Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Snijd de ui in ringen en snipper de knoflook. Verhit de olijfolie en
fruit hierin de uien en knoflook tot ze goudgeel zijn. Voeg dan de
bloem toe en laat deze ook even meebruinen (lichtbruin van kleur
worden, maar niet verbranden). Schenk er dan geleidelijk, en onder
voortduren roeren, de bouillon bij, zodat een gebonden soep ontstaat.
Doe het deksel op de pan en laat de soep op laag vuur ca. 20 minuten
zachtjes trekken.
Voeg pas dan versgemalen peper en zout naar smaak toe.
Rooster de sneetjes stokbrood of bak ze in de boter lichtbruin. Leg een
sneetje brood onderin ovenvaste soepkommen, schenk hierover de uiensoep
en verdeel er rijkelijk de geraspte kaas over. Zet de soepkommen ca. 10
minuten in een voorverwarmde oven op 200 C of onder een voorverwarmde
grill, zodat de kaas mooi goudbruin wordt.
Lekker met 1 volkoren pistolet.
500 gram spliterwten
250 gram magere spekjes
1 magere rookworst (of eventueel Gelderse worst)
4 gesnipperde uien
1 winterwortel (in plakken)
1 selderijknol (in blokjes)
2 preien (in ringen)
2 aardappelen (in blokjes)
versgemalen peper
Werkwijze:
Was de erwten en zet ze op met "ruim" 1,5 liter water. Bak de magere
spekjes. Doe vervolgens de spekjes bij de erwten in de pan en breng dit
aan de kook. Laat het geheel zachtjes koken (aanbranden erwten
voorkomen!), en voeg na een half uurtje de uien en de rest van de
groenten toe. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe en laat de
soep, met het deksel op de pan, op laag vuur nog 1 uur zachtjes
doorkoken.
Laat de magere rookworst 20 minuten meetrekken of kook hem apart
als hij in plastic is verpakt. Snijd de worst in schijfjes en voeg deze
aan de soep toe.
Spoel de zuurkool af en laat deze uitlekken. Was de champignons schoon
en snijd ze in plakjes. Bak de champignonplakjes in de olijfolie op
hoog vuur lichtbruin en knapperig. Kook de zuurkool in een bodempje
water in ca. 15 minuten gaar. Bak ondertussen de met zout naar smaak
bestrooide zalmfilets, in ca. 5 minuten per kant, op matig vuur in de
rest van de olijfolie gaar (de baktijd in een beetje afhankelijk van de
dikte van de visfilets).
Giet de zuurkool af en roer de gebakken champignons, wat
cayennepeper en de crème fraîche erdoor. Schep op elk bord wat
zuurkool, leg er een zalmfilet bovenop.
Lekker met 125 gram aardappelpuree.
Kook eerst de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de
verpakking. Snijd de schoongemaakte broccoli in roosjes en kook deze in
wat water met zout naar smaak in 15-20 minuten gaar. Snipper
ondertussen de ui en snijd de worst in plakjes. Fruit de uisnippers in
de hete olijfolie glazig, voeg dan de worstplakjes toe en laat deze een
paar minuten meebakken. Roer er aansluitend de tomatenpuree door en
giet de bouillon erbij. Strooi er dan wat tijm over en laat het geheel
een paar minuten zachtjes pruttelen. Bind de saus met wat aangelengde
maïzena. Doe de gekookte rijst in een rijstrand en stort deze op een
grote schaal. Leg de broccoliroosjes eromheen en giet de rookworstsaus
in het midden van de rand.
Andijvie met kerriesaus om van te smullen
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
1000 gram andijvie (kant-en-klaar gesneden andijvie is wel zo handig)
1 ui
1 eetlepel olijfolie
2 dl melk
1 zakje kerriesaus (o.a. Knorr)
Werkwijze:
Verwijder het lelijke blad van de andijvie en snijd ze in reepjes.
Wassen en met het aanhangende water in een pan doen (geen zout
toevoegen). Laat ze op matig vuur ca. 5 minuten slinken. Af en toe
omscheppen. Daarna in nog ca. 5 minuten zachtjes gaarkoken.
Ondertussen de ui snipperen. In een braadpan de olijfolie
verhitten en de ui ca. 3 minuten zachtjes bakken. Voeg daarna de melk
toe, breng dit aan de kook en voeg al roerend het kerriesauspoeder toe.
Blijf roeren tot de saus gebonden is. Laat de andijvie in een vergiet
goed uitlekken en schep ze daarna door de kerriesaus. Verwarm dan nog
ca. 1 minuut en doe ze eventueel over in een schaal. Lekker met 125
gram aardappelpuree.
Vermeng de wijn in een grote kan met een scheutje cognac, scheutje
sinaasappellikeur, het sinaasappelsap en de zoetstof. Snijd de
sinaasappelen en citroen met schil en al in partjes en doe deze bij het
wijnmengsel. Laat de sangria in de koelkast door en door koud worden en
serveer hem daarna met ijsblokjes.
Wrijf 3 bananen fijn met een vork of pureer ze in een mixer. Snijd de
laatste banaan in plakjes. Doe de vanillesuiker, eidooiers en zoetstof
bij de bananenmoes. Klop alles krachtig met een (staaf)mixer door
elkaar en schenk er, al kloppend, de koude melk bij.
Serveer in hoge glazen en garneer met plakjes banaan, aan stokjes geprikt.
Snijd de uien in halve ringen en de kipfilets in grove stukken. Vermeng
de bloem in een kom met versgemalen peper en zout naar smaak en haal de
stukken kip erdoor totdat ze rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
Verhit de olie in een pan en bak hierin de stukken kip rondom aan.
Schep ze uit de pan en laat dan de ui, het magere spek al omscheppend,
in het achtergebleven braadvet bakken tot de ui glazig is. Voeg de
voorgekookte krieltjes en de wijn toe, schep de stukken kip erdoor en
laat het geheel op laag vuur zachtjes stoven tot
het vocht is verdampt en de kip en krieltjes goed gaar zijn. Af en
toe omscheppen. Breng (eventueel) op smaak met versgemalen peper en
zout. Lekker met een frisse salade.
Meng het gehakt met de koffiemelk, het paneermeel, zout, peper en
nootmuskaat en maak er worstjes van 5-6 cm van. Kook de (gewassen)
struik andijvie 1 minuut in kokend water. Laat de andijvie daarna goed
uitlekken. Haal de bladeren los en verpak elk gehaktworstje in
enkele andijviebladeren (als een slavink). Leg ze in een ovenschaal.
Schenk de saus erover en bestrooi ze met de kaas. Laat het gerecht in
25-30 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven gaar worden. Lekker
met bijv. gebakken aardappeltjes.
Halveer de paprika's in de breedte en verwijder voorzichtig de zaad lijsten en het zaad.
Snipper het uitje en fruit het in de olie glazig. Doe dan het gehakt
erbij en bak het rul. Voeg de gekookte rijst, peterselie, ei, zout,
peper en paprikapoeder toe. Roer het geheel goed door en vul met dit
mengsel de paprika's. Doe de olijfolie in een ruime pan. Voeg de
bouillon en tomatenpuree toe en zet de paprika's hierin. Leg het deksel
op de pan en stoof de paprika's in ca. 30 minuten gaar. Haal ze met een
schuimspaan voorzichtig uit .de pan en zet ze op een verwarmde schotel.
Bind het sausje met wat aangelengde maïzena en schenk dit over de
paprika's. Lekker met 125 gram rijst of couscous. Tip: De liefhebbers
kunnen ook nog een gehakt teentje knoflook aan het gehakt toevoegen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Kneed alle ingrediënten behalve de melk
goed door elkaar en doe er zoveel melk bij dat het beslag lekker soepel
wordt. Wrijf een bakblik in met olijfolie. Maak van het deeg kleine
balletjes, leg ze op het bakblik en druk ze iets plat. Bak ze in 15 tot
20 minuten lichtbruin en gaar. Je kan controleren of het gaar is door
er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.
De zoetstof, de gezeefde bloem, de kaneel en de nootmuskaat in een schaal doen en
goed door elkaar mengen.De bevroren bladerdeeg plakjes naast elkaar laten ontdooien.
De appel wassen, in vieren snijden en het klokhuis verwijderen. De
partjes grof raspen. Mengen met het citroensap en aan het
bloem-suikermengsel toevoegen. De oven voorverwarmen op 180 C. Een
bakplaat met bakpapier bedekken. 1 eetlepel appelvulling op het midden
van ieder plakje leggen. De randen bestrijken met een beetje water.
Vervolgens elk plakje dubbelklappen tot een driehoek en hierbij de
randen goed aandrukken. De appelflappen bestrijken met wat eigeel. De
appelflappen op de bakplaat leggen.
In de oven (gas 2-3 ; hetelucht 180C) in 20-25 minuten goudbruin bakken. Laten afkoelen op een keukenrooster.
150 gr dunne plakjes kipfilet
100 gr witlof
dunne stengel bleekselderij
maggi
1 blik mandarijnpartjes (175gr)
75 gr witte druiven
4 eetlepels Yofresh
1 eetlepel citroensap
1 ui
peper
Werkwijze:
Snijd de groente en druiven in dunne plakjes, laat de mandarijntjes in de zeef uitlekken.
Doe vervolgens alles in een schaal. Vervolgens roert u de Yofresh, het citroensap en de ui
door elkaar. De dressing door de salade mixen. Je kunt er 125 gram
gekookte zilvervliesrijst of 125 gram aardappelen bij serveren.
Bevat per portie van 300 gram: 310 kcal, exclusief aardappelen/rijst.
Aardappels koken, en klein snijden. Prei blancheren. Champignons even aanbakken.
Aardappels onderin schaal leggen, prei erop, champignons erover. Het geheel afdekken
met de champignonsoep. 15 minuten in de oven op 175 graden. Lekker met kipfilet.
Een echt wintergerecht.
Snij de broccoli in kleine roosjes, gebruik ook de steeltjes, kook de broccoli 5 minuten.
Zout de kipfilet, bak ze bruin in hete boter en leg ze in een ovenschaal. De broccoli er
bovenop. Kipragout en een eetlepel kerriepoeder door elkaar. Deze saus gaat erover
heen en daaroverheen geraspte kaas. De schaal in de oven zetten op ong. 225 graden
en 25 minuten later is het klaar.
Heerlijke, makkelijke ovenschotel, die zelfs bij kinderen in de smaak valt. Heerlijk met
krieltjes!
Snij met de kaasschaaf de "schil" eraf. Snij dan ook met de kaasschaaf de komkommer
in dunne plakjes. Doe deze in een kom / schaaltje. Doe hier de knoflook, azijn, vloeibare
suiker, magie, Yofresh bij en roer dit net zo lang door elkaar dat de schijfjes komkommer
in een soort van "saus" liggen. Een frisse/ zure salade heerlijk voor bij de rijst, prak,
pasta!
500 gram aardappelschijfjes
600 gram prei
400 gram kipblokjes
Geraspte 30+ kaas
Paprikapoeder
Gemalen peper
Ei
70 ml halfvolle melk
Werkwijze:
Bak de aardappelschijfjes in een beetje olijfolie. Maak ondertussen de prei schoon. Kook
de prei beetgaar. Doe de melk, het ei, wat paprikapoeder en gemalen peper door elkaar
en klop het glad. Neem een grote schaal. Doe daar eerst een laag aardappelschijfjes in,
daarna een laag kippen blokjes, daarna een laag prei. Doe nog een laag
aardappel schijfjes, kippenblokjes en prei op de eerste laag. Giet daar
het mengsel van melk, ei e.d. over. Bedek dit alles met een laag
geraspte kaas. Doe over de kaas wat paprikapoeder. Doe de schaal zo'n
10 minuten op 180 graden van de oven. Prik na die 10 minuten even in
het eten of het al goed is.
Eet smakelijk!
Bevat per portie van 250 gram: 310 kcal.
Verwarm oven voor op 190 graden. Vet ovenschaal in. Rul het gehakt en voeg de prei
in ringetjes toe, even bakken de cayennepeper toevoegen, schep dit in de
ovenschaal. Snij tomaten in plakjes en leg deze dakpansgewijs op het mengsel. Dan
de maïs heel even in de koekenpan en bij het mengsel voegen. Dan dakpansgewijs de
stukjes banaan. Afdekken met de aardappelpuree. 20 minuten in de oven.
Maak de ui schoon en snijd hem in zeer dunne ringen. Warm de oven voor
op 240°C. Meng de ui met de geraspte kaas. Snijd van het voorgebakken
stokbrood over de hele lengte een klein kapje en snijd het brood in de
lengte open. Strooi 3/4 van het uienkaasmengsel over de binnenkant van
het stokbrood en strooi de rest voorzichtig over de bovenkant. Bak het
stokbrood ongeveer 10 minuten midden in de oven.
Zet de braadschotel 15 minuten voor gebruik in ruim koud water. Warm de
oven voor op 240° C. Verwijder het vel van de kippenpoten en leg ze in
de braadschotel. Snijdt de ui klein. Was of schrap de worteltjes en
snijd ze enkele keren. Maak de champignons schoon en snijd ze een keer
door.
Was de aardappelen. Verdeel de krielaardappelen en de groente over
de kippenpoten. Strooi er peper, een beetje zout en tijm over. Steek
het laurierblad ertussen. Leg de deksel op de schotel en zet hem 1 uur
midden in de oven.