    • 2 piramidebroodjes met pompoenpitten
    • ½ eetlepel honing
    • 1 eetlepel mosterd
    • 2 augurken, in plakjes

    Bereiden

    Verhit 1 eetlepel boter in een pan en fruit de ui. Schep de wijnzuurkool erdoor en stoof de zuurkool afgedekt in 10 minuten zachtjes gaar. Verhit in een koekenpan ook 1 eetlepel boter en bak de gebraden fricandeau snel om en om bruin. Snijd de piramidebroodjes open en leg de helften naast elkaar op twee borden. Schep de zuurkool op de broodjes en leg de plakjes gebakken vlees erop. Roer 50 ml water met de honing en mosterd door het bakvet van het vlees en schep de jus over het vlees. Garneer met plakjes augurk.


    31-01-2010, 16:05 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:brood
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien cake

    Aardbeien cake

    voor 6 tot 8 personen

    - 115 gram boter of margarine
    - 115 gram poedersuiker
    - 115 gram zelfrijzend bakmeel
    - 60 gram maizena
    - 2 eieren

    Voor de vulling
    - 300 gram verse aarbeien
    - 1 1/2 dl slagroom
    - 1 eiwit
    - suiker naar smaak

    Bereiding.

    Roer de boter of margarine zacht met eeh houten lepel. Voeg de poedersuiker toe en roer tot
    een luchtige massa ontstaat. Zeet het meel en de maizena erover.
    Voeg de losgeklopte eieren erbij en roer met een spatel alles goed door elkaar.
    Beboter 2 plat bakblikken van 18 cem doorsnee met een kwast en bestuif ze met meel.
    Verdeel het beslag over beide blikken. Strijk de bovenkant glad met een lepel.
    Schuif de blikken in de oven van 190 - 205 graden en bak ongeveer 20 minuten.
    Het gebak is gaar als na prikken met b.v. een breipen deze er droog uitkomt.
    Neem het gebake uit de oven en laat het afkoelen op een taartrooster.
    Maak de aardbeien schoon en laat ze goed uitlekken. Klop de slagroom met suiker naar smaak
    in 1 kom en eiwit in een andere kom. Spatel daarna room en eiwit doorelkaar.
    Neem 1 cakedeel uit het bakblik en bedek deze met 2/3 van de aardbeien en de helft slagroom.
    Neem daarna het 2e cakedeel uit het blik, leg deze op de eerste en versier het geheel met de
    rest van de slagroom en de aardbeien.

    31-01-2010, 16:03 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:gebak/taart/cake
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostenrijkse Tulband

    Oostenrijkse Tulband

    Voor 8 tot 12 personen

    - 125 gram boter
    - 125 gram poedersuiker
    - geraspte schil van 1 citroen
    - 4 eieren
    - 125 gram bloem

    Bereiding.

    Roer de boter met de suiker en fijngeraspte citroenschil tot een zeer lichte en luchtige creme
    Scheid de dooiers van het eiwit. Klop de eierdooiers geleidelijk door de creme.
    Roer het gezeefde meel er door.
    Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel.
    Vet de Tulbandvorm in met boter en bestuif haar met meel.
    Vul de vorm voor 3/4 met het mengsel. (het moet kunnen rijzen)
    Bak de cake ongeveer 30 a 40 minuten bij een middelmatige temperatuur van 175 a 190 graden
    Neem daarna de cake voorzichtig uit het blik en laat haar afkoelen op een taartbodem.

    31-01-2010, 16:02 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:gebak/taart/cake
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinaasappel Kaastaart

    Sinaasappel Kaastaart

    voor 6tot 8 porties

    Voor het deeg
    - 120 gram boter
    - 90 gram basterdsuiker
    - 1 eierdooier
    - 250 gram bloem

    Voor de vulling
    - 3 afgestreken theelepels gelatinepoeder
    - 12 eetlepels water
    - 3 eieren
    - 6 eetlepels sinaasappelsap
    - 3 eetlepels citroensap
    - 120 gram suiker
    - 180 gram smeltkaas in poedervorm

    Voor de garnering
    - 1 sinaasappel

    Bereiding.

    Sla de boter met de suiker tot room, klop de eierdooier erdoor. Roer de gezeefde bloem erdoor tot het
    deeg stevig is en gebruik zonodig wat water. Laat het deeg goed koud worden.
    Rol het uit, bekleed er een Zandtaarvorm van 23 cem doorsnede mee en snijd het teveel aan deeg
    langs de kanten weg en kartel de rand. Prik een paar maal met een vork in de bodem en laat het vervolgens
    in de oven op een temperatuur van 190 - 225 graden in 25 - 30 minuten gaar worden.
    Laat hem vervolgens goed afkoelen. Week de gelatine in 3 eetlepels water.
    Doe de eierdooiers met de rest van het water, het sinaasappelsap en het citroensap en 60 gram suiker in
    een dubbelwandige pan (of een grote en een kleine pan inelkaar). De grote pan met heet water vullen.
    Laat het mengsel in de kleine pan boven het hete water wat stollen. Voeg de geweekte gelatine toe en
    blijf roeren tot alles is opgelost. Neem de pan van het gas en laat het mengsel afkoelen.
    Schep de gezeefde smeltkaas erdoor en laat het afkoelen tot het begint op te stijven.
    Klop de eiwitten stijf, voet meteen de rest van de suiker toe en schep dit door het kaasmengsel.
    Schep alles in het gebakken deegbakje en laat e.e.a. weer goed afkoelen.

    Garneer de taart met de schijfjes sinaasappel.


    31-01-2010, 16:01 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:kaas gerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van raapstelen en avocado

    Salade van raapstelen en avocado

    Ingrediënten voor 2 personen

    Raapstelen
    Avocado
    Walnoten
    Rozijnen
    Ui
    Gele paprika
    Yogonaise
    Zout & peper

    Bereidingswijze

    Wel de rozijnen in een kopje heet water. Maak de raapstelen schoon. Laat de raapstelen uitlekken. Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Snij de gele paprika in fijne slierten. Snipper een ui tot kleine blokjes. Laat de gewelde rozijnen uitlekken. Schil een rijpe avocado, verwijder de pit en snij de avocado in plakken. Leg de raapstelen op een grote bord, strooi de geroosterde walnoten, de gesnipperde ui, gewelde rozijnen en slierten paprika over de raapstelen. Plakken avocado kunnen er boven op de salade. Besprenkel de salade met yogonaise, peper en zout.

    Serveertips

    Lekker als bijgerecht of vegetarisch maaltijdsalade met geroosterde brood erbij.


    31-01-2010, 14:16 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:groenten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. (Toast uit Zuid-Afrika).
    Roosterkoek. (Toast uit Zuid-Afrika).

    * 1 kg. bloem, * 2 eieren,
    * 30 ml. gist, * 125 ml. melk,
    * 10 m.l zout, * 250 gr. boter.

    Meng de bloem met het zout en de gist. Kneed er dan de boter goed doorheen. Kluts de eieren samen met de melk. Voeg dit bij het botermengsel en kneed tot er een elastich deeg ontstaat. Bedek het met een vochtige doek en laat het rijzen. Vorm hierna het deeg in een rol en snijd het in niet de dikke plakjes. Leg ze op een bakplaat en bak ze in ca. 20 minuten goudbruin.


    31-01-2010, 14:11 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:brood
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gossi. (Melkrijst uit Senegal.)
    Gossi. (Melkrijst uit Senegal.)

    * 400 gr. kortkorrelige witte rijst, * snufje zout,
    * ruim 1 l. water, * ½ vanillestokje,
    * 1 l. melk, * 6 eetl. suiker, of naar smaak.

    Was de rijst en giet hem af. Breng het water in en grote an aan de kook. Doe de rijst erbij en laat hem 5 minuten koken. Breng intussen de melk in een andere pan op middelhoog vuur aan de kook. Giet de rijst als de melk kookt af en doe hem langzaam bij de kokende melk. Zet het vuur laag en voeg dan het zout, het vanillestokje en de suiker toe. Laat het geheel met het deksel op de pan 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Voeg tijdens deze kooktijd zo nodig nog meer melk toe en roer zodat de melk wordt opgenomen. Serveer de melkrijst warm, opkamertemperatuur of koud. (Voor 6 tot 8 personen).


    31-01-2010, 14:08 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nagerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(Een heerlijke spread voor versgebakken brood, uit Kenia)
    (Een heerlijke spread voor versgebakken brood, uit Kenia)

    * 8 grote rode paprika’s, * sap van 4 citroenen,
    * 12 teentjes knoflook, * 4 theel. suiker,
    * 500 ml. olijfolie, * 1 klein Spaans pepertje,
    * 150 gr. wittebrood zonder korst, * versgemalen rode peper,
    * 4 theel. gemalen komijn, * zout.
    * 150 gr. pecannoten,

    De oven op 240 ºC voorverwarmen. De paprika’s halveren en zaad en zaadlijsten verwijderen.De knoflook pellen en in plakjes snijden. Het brood verkruimelen. De pecannoten roosteren in een droge koekenpan. Was de Spaanse peper en hak hem fijn. De paprikahelften met de hand met wat olijfolie insmeren en met de bolle kant naar boven op een bakplaat leggen. De paprikahelften roosteren tot ze zwart beginnen te worden. Zodra ze enigzins zijn afgekoeld de velletjes verwijderen en het vruchtvlees in repen snijden. De paprikahelften met de knoflook, pecannoten, broodkruim, citroensap, komijn, suiker, gehakte pepertjes en zout en peper naar smaak in een foodprocessor pureren. De resterende olijfolie erbij schenken en de motor laten draaien tot een gladde, glanzende massa ontstaat. Masai mara proeven en met zoveel zout op smaak brengen tot alle uitgesproken smaken herkenbaar zijn. .Masai mara is een heerlijke spread voor versgebakken brood, met name roosterboek. (Voor 6 - 8 personen).


    31-01-2010, 14:07 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plat brood
    Plat brood (Tunesie)

    * 2 theel. gedroogde gist, * 1 1/2 theel. zout,
    * 250 gr. tarwegriesmeel, * 1 1/4 dl. olijfolie,
    * 250 gr. witte bloem, * 1 eidooier.

    Schenk 1 dl handwarm water in een kom en strooi de gist erin. Laat dit ca. 5 minuten staan, roer het daarna goed door tot de gist is opgelost.
    Meng griesmeel, bloem en het zout en doe het mengsel in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel en de olijfolie. Voeg nog ca. 3/4 dl water toe en roer alle ingrediënten door elkaar tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een bebloemd werkvlak en kneed het ca. 10 minuten tot het glad en soepel is. Doe het deeg in een met olie ingewreven kom en laat het deeg afgedekt met een doek 1-1 1/2 uur rijzen op een lauwwarme plek tot het volume verdubbeld is. Druk het daarna in en laat het ca. 10 minuten rusten.
    Deel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een plat brood van ca. 18 cm doorsnede en 2 1/2 cm dik. Leg de broden op een bakplaat, dek ze af met een doek en laat de nogmaals 30-45 minuten rijzen.
    Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de broden met het dooiermengsel. Prik de broden met een houten prikker regelmatig in en bak ze in ca. 30 minuten gaar en lichtbruin in het midden van de oven. De broden zijn gaar als u een hol geluid hoort, wanneer u op de onderkant klopt. Laat de broden op een rooster afkoelen. (Voor 2 broden).


    31-01-2010, 13:55 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:brood
    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Partybroodjes met zalmsalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    • Partybroodjes met zalmsalade



    • Hapje
    • Vis
    • Hollands

    Ingrediënten

    • 12 bake-off partybroodjes
    • 200 g gerookte zalm, in blokjes
    • 1 stengel bleekselderij, in blokjes
    • 3 gedroogde tomaatjes op olie, in blokjes
    • 2 eetlepels mayonaise


    • 1 eetlepel citroensap
    • snufje gedroogde dragon
    • waterkers of veldsla

    Bereiden

    Bak de bake-off partybroodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de zalm, bleekselderij en gedroogde tomaatjes door een dressing van mayonaise, citroensap, dragon en zout en peper naar smaak. Snijd de partybroodjes open en leg op de onderkanten wat waterkers of een toefje veldsla en schep de zalmsalade erop.

    Opmerking

    De bereidingstijd is exclusief de baktijd van de broodjes.


    30-01-2010, 21:00 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaatje van avocado met gerookte zalm

    Slaatje van avocado met gerookte zalm

    Voor 2 personen

    Benodigdheden:

    1 avocado – gemengde sla – gerookte zalm – room – curry -1 sjalot – look – zout en peper – citroensap

    Bereiding:

    Pel de avocado en snij ze in stukken. Direct citroensap overgieten, anders verkleurt hij.

    Op ieder bord gemengde sla leggen, daarbij de stukken avocado en de gerookte zalm.

    In een kommetje 10cl room mengen met een beetje curry, 1 sjalot fijngesneden, een uitgeperst lookteentje en zout en peper.

    Alles koud serveren. Lekker met stokbrood en een fris wit wijntje of roséwijn.


    30-01-2010, 20:55 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:saladen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JALAPEÑOS

    JALAPEÑOS
    JALAPEÑOS GEVULD MET SAN SIMONKAAS & MANGOSALSA

    Ingrediënten voor 10 stuks:

    - 10 verse jalapeños (middelgrote chilipepers)

    - 250 g san simonkaas (lichtgerookte kaas v/koemelk) of andere lekkere smeltkaas in tien stukjes

    - bloem

    - 1 ei

    - een handvol cornflakes

    - olie om te frituren

    - voor de mangosalsa:

    o 1 eetlepel zwarte boontjes (gekookt)

    o 2 eetlepels rijpe mango (i/blokjes)

    o 1 eetlepel komkommer (i/blokjes)

    o een halve rode ui (gesnipperd)

    o 5 pomamore-tomaten (kleine halfgedroogde tomaten i/stukjes)

    o 2 eetlepels mango-jalapeño glaze of mangochutney

    o 1 eetlepel limoensap

    o 1 eetlepel verse koriander (fijngehakt)

    Bereiding:

    - rooster de jalapeños m/e brandertje of onder de grill

    - schil ze & snijd ze aan één lange kant open

    - haal de zaadjes er uit & vul ze m/kaas

    - maal de cornflakes fijn

    - haal de pepertjes door de bloem, het losgeklopt ei & de cornflakes

    - frituur ze 2 à 3 min. i/olie op 180°C

    - laat ze uitlekken o/keukenpapier

    - meng alle ingrediënten voor de salsa

    - serveer de jalapeños m/d salsa





    30-01-2010, 20:52 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aardappels gerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanakopita (Griekse spinazietaart)

    Recept voor Spanakopita (Griekse spinazietaart)

    Omschrijving van het recept:
    Een heerlijke Griekse spinazietaart met feta-kaas en eieren.
    Voor 10 porties.

    Bereidingstijd van het recept:
    Bereidingstijd: 2 uur.

    Ingrediënten voor dit recept:
    1 1/2 kilo spinazie,
    1 grote ui, fijngesneden,
    1/2 kop verse uitjes, fijngesneden,
    1/2 kop melk,
    1/2 kop peterselie, versgesneden,
    1/2 kop dille, versgesneden,
    1 kop boter,
    5 eieren,
    250 gram feta-kaas,
    peper, zout,
    12 vellen kant en klare fylo,
    boter om in te vetten.



    Bereiding / Instructies:


    1. De spinazie uitzoeken, wassen en snijden.
    2. De boter in een pan laten smelten, de ui fruiten, de verse uitjes toevoegen en evenlater de spinazie.
      Goed doorroeren.
    3. Peterselie, dille, peper en zout toevoegen en met de deksel op de pan de spinazie laten koken tot het meeste vocht verdwenen is.
    4. De pan van het vuur halen, de melk door de spinazie roeren waardoor deze wat afkoelt.
    5. De eieren loskloppen en er de grof gesneden kaas aan toevoegen.
      Als de spinazie koud is geworden er het eiermengsel doorroeren.
    6. Een flinke ovenschaal, bakplaat invetten en er 8 met gesmolten boter bestreken vellen fylo leggen.
      De spinazie verdelen over de fylo (met boter bestreken) daar weer opleggen. Uitstekende stukken afsnijden.
    7. De deksel besprenkelen met gesmolten boter en de pita in een warme, voorverwarmde oven 40 tot 50 minuten gaar bakken.
    8. Een half uur laten koelen en dan opdienen.

    30-01-2010, 20:50 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:groenten
    Archief per week
  • 12/05-18/05 2014
  • 07/11-13/11 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 25/10-31/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    We zijn de 34de week van 2025


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs