Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
30-01-2010
Roggebrood met brie en sjalottencompote
Roggebrood met brie en sjalottencompote
Ingrediënten voor 20 stuks:
1 eetlepel olijfolie
5 sjalotjes, gesnipperd
1 teentje knoflook, gepeld en geperst
1 theelepel bruine suiker of honing
zout en versgemalen peper
150 gram brie, in dunne plakjes
5 plakjes donker roggebrood, in vieren gesneden
1 eetlepel gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 theelepel gedroogd
Bereiding:
Verhit de olijfolie en fruit hierin de sjalotjes en knoflook.
Voeg de suiker of honing, zout en peper toe en smoor zachtjes 10 minuten.
Verdeel de brie over het roggebrood. Schep er wat sjalottencompote op en strooi er tijm over.
100 gram palingfilet
125 ml zure room
1 eetlepel gehakte bieslook (vers of diepvries)
versgemalen peper
2 pannenkoeken (kant-en-klaar, of zelf gebakken en afgekoeld)
materialen: plasticfolie
Bereiding:
Pureer de paling en meng de zure room, bieslook en peper erdoor.
Bestrijk de pannenkoeken met het palingmengsel.
Rol de pannenkoeken strak op, verpak de rolletjes apart in plasticfolie en leg ze minstens 1 uur in de koelkast.
Verwijder de folie en snijd de rollen met een scherp mes in schuine plakken. Zet ze vast met een cocktailprikker.
Tips:
In plaats van pannenkoeken zijn kant-en-klare tortilla%u2019s (Ø 25 cm) ook heel geschikt.
Neem in plaats van paling gerookte forelfilet, gerookte kipfilet (vleeswaren) of gerookte makreelfilet.
1 klein bruin of wit stokbrood
1 teentje knoflook, gehalveerd
2 eetlepels olijfolie
100 gram zachte kruidenkaas
100 gram gerookte zalm, in repen
1 eetlepels kappertjes
Bereiding:
Snijd het stokbrood in schuine plakken.
Gril de sneetjes brood aan beide kanten lichtbruin in een ingevette grillpan of onder de ovengrill.
Wrijf knoflook over het brood en sprenkel er olijfolie over.
Besmeer de sneetjes met kaas, beleg ze met zalm en garneer met kappertjes.
Tips:
Beleg de bruschettes met iets anders, bijvoorbeeld:
tomaat, mozzarella en ansjovis
gerookte paling, kwark en geraspte appel
pesto en rauwe ham
filet americain, bieslook en ui
haring en rode ui
Bereiding:
Schep bijvoorbeeld een bolletje citroensorbetijs in een champagnecoupe of wijnglas en schenk het glas halfvol champagne.
Geef er een lepeltje bij.
Tips:
Deze ijskoude cocktail %u2013 ook wel %u2019spoom%u2019 genoemd %u2013 wordt bij uitgebreide etentjes als %u201 pfrisser%u2019 geserveerd, vlak voor het hoofdgerecht, maar kan ook hip als %u2018namuse%u2019 dienen, net voor het dessert.
OOK LEKKER
voor 1 spoom;
bolletje vanille ijs in een champagneglas met daarop een ijskoud
borrelglasje Limoncello likeur en dit aanvullen met een gekoelde witte
prosseco!
160 g runderfilet, peper, zout, 3 el olijfolie, 2 el citroensap, 1 el fijngehakte peterselie, 1 el fijngehakte kappertjes
De runderfilet even laten aanbakken en dan in ragdunne plakjes snijden. Over twee borden verdelen en kruiden met peper en zout.
Een dressing roeren van de olijfolie, het citroensap, de peterselie en
de kappertjes en die over het vlees schenken. Grofgemalen peper erover
strooien.
Tip: Parmezaanse kaas, die voor het opdienen ragdun boven het vlees wordt geschaafd, smaakt hier voortrekkelijk bij.
Variatie: Extravagant wordt het, als de runderfilet met zalmcarpaccio wordt gecombineerd. Die wordt op dezelfde manier bereid.
Snijd zes mooie plakken van de tomaat voor de garnering. Snijd 6
plakjejes van de komkommer voor de garnering (3 aan elk uiteinde).
Schaaf met een kaasschaaf in de lengte 6 dunne plakken met een groen
randje van de komkommer. De eerste en de laatste plakken die
hoofdzakelijk uit groen bestaan, worden niet gebruikt. Keer de
komkommer halverwege om, zodat de plakken stevig blijven. Leg de
komkommerplakken naast elkaar op het werkblad.
Snijd de gekookte ham in repen die net zo breed zijn als de komkommer en beleg de plakken komkommer met gekookte ham.
Bestrijk de ham dun met honing-tijmsaus en beleg met de rauwe ham die op de gewenste breedte wordt dubbel gevouwen.
Rol de plakken komkommer op en zet ze met een houten prikker vast.
Garneer de bordjes met een klein beetje honing-tijmsaus, een schijfje komkommer en een schijfje tomaat.
Tips:
De rolletjes kunnen een paar uur tevoren worden gemaakt en tot gebruik in de koelkast worden gezet.
4 tomaten, 150 g mozzarella, een paar blaadjes basilicum, zout, peper, 1 el olijfolie
De tomaten en de mozzarella in plakjes snijden. Op twee borden
afwisselend plakjes tomaat en plakjes mozzarella in de vorm van een
waaier leggen. De basilicum fijnhakken en over de kaas strooien, een
paar blaadjes apart houden. De kaas kruiden met peper en zout en
besprenkelen met de olie. Garneren metde blaadjes basilicum.
Tip: Deze salade wordt pittiger als u ook nog een scheutje kruidenazijn overheen doet.
Vijgen met port en geitenkaas
Ingrediënten voor 4 personen
4 verse vijgen
rode port(ruby)
verse geitenkaas
Hulpmiddelen
Grill
Voorbereiding
Was de vijgen
verwijder steeltje en snijd de vijg in vieren, maar niet helemaal door
vouw open en besprenkel met een beetje port
beleg met een stukje geitenkaas
Bereidingswijze
Zet de vijgen 3 min. onder een hete grill
Serveertips
Ipv.port kun je ook balsamico-crème gebruiken
4 schouderkarbonades, 25 g boter, 2 uien in ringen, 2 blikken
tomatenblokjes a 400 g, 2 teentjes knoflook, 1/2 zakje tijm a 15 g, 1
zak tafelaardappels 800 g, aluminiumfolie
Bestrooi de karbonades met zout en peper en bak het vlees in
verhitte boter. Haal het vlees uit de pan en houd warm onder de folie.
Bak de uiringen in dezelfde pan 5 minuten en voeg de tomaatblokjes toe
met het vocht. Pers de kinoflook uit en ris de tijm van de takjes boven
de pan, houd 3 takjes tijm achter. Breng aan de kook en doe het vlees
weer in de pan. Stoof het vlees op laag vuur met deksel in 20 minuten
gaar. Keer het vlees halverwege. Kook de aardappels in een bodempje
water met zout, met een deksel in 10 - 12 minuten gaar. Verdeel de
aardappels over de borden, met de karbonades erbij. En serveer de
uien-tomatenjus erbij, leg de takjes tijm erop.
Tip: Voeg een scheutje wijn of een eetlepel rodewijnazijn aan het stoofvocht toe.
Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en in kokend water te
leggen. Beboter een ovenschaal. Bestrooi de kabeljauw met peper en
zout. Leg de kabeljauw in de schaal. Maak een mengsel van de klein
gesneden tomaten en de Boursin. Leg de gehalveerde druiven op de
kabeljauw en doe daarna het mengsel van Boursin en tomaten over de
kabeljauw met druiven. Zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde
oven, 180 graden. Lekker met peultjes en gekookte aardappels. Eet
smakelijk!
snipper de knoflook fijn en fruit het aan in een klein beetje boter met
grofe stukken ui, blus het af met de rode wijn en voeg de laurier en
kruidnagel toe.
laat het 2 min op het vuur staan en voeg dan het water en bouillon
poeder toe laat het een half uurtje op het vuur staan op zacht vuur en
haal het van het vuur af en laat het rusten.
de volgende dag heeft u een heerlijke uien soep, lekker met kaas tijm croutons.
Aardappelen koken.
Zuurkool (met sap) koken in de kokosmelk
Gehakt rul bakken met ajam paniki
Puree maken.
Zuurkool afgieten.
Grill aanzetten.
Banaan in plakjes van 1 cm snijden.
In ovenschaal eerst een laag puree, dan zuurkool, gehakt en banaanschijfjes.
Dit herhalen en eindigen met een laag puree.
Geraspte kaas erover en even gratineren onder de grill.
Hier een eenvoudig/lekker recept voor zuurkoolschotel;
Hier een eenvoudig/lekker recept voor
zuurkoolschotel;
-ongeveer 400 gram gehakt(mag rundergehakt ook zijn)
-aardappelen/of zakje voor aardappelpuree
-klein blikje ananas op sap(in stukjes gesneden)
-zuurkool(pakje naturel)
-teentje knoflook geperst
-peper/zout
-scheutje ketjap manis
-zakje geraspte kaas
Ik schil altijd voor ons 4tjes aardappelen en breng die aan de kook(een kruimige aardappel die ook gepureerd kan worden).
Ondertussen ga ik de gehakt rullen in een braadpan.(ook verwarm ik de
hetelucht oven alvast voor op 200 graden)Als de gehakt gaar en
verkleurd is,voeg ik er een uitgeperst teentje knoflook aan
toe,peper/zout en een scheutje ketjap naar smaak en de in stukjes
gesneden ananas eronderdoor roeren.De zuurkool kook ik altijd in de
tussentijd even in een steelpannetje om het grootste zuur eraf te
halen(dat vinden mijn kids niet zo helaas)Op de gerulde gehakt(ik laat
die altijd in de braadpan die kan n.l ook in de oven,anders moet je een
ovenschaal nemen),doe je de uitgelekte zuurkool verdelen.Als de
aardappels gekookt zijn giet je ze af en maakt er puree van(of je volgt
de gebruiksaanwijzing van het pakje als je zo altijd puree maakt).Deze
doe je bovenop de zuurkool verdelen en hierover strooi je naar believe
de geraspte kaas.Eventjes in de oven tot de kaas gesmolten is en klaar
is de ovenschotel!
Verhit de boter in een hapjespan. Fruit de ui 5 minuten en voeg dan de
zuurkool, suiker, kruidnagels en laurierblaadjes toe. Meng alles goed
en voeg naar smaak zout en peper toe. Schenk het bier erbij en leg de
partjes appel bovenop de zuurkool.
Leg
een deksel op de pan en stoof het geheel in 30 minuten gaar. Schep de
zuurkool nu en dan om. Stoof de laatste 10 minuten de rookworst bovenop
de zuurkool mee.
Verhit de grillpan. Leg de plakjes spek in de
pan en gril ze aan beide kanten goudbruin en krokant. Serveer de
zuurkool met het spek ernaast.
Extra benodigd
Grillpan
Tip
Door het gebruik van Zeeuws spek in plaats van
klassiek zuurkoolspek wordt deze zuurkoolschotel met appel ineens heel
bijzonder. Zeeuws spek is gemarineerd, dan langzaam gegaard en
vervolgens krokant geroosterd waardoor het zijn bijzondere smaak
krijgt. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld bij gebraden fazant: een
verrukkelijke combinatie. Maak ook eens een Nederlandse BLT-sandwich
met Zeeuws spek, kropsla en tomaat.
Wijntip
Zuurkool en elzasser riesling zijn gemaakt voor
elkaar. Serveer de wijn niet te koud zodat de aroma´s optimaal tot hun
recht komen. Ook een altesse uit de Savoie smaakt hier heel goed bij.
VOOR DE DRESSING: 4 centiliter
olijfolie 1 eetlepel citroen zout versgemalen zwarte peper 1
teentje knoflook
Bereidingswijze Snijd de tomaten,
komkommer, paprika en ui in hele kleine stukjes.Doe in een kom en voeg de
gehakte peterselie en mint toe.Ontpit de olijven, halveer ze en voeg ze toe.
Neem enkele groene slablaadjes, snijd ze klein en voeg ze toe. Doe de olie
en het citroensap in een shaker,pers het teentje knoflook erbij uit.Voeg zout en
peper naar smaak toe.Schud 30 seconden goed door en giet over de salade.Goed
omscheppen. Serveren als bijgerecht, b.v. bij kofta met witte rijst.