Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Snijd de uien in halve ringen en de kipfilets in grove stukken. Vermeng
de bloem in een kom met versgemalen peper en zout naar smaak en haal de
stukken kip erdoor totdat ze rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
Verhit de olie in een pan en bak hierin de stukken kip rondom aan.
Schep ze uit de pan en laat dan de ui, het magere spek al omscheppend,
in het achtergebleven braadvet bakken tot de ui glazig is. Voeg de
voorgekookte krieltjes en de wijn toe, schep de stukken kip erdoor en
laat het geheel op laag vuur zachtjes stoven tot
het vocht is verdampt en de kip en krieltjes goed gaar zijn. Af en
toe omscheppen. Breng (eventueel) op smaak met versgemalen peper en
zout. Lekker met een frisse salade.
Meng het gehakt met de koffiemelk, het paneermeel, zout, peper en
nootmuskaat en maak er worstjes van 5-6 cm van. Kook de (gewassen)
struik andijvie 1 minuut in kokend water. Laat de andijvie daarna goed
uitlekken. Haal de bladeren los en verpak elk gehaktworstje in
enkele andijviebladeren (als een slavink). Leg ze in een ovenschaal.
Schenk de saus erover en bestrooi ze met de kaas. Laat het gerecht in
25-30 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven gaar worden. Lekker
met bijv. gebakken aardappeltjes.
Halveer de paprika's in de breedte en verwijder voorzichtig de zaad lijsten en het zaad.
Snipper het uitje en fruit het in de olie glazig. Doe dan het gehakt
erbij en bak het rul. Voeg de gekookte rijst, peterselie, ei, zout,
peper en paprikapoeder toe. Roer het geheel goed door en vul met dit
mengsel de paprika's. Doe de olijfolie in een ruime pan. Voeg de
bouillon en tomatenpuree toe en zet de paprika's hierin. Leg het deksel
op de pan en stoof de paprika's in ca. 30 minuten gaar. Haal ze met een
schuimspaan voorzichtig uit .de pan en zet ze op een verwarmde schotel.
Bind het sausje met wat aangelengde maïzena en schenk dit over de
paprika's. Lekker met 125 gram rijst of couscous. Tip: De liefhebbers
kunnen ook nog een gehakt teentje knoflook aan het gehakt toevoegen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Kneed alle ingrediënten behalve de melk
goed door elkaar en doe er zoveel melk bij dat het beslag lekker soepel
wordt. Wrijf een bakblik in met olijfolie. Maak van het deeg kleine
balletjes, leg ze op het bakblik en druk ze iets plat. Bak ze in 15 tot
20 minuten lichtbruin en gaar. Je kan controleren of het gaar is door
er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.
De zoetstof, de gezeefde bloem, de kaneel en de nootmuskaat in een schaal doen en
goed door elkaar mengen.De bevroren bladerdeeg plakjes naast elkaar laten ontdooien.
De appel wassen, in vieren snijden en het klokhuis verwijderen. De
partjes grof raspen. Mengen met het citroensap en aan het
bloem-suikermengsel toevoegen. De oven voorverwarmen op 180 C. Een
bakplaat met bakpapier bedekken. 1 eetlepel appelvulling op het midden
van ieder plakje leggen. De randen bestrijken met een beetje water.
Vervolgens elk plakje dubbelklappen tot een driehoek en hierbij de
randen goed aandrukken. De appelflappen bestrijken met wat eigeel. De
appelflappen op de bakplaat leggen.
In de oven (gas 2-3 ; hetelucht 180C) in 20-25 minuten goudbruin bakken. Laten afkoelen op een keukenrooster.
150 gr dunne plakjes kipfilet
100 gr witlof
dunne stengel bleekselderij
maggi
1 blik mandarijnpartjes (175gr)
75 gr witte druiven
4 eetlepels Yofresh
1 eetlepel citroensap
1 ui
peper
Werkwijze:
Snijd de groente en druiven in dunne plakjes, laat de mandarijntjes in de zeef uitlekken.
Doe vervolgens alles in een schaal. Vervolgens roert u de Yofresh, het citroensap en de ui
door elkaar. De dressing door de salade mixen. Je kunt er 125 gram
gekookte zilvervliesrijst of 125 gram aardappelen bij serveren.
Bevat per portie van 300 gram: 310 kcal, exclusief aardappelen/rijst.
Aardappels koken, en klein snijden. Prei blancheren. Champignons even aanbakken.
Aardappels onderin schaal leggen, prei erop, champignons erover. Het geheel afdekken
met de champignonsoep. 15 minuten in de oven op 175 graden. Lekker met kipfilet.
Een echt wintergerecht.
Snij de broccoli in kleine roosjes, gebruik ook de steeltjes, kook de broccoli 5 minuten.
Zout de kipfilet, bak ze bruin in hete boter en leg ze in een ovenschaal. De broccoli er
bovenop. Kipragout en een eetlepel kerriepoeder door elkaar. Deze saus gaat erover
heen en daaroverheen geraspte kaas. De schaal in de oven zetten op ong. 225 graden
en 25 minuten later is het klaar.
Heerlijke, makkelijke ovenschotel, die zelfs bij kinderen in de smaak valt. Heerlijk met
krieltjes!
Snij met de kaasschaaf de "schil" eraf. Snij dan ook met de kaasschaaf de komkommer
in dunne plakjes. Doe deze in een kom / schaaltje. Doe hier de knoflook, azijn, vloeibare
suiker, magie, Yofresh bij en roer dit net zo lang door elkaar dat de schijfjes komkommer
in een soort van "saus" liggen. Een frisse/ zure salade heerlijk voor bij de rijst, prak,
pasta!
500 gram aardappelschijfjes
600 gram prei
400 gram kipblokjes
Geraspte 30+ kaas
Paprikapoeder
Gemalen peper
Ei
70 ml halfvolle melk
Werkwijze:
Bak de aardappelschijfjes in een beetje olijfolie. Maak ondertussen de prei schoon. Kook
de prei beetgaar. Doe de melk, het ei, wat paprikapoeder en gemalen peper door elkaar
en klop het glad. Neem een grote schaal. Doe daar eerst een laag aardappelschijfjes in,
daarna een laag kippen blokjes, daarna een laag prei. Doe nog een laag
aardappel schijfjes, kippenblokjes en prei op de eerste laag. Giet daar
het mengsel van melk, ei e.d. over. Bedek dit alles met een laag
geraspte kaas. Doe over de kaas wat paprikapoeder. Doe de schaal zo'n
10 minuten op 180 graden van de oven. Prik na die 10 minuten even in
het eten of het al goed is.
Eet smakelijk!
Bevat per portie van 250 gram: 310 kcal.
Verwarm oven voor op 190 graden. Vet ovenschaal in. Rul het gehakt en voeg de prei
in ringetjes toe, even bakken de cayennepeper toevoegen, schep dit in de
ovenschaal. Snij tomaten in plakjes en leg deze dakpansgewijs op het mengsel. Dan
de maïs heel even in de koekenpan en bij het mengsel voegen. Dan dakpansgewijs de
stukjes banaan. Afdekken met de aardappelpuree. 20 minuten in de oven.
Maak de ui schoon en snijd hem in zeer dunne ringen. Warm de oven voor
op 240°C. Meng de ui met de geraspte kaas. Snijd van het voorgebakken
stokbrood over de hele lengte een klein kapje en snijd het brood in de
lengte open. Strooi 3/4 van het uienkaasmengsel over de binnenkant van
het stokbrood en strooi de rest voorzichtig over de bovenkant. Bak het
stokbrood ongeveer 10 minuten midden in de oven.
Zet de braadschotel 15 minuten voor gebruik in ruim koud water. Warm de
oven voor op 240° C. Verwijder het vel van de kippenpoten en leg ze in
de braadschotel. Snijdt de ui klein. Was of schrap de worteltjes en
snijd ze enkele keren. Maak de champignons schoon en snijd ze een keer
door.
Was de aardappelen. Verdeel de krielaardappelen en de groente over
de kippenpoten. Strooi er peper, een beetje zout en tijm over. Steek
het laurierblad ertussen. Leg de deksel op de schotel en zet hem 1 uur
midden in de oven.
250 gram aubergine
1/2 paprika
2 tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
10 gram bak en braad
peper en zout
1/2 theelepel oregano
2 eieren
Werkwijze:
Was de aubergine en snijdt deze in plakken. Maak de paprika schoon,
verwijder de steelaanzet, zaad lijsten en pitjes en snijd hem in
blokjes. Was de tomaten, halveer ze en schep de pitjes eruit. Snijd de
tomaten in stukjes. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein.
Verwarm de Becel bak
en braad en fruit hierin de ui en de knoflook lichtbruin. Voeg de
aubergine, de paprika en de tomaat toe en strooi er peper, zout en de
oregano over. Stoof de groente in 5 minuten. Breek de eieren erop en
bak ze mee tot het eiwit is gestold en de dooier eventueel nog vochtig
is.
Maak de prei schoon. Snijd de prei in dunne ringen. Verwarm de olie.
Voeg de prei toe en smoor hem 10 minuten op zacht vuur. Voeg de
bouillon en de tijm toe en kook de soep 5 minuten. Roer de soep door
een roerzeef of maak hem fijn in een keukenmachine. Warm de soep in de
pan nog even goed door. Was de peterselie en knip het takje fijn. Maak
de soep op smaak met peper en zout. Verdeel de soep
over 2 kommen, schep in elke kom 1 eetlepel yoghurt en strooi er
wat peterselie over. In plaats van yoghurt kun je er ook wat geraspte
kaas overheen strooien.
Pel en snipper de grote ui. Pel 2 teentjes knoflook. Snijd de snijbonen
in stukjes van 1 cm. Was de worteltjes en snijd ze in plakjes. Verhit
een klein beetje Becel olijfolie in een braadpan en fruit de ui. Pers
de teentjes knoflook erboven uit. Schep de snijbonen, worteltjes,
shoarmakruiden, zout en 1 dl water erdoor. Laat met het deksel op de
pan de snijbonen en wortel in ± 15 minuten gaar worden.
margarine (om de vorm in te vetten)
bloem
2 kleine appels
1 citroen
25 gram margarine
75 gram magere kwark
100 gram suiker
1zakje vanillesuiker
mespuntje zout
2 eieren
100 gram zelfrijzend bakmeel
poedersuiker
Werkwijze:
Bestrijk een springvorm (15 cm doorsnee) met margarine en bestuif hem
met bloem. Verwarm de oven voor op 160° C. Schil de appels, snijd ze in
parten en snijd de appelparten aan de bolle kant enkele malen in. Boen
de citroen met warm water goed schoon en rasp het buitenste van de
schil eraf.
Roer de margarine met de kwark, de twee suikers, de citroenschil
en het zout zacht. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef het
zelfrijzend bakmeel boven de kom en roer het erdoor tot het deeg een
gladde massa is. Doe het deeg in de springvorm en druk de appelparten
met de volle kant naar boven in het
deeg. Bak de appelcake 1 uur in de oven. Bestrooi de afgekoelde cake met poedersuiker. Snijd de cake in 8 punten.
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het teentje knoflook doormidden en
wrijf de bodem en de zijkanten van een grote, ondiepe ovenschaal ermee
in. Snijd de aardappelen in dunne schijfjes en leg eenderde ervan in de
schaal. Strooi er wat kaas over en breng ze op smaak met zout en peper.
Giet een klein beetje bouillon over de aardappelen, zodat ze niet
verkleuren. Bouw de schotel verder op. Eindig met
geraspte kaas en giet de resterende bouillon erover. Strooi de
geraspte nootmuskaat erover. Bak het gerecht in 75 minuten á 90 minuten
in de oven tot de aardappelen gaar zijn en de randjes mooi bruin.
Ui is ook lekker in dit recept. Snijd een middelgrote ui in dunne ringen en leg deze op de kaas.
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Verwarm de olie, fruit
hierin de uien met de kerrie glazig. Strooi de bloem over de uien en
warm dit goed door. Giet er, onder goed roeren, gedeelten van de
bouillon bij. Kook de soep 30 minuten op een zacht vuur. Snijd uit het
brood 2 rondjes rooster ze. Verdeel de soep over 2 kommen. Leg de
geroosterde boterhammen erop en strooi de kaas erover. Zet de
soepkommen even onder de grill tot de kaas gekleurd is.
500 gram broccoli of andijvie
500 gram aardappelen of 2 zakjes Maggi puree voor stamppot
150 gram gorgonzola in kleine stukjes of 150 gram achterham in blokjes
100 gram gehakte walnoten
2 teentjes knoflook
Werkwijze:
Kook de aardappelen en broccoli (of andijvie) in circa 20 minuten
beetgaar. Of voor de aardappelen bereid de 2 zakjes Maggi puree zoals
aangegeven (géén klontje boter toevoegen!). Schep de broccoli/andijvie
met de gorgonzola, achterham, knoflook en noten door de puree. Zet de
puree
10 minuten in een hete oven om de kaas te laten smelten. Tip: om
de kaas gemakkelijk te kunnen snijden, leg je deze ongeveer 15 minuten
in de diepvries.