Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
31-01-2010
Frisse Garnalen Salade
Frisse Garnalen Salade
Heerlijk voorgerecht, maar ook lekker in een snackcup of in een tomaatje.
350 gr hollandse garnalen (gepeld)
6 hardgekookte eieren
2 kleine frisse appeltjes
1 doosje sterrekers
1 ruime eetlepel gesneden bieslook
6 stevige el Yogonaise
1 ruime eetlepel mosterd
Spoel de garnalen even goed af en laat ze goed uitlekken. Schil de
appels en snijd ze in kleine stukjes. Pel de eiren en snijd ze
inmkleine stukjes. Knip de sterrekers uit het doosje.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en voeg voor wat extra
frisheid nog een scheutje citroensap toe. Zout en peper zal vanwege de
yogonaise en de mosterd waarschijnlijk niet nodig zijn
Verdeel de salade over zes bordjes of evt over 6 mooie schaaltjes. Geef
er evt wat vers geroosterd brood en boter bij om er een volwaardig
lunchgerecht van te maken.
Eventueel garneren met een plakje ei met daarop 1 garnaal met een sterrekers blaadje.
rest gare pasta, genoeg om een 1-liter vorm mee te vullen
3 eieren
3 el gesnipperde basilicum (vers)
4 el geroosterd pijnpitten
150gr pittige geraspte kaas
zout en peper naar smaak
olijfolie
2el paneermeel
2el gemalen parmezaanse kaas
1 (siliconen)tulband vorm van inhoud 1 liter, of siliconen muffin vormpjes met zelfde totaal inhoud
Zorg
dat de pasta die je gebruikt niet te grof is. Spirali, strikjes,
tagliatelli of spaghetti is prima. Met rigatonini wordt het te grof.
Verwarm de oven voor op 180°.
Meng de pasta met 3 eieren, de kaas, de basilicum, de pijnpitten en voeg zout en peper naar smaak toe.
Meng de paneermeel met de parmezaan. Vet de vorm in en bestrooi de wand
met het paneer-parmezaan mengsel. Doe de pasta (losjes) in de vorm en
strooi de rest van de paneer er over.
Bak de pasta taart in ca 35 minuten gaar in een oven van 180 °.
Meng de pasta met 3 eieren, de kaas, de basilicum, de pijnpitten en voeg zout en peper naar smaak toe.
Meng de paneermeel met de parmezaan. Vet de vorm in en bestrooi de wand
met het paneer-parmezaan mengsel. Doe de pasta (losjes) in de vorm en
strooi de rest van de paneer er over.
Bak de pasta taart in ca 35 minuten gaar in een oven van 180 °.
Dit is een variatie op de Italiaanse "Insalata Caprese". Het is lekker
als fris voor- of lunchgerecht met wat chiabatta, of als bijgerecht bij
gegrild vlees.
Was en snij per persoon een middelgrote vleesromaat of twee pommodori
(war langwerpige Italiaalse tomaat) in dunne plakken en leg die op een
schoteltje. Verkruimel boven elk schoteltje wat feta kaas, knip er wat
verse bieslook over en bestrooi met een beetje Herbamare (kruidenzout)
en peper uit de molen. Tot slot elk schoteltje besprenkelen met een
beetje olijfolie.
In plaats van bieslook kan je ook verse basilicum nemen.
Het woord "Saganaki" is een verkleinwoord van "Sagani". Dat is van
oorsprong een vispan met 2 oren, een beetje te vergelijken met een
Paëllapan. De kleine versie ervan wordt gebruikt voor de bereiding van
dit kaasgerecht wat dus de naam is gaan dragen van de pan waar het in
gemaakt wordt.
Je komt Saganaki tegen zowel in de oven bereid als gepaneerd in de
koekenpan. En dan zijn er nog recepten met toevoegingen zoals garnalen
en mosselen. Ook kom je recepten tegen waar "saganaki" zoiets betekent
als "gegratineerd met Grieks kaas".
Voor Saganaki worden Griekse kazen gebruikt als Kefalograviera,
Kasseri, Kefalotyri, of Feta van Schapenmelk. Er zijn regionale
varieteiten zoals het gebruik van Formaella in Arachova en natuurlijk
Halloumi in Cyprus.
Tyri Saganaki sto Fournou
in de oven gebakken
de
Saganaki van restaurant "Pente Adelphi" in Athene bij de toren van de
windstreken, waar ik het heb leren kennen en waar ik er helemaal
verliefd op werd.....
Wanneer je dit als mezze maakt is het een portie voor meredere
personen, anders is dit een portie voor een persoon. Omdat die hier het
makkelijkst te verkrijgen is gebruik ik Feta. Maar je kan elke van de
kazen hierboven gebruiken. Pas op bij Kasseri. Die heeft een zo hoog
vetgehalte dat olie niet echt nodig is.
1 plak feta van ongeveer 1 centimeter dik
1 eetl olijfolie
wat gedroogde (griekse) oregano
vers gemaken zwarte peper naar smaak
een partje citroen
Verwarm de oven voor op 190°. Led de feta in een klein
ovenschaaltje. Strooi er wat oregano over, maal er peper over en
besprenkel tot slot met de olijfolie.
Zet het schaaltje voor 12 - 15 minuten in de over. Serveer heet en besprenkel eventueel met wat citroensap.
Tyri Saganaki
uit de koekenpan
1 plak feta (of een van de andere hierboven genoemde kazen)
1 ei
2 eetl bloem
wat gedroogde (griekse) oregano
vers gemaken zwarte peper naar smaak
een partjes citroen
olijfolie om in te bakken
Wanneer je dit als mezze maakt dan snijd je de kaas voor het
paneren in vierkantjes van ca 2,5 bij 2,5 cm. Is dit een lunch of
hoofdgerecht, dan laat je de plak eventueel heel en dan is dit een
portie voor 1 persoon.
Klop het ei los in een kom met wat oregano. Leg de kaas (pak of
stukjes) in dit mengsel en laat even intrekken. Schud het overtollige
ei af en haal de kaas door de bloem.
Verhit de olie op een middelgroot vuur en bak de kaas snel tot ze aan 2 kanten goudbruin is.
Maal er wat zwarte peper over en serveer met citroenpartjes.
In
veel recepten die afkomstig zijn van het Amerikaanse continent wordt
deze Saganaki met cognac geflambeerd en dan geblust met citroensap
(waar dan "Hoppa" bij geroepen wordt). Dit is ergens in de 60-er jaren
van de vorige eeuw verzonnen in restaurant "the Pantheon" in Chicago.
Beide gerechten zijn heerlijk met grof brood en een Choriatiki Salata of een tomatensla.
8 eetl "Fraise des Bois" of "Creme de Cassis" likeur
200ml creme fraiche
wat munt blaadjes
Kook de tagliatelli "al dente" met 1 eetl suiker. Spoel ze even onder de koude kraan en laar ze goed uitlekken.
Doe ze vervolgens in een schaal en besprenkel ze met 4 eetl likeur. Af laten koelen en af en toe omscheppen.
Was de aardbeien en haal de kroontjes er af. Snijd ze in 4ren. Pureer
de helft met de basterdsuiker in de blender. Zeef de puree om de pitjes
te verwijderen.
Vermeng de creme Fraiche met de puree en de rest van de likeur.
Schep de aardbeiensaus door de tagliatelli. Verdeel over 4 borden en garneer met de rest van de aardbeien en wat muntblaadjes.
Een fruitig fris toetje vol vitamine c. Als je bloedsinaasappels kunt
krijgen is het wel heel lekker om het daarmee te maken. Kan makkelijk
een dag van te voren gemaakt worden.
4 (bloed)sinaasappels
3 eetlepels honing
2-3 dunne plakjes verse gemberwortel
1 stevig borrelglas sinaasappellikeur
scheutje citroensap
wat blaadjes verse munt
Schil de sinaasappels dik zodat al het wit er af is en snijd ze in
dunne plakjes. Vang tijdens het schillen en snijden zo veel mogelijk
sap op.
Doe het fruit met het sap en de rest van de ingrediënten in een goed
afsluitbare schaal en laat gedurende een paar uur in de koelkast
marineren.
Verwijder de plakjes gemberwortel, verdeel het fruit over 4 schaaltjes en schep er wat van de saus over.
Eet het zo of serveer met een mascarpone-slagroommengsel of een bol van dit heerlijke ijs:Witte-Chocolade Parfait
1 venkelknol
0.5 winterwortel
400 gr. kabeljauwfilet
100 gr. krabstick
100 gr. garnaal, Noorse
150 gr. roomkaas, met kruiden
1 dl. wijn, witte, droge
1 pakje tomatencr?mesoep
10 sprietjes bieslook, verse
2 tl. rozemarijn, gedroogde
Zout
Peperkorrel, zwarte, gemalen
Benodigde materialen
Benodigde materialen: een pan, een mes, een schaar en een zeef.
Bereidingswijze
Serveer de soep met volkorenbrood en kruidenboter. Breng de tomatensoep
volgens de gebruiksaanwijzing aan de kook, vervang een deel van het
water door de witte wijn. Maak intussen de venkel en wortel schoon en
snijd ze in kleine blokjes. Voeg de venkel en wortel aan de soep toe.
Laat de soep circa 5 minuten zachtjes koken. Snijd intussen de
kabeljauw in grove stukken en de krabsticks in kleine stukjes. Spoel de
garnalen in een zeef af en laat ze goed uitlekken. Voeg de rozemarijn
en de verse roomkaas aan de soep toe en laat de kaas al roerend
smelten. Voeg de kabeljauw en krabsticks toe en laat de soep circa 10
minuten heel zachtjes koken. Roer de garnalen erdoor en warm ze nog
circa 2 minuten mee. Breng de soep op smaak met zout en peper. Knip de
bieslook erboven fijn.
Verhit 1 eetlepel boter in een pan en fruit de ui. Schep de
wijnzuurkool erdoor en stoof de zuurkool afgedekt in 10 minuten
zachtjes gaar. Verhit in een koekenpan ook 1 eetlepel boter en bak de
gebraden fricandeau snel om en om bruin. Snijd de piramidebroodjes open
en leg de helften naast elkaar op twee borden. Schep de zuurkool op de
broodjes en leg de plakjes gebakken vlees erop. Roer 50 ml water met de
honing en mosterd door het bakvet van het vlees en schep de jus over
het vlees. Garneer met plakjes augurk.
Voor de vulling - 300 gram verse aarbeien
- 1 1/2 dl slagroom
- 1 eiwit
- suiker naar smaak
Bereiding.
Roer de boter of margarine zacht met eeh houten
lepel. Voeg de poedersuiker toe en roer tot
een luchtige massa ontstaat. Zeet het meel en de maizena erover.
Voeg de losgeklopte eieren erbij en roer met een spatel alles goed door
elkaar.
Beboter 2 plat bakblikken van 18 cem doorsnee met een kwast en bestuif ze
met meel.
Verdeel het beslag over beide blikken. Strijk de bovenkant glad met een
lepel.
Schuif de blikken in de oven van 190 - 205 graden en bak ongeveer 20
minuten.
Het gebak is gaar als na prikken met b.v. een breipen deze er droog uitkomt.
Neem het gebake uit de oven en laat het afkoelen op een taartrooster.
Maak de aardbeien schoon en laat ze goed uitlekken. Klop de slagroom met
suiker naar smaak
in 1 kom en eiwit in een andere kom. Spatel daarna room en eiwit doorelkaar.
Neem 1 cakedeel uit het bakblik en bedek deze met 2/3 van de aardbeien en de
helft slagroom.
Neem daarna het 2e cakedeel uit het blik, leg deze op de eerste en versier
het geheel met de
rest van de slagroom en de aardbeien.
Roer de boter met de suiker en fijngeraspte citroenschil tot een zeer lichte
en luchtige creme
Scheid de dooiers van het eiwit. Klop de eierdooiers geleidelijk door de creme.
Roer het gezeefde meel er door.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel.
Vet de Tulbandvorm in met boter en bestuif haar met meel.
Vul de vorm voor 3/4 met het mengsel. (het moet kunnen rijzen)
Bak de cake ongeveer 30 a 40 minuten bij een middelmatige temperatuur van 175 a
190 graden
Neem daarna de cake voorzichtig uit het blik en laat haar afkoelen op een
taartbodem.
Voor het deeg
- 120 gram boter
- 90 gram basterdsuiker
- 1 eierdooier
- 250 gram bloem
Voor de vulling - 3 afgestreken theelepels gelatinepoeder
- 12 eetlepels water
- 3 eieren
- 6 eetlepels sinaasappelsap
- 3 eetlepels citroensap
- 120 gram suiker
- 180 gram smeltkaas in poedervorm
Voor de garnering - 1 sinaasappel
Bereiding.
Sla de boter met de suiker tot room, klop de eierdooier
erdoor. Roer de gezeefde bloem erdoor tot het
deeg stevig is en gebruik zonodig wat water. Laat het deeg goed koud worden.
Rol het uit, bekleed er een Zandtaarvorm van 23 cem doorsnede mee en snijd het
teveel aan deeg
langs de kanten weg en kartel de rand. Prik een paar maal met een vork in de
bodem en laat het vervolgens
in de oven op een temperatuur van 190 - 225 graden in 25 - 30 minuten gaar
worden.
Laat hem vervolgens goed afkoelen. Week de gelatine in 3 eetlepels water.
Doe de eierdooiers met de rest van het water, het sinaasappelsap en het
citroensap en 60 gram suiker in
een dubbelwandige pan (of een grote en een kleine pan inelkaar). De grote pan
met heet water vullen.
Laat het mengsel in de kleine pan boven het hete water wat stollen. Voeg de
geweekte gelatine toe en
blijf roeren tot alles is opgelost. Neem de pan van het gas en laat het mengsel
afkoelen.
Schep de gezeefde smeltkaas erdoor en laat het afkoelen tot het begint op te
stijven.
Klop de eiwitten stijf, voet meteen de rest van de suiker toe en schep dit door
het kaasmengsel.
Schep alles in het gebakken deegbakje en laat e.e.a. weer goed afkoelen.
Garneer de taart met de schijfjes sinaasappel.
Wel de rozijnen in een kopje heet water. Maak de raapstelen schoon.
Laat de raapstelen uitlekken. Rooster de walnoten in een droge
koekenpan. Snij de gele paprika in fijne slierten. Snipper een ui tot
kleine blokjes. Laat de gewelde rozijnen uitlekken. Schil een rijpe
avocado, verwijder de pit en snij de avocado in plakken. Leg de
raapstelen op een grote bord, strooi de geroosterde walnoten, de
gesnipperde ui, gewelde rozijnen en slierten paprika over de
raapstelen. Plakken avocado kunnen er boven op de salade. Besprenkel de
salade met yogonaise, peper en zout.
Serveertips
Lekker als bijgerecht of vegetarisch maaltijdsalade met geroosterde brood erbij.
Meng de bloem
met het zout en de gist. Kneed er dan de boter goed doorheen. Kluts
de eieren samen met de melk. Voeg dit bij het botermengsel en kneed
tot er een elastich deeg ontstaat. Bedek het met een vochtige doek
en laat het rijzen. Vorm hierna het deeg in een rol en snijd het
in niet de dikke plakjes. Leg ze op een bakplaat en bak ze in ca.
20 minuten goudbruin.
Was de rijst
en giet hem af. Breng het water in en grote an aan de kook. Doe
de rijst erbij en laat hem 5 minuten koken. Breng intussen de melk
in een andere pan op middelhoog vuur aan de kook. Giet de rijst
als de melk kookt af en doe hem langzaam bij de kokende melk. Zet
het vuur laag en voeg dan het zout, het vanillestokje en de suiker
toe. Laat het geheel met het deksel op de pan 15 tot 20 minuten
zachtjes koken. Voeg tijdens deze kooktijd zo nodig nog meer melk
toe en roer zodat de melk wordt opgenomen. Serveer de melkrijst
warm, opkamertemperatuur of koud. (Voor 6 tot 8 personen).
(Een heerlijke spread voor versgebakken brood, uit Kenia)
(Een heerlijke spread voor versgebakken
brood, uit Kenia)
*
8 grote rode paprikas,
*
sap van 4 citroenen,
* 12 teentjes
knoflook,
* 4 theel.
suiker,
* 500 ml.
olijfolie,
* 1 klein
Spaans pepertje,
* 150 gr.
wittebrood zonder korst,
* versgemalen
rode peper,
* 4 theel.
gemalen komijn,
* zout.
* 150 gr.
pecannoten,
De oven op 240
ºC voorverwarmen. De paprikas halveren en zaad en zaadlijsten
verwijderen.De knoflook pellen en in plakjes snijden. Het brood
verkruimelen. De pecannoten roosteren in een droge koekenpan. Was
de Spaanse peper en hak hem fijn. De paprikahelften met de hand
met wat olijfolie insmeren en met de bolle kant naar boven op een
bakplaat leggen. De paprikahelften roosteren tot ze zwart beginnen
te worden. Zodra ze enigzins zijn afgekoeld de velletjes verwijderen
en het vruchtvlees in repen snijden. De paprikahelften met de knoflook,
pecannoten, broodkruim, citroensap, komijn, suiker, gehakte pepertjes
en zout en peper naar smaak in een foodprocessor pureren. De resterende
olijfolie erbij schenken en de motor laten draaien tot een gladde,
glanzende massa ontstaat. Masai mara proeven en met zoveel zout
op smaak brengen tot alle uitgesproken smaken herkenbaar zijn. .Masai
mara is een heerlijke spread voor versgebakken brood, met name roosterboek.
(Voor 6 - 8 personen).
Schenk 1 dl
handwarm water in een kom en strooi de gist erin. Laat dit ca. 5
minuten staan, roer het daarna goed door tot de gist is opgelost.
Meng griesmeel, bloem en het zout en doe het mengsel in een grote
kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel
en de olijfolie. Voeg nog ca. 3/4 dl water toe en roer alle ingrediënten
door elkaar tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een bebloemd
werkvlak en kneed het ca. 10 minuten tot het glad en soepel is.
Doe het deeg in een met olie ingewreven kom en laat het deeg afgedekt
met een doek 1-1 1/2 uur rijzen op een lauwwarme plek tot het volume
verdubbeld is. Druk het daarna in en laat het ca. 10 minuten rusten.
Deel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een plat brood
van ca. 18 cm doorsnede en 2 1/2 cm dik. Leg de broden op een bakplaat,
dek ze af met een doek en laat de nogmaals 30-45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eidooier los met 1 eetlepel
water en bestrijk de broden met het dooiermengsel. Prik de broden
met een houten prikker regelmatig in en bak ze in ca. 30 minuten
gaar en lichtbruin in het midden van de oven. De broden zijn gaar
als u een hol geluid hoort, wanneer u op de onderkant klopt. Laat
de broden op een rooster afkoelen. (Voor 2 broden).
Bak de bake-off partybroodjes af volgens de aanwijzingen op de
verpakking. Schep de zalm, bleekselderij en gedroogde tomaatjes door
een dressing van mayonaise, citroensap, dragon en zout en peper naar
smaak. Snijd de partybroodjes open en leg op de onderkanten wat
waterkers of een toefje veldsla en schep de zalmsalade erop.
Opmerking
De bereidingstijd is exclusief de baktijd van de broodjes.
Omschrijving van het recept:
Een heerlijke Griekse spinazietaart met feta-kaas en eieren. Voor 10 porties.
Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 2 uur.
Ingrediënten voor dit recept:
1 1/2 kilo spinazie, 1 grote ui, fijngesneden, 1/2 kop verse uitjes, fijngesneden, 1/2 kop melk, 1/2 kop peterselie, versgesneden, 1/2 kop dille, versgesneden, 1 kop boter, 5 eieren, 250 gram feta-kaas, peper, zout, 12 vellen kant en klare fylo, boter om in te vetten.
Bereiding / Instructies:
De spinazie uitzoeken, wassen en snijden.
De boter in een pan laten smelten, de ui fruiten, de verse uitjes toevoegen en evenlater de spinazie. Goed doorroeren.
Peterselie,
dille, peper en zout toevoegen en met de deksel op de pan de spinazie
laten koken tot het meeste vocht verdwenen is.
De pan van het vuur halen, de melk door de spinazie roeren waardoor deze wat afkoelt.
De eieren loskloppen en er de grof gesneden kaas aan toevoegen. Als de spinazie koud is geworden er het eiermengsel doorroeren.
Een flinke ovenschaal, bakplaat invetten en er 8 met gesmolten boter bestreken vellen fylo leggen. De spinazie verdelen over de fylo (met boter bestreken) daar weer opleggen. Uitstekende stukken afsnijden.
De deksel besprenkelen met gesmolten boter en de pita in een warme, voorverwarmde oven 40 tot 50 minuten gaar bakken.