Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
14-01-2010
Aardappel-preischotel
Aardappel-preischotel
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
500 gram aardappelschijfjes
600 gram prei
400 gram kipblokjes
Geraspte 30+ kaas
Paprikapoeder
Gemalen peper
Ei
70 ml halfvolle melk
Werkwijze:
Bak de aardappelschijfjes in een beetje olijfolie. Maak ondertussen de prei schoon. Kook
de prei beetgaar. Doe de melk, het ei, wat paprikapoeder en gemalen peper door elkaar
en klop het glad. Neem een grote schaal. Doe daar eerst een laag aardappelschijfjes in,
daarna een laag kippen blokjes, daarna een laag prei. Doe nog een laag
aardappel schijfjes, kippenblokjes en prei op de eerste laag. Giet daar
het mengsel van melk, ei e.d. over. Bedek dit alles met een laag
geraspte kaas. Doe over de kaas wat paprikapoeder. Doe de schaal zo'n
10 minuten op 180 graden van de oven. Prik na die 10 minuten even in
het eten of het al goed is.
Eet smakelijk!
Bevat per portie van 250 gram: 310 kcal.
Verwarm oven voor op 190 graden. Vet ovenschaal in. Rul het gehakt en voeg de prei
in ringetjes toe, even bakken de cayennepeper toevoegen, schep dit in de
ovenschaal. Snij tomaten in plakjes en leg deze dakpansgewijs op het mengsel. Dan
de maïs heel even in de koekenpan en bij het mengsel voegen. Dan dakpansgewijs de
stukjes banaan. Afdekken met de aardappelpuree. 20 minuten in de oven.
Maak de ui schoon en snijd hem in zeer dunne ringen. Warm de oven voor
op 240°C. Meng de ui met de geraspte kaas. Snijd van het voorgebakken
stokbrood over de hele lengte een klein kapje en snijd het brood in de
lengte open. Strooi 3/4 van het uienkaasmengsel over de binnenkant van
het stokbrood en strooi de rest voorzichtig over de bovenkant. Bak het
stokbrood ongeveer 10 minuten midden in de oven.
Zet de braadschotel 15 minuten voor gebruik in ruim koud water. Warm de
oven voor op 240° C. Verwijder het vel van de kippenpoten en leg ze in
de braadschotel. Snijdt de ui klein. Was of schrap de worteltjes en
snijd ze enkele keren. Maak de champignons schoon en snijd ze een keer
door.
Was de aardappelen. Verdeel de krielaardappelen en de groente over
de kippenpoten. Strooi er peper, een beetje zout en tijm over. Steek
het laurierblad ertussen. Leg de deksel op de schotel en zet hem 1 uur
midden in de oven.
250 gram aubergine
1/2 paprika
2 tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
10 gram bak en braad
peper en zout
1/2 theelepel oregano
2 eieren
Werkwijze:
Was de aubergine en snijdt deze in plakken. Maak de paprika schoon,
verwijder de steelaanzet, zaad lijsten en pitjes en snijd hem in
blokjes. Was de tomaten, halveer ze en schep de pitjes eruit. Snijd de
tomaten in stukjes. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein.
Verwarm de Becel bak
en braad en fruit hierin de ui en de knoflook lichtbruin. Voeg de
aubergine, de paprika en de tomaat toe en strooi er peper, zout en de
oregano over. Stoof de groente in 5 minuten. Breek de eieren erop en
bak ze mee tot het eiwit is gestold en de dooier eventueel nog vochtig
is.
Maak de prei schoon. Snijd de prei in dunne ringen. Verwarm de olie.
Voeg de prei toe en smoor hem 10 minuten op zacht vuur. Voeg de
bouillon en de tijm toe en kook de soep 5 minuten. Roer de soep door
een roerzeef of maak hem fijn in een keukenmachine. Warm de soep in de
pan nog even goed door. Was de peterselie en knip het takje fijn. Maak
de soep op smaak met peper en zout. Verdeel de soep
over 2 kommen, schep in elke kom 1 eetlepel yoghurt en strooi er
wat peterselie over. In plaats van yoghurt kun je er ook wat geraspte
kaas overheen strooien.
Pel en snipper de grote ui. Pel 2 teentjes knoflook. Snijd de snijbonen
in stukjes van 1 cm. Was de worteltjes en snijd ze in plakjes. Verhit
een klein beetje Becel olijfolie in een braadpan en fruit de ui. Pers
de teentjes knoflook erboven uit. Schep de snijbonen, worteltjes,
shoarmakruiden, zout en 1 dl water erdoor. Laat met het deksel op de
pan de snijbonen en wortel in ± 15 minuten gaar worden.
margarine (om de vorm in te vetten)
bloem
2 kleine appels
1 citroen
25 gram margarine
75 gram magere kwark
100 gram suiker
1zakje vanillesuiker
mespuntje zout
2 eieren
100 gram zelfrijzend bakmeel
poedersuiker
Werkwijze:
Bestrijk een springvorm (15 cm doorsnee) met margarine en bestuif hem
met bloem. Verwarm de oven voor op 160° C. Schil de appels, snijd ze in
parten en snijd de appelparten aan de bolle kant enkele malen in. Boen
de citroen met warm water goed schoon en rasp het buitenste van de
schil eraf.
Roer de margarine met de kwark, de twee suikers, de citroenschil
en het zout zacht. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef het
zelfrijzend bakmeel boven de kom en roer het erdoor tot het deeg een
gladde massa is. Doe het deeg in de springvorm en druk de appelparten
met de volle kant naar boven in het
deeg. Bak de appelcake 1 uur in de oven. Bestrooi de afgekoelde cake met poedersuiker. Snijd de cake in 8 punten.
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het teentje knoflook doormidden en
wrijf de bodem en de zijkanten van een grote, ondiepe ovenschaal ermee
in. Snijd de aardappelen in dunne schijfjes en leg eenderde ervan in de
schaal. Strooi er wat kaas over en breng ze op smaak met zout en peper.
Giet een klein beetje bouillon over de aardappelen, zodat ze niet
verkleuren. Bouw de schotel verder op. Eindig met
geraspte kaas en giet de resterende bouillon erover. Strooi de
geraspte nootmuskaat erover. Bak het gerecht in 75 minuten á 90 minuten
in de oven tot de aardappelen gaar zijn en de randjes mooi bruin.
Ui is ook lekker in dit recept. Snijd een middelgrote ui in dunne ringen en leg deze op de kaas.
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Verwarm de olie, fruit
hierin de uien met de kerrie glazig. Strooi de bloem over de uien en
warm dit goed door. Giet er, onder goed roeren, gedeelten van de
bouillon bij. Kook de soep 30 minuten op een zacht vuur. Snijd uit het
brood 2 rondjes rooster ze. Verdeel de soep over 2 kommen. Leg de
geroosterde boterhammen erop en strooi de kaas erover. Zet de
soepkommen even onder de grill tot de kaas gekleurd is.
500 gram broccoli of andijvie
500 gram aardappelen of 2 zakjes Maggi puree voor stamppot
150 gram gorgonzola in kleine stukjes of 150 gram achterham in blokjes
100 gram gehakte walnoten
2 teentjes knoflook
Werkwijze:
Kook de aardappelen en broccoli (of andijvie) in circa 20 minuten
beetgaar. Of voor de aardappelen bereid de 2 zakjes Maggi puree zoals
aangegeven (géén klontje boter toevoegen!). Schep de broccoli/andijvie
met de gorgonzola, achterham, knoflook en noten door de puree. Zet de
puree
10 minuten in een hete oven om de kaas te laten smelten. Tip: om
de kaas gemakkelijk te kunnen snijden, leg je deze ongeveer 15 minuten
in de diepvries.
Breng 4 dl water met 1 dl droge witte wijn en een visbouillonblokje aan
de kook. Doe zodra de bouillon kookt de zalm erbij en laat dit zachtjes
6 minuten doorkoken. Kook intussen de broccoli roosjes in 3 á 4
minuten. De tomaten in plakjes snijden en door de olijfolie halen.
Koude variant als maaltijdsalade
Zalm uit de pan halen en laten afkoelen. Broccoli laten afkoelen.
Nadat beide zijn afgekoeld voorzichtig door elkaar mengen en opdienen
met de plakken tomaat. Hierover wat bieslook strooien. Eventueel ook
wat koude pasta erdoor doen.
Warme variant
Zalm uit de pan op het bord leggen en garneren met de broccoli en
tomaten. Over dit geheel wat bieslook strooien. Lekker met pasta.
De tomaten wassen en van elk een 'dekseltje' afsnijden en wel zo dat je
goed bij het binnenste van de tomaat kunt komen. Hol de tomaat uit met
een lepeltje. De tomaten op hun kop laten uitlekken. Het rundergehakt
bakken. De peterselie, ui en knoflook wassen en zeer fijn snijden. Dit
doe je vervolgens allemaal bij het rundergehakt, plus het vruchtvlees
van de tomaten. Ongeveer 5 minuten laten bakken.
De oven voorverwarmen. Roer daarna de paneermeel en de kaas er
doorheen. Vul de tomaten met het prutje. De tomaten in het midden van
de oven circa 20 minuten verwarmen tot de paneervulling mooi bruin
ziet. Bevat per 2 tomaten 220 kilocalorieën, exclusief aardappelen of
rijst.
Ingrediënten:
3 stelen prei
1 bakje champignons
100 gram gepaneerde kippenblokjes
1eetlepel olie
scheutje magere melk
2 sauslepels Honig groentesaus
1scheplepel ketjap
Werkwijze:
Snijd de prei en champignons in plakjes. Bak de kippenblokjes in de
koekenpan. Ondertussen roerbak je de prei en champignons in een
scheutje melk. Laat het prutje 10 minuten op een laag pitje roerbakken.
Daarna gaan de kippenblokjes ook in het prutje. Vervolgens de
groentesaus er aan toevoegen. Laat het geheel nog 5 minuten roerbakken.
Bevat per portie à 225 gram: 280 kilocalorieën, exclusief 125 gram gekookte aardappelen of rijst.
Ingrediënten:
3 uien
1 courgette (niet schillen)
1 aubergine (niet schillen)
2 tomaten
1 groene paprika
1 rode paprika
4 aardappels
300 gram kippenblokjes
3 tenen knoflook
4 eetlepels ketjap asin
3 eetlepels dille
zout en peper
Werkwijze:
Bak de uien en knoflook in een scheutje olijfolie. Voeg de
kippenblokjes toe. Daarna de zout, peper en dille toevoegen. 2 à 3
koppen water toevoegen. Snijd alles in kleine stukjes, inclusief de
aardappels. Voegde rest van de groente toe. Daar na de ketjap toevoegen
(naar smaak). Alles zachtjes doorkoken tot de aardappels gaar zijn, dan
is de rest ook gaar. Opdienen met een frisse salade. Bevat per portie
van 225 gram: 320 kilocalorieën. .
Lasagne Rapida (de snelle lasagne)
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
300 gram broccoli
16 velletjes lasagne
200 gram gekruide kipfilet
250 gram ricotta (kaassoort)
1eetlepel citroensap
1 bosje basilicum
4 eetlepels pijnboompitten
3 eetlepels parmezaanse kaas
zout en peper
Werkwijze:
Kook de broccoli beetgaar. De kipfilets in kleine stukjes hakken en
bakken in de koekenpan. De ricotta en citroensap in een kom doorroeren.
De basilicum klein snijden en er ook doorheen roeren. In de ovenschaal
begin je met een laagje kippenblokjes, daar overheen broccoli (kleine
stukjes), bedekken met lasagnevellen en bestrijken met het
ricottamengsel. Weer een laagje kippenblokjes enzovoort, tot alles
op is. Eindig met het ricottamengsel. Tot slot de pijnboompitten
en de kaas mengen en over de lasagne strooien. De lasagne in het midden
van de oven schuiven en circa 20 minuten laten verwarmen tot de
oppervlakte lichtbruin is. Bevat per portie à 250 gram: 410
kilocalorieën.
Pizza Margherita (met tomatensaus en Mozzarella)
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
2 pakjes Danerolles Pizza en Tomato (vers deeg en makkelijk)
1 eetlepel olijfolie
2 uien
2 teentjes knoflook
200 gram champignons
3 tomaten
1 gele paprika
100 gram achterham in plakjes
375 gram Mozzarella
1 bosje basilicum
Werkwijze:
Volg de instructies op het pakje Danerolles. De ui, champignons,
tomaten, paprika en de knoflook zeer klein snijden en vervolgens laten
bakken in wat olijfolie. Inmiddels zijn de pizzabodems klaar en kun je
de tomatensaus van het pakje over de pizzabodems uitstrijken.
Vervolgens het prutje over de pizza's verdelen. De mozzarella en
achterham en plakjes snijden, de basilicumblaadjes afplukken en dit
alles over de pizza's verdelen. De pizza's 20 minuten laten bakken. De
kaas moet wel smelten, maar mag niet erg bruin worden. Een aanrader
voor iedereen die weinig tijd heeft en toch iets lekkers op tafel wil
zetten. Serveer er een frisse salade bij. Eet smakelijk!
Bevat per pizza 380 kilocalorieën.
Cipolle al balsamico (uien in balsamico-azijn)
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
600 gram kleine, rode uien
5 a 10 blaadjes salie
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels balsamico azijn
2 eetlepels rode wijn
2 theelepels honing
peper en zout
Werkwijze:
De uien pellen en in de lengte halveren. De helften nogmaals halveren.
De blaadjes salie wassen en in kleine reepjes snijden. Olijfolie in de
koekenpan heet laten worden. Vervolgens de uien en salie er doorheen
roeren en circa 3 minuten laten fruiten. De balsamico azijn, rode wijn
en de honing door de uien roeren. Zout en peper erover en de pan
afdekken. Ongeveer 10 minuten laten smoren. Opdienen met ciabattabrood
en een frisse salade.
Bevat per portie 125 kilocalorieën.
Roergebakken kip met komkommer en lente-ui
(voor 2 personen)
Ingrediënten:
200 gram kipfilet
1 stukje komkommer van circa 12 cm
3 lente-uitjes
2 eetlepels olijfolie
1 knoflookteentje
1 eetlepel sojasaus
1 mespunt suiker
cayennepeper
Werkwijze:
Snijd de kipfilet in blokjes van circa 2 centimeter. Schil de
komkommer, snijd hem overlangs doormidden en schraap met een theelepel
de zaadjes eruit. Snijd de komkommerhelften in blokjes van 1 à 2
centimeter. Laat de komkommer in een zeef uitlekken. Snijd de
schoongemaakte lente-uitjes schuin in stukjes van circa 3 cm. Verhit de
olie in een wok of braadpan en roerbak de blokjes kip rondom
lichtbruin. Pers de knoflook erboven uit en voeg de lente-ui toe. Roer
de sojasaus met de suiker erdoor en voeg naar smaak cayennepeper toe.
Roer de komkommer erdoor en roerbak het geheel nog zo'n 5 minuten tot
de kip gaar is. Eet smakelijk! Per persoon 235 kilocalorieën.
Ingrediënten:
250 gram aardbeien
1 dl sinaasappelsap
0,5 liter magere yoghurt
4 rietjes
Werkwijze:
Was de aardbeien. Leg 4 mooie aardbeien apart. Verwijder de kroontjes
van de overige aardbeien. Doe de aardbeien met het sinaasappelsap in
een keukenmachine of blender. Pureer de aardbeien. Schenk de yoghurt
erbij en laat de machine even draaien. Schenk de shake in 4 glazen.
Steek een rietje in elk glas en leg een aardbei boven op de shake. Je
kunt in plaats van aardbeien ook perzik nemen.
Per portie 60 kilocalorieën.