recepten van trudy
Inhoud blog
  • wordt
  • trudy
  • Italiaanse kaastaart
  • Indische bruine bonenschotel
  • Indische zoetzure tomatensaus

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     




    Categorieën
  • 0ven schotels (2)
  • aardappels gerechten (11)
  • Barbecue (0)
  • Bijgerechten (4)
  • brood (15)
  • buitenlands eten (32)
  • Caloriearm (9)
  • eieren (2)
  • fruit (6)
  • fruitshaks (2)
  • gebak/taart/cake (9)
  • gehakt (6)
  • gevogelte (3)
  • groenten (23)
  • hartige taart (2)
  • hollands (6)
  • ijs (1)
  • indisch recepten (3)
  • italiaans (3)
  • kaas gerechten (11)
  • lekker hapjes (19)
  • low budget maal tijden (0)
  • lunch (2)
  • moeder dag recepten (4)
  • nagerechten (6)
  • nassie recepten (0)
  • nieuwe recepten (57)
  • ontbijt (0)
  • paprika''s (2)
  • pasta recepten (11)
  • pizza''s (0)
  • recepten voor de feestdagen (7)
  • rijst (6)
  • roer bak (4)
  • saladen (10)
  • sauzen/marinades (5)
  • soepen (25)
  • sushi (0)
  • turkse (1)
  • turkse recepten (16)
  • uit de oven (1)
  • vegetarisch (2)
  • vis (24)
  • vlees (12)
  • voor gerecht (5)
  • wensjes (1)
  • wild (6)
  • wok gerechten (3)


  • Laatste commentaren
  • Fijn weekend (MIA)
        op Hamburgers met Roomsaus
  • Prima toetje met rijst. (Gratis Kredietkaart)
        op toetje met rijst
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op St.Jacobsvruchten
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op LAMSSCHOUDER

  • wel kom bij mij weblog recepten en doe gezellig mee

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Zoeken met Google



    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    35.gif
    Gedicht: Bewijzen

    Ik wil me niet bewijzen
    waarom zal ik dat doen
    ik hoef me niet verantwoorden,
    ik kan doen wat ik wil
    ik hoef aan niemand wat te vragen,
    waarom dwingen zoveel mensen je daartoe,
    waarom zal ik angst hebben
    een fout te maken
    zijn we niet allemaal mens
    wie zonder fouten is
    werpen de eerste steen,
    mijn angsten werp ik af,
    mijn stress laat ik achter mij
    ik ben ik
    en als je dat niet zou bevallen,
    Dan is daar het gat van de deur.
    35.gif


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boursin-hapje met zalm
    Boursin-hapje met zalm


    Ingrediënten (20 stuks):

    4 plakjes gerookte zalm
    2 doosjes Boursin (kruidenkaas)
    aluminiumfolie

    Bereiding:

    Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin. Rol ze op en verpak ze in de aluminiumfolie.
    Laat de rolletjes een uur in de koelkast stevig worden en snijd ze in plakken (ca. 5 plakjes per rolletje). Leg de hapjes op een platte schaal en serveer ze direct.

    Tips:
    Garneren met dillepuntjes.

    30-01-2010, 14:46 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikante kiptortilla
    Pikante kiptortilla



    Ingrediënten voor 8 hapjes:

    4 kant-en-klare tortilla's met een doorsnede van 25 cm
    2 eetlepels honing
    mespunt cayennepeper
    1 eetlepel ketjap manis
    2 lente-bosuitjes
    1 gele paprika
    150 g gerookte kipfilet of kiprollade (vleeswaren)

    Bereiding:

    Verwarm de tortilla's even in een droge hete koekenpan of 20 seconden in de magnetron op 800 Watt zodat ze wat soepeler worden.
    Meng honing met cayennepeper en ketjap manis. Snijd de uitjes in de lengte in smalle lange repen. Halveer de paprika en snijd deze zonder zaadjes in smalle reepjes.
    Leg de tortilla's naast elkaar op een plank. Bestrijk ze met het honingmengsel. Verdeel daarover plakken kipfilet en reepjes ui en paprika.
    Rol de tortilla's strak op en snijd ze schuin dwars door. Serveer ze rechtop in kleine glaasjes.

    Tips:
    Vervang de gele paprika door geroosterde paprika (potje) of gedroogde tomaten op olie.
    Maak er een garnalentortilla van door de kipfilet te vervangen door Hollandse garnalen of rivierkreeftjes.

    30-01-2010, 14:45 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:wild
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
    Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus


    Ingrediënten:

    1 kg lamsgehakt
    250 gram ontvelde tomaten (blik of pak)
    1 kippenbouillonblokje opgelost in ½ liter water
    1 groene paprika
    1 grote ui
    2 teentjes knoflook
    1 eetlepel tomatenpuree
    3 eieren
    75 gram paneermeel
    75 gram bloem
    4 eetlepels sherry
    ½ glas rode wijn
    4 eetlepels olijfolie
    2 takjes peterselie (vers)
    gehaktkruiden
    zout
    versgemalen (zwarte) peper

    Bereiding:
    Pel de uit en de teentjes knoflook en hak ze klein. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit daarin de uit en de knoflook tot de ui glazig is.
    Doe het gehakt in een diepe kom en meng de gehaktkruiden (volgens aanwijzing op de verpakking) en het paneermeel erdoor.
    Klop de eieren los, schep ze door het gehakt en meng het geheel goed.
    Rol van de gehakt balletjes met een doorsnede van ca. 4 cm. Strooi bloem op een bord en rol de balletjes daardoor.
    Giet de resterende olijfolie in de pan met de gehakte ui en doe daar de gehaktballetjes bij. Bak ze aan alle kanten mooi bruin.
    Doe de tomaten, de sherry, de rode wijn, de tomatenpuree en de bouillon bij de gehaktballetjes. Snijd de paprika in blokjes van ca. 1 cm en voeg ze er eveneens bij. Leg het deksel op de pan en laat het geheel gedurende 45 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen.
    Breng op smaak met zout en versgemalen peper en serveer het geheel in een mooie schaal en strooi er versgehakte peterselie over.

    Tips:
    Het lamsgehakt kan desgewenst ook vervangen worden door kalfsgehakt of mager rundergehakt. Half-om-half-gehakt is te vet om dit gerecht goed te kunnen maken.
    In plaats van paneermeel kunt u ook enkele beschuiten verkruimelen.

    30-01-2010, 14:44 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:buitenlands eten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse spiesjes
    Italiaanse spiesjes

    Ingrediënten:

    1 doosje Cherry tomaatjes
    Verse basilicum
    100 gram Mozarella
    Kleine cocktailprikkers
    Eventueel versgemalen (zwarte) peper

    Bereiding:

    Snijd de mozarella in kleine stukjes. Halveer de cherry-tomaatjes.
    Rijg aan een cocktailprikker een half tomaatje, een blaadje basilicum en vervolgens een stukje mozarella. Herhaal dit tot het spiesje goed gevuld is!
    Om er extra smaak aan te geven kunt u de spiesjes licht bestrooien met versgemalen zwarte peper.

    Tips:
    Gebruik een tapas-schaaltje om de spiesjes in te serveren!

    30-01-2010, 14:44 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:italiaans
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chorizo-tapas
    Chorizo-tapas


    Ingredienten:
    1 grote ui
    peterselie
    tijm
    1/2 theelepel paprikapoeder
    1/2 theelepel suiker
    olijfolie

    Bereidingswijze:

    Pel de ui, snijd hem in dunne ringen en fruit die in wat olijfolie
    goudbruin.
    Voeg de overige ingredienten toe en laat 2 minuten zachtjes
    pruttelen.
    Verdeel het mengsel over de plakjes chorizo.
    Vouw de plakjes dubbel en steek ze met een cocktailprikker vast.

    30-01-2010, 14:43 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gevulde champignons met pesto
    gevulde champignons met pesto



    Bereidingstijd: 20-30 minuten
    Aantal personen: 4
    Keuken: Spaans
    Smaak: Hartig
    Techniek: Bakken in oven
    Soort gerecht: Borrelhapjes
    Hulpmiddelen: Keukenmachine, snijplank, mes, oven, koekenpan/wok,

    Ingrediënten

    14 middelgrote champignons
    4 lente-uitjes, fijngehakt
    1 el boter
    8 zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en fijngehakt
    1 el droog broodkruim
    3 el parmezaanse kaas, geraspt
    peper & zout

    Voor de Pesto:

    100 - 150 gram verse basilicumblaadjes
    2 teentjes knoflook gepeld
    50 gram pistachenoten, geroosterd
    35 gram parmezaanse kaas
    1,5 dl olijfolie
    peper & zout


    Voorbereiding
    Zet alle ingrediënten & hulpmiddelen klaar en verwarm de over voor op 200 graden


    Bereidingswijze
    Maak eerst de Pesto:

    Doe de basilicum, knoflook, pistachenoten en parmezaanse kaas in de keukenmachine en mix ze tot een fijngesneden geheel
    Giet ondertussen de olie erbij tot de pesto de dikte heeft gekregen die u wilt
    Voeg naar smaak peper & zout toe

    Maak daarna de gevulde champignons:

    Maak de champignons schoon en snijd de steeltjes samen met 2 champignonhoedjes fijn
    Bak de fijngesneden champignons samen met de lenteuitjes zacht in de boter
    Neem de pan van het vuur en voeg de tomaat, broodkruim en naar smaak peper & zout toe
    Doe de helft van de geraspte kaas erbij en meng deze vulling goed
    Bestrijk de binnenkant van de champignonhoedjes met pesto en vul elk hoedje voorzichtig met de vulling
    Zet de hoedjes op een vetvrije bakplaat en bestrooi ze met de rest van de geraspte kaas
    Bak de hoedjes vlak voor het serveren ca. 10 minuten in de oven (of totdat ze heet en stevig genoeg zijn)
    Serveer ze op een klein bord en geef er vorkjes bij


    Serveertips
    De gevulde champignons kunnen 8 uur van tevoren gemaakt worden, maar doe ze pas in de oven vlak voor het serveren!

    30-01-2010, 14:42 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sangria (een van de vele varianten);
    Sangria, een van oorsprong Spaanse drank, wordt gemaakt van rode wijn, wat suiker en op smaak gebracht met vruchtjes. Ieder zijn heug (zei de boer en kuste zijn varken ), dus er zijn legio manieren om een kan sangria te bereiden. Een ieder is vrij om de meest uiteenlopende vruchtjes of wat voor drank dan ook toe te voegen. Om de sangria extra licht en fris te maken voegt men soms koolzuurhoudend mineraalwater toe, maar ook een scheutje sinas kan verfrissend werken.
    Sangria, een veelzijdige drank.

    Niet alleen sangria is heerlijk bij de verschillende tapas! Naast heerlijke sangriasuggesties hebben we ook een top5 wijnsuggestie voor je samengesteld. Of je nu voor de sangria of een andere drank gaat: proost of salud!

    Sangria (een van de vele varianten);

    Benodigheden:

    2 sinaasappels
    1 appel
    1 citroen
    Suiker
    100 gram aardbeien
    1 stokje kaneel
    1 fles rode (spaanse) wijn
    1 dl cognac of Grand Marnier
    Spuitwater
    Ijsklontjes

    Bereidingswijze:

    Was de vruchten goed schoon en snijd er plakken of halve schijfjes van. Neem een grote kan en doe de vruchten daarin. Strooi de suiker erover en giet de wijn, sterke drank en wat spuitwater erover. Vul de kan met ijsklontjes, even roeren en zie daar: een kan sangria staat gereed om te nuttigen!



    30-01-2010, 14:42 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinchos de canrejo
    Pinchos de canrejo

    Bereidingstijd: 0-10 minuten
    Keuken: Spaans
    Smaak: Hartig
    Techniek: N.v.t.
    Soort gerecht: Borrelhapjes

    Lekker als tapas of als borrelhapje! Recept is goed voor 12 hapjes.
    Rolling Eyes
    Ingrediënten

    250 g surimisticks; 2 lente-uitjes; 3/4 dl mayonaise; 3/4 dl crème fraiche; zout; versgemalen peper; 12 plakjes stokbrood; peterselie om te garneren


    Bereidingswijze

    Snijd de ontdooide sticks in stukjes. Snipper de lente-uitjes fijn. Schep in een kom de sticks, de lente-uitjes, de mayonaise en de crème fraiche door elkaar en breng deze salade op smaak met zout en versgemalen peper. Rooster de plakjes stokbrood goudbruin (of bak ze in de oven op 175 graden) en beleg ze dan dik met het krabmengsel. Garneer met een toefje peterselie.

    30-01-2010, 14:41 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:lekker hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pincho met paprikapuree
    Pincho met paprikapuree
    Rolling Eyes
    Ingrediënten

    1 pot geroosterde paprika (465 g), uitgelekt 2 tenen knoflook 1 eetlepel milde paprikapoeder 3 eetlepels olijfolie 6 sneden bruin casinobrood, zonder korst 100 g Griekse fetakaas, verkruimeld 1 bosuitje, in dunne ringetjes

    Materialen

    cocktailprikkers blender

    Bereiden

    Pureer de paprika's met de knoflook en de paprikapoeder in de blender of keukenmachine. Verhit de olijfolie in een pan en bak het paprikamengsel in 10 minuten al roerend tot het een dikke puree wordt. Breng op smaak met zout en peper. Bestrijk de sneden brood met de paprikapuree en strooi de feta en bosui erover. Maak steeds stapeltjes van 2 sneden en snijd elk stapeltje in vieren. Steek de pincho's vast met cocktailprikkers.

    Tip: Lekker met wat blaadjes verse basilicum.

    30-01-2010, 14:40 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:lekker hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pincho met zalmroerei
    Pincho met zalmroerei
    Confused
    Ingrediënten

    4 eieren 50 ml slagroom 25 g boter 100 g gerookte zalm, in reepjes 3 eetlepels verse bieslook, fijngeknipt 6 sneden volkorenbrood 1 pot geroosterde paprika (465 g), in lange dunne reepjes

    Materialen

    cocktailprikkers

    Bereiden

    Klop de eieren los met de slagroom, zout en peper. Verwarm in een pan de boter en laat het eimengsel hierin op middelhoog vuur al roerend stollen. Schep halverwege de helft van de zalm en de helft van de bieslook erdoor. Haal de pan van het vuur. Verdeel het roerei over 3 sneden brood, leg de andere sneden brood erop en druk ze iets aan. Snijd de stapeltjes diagonaal in 4 stukken en garneer ze met de reepjes paprika, de rest van de zalm en de bieslook. Steek de pincho's vast met een cocktailprikker.

    30-01-2010, 14:39 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pincho met tonijnsalade
    Pincho met tonijnsalade
    Very Happy Laughing
    Ingrediënten

    1/2 citroen 2 blikjes tonijn op olie, uitgelekt 2 eetlepels mayonaise 1 eetlepel kappertjes 1 eetlepel verse tijmblaadjes (zakje a 15 g) 6 zwarte olijven zonder pit, fijngesneden 1 kleine stokbrood handje veldsla (zak a 75 g) 6 cherrytomaatjes (schaaltje a 250 g), gehalveerd

    Materialen

    cocktailprikkers

    Bereiden

    Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de tonijn met de mayonaise, de citroenrasp, de kappertjes, de tijm en de olijven en zout en peper naar smaak. Snijd het stokbrood in 24 schuine, dunne plakjes. Bestrijk 12 plakjes royaal met de tonijnsalade. Leg de andere plakjes brood erop. Leg hierop een toefje veldsla en een half cherrytomaatje en steek de pincho's vast met een cocktailprikker.

    30-01-2010, 14:39 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pincho met makreel
    Pincho met makreel

    Ingrediënten

    1 zak peen julienne (150 g) 1 eetlepel citroensap 2 eetlepels verse peterselie (schaaltje a 20 g), fijngesneden 1 stokbrood, Boulogne 4-5 eetlepels mayonaise 200 g makreelfilet, in stukken

    Materialen

    cocktailprikkers

    Bereiden

    Meng de wortel met het citroensap, de peterselie en (versgemalen) peper naar smaak. Snijd van het stokbrood 24 schuine, dunne sneden en bestrijk ze met de mayonaise. Verdeel de wortelsalade erover en leg op elke snee een stuk makreel. Stapel steeds twee belegde sneetjes op elkaar en steek ze vast met een cocktailprikker.

    30-01-2010, 14:38 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BROODROLLETJES
    BROODROLLETJES

    Ingrediënten

    125 g boter, op kamertemperatuur 5 ansjovisfilets, in stukjes 1 teen knoflook, geperst 1 rode paprika, in heel kleine stukjes 1/2 bakje verse peterselie (a 20 g), fijngesneden 1/2 brood, in lengte gesneden 1/2 zak rucola (sla, a 75 g) 100 g Hollandse garnalen

    Materialen

    huishoudfolie

    Bereiden

    Verwarm 1 eetlepel boter in een steelpan en laat de ansjovis daarin al roerend smelten. Schep de knoflook en de paprika erdoor en laat de paprika in 3-4 minuten zachtjes gaar worden. Roer het ansjovismengsel met de peterselie en (versgemalen) peper naar smaak door de rest van de boter. Snijd van 3 lange sneden brood de korsten af (de andere sneden kunnen op dezelfde manier verwerkt worden of maak er sandwiches van) en bestrijk ze royaal met de ansjovisboter. Verdeel de rucola en de garnalen over de sneden. Rol de sneden brood stevig op, begin aan een korte kant. Verpak de broodrol strak in vershoudfolie en laat hem in de koelkast in 60 minuten stevig worden. Snijd de broodrol met een scherp mes in 6-8 mooie plakjes en leg ze op een schaal.

    Tip: Laat een ongesneden brood op de broodafdeling in de lengte snijden.

    30-01-2010, 14:37 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:brood
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BROODROLLETJES MET EI EN BASILICUM
    BROODROLLETJES MET EI EN BASILICUM

    Ingrediënten

    10 sneetjes wit-casinobrood 5 eetlepels tomatentapenade 1 zakje verse basilicum 150 g eiersalade

    Materialen

    cocktailprikkers plasticfolie

    Voorbereiden
    Snijd de korsten van het brood. Leg telkens 2 sneetjes met 1 cm overlap naast elkaar en rol ze met de deegroller uit tot 5 langwerpige broodrepen. Bestrijk het brood met de tomatentapenade. Leg de blaadjes basilicum op de tapenade en verdeel hierover de eiersalade. Rol de broodrepen stevig op en verpak ze in plasticfolie. Leg ze 1 uur in de koelkast.

    Bereiden
    Snijd elk rolletje in 6 plakjes en steek er een cocktailprikker in.

    30-01-2010, 14:36 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:brood
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knipsaus
    Knipsaus

    Dit recept is van mijn zus en is altijd een groot succes op feestjes. De naam 'Knipsaus' is ontstaan door het vele knipwerk dat er gedaan moet worden!

    1 pakje roomboter, 250 g. fetakaas, 1 grote ui, 5 tenen knoflook, 3 bosuitjes, 1 bosje selderij, 1 bosje peterselie, 10 griekse of turkse pepers (in azijn, uit een pot), 1/2 kopje water, 1 kippebouillonblokje, 1 turks brood (pide)

    Snipper de ui fijn. Pers de knoflooktenen. Snijd de bosui in ringetjes en knip de selderij en peterselie fijn. Verkruimel de feta met een vork in een diep bord. Knip de pepertjes in stukjes. Zet een braadpan op een middelmatig vuur en smelt een kwart van de boter. Fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg dan al het groen toe met de rest van de boter. Laat de boter smelten onder goed roeren. Voeg dan de feta toe en de pepers. Voeg een half kopje water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Blijf goed roeren tot het begint te pruttelen. Laat het op een sudderplaatje zo'n 15 minuten sudderen. Snijd het turkse brood in flinke stukken. Zet de pan op tafel en dippen maar! Denk om de servetjes.

    30-01-2010, 14:36 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:sauzen/marinades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hapjes van alles wat
    hapjes van alles wat

    Tapas met chorizo en mozzarella
    Voor 20 stuks: besmeer 20 dikke plakjes chorizo met groene pesto. Halveer 10 kerstomaatjes. Snijd 2 mozzarella bolletjes in 20 dunne plakjes. Beleg elk plakje worst met een plakje mozzarella en een half tomaatje. Gameer de hapjes met 2 eetlepels kappertjes. Gratineer de tapas ca. 3 minuten onder een voorverwarmde grill.



    Canapés met sardines
    Voor 20 stuks: prak l blikje sardines (120 g) met 2 eetlepels van de olie uit het blikje en 12 fijngesneden zilveruitjes. Snijd l stokbrood in 20 sneetjes. Besmeer ze met het vismengsel. Snijd 14 zwarte olijven zonder pit in ringetjes. Gameer hiermee de canapés. Bak de canapés in ca. 10 minuten bruin in een op 200 °C voorverwarmde oven.



    Avocadopakketjes
    Voor 10 stuks: dompel 10 slabladeren enkel minuten in kokend water. Spoel ze koud af. Pureer in een keukenmachine l geschilde avocado zonder pit met 50 g gorgonzola en l eetlepel citroensap. Roer er l uitgelekt blikje garnalen (ca. 200 g) door. Leg op elk slablad l eetlepel van dit mengsel. Rol de slabladeren op en vouw de zijkanten goed dicht tot een pakketje. Laat de pakketjes l uur opstijven in de koelkast.



    Bruschetta tomaat
    Voor 8 stuks: snijd van l smal bruin stokbrood 8 schuine dunne stukken af. Wrijf ze in met een opengesneden teentje knoflook en bestrijk ze met olie. Rooster ze onder de hete grill lichtbruin. Beleg ze met plakjes kerstomaat.



    Bruschetta prosciutto
    Voor 8 stuks: snijd van l smal bruin stokbrood 8 schuine dunne stukken af. Wrijf ze in met een opengesneden teentje knoflook en bestrijk ze met olie. Rooster ze onder de hete grill lichtbruin. Beleg ze met prosciutto crudo.



    Witlofblaadjes met paté
    Voor 8 stuks: haal 8 mooie blaadjes van witlofstruikjes. Leg in elk schuitje een plukje tuinkers. Spuit er een toef roompaté naast



    Aardappeltoastje met ansjovis
    Voor 16 stuks: kook 4 middelgrote vastkokende aardappelen in de schil in ca. 20 minuten gaar. Snijd de aardappelen in 16 plakjes. Besmeer ze met kruidenboter. Leg er een opgerolde ansjovisfilet op.



    Hartig gevulde abrikozen
    Voor 8 stuks: bak 100 g magere spekblokjes in een droge koekenpan krokant. Verdeel 75 g verse roomkaas met gember over 8 halve abrikozen. Strooi de spekblokjes erover.



    Kippenlevertjes met sherry
    Voor 24 stuks: fruit l ui en 2 teentjes knoflook in 2 eetlepels olijfolie. Voeg l blikje geconcentreerde tomatenpuree en l glas witte wijn toe. Laat 20 minuten sudderen. Bak l kg doormidden gesneden kippenlevertjes in 2 eetlepels olijfolie bruin. Voeg 2 glaasjes
    droge sherry toe. Meng met de tomatensaus, zout en peper en laat nog 20 minuten doorgaren. Opdienen in 24 mini-pasteibakjes van bladerdeeg.



    Stokvisballetjes
    Week 100 g stokvis en wrijf fijn. Meng de vis met 1/3 liter bier, l uitje, l teentje knoflook, l eetlepel peterselie (alles fijngehakt) + zo veel bloem, zout en peper dat er een dik beslag ontstaat. Frituur bolletjes van dit beslag in olijfolie. Uit laten lekken en serveren met citroen.



    Catalaanse avocado
    Snijd 2 avocado's in plakken. Meng dat met 2 eetlepels pijnboompitten, 2 eetlepels rozijnen, reepjes ansjovis (l blikje), walnootolie, dragonazijn en zout



    Geflambeerde garnalen
    Voor 8 stuks: fruit 2 Spaanse pepers met 2 teentjes knoflook (beide fijngehakt) in l eetlepel olijfolie goudbruin. Bak in een tweede pan 8 grote garnalen met zout en peper in l eetlepel olijfolie, flambeer met rum, voeg de olie uit de andere pan toe en serveer heet.



    Geroosterde paprika en aubergine op toast
    Voor 4 stuks: rooster 2 rode paprika's in de oven gaar, trek de schil eraf en snijd ze in repen. Rooster l aubergine in plakken en vervolgens 4 sneden boerenbrood. Beleg elke toast met paprika, aubergine, 1/2 blikje ansjovis, 8 halve olijven en sprenkel de olie vande ansjovis erover.



    Kalfssalade
    Kook 500 g kalfspootjes (of schenkel) met l winterpeen gaar. Ontbeen, snijd het vleeszo fijn mogelijk en snijd de peen in dunne plakjes. Hak 4 groene pepers (of l paprika), lui en 3 augurken fijn. Meng de salade met olijfolie, azijn en zout, en laat hem in de koelkast door en door koud worden.



    Spinazie met kekers
    Week 500 g kekers en kook ze gaar met l ui, l wortel en l laurierblad. Kook 500 g spinazie. Maak een pasta van 2 teentjes knoflook, l dikke korstloze snee witbrood gebakken in olijfolie, azijn en zout. Bak de kekers in l eetlepel olijfolie, voeg de uitgelekte spinazie en de pasta toe, strooi er paprikapoeder over en serveer warm.



    Champignons met knoflook
    Voor 16 stuks: oven voorverwarmen op 200 °C.
    15 teentjes knoflook (in plakjes) met 2 eetlepels olijfolie, 25 g boter, 2 theelepels tijm, zout en peper in alufolie verpakken en in oven ca. 20 minuten zachtjes bakken. 16 grote champignons zonder steel in ovenschaal leggen. Knoflook met vrijgekomen vocht, 2 theelepels fijngesneden rozemarijn, 3 eetlepels olijfolie en l eetlepel citroensap erover verdelen. Champignons ca. 25 minuten in oven bakken.



    Gefrituurde garnalenballetjes
    Voor 35 stuks: l eetlepel boter smelten, l eetlepel bloem toevoegen en 2 minuten meewarmen. l 1/2 dl visbouillon (van tablet mag) erdoor roeren en saus 10 minuten zachtjes koken.
    Saus laten afkoelen en mengen met 250 g gekookte, gepelde en fijngesneden garnalen, zout en peper.
    Van mengsel 35 balletjes (walnoot-grootte) vormen. Balletjes door losgeklopt ei en daarna door paneermeel rollen. Frituurolie verhitten tot 170 °C en garnalenballetjes ca. 3 minuten lichtbruin frituren.



    Krokante aardappelkoekjes
    Voor ca. 16 stuks: 2 grote aardappelen raspen en mengen met l ei, zout, peper, 2-3 eetlepels bloem en l theelepel tijmblaadjes.In koekenpan in 2 eetlepels olie van aardappelmengsel in gedeelten in ca. 10 minuten kleine dunne koekjes van ca. 5 cm doorsnede bakken. Koekjes in oven (160 °C) warm houden.



    Tortilla met aardappel en ui
    Voor ca. 16 puntjes: 3 grote aardappelen (in plakjes) en 2 uien (in ringen) met zout bestrooien en in koekenpan in 4 eetlepels olijfolie ca. 5 minuten bakken. Daarna afgedekt op zacht vuur nog ca. 15 minuten bakken, aten toe omscheppen. Olie en vocht afgieten. 5 eieren loskloppen en over aardappelmengsel schenken. Op zacht vuur ca. 10 minuten bakken tot ei gestold is. Tortilla met behulp van bord keren en andere zijde nog ca. l minuut bakken. Warm of koud serveren.



    Gevulde shii-take
    Voor 12 stuks: uit 12 grote shii-takes stoeltjes verwijderen. In 2 eetlepels olijfolie 2fijngesneden sjalotjes, l uitgeperst teentje knoflook en l theelepel fijngesneden salie ca. 5 minuten bakken. 100 g fijngesneden rauwe ham, zout en peper erdoor roeren. Shii-takes vullen met hammengsel. 4 eetlepels geraspte schapenkaas (manchego) of belegen kaas erover strooien en shii-takes in midden van oven (200 °C) ca. 20 minuten bakken.



    Gemarineerde hondshaai of andere witvis
    Marineer 250 g visfilet (hondshaai, zwaardvis of wijting), in dunne plakjes gesneden, 3 uur in het sap van l citroen, l teentje knoflook, l theelepel oregano, l theelepel paprikapoeder, l laurierblad en zout. Laat de filets uitlekken. Haal ze door een met melk losgeklopt ei en paneermeel en frituur ze in olijfolie



    Tapas met paprika en ansjovis
    Voor ca. 10 stuks: 2 grote uien, in dunne ringen - 2 eetlepels olijfolie - 1/2 blik tomaat blokjes, uitgelekt - l teentje knoflook, fijngesneden - 1/2 theelepel komijnzaadjes, gekneusd - 1/2 pot geroosterde rode paprika's (=ca. 215 g, Peloponnese), uitgelekt, in dunne repen - 10 plakjes witbrood - 50 g ansjovisfilets (uit blik)
    Bereiding: ui in olie ca. 10 minuten bakken. Tomaat, knoflook, komijn en paprika 5minuten meebakken. Uit brood ovalen steken en beleggen met paprikamengsel en ansjovis.



    Prei-balletjes
    Voor ca. 35 stuks: 500 g prei, in dunne ringen - 2 eetlepels olie - 5 eetlepels kippenbouillon (van tablet mag) - l eetlepel boter - l 1/2 dl melk - l ei, losgeklopt - paneermeel - frituurolie - l eetlepel fijngesneden peterselie Bereiding: prei in olie ca. 5 minuten bakken. Bouillon toevoegen en prei op zacht vuur 10-15 minuten stoven tot vocht verdampt is. Boter smelten, bloem toevoegen en 2 minuten meewarmen. Melk erdoor roeren en saus 10 minuten zachtjes koken. Prei en saus mengen en laten afkoelen, Van mengsel balletjes ter grootte van een walnoot vormen. Balletjes door ei en paneermeel rollen. Frituurolie verhitten tot 170 °C en balletjes hierin ca. 3 minuten frituren. Bestrooien met peterselie.



    Gehaktballetjes met tomatensaus
    Voor ca. 30 stuks: l grote ui - 4 eetlepels olijfolie - 50 ml medium dry sherry - 1/4 visbouillontablet - l blikje (netto 400 g) tomaatstukjes - l bosje peterselie - 500 g gemengd gehakt - 2 teentjes knoflook - l ei - 2 beschuiten - 1/2 eetlepel paprikapoeder - zout en peper Bereiding: hak de ui heel fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een (saus)pan. Fruit de ui zachtjes glazig. Voeg de sherry toe en verwarm het geheel ca. 2 minuten. Verkruimel de bouillontablet erboven en voeg de tomaatstukjes met vocht toe. Laat de saus ca. 30 minuten zachtjes sudderen. Hak de peterselie heel fijn. Doe het gehakt in een kom en pers de knoflook erboven uit. Meng het ei, de verkruimelde beschuiten, de paprikapoeder en naar smaak zout en peper erdoor. Draai balletjes ter grootte van een walnoot. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin. Schep de balletjes door de saus en laat het geheel nog ca. 10 minuten sudderen. Schep de balletjes met de saus op een platte schaal en strooi de fijngehakte peterselie erover. Serveer met cocktailprikkers.



    Gemarineerde schelpdieren
    1/2 ui - 1/2 bosje fijngehakte peterselie - 2 tomaten, ontveld, in blokjes - zout en peper- sherryazijn - olijfolie - 500 g mosselen of andere schelpdieren - 1/2 glas oioroso (sherry)Bereiding: maak een marinade van ui, tomaat, peterselie, zout, peper, sherryazijn en olijfolie. Was de schelpen goed en doe ze met een beetje olie in een hoge pan. Blus af met de sherry, als ze open zijn. Verwijder van elke schelp de lege helft. Leg de gevulde schelpen op een platte schaal, schep er een lepeltje marinade in en laat ze op een koele plek een uurtje marineren



    Garnalenomeletjes
    Voor 4-6 punten: 2 eieren - 2 bosuitjes, gesnipperd - zout en versgemalen peper - 35 g boter - 50 g gepelde, grofgehakte garnalen
    Bereiding: klop in een kom de eieren los. Roer daarna bosuitjes en wat zout en peper erdoor. Smelt de boter in een kleine koekenpan. Schenk het eimengsel in de pan. Strooi onmiddellijk daarna de garnalen over het eimengsel. Laat de omelet boven een matig afgestelde warmtebron bakken, tot de bovenzijde is gestold. Rol, met behulp van 2 houten spatels, de omelet op. Laat de omelet op een snijplank glijden. Snijd de omelet, schuin, in 4-6 gelijke stukken. Steek houten prikkers erin en presenteer ze op een voorverwarmde schaal.



    Garnalen met knoflooksaus
    Voor 4-6 personen: 300 g grote rauwe garnalen - grof zeezout - 6 eetlepels olijfolie - 4 teentjes knoflook, grofgehakt - l gedroogde rode peper, zonder zaadjes, gehalveerd - 1/2 theelepel paprikapoeder - l eetlepel fijngehakte peterselie - zout - (stok)brood
    Bereiding: kop van garnalen verwijderen en garnalen met grof zout bestrooien. Garnalen ca. 10 minuten laten intrekken.
    Olie verhitten, knoflook en rode peper hierin bakken tot knoflook lichtbruin is. Garnalen toevoegen en op middelhoog vuur al roerende ca. 3 minuten bakken tot ze roze kleuren. Paprikapoeder, peterselie en eventueel nog zout toevoegen Garnalen direct serveren met (stok)brood om de kruidige olie op te deppen.



    Aardappelomelet
    Voor 4-6 personen: 6 eetlepels olijfolie - 2 grote aardappelen, in plakjes van 3 mm - l ui, in dunne ringen - zout - l kleine gedroogde rode peper, verkruimeld - 6 eieren - 2 eetlepels fijngehakte peterselie
    Bereiding: olie verhitten. Aardappelen en ui in laagjes in koekenpan (doorsnede ca. 18 cm) leggen. Elk laagje met zout en wat rode peper bestrooien. Pan afdekken en aardappelmengsel op zacht vuur ca. 20 minuten bakken. Daarna grootste deel van olie afgieten. Eieren loskloppen, zout en peterselie toevoegen en eimengsel over aardappelen schenken.Eieren op zacht vuur in ca. 10 minuten laten stollen. Omelet met behulp van groot deksel keren en onderkant nog ca. 5 minuten bakken. Omelet in kleine puntjes snijden en serveren.



    Tomatensalade met tonijn
    Voor 4-6 personen: 2 eieren - 2 grote tomaten, in stukken - l blikje tonijn op olie, uitgelekt, in stukken -1 kleine rode ui, in dunne ringen - 10 zwarte olijven, gehalveerd -3 eetlepels olijfolie - l eetlepel witte-wijnazijn - zout en peper - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - l eetlepel fijngehakte peterselie
    Bereiding: eieren in ca. 10 minuten hard koken. Eieren in partjes snijden. Ei, tomaat, tonijn, ui en olijven mengen. Dressing roeren van olie, azijn, zout, peper, knoflook en peterselie. Dressing over tomatensalade schenken.



    Gefrituurde vis
    Voor 4-6 personen: tempurameel (tempura batter mix, toko) - frituurolie - 2 pijlinktvissen - 300 g gepelde grote garnalen - 12 kleine ansjovisjes of kleine sardientjes, opengesneden
    Bereiding: tempurabeslag maken volgens gebruiksaanwijzing.
    Olie verhitten tot ca. 180 °C. Vissoorten eerst door tempurabeslag halen en daarna in hete olie 2-3 minuten frituren. Serveer de gefrituurde vis met knoflookmayonaise of met een kruidige groene mayonaise, die u als volgt maakt:
    200 g mayonaise mengen met 4 fijngehakte ansjovisfilets, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, l eetlepel fijngehakte kappertjes, 1/2 theelepel fijngesneden tijmblaadjes, peper en zout.



    Vijgen met manchegokaas
    Voor 4 personen: 4 verse vijgen - l eetlepel zoete sherry -150 g manchegokaas - 2 eetlepels olijfolie - verse tijm - peper
    Bereiding: snijd elke vijg 2 keer in de breedte door. Besprenkel de delen met sherry. Snijd de kaas in 8 plakjes van 4 bij 4 cm en leg ze in een schaal. Meng tijm, olijfolie en peper. Laat de kaas hierin l uur marineren. Stapel de vijgen weer op met 2 stukjes kaas ertussen.



    Geroosterde krabbetjes
    Voor 4-6 personen: 750 g varkenskrabbetjes - 3 eetlepels olijfolie - 2 theelepels gedroogde oregano - 2 theelepels paprikapoeder - l verkruimeld laurierblaadje - 3 fijngehakte teentjes knoflook - zout
    Bereiding: krabbetjes in stukken van l ribbetje snijden. Olie, oregano, paprikapoeder, laurier en knoflook mengen en krabbetjes hiermee inwrijven. Krabbetjes minstens l uur marineren.
    Oven verwarmen op 200 °C. Krabbetjes met zout bestrooien en in midden van oven ca. 40 minuten roosteren, onder regelmatig keren. Lekker met groene - of knoflookmayonaise.



    Paprikasalade
    Voor 4-6 personen: 3 rode paprika's - 3 gele paprika's ~ l ui, in dunne ringen - l vleestomaat, ontveld, in blokjes - 3 eetlepels olijfolie - l eetlepel rodenwijnazijn - zout en peper - 2 eetlepels fijngesneden basilicum
    Bereiding: Oven voorverwarmen op 200 °C. Paprika's in hete oven ca, 35 minuten roosteren tot vel zwart geblakerd is. Paprika's plastic zak 5 minuten laten uitdampen en daarna ontvellen. Paprika's in brede repen snijden en mengen met ui en tomaatblokjes. Olie, azijn, zout en peper mengen en over paprikasalade schenken. Salade bestrooien met basilicum.



    Mosselen met kervelsaus
    Voor 4-6 personen: 2 eetlepels olijfolie - 3 sjalotjes, fijngesneden - 100 g rauwe ham dunne reepjes - l eetlepel bloem -1 1/2 dl witte wijn -1 theelepel mosterd - 2 eetl grof gesneden kervel - zout en peper - l kg mosselen, schoongemaakt
    Bereiding: In grote pan olie verhitten en sjalotjes en ham hierin ca. 10 minuten zacht bakken. Bloem toevoegen en 2 minuten meebakken. Wijn, mosterd, kervel, (zout) ei peper erdoor roeren en alles op zacht vuur laten stoven. Mosselen toevoegen, pan afdekken en mosselen op hoog vuur ca. 5 minuten koken tot ze opengaan. Mosselen tijdens koken 3 keer omschudden. Mosselen met saus serveren



    Visspiesjes met groene kruidenolie
    Voor 4 stuks: l bosje peterselie - l bosje dragon, alleen de blaadjes - sap van 1/2 citroen - l teentje knoflook - 2 ansjovisfilets - l eetlepel kappertjes - olijfolie extra vergine - zout en peper - 200 g kabeljauwfilet, in 8 stukken - 4 grote gamba's, gepeld , kleine inktvisjes - 6 eetlepels witte wijn - mespunt saffraan poeder - zout en peper - eetlepels bloem - olie om in te frituren
    extra: 4 satéprikkers
    Bereiding: pureer met staafmixer of keukenmachine kruiden, knoflook, citroensap, ansjovis en kappertjes en voeg langzaam olie toe tot een gladde saus ontstaat. Breng op smaak.
    Rijg aan elke prikker 2 stukjes vis, een gamba en een inktvisje.
    Maag een beslagje van wijn, saffraan, zout, peper en bloem.
    Verhit de olfie. Haaf de spiesjes door het beslag en frituur ze lichtbruin en krokant. Serveer met de kruidenolie.



    Serranochips met auberginedip
    Voor 8 (grote) chips: 12 plakken seranoham - l kleine aubergine - 2 sjalotjes, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, gesnipperd - 5 blaadjes salie, fijngesneden - citroen - olijfolie - zout en peper
    Bereiding: leg de ham in een oven van 180 °C tot hij bruin en knapperig is. Snijd de aubergine in zeer kleine blokjes en bestrooi met zout. Spoel het zout er na 30 minuten weer af en maak goed droog Fruit de sjalotjes in wat olie en voeg aubergine, knoflook en salie toe. Laat op laag vuur gaar worden. Voeg van het vuur de kappertjes toe en breng op smaak met citroensap zout, peper en eventueel nog wat olijfolie.



    Ei in tomaten-sherrysalsa
    Voor 4 personen: 2 sjalotjes, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - mespuntje milde paprikapoeder - olijfolie - 6 tomaten, ontveld, in stukjes - scheut medium sherry zout en peper - 4 grote eieren
    Bereiding: fruit sjalotjes en knoflook met wat paprikapoeder in de olijfolie. Voeg de tomaat toe. Blus af met een scheut sherry en laat de saus even koken.
    Verwarm de oven voor op 150 °C. Verdeel de saus over 4 vuurvaste schaaltjes, breek boven elk schaaltje een ei en laat in de oven in 10 minuten stollen.



    Ansjovisrolletjes

    Nodig: gemarineerde ansjovis - zwarte olijven zonder pit - groene olijven met piment

    Bereiding: Rol in elke ansjovisfilet een zwarte of een groene olijf. Zet ze vast met cocktailprikkers.



    Tapas van Courgette

    Ingrediënten, l grote courgette, l teentje knoflook, 25 gr gemalen kaas of Manchego in stukjes

    olijfolie, peper, zout

    Bereiding

    Snijd de courgette in plakjes. Verhit de olie in een pan en bak de plakjes courgette hierin aan beide kanten bruin. Doe er halverwege de baktijd de gesnipperde knoflook bij. Haal de courgetteplakjes uit de pan, leg ze op een schoteltje, strooi de kaas erover en serveer



    Geroosterde Knoflook Tapas

    Ingrediënten, Een bol knoflook, Olijfolie, peper en zout, eventueel stokbrood, mosterd, geitenkaas

    Bereiding

    Rooster een bol knoflook door de losse velletjes van een bol te halen, dan de kop er af snijden en bedruipen met olijfolie en bestrooien met peper en zout. Ca. 30-45 minuten roosteren in de oven, als je een knoflookrooster hebt, daarin plaatsen anders in folie wikkelen. Liefst warm serveren met zout en peper en stokbrood. Suggesties zijn er lekkere mosterd bij te geven of een zachte geitenkaas.



    Knoflookgarnalen Tapas

    Ingrediënten, ca. 250 gram grotere garnalen (rauw), 2 el olie, l el gehakte knoflook, l laurierblad

    1/4 - 1/2 tl pepervlokken (of naar smaak) 1 el vers gehakte peterselie. 2 kleine ovenschaaltjes (en zoveel olie als daar in past)

    Bereiding

    De grote hoeveelheid olie verhitten (dit is voor in de ovenschaaltjes). Verhit de olie en bak daarin de laurier en pepervlokken (als je minder knoflooksmaak wil kun je de knoflook al toevoegen). Zachtjes bakken, dan de garnalen toevoegen en heel eventjes bakken. Op smaak brengen met peper en zout. Pan eventjes op hoog vuur en dan de knoflook toevoegen en van het vuur nemen. Eventjes goed mengen. Garnalen verdelen over de ovenschaaltjes en dan overgieten met de hete olie tot de

    garnalen onder staan. Bestrooien met peterselie en eventueel nog wat peper en zout om de olie op smaakte brengen. Serveren met stokbrood en zo.



    Tapas Spinazie

    Ingrediënten: 500 gram spinazie, stoeltjes verwijderd, 2 el gehakte sjalot, 3 el rozijnen, 3 el geroosterde pijnboompitten, l el gehakte knoflook, 0,5 dl olijfolie, zout en peper naar smaak

    Bereiding: Verhit de olie in een pan, voeg dan de sjalotten toe. Lichtbruin laten worden en de rozijnen, pitten en knoflook toevoegen. Als de rozijnen zacht worden de spinazie toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout en heel eventjes bakken. artisjokken in tomatensaus Ingrediënten l of 2 blikken artisjokharten



    Artisjokharten in tomatensaus

    6 tomaten,l potje tomaten puree,l eetlepel witte wijnazijn, l theelepel korianderzaadjes, vers gemalen Sichuanpeper, l theelepel paprikapoeder, zout, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olie, l dl water

    Bereiding: Verhit de olie in de wok en fruit de gesnipperde ui. Voeg de geperste knoflook toe en de in stukjes gesneden tomaten. Laat een tijdje bakken. Voeg dan paprikapoeder, korianderzaad, peper en zout toe. Laat weer een tijdje bakken. Dan gaat de puree en azijn er bij. Blus af met de dl water. Laat het geheel 10 min zachtjes sudderen. Pureer het dan door een staafmixer in de saus te zetten. Wel oppassen want het spat. Maar de saus is zalig.

    De artisjokharten leg je op de bodem van een schaal en verdeel daar de tomatensaus over. Zet de schaal een paar uur in de koeling. Serveer er geroosterd brood bij dat je in driehoekjes hebt gesneden.



    Mosselhapjes met tomaat, kruiden en sherry

    1 kilo mosselen, 2 tenen knoflook 2 tomaten, 1 geroosterde paprika (uit pot) 1/2 eetlepel verse tijmblaadjes, 2 theelepels oregano, l dl medium dry sherry, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, peper

    Bereiding: Hak de tenen knoflook fijn. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten

    in blokjes. Snijd ook de paprika in blokjes. Schenk de sherry met l eetlepel olijfolie in een braadpan. Voeg de knoflook, tomaat, paprika, tijm en oregano toe. Was de mosselen. Verwijder kapotte mosselen en mosselen die na een flinke tik op het aanrecht niet dicht gaan. Leg de mosselen in de braadpan. Smoor de mosselen afgedekt op matig hoog vuur in ca. 3-4 minuten gaar, alle schelpen staan dan open. Schep de mosselen in een schaal en laat het smoorvocht op hoog vuur in circa 5 minuten inkoken tot een dikke saus. Verwijder van elke mossel l schelp. Leg de mosselen in de andere schelp op een mooie platte schaal. Klop 2 eetlepels olijfolie door de saus en voeg peper naar smaak toe. Schep de saus over de mosselen en strooi de peterselie erover.



    Tapas van vlees, chorizo en olijven

    Ingrediënten: voor ca. 4 personen, 250 g varkensoester, 4 plakken chorizoworst (1/2 cm dik), 1/2 eetlepel olijfolie

    l theelepel tijm (liefst verse), 100 g olijven (knoflook)

    Bereiding Snijd het vlees in blokjes. Meng ze met 1/2 eetl. olie en de tijm en laat het buiten de

    koelkast op temperatuur komen. Snijd de plakken chorizo in vieren. Bak de blokjes vlees en de chorizo in een hete antiaanbaklaag, op halve stand en bak ze zachtjes rondom bruin en rosé van binnen (ca. 7 minuten). Schuif het vlees tijdens het bakken over de bodem. Voeg de olijven toe en bak ze 2 minuten mee. Warm serveren in een schaaltje, geef er cocktailprikkers bij.



    Kikkererwten met garnalen

    Ingrediënten: 0,5 literblik kikkererwten, l rode ui, l vleestomaat, stukje rode peper, l teentje knoflook,

    olijfolie, 0,5 theelepel paprikapoeder, zout, 0,5 theelepel (verse) koriander, 150 gram gepelde garnalen,

    stokbrood.

    Bereiding: De erwten laten uitlekken. De ui, tomaat, de rode peper en de knoflook in kleine stukjes snijden. De ui in een scheutje olijfolie zachtjes glazig baken. De rode peper, de knoflook en het paprikapoeder even meebakken. De kikkererwten en de tomaat toevoegen en het mengsel 5 minuten laten pruttelen. Zout naar smaak toevoegen. De koriander en de garnalen toevoegen en nog even doorwarmen. Warm of koud serveren. Het stokbrood in stukjes snijden en erbij geven.



    Tonijn met uitjes en paprika.

    Ingrediënten: 4 kleine uitjes, 1 gele paprika, 2 tomaten, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1,5 deciliter Spaanse witte wijn, 0,5 eetlepel fijngehakte dragon, mespunt cayennepeper, l blikje tonijn, stokbrood.

    Bereiding: De uitjes in 6 stukken snijden. De paprika halveren, de zaadlijsten verwijderen en de rest in stukken snijden. De tomaten in 6 partjes snijden. De koflook snipperen. Een scheutje olijfolie verhitten en hierin de partjes ui en paprika 3 minuten bakken. De stukken tomaat en de knoflook toevoegen en even meebakken. De wijn, de dragon, de cayennepeper en een snufje zout toevoegen en het mengsel 10 minuten zachtjes laten pruttelen. Ondertussen de tonijn laten uitlekken, in stukken verdelen en vlak voordat het uienmengsel klaar is toevoegen.

    Laten afkoelen. Met warm stokbrood serveren.



    Pittig gebakken garnalen

    Ingrediënten: 3 teentjes knoflook, olijfolie, 150 gram gepelde garnalen, cayennepeper, l eetlepel medium dry sherry, 1 eetlepel fijngeknipte bieslook.

    Bereiding: De knoflook in dunne plakjes snijden. Een scheutje olie verhitten en hierin de plakjes knoflook lichtbruin bakken. De garnalen en een snufje cayennepeper toevoegen en even meebakken. De sherry toevoegen. Het bieslook erover strooien. Direct serveren.



    Olijfbolletjes.

    Ingrediënten: 2 plakjes bladerdeeg (diepvries), 3 eetlepels geraspte kaas, 150 gram gekruide olijven zonder pit, olie om te frituren.

    Bereiding: Het bladerdeeg laten ontdooien en de plakjes elk in 9 gelijke stukjes snijden. In het midden van de stukjes bladerdeeg wat kaas en een olijf leggen. Het deeg er omheen vouwen en goed aandrukken. In de koelkast ten minste 30 minuten laten rusten. In de hete olie goudbruin frituren. Warm of koud serveren.



    Siciliaanse gehaktballetjes

    Ingrediënten: 2/3 kopje broodkruimels 3 el melk, 1/3 kopje geraspte parmezaan 1/2 grote ui fijngesneden 3 el vers gesneden basilicum l ei, 1 teentje knoflook, geperst ca. 500 gram gehakt

    2 el gehakte geroosterde pijnboompitten

    Bereiding: Oven voorverwarmen op 180 C. Broodkruim met melk mengen, 5 minuten laten staan. Daar de kaas, uien, basilicum, ei, knoflook en peper naar smaak doen. Goed mengen, dan gehakt, pijnboompitten en zout naar smaak toevoegen. Goed mengen en hier balletjes van maken. Op bakpapier leggen en in de oven in 30 minuten gaar roosteren. Serveren met tomatensaus eventueel met pasta maar ook lekker met stokbrood als tapas.



    1

    30-01-2010, 14:35 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lekker hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spaanse hapjes met rauwe ham
    spaanse hapjes met rauwe ham;

    Ingredienten
    Voor vier personen

    Mango met ricotta en Jambon d'Ardenne
    1 grote mango geschild
    200 g stevige ricotta
    12 plakjes ham Jambon d'Ardenne
    12 blaadjes basilicum basilicum-olijfolie


    Aardappelkoekjes met serranoham
    500 g vastkokende aardappelen in de schil, in reepjes
    100 g serranoham, in dunne reepjes
    1 losgeklopte eidooier
    2 teentjes knoflook, gehakt
    1 ui, gesnipperd
    4 eetlepels
    olijfolie
    peper
    zout

    Crostini met parmaham en vijgen
    12 sneetjes stokbrood
    12 plakken parmaham
    12 plakken geitenkaas
    4 verse (of gewelde) vijgen, in parten
    4 eetlepels traditionele olijfolie
    basilicum-olijfolie





    Bereiding
    Mango met ricotta en Jambon d'Ardenne
    Snijd de rijpe mango in twaalf delen. Schep op elk partje wat ricotta en een blaadje basilicum en rol er een plakje ham omheen. Maak de mangotapas af met basilicum-olijfolie.

    Aardappelkoekjes met serranoham
    Meng de reepjes aardappel met de serranoham, de eidooier, knoflook, ui en wat zout en peper. Verhit de olie in een gietijzeren pan. Maak met de hand dunne koekjes van het
    aardappelmengsel en bak deze in de hete olie. Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.

    Crostini met parmaham en vijgen
    Smeer de sneetjes stokbrood in met olijfolie, leg ze onder de grill en bak ze aan beide kanten goudgeel. Beleg ze met een plakje parmaham, geitenkaas en een part (¼;-) vijg. Druppel er basilicum-olijfolie op vóór het serveren.

    30-01-2010, 14:32 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:lekker hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPIGNONS IN WITTE WIJN
    CHAMPIGNONS IN WITTE WIJN

    Ingredienten
    Voor vier personen

    2 eetlepels olijfolie
    50 g boter
    1 teentje knolook, fijngehakt
    2 doosjes champignons (witte en kastanje)
    2 dl witte wijn
    sap en rasp van 1 citroen
    zout en vers gemalen zwarte peper
    2 eetlepels krulpeterselie, gehakt




    Bereiding
    Verhit de olie en de boter in een pan en fruit hierin het knoflookteentje. Voeg de champignons toe, maar zorg dat ze niet bruin worden. Voeg de witte wijn, de citroenrasp en het sap toe en laat het op een zacht vuurtje 15 minuten pruttelen, terwijl u de champignons af en toe omschept. Breng op smaak met zout en peper en strooi de peterselie erover. Dit gerecht kan zowel warm als koud worden gegeten. Lekker met een ciabatta.

    30-01-2010, 14:31 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude gehaktballetjes met maïs en kerrie

    Koude gehaktballetjes met maïs en kerrie

    Ingrediënten

    400 g halfom gehakt
    1 el olie of boter
    1 ui, gesnipperd
    1 volle tl kerriepoeder
    1 ei
    4 el paneermeel
    zout en versgemalen peper
    100 g maïskorrels

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 180°C. Verwarm de olie of boter in de koekenpan en fruit de ui met de kerriepoeder in een paar minuten bruin. Kneed het gehakt met de gefruite ui en de rest van de ingrediënten goed door en draai er balletjes ter grote van een walnoot van. Leg ze op een bakplaat en bak ze in circa 15 minuten bruin en gaar. Laat ze afkoelen en verpak ze in een plastic doosje om mee te nemen naar buiten. Lekker met zoete chilisaus of ketchup.

    30-01-2010, 14:30 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:gehakt
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Briecrostini met appel en walnoot


    Briecrostini met appel en walnoot

    Ingrediënten
    1 klein stokbrood
    1 appel
    50 g walnoten
    250 g brie

    Bereiding
    Een beproefde combinatie die het op feestjes altijd weer goed doet.
    Snijd een klein stokbrood schuin in lange dunne plakken en rooster ze onder een hete grill goudbruin. Schil een appel en snijd hem in dunne partjes. Hak 50 g walnoten grof. Verdeel de plakjes appel en de walnoten over de geroosterde sneetjes stokbrood. Snijd 250 g brie in plakken en bedek de appel en noten op de sneetjes brood met een plak brie. Leg de crostini's op een bakplaat en schuif ze 10 cm onder een hete grill. Laat de kaas in 3-5 minuten smelten. Maal er wat versgemalen peper over. Leg de crostini op een schaal en serveer ze lauwwarm.

    Bereidingstijd: ca. 10 minuten

    Tip: De crostini's zijn ook heel lekker met zachte geitenkaas of gorgonzola.

    30-01-2010, 14:30 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lekker hapjes
    Archief per week
  • 12/05-18/05 2014
  • 07/11-13/11 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 25/10-31/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    We zijn de 31de week van 2025


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs