Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
14-01-2010
Exotische rijstsalade voor een zomerse dag
Exotische rijstsalade voor een zomerse dag
(voor 4 personen)
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Doe de
azijn in een kom of schaal met de mosterd, peper en 6 eetlepels olie.
Roer hiervan een sausje, voeg de rijst eraan toe, schep dit door
elkaar, laat het geheel wat afkoelen en zet de rijstmassa daarna ca.
een halfuur in de koelkast om koud te worden.
Verhit ondertussen 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin
het kippenvlees in ca. 10 minuten zachtjes bruin en gaar. Laat het
vlees daarna afkoelen.
Schil de kiwi dun en snijd hem in plakjes, en deze weer in vieren.
Snijd de schoongemaakte paprika in kleine stukjes. Giet de maïs en
mandarijntjes af. Voeg het kippenvlees, kiwi, paprika, mandarijntjes en
maïs toe aan de rijst en schep alles goed door elkaar. Zet de
rijstschotel tot gebruik, afgedekt, in de koelkast. Een echt zomers
gerecht.
Bak de magere spekblokjes ca. 10 minuten zachtjes uit. Borstel
ondertussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes en de
schoongemaakte prei in dunne ringen. Bak de champignons en de prei ca.
5 minuten met het spek mee. Verdeel dit mengsel over de quichebodem.
Klop de eieren los met peper en zout naar smaak, majoraan en
rozemarijn. Giet het mengsel over de groenten en strooi de geraspte
kaas erover. Bak de quiche in ca. 50 minuten gaar.
4 kabeljauwfilets à 100 gram
2 eetlepels tacokruiden
1 pot of blikje kidneybonen (à 400 gram)
1 blikje maïskorrels (à 175 gram)
50 gram boter
4 lente-uitjes
1 pot milde tacosaus (ca. 450 gram)
Werkwijze:
Bestrooi de kabeljauwfilets met 1 eetlepel tacokruiden. Laat de
kidneybonen en maïs goed uitlekken en meng deze door elkaar, samen met
de tacosaus en de laatste eetlepel tacokruiden. Verhit de olijfolie in
een grote (hapjes)pan en bak hierin de kabeljauwfilets op
matig vuur ca. 3 minuten. Voeg dan het bonen mengsel toe en laat
dit in ca. 3 minuten warm worden. Doe daarna het deksel op de pan en
laat het geheel ca. 5 minuten op laag vuur zachtjes stoven. Snijd
ondertussen de lente-uitjes in zeer smalle ringetjes en strooi ze over
het gerecht. Lekker met 100 gram rijst.
Kook de rijst op de gebruikelijke manier gaar. Snijd de courgette en
komkommer in plakjes en kook ze 2 minuten in kokend water (blancheren),
spoel ze daarna direct af met koud ater en laat ze goed uitlekken. Laat
de perziken uitlekken en snijd ze in stukjes. Snijd de kaas in
blokjes. Schep de afgekoelde rijst, de courgette, de komkommer, de
perzik en de kaas voorzichtig door elkaar. Giet de kerriesaus erover en
meng alles luchtig. Lekker met geroosterd brood of stokbrood.
Snijd de kipfilet in repen en marineer ze in de bamigoreng marinade volgens de
gebruiksaanwijzing op de verpakking. Halveer de Spaanse peper uit het
bamipakket, verwijder de zaadlijst en zaadjes en snijd het vruchtvlees
in reepjes. Snipper de uien en pel de knoflook. Verhit de olie in een
wok en roerbak hierin de ui met de Spaanse peper ca. 1
minuut. Pers de knoflook erboven uit, voeg het vlees toe en
roerbak het geheel ca. 5 minuten. Voeg dan de bamigroenten toe en
roerbak nog ca. 5 minuten. Kook ondertussen de mie volgens de
gebruiksaanwijzing op de verpakking. Klop de eieren los met de
koffiemelk, wat peper en zout naar smaak. Verhit wat olijfolie in een
koekenpan, bak er een omelet van en snijd deze daarna in ruiten. Schep
de mie door het vleesmengsel en breng op smaak met peper en zout.
Roerbak het geheel nog ca. 3 minuten en verdeel daarna de omeletruitjes
over de bamischotel.
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pitabroodjes open. Rooster de
broodjes 2 tot 3 minuten. Pel de ui en snipper hem fijn. Was de paprika
en verwijder de zaadlijsten. Snijd
het vruchtvlees in stukjes. Snijd de kaas en vervolgens de sla in
flinterdunne reepjes en was ze goed. Was de tomaten, snijd ze in vieren
en dan in kleine stukjes.
Meng in een kom ui, paprika, tomaten, kaas en sla door elkaar. Vul
de broodjes met het mengsel en schep in elk broodje 2 eetlepels
Yofresh. Deze broodjes zijn zeer geschikt als bijgerecht bij
maaltijdsoepen.
Kippenboutjes inwrijven met peper en zout. Hak de knoflook fijn of druk
die door de knoflookpers. Laat de rozijnen wellen in wat warm water.
Laat de olijfolie in een flinke pan heet worden en schroei de bouten op
hoog vuur rondom aan. Temper het vuur en doe de tomaten en de knoflook
erbij. Sluit de pan en laat het vlees in een klein half uur gaar
smoren.
5 Minuten voor de kip gaar is de "stukjes" ananas en wat van het
vocht erbij doen, evenals de rozijnen. Maak de saus op smaak met peper,
zout, rozemarijn, paprika- en kerriepoeder.
Lekker met 100 gram rijst.
De visfilet gedurende 10 minuten laten ontdooien. Ui en paprika schoonmaken en
kleinsnijden. Tomaten even in kokend water houden, ontvellen en in partjes snijden.
In een braadpan ui, knoflook en paprika ca. 2 minuten fruiten in de
boter. Rijst toevoegen en al omscheppend ca. 5 minuten laten meebakken.
0,5 Liter water en het bouillontablet toevoegen en aan de kook brengen.
Vis toevoegen, afdekken en in ca. 20 minuten gaarkoken op de laagste
stand. Als de rijst gaar is, de tomatenpartjes er voorzichtig
doorscheppen en even warm laten worden.
Laat de kabeljauwfilet ontdooien. Snijd de winterwortel in plakjes en de prei in ringetjes.
Als de kabeljauwfilet ontdooit is deze in stukjes snijden. Fruit de
winterwortelplakjes en de gesneden prei 3 minuten in de olijfolie. Voeg
4 dl water en de voorgekookte krielaardappeltjes toe en kook het geheel
3 minuten. Voeg dan de ontdooide kabeljauwfiletin stukjes toe en kook
alles nog eens 3 minuten. Roer er vervolgens de blanke variatiesaus en
de mosterd doorheen en breng weer aan de kook. Roer af en toe. Breng op
smaak met peper en zout. Bestrooi met peterselie. Lekker met stokbrood.
De vis laten ontdooien. Intussen de prei schoonmaken, in ringen snijden
van ca. 0,5 cm en wassen. Dan de ontdooide vis besprenkelen met
citroensap en inwrijven met peper en zout. De vis bakken in wat
olijfolie. Doe de tomatenpuree, 1 dl water en de prei in een pan en ca.
5 minuten koken. De bloem en koffiemelk tot een papje roeren. Met een
schuimspaan de vis op een warme schaal scheppen. Al roerend het
bloempapje aan het tomaat- preimengsel
toevoegen tot er een gebonden saus ontstaat. Op smaak brengen met
bouillonpoeder en peper. De saus over de vis schenken. Lekker met 125
gram gekookte aardappelen.
Roergebakken kibbeling met broccoli
(voor 2 personen)
Ingrediënten:
200 gram kibbeling van de visboer
200 gram broccoliroosjes
1 rode ui
3 bosuitjes
1 teen knoflook
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels witte wijn
2-3 eetlepels sojasaus
Werkwijze:
Verdeel de broccoliroosjes eventueel in kleinere roosjes. Snijd de rode
ui in dunne partjes en de bosui in stukken van ca. 3 cm. Snipper de
knoflook. Verhit 2 eetlepels olie in een wok of grote braadpan en
roerbak hierin de kibbeling ca. 2-3 minuten op hoog vuur. Schep ze
daarna in een schaal en houd de vis (onder aluminiumfolie) warm. Schenk
weer 2 eetlepels olie in de wok en fruit hierin de knoflook. Schep er
dan de broccoli, ui en bosui door en roerbak het geheel ca. 4 minuten
op hoog vuur. Roer de witte wijn en sojasaus erdoor en verwarm nog ca.
2-3 minuten. Schep dan de kibbeling erdoor en warm nog ca. 1 minuut
door. Lekker met 100 gram rijst.
Snipper de ui en knoflook. Verhit 1 eetlepel olie en fruit hierin het
uitje op laag vuur in 3-4 minuten goudbruin. Voeg na 2 minuten de
knoflook toe en fruit deze even mee. Voeg daarna de tomatenketchup toe
en bak het geheel al roerend nog 2 minuten. Laat het daarna afkoelen.
Meng het koude tomatenmengsel met de bieslook, de zachte halvarine en
een
mespunt peper en zout. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Bestrooi de tonijn met peper en zout. Bak de moten tonijn in de
olijfolie. Leg de tonijnmoten op 4 borden en schep de tomaten boter
erop. Lekker met een gemengde salade en lintmacaroni (tagliatelle).
Snijd de ui in ringen en snipper de knoflook. Verhit de olijfolie en
fruit hierin de uien en knoflook tot ze goudgeel zijn. Voeg dan de
bloem toe en laat deze ook even meebruinen (lichtbruin van kleur
worden, maar niet verbranden). Schenk er dan geleidelijk, en onder
voortduren roeren, de bouillon bij, zodat een gebonden soep ontstaat.
Doe het deksel op de pan en laat de soep op laag vuur ca. 20 minuten
zachtjes trekken.
Voeg pas dan versgemalen peper en zout naar smaak toe.
Rooster de sneetjes stokbrood of bak ze in de boter lichtbruin. Leg een
sneetje brood onderin ovenvaste soepkommen, schenk hierover de uiensoep
en verdeel er rijkelijk de geraspte kaas over. Zet de soepkommen ca. 10
minuten in een voorverwarmde oven op 200 C of onder een voorverwarmde
grill, zodat de kaas mooi goudbruin wordt.
Lekker met 1 volkoren pistolet.
500 gram spliterwten
250 gram magere spekjes
1 magere rookworst (of eventueel Gelderse worst)
4 gesnipperde uien
1 winterwortel (in plakken)
1 selderijknol (in blokjes)
2 preien (in ringen)
2 aardappelen (in blokjes)
versgemalen peper
Werkwijze:
Was de erwten en zet ze op met "ruim" 1,5 liter water. Bak de magere
spekjes. Doe vervolgens de spekjes bij de erwten in de pan en breng dit
aan de kook. Laat het geheel zachtjes koken (aanbranden erwten
voorkomen!), en voeg na een half uurtje de uien en de rest van de
groenten toe. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe en laat de
soep, met het deksel op de pan, op laag vuur nog 1 uur zachtjes
doorkoken.
Laat de magere rookworst 20 minuten meetrekken of kook hem apart
als hij in plastic is verpakt. Snijd de worst in schijfjes en voeg deze
aan de soep toe.
Spoel de zuurkool af en laat deze uitlekken. Was de champignons schoon
en snijd ze in plakjes. Bak de champignonplakjes in de olijfolie op
hoog vuur lichtbruin en knapperig. Kook de zuurkool in een bodempje
water in ca. 15 minuten gaar. Bak ondertussen de met zout naar smaak
bestrooide zalmfilets, in ca. 5 minuten per kant, op matig vuur in de
rest van de olijfolie gaar (de baktijd in een beetje afhankelijk van de
dikte van de visfilets).
Giet de zuurkool af en roer de gebakken champignons, wat
cayennepeper en de crème fraîche erdoor. Schep op elk bord wat
zuurkool, leg er een zalmfilet bovenop.
Lekker met 125 gram aardappelpuree.
Kook eerst de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de
verpakking. Snijd de schoongemaakte broccoli in roosjes en kook deze in
wat water met zout naar smaak in 15-20 minuten gaar. Snipper
ondertussen de ui en snijd de worst in plakjes. Fruit de uisnippers in
de hete olijfolie glazig, voeg dan de worstplakjes toe en laat deze een
paar minuten meebakken. Roer er aansluitend de tomatenpuree door en
giet de bouillon erbij. Strooi er dan wat tijm over en laat het geheel
een paar minuten zachtjes pruttelen. Bind de saus met wat aangelengde
maïzena. Doe de gekookte rijst in een rijstrand en stort deze op een
grote schaal. Leg de broccoliroosjes eromheen en giet de rookworstsaus
in het midden van de rand.
Andijvie met kerriesaus om van te smullen
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
1000 gram andijvie (kant-en-klaar gesneden andijvie is wel zo handig)
1 ui
1 eetlepel olijfolie
2 dl melk
1 zakje kerriesaus (o.a. Knorr)
Werkwijze:
Verwijder het lelijke blad van de andijvie en snijd ze in reepjes.
Wassen en met het aanhangende water in een pan doen (geen zout
toevoegen). Laat ze op matig vuur ca. 5 minuten slinken. Af en toe
omscheppen. Daarna in nog ca. 5 minuten zachtjes gaarkoken.
Ondertussen de ui snipperen. In een braadpan de olijfolie
verhitten en de ui ca. 3 minuten zachtjes bakken. Voeg daarna de melk
toe, breng dit aan de kook en voeg al roerend het kerriesauspoeder toe.
Blijf roeren tot de saus gebonden is. Laat de andijvie in een vergiet
goed uitlekken en schep ze daarna door de kerriesaus. Verwarm dan nog
ca. 1 minuut en doe ze eventueel over in een schaal. Lekker met 125
gram aardappelpuree.
Vermeng de wijn in een grote kan met een scheutje cognac, scheutje
sinaasappellikeur, het sinaasappelsap en de zoetstof. Snijd de
sinaasappelen en citroen met schil en al in partjes en doe deze bij het
wijnmengsel. Laat de sangria in de koelkast door en door koud worden en
serveer hem daarna met ijsblokjes.
Wrijf 3 bananen fijn met een vork of pureer ze in een mixer. Snijd de
laatste banaan in plakjes. Doe de vanillesuiker, eidooiers en zoetstof
bij de bananenmoes. Klop alles krachtig met een (staaf)mixer door
elkaar en schenk er, al kloppend, de koude melk bij.
Serveer in hoge glazen en garneer met plakjes banaan, aan stokjes geprikt.
Snijd de uien in halve ringen en de kipfilets in grove stukken. Vermeng
de bloem in een kom met versgemalen peper en zout naar smaak en haal de
stukken kip erdoor totdat ze rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
Verhit de olie in een pan en bak hierin de stukken kip rondom aan.
Schep ze uit de pan en laat dan de ui, het magere spek al omscheppend,
in het achtergebleven braadvet bakken tot de ui glazig is. Voeg de
voorgekookte krieltjes en de wijn toe, schep de stukken kip erdoor en
laat het geheel op laag vuur zachtjes stoven tot
het vocht is verdampt en de kip en krieltjes goed gaar zijn. Af en
toe omscheppen. Breng (eventueel) op smaak met versgemalen peper en
zout. Lekker met een frisse salade.