Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het teentje knoflook doormidden en
wrijf de bodem en de zijkanten van een grote, ondiepe ovenschaal ermee
in. Snijd de aardappelen in dunne schijfjes en leg eenderde ervan in de
schaal. Strooi er wat kaas over en breng ze op smaak met zout en peper.
Giet een klein beetje bouillon over de aardappelen, zodat ze niet
verkleuren. Bouw de schotel verder op. Eindig met
geraspte kaas en giet de resterende bouillon erover. Strooi de
geraspte nootmuskaat erover. Bak het gerecht in 75 minuten á 90 minuten
in de oven tot de aardappelen gaar zijn en de randjes mooi bruin.
Ui is ook lekker in dit recept. Snijd een middelgrote ui in dunne ringen en leg deze op de kaas.
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Verwarm de olie, fruit
hierin de uien met de kerrie glazig. Strooi de bloem over de uien en
warm dit goed door. Giet er, onder goed roeren, gedeelten van de
bouillon bij. Kook de soep 30 minuten op een zacht vuur. Snijd uit het
brood 2 rondjes rooster ze. Verdeel de soep over 2 kommen. Leg de
geroosterde boterhammen erop en strooi de kaas erover. Zet de
soepkommen even onder de grill tot de kaas gekleurd is.
500 gram broccoli of andijvie
500 gram aardappelen of 2 zakjes Maggi puree voor stamppot
150 gram gorgonzola in kleine stukjes of 150 gram achterham in blokjes
100 gram gehakte walnoten
2 teentjes knoflook
Werkwijze:
Kook de aardappelen en broccoli (of andijvie) in circa 20 minuten
beetgaar. Of voor de aardappelen bereid de 2 zakjes Maggi puree zoals
aangegeven (géén klontje boter toevoegen!). Schep de broccoli/andijvie
met de gorgonzola, achterham, knoflook en noten door de puree. Zet de
puree
10 minuten in een hete oven om de kaas te laten smelten. Tip: om
de kaas gemakkelijk te kunnen snijden, leg je deze ongeveer 15 minuten
in de diepvries.
Breng 4 dl water met 1 dl droge witte wijn en een visbouillonblokje aan
de kook. Doe zodra de bouillon kookt de zalm erbij en laat dit zachtjes
6 minuten doorkoken. Kook intussen de broccoli roosjes in 3 á 4
minuten. De tomaten in plakjes snijden en door de olijfolie halen.
Koude variant als maaltijdsalade
Zalm uit de pan halen en laten afkoelen. Broccoli laten afkoelen.
Nadat beide zijn afgekoeld voorzichtig door elkaar mengen en opdienen
met de plakken tomaat. Hierover wat bieslook strooien. Eventueel ook
wat koude pasta erdoor doen.
Warme variant
Zalm uit de pan op het bord leggen en garneren met de broccoli en
tomaten. Over dit geheel wat bieslook strooien. Lekker met pasta.
De tomaten wassen en van elk een 'dekseltje' afsnijden en wel zo dat je
goed bij het binnenste van de tomaat kunt komen. Hol de tomaat uit met
een lepeltje. De tomaten op hun kop laten uitlekken. Het rundergehakt
bakken. De peterselie, ui en knoflook wassen en zeer fijn snijden. Dit
doe je vervolgens allemaal bij het rundergehakt, plus het vruchtvlees
van de tomaten. Ongeveer 5 minuten laten bakken.
De oven voorverwarmen. Roer daarna de paneermeel en de kaas er
doorheen. Vul de tomaten met het prutje. De tomaten in het midden van
de oven circa 20 minuten verwarmen tot de paneervulling mooi bruin
ziet. Bevat per 2 tomaten 220 kilocalorieën, exclusief aardappelen of
rijst.
Ingrediënten:
3 stelen prei
1 bakje champignons
100 gram gepaneerde kippenblokjes
1eetlepel olie
scheutje magere melk
2 sauslepels Honig groentesaus
1scheplepel ketjap
Werkwijze:
Snijd de prei en champignons in plakjes. Bak de kippenblokjes in de
koekenpan. Ondertussen roerbak je de prei en champignons in een
scheutje melk. Laat het prutje 10 minuten op een laag pitje roerbakken.
Daarna gaan de kippenblokjes ook in het prutje. Vervolgens de
groentesaus er aan toevoegen. Laat het geheel nog 5 minuten roerbakken.
Bevat per portie à 225 gram: 280 kilocalorieën, exclusief 125 gram gekookte aardappelen of rijst.
Ingrediënten:
3 uien
1 courgette (niet schillen)
1 aubergine (niet schillen)
2 tomaten
1 groene paprika
1 rode paprika
4 aardappels
300 gram kippenblokjes
3 tenen knoflook
4 eetlepels ketjap asin
3 eetlepels dille
zout en peper
Werkwijze:
Bak de uien en knoflook in een scheutje olijfolie. Voeg de
kippenblokjes toe. Daarna de zout, peper en dille toevoegen. 2 à 3
koppen water toevoegen. Snijd alles in kleine stukjes, inclusief de
aardappels. Voegde rest van de groente toe. Daar na de ketjap toevoegen
(naar smaak). Alles zachtjes doorkoken tot de aardappels gaar zijn, dan
is de rest ook gaar. Opdienen met een frisse salade. Bevat per portie
van 225 gram: 320 kilocalorieën. .
Lasagne Rapida (de snelle lasagne)
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
300 gram broccoli
16 velletjes lasagne
200 gram gekruide kipfilet
250 gram ricotta (kaassoort)
1eetlepel citroensap
1 bosje basilicum
4 eetlepels pijnboompitten
3 eetlepels parmezaanse kaas
zout en peper
Werkwijze:
Kook de broccoli beetgaar. De kipfilets in kleine stukjes hakken en
bakken in de koekenpan. De ricotta en citroensap in een kom doorroeren.
De basilicum klein snijden en er ook doorheen roeren. In de ovenschaal
begin je met een laagje kippenblokjes, daar overheen broccoli (kleine
stukjes), bedekken met lasagnevellen en bestrijken met het
ricottamengsel. Weer een laagje kippenblokjes enzovoort, tot alles
op is. Eindig met het ricottamengsel. Tot slot de pijnboompitten
en de kaas mengen en over de lasagne strooien. De lasagne in het midden
van de oven schuiven en circa 20 minuten laten verwarmen tot de
oppervlakte lichtbruin is. Bevat per portie à 250 gram: 410
kilocalorieën.
Pizza Margherita (met tomatensaus en Mozzarella)
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
2 pakjes Danerolles Pizza en Tomato (vers deeg en makkelijk)
1 eetlepel olijfolie
2 uien
2 teentjes knoflook
200 gram champignons
3 tomaten
1 gele paprika
100 gram achterham in plakjes
375 gram Mozzarella
1 bosje basilicum
Werkwijze:
Volg de instructies op het pakje Danerolles. De ui, champignons,
tomaten, paprika en de knoflook zeer klein snijden en vervolgens laten
bakken in wat olijfolie. Inmiddels zijn de pizzabodems klaar en kun je
de tomatensaus van het pakje over de pizzabodems uitstrijken.
Vervolgens het prutje over de pizza's verdelen. De mozzarella en
achterham en plakjes snijden, de basilicumblaadjes afplukken en dit
alles over de pizza's verdelen. De pizza's 20 minuten laten bakken. De
kaas moet wel smelten, maar mag niet erg bruin worden. Een aanrader
voor iedereen die weinig tijd heeft en toch iets lekkers op tafel wil
zetten. Serveer er een frisse salade bij. Eet smakelijk!
Bevat per pizza 380 kilocalorieën.
Cipolle al balsamico (uien in balsamico-azijn)
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
600 gram kleine, rode uien
5 a 10 blaadjes salie
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels balsamico azijn
2 eetlepels rode wijn
2 theelepels honing
peper en zout
Werkwijze:
De uien pellen en in de lengte halveren. De helften nogmaals halveren.
De blaadjes salie wassen en in kleine reepjes snijden. Olijfolie in de
koekenpan heet laten worden. Vervolgens de uien en salie er doorheen
roeren en circa 3 minuten laten fruiten. De balsamico azijn, rode wijn
en de honing door de uien roeren. Zout en peper erover en de pan
afdekken. Ongeveer 10 minuten laten smoren. Opdienen met ciabattabrood
en een frisse salade.
Bevat per portie 125 kilocalorieën.
Roergebakken kip met komkommer en lente-ui
(voor 2 personen)
Ingrediënten:
200 gram kipfilet
1 stukje komkommer van circa 12 cm
3 lente-uitjes
2 eetlepels olijfolie
1 knoflookteentje
1 eetlepel sojasaus
1 mespunt suiker
cayennepeper
Werkwijze:
Snijd de kipfilet in blokjes van circa 2 centimeter. Schil de
komkommer, snijd hem overlangs doormidden en schraap met een theelepel
de zaadjes eruit. Snijd de komkommerhelften in blokjes van 1 à 2
centimeter. Laat de komkommer in een zeef uitlekken. Snijd de
schoongemaakte lente-uitjes schuin in stukjes van circa 3 cm. Verhit de
olie in een wok of braadpan en roerbak de blokjes kip rondom
lichtbruin. Pers de knoflook erboven uit en voeg de lente-ui toe. Roer
de sojasaus met de suiker erdoor en voeg naar smaak cayennepeper toe.
Roer de komkommer erdoor en roerbak het geheel nog zo'n 5 minuten tot
de kip gaar is. Eet smakelijk! Per persoon 235 kilocalorieën.
Ingrediënten:
250 gram aardbeien
1 dl sinaasappelsap
0,5 liter magere yoghurt
4 rietjes
Werkwijze:
Was de aardbeien. Leg 4 mooie aardbeien apart. Verwijder de kroontjes
van de overige aardbeien. Doe de aardbeien met het sinaasappelsap in
een keukenmachine of blender. Pureer de aardbeien. Schenk de yoghurt
erbij en laat de machine even draaien. Schenk de shake in 4 glazen.
Steek een rietje in elk glas en leg een aardbei boven op de shake. Je
kunt in plaats van aardbeien ook perzik nemen.
Per portie 60 kilocalorieën.
Ingrediënten:
200 gram mager rundergehakt
2 kleine paprika's
2 grote vleestomaten
200 gram champignons
1 kleine ui
2 theelepels goulashkruiden
1 teentje knoflook
zout en peper naar smaak
Werkwijze:
Het kapje van de paprika's en vleestomaten afsnijden en deze leegmaken.
Champignons zeer fijn hakken, knoflook uitpersen of fijn snijden, ui
snipperen. In een schaal de rundergehakt mengen met de fijngesneden
champignons, knoflook en ui. Kruiden toevoegen, goed doorkneden tot een
massa. De paprika's en vleestomaten vullen met het gehaktmengsel en in
een ovenvaste schaal zetten.
Attentie: de paprika's en tomaten mogen niet de zijkant van de
schaal raken in verband met het verbranden. Serveer bij dit gerecht een
lekkere frisse salade en rijst of aardappelpuree.
Ovenwarmte circa 190 graden. Oventijd 20 à 30 minuten.
Per portie 310 kilocalorieën.
Ingrediënten:
150 gram dunne plakjes gerookte kipfilet (brood beleg)
150 gram witlof
1dunne stengel bleekselderij
Maggi
1 blikje mandarijntjes (175 gram)
75 gram witte druiven
4 eetlepels Yofresh
1eetlepel citroensap
1 ui
peper
Werkwijze:
Snijd de groente en druiven in dunne plakjes, laat de mandarijntjes in
de zeef uitlekken. Doe vervolgens alles in een schaal. Roer de Yofresh,
het citroensap en de ui door elkaar. De dressing door de salade mixen.
Bevat per portie 165 kilocalorieën, exclusief gekookte aardappelen of
rijst.
Ingrediënten:
2 stronken witlof
1 blikje ananas op eigen sap
75 gram gerookte kip
1sjalotje
Yofresh
paprika- en kerriepoeder
Werkwijze:
Snijd de witlof erg fijn en voeg de ananas en de gerookte kip
(fijngesneden) toe. Voeg het gesnipperde sjalotje toe. Maak dit aan met
een beetje Yofresh en wat kerrie- en paprikapoeder.
Per portie 140 kilocalorieën
Ingrediënten:
150 gram rode kool
1/2 sinaasappel
1 eetlepel rozijnen
2 eetlepels rode port of rode wijn
1/2 eetlepel olie
1 theelepel kaneel
1 mespunt kruidnagelpoeder
Werkwijze:
Week de rozijnen in water. Rasp de kool op een grove rasp. Schil en
ontpit de sinaasappel, snijd het vlees in partjes. Klop de olie, de
port, een mespunt kruidnagelpoeder en de kaneel door elkaar. Giet de
dressing over de rode kool en schep alles goed door elkaar. Garneer de
salade met de partjes sinaasappel en de rozijnen.
Per portie 140 kilocalorieën.
Ingrediënten:
1 knolselderij (400 gram)
2 eetlepels citroensap
1 ui
1 bosje peterselie
500 gram rundergehakt
4 eetlepels zonnebloemolie
zout
1 eetlepel honing
mespuntje gemalen nootmuskaat
1/2 theelepel kaneelpoeder
1kilo geschilde aardappelen
3 eetlepels geschaafde amandelen
Werkwijze:
Verwijderde wortels van de knolselderij, schil de selderij en snijd
deze in smalle reepjes. Besprenkel ze met citroensap. Pel de ui en
snipper deze. Hak de peterselie fijn. Verwarm de oven voor op 200
graden. Rul het gehakt, voeg zout, selderijreepjes, ui, de helft van de
peterselie, honing, nootmuskaat,
saffraanpoeder en de helft van het kaneelpoeder toe. Roerbak dit nog 3 minuten en doe daarna nog 5
minuten de deksel op de pan om het gerecht goed door te warmen.
Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 15 minuten gaar. Giet ze
af en pureer ze met 2 eetlepels olie, de rest van de peterselie en
kaneelpoeder. Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal, verdeel de
puree erover
en strooi de geschaafde amandelen erover. Zet het gerecht in het
midden van de oven totdat de bovenkant goudbruin is. Lekker met een
tomatensalade. Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten.
Bevat per portie 280 kilocalorieën.
Boemboe Bali (mild Indonesisch gerecht)
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
1 braadkip of 8 drumsticks
2 uien
4 teentjes knoflook
1 Spaanse peper of 2 à 3 theelepels sambal oelek
2 theelepels laos
1theelepel tamarine
1 theelepel trassi
1 eetlepel suiker
ketjap manis olie om te bakken
Werkwijze:
Snijd de braadkip in kleine stukken. Snipper de ui en de knoflook,
snijd de peper open, verwijder de zaad lijsten en snijd deze in kleine
stukjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de uien,
knoflook en de peper. Voeg de kruiden toe, laat even meebraden en doe
er de stukken kip bij. Voeg -zodra de kipdelen een kleurtje hebben -
zout, ketjap, suiker en een beetje water toe en laat in circa 1 uur
gaar smoren.
Per portie 305 kilocalorieën.
Ingrediënten:
150 gram biefstuk
4 grote tomaten
peper en zout
oregano
knoflookpoeder
Werkwijze:
Bak de biefstuk met een scheutje olie (in de koekenpan) met wat peper
en zout. Biefstuk op een bord leggen. Zonder de pan schoon te maken de
plakken tomaat snel om en om bakken met wat peper, zout en kruiden.
Serveer de gebakken tomaten bij de biefstuk.
Per portie 190 kilocalorieën.
Ingrediënten:
350 gram pandanrijst
200 gram kabeljauw in stukjes
1 pakje Honing currysaus
2 dl water
1lepel olie
1kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 rode paprika, in blokjes
200 gram peultjes
eventueel wat fijngehakte koriander
Werkwijze:
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in
een wok en roerbak de ui, knoflook, paprika en peultjes zo'n 5 minuten
op matig hoog vuur. Voeg het zakje currysaus en het water toe. Voeg de
vis toe en laat deze goed warm worden. Serveer de rijst met de vis in
curry.
Per persoon 210 kilocalorieën.