Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Voor de vulling - 300 gram verse aarbeien
- 1 1/2 dl slagroom
- 1 eiwit
- suiker naar smaak
Bereiding.
Roer de boter of margarine zacht met eeh houten
lepel. Voeg de poedersuiker toe en roer tot
een luchtige massa ontstaat. Zeet het meel en de maizena erover.
Voeg de losgeklopte eieren erbij en roer met een spatel alles goed door
elkaar.
Beboter 2 plat bakblikken van 18 cem doorsnee met een kwast en bestuif ze
met meel.
Verdeel het beslag over beide blikken. Strijk de bovenkant glad met een
lepel.
Schuif de blikken in de oven van 190 - 205 graden en bak ongeveer 20
minuten.
Het gebak is gaar als na prikken met b.v. een breipen deze er droog uitkomt.
Neem het gebake uit de oven en laat het afkoelen op een taartrooster.
Maak de aardbeien schoon en laat ze goed uitlekken. Klop de slagroom met
suiker naar smaak
in 1 kom en eiwit in een andere kom. Spatel daarna room en eiwit doorelkaar.
Neem 1 cakedeel uit het bakblik en bedek deze met 2/3 van de aardbeien en de
helft slagroom.
Neem daarna het 2e cakedeel uit het blik, leg deze op de eerste en versier
het geheel met de
rest van de slagroom en de aardbeien.
Roer de boter met de suiker en fijngeraspte citroenschil tot een zeer lichte
en luchtige creme
Scheid de dooiers van het eiwit. Klop de eierdooiers geleidelijk door de creme.
Roer het gezeefde meel er door.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel.
Vet de Tulbandvorm in met boter en bestuif haar met meel.
Vul de vorm voor 3/4 met het mengsel. (het moet kunnen rijzen)
Bak de cake ongeveer 30 a 40 minuten bij een middelmatige temperatuur van 175 a
190 graden
Neem daarna de cake voorzichtig uit het blik en laat haar afkoelen op een
taartbodem.
Voor het deeg
- 120 gram boter
- 90 gram basterdsuiker
- 1 eierdooier
- 250 gram bloem
Voor de vulling - 3 afgestreken theelepels gelatinepoeder
- 12 eetlepels water
- 3 eieren
- 6 eetlepels sinaasappelsap
- 3 eetlepels citroensap
- 120 gram suiker
- 180 gram smeltkaas in poedervorm
Voor de garnering - 1 sinaasappel
Bereiding.
Sla de boter met de suiker tot room, klop de eierdooier
erdoor. Roer de gezeefde bloem erdoor tot het
deeg stevig is en gebruik zonodig wat water. Laat het deeg goed koud worden.
Rol het uit, bekleed er een Zandtaarvorm van 23 cem doorsnede mee en snijd het
teveel aan deeg
langs de kanten weg en kartel de rand. Prik een paar maal met een vork in de
bodem en laat het vervolgens
in de oven op een temperatuur van 190 - 225 graden in 25 - 30 minuten gaar
worden.
Laat hem vervolgens goed afkoelen. Week de gelatine in 3 eetlepels water.
Doe de eierdooiers met de rest van het water, het sinaasappelsap en het
citroensap en 60 gram suiker in
een dubbelwandige pan (of een grote en een kleine pan inelkaar). De grote pan
met heet water vullen.
Laat het mengsel in de kleine pan boven het hete water wat stollen. Voeg de
geweekte gelatine toe en
blijf roeren tot alles is opgelost. Neem de pan van het gas en laat het mengsel
afkoelen.
Schep de gezeefde smeltkaas erdoor en laat het afkoelen tot het begint op te
stijven.
Klop de eiwitten stijf, voet meteen de rest van de suiker toe en schep dit door
het kaasmengsel.
Schep alles in het gebakken deegbakje en laat e.e.a. weer goed afkoelen.
Garneer de taart met de schijfjes sinaasappel.
Wel de rozijnen in een kopje heet water. Maak de raapstelen schoon.
Laat de raapstelen uitlekken. Rooster de walnoten in een droge
koekenpan. Snij de gele paprika in fijne slierten. Snipper een ui tot
kleine blokjes. Laat de gewelde rozijnen uitlekken. Schil een rijpe
avocado, verwijder de pit en snij de avocado in plakken. Leg de
raapstelen op een grote bord, strooi de geroosterde walnoten, de
gesnipperde ui, gewelde rozijnen en slierten paprika over de
raapstelen. Plakken avocado kunnen er boven op de salade. Besprenkel de
salade met yogonaise, peper en zout.
Serveertips
Lekker als bijgerecht of vegetarisch maaltijdsalade met geroosterde brood erbij.
Meng de bloem
met het zout en de gist. Kneed er dan de boter goed doorheen. Kluts
de eieren samen met de melk. Voeg dit bij het botermengsel en kneed
tot er een elastich deeg ontstaat. Bedek het met een vochtige doek
en laat het rijzen. Vorm hierna het deeg in een rol en snijd het
in niet de dikke plakjes. Leg ze op een bakplaat en bak ze in ca.
20 minuten goudbruin.
Was de rijst
en giet hem af. Breng het water in en grote an aan de kook. Doe
de rijst erbij en laat hem 5 minuten koken. Breng intussen de melk
in een andere pan op middelhoog vuur aan de kook. Giet de rijst
als de melk kookt af en doe hem langzaam bij de kokende melk. Zet
het vuur laag en voeg dan het zout, het vanillestokje en de suiker
toe. Laat het geheel met het deksel op de pan 15 tot 20 minuten
zachtjes koken. Voeg tijdens deze kooktijd zo nodig nog meer melk
toe en roer zodat de melk wordt opgenomen. Serveer de melkrijst
warm, opkamertemperatuur of koud. (Voor 6 tot 8 personen).
(Een heerlijke spread voor versgebakken brood, uit Kenia)
(Een heerlijke spread voor versgebakken
brood, uit Kenia)
*
8 grote rode paprikas,
*
sap van 4 citroenen,
* 12 teentjes
knoflook,
* 4 theel.
suiker,
* 500 ml.
olijfolie,
* 1 klein
Spaans pepertje,
* 150 gr.
wittebrood zonder korst,
* versgemalen
rode peper,
* 4 theel.
gemalen komijn,
* zout.
* 150 gr.
pecannoten,
De oven op 240
ºC voorverwarmen. De paprikas halveren en zaad en zaadlijsten
verwijderen.De knoflook pellen en in plakjes snijden. Het brood
verkruimelen. De pecannoten roosteren in een droge koekenpan. Was
de Spaanse peper en hak hem fijn. De paprikahelften met de hand
met wat olijfolie insmeren en met de bolle kant naar boven op een
bakplaat leggen. De paprikahelften roosteren tot ze zwart beginnen
te worden. Zodra ze enigzins zijn afgekoeld de velletjes verwijderen
en het vruchtvlees in repen snijden. De paprikahelften met de knoflook,
pecannoten, broodkruim, citroensap, komijn, suiker, gehakte pepertjes
en zout en peper naar smaak in een foodprocessor pureren. De resterende
olijfolie erbij schenken en de motor laten draaien tot een gladde,
glanzende massa ontstaat. Masai mara proeven en met zoveel zout
op smaak brengen tot alle uitgesproken smaken herkenbaar zijn. .Masai
mara is een heerlijke spread voor versgebakken brood, met name roosterboek.
(Voor 6 - 8 personen).
Schenk 1 dl
handwarm water in een kom en strooi de gist erin. Laat dit ca. 5
minuten staan, roer het daarna goed door tot de gist is opgelost.
Meng griesmeel, bloem en het zout en doe het mengsel in een grote
kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel
en de olijfolie. Voeg nog ca. 3/4 dl water toe en roer alle ingrediënten
door elkaar tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een bebloemd
werkvlak en kneed het ca. 10 minuten tot het glad en soepel is.
Doe het deeg in een met olie ingewreven kom en laat het deeg afgedekt
met een doek 1-1 1/2 uur rijzen op een lauwwarme plek tot het volume
verdubbeld is. Druk het daarna in en laat het ca. 10 minuten rusten.
Deel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een plat brood
van ca. 18 cm doorsnede en 2 1/2 cm dik. Leg de broden op een bakplaat,
dek ze af met een doek en laat de nogmaals 30-45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eidooier los met 1 eetlepel
water en bestrijk de broden met het dooiermengsel. Prik de broden
met een houten prikker regelmatig in en bak ze in ca. 30 minuten
gaar en lichtbruin in het midden van de oven. De broden zijn gaar
als u een hol geluid hoort, wanneer u op de onderkant klopt. Laat
de broden op een rooster afkoelen. (Voor 2 broden).
Bak de bake-off partybroodjes af volgens de aanwijzingen op de
verpakking. Schep de zalm, bleekselderij en gedroogde tomaatjes door
een dressing van mayonaise, citroensap, dragon en zout en peper naar
smaak. Snijd de partybroodjes open en leg op de onderkanten wat
waterkers of een toefje veldsla en schep de zalmsalade erop.
Opmerking
De bereidingstijd is exclusief de baktijd van de broodjes.
Omschrijving van het recept:
Een heerlijke Griekse spinazietaart met feta-kaas en eieren. Voor 10 porties.
Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 2 uur.
Ingrediënten voor dit recept:
1 1/2 kilo spinazie, 1 grote ui, fijngesneden, 1/2 kop verse uitjes, fijngesneden, 1/2 kop melk, 1/2 kop peterselie, versgesneden, 1/2 kop dille, versgesneden, 1 kop boter, 5 eieren, 250 gram feta-kaas, peper, zout, 12 vellen kant en klare fylo, boter om in te vetten.
Bereiding / Instructies:
De spinazie uitzoeken, wassen en snijden.
De boter in een pan laten smelten, de ui fruiten, de verse uitjes toevoegen en evenlater de spinazie. Goed doorroeren.
Peterselie,
dille, peper en zout toevoegen en met de deksel op de pan de spinazie
laten koken tot het meeste vocht verdwenen is.
De pan van het vuur halen, de melk door de spinazie roeren waardoor deze wat afkoelt.
De eieren loskloppen en er de grof gesneden kaas aan toevoegen. Als de spinazie koud is geworden er het eiermengsel doorroeren.
Een flinke ovenschaal, bakplaat invetten en er 8 met gesmolten boter bestreken vellen fylo leggen. De spinazie verdelen over de fylo (met boter bestreken) daar weer opleggen. Uitstekende stukken afsnijden.
De deksel besprenkelen met gesmolten boter en de pita in een warme, voorverwarmde oven 40 tot 50 minuten gaar bakken.
Rijst koken.
Kipfilet in stukjes sniiden. Ui pellen en snipperen. Tomaten in blokjes snijden.
Kip braden in beetje boter met olie. Voeg de ui toe en bak even
mee. Vervolgens de knoflook en de rest van de ingredienten toevoegen,
aan de kook brengen en en 20 minuten zachtjes laten sudderen.
4 sneetjes casinobrood 5 el olijfolie 1 doosje kerstomaatjes 4 reuzenchampignons (of portobellos) 2 el verse tijm, fijngehakt 2 teentjes knoflook, fijngehakt zout en vers gemalen zwarte peper 150 g Hollandse belegen geitenkaas, in krullen balsamicostroop
Voorbereiding
Een
crostino is in Italië een klein geroosterd broodje, een crostone is de
reuzenvariant. Een goede match voor een reuzenchampignon! Voor dit
gerecht kun je prima brood van de vorige dag gebruiken dat onder de
grill weer knapperig wordt. Lekker met kerstomaatjes, Hollandse
geitenkaas en balsamicostroop. Benodigdheden: Koekenpan x 2 Oven met grillstand Rond uitsteekvormpje (Ø 10 cm)
Bereidingswijze
Verwarm de ovengrill voor.
Steek 4 rondjes met een doorsnede van 10 cm uit het brood. Bestrijk
de crostones met olijfolie en laat ze onder de grill aan beide kanten
mooi kleuren.
Borstel de champignons schoon met een borsteltje of een stuk
keukenpapier en verwijder de stelen. Zet twee koekenpannen op het vuur.
Verdeel de olijfolie over de pannen. Leg de reuzenchampignons met de
gladde kant naar boven in de ene pan en bak op middelhoog vuur 5 min.
aan beide zijden.
Bak in de andere pan de kerstomaatjes in 5 min. aan. Schud ze
regelmatig door aan de steel van de pan te trekken. Voeg de tijm en de
knoflook toe en laat een paar min. meebakken. Breng op smaak met zout
en peper.
Verdeel de crostones over vier borden. Leg de reuzenchampignons er
met de gladde kant naar beneden op en vul de hoeden met de
kerstomaatjes. Garneer met krullen van Hollandse geitenkaas en druppel
er een beetje balsamicostroop over.
Steeltje van de grote champignons afhalen. In het hoedje wat
dobbelsteentjes ontbijtspek doen. Dan inpakken in wat aluminiumfolie
(bovenkant vrijlaten) wat geraspte kaas erover strooien en een beetje
basilicum. Ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden
===
Croissants met Gorgonzola
Ingrediënten
1 blikje croissantdeeg
6 plakjes Parma ham
6 olijven, in stukjes
Gorgonzola
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 C. Leg op elk plakje croissantdeeg 1 plakje
ham dat iets kleiner is als het deeg. Daarop leg je een stukje
Gorgonzola en wat stukjes olijf. Rol de croissants op en druk de
zijkanten dicht. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 minuten
goudbruin en gaar. De croissants zijn lauwwarm het lekkerst. Tip:
gebruik mini croissantjes en serveer deze als borrelhapje.
--
Siciliaanse gehaktballetjes
Bereiden
2/3 kopje broodkruimels
3 el melk
1/3 kopje geraspte parmezaan
1/2 grote ui fijngesneden
3 el gesneden basilicum
1 ei
1 teentje knoflook, geperst
ca. 500 gr. gehakt
2 el gehakte geroosterde pijnboompitten
Oven voorverwarmen op 180 C.
Broodkruim met melk mengen, 5 minuten laten staan. Daar de kaas, uien,
basilicum, ei, knoflook en peper naar smaak doen. Goed mengen, dan
gehakt, pijnboompitten en zout naar smaak toevoegen. Goed mengen en
hier balletjes van maken.
Op bakpapier leggen en in de oven in 30 minuten gaar roosteren.
Serveren met tomatensaus eventueel met pasta maar ook lekker met stokbrood als tapas
==
Mini paprika met geitenkaas
Bereiden
1 zakje sweet bites (5-7 oranje mini paprika's)
1 bakje rucola of tuinkers, fijngeknipt
125 g bettine blanc geitenkaas met honing
1 el witte wijn (volle ronde evt. kruidige wijn)
peper
Bereidingswijze
Meng de wijn, kaas en rucola of tuinkers door elkaar en breng het
op smaak met peper. Houd wat rucola of tuinkers achter ter garnering.
Snijd de kroon en het puntje van de paprika's en gebruik een theelepel
om ze te vullen met het kaasmengsel. Druk het goed aan om luchtgaten te
voorkomen.
Laat de paprika's opstijven in de koelkast en snijd ze dan met een scherp mes in plakjes.
Garneer met de overgebleven rucola of tuinkers.
==
DADELS MET BLAUWADERKAAS (6 personen)
Laat 50 gr Blue Stilton (blauwaderkaas) op kamertemperatuur komen.
Besprenkel de binnenkant van 24 pitloze dadels met 4 el port. Snijd van
een stengel bleekselderij 24 dunne reepjes. Verbrokkel de kaas en vul
de dadels hiermee. Leg op elke dadel een stukje bleekselderij.
BLADERDEEGHAPJE MET GEITENKAAS (6 personen)
Verwarm de oven voor p 175°C. Laat 6 plakjes bladerdeeg ontdooien.
Meng in een kom 150 gr verse geitenkaas (bijv. Bettine blanc) met een
vork door 3 el verse rode pesto. Bekleed een bakplaat met bakpapier,
leg hierop 3 plakjes bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in het
deeg. Besmer de plakjes met het geitenkaasmengsel en dek ze af met de
resterende bladerdeegplakjes. Snijd het gevulde bladerdeeg in vieren en
druk in elk driehoekje een kwart gemarineerde artisjokhart (pot 190 gr,
Sacia).
Bak de hapjes in de oven in 20-25 min bruin.
Serveer lauwwarm en garneer evt. met een blaadje basilicum.
Mix het pakje Monchou in een beslagkom tot een romige massa. Mix er wat peper en zout door.
Snijd de knoflook fijn en roer deze ook door het Monchoemengsel. Roer
als het laatste ook de Italiaanse kruiden door het mengsel en meng dit
in circa 20 seconden door elkaar.
Leg de plakjes salami klaar en schep op elk plakje een beetje
Monchoumengsel. Rol de plakjes op en steek er een cocktailprikker in.
Tips:
In plaats van verse knoflook kunt u ook knoflookpoeder gebruiken.
Laat u fantasie werken en gebruik een ander belegsoort of andere kruiden.
Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin. Rol ze op en verpak ze in de aluminiumfolie.
Laat de rolletjes een uur in de koelkast stevig worden en snijd ze in
plakken (ca. 5 plakjes per rolletje). Leg de hapjes op een platte
schaal en serveer ze direct.
4 kant-en-klare tortilla's met een doorsnede van 25 cm
2 eetlepels honing
mespunt cayennepeper
1 eetlepel ketjap manis
2 lente-bosuitjes
1 gele paprika
150 g gerookte kipfilet of kiprollade (vleeswaren)
Bereiding:
Verwarm de tortilla's even in een droge hete koekenpan of 20 seconden in de magnetron op 800 Watt zodat ze wat soepeler worden.
Meng honing met cayennepeper en ketjap manis. Snijd de uitjes in de
lengte in smalle lange repen. Halveer de paprika en snijd deze zonder
zaadjes in smalle reepjes.
Leg de tortilla's naast elkaar op een plank. Bestrijk ze met het
honingmengsel. Verdeel daarover plakken kipfilet en reepjes ui en
paprika.
Rol de tortilla's strak op en snijd ze schuin dwars door. Serveer ze rechtop in kleine glaasjes.
Tips:
Vervang de gele paprika door geroosterde paprika (potje) of gedroogde tomaten op olie.
Maak er een garnalentortilla van door de kipfilet te vervangen door Hollandse garnalen of rivierkreeftjes.
1 kg lamsgehakt
250 gram ontvelde tomaten (blik of pak)
1 kippenbouillonblokje opgelost in ½ liter water
1 groene paprika
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
3 eieren
75 gram paneermeel
75 gram bloem
4 eetlepels sherry
½ glas rode wijn
4 eetlepels olijfolie
2 takjes peterselie (vers)
gehaktkruiden
zout
versgemalen (zwarte) peper
Bereiding:
Pel de uit en de teentjes knoflook en hak ze klein. Verhit 2 eetlepels
olijfolie in een grote pan en fruit daarin de uit en de knoflook tot de
ui glazig is.
Doe het gehakt in een diepe kom en meng de gehaktkruiden (volgens aanwijzing op de verpakking) en het paneermeel erdoor.
Klop de eieren los, schep ze door het gehakt en meng het geheel goed.
Rol van de gehakt balletjes met een doorsnede van ca. 4 cm. Strooi bloem op een bord en rol de balletjes daardoor.
Giet de resterende olijfolie in de pan met de gehakte ui en doe daar de gehaktballetjes bij. Bak ze aan alle kanten mooi bruin.
Doe de tomaten, de sherry, de rode wijn, de tomatenpuree en de bouillon
bij de gehaktballetjes. Snijd de paprika in blokjes van ca. 1 cm en
voeg ze er eveneens bij. Leg het deksel op de pan en laat het geheel
gedurende 45 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper en serveer het geheel in een mooie schaal en strooi er versgehakte peterselie over.
Tips:
Het lamsgehakt kan desgewenst ook vervangen worden door kalfsgehakt of
mager rundergehakt. Half-om-half-gehakt is te vet om dit gerecht goed
te kunnen maken.
In plaats van paneermeel kunt u ook enkele beschuiten verkruimelen.