Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
30-01-2010
Blauwkaasroom met walnoten(10 tot 12 stuks)
Blauwkaasroom met walnoten(10 tot 12 stuks)
1 stokbrood
2 el extra vergine olijfolie
225 gram cabrales,roquefort.stilton of andere blauwaderkaas
2 el slankroom,zure room of creme fraiche
versgemalen zwarte peper
50 gr. gepelde walnoten
Bestrijk de sneetjes stokbrood met wat olijfolie en leg ze op de
bakplaat,bak ze in 5 minuten goudbruin.Hak een paar walnoten
fijn,verkruimel in kom de kaas,voeg de room toe en roer met een
vork.Het mengsel moet niet te glad worden.Voeg peper toe maar geen
zout.De kaas is al zout genoeg.Schep het mengsel met een theelepel op
de stokbroodjes en garneer ze met een walnoot...
Dit hapje ziet er op de door mij gemaakte foto misschien wat minder uit,maar smaakt hemels!!!
3 verse vijgen
40 gr. Membrillo of 3 theelepels 'smaakgeheimen' kaasdip vijgen-port
50 gr. roomkaas
1/2 versgemalen peper
12 dunne plakken serranoham
Snijd de vijgen in kwarten.de Vijgenportdipper mengen met de roomkaas en wat peper toevoegen.
Leg de plakken ham op je werkvlak en schep op iedere plak een mengsel
roomkaas,smeer het iets uit met de achterkant van een lepel.Leg een
stukje vijg op het mengsel en vouw de ham over de vijg heen.Bestrooi
eventueel met wat peper.
Laat het bladerdeeg ontdooien.Snijd de overige ingredienten grof.Steek
met een steker een plakje bladerdeeg uit met een doorsnee van ongeveer
6 cm.Leg op een stukje bakpapier en snijd iedere deegcirkel op een cm
van de rand licht in.Prik vervolgens met een vork het middelste
gedeelte in.Bestrijk het middelste gedeelte met een beetje
Allemansvriend(of pesto/tapenade kan ook).Beleg het taartje daarna met
de overige ingredienten en dek af met een stukje roombrie.Verwarm de
oven voor op 220 graden.Bestrijk de deegrandjes met water,en bak het
taartje in 10-15 minuten bruin.Serveer met een blaadje basilicum.
100 gr.gruyere geraspt
peper en zout
1 eierdooier losgeklopt
1/3 ei losgeklopt
1 kleine teen knoflook
1 eetlepel bloem
olie om te frituren
Meng de gruyere met de eierdooiers,het ei de knoflook en de bloem.Breng
op smaak met peper en zout.Draai er balletjes van ter grootte van een
flinke knikker.Laat 10 minuten opstijven in de koelkast.verhit de
frituurpan.Frituur de balletjes tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken
op keukenpapier.
Bosui schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
Surimisticks in reepjes snijden. Tortilla's op werkplek leggen en met
chillisaus bestrijken. Bosuitjes, alfalfa en surimi erover verdelen.
Tortilla's oprollen, vaststeken met cocktailprikkers en eventueel
bijsnijden. Elke tortilla schuin in 6 plakken snijden.
Pijnboompitten in droge koekenpan in ca. 3 minuten goudbruin roosteren.
Intussen rucola in stukken van ca. 5 cm snijden. Seccataplakjes naast
elkaar op werkblad uitspreiden. Rucola op 1 helft van seccata leggen.
In kom olie en azijn door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en
versgemalen peper. Dressing over rucola sprenkelen. Pijnboompitten over
rucola verdelen en seccata oprollen. Rolletjes vastzetten met
cocktailprikkers.
2 plakken geitenkaas, vers (a ca. 100 g)
1 theelepel zwarte peperkorrels
2 teentjes knoflook
1 rode peper
2 takjes oregano
5 g verse koriander
1 citroen
1 pot zwarte olijven zonder pit (160 g)
2 dl olijfolie
Bereiden
Plakken geitenkaas elk in ca. 16 blokjes snijden. Peperkorrels met
bolle kant van eetlepel kneuzen. Knoflook pellen en in dunne plakjes
snijden. Peper wassen, halveren en zaadjes verwijderen. Peper in kleine
stukjes snijden. Oreganoblaadjes van takjes nemen. Koriander
fijnknippen. Citroen schoonboenen en kapjes eraf snijden. Citroen in
dunne plakken snijden en plakken in vieren snijden. Olijven laten
uitlekken. In grote, platte schaal alle ingrediënten voorzichtig door
elkaar scheppen. (Tot gebruik afgedekt bewaren. Af en toe voorzichtig
omscheppen.) Serveren met warm shoarmabrood of geroosterd (stok)brood.
20 mosselen laten uitlekken. Peterselie fijnhakken. Limoen uitpersen.
Mayonaise mengen met limoensap en gehakte peterselie. Op plakjes
chorizo elk 1 mossel leggen. Plakjes oprollen. Aan cocktailprikkers om
en om 1 rolletje, 1 olijf en nog 1 rolletje steken. Hapjes op schaal
leggen. Limoenmayonaise apart erbij serveren.
Bruschetta met aardbeien,zwarte olijven en basilicum
Bruschetta met aardbeien,zwarte olijven en basilicum
Heb deze laatst bij een kennis gehad en echt heel erg lekker!!!
Voor 4 personen;
200 gram aardbeien
100 gram zwarte olijven zonder pit
2 eetl. rode wijnazijn
1 eetl. balsamicoazijn
2 eetl. olijfolie extra vergine
10 blaadjes verse basilicum
fleur de sel(zeezout)en witte peper uit de molen
1/2 baguette
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.Snijd ze net als de olijven
in kleine stukjes.Meng de aardbeien, de olijven,de twwe soorten
azijn,de olijfolie,de helft van de basilicum,een snufje zout en peper
en laat het mengsel rusten.Snijd de baguette in plakjes van ongeveer 5
mm dik,rooster ze onder de grill goudbruin en schep er een lepeltje van
het aardbeienmengsel op.garneer met de rest van de basilicum.Meteen
opdienen.
Canapeetje van gorgonzola en in balsamicoazijn gepocheerde vijgen
Erg lekker!!!
Canapeetje van gorgonzola en in balsamicoazijn gepocheerde vijgen
Voor 4 personen;
1/2 baguette
100 g pittige gorgonzola
100 g mascarpone
1 el peterselie fijngehakt
zwarte peper uit de molen
4 gedroogde vijgen
1 dl balsamicoazijn
1 el boter
2 el fijne suiker
Snijd de baguette in dunne plakjes en rooster ze onder de grill.Prak
met een vork de gorgonzola,de mascarpone en de peterselie met een
royale hoeveelheid peper uit de molen tot een homogeen mengsel.Zet het
smeersel weg.Snijd de vijgen in vieren.breng de azijn met de boter en
de suiker in een pan aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes
koken.Laat de vijgen uitlekken.Garneer elk stukje brood met de
gorgonzolacreme,leg er twee stukjse vijg op en eindig met 2 druppeltjes
van de balsamicosiroop waarin de vijgen zijn gekookt.
100 g oud brood
25 g rozijnen
1 teentje knoflook
300 g rundergehakt
1 eigeel
4 el parmezaan
2 el pecorino romano geraspt
25 g pijnboompitten
1 el gehakte peterselie
olie om te bakken
peper en zout
Week het brood en de rozijnen 5 minuten apart in twee aparte kommetjes water.
Knijp het brood met de hand uit.Hak de knoflook fijn.Doe het gehakt,het
brood,het eigeel,de parmezaan,de pecorino,de uitgelekte rozijnen,de
pijnboompitten,de peterselie,de knoflook,zout en peper in een grote
kom.Meng het met de hand met een homogeen mengsel.Rol balletjes en bak
ze in olie van 200 graden.Laat ze op bakpapier uitlekken en serveer ze
lauwwarm.
Bereidingstijd:
10 minuten
Keuken:
Zuid-amerikaans
Aantal personen:
10
ingredienten
5 stuk(s) kiwi
20 stuk(s) gekookte gamba's
4 eetlepel(s) cocktailsaus
1 bosje(s) munt
bereiden
Deze ingrediënten zijn genoeg voor 20 stuks!
Schil de kiwi's en snijd ze in plakken. Leg op iedere plak kiwi een
blaadje munt en een theelepeltje cocktailsaus. Leg op de saus een gamba
of garnaal.
Dit is een recept van Chimene van Oosterhout.
20 gedroogde abrikozen
50 g walnoten
100 g roomkaas naturel
4-5 eetlepels melk
100 g geraspte belegen of oude kaas
versgemalen peper
zout
spuitzak
Bereiding:
Wel de abrikozen in lauw water zodat ze goed opzwellen. Leg ze daarna op keukenpapier zodat ze iets drogen.
Bewaar enkele walnoten voor garnering en hak de rest fijn.
Meng de roomkaas met melk, geraspte kaas, peper, zout en gehakte noten.
Vul de spuitzak met dit mengsel en spuit rozetten in de abrikozen. Garneer met stukjes walnoot.
Tips:
Vervang de gedroogde abrikozen door abrikozen op sap (blik) maar laat deze goed uitlekken.
Vul de abrikozen eens met een mengsel van kruidenroomkaas met fijngesnipperde sjalotjes of mierikswortel (potje).
5 lapjes diepvriesbladerdeeg
beetje bloem
3 eetlepels pesto
10 cherry/kerstomaatjes
100 g zachte geitenkaas
versgemalen peper & zout
enkele blaadjes basilicum
uitsteekvormpje met een doorsnede van 5 cm
Bereiding:
Laat de deegplakjes ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestuif het werkvlak licht met bloem. Leg de deeg plakjes hierop en
steek er rondjes uit. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat.
Besmeer de deegrondjes met pesto, laat de randjes vrij. Snijd de
tomaatjes in dunne plakjes en verdeel deze over de pesto. Verkruimel de
geitenkaas erover en strooi er peper en zout op.
Bak de taartjes ca. 10 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Garneer ze met blaadjes basilicum.
Tips:
In plaats van geitenkaas is mozzarella ook heel lekker.
2 aubergines, overlangs in ca. 12 dunne plakken gesneden
olijfolie om te bestrijken
(zee)zout
1 potje rode pesto
125 g mozzarella, in dunne repen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de plakken aubergine op een bakplaat, bestrijk ze met de olijfolie en bestrooi ze met een beetje zout.
Rooster ze 10-15 minuten in de oven (of in een grillpan) en laat ze daarna iets afkoelen.
Besmeer elke plak aubergine met pesto en verdeel daarover de mozzarella.
Rol de aubergineplakken strak op, steek ze vast met cocktailprikkers of
zet de rolletjes met de naad naar beneden op een bordje.
Tips:
Maak een vulling van gehakte paddenstoelen en stukjes gedroogde tomaat op olie.
paprikarolletjes met geitenkaas en olijventapanade
paprikarolletjes met geitenkaas en olijventapanade
Ingrediënten voor 16 hapjes:
150 gram zwarte olijven zonder pit
2-3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels kappertjes, uitgelekt, gehakt
1 pot geroosterde paprika, uitgelekt
150 gram zachte geitenkaas, in stukjes
versgemalen (zwarte) peper
Bereiding:
Meng de olijven met de olijfolie en kappertjes en pureer ze tot een stevige tapenade.
Leg de paprika%u2019s naast elkaar en besmeer ze met de tapenade.
Leg er een stukje geitenkaas op en bestrooi met peper.
Rol de paprika op en steek vast met een cocktailprikker.
Tips:
Bewaar de tapenade die over is in laagje olie in een afgesloten pot maximaal 2 weken in de koelkast
Voeg voor een niet-vegetarische variant 2 fijngewreven ansjovisfilets bij de tapenade.
Vervang de geitenkaas door feta en de zwarte peper door ½ theelepel gehakte rozemarijn (vers, diepvries of gedroogd).
1 eetlepel olijfolie
5 sjalotjes, gesnipperd
1 teentje knoflook, gepeld en geperst
1 theelepel bruine suiker of honing
zout en versgemalen peper
150 gram brie, in dunne plakjes
5 plakjes donker roggebrood, in vieren gesneden
1 eetlepel gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 theelepel gedroogd
Bereiding:
Verhit de olijfolie en fruit hierin de sjalotjes en knoflook.
Voeg de suiker of honing, zout en peper toe en smoor zachtjes 10 minuten.
Verdeel de brie over het roggebrood. Schep er wat sjalottencompote op en strooi er tijm over.
100 gram palingfilet
125 ml zure room
1 eetlepel gehakte bieslook (vers of diepvries)
versgemalen peper
2 pannenkoeken (kant-en-klaar, of zelf gebakken en afgekoeld)
materialen: plasticfolie
Bereiding:
Pureer de paling en meng de zure room, bieslook en peper erdoor.
Bestrijk de pannenkoeken met het palingmengsel.
Rol de pannenkoeken strak op, verpak de rolletjes apart in plasticfolie en leg ze minstens 1 uur in de koelkast.
Verwijder de folie en snijd de rollen met een scherp mes in schuine plakken. Zet ze vast met een cocktailprikker.
Tips:
In plaats van pannenkoeken zijn kant-en-klare tortilla%u2019s (Ø 25 cm) ook heel geschikt.
Neem in plaats van paling gerookte forelfilet, gerookte kipfilet (vleeswaren) of gerookte makreelfilet.
1 klein bruin of wit stokbrood
1 teentje knoflook, gehalveerd
2 eetlepels olijfolie
100 gram zachte kruidenkaas
100 gram gerookte zalm, in repen
1 eetlepels kappertjes
Bereiding:
Snijd het stokbrood in schuine plakken.
Gril de sneetjes brood aan beide kanten lichtbruin in een ingevette grillpan of onder de ovengrill.
Wrijf knoflook over het brood en sprenkel er olijfolie over.
Besmeer de sneetjes met kaas, beleg ze met zalm en garneer met kappertjes.
Tips:
Beleg de bruschettes met iets anders, bijvoorbeeld:
tomaat, mozzarella en ansjovis
gerookte paling, kwark en geraspte appel
pesto en rauwe ham
filet americain, bieslook en ui
haring en rode ui
Bereiding:
Schep bijvoorbeeld een bolletje citroensorbetijs in een champagnecoupe of wijnglas en schenk het glas halfvol champagne.
Geef er een lepeltje bij.
Tips:
Deze ijskoude cocktail %u2013 ook wel %u2019spoom%u2019 genoemd %u2013 wordt bij uitgebreide etentjes als %u201 pfrisser%u2019 geserveerd, vlak voor het hoofdgerecht, maar kan ook hip als %u2018namuse%u2019 dienen, net voor het dessert.
OOK LEKKER
voor 1 spoom;
bolletje vanille ijs in een champagneglas met daarop een ijskoud
borrelglasje Limoncello likeur en dit aanvullen met een gekoelde witte
prosseco!