Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Neem wat grotere champignons dan normaal. Snij hier de steeltjes uit en
haal met een aardappelmesje het binnenste uit de champignon (de
haartjes). Pas op dat je niet teveel weghaalt, het moet nog een
kommetje blijven!
Vul de champignons met kruidenroomkaas en doe er een klein beetje kruidenboter aan de bovenkant op.
Leg de champignons in een ingevette ovenschaal, 30 minuten op 200 graden in de oven en klaar!!
Ingrediënten
350 g panga/tilapia filet
1 el rode currypasta (pot)
2-3 el vissaus
1 ei
3 limoenblaadjes (djeroek poeroet, toko)
1 el fijngesneden koriander
bloem
zonnebloemolie
extra nodig:
keukenmachine of blender
Bereidingswijze
Pureer de vis met de currypasta, vissaus en ei in de keukenmachine
Rol de limoenblaadjes op en snijd ze in zo dun mogelijke reepjes. Doe
het vismengsel in een kom en voeg de limoenblaadjes en koriander toe
Vorm van het mengsel 10 platte ronde koekjes van 4-5 cm doorsnede.
Voeg er bloem aan toe tot het mengsel niet meer zo erg plakkerig is
Verhit de zonnebloemolie. Bak de viskoekjes in 3-4 min, lichtbruin en
gaar in de hete olie.
Ingrediënten
scheutje olie
250 g rundergehakt
1 el taco- of cajunkruiden
1 zak nachochips
1 rode ui, gesneden in ringen
1 rode paprika, gesneden in reepjes
1 groene paprika, gesneden in reepjes
2 el zwarte olijven
2 el jalapeno pepers (uit een pot)
100 g geraspte kaas
2 el creme fraiche
2 el guacomole
Bereidingswijze
Verwarm de oven of combimagnetron tot 180°C.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het gehakt rul samen met de tacokruiden.
Leg de nacho%u2019s op een ovenvaste schaal, verdeel het gehakt en de groente erover en bestrooi dit royaal met geraspte kaas.
Zet de nacho%u2019s in de oven totdat de kaas gesmolten is.
Verdeel als laatste de zure room en de guacomole over de nacho%u2019s.
Als snack is dit recept voldoende voor 4 personen en als maaltijd voor 2 personen.
Tip; Guacamole kunt u kant en klaar kopen maar het is ook heel gemakkelijk zelf te maken.
Prak een rijpe avocado heel fijn, voeg zout, peper, knoflook en eventueel cherrytomaatjes in kleine blokjes toe.
Walnoot met gerookte rib-eye en citroenolie(links op de foto)
-halve walnoten
-plakken gerookte rib-eye
-citroenolie
-kleine spinazieblaadjes of andere sla ter garnering
Een plakje rib-eye insmeren met citroenolie,vervolgens een halve
walnoot op de ribeye leggen en als een bonbon inpakken.Blaadje spinazie
op een klein schaaltje en de bonbon erop leggen!
Snijd de kip in blokjes.Hak de blaadjes van 2 takjes koriander en de
lente-ui.Meng de kip met de lente-ui,koriander en mangochutney.
Schep het mengsel op mooie lepels en garneer met een takje koriander
1 stokbrood
2 el extra vergine olijfolie
225 gram cabrales,roquefort.stilton of andere blauwaderkaas
2 el slankroom,zure room of creme fraiche
versgemalen zwarte peper
50 gr. gepelde walnoten
Bestrijk de sneetjes stokbrood met wat olijfolie en leg ze op de
bakplaat,bak ze in 5 minuten goudbruin.Hak een paar walnoten
fijn,verkruimel in kom de kaas,voeg de room toe en roer met een
vork.Het mengsel moet niet te glad worden.Voeg peper toe maar geen
zout.De kaas is al zout genoeg.Schep het mengsel met een theelepel op
de stokbroodjes en garneer ze met een walnoot...
Dit hapje ziet er op de door mij gemaakte foto misschien wat minder uit,maar smaakt hemels!!!
3 verse vijgen
40 gr. Membrillo of 3 theelepels 'smaakgeheimen' kaasdip vijgen-port
50 gr. roomkaas
1/2 versgemalen peper
12 dunne plakken serranoham
Snijd de vijgen in kwarten.de Vijgenportdipper mengen met de roomkaas en wat peper toevoegen.
Leg de plakken ham op je werkvlak en schep op iedere plak een mengsel
roomkaas,smeer het iets uit met de achterkant van een lepel.Leg een
stukje vijg op het mengsel en vouw de ham over de vijg heen.Bestrooi
eventueel met wat peper.
Laat het bladerdeeg ontdooien.Snijd de overige ingredienten grof.Steek
met een steker een plakje bladerdeeg uit met een doorsnee van ongeveer
6 cm.Leg op een stukje bakpapier en snijd iedere deegcirkel op een cm
van de rand licht in.Prik vervolgens met een vork het middelste
gedeelte in.Bestrijk het middelste gedeelte met een beetje
Allemansvriend(of pesto/tapenade kan ook).Beleg het taartje daarna met
de overige ingredienten en dek af met een stukje roombrie.Verwarm de
oven voor op 220 graden.Bestrijk de deegrandjes met water,en bak het
taartje in 10-15 minuten bruin.Serveer met een blaadje basilicum.
100 gr.gruyere geraspt
peper en zout
1 eierdooier losgeklopt
1/3 ei losgeklopt
1 kleine teen knoflook
1 eetlepel bloem
olie om te frituren
Meng de gruyere met de eierdooiers,het ei de knoflook en de bloem.Breng
op smaak met peper en zout.Draai er balletjes van ter grootte van een
flinke knikker.Laat 10 minuten opstijven in de koelkast.verhit de
frituurpan.Frituur de balletjes tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken
op keukenpapier.
Bosui schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
Surimisticks in reepjes snijden. Tortilla's op werkplek leggen en met
chillisaus bestrijken. Bosuitjes, alfalfa en surimi erover verdelen.
Tortilla's oprollen, vaststeken met cocktailprikkers en eventueel
bijsnijden. Elke tortilla schuin in 6 plakken snijden.
Pijnboompitten in droge koekenpan in ca. 3 minuten goudbruin roosteren.
Intussen rucola in stukken van ca. 5 cm snijden. Seccataplakjes naast
elkaar op werkblad uitspreiden. Rucola op 1 helft van seccata leggen.
In kom olie en azijn door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en
versgemalen peper. Dressing over rucola sprenkelen. Pijnboompitten over
rucola verdelen en seccata oprollen. Rolletjes vastzetten met
cocktailprikkers.
2 plakken geitenkaas, vers (a ca. 100 g)
1 theelepel zwarte peperkorrels
2 teentjes knoflook
1 rode peper
2 takjes oregano
5 g verse koriander
1 citroen
1 pot zwarte olijven zonder pit (160 g)
2 dl olijfolie
Bereiden
Plakken geitenkaas elk in ca. 16 blokjes snijden. Peperkorrels met
bolle kant van eetlepel kneuzen. Knoflook pellen en in dunne plakjes
snijden. Peper wassen, halveren en zaadjes verwijderen. Peper in kleine
stukjes snijden. Oreganoblaadjes van takjes nemen. Koriander
fijnknippen. Citroen schoonboenen en kapjes eraf snijden. Citroen in
dunne plakken snijden en plakken in vieren snijden. Olijven laten
uitlekken. In grote, platte schaal alle ingrediënten voorzichtig door
elkaar scheppen. (Tot gebruik afgedekt bewaren. Af en toe voorzichtig
omscheppen.) Serveren met warm shoarmabrood of geroosterd (stok)brood.
20 mosselen laten uitlekken. Peterselie fijnhakken. Limoen uitpersen.
Mayonaise mengen met limoensap en gehakte peterselie. Op plakjes
chorizo elk 1 mossel leggen. Plakjes oprollen. Aan cocktailprikkers om
en om 1 rolletje, 1 olijf en nog 1 rolletje steken. Hapjes op schaal
leggen. Limoenmayonaise apart erbij serveren.
Bruschetta met aardbeien,zwarte olijven en basilicum
Bruschetta met aardbeien,zwarte olijven en basilicum
Heb deze laatst bij een kennis gehad en echt heel erg lekker!!!
Voor 4 personen;
200 gram aardbeien
100 gram zwarte olijven zonder pit
2 eetl. rode wijnazijn
1 eetl. balsamicoazijn
2 eetl. olijfolie extra vergine
10 blaadjes verse basilicum
fleur de sel(zeezout)en witte peper uit de molen
1/2 baguette
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.Snijd ze net als de olijven
in kleine stukjes.Meng de aardbeien, de olijven,de twwe soorten
azijn,de olijfolie,de helft van de basilicum,een snufje zout en peper
en laat het mengsel rusten.Snijd de baguette in plakjes van ongeveer 5
mm dik,rooster ze onder de grill goudbruin en schep er een lepeltje van
het aardbeienmengsel op.garneer met de rest van de basilicum.Meteen
opdienen.
Canapeetje van gorgonzola en in balsamicoazijn gepocheerde vijgen
Erg lekker!!!
Canapeetje van gorgonzola en in balsamicoazijn gepocheerde vijgen
Voor 4 personen;
1/2 baguette
100 g pittige gorgonzola
100 g mascarpone
1 el peterselie fijngehakt
zwarte peper uit de molen
4 gedroogde vijgen
1 dl balsamicoazijn
1 el boter
2 el fijne suiker
Snijd de baguette in dunne plakjes en rooster ze onder de grill.Prak
met een vork de gorgonzola,de mascarpone en de peterselie met een
royale hoeveelheid peper uit de molen tot een homogeen mengsel.Zet het
smeersel weg.Snijd de vijgen in vieren.breng de azijn met de boter en
de suiker in een pan aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes
koken.Laat de vijgen uitlekken.Garneer elk stukje brood met de
gorgonzolacreme,leg er twee stukjse vijg op en eindig met 2 druppeltjes
van de balsamicosiroop waarin de vijgen zijn gekookt.
100 g oud brood
25 g rozijnen
1 teentje knoflook
300 g rundergehakt
1 eigeel
4 el parmezaan
2 el pecorino romano geraspt
25 g pijnboompitten
1 el gehakte peterselie
olie om te bakken
peper en zout
Week het brood en de rozijnen 5 minuten apart in twee aparte kommetjes water.
Knijp het brood met de hand uit.Hak de knoflook fijn.Doe het gehakt,het
brood,het eigeel,de parmezaan,de pecorino,de uitgelekte rozijnen,de
pijnboompitten,de peterselie,de knoflook,zout en peper in een grote
kom.Meng het met de hand met een homogeen mengsel.Rol balletjes en bak
ze in olie van 200 graden.Laat ze op bakpapier uitlekken en serveer ze
lauwwarm.
Bereidingstijd:
10 minuten
Keuken:
Zuid-amerikaans
Aantal personen:
10
ingredienten
5 stuk(s) kiwi
20 stuk(s) gekookte gamba's
4 eetlepel(s) cocktailsaus
1 bosje(s) munt
bereiden
Deze ingrediënten zijn genoeg voor 20 stuks!
Schil de kiwi's en snijd ze in plakken. Leg op iedere plak kiwi een
blaadje munt en een theelepeltje cocktailsaus. Leg op de saus een gamba
of garnaal.
Dit is een recept van Chimene van Oosterhout.
20 gedroogde abrikozen
50 g walnoten
100 g roomkaas naturel
4-5 eetlepels melk
100 g geraspte belegen of oude kaas
versgemalen peper
zout
spuitzak
Bereiding:
Wel de abrikozen in lauw water zodat ze goed opzwellen. Leg ze daarna op keukenpapier zodat ze iets drogen.
Bewaar enkele walnoten voor garnering en hak de rest fijn.
Meng de roomkaas met melk, geraspte kaas, peper, zout en gehakte noten.
Vul de spuitzak met dit mengsel en spuit rozetten in de abrikozen. Garneer met stukjes walnoot.
Tips:
Vervang de gedroogde abrikozen door abrikozen op sap (blik) maar laat deze goed uitlekken.
Vul de abrikozen eens met een mengsel van kruidenroomkaas met fijngesnipperde sjalotjes of mierikswortel (potje).
5 lapjes diepvriesbladerdeeg
beetje bloem
3 eetlepels pesto
10 cherry/kerstomaatjes
100 g zachte geitenkaas
versgemalen peper & zout
enkele blaadjes basilicum
uitsteekvormpje met een doorsnede van 5 cm
Bereiding:
Laat de deegplakjes ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestuif het werkvlak licht met bloem. Leg de deeg plakjes hierop en
steek er rondjes uit. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat.
Besmeer de deegrondjes met pesto, laat de randjes vrij. Snijd de
tomaatjes in dunne plakjes en verdeel deze over de pesto. Verkruimel de
geitenkaas erover en strooi er peper en zout op.
Bak de taartjes ca. 10 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Garneer ze met blaadjes basilicum.
Tips:
In plaats van geitenkaas is mozzarella ook heel lekker.