Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Bereiding
Een lekker fris en licht hapje voor s' avonds. Snijd 2 sneetjes
witbrood in kleine blokjes en laat ze uitgespreid uitdrogen. Halveer 8
kleine trostomaten en schep het binnenste eruit. Snijd ¼ komkommer in
piepkleine blokjes en snipper een ½ rode ui heel fijn. Schep in een kom
het binnenste van de tomaten met de komkommer, ui, de broodblokjes, 2
eetlepels fijngehakte basilicum en 2-3 eetlepels olijfolie extra vierge
door elkaar en breng dit mengsel op smaak met enkele druppels
balsamicoazijn, zout en versgemalen zwarte peper. Laat dit broodmengsel
10 minuten staan. Vul vlak voor het serveren de tomaatjes met de
panzanella en garneer met een klein blaadje basilicum.
Bereidingstijd: ca. 10 minuten + 10 minuten wachten
Ingrediënten
1 wit of bruin casinobrood
5 tomaten
250 g ricotta of kwark
125 g zure room
3 bosuitjes in ringetjes
300 g gerookte zalm in blokjes
15 g fijngehakte kervel of peterselie
zout
versgemalen witte peper
Bereiding
Snijd rondom de korstjes van het brood en snijd het brood in de lengte
in 5 plakken van ca. 1½ cm dik en leg elke plak in de lengte op een
stuk plastic folie. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd
het vruchtvlees in blokjes. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Roer in
een kom de ricotta met los en schep de blokjes zalm en tomaat, de
uiringetjes en de kervel erdoor. Breng dit mengsel op smaak met zout en
peper. Bestrijk de plakken brood royaal met het zalmmengsel. Rol de
plakken brood met behulp van het folie (begin aan een korte kant)
stevig op tot korte dikke rollen waarin de vulling als een spiraal
zichtbaar is. Verpak de rollen stevig in het folie en laat ze in de
koelkast in minstens 1 uur stevig worden. Snijd elke rol in 4-5 plakken
en leg deze dakpansgewijs op een schaal.
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Hak de tomaatjes heel fijn. Giet de
tonijn af en meng de tomaatjes, de ui, de kappertjes en de tijm erdoor
en voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de korstjes van het brood
en rol de sneetjes met een deegroller iets dunner. Schep er aan een
korte kant een streep van het tonijnmengsel op en rol de sneetjes
stevig op. Plak de rand vast met een beetje olie. Halveer de rolletjes,
bestrijk ze rondom met olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede
bakplaat. Bak de broodrolletjes in de oven in ca. 10-15 minuten
knapperig bruin.
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Ingrediënten
6 sneetjes vloerbrood
2 dl pittige tomatensaus (pot)
150 g geraspte kaas
pizzakruiden
3 eetlepels olijfolie extra vierge
Bereiding
Verwarm de grill voor. Rooster de sneetjes brood en halveer ze in de
lengte. Leg de sneetjes op een bakplaat, bestrijk ze met tomatensaus en
strooi er de geraspte kaas en pizzakruiden over. Druppel er wat
olijfolie over en schuif de bakplaat ca. 10 cm onder de hete grill.
Laat de kaas in ca. 3-5 minuten smelten en iets kleuren.
Bereidingstijd: ca. 10 minuten
Ingrediënten
4 sneetjes oud witbrood
olijfolie
3 gedroogde tomaatjes op olie (potje)
6 zwarte olijven zonder pit
1 ei
2 eetlepels groene pesto
50 ml slagroom
50 g geraspte kaas
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 ° C. Rol de sneetjes brood met een
deegroller iets uit. Vet vier eenpersoons-taartvormpjes in met
olijfolie en druk in elk vormpje een sneetje brood als bodem uit. Snijd
het overtollige brood langs de bovenrand van het vormpje weg. Hak de
tomaatjes en olijven grof. Klop het ei los met de pesto, slagroom en
geraspte kaas. Schep de tomaatjes en olijven erdoor en verdeel het
mengsel over de vormpjes. Bak de taartjes in de oven in ca. 20-25
minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen en snijd elk taartje
dan in 6 puntjes.
Bereidingstijd: ca. 35 minuten
1 zakje verse bieslook (25 g)
1 pakje verse roomkaas naturel (100 g)
2 x 100 g rookvlees
rookvleesrolletjes
Bereiding
Knip de bieslook in stukjes van 5 centimeter. Snijd de roomkaas in 8
plakken en halveer ieder plakje. Leg op een plakje rookvlees eerst een
laagje bieslooksprietjes, dan een plakje roomkaas en vervolgens weer
een laagje bieslooksprietjes. Bestrooi royaal met versgemalen peper.
Vouw de zijkanten van het rookvlees naar binnen en rol het rolletje
strak op.
Voorbereiding
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Oven voorverwarmen op 150 graden.
Bereidingswijze
- Besmeer de plakjes bladerdeeg met pesto
- Strooi er geraspte kaas over
- Bedek dit met een plakje rauwe ham
- Rol de plakjes op en snijd ze in 8 stukjes.
- Leg deze vervolgens op een bakplaat met bakpapier en bak dit 15 minuten op 150 graden!
Quesadilla.s met parmaham en geitenkaas Voor 4 personen
Quesadilla.s met parmaham en geitenkaas
Voor 4 personen
2 Santa Maria Soft Tortilla
2 eetlepels honing
5 in dunne schijfjes gesneden parmaham (of iets gelijkaardigs)
100 g geitenkaas of Brie
10 schijfjes Santa Maria Jalapeño red
2 eetlepels boter of ander vet
BEREIDING
Smeer de honing over de Soft Tortilla. Voeg de parmaham, de geitenkaas
en de in stukjes gehakte Jalapeño toe. Leg daarbovenop een Soft
Tortilla. Smelt de boter of het vet in een braadpan. Bak of gril de
quesadilla aan beide kanten. Snij in stukjes.
Serveer als snack bij een drankje en garneer met verse sla, bv. rucola
Neem wat grotere champignons dan normaal. Snij hier de steeltjes uit en
haal met een aardappelmesje het binnenste uit de champignon (de
haartjes). Pas op dat je niet teveel weghaalt, het moet nog een
kommetje blijven!
Vul de champignons met kruidenroomkaas en doe er een klein beetje kruidenboter aan de bovenkant op.
Leg de champignons in een ingevette ovenschaal, 30 minuten op 200 graden in de oven en klaar!!
Ingrediënten
350 g panga/tilapia filet
1 el rode currypasta (pot)
2-3 el vissaus
1 ei
3 limoenblaadjes (djeroek poeroet, toko)
1 el fijngesneden koriander
bloem
zonnebloemolie
extra nodig:
keukenmachine of blender
Bereidingswijze
Pureer de vis met de currypasta, vissaus en ei in de keukenmachine
Rol de limoenblaadjes op en snijd ze in zo dun mogelijke reepjes. Doe
het vismengsel in een kom en voeg de limoenblaadjes en koriander toe
Vorm van het mengsel 10 platte ronde koekjes van 4-5 cm doorsnede.
Voeg er bloem aan toe tot het mengsel niet meer zo erg plakkerig is
Verhit de zonnebloemolie. Bak de viskoekjes in 3-4 min, lichtbruin en
gaar in de hete olie.
Ingrediënten
scheutje olie
250 g rundergehakt
1 el taco- of cajunkruiden
1 zak nachochips
1 rode ui, gesneden in ringen
1 rode paprika, gesneden in reepjes
1 groene paprika, gesneden in reepjes
2 el zwarte olijven
2 el jalapeno pepers (uit een pot)
100 g geraspte kaas
2 el creme fraiche
2 el guacomole
Bereidingswijze
Verwarm de oven of combimagnetron tot 180°C.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het gehakt rul samen met de tacokruiden.
Leg de nacho%u2019s op een ovenvaste schaal, verdeel het gehakt en de groente erover en bestrooi dit royaal met geraspte kaas.
Zet de nacho%u2019s in de oven totdat de kaas gesmolten is.
Verdeel als laatste de zure room en de guacomole over de nacho%u2019s.
Als snack is dit recept voldoende voor 4 personen en als maaltijd voor 2 personen.
Tip; Guacamole kunt u kant en klaar kopen maar het is ook heel gemakkelijk zelf te maken.
Prak een rijpe avocado heel fijn, voeg zout, peper, knoflook en eventueel cherrytomaatjes in kleine blokjes toe.
Walnoot met gerookte rib-eye en citroenolie(links op de foto)
-halve walnoten
-plakken gerookte rib-eye
-citroenolie
-kleine spinazieblaadjes of andere sla ter garnering
Een plakje rib-eye insmeren met citroenolie,vervolgens een halve
walnoot op de ribeye leggen en als een bonbon inpakken.Blaadje spinazie
op een klein schaaltje en de bonbon erop leggen!
Snijd de kip in blokjes.Hak de blaadjes van 2 takjes koriander en de
lente-ui.Meng de kip met de lente-ui,koriander en mangochutney.
Schep het mengsel op mooie lepels en garneer met een takje koriander
1 stokbrood
2 el extra vergine olijfolie
225 gram cabrales,roquefort.stilton of andere blauwaderkaas
2 el slankroom,zure room of creme fraiche
versgemalen zwarte peper
50 gr. gepelde walnoten
Bestrijk de sneetjes stokbrood met wat olijfolie en leg ze op de
bakplaat,bak ze in 5 minuten goudbruin.Hak een paar walnoten
fijn,verkruimel in kom de kaas,voeg de room toe en roer met een
vork.Het mengsel moet niet te glad worden.Voeg peper toe maar geen
zout.De kaas is al zout genoeg.Schep het mengsel met een theelepel op
de stokbroodjes en garneer ze met een walnoot...
Dit hapje ziet er op de door mij gemaakte foto misschien wat minder uit,maar smaakt hemels!!!
3 verse vijgen
40 gr. Membrillo of 3 theelepels 'smaakgeheimen' kaasdip vijgen-port
50 gr. roomkaas
1/2 versgemalen peper
12 dunne plakken serranoham
Snijd de vijgen in kwarten.de Vijgenportdipper mengen met de roomkaas en wat peper toevoegen.
Leg de plakken ham op je werkvlak en schep op iedere plak een mengsel
roomkaas,smeer het iets uit met de achterkant van een lepel.Leg een
stukje vijg op het mengsel en vouw de ham over de vijg heen.Bestrooi
eventueel met wat peper.
Laat het bladerdeeg ontdooien.Snijd de overige ingredienten grof.Steek
met een steker een plakje bladerdeeg uit met een doorsnee van ongeveer
6 cm.Leg op een stukje bakpapier en snijd iedere deegcirkel op een cm
van de rand licht in.Prik vervolgens met een vork het middelste
gedeelte in.Bestrijk het middelste gedeelte met een beetje
Allemansvriend(of pesto/tapenade kan ook).Beleg het taartje daarna met
de overige ingredienten en dek af met een stukje roombrie.Verwarm de
oven voor op 220 graden.Bestrijk de deegrandjes met water,en bak het
taartje in 10-15 minuten bruin.Serveer met een blaadje basilicum.
100 gr.gruyere geraspt
peper en zout
1 eierdooier losgeklopt
1/3 ei losgeklopt
1 kleine teen knoflook
1 eetlepel bloem
olie om te frituren
Meng de gruyere met de eierdooiers,het ei de knoflook en de bloem.Breng
op smaak met peper en zout.Draai er balletjes van ter grootte van een
flinke knikker.Laat 10 minuten opstijven in de koelkast.verhit de
frituurpan.Frituur de balletjes tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken
op keukenpapier.
Bosui schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
Surimisticks in reepjes snijden. Tortilla's op werkplek leggen en met
chillisaus bestrijken. Bosuitjes, alfalfa en surimi erover verdelen.
Tortilla's oprollen, vaststeken met cocktailprikkers en eventueel
bijsnijden. Elke tortilla schuin in 6 plakken snijden.