Binnen het bedrijfsleven neemt Augmented Reality een steeds grotere rol in. Van training op de werkvloer tot virtuele winkels met AR producten in het winkelmandje. Hoewel AR games heel leuk zijn voor een specifieke doelgroep zijn er veel meer mogelijkheden om Augmented Reality in te zetten binnen het bedrijfsleven.
De komende jaren zal AR in alle aspecten van het bedrijf doorsijpelen, wat zal leiden tot efficiënter werken, een hogere productiviteit, meer verkopen en betere bedrijfsresultaten. En het beste is, je hoeft er als ondernemer niet op te wachten, zowel de hardware als software om dit te realiseren is reeds voorhanden.
De hardware
Er zijn verschillende soorten hardware die gebruikt kunnen worden voor Augmented Reality toepassingen, dit zijn momenteel de meest gebruikte hardware oplossingen.
1. Smartphones en tablets
Het is moeilijk voor te stellen dat de eerste iPhone slechts tien jaar geleden op de markt verscheen, de eerste iPad dateert uit 2010. Nu loopt iedereen rond met een draagbare touch screen computer. De combinatie van portabiliteit, processorkracht en ingebouwde camera maakt deze apparaten ideaal voor AR toepassingen.
2. Smart brillen
Google had enkele jaren geleden geen succes met de Google Glass, de eerste AR smartbril voor consumenten. Het concept was goed, maar de doelgroep niet. Voor Smart Glasses met AR is de industrie de meest geschikte sector op dit moment, niet de eindconsument. Op de bedrijfsvloer speelt de factor privacy een stuk minder, en een smart bril laat de werknemer handsfree werken. Bedrijven als de Osterhout Design Group spelen handig in op deze markt.
3. MR headsets
De “slimme contactlenzen” laten nog even op zich wachten, voorlopig moeten we het stellen met MR headsets zoals de Hololens van Microsoft. Dit zijn draagbare computers die niet alleen informatie kunnen projecteren, ze werken in een volledige driedimensionale omgeving. Momenteel worden de eerste stappen gezet in Mixed Reality toepassingen voor professionals, de toekomst ziet er veelbelovend uit.
Augmented Reality toepassingen
Van de werkvloer tot in de showroom, AR technologie is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Hier zijn een aantal interessante implementaties van AR diensten:
Volle winkelschappen
In Japan zijn er al jarenlang virtuele winkel automaten op tram stations. Je ziet een interactieve poster van een supermarkt schap met producten. Je scant een pakje boter, een stuk kaas en een doosje eieren. Wanneer je thuis aankomt staat er een doosje op de stoep. Met AR is dit concept nog verder uit te breiden. Een winkel wordt een virtuele showroom met producten die je ter plekke kunt bekijken.
Auto showroom
Een boodschappenmandje vullen met AR afbeeldingen is praktisch, maar niet echt spectaculair. Een auto in de showroom bekijken voordat deze gemaakt is trekt wel bezoekers. Dit gebeurt steeds vaker bij auto dealers die aankomende modellen presenteren in hun showroom. Met een eenvoudige Cardboard houder kun je in de bestuurdersstoel stappen van een nieuw model om zo het interieur eens goed te bekijken. Met een headset zoals de Hololens kun je om een complete auto lopen die in de showroom lijkt te staan maar in feite een 3D model is. Zo bied je klanten een meerwaarde, en een reden om de dealer te bezoeken.
Kopen op maat
Een bijkomend voordeel van virtuele producten is de mogelijkheid een oneindig aantal variaties te tonen zonder kostbare winkelruimte te verspillen. Met een virtuele passpiegel kan de klant een virtuele jurk passen. Staat rood je toch niet zo mooi? Verander dan de kleur direct naar blauw, of groen, of geel… Je hoeft niet steeds van jurkje te wisselen in het pashokje. Hoewel dit soort AR toepassingen vooral gericht lijkt te zijn op een jonger publiek, blijken juist oudere klanten dit soort mogelijkheden het meest te waarderen.
Klanten jagen
We kennen ondertussen allemaal Pokémon GO, de AR app die gamers over de hele wereld op de been bracht. Niet iedereen weet dat het spel uit de Nintendo stal gebaseerd is op “Ingress”, een locatie gebaseerd spel van Niantic. Naast het feit dat het Pokémon spel al meer dan 1 miljard dollar aan inkomsten heeft gerealiseerd (het spel is gratis te downloaden) maken winkeliers er handig gebruik van door “Pokéstops” naar hun locaties te brengen en zo nieuwe klanten aan te trekken. Hieruit zijn al diverse nieuwe apps ontstaan waarbij mensen kunnen jagen op virtuele coupons voor bijvoorbeeld een gratis pizza en andere promotionele acties.
Remote ondersteuning
Wanneer een helpdesk gebeld wordt door een klant kan het via de telefoon lastig zijn om het probleem te visualiseren. Met een Skype gesprek wordt het al een stuk eenvoudiger. Microsoft is eigenaar van Skype, het is dus niet verbazingwekkend dat ze voor de Hololens headset ook een speciale Skype versie hebben ontwikkeld. Ditmaal gaat de dienst verder, de helpdesk medewerker kan bijvoorbeeld de onderdelen van een gootsteen afvoer per object aanwijzen, of live een tekening maken. Zo kan een IKEA medewerker precies aangeven welke schroef in welk gaatje moet komen. Voor de meeste consumenten zullen hier voorlopig smartphones en tablets voor gebruikt worden, binnen de industriële sector zien we steeds vaker Smart Glasses op de werkvloer.
Personeel instructie
De “remote ondersteuning” gaat nog verder binnen de professionele wereld, zelfs astronauten hebben al reparaties verricht met behulp van de Hololens, terwijl een specialist op aarde meekijkt en instructies geeft. Ook dichter bij huis, of beter gezegd op de werkplek kunnen werknemers baat hebben bij AR instructie. Live met behulp van een instructeur, of zelfstandig met een interactieve handleiding voor het personeel. Hierbij worden vaak “slimme” brillen gebruikt, zo heeft de werknemer beide handen vrij om taken uit te voeren. Met beeldherkenning kan er een duidelijke instructie over het normale gezichtsveld worden weergegeven, de software kan bijvoorbeeld een onderdeel van een afvoerbuis herkennen en daar een markering op maken. Dit soort instructie maakt werkzaamheden veel efficiënter dan met een papieren handleiding.
Augmented Reality van de werkvloer tot aan de directie
In alle lagen van een organisatie kan AR worden toegepast om bedrijfsprocessen te verbeteren. Bij elke toepassing moet worden bepaald of het echt voordeel biedt, het moet nooit een gimmick zijn, een high tech speeltje die een eenvoudige handeling nodeloos ingewikkeld maakt. Daarom is het begrijpelijk dat niet elke ondernemer zich blindelings op deze nieuwe technologie stort. Maar het verkennen van de markt is absoluut essentieel, AR is geen gimmick meer, maar een effectief middel om bedrijven beter te laten functioneren.
Augmented Reality is dé trend voor 2017, steeds meer bedrijven laten AR applicaties maken voor verschillende toepassingen en doelgroepen. Hoe kun je AR apps laten maken, wat zijn de kosten en welke meerwaarde biedt het voor een organisatie? Laten we de ontwikkeling van Augmented Reality apps eens nader bekijken.
Toepassing of technologie?
Je kunt uitgaan van de hardware zoals een smartphone of een slimme bril, het is beter om naar de toepassing te kijken en daar de juiste hardware bij te kiezen.
Wanneer je bijvoorbeeld iemand aan de lopende band gebruik wilt laten maken van Augmented Reality kun je beter AR apps laten maken voor Smart Glasses waarmee handsfree werken mogelijk is, terwijl voor andere toepassingen waar meerdere personen moet meekijken tablets meer geschikt zijn.
Denk bijvoorbeeld aan artsen in het ziekenhuis die met elkaar communiceren en daarbij AR content gebruiken. Ga altijd uit van de toepassing en kies daar de hardware bij die er het meest voor geschikt is.
AR apps ontwikkelen voor mobiele toestellen
Gelukkig hoef je als app ontwikkelaar niet het wiel opnieuw uit te vinden. Met frameworks zoals ARKit van Apple en ARCore van Google kun je snel AR applicaties maken. Uiteraard heb je nog steeds goede ontwikkelaars nodig, maar de juiste tools zijn reeds beschikbaar. In combinatie met bestaande SDK’s en plug-ins wordt de doorlooptijd bij AR apps laten maken korter, en daarmee vaak ook de kosten voor Augmented Reality applicaties.
AR ontwikkelaar vinden
Ben je specifiek op zoek naar een goede AR developer? Neem dan contact op voor meer informatie. AR Experts heeft een team aan ontwikkelaars beschikbaar dat een professionele AR app kan bouwen voor verschillende toepassingen. Contact opnemen kan vrijblijvend, zodat u eens met een AR ontwikkelaar kunt sparren over de mogelijkheden voor uw AR applicatie!
Doelgroep voor Augmented Reality
Met AR apps laten maken is niet alleen de toepassing van belang, de doelgroep speelt uiteraard ook een rol. De eindconsument houdt van visuele prikkels en van interactieve spellen, binnen de industrie gaat het juist om efficiëntie en de verhoging van de productiviteit.
Met dezelfde hardware kun je alle doelgroepen bedienen zolang je rekening houdt met de specifieke wensen en vereisten voor elke doelgroep. Je moet je altijd de vraag stellen; voor wie is deze applicatie bedoeld? Zo kun je precies de juiste app maken voor de gebruiker, zonder overbodige en vaak verwarrende opties.
Kosten voor een mobiele app
Een AR app laten maken is in de regel niet goedkoop, toch zijn er grote verschillen. Wanneer je kunt voortbouwen op bestaande tools kan de ontwikkeling snel en betaalbaar verlopen. Wanneer het echte custom oplossingen betreft, bijvoorbeeld voor gebruik binnen een bedrijf, kunnen de kosten hoog oplopen.
Ook daarbij is het vaak de verbetering van bedrijfsprocessen en het besparen van kosten wat Augmented Reality app ontwikkeling beslist de moeite waard maakt.
Er is volop software en hardware voor de ontwikkeling van AR applicaties, neem contact op met een gespecialiseerde ontwikkelaar voor meer informatie.
ARCore VS ARKit; Google en Apple strijden over Augmented Reality
In juni 2017 kwam Apple met ARKit, een framework om de ontwikkeling van Augmented Reality applicaties voor het mobiele iOS 11 systeem eenvoudiger te maken. Daarmee was Apple zeker niet de eerste met AR voor mobiele apparaten, het veroorzaakte wel een opschudding binnen de industrie. Waar bedrijven als Google en Microsoft vochten om een been, ging Apple ermee heen… of toch niet? Eind augustus lanceerde Google hun eigen ARCore platform, een soortgelijke ontwikkeltool maar dan voor Android toestellen. Wat zijn de overeenkomsten, wat zijn de verschillen en wat betekent dit voor Augmented Reality in het algemeen?
Wat is ARKit?
ARKit is een framework dat het eenvoudiger maakt voor ontwikkelaars van iOS applicaties om Augmented Reality in hun software te verwerken. Het is een softwarematige oplossing die gebruikt maakt van de beschikbare hardware in iPhones en iPads om virtuele objecten in de wereld om je heen te plaatsen op een overtuigende wijze. Denk aan de zwevende Pokémon karakters of de AH Dino’s die met ARKit veel beter op hun plaats blijven staan. Hoewel de iPhone 8 een dieptesensor heeft om AR beter in de ruimte te positioneren, is ARKit ook te gebruiken op oudere toestellen. Het framework maakt standaard onderdeel uit van iOS 11, waardoor je met enkele generaties iPhones en iPads van de nieuwe mogelijkheden gebruik kunt maken.
De hotdog test
Augmented Reality op mobiele toestellen is niet nieuw, zo kon Layar al in 2009 informatie over het camerabeeld plaatsen. Snapchat laat smartphone gebruikers de laatste tijd steeds vaker kennismaken met AR toepassingen zonder het echt te benoemen. Eerst met de gezichtsfilters, toen met de Lenses waarmee je objecten over live beeld kunt plaatsen. Het was de hotdog van Snapchat die de eerste AR superster werd. Om een idee te krijgen van de beperkingen in standaard Augmented Reality kun je zelf een test uitvoeren: Plaats de Snapchat hotdog op de tafel, bijvoorbeeld op een bierviltje. Loop dan langzaam naar achteren, je ziet dat de hotdog steeds verder van het viltje zal afwijken. Dat is een beperking van standaard AR, met ARKit en ARCore zal deze tracking veel nauwkeuriger worden.
Van Tango naar ARCore
Project Tango begon als een project binnen Google met als voornaamste doel de positie van een mobiel apparaat zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Dat klinkt wellicht niet zo spannend, en daarom heb je er wellicht niet eerder van gehoord. Je kunt met een Tango apparaat een flinke wandeling maken bij jou in de buurt, het toestel zal dan met een ongeëvenaarde precisie jouw tocht registreren. Tango kan niet alleen diepte scannen, maar ook muren en voorwerpen herkennen. Als praktische toepassing zou je in een museum rond kunnen lopen waarbij de inrichting aangevuld wordt met informatie over de schilderijen, zelfs de inrichting kan compleet veranderd worden.
Om deze tracking mogelijk te maken heb je een mobiel apparaat nodig op basis van Android en een speciale diepte scanner. Als je bekend met de Kinect camera voor de Microsoft Xbox zal dit bekend voorkomen, Tango werd ook deels door mensen ontwikkeld die voorheen voor Microsoft hebben gewerkt. De camera maakt gebruikt van SLAM, ofwel Simultaneous Location And Mapping, de hardware en software kan realtime de omgeving scannen en vastleggen. Je zou dus een virtuele bank in de huiskamer kunnen plaatsen, een virtuele koelkast in de keuken en een virtueel nachtkastje in de slaapkamer. Je kunt vervolgens door het hele huis kunnen lopen en de objecten blijven perfect op hun plaats, ook wanneer je ze niet meer kunt zien.
Waarom Tango geen succes werd
Hoewel de technologie van Tango zeer indrukwekkend is zijn er enkele redenen te bedenken waarom niet iedereen met een Tango toestel rondloopt. Ten eerste zijn er slechts twee toestellen op de markt die uitgerust zijn met de Tango hardware en software; de Lenovo Phab 2 Pro en de Asus ZenFone AR. Helaas zijn deze toestellen niet echt bijzonder op de Tango functionaliteit na. Daarnaast werd Tango vooral onder de aandacht gebracht vanwege de positiebepaling, wat niet echt een “sexy” toepassing is, maar vooral een technische eigenschap. Een Android ontwikkelaar maakte de grap dat Google in feite gewoon de Development Kit voor Tango heeft hernoemd naar ARCore, en de code voor diepte registratie heeft gewist. Dat geeft aan hoe belangrijk de Tango ontwikkeling is geweest voor het “nieuwe” product ARCore.
Fragmentatie van toestellen
Met de introductie van ARCore werd tevens aangekondigd dat het Tango merk met pensioen gaat, de huidige toestellen worden voortaan als “geschikt voor ARCore” aangemerkt. Daarmee zal er ook een splitsing komen tussen toestellen met de dieptescanner zoals de ZenFone AR en de toestellen zonder dieptescanner zoals de Galaxy S8. Voor Apple geldt overigens hetzelfde, alleen de nieuwe iPhone 8 is uitgerust met een speciale Infrarood scanner, de iPhone 7 heeft een dubbele camera, en bijvoorbeeld de iPhone SE heeft alleen een normale fotocamera. Toch zullen al deze toestellen werken met ARKit op basis van iOS 11.
Google Daydream
De Asus ZenFone heeft naast Tango ook de mogelijkheid om Daydream te gebruiken, het Virtual Reality platform van Google. Na Google Cardboard wilde het bedrijf een meer hoogwaardige, mobiele VR ervaring ontwikkelen in navolging van de Gear VR van Samsung. Ook hier is hetzelfde probleem als bij Tango aanwezig, er zijn te weinig toestellen die de juiste hardware aan boord hebben om het systeem te ondersteunen. Naast de Pixel smartphones van Google is er nu de ZenFone AR, en de Samsung Galaxy 8 toestellen zijn ondertussen ook gecertificeerd voor Daydream. Hoewel het een VR systeem betreft, is de hardware in deze toestellen ook geoptimaliseerd voor diverse processen waar ARCore gebruik van zal maken. Dat is ook de reden dat ARCore voorlopig alleen beschikbaar is voor de Pixel en Galaxy 8 toestellen.
Wat is ARCore?
Als je de beschrijving van ARKit leest, maar dan van “iOS” steeds “Android” maakt, en “Apple” leest als “Google”, dan ben je goed op weg ARCore te doorzien. Dat betekent overigens niet dat Google achter de feiten aanloopt. Integendeel, de ontwikkeling van Tango en Daydream heeft de basis gelegd voor het meer eenvoudige en toegankelijk ARCore systeem. In principe draait het om deze drie methodes:
Optische kalibratie: ARCore maakt gebruik van de smartphone camera om de omgeving te analyseren. De software kan objecten herkennen en volgen.
Inertial Measurement Unit: Dit is een geavanceerde manier om de positie en richting van een voorwerp te bepalen, in dit geval de positie en rotatie van de smartphone. In combinatie met de optische kalibratie kan de software heel nauwkeurig de positie van het apparaat ten opzichte van de omgeving bepalen.
Belichting: Wanneer je in een donkere ruimte op jouw smartphone kijkt zal het scherm standaard van helderheid veranderen. Smartphones kunnen op basis van de camera namelijk een lichtmeting uitvoeren. Dat is ook bij ARCore een basisvereiste, een object zal dynamisch belicht worden waarmee het object echt deel uit lijkt te maken van de ruimte.
Dit zijn dezelfde methodes die ARKit toepast bij de tracking voor Apple apparaten. ARCore profiteert wel van de praktijkervaring met Tango en Daydream, met name de grote ruimtes die Tango kan onthouden. Als ARKit alleen rekening houdt met het zichtbare beeld, en ARCore ook de reeds bestaande informatie opslaat kan de Google software een superieure ervaring bieden. Vooralsnog mogen we veronderstellen dat ARCore en ARKit gelijkwaardig zijn, met als voordeel voor Apple dat ze meer controle hebben over de hardware omdat zij zowel het besturingssysteem als de toestellen in eigen huis ontwikkelen.
Augmented Reality of Mixed Reality?
Bij Augmented Reality wordt er een digitale laag over de wereld om je heen gelegd, zoals een navigatiesysteem of een tekstbericht die in je ooghoek verschijnt met een AR bril. Bij Mixed Reality wordt het virtuele beeld heel nauwkeurig in de ruimte geplaatst met een absolute positie. ARCore moet dit op basis van standaard mobiele hardware bepalen, de Microsoft HoloLens heeft hier wel de nodige hardware voor aan boord. In tegenstelling tot een ondoorzichtig smartphone scherm met live videobeeld, kun je met de HoloLens headset door een glazen vizier kijken waarbij er voor je ogen 3D hologrammen worden geprojecteerd. De ARCore en ARKit technologie bevinden zich ergens tussen AR en MR in wat betreft de ervaringen die mogelijk zijn.
Wat kun je met deze Augmented Reality?
ARCore is zo nieuw dat er zelfs geen logo beschikbaar was tijdens de onthulling. Google wil blijkbaar Apple de wind uit de zeilen nemen voor de officiële presentatie van de nieuwe iPhone. Er zijn dus ook nog weinig demo applicaties beschikbaar. Laten we daarom enkele ARKit filmpjes op basis van Apple producten noemen, de functionaliteit is grotendeels gelijk aan ARCore:
Boetseren in 3D
Ben je op zoek naar je vrienden op een festivalterrein? Je kunt de locatie delen en een pijl verschijnt op de locatie waar jouw vrienden staan.
Virtueel meetlint
Je kunt zeer nauwkeurig objecten meten zonder duimstok of meetlint. Er wordt zelfs rekening gehouden met perspectief, en horizontale of verticale vlakken.
The Walking dead
Zombies jagen met de karakters uit The Walking Dead, voor de mensen die Pokémon toch meer iets voor kinderen vinden.
IKEA meubels testen
Wat dacht je van dit 3D spel bij jou thuis op tafel? Je kunt om het level heen lopen en jouw spelkarakter sturen.
Giphy World
Geef jouw babysitter tips met GIF animaties in de ruimte, je kunt ook de kinderen instructies geven of jouw partner eraan herinneren de vuilnis buiten te zetten.
De consument is de grote winnaar
Met ARCore als opvolger van Tango, en ARKit als de voornaamste nieuwe toevoeging van iOS 11, wordt Augmented Reality het nieuwe paradepaardje voor mobiele technologie. We worden als consumenten niet langer enthousiast van een camera met extra Megapixels, de vernieuwingen in mobiele apparaten zijn ver te zoeken. Nu ARCore en ARKit naar voren worden geschoven zullen de apps ongetwijfeld volgen, en de consument zal hiervan profiteren. Ook Facebook heeft reeds bekend gemaakt nieuwe diensten voor AR te ontwikkelen, terwijl ze voorheen alleen aandacht hadden voor Virtual Reality. Het is de vraag hoe Microsoft gaat reageren, de unieke mogelijkheden van de HoloLens Mixed Reality headset worden stuk voor stuk gekopieerd door de concurrentie. Dat geldt overigens ook voor Snapchat, die hun innovatieve Augmented Reality mogelijkheden zien verschijnen bij concurrenten als Facebook. We mogen ook de startups niet vergeten, we wachten bijvoorbeeld nog steeds op de baanbrekende technologie van Magic Leap. Als het miljardenbedrijf van Rony Abovitz niet snel met een product op de proppen komt verliezen ze al hun geloofwaardigheid. Ondertussen wordt Kickstarter overspoeld met AR brillen en houders, terwijl er steeds meer Chinese bedrijven hun eerste stappen op de westerse markt zetten.
Content is King
Uiteindelijk zal het niet ARCore zijn die voor de doorbraak zorgt, ook niet een dieptesensor op een smartphone of een scherm in een slimme bril. Het zal een kwestie zijn van toepassingen, wie bedenkt de “killer app”? Is een smartphone ontgrendelen met je gezicht voldoende, of wacht de wereld op een revolutionaire IKEA app? Binnen de industrie worden AR brillen zoals die van Vuzix en ODG steeds vaker gebruikt, na de Rift en Vive Virtual Reality headsets komen er nu steeds meer betaalbare VR producten op de markt. Nu gaan we zien of er een AR applicatie is waar het grote publiek massaal voor overstag gaat. Pokémon GO Versie 2 misschien?
Augmented Reality is geen toekomstmuziek meer, het is vandaag al realiteit.
Apple hoeft niet veel persberichten op te stellen, de pers zorgt er zelf voor dat ze hun websites vullen met geruchten over nieuwe iPhones, Macs en andere gadgets van het bekende Amerikaanse merk. Hoe dichter we bij de onthulling van de nieuwe iPhone komen, hoe sterker de geruchten worden. Voor mensen die meer interesse hebben in Augmented Reality dan in Apple is 2017 toch hét jaar om dit bedrijf in de gaten te houden. Dit najaar zal de nieuwe iPhone uitkomen met ARKit, het Augmented Reality systeem van Apple. Laten we de zin van de onzin proberen te scheiden en de voornaamste geruchten wat nader bekijken.
Met dank aan HomeKit
HomeKit is het nieuwe Apple platform om jouw hele huis te bedienen zoals de verlichting, verwarming en televisie. Toen software ontwikkelaars de code in handen kregen bleken er diverse verwijzingen in te zitten naar de aanstaande iPhone, waaronder een afbeelding van de nieuwe vormgeving. Deze keer kwam de informatie dus van binnenuit, vaak lekt informatie via fabrieken in China of via fabrikanten van hoesjes. De website Gizmodo vond ooit in 2010 een prototype van de iPhone 4 in een kroeg. Met alle informatie die we nu hebben kan er al een Frankenstein iPhone worden samengesteld.
Hoe gaat nieuwe iPhone eruit zien?
Waarschijnlijk zullen de randen (grotendeels) gaan verdwijnen waaronder ook de Touch ID knop, alleen bovenin het scherm zal er een klein stukje het scherm overlappen. Hoewel er een patent bestaat voor een gebogen scherm is het niet waarschijnlijk dat we die op de nieuwe iPhone zullen aantreffen, tenminste niet meer dan het scherm op de iPhone 7. Wel zal het eindelijk een OLED display zijn. De cameras voor en achter zullen beide van hoge kwaliteit zijn, met als voornaamste toevoeging een Infrarood zender waarmee de smartphone ook in het donker informatie kan waarnemen. Het wordt ook mogelijk diepte te herkennen om gezichten zo nauwkeurig te scannen. Dat is belangrijk, want de Touch ID knop om de telefoon te ontgrendelen zal wellicht vervangen worden door gezichtsherkenning. Ook voor Augmented Reality is dit een belangrijke toevoeging. De processor wordt weer sneller, je kunt draadloos opladen en de waterdichte behuizing zal waarschijnlijk een stukje verbeterd worden. Naast de versie van 5,8 inch met OLED scherm zullen er ook twee andere versies verschijnen met een standaard beeldscherm.
Voorop lopen, of achter de meute aan?
Apple is niet altijd de eerste met nieuwe technologie, al weten ze die schijn wel te wekken. Soms is Apple daar iets eerlijker over, zoals onlangs Tim Cook aangaf dat de nieuwe thuisassistent niet geheel nieuw is. We kennen immers als de slimme kastjes van Amazon en Google. Wel gaf hij aan dat ze de beste willen zijn. Hoewel je daar je vraagtekens bij kunt zetten, lijken ze wel te wachten tot de tijd rijp is om een functie toe te voegen. De vingerafdruk scanner die Apple in 2013 lanceerde werd in 2011 al door HTC gebruikt, met mobiele betalingen was Google al ruim drie jaar eerder, Sony maakte in 2013 al smartphones die waterdicht waren. Soms lopen ze wel voorop, Zoals de eerste AI assistent op een smartphone in 2011, de App Store in 2008 (waar Steve Jobs eigenlijk tegen was) en een drukgevoelig scherm in de Apple Watch sinds april 2015. Het heeft ook te maken met schaalgrootte, Apple verkoopt zoveel iPhones dat er niet eerder een fabriek was die aan de vraag naar OLED schermen kon voldoen in die aantallen.
Vroeger of later, de timing van Apple is bijna altijd goed. De iPhone en iPad kwamen op het juiste moment uit, de Apple Watch kwam vrij laat ten tonele maar is zonder twijfel de meest verkochte smartwatch, en vier jaar na Google Glass komt Apple met ARKit, een platform voor Augmented Reality. Het succes van het spelletje Pokémon GO heeft waarschijnlijk een rol gespeeld, en het lijkt een opstapje naar Smart Glasses voor het tijdperk na de smartphone te zijn.
Wat doet de concurrentie?
Als we naar de voornaamste concurrenten kijken begint Facebook de focus te verleggen van VR naar AR, maar ze maken hier zelf (nog) geen hardware voor. Google heeft Tango, een systeem dat in theorie beter is dan ARKit, maar er zijn te weinig toestellen die het ondersteunen, en Microsoft lijkt de eerste generatie HoloLens uit te faseren. Met de introductie van de nieuwe iPhone zal iOS 11 met ARKit ook beschikbaar komen voor een aantal oudere toestellen, daarmee zal Apple in één klap Augmented Reality naar het grote publiek brengen. Soms ben je te vroeg, soms ben je te laat, het lijkt dat Apple deze keer (weer) precies op tijd het strijdtoneel betreedt.
Je kunt de wereld gaan verkennen door je wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan, je kunt ook een wereldbol ronddraaien om alle landen te bekijken. Met Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality kun je niet alleen de wereld in beeld brengen, je kunt er ook informatie aan toevoegen. Met AR, VR en MR oplossingen wordt iedereen een ware Phileas Fogg, je hebt niet eens 80 dagen nodig om de wereld rond te reizen.
Wat is Augmented Reality (AR)? Bij Augmented Reality wordt er een (platte) laag over het gezichtsveld geplaatst. Je kunt de werkelijkheid nog steeds zien, deze wordt aangevuld met nieuwe informatie.
Wat is Virtual Reality (VR)? Bij Virtual Reality zie je een compleet andere wereld, de werkelijkheid is niet meer te zien. Je kunt vrij rondkijken, en vaak ook vrij bewegen.
Wat is Mixed Reality (MR)? Bij Mixed Reality worden nieuwe elementen naadloos gecombineerd met de werkelijkheid waardoor echt en onecht niet meer of nauwelijks van elkaar is te onderscheiden.
Augmented Reality met ViewRanger Skyline
Fervente wandelaars gaan ook met hun tijd mee. Met smartphones en hiking apps kun je routes uitstippelen en prachtige wandeltochten maken. ViewRanger heeft een app waar je vele routes kunt downloaden en zo over de hele wereld veilig kunt wandelen. Met de nieuwe feature “Skyline” zie je op het beeldscherm precies waar bergen en bijzondere elementen zich bevinden, je kunt ook de route voor je voeten laten weergeven zodat je nooit verdwaalt.
Virtual Reality met Google Earth
Google Earth is een virtuele wereldbol die je op elke computer kunt bekijken. Door de uitgebreide kaarten van Google Earth weer te geven met een HTC Vive headset kun je als een ware Superman of Supergirl over de aarde vliegen. Je ziet ook 3D gebouwen, je kunt zomaar over een brug stappen. Door de VR headset lijkt het alsof je echt als een vogel kunt vliegen.
Mixed Reality met Orboot
Dit Kickstarter project maakt van een bescheiden wereldbol een interactief avontuur. Door geavanceerde beeldherkenning en visuele markers op een speciale wereldbol te plaatsen zie je op het beeldscherm van een tablet Mixed Reality objecten verschijnen op de fysieke wereldbol. Landen komen naar voren en olifanten lijken over de aardbol te lopen. Zo leer je meer over verschillende landen en culturen. Omdat de informatie digitaal is kan deze eindeloos aangevuld worden.
Alle vormen van alternatieve realiteit hebben hun plaats in moderne educatie, van een virtuele reis vanuit je stoel tot een wandeltocht in de hei. Dankzij dit soort nieuwe technologie krijgen kinderen meer zicht op de wereld om zich heen, letterlijk en figuurlijk. Hoewel je voor Google Earth VR een dure HTC Vive headset nodig hebt met een snelle PC (die je ook kunt huren), is er met goedkope en zelfs gratis apps in combinatie met een smartphone of tablet ook al veel te ontdekken.
Naast Virtual Reality en Augmented Reality hebben we ook Mixed Reality. Meestal wordt deze term gebruikt voor AR objecten die perfect geïntegreerd worden met het werkelijke gezichtsveld. Diepte speelt hierbij een belangrijke rol. Een Augmented Reality beeld zal altijd over het camerabeeld geprojecteerd worden, een Mixed Reality beeld kan achter meubilair verdwijnen mits de virtuele afstand overeenkomt met de afstand van het bestaande interieur.
Dat is allemaal heel interessant, toch kun je niet verwachten dat iedereen in de toekomst met grote headsets rondloopt. Een nieuwe video van Microsoft laat zien dat je met een elegant brilmontuur in de nabije toekomst ook AR beelden kunt projecteren.
Microsoft Hololens
Terwijl bedrijven als HTC, Facebook en Google zich vooral toeleggen op Virtual Reality heeft Microsoft zich geconcentreerd op Mixed Reality. De Hololens is een draadloze MR headset met een compleet Windows 10 systeem ingebouwd. Alle hardware is aan boord waaronder diepte sensoren, 3D audio en een processor die krachtig genoeg is objecten in de ruimte te projecteren.
Helaas lijkt het ontwerp vooral op een high tech lasbril, het is niet bepaald een stijlvol ontwerp. Hoewel de nieuwe AR bril van Microsoft bij lange na niet kan tippen aan de technologie in de Hololens, toont het wel aan dat de hardware steeds verfijnder wordt, en compacter.
Hololens klaar voor China
Op 23 mei 2017 werd bekend gemaakt dat de Hololens door de Chinese regering is goedgekeurd voor verkoop aan inwoners van China. Met een snel groeiende markt van consumenten die op zoek zijn naar innovatieve technologie lijkt de timing van Microsoft erg goed. De Hololens werd in het westen alleen uitgeleverd als beta product voor ontwikkelaars, volgens Microsoft zijn er ruim 22.000 exemplaren uitgeleverd sinds vorig jaar. Dit set komt nu ook beschikbaar in China.
De toekomst is MR, niet VR
Volgens de laatste cijfers stagneert de verkoop in VR hardware. Voordat de critici gaan juichen, en verkondigen dat VR niets meer is dan een hype, geven we aan dat deze data vooral gericht is op verkoop aan particulieren. Binnen de industriële sector, wetenschappelijke studies en productontwikkeling wordt flink geïnvesteerd in Virtual Reality technologie. De gedachte dat VR al klaar is voor de grote massa is niet terecht, daarvoor zijn de producten op dit moment nog te ingewikkeld en te duur.
Er is nog een andere verklaring te noemen voor de tegenvallende resultaten, en dat is Mixed Reality. Het gebrek aan interactie met de omgeving is een beperking van VR die door meerdere grote bedrijven en insiders reeds genoemd is, het is de reden dat Nintendo en Apple nog niet in de Virtual Reality markt gestapt zijn. Augmented Reality is toegankelijk en “socialer”. Toch is het Mixed Reality die de juiste balans kan realiseren tussen overtuigende VR en AR, met behoud van connectie in je eigen omgeving.
Magic Leap
Deze startup van Rony Abovitz is al vaak besproken, Magic Leap was de grote belofte van Mixed Reality. Het bleek al vrij snel dat de beloftes van een virtuele wereld die naadloos aansluit op de realiteit nog een brug te ver was, we wachten al enkele jaren op het eerste product van een bedrijf dat inmiddels ongeveer vijf miljard dollar waard is. Naast Magic Leap en Microsoft werkt Meta Labs ook al enige tijd aan een goedkopere versie van de Hololens, ook zij hebben nog geen product dat klaar is voor grootschalige productie.
AR contactlenzen
Toen Magic Leap voor het eerste ten tonele verscheen werd de Augmented Reality contactlens vaak genoemd. Door een computer in een contactlens te bouwen kun je zonder headset of bril een persoonlijke realiteit zien. Hoewel dit Science Fiction lijkt werden de eerste testen reeds in 2008 uitgevoerd met konijnen. Deze knaagdieren hebben als eerste de toekomst met eigen ogen kunnen waarnemen.
Google is al enige tijd bezig met experimenten, eerst onder de naam Google X, nu als onderdeel van Verily, een bedrijf dat werkt aan een “Smart Lens”. Ook Sony heeft al een patent op een lens met ingebouwde CPU, data opslag, camera en antenne. Wacht nog even met de HTC Vive en de Microsoft Hololens op Marktplaats te verkopen, zelfs de experts die werken aan deze technologie verwachten dat het nog wel enkele decennia kan duren voordat deze technologie echt bruikbaar zal zijn op grote schaal.
Hologrammen worden werkelijkheid
We kennen hologrammen vooral uit de Star Wars films, met Mixed Reality headsets is het mogelijk om holografische projectie nu in het echt te bekijken, zonder Hollywood trucage. De combinatie tussen realiteit en computerbeelden leent zich uitstekend voor zowel entertainment als voor professionele toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan defensie, een Amerikaans bedrijf heeft al ruim 13.000 holografische kaarten van gevechtslocaties aan het Amerikaanse leger geleverd.
Als data-opslag is holografie ook zeer bruikbaar en betrouwbaar omdat hologrammen in drie dimensies worden vastgelegd. Er wordt al vijftig jaar gewerkt aan holografische data-opslag, een doorbraak is nu in zicht. Voor samenwerking zijn hologrammen ook ideaal. Een holografisch object kan “vastgepind” worden op tafel terwijl meerdere personen dit object kunnen waarnemen met een headset of speciale bril, ieder vanuit hun eigen standpunt.
Dat maakt samenwerken aan projecten veel visueler en efficiënter. Kortom, de beelden uit Star Wars zien we binnenkort niet alleen meer in de bioscoop, maar ook thuis op de keukentafel.
Wifi Holografische scans
In Duitsland is er een technologie ontwikkeld om met Wifi signalen een 3D scan te maken van gebouwen. Zo kun je door muren kijken als een ware Superman. Volgens de wetenschappers kun je niet zomaar badkamers en naakte bewoners scannen, toch is het een beetje angstaanjagend om te zien wat er nu al mogelijk is met een Wifi signaal.
Het prototype van de Microsoft Augmented Reality bril lijkt verdacht veel op de bril die Superman draagt als Clark Kent, is dat toeval of een bewuste hint dat we door technologie binnenkort allemaal superkrachten krijgen? Het is zelfs al mogelijk om door muren te kijken op basis van Wifi signalen die zowat overal aanwezig zijn, binnenkort kunnen we het woord “fiction” voorgoed schrappen van het genre “Science Fiction”, tenzij schrijvers en filmmakers snel met nieuwe ideeën komen.
Na het onverwacht grote succes van Pokémon GO is Augmented Reality helemaal HOT. Steeds meer software ontwikkelaars en hardware fabrikanten voegen AR functionaliteit toe aan hun producten om hun merk voor het voetlicht te schuiven.
Snapchat doet het met dansende hotdogs en Google komt met ARCore. Dat is software voor het mobiele Android systeem die het eenvoudiger maakt om Augmented Reality applicaties te bouwen. Waar hebben we dat eerder gehoord?
Wat is ARCore?
ARCore maakt het ontwikkelaars van mobiele apps eenvoudiger om Augmented Reality aan hun applicaties toe te voegen. De software kan objecten herkennen en positie bepalen zonder specifieke hardware. ARCore kan gebruikt worden in apps en op mobiele websites, op dit moment beperkt tot een handvol Android toestellen op basis van Android Nougat of hoger.
Van Tango naar ARCore
Google heeft al enkele toestellen uitgerust met Project Tango, een AR platform dat heel nauwkeurig diepte en positie kan bepalen op basis van speciale hardware in het toestel. Omdat het aantal toestellen die geschikt zijn voor Tango erg beperkt is, kiest Google nu voor een vereenvoudigde versie waarbij geen specifieke hardware vereist is.
In feite loopt Google dus niet achter Apple aan wat betreft technologie, er zijn immers al Tango toestellen te koop. Maar Google heeft wel geleerd van Apple hoe belangrijk marktaandeel is voor het succes van Augmented Reality.
ARCore of ARKit?
Het zal geen toeval zijn dat ARCore enkele maanden uitkomt na de onthulling van Apples ARKit, een framework dat de ontwikkeling van Augmented Reality apps op basis van het mobiele iOS systeem van Apple eenvoudiger maakt. De functionaliteit komt sterk overeen, zelfs de namen lijken op elkaar.
ARCore is specifiek voor Android toestellen bedoeld, ARKit is exclusief beschikbaar voor iOS gebruikers. Het is niet duidelijk of ontwikkelaars eenvoudig de vertaalslag kunnen maken. Het is wel duidelijk dat Google met dit platform komt als reactie op Apple, die 12 september de nieuwe iPhone zal onthullen.
Snel naar 100 miljoen
Het is de ambitie van Google om ARCore zo snel mogelijk naar 100 miljoen toestellen te brengen. Dat wordt nog een flinke klus aangezien ARCore voorlopig alleen werkt met de Pixel smartphones van Google en de S8 smartphones van Samsung.
Er zijn bij lange na niet 100 miljoen van dit soort toestellen in omloop, Apple zal dit najaar iOS 11 introduceren voor honderden miljoenen iPhone toestellen. Hoewel er in totaal veel meer Android toestellen op de markt zijn, liggen de systeemeisen behoorlijk hoog, dat kan later uiteraard nog veranderen.
AR voor iedereen
Voor de gebruikers van Android toestellen die gebruik willen maken van hoogwaardige Augmented Reality zonder een Tango of Apple toestel aan te schaffen, is er met ARCore een oplossing voorhanden. We zijn benieuwd of de eerste ARCore demofilmpjes net zo indrukwekkend zijn als die van ARKit.
Augmented Reality en auto’s, de perfecte combinatie
Steeds meer grote merken storten zich op de mogelijkheden van Augmented Reality. Van ontwikkeling tot marketing, overal wordt AR en VR technologie gebruikt om producten te ontwerpen, te verbeteren en de klantbeleving te verhogen. De automobiel industrie is continu op zoek naar innovatie, voor toepassing in de auto’s die ze maken, en de wijze waarop dit gebeurt. Laten we de rijzende Augmented Reality sector eens bekijken vanuit het oogpunt van de auto industrie.
Auto’s ontwerpen met de Hololens
De Hololens van Microsoft is nog niet officieel op de markt verkrijgbaar, toch is er al veel belangstelling voor deze Mixed Reality headset. Bij Volvo werd er al gebruik gemaakt van de Hololens om klanten in de showroom een demonstratie te geven, van daaruit kwam de gedachte reeds eerder in het ontwikkelproces de Hololens te gebruiken.
Door tijdens vergaderingen een 3D ontwerp van nieuwe modellen te tonen aan collega’s kunnen er sneller keuzes gemaakt worden. Volvo denkt hiermee de ontwikkeling van een auto van 30 maanden naar slechts 20 maanden terug te brengen.
Showroom in huis
Steeds meer merken brengen Apps uit waarmee je hun producten thuis op je mobieltje of tablet kunt bekijken. Met Augmented Reality kun je door de camera van het apparaat een 3D versie zien van bijvoorbeeld een nieuw type auto. Wanneer je de auto in het echt wilt zien kun je naar de dealer gaan. Het 3D beeld en de interactieve elementen creëren een haast tastbare beleving met het product. Auto’s zijn ideaal voor deze vorm van marketing.
Winkels worden showrooms
Volvo is niet de enige die gebruik maakt van Augmented Reality om de automobilist een blik te gunnen op de nieuwste auto’s. Ferrari maakt bijvoorbeeld ook gebruik van virtuele showrooms. Er zijn hierbij enkele manieren om auto’s te presenteren.
Een echte auto in de showroom kan met een AR bril vanuit alle hoeken worden bekeken. De klant ziet niet alleen de lak, maar kan dieper in de auto kijken; naar het chassis, het motorblok zonder de klep te openen en de gehele carrosserie van de auto.
De potentiële klant neemt plaats op een autostoel. In de showroom bevindt zich alleen deze stoel, door de headset die de klant draagt lijkt alsof de persoon echt in de auto zit. Het betreft een 360 graden panorama foto waarmee je precies het beeld ziet dat je in de echte auto ook zult waarnemen. Dat spaart vloeroppervlak in de showroom of tijdens een evenement.
Een auto die nog niet leverbaar is komt vooraf in de verkoop. Omdat de dealer nog geen definitief exemplaar heeft staan wordt Augmented Reality gebruikt om de geïnteresseerde klant alvast een voorproefje te geven. Via een headset kan de klant helemaal om de virtuele auto heen lopen.
Autorijden met een nieuwe blik op de wereld
BMW heeft voor de nieuwe MINI lijn een eigen Augmented Reality bril bedacht op basis van Qualcomm technologie. Je zet de bril op en kunt op straat al virtuele posters bekijken op de muren. Je vindt direct jouw auto, na het instappen hoef je geen enkele display meer te bekijken, alles wat je moet weten zie je recht voor je ogen. Routenavigatie, de snelheid en zelfs een manier om de portier “doorzichtig” te maken. De nadruk van deze bril ligt ook op de veiligheid, je hoeft niet langer naar het dashboard te kijken. De video is overigens een concept, het is (nog) geen definitief product.
Ritje door China
Het Chinese bedrijf Alibaba wil in 2018 de eerste AR auto lanceren. Autofabrikant Banma gaat samenwerken met AR navigatie startup WayRay om Augmented Reality informatie op de voorruit te projecteren. Elon Musk, de man achter de Tesla auto’s heeft ook een dergelijke functie aangekondigd, maar daar is nog geen datum aan gekoppeld. Hoewel het duidelijk is dat Augmented Reality een belangrijke rol gaat spelen in mobiliteit is het nog niet zeker of dit met persoonlijke Smart Glasses zal gebeuren, of met een projectie op de voorruit. Beide methodes hebben specifieke voordelen en uitdagingen.
Geef trouwe klanten een beloning
Verschillende generaties begrijpen elkaar vaak niet, terwijl ze eigenlijk zo gelijk denken. Waar ouders zegeltjes sparen van Douwe Egberts, sparen kinderen Pokémon figuren. Die verzamelwoede zit in ons DNA, en daar maken bedrijven als BtoBet en Seek slim gebruik van. Zij delen punten en prijzen uit wanneer gebruikers op een specifieke locatie komen.
Met locatie gebaseerde Augmented Reality kun je bijvoorbeeld op de parkeerplaats bij een pompstation een virtuele pizzadoos vinden, zodra je in de aangrenzende snackbar komt krijg je korting op een echte pizza. Je kunt ook punten sparen door “beacons” te activeren, net zoals navigatie app “Waze” je ook beloont met routes delen.
Pech langs de weg
Dat is vervelend, je staat langs de weg met een lekke band of er komt rook uit de motor. Je kunt wachten op de pechhulpdienst, je kunt ook zelf aan de slag gaan. Via Smart Glasses en een helpdeskmedewerker op afstand kun je zelf aan de slag. Jouw externe hulplijn kan meekijken en precies aangeven wat je moet doen. Dit concept is al toegepast bij de NASA om astronauten te helpen in de ruimte, vanaf het commandocentrum hier op aarde.
Reparatie
Auto’s kunnen nog zo modern zijn, ze hebben af en toe onderhoud nodig. In de garage maken ze ook steeds vaker gebruik van Augmented en Mixed Reality headsets. Vaak zijn dit “slimme brillen” zoals die van ODG, met een AR bril kun je nog steeds de omgeving zien terwijl je met beide handen kunt werken. Om keuzes te maken kan er gebruik gemaakt worden van “gaze” selectie, ofwel langer kijken, of met knijpbewegingen zoals Microsoft die gebruikt bij de Hololens.
Hoewel Augmented Reality toepassingen voor consumenten vaker het nieuws halen zijn het de zakelijke toepassingen van AR en VR die momenteel het meest gebruikt worden in praktijk. De auto industrie maakt hier dankbaar gebruik van.
Voor velen is Augmented Reality niets meer dan tijdverdrijf zoals een spelletje spelen, of een manier om make-up uit te testen voordat je deze bestelt. In de industriële sector wordt dagelijks gebruikt gemaakt van AR toepassingen om het werk sneller en efficiënter uit te voeren.
Volgens General Electric kan er nu al een derde aan tijd worden bespaard door gebruik te maken van een AR bril tijdens complexe werkzaamheden. GE is niet het enige bedrijf die de mogelijkheden van Augmented Reality nu al toepast op de werkvloer.
General Electric Skylight
Bij GE maken ze gebruik van Skylight, een AR toepassing waarbij een papieren handleiding wordt vervangen door instructies op een Smart Bril. Om het verschil duidelijk te visualiseren lieten ze een werknemer de bedrading van een windturbine volgens de standaard methode aansluiten, en via de Skylight headset. In de video worden beide methodes naast elkaar geplaatst. Omdat de werknemer niet steeds hoeft om te draaien of instructies hoeft af te lezen van papier wordt er 34% aan tijd bespaard tijdens deze klus. Deze tijdswinst leidt tot enorme besparingen voor een bedrijf als GE.
Volgens onderzoek is de productiviteit van werknemers in Amerika tussen 2011 en 2016 met 0,5% toegenomen, in de periode 1996 tot 2005 lag dit op 3%. De groei van bedrijven stagneert omdat de productiviteit van de werknemers niet voldoende stijgt. Daarnaast is er steeds meer behoefte aan geschoolde werknemers met een universitaire graad, ook binnen de industrie. Processen worden steeds complexer en vereisen specifieke kennis.
Personeel op een middelbare school niveau kan de werkzaamheden niet meer naar behoren uitvoeren door de toenemende complexiteit en automatisering van apparatuur. Door zakelijke toepassingen voor de industrie te ontwikkelen op basis van Augmented Reality wordt het eenvoudiger voor werknemers om nieuwe werkzaamheden effectief uit te voeren. Het personeel wordt stap voor stap begeleid, alsof er een persoonlijke coach naast je staat. Dit verhoogt de productiviteit en maakt het mogelijk voor personeel zonder specifieke scholing om specifieke taken uit te voeren.
Tablets en Smart Glasses
Er bestaat een verschil in zakelijke toepassingen tussen Tablets en Smart Glasses. Met een Tablet kun je de camera bijvoorbeeld richten op een machine, op het scherm verschijnt er nieuwe informatie zoals een schema, of onderdelen die oplichten. Je kunt met meerdere personen naar het scherm van een Tablet kijken. Smart Glasses zijn voor individueel gebruik, alleen één specifieke werknemer kan de instructies aflezen.
Een oplossing met bril heeft als grote voordeel dat de werknemer beide handen vrij heeft om te werken. Daarmee zijn Tablets vooral geschikt voor analyse op de werkvloer terwijl headsets meer geschikt zijn om werk met de handen uit te voeren.
Hololens richt zich op een specifieke markt
Google en Samsung zijn trots op de miljoenen Cardboards en VR headsets die ze verkopen, Microsoft geeft aan dat er slechts duizenden Hololens headsets in omloop zijn. Toch wordt er veel gebruik van gemaakt in de industrie. De Hololens is een Mixed Reality headset op basis van een Windows 10 besturingssysteem. Daarmee kunnen Windows applicaties gebruikt worden in een AR omgeving.
Voor een bedrijf is dat erg praktisch omdat de bestaande software vaak ook op basis van Windows is gemaakt. Microsoft begrijpt waarschijnlijk ook dat de Hololens in huidige vorm te groot is voor thuisgebruik. Een elegante bril met AR mogelijkheden kun je aan de consumenten verkopen, een grote headset die uit een Sci Fi film lijkt te komen is onverkoopbaar. Zeker wanneer je het prijskaartje van drieduizend dollar meetelt.
ODG maakt de belofte van Google Glass waar
Google Glass sloeg niet aan, nu enkele jaren later weet de Osterhout Design Group 58 miljoen op te halen om hun R-7 Smart Glasses om te toveren naar een consumentenproduct, met de originele naam R-8. De nieuwe bril zal duizend dollar kosten en werkt op basis van het Android besturingssysteem.
De bril heeft de functies van een smartphone met een speciale “ring controller” ofwel muis-in-de-lucht waarmee je de AR bril perfect kunt bedienen. Met een gezichtsveld van 50 graden kun je een virtueel beeldscherm oproepen die vergelijkbaar is met een 90 graden HD televisiescherm. De R-8 wordt de consumentenversie met de R-9 als professionele grote broer.
Eolian snoept van meerdere walletjes
Het software bedrijf Eolian maakt zelf geen hardware, ze ontwikkelen AR software op maat voor het leger, educatie, de zorgsector en voor marketingdoeleinden. Hiervoor gebruiken ze de Hololens van Microsoft, de Meta van Metavision en de Glass van Google. Deze drie producten zijn allemaal “beta” producten, geen enkel product is als volwaardig AR product beschikbaar voor de zakelijke markt. Daarmee is duidelijk te zien dat we aan het begin staan van deze revolutie. Slimme software ontwikkelaars bedenken praktische toepassingen voor experimentele hardware.
Volkswagen laat personeel orders picken
Een orderpicker loopt meestal met een handscanner door het magazijn, leest de locatie af, scant het product en gaat weer verder. Met behulp van Smart Glasses kan de werknemer voor zich uit kijken terwijl de relevante informatie in beeld verschijnt. In het montuur is een camera gebouwd waarmee de code van het product automatisch gescand wordt. Hierdoor kan de werknemers overzicht houden en beide handen gebruiken om de werkzaamheden te verrichten.
Magellium begeleid je met een Tablet
Bij de oplossing van Magellium kun je een Tablet richten op een onderdeel van een machine, de werknemer ziet vervolgens een overlay met informatie zoals losse onderdelen en hoe de onderdelen opgebouwd zijn in de machine. Het is zelfs mogelijk om als een röntgenbril door objecten heen te kijken. Zo heb je beschikking over een dynamische en interactieve handleiding die situaties direct kan analyseren om zo de juiste informatie direct weer te geven.
Waar moet je rekening mee houden bij Augmented Reality voor zakelijke toepassingen?
Is handsfree gebruik belangrijk? Gebruik dan Smart Glasses.
Moeten er collega’s meekijken? Gebruik dan een Tablet.
Kies het besturingssysteem dat het beste aansluit op de software binnen het bedrijf.
Vergelijk de voordelen van zakelijke oplossingen en consumenten producten en maak vervolgens de juiste keuze.
Schakel een specialist in voordat je als ondernemer investeert in AR apparatuur. Er zijn volop mogelijkheden, deze sector is wel continu in beweging.
In steeds meer sectoren wordt er gebruik gemaakt van Augmented Reality voor zakelijke toepassingen. De sector die de mogelijkheden van AR het verst heeft doorgevoerd binnen het gehele proces is de auto industrie. Van het tonen van concept schetsen aan collegas met de Microsoft Hololens tot nieuwe features die rijden op de weg veiliger maken, er wordt dankbaar gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die AR biedt. De lijst aan automerken die gebruik maakt van Augmented Reality wordt steeds langer, op deze pagina lichten we daar enkele merken en zakelijke toepassingen uit.
Hololens één jaar op de markt
Terwijl andere fabrikanten van headsets zich vooral richten op Virtual Reality heeft Microsoft de focus gelegd op Mixed Reality met de Hololens. Hoewel er slechts enkele duizenden exemplaren van de test editie van de Hololens in omloop zijn lijkt deze headset in de industriële sector nu al een behoorlijke impact te maken.
Tijdens de eerste commercials van de Hololens werden de mogelijkheden voor de auto industrie al volop gepresenteerd. Hiermee lijkt Microsoft de boodschap te benadrukken dat Augmented Reality beslist geen speelgoed is, maar een waardevolle toevoeging binnen het gehele proces.
Ontwerpen in Mixed Reality met Maya
Deze Maya is geen geanimeerde bij die op zoek is naar honing, maar een professioneel 3D ontwerp pakket. In samenwerking met Microsoft laten de designers zien hoe de ontwerpfase van motoren en autos geoptimaliseerd kan worden met behulp van Augmented Reality. Met name de mogelijkheid om door de headset ook nog de werkelijkheid te zien kan de ontwerper veel tijd besparen.
Omdat de Hololens beschikt over positionele tracking kan de gebruiker om een 3D object lopen alsof deze zich werkelijk in de ruimte bevindt. Daarbij kunnen de objecten ook geschaald worden om ze tot in het kleinste details te bekijken, of om juist het overzicht te zien.
BMW
BMW maakt gebruik van Virtual Reality om kosten te besparen, ze zetten de Unreal Engine 4 in om zeer realistische beelden in VR weer te geven. Gamers kennen UE4 ongetwijfeld als de motor achter veel computerspellen die stevig leunen op realistische graphics. Ontwerpers kunnen tegelijkertijd werken aan het design van verschillende componenten van een auto.
Er is een speciale ruimte ingericht waar verschillende eigenschappen zoals het geluid van de weg en motor gesimuleerd worden, om zo een virtuele rit compleet overtuigend te maken. Door projectieschermen om de ontwerpers heen te plaatsen kan een auto tot in detail getest worden zonder dat er een fysiek model is gebouwd. Voorheen werden er prototypes gemaakt van klei, VR en AR versnellen het proces en er worden veel kosten bespaard.
Hyundai
In de Hyundai Genesis wordt belangrijke informatie voor de bestuurder zoals de status van de Smart Cruise Control, de navigatie en detectie van blinde hoeken weergegeven op het scherm. De projectie wordt op een virtuele afstand van ruim anderhalve meter voor de bestuurder weergegeven. De automobilist kan de ogen richten op de weg, en tegelijkertijd informatie aflezen.
Land Rover
Omdat de Land Rover modellen doorgaans behoorlijk groot zijn wordt het moeilijk om de weg goed te zien. Door op de voorzijde van de auto cameras te plaatsen, en dat beeld in de auto weer te geven kun je als het ware door de auto heen kijken. Blinde hoeken zijn op deze wijze verleden tijd.
MINI
Bij MINI bestaat er ook een doorkijk mogelijkheid waarmee je middels een AR bril door de portieren kunt kijken als een ware Superman. Daarnaast is het mogelijk om navigatie recht voor je ogen te zien zonder het zicht op de rest van het verkeer te belemmeren. In tegenstelling tot de projectie op de voorruit ziet MINI een toekomst met Augmented Reality brillen die je zelfs buiten de auto kunt gebruiken om de locatie van je auto te bepalen als je er zelf niet in zit.
Tesla
Hoewel Tesla momenteel nog geen gebruik maakt van Augmented Reality in hun autos hebben ze wel reeds twee experts van Microsoft weggekaapt voor hun eigen AR toepassingen. Andrew Kim bijvoorbeeld, die niet alleen aan de Hololens heeft gewerkt maar daarvoor ook al in het Xbox One S team zat. Hij is een fan van Porsche, hij zal dus veel te bespreken hebben met Félix Godard, een voormalig ontwerper bij Porsche die nu ook bij Tesla werkt.
Volkwagen
Bij Volkswagen hebben ze een complete divisie in het leven geroepen om Augmented Reality binnen het bedrijf optimaal invulling te geven. Voor de Volkswagen XL1 is er een interactieve service support tool ontwikkeld waarmee de monteur direct alle informatie via AR op een tablet kan bekijken. Spatial Augmented Reality is een ingewikkelde term voor voor de projectie van beelden op de body van een prototype om het ontwerp dynamisch aan te passen. Ze maken daarvoor gebruik van het CAVE systeem ofwel Cave Automatic Virtual Environment, dit zijn compacte ruimtes voor VR toepassingen.
Volvo
De Zweedse autofabrikant Volvo is de eerste officiële partner van Microsoft, de Hololens wordt ingezet voor het ontwerp van nieuwe modellen. Meerdere ontwerpers en wetenschappers kunnen in dezelfde ruimte staan, ieder uitgerust met een Hololens. Samen kunnen ze een auto ontwerp bestuderen, evalueren en verfijnen. Dit biedt een heel directe manier van analyse waarbij iedereen naar dezelfde informatie kijkt, maar wel met ieder hun eigen, unieke perspectief. Letterlijk en figuurlijk, want ieder persoon ziet de model auto vanaf de plaats waar ze staan.
AR wordt toegepast in de gehele keten
Yamagata Corp heeft op basis van de Hololens een applicatie ontwikkeld voor automonteurs om via de headset een auto te repareren. Door het Augmented Reality beeld blijft de BMW zichtbaar, omdat de headset op het hoofd wordt gedragen houdt de monteur beide handen vrij om te werken. De Hololens werkt met hand- en knijpbewegingen om interactieve handelingen uit te voeren.
Voor liefhebbers van moderne autos zal Augmented Reality garant staan voor veel nieuwe innovaties. Als automobilist met AR rijassistentie, maar ook al in een eerder stadium door een geoptimaliseerd productieproces.
Met een Virtual Reality bril kun je een compleet andere wereld voor je ogen zien, met Augmented Reality kun je nieuwe elementen toevoegen aan de wereld om je heen. Met de “Eyeware” app wordt er juist een deel van het gezichtsveld weggenomen, of vervormd om een visuele beperking te simuleren. Augmented Reality wordt daarmee juist een verminderde realiteit, met als doel betere voorzieningen voor mensen met een visuele beperking.
Minder zicht leidt tot meer inzicht
In Groot Brittannië zijn er twee miljoen mensen met een zekere vorm van visuele beperking. Dit aantal zal volgens voorspellingen in 2050 nog verdubbelen tot vier miljoen. Binnen het openbaar vervoer zal dit tot grote problemen leiden mits er niet tijdig wordt ingegrepen.
Door treinstations op een bepaalde manier vorm te geven, en in te richten met oog voor mensen met een visuele beperking, zal deze doelgroep toch van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken. Om het publiek bewust te maken van deze situatie, en ontwerpers meer inzicht te geven in het verlies van perceptie met bepaalde oogafwijkingen, is er een AR app ontwikkeld die met een Google Cardboard en een smartphone kan worden bekeken.
De Eyeware app
Deze smartphone app is uitgebracht voor Android en Apple toestellen. Je download de app, steekt deze in een Google Cardboard houder en je kiest een specifieke oogafwijking. Soms betreft het enkele blinde vlekken, sommige afwijkingen zijn zeer sterk.
De smartphone camera wordt gebruikt als een virtueel oog, met Augmented Reality wordt het beeld gefilterd. Dit is een serieuze toepassing die heel direct de gevolgen van een visuele beperking laat zien. Er zijn ook diverse AR apps verkrijgbaar die leuke filters over het beeld leggen als entertainment.
Hoewel de meeste Virtual Reality applicaties de waarneming van de gebruiker willen verbeteren, is de Eyeware app juist bestemd om het zicht te verminderen, met als doel de mensen met een visuele beperking te helpen.
Steeds meer mobiele Augmented Reality toepassingen
Op dit moment lijken de verkopen van VR headsets te dalen ten opzichte van de prognoses. De “early-adaptors” hebben reeds een HTC Vive of Oculus Rift in huis, en er is nog geen “versie 2” verschenen van de voornaamste spelers. Mobiele VR en AR scoort daarentegen een stuk beter, het succes die de Gear VR van Samsung reeds wist neer te behalen wordt slechts overtroffen door de Google Cardboard smartphone houder. Het grote publiek kiest voor mobiel, AR applicaties spelen hierbij een belangrijke rol.
Snapchat en Facebook AR filters
Facebook heeft honderden miljoenen dollars in de Oculus Rift VR headset gestoken, toch zijn het de camera filters die momenteel enorm in trek zijn. Deze grappige realtime filters werden populair gemaakt door concurrent Snapchat, het eerste sociale netwerk dat aan de haal ging met Augmented Reality functionaliteit.
Social Media heeft per definitie een element van delen met vrienden en familie, zo verspreiden zich geinige filmpjes en foto’s in een enorm tempo. Daarnaast heeft tegenwoordig bijna iedereen een smartphone met internetverbinding en een Social Media account waardoor deze speelse vorm van AR zich als een lopend vuurtje verspreid.
VR voor beleving, AR voor creatie
Op enkele innovatieve VR apps als Quill en Tilt Brush na richt Virtual Reality zich vooral op de beleving. Bekijk 360 graden video’s, neem een virtuele tour of speel een interactieve VR game. Augmented Reality daarentegen zet aan tot creativiteit. Vrolijke filmpjes met de AR filters van Facebook bijvoorbeeld, ook professionals zien de meerwaarde van Augmented en Mixed Reality.
Neem bijvoorbeeld Cirque du Soleil, deze theatergroep maakte al eerder enkele prachtige 360 graden video’s voor de Gear VR van Samsung, nu gebruiken ze de Microsoft Hololens om nieuwe voorstellingen te ontwerpen. Een leeg vloeroppervlak kan met de Hololens ingevuld worden met digitale bouwblokken om zo een voorstelling in 3D vorm te geven.
Google Tango en Microsoft Hololens
Het nieuwe VR platform van Google “Daydream” heeft niet echt een vliegende start gemaakt. Blijkbaar voegt het niet voldoende toe aan de welbekende Google Cardboard smartphone houder. Daarom lijken ze dit jaar hun Mixed Reality systeem Tango wat meer voor het voetlicht te brengen. In de basis lijkt Tango erg veel op de Hololens. Beide systemen kunnen een 3D scan maken van de omgeving, beide systemen kunnen computerbeelden combineren met de wereld om je heen.
Het voornaamste verschil is de hardware; Microsoft kiest voor een draagbare headset, Google kiest voor tablets en grote smartphones. De mogelijkheid om AR en MR te bekijken en te maken met een draagbaar apparaat sluit beter aan bij het publiek dan een grote headset op je hoofd zetten. Door een los scherm te gebruiken kunnen meerdere personen tegelijkertijd naar de beelden kijken, erg handig voor design en ontwikkeling van producten. Tango wordt momenteel nog slechts door enkele apparaten ondersteund, maar daar kan snel verandering in komen.
AR applicaties die het verschil maken
De hardware kan nog zo goed zijn, zonder “Killer App” wordt het geen succes. Bij Virtual Reality ontbreekt deze app vooralsnog, het zijn vaak VR versies van applicaties en games die reeds bekend zijn. Bij Augmented Reality worden er vaak meer creatieve toepassingen bedacht die opvallen en aanspreken bij een groot publiek. Hier zijn enkele voorbeelden van interessante AR apps:
Amikasa
Er komen steeds meer apps waarmee je meubels virtueel in je eigen huis kunt plaatsen om het interieur in te richten. Vaak gebruiken ze daarvoor de technologie van Amikasa. Je moet nu nog zelf schalen en positioneren, het is een kwestie van tijd tot de software dit voor je zal doen.
Google Translate
Richt de camera van je smartphone op een waarschuwingsbord en bekijk de informatie direct in een taal naar keuze. Zo wordt jouw volgende vakantie een stuk veiliger!
Inkhunter
Ga je een tattoo laten zetten maar wil je eerst even testen? Met InkHunter kun je een tekening uit de app kiezen, of zelf een tekening maken over jouw gehele lichaam. Ga je daar echt de rest van je leven mee rondlopen?
Quiver
Er zijn meerdere AR kleurplaten apps, Quiver is een voorbeeld van echte kleurplaten op papier die via een smartphone of tablet tot leven komen. De figuren hebben de kleuren zoals je die zelf hebt ingekleurd op de platte pagina.
Star Walk
Er zijn al een aantal prachtige VR apps om de sterren te bezoeken, met Star Walk kun je de hemellichamen nog mooier maken met deze app. Je ziet de sterrenbeelden als tekening verschijnen, de positie van sterren en planeten wordt duidelijk weergegeven en nog veel meer. Zo wordt sterrenkijker nog veel leuker.
Ook bedrijven als Nintendo en Apple zien momenteel meer mogelijkheden met Augmented Reality dan met Virtual Reality, toch is het geen “Knock Out” voor VR. Het is juist een leermoment voor VR ontwikkeling waar we in versie twee van de Rift en Vive ongetwijfeld het resultaat van zullen zien.
Apple en Magic Leap komen dit jaar met Augmented Reality
2016 was het jaar dat Virtual Reality doorbrak bij het grote publiek. De VR headsets van Oculus en HTC waren regelmatig in het nieuws, Virtual Reality was de toekomst van entertainment. Nu is het 2017 en Virtual Reality moet een stapje terug doen terwijl Augmented Reality voor het voetlicht komt.
Met het wereldwijde fenomeen van Pokémon GO weet iedereen wat AR betekent, gevestigde en nieuwe merken duiken op deze belangstelling. Dit jaar is er één gevestigd merk en een nieuwkomer die het voortouw nemen op het gebied van Augmented Reality; Apple en Magic Leap. Wat kunnen we in 2017 verwachten van deze twee bedrijven, welke rol gaan ze spelen in de ontwikkeling van AR, en wie gaat deze strijd winnen? Er zijn veel vragen, in dit artikel gaan we op zoek naar de antwoorden. Apple of Magic Leap, wie wordt de koning van AR?
Augmented Reality of Virtual Reality?
Virtual Reality bestaat al tientallen jaren, door de voortgang van computertechnologie is VR voor thuisgebruik betaalbaar geworden, met een kwaliteit die acceptabel is. De huidige VR industrie werd aangewakkerd door Oculus VR, een VR headset die begon als experiment van Palmer Luckey met hulp van John Carmack.
Bij Virtual Reality draag je een headset, je complete zicht wordt overgenomen door computerbeelden. Je kunt vrij rondlopen in een wereld die alleen bestaat in de computer. Naast de Oculus Rift is de HTC Vive een directe concurrent, Sony heeft ook al een eigen headset op de markt gebracht.
Bij Augmented Reality kun je nog steeds de wereld om je heen zien, er wordt een extra laag overheen gelegd. Ook deze technologie is niet nieuw, het Nederlandse bedrijf Layar heeft jaren geleden al AR technologie ontwikkeld om beelden weer te geven op basis van informatie voor het oog van de lens. Layar is enige tijd geleden ingelijfd bij het Britse bedrijf Zappar. Voorheen waren er QR codes nodig en andere eenvoudige markers om Augmented Reality te koppelen aan de wereld om je heen, nu is de software zo “slim” dat foto’s en live beelden herkend worden.
Virtual Reality laat je een compleet andere wereld betreden, Augmented Reality maakt de echte wereld bijzonder.
Augmented Reality of Mixed Reality?
De grens tussen VR en AR is eenvoudig te bepalen, bij AR en MR ligt het wat ingewikkelder. Mixed Reality is een term die al sinds 1994 bestaat, het was de Hololens van Microsoft die de term in de bekendheid bracht. Bij MR worden computerbeelden gecombineerd met de werkelijkheid op een wijze waarbij alles samenkomt tot één nieuwe situatie.
Je kunt om Mixed Reality objecten heen lopen in 3D, ze verdwijnen achter een deur als ze verder van je af staan. Het is eigenlijk een geavanceerde evolutie van Augmented Reality. Omdat de verschillen genuanceerd zijn wordt de term AR vaak gebruikt terwijl we MR bedoelen. Magic Leap richt zich expliciet op MR technologie, Apple laat zich hier niet duidelijk over uit.
Wat is Magic Leap?
Dit bedrijf werd in 2010 opgericht door Rony Abovitz met als doel een headset te ontwikkelen met projectie op het netvlies. Dit geeft een compleet overtuigende Augmented Reality ervaring. Sinds de start van het bedrijf zijn ze erg geheimzinnig over de technologie en de wijze waarop deze toegepast wordt.
Er zijn patenten van AR contactlenzen en voor “slimme” brillen, iedereen die een demonstratie krijgt is verplicht een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Ondertussen heeft Magic Leap bijna anderhalf miljard aan investeringen opgehaald van bedrijven als Google en de Chinese gigant Alibaba. De waarde van het bedrijf ligt momenteel rond de 4,5 miljard dollar.
Wat is Apple?
Het trio Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne zijn in 1976 gestart met een klein computer bedrijfje genaamd Apple Computer Inc. Apple is lange tijd het hippe alternatief geweest voor IBM compatible computers met als eeuwige aartsvijand Microsoft. Toen de iPod muziekspeler gelanceerd werd keerde het tij voor Apple, ze waren niet langer de “underdog” maar werden het miljardenbedrijf dat we nu kennen.
De iPhone en iPad verzegelden het succes van deze organisatie, die nu tot de rijkste en meest invloedrijke bedrijven in de wereld behoort. Toen Steve Jobs overleed nam Tim Cook de leiding over. De iPhone lijn is nog steeds de grootste bron van inkomsten voor Apple.
Hoewel Apple veel groter is dan Magic Leap, wordt de nieuwkomer ondersteund door de grootste tech bedrijven in de wereld.
Microsoft, Google en Facebook
Er zijn nog meer grote namen verwikkeld in de strijd voor dominantie in de virtuele wereld.
Microsoft werkt al enige tijd aan de Hololens, een Mixed Reality headset die draadloos werkt met ingebouwde Windows PC en een scherm die 3D beelden kan weergeven. Je kunt het systeem besturen met handbewegingen in de lucht.
Google heeft enkele jaren geleden een Augmented Reality bril op de markt gebracht, de Google Glass, dit project was zijn tijd net iets te ver vooruit en was gericht op de verkeerde doelgroep. Met hun VR Google Cardboard headset scoorde ze wel een homerun, deze kartonnen Virtual Reality houder is al meer dan tien miljoen keer over de toonbank gegaan. Met de opvolger Daydream loopt het minder goed. Op het gebied van AR en MR werkt Google aan Tango, op dit moment zoeken ze hiermee zelden de aandacht van de media, de technologie is wel veelbelovend.
Facebook nam in 2014 het bedrijf Oculus VR over waarmee het social media platform in één keer koploper werd in Virtual Reality. Hoogmoed komt voor de val, op dit moment kampt Oculus met veel problemen door juridische kwesties, teleurstellende kwaliteit van de headset en te lage verkoopcijfers.
Nu weten we een beetje wie de belangrijkste spelers zijn op het moment, het wordt tijd om Magic Leap en Apple eens onder het virtuele vergrootglas te leggen.
Welke producten heeft Magic Leap?
Hier kunnen we kort over zijn: nul. Magic Leap heeft in de afgelopen zes jaar geen enkel product op de markt gebracht. Als de geruchten kloppen wordt er in 2017 een bril die meer dan duizend dollar gaat kosten gelanceerd. De bril wordt gekoppeld aan een klein kastje dat dient als stroomvoorziening en als processor voor de bril. Er zijn verder geen details bekend van dit product.
Welke producten heeft Apple?
Apple is zo bekend dat een overzicht van producten eigenlijk overbodig is. De grap van “zet er maar een i voor” is bekend dankzij producten als de iBook, iMac, iPod, iPad en iPhone. Met de Apple Watch doorbraken ze de trend, het is daarmee ook onwaarschijnlijk dat Apple dit jaar met een iGlasses op de markt zal verschijnen. De iPhone is het vlaggenschip van Apple, de vernieuwingsdrang lijkt sinds het overlijden van Steve Jobs getemperd te zijn.
Zal Apple profiteren van hun ervaring in producten, of kan Magic Leap voordeel behalen uit hun focus op één product?
Waar werkt Magic Leap aan?
Het probleem voor de media met betrekking tot Magic Leap is de uiterst geheimzinnige houding van het bedrijf. Iedereen die een demonstratie heeft gehad van de technologie is verplicht een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen, van Apple directeur Tim Cook tot artiest Beyoncé.
Hoewel de eerste patenten leken te wijzen op een speciale contactlens, zal het toch een “standaard” Mixed Reality bril worden met een randaccessoire om draadloos gebruik mogelijk te maken. Magic Leap heeft vaak de term “Lightfields” gebruikt waarbij licht direct op de retina van het oog wordt geprojecteerd. Dat is anders dan vergelijkbare producten waar het beeld voor de ogen wordt weergegeven.
Waar werkt Apple aan?
Ook Apple staat niet bepaald bekend om openheid van zaken. Tim Cook heeft meermaals opgemerkt dat hij in Augmented Reality meer potentie ziet dan in Virtual Reality, vooral omdat VR de gebruiker afsluit van de buitenwereld. Hoewel er nog geen producten zijn aangekondigd heeft Apple de laatste jaren een aantal AR bedrijven opgekocht waaronder Metaio en RealFace.
Ook zijn er geruchten dat Apple nauw samenwerkt met Zeiss in de ontwikkeling van een AR bril. Het is niet te verwachten dat Apple in 2017 met een AR headset op de markt gaat komen, waarschijnlijk gaan ze eerst Augmented Reality functies toevoegen aan de nieuwe iPhone. Denk hierbij aan foto en video apps met live AR filters, 3D beeldherkenning om bijvoorbeeld de telefoon te ontgrendelen met je gezicht, en informatie over de omgeving.
Beide bedrijven hebben op dit moment nog geen officieel Augmented Reality product aangekondigd.
De concurrentie staat niet stil
Hoewel Magic Leap en Apple beide zeer goed zijn in de aandacht trekken van de media, zijn ze niet de enige bedrijven die werken aan AR, MR en VR oplossingen. Sterker nog, sommige bedrijven hebben reeds producten op de markt die een aantal van de beloftes nu al waarmaken.
Osterhout Design Group
Google maakte met hun Google Glass een grote fout door deze Smart Glasses beschikbaar te maken voor de consument. De technologie was een stap te ver voor gebruik in het dagelijks leven. ODG, het bedrijf van Amerikaan Ralph Osterhout ontwikkelt soortgelijke technologie maar richt zich vooral op de zakelijke markt. In het verleden heeft ODG gewerkt voor het leger, ook ontwikkelde ODG enkele gadgets in James Bond films. Met de R-7, R-8 en R-9 Smart Glasses op basis van Android lijkt hun timing beter dan die van Google.
Metavision
Dit bedrijf heeft de Meta 2 in de voorverkoop geplaatst, een headset die erg veel lijkt op de Hololens van Microsoft, maar dan voor een derde van de prijs. Het betreft ook een Mixed Reality headset die veel overeenkomsten vertoont met de mogelijkheden die Magic Leap wil bieden. De headset is wel aan de grote kant, en Metavision is niet zo goed in de aandacht trekken van de pers. De prijs ligt met $949 redelijk scherp met oog op professionals, hoewel die eerder kiezen voor de Hololens van Microsoft.
Met name smartphone fabrikanten richten zich op de mogelijkheden van VR en AR producten. Ze zijn op zoek naar “The Next Big Thing”.
Wie werkt er bij Magic Leap aan AR?
In het lijstje van investeerders komen we namen tegen als Google, Alibaba en Qualcomm. De Science Fiction schrijver Neal Stephenson kwam in 2014 bij het bedrijf, Graeme Devine is het hoofd van creatieve producten en projecten. Magic Leap werkt nauw samen met Weta Workshop, het bedrijf dat ook verantwoordelijk was voor de speciale effecten in de Lord of the Rings films. In 2016 werd een overeenkomst gesloten met Lucasfilm en hun ILMxLAB onderzoeksafdeling. In februari 2017 kocht Magic Leap de 3D divisie van Dacuda, een Zwitsers bedrijf in computer producten.
Wie werkt er bij Apple aan AR?
Apple is de laatste jaren hard op weg al het talent weg te halen bij andere bedrijven zoals Mike Rockwell van Dolby, Yury Petrov van Oculus, Avi Barzeev van Hololens, Cody White van Amazon en Tomlinson Holman van Lucasfilm. Als dat nog niet genoeg is hebben ze bedrijven als Metaio en RealFace opgekocht die zich bezighouden met beeldherkenning. Er lijkt bij Apple een nadruk te liggen op de herkenning van gezichten en uitdrukkingen, dit kan de plannen van Apple wat betreft implementatie van AR onthullen.
Kritiek op Magic Leap
Sinds de oprichting van Magic Leap komt er slechts mondjesmaat informatie naar buiten over de technologie en de producten waar ze aan werken. Abovitz is een meester in onbegrijpelijke Blog updates en Tweets die meer vragen oproepen dan ze beantwoorden. Pakweg elke zes maanden verschijnt er een korte video op YouTube waarin ze een demonstratie geven van hun technologie.
De promotiefoto’s van Magic Leap zien er stuk voor stuk indrukwekkend uit, toch is het zeer onwaarschijnlijk dat het uiteindelijke product in de buurt komt van deze beelden. Dat geldt ook voor de inmiddels beruchte “Just another day in the office” waarin we de eerste “live” beelden zien vanuit het gezichtspunt van de de Magic Leap. Deze video is een sterk staaltje computeranimatie van Weta Workshop, en niet een echte demonstratie. Dit feit is pas later toegevoegd aan de beschrijving onder de YouTube video.
Ook wat betreft het personeelsbeleid zijn er de laatste tijd sterke geruchten die wijzen op seksisme en racisme binnen het bedrijf. Enkele voormalige werknemers hebben hun verhaal gedaan over de opmerkingen die gemaakt worden over vrouwen en mensen met een donkere huidskleur. Het is niet duidelijk of deze beweringen kloppen, en hoe Magic Leap hiermee omgaat. Het is overigens wel een bekend probleem in Silicon Valley dat de diversiteit in tech bedrijven tekort schiet.
De grootste kritiek op Magic Leap is de geheimzinnige manier van communiceren. Wat ze hebben, waar ze aan werken, en wat er eigenlijk gebeurt met dat enorme bedrag aan investeringen. Is Magic Leap een innovatief doch excentriek tech bedrijf, of schuilt er iets anders achter?
Kritiek op Apple
Hoewel Apple vaak doet voorkomen alsof ze steeds opnieuw het wiel uitvinden zijn ze vooral goed in het verpakken van bestaande technologie. De iPod was niet de eerste MP3 speler, de iPhone was niet de eerste telefoon met internet, de Apple Watch kwam enkele jaren na de Android slimme horloges. Deze manier van schaamteloos kopiëren heeft ze veel succes opgeleverd, ze maken er wel vijanden mee.
Sinds het aantreden van Tim Cook wordt de innovatieve visie van Steve Jobs gemist. Cook heeft Apple groter en succesvoller gemaakt dan ooit, maar de verrassingen blijven uit. Als Apple een AR bril in de markt kan zetten die resoneert bij het publiek leveren ze het bewijs dat ze nog steeds complexe technologie op een consumentvriendelijke wijze kunnen verpakken. Maar het lijkt er sterk op dat Apple eerst de concurrentie laat struikelen om er vervolgens met de buit vandoor te gaan.
Apple heeft enorm veel geld in kas, daarmee kunnen ze gerust investeren in nieuwe technologie. Hoewel ze veel geld stoppen in Augmented Reality, kunnen ze innovatie ook remmen omdat ze kleine bedrijfjes opslokken waarmee nieuwe ontwikkelingen achter slot en grendel bij Apple terecht komen. Het zal niet de eerste keer zijn dat ze inhaken op een opkomende industrie om deze vervolgens een zachte dood te laten sterven. Als Augmented Reality de nieuwe Apple Car wordt belooft dat niet veel goeds.
De ambities zijn groot, helaas wordt er veel talent uit de markt opgekocht waarmee de groei in de sector kan stagneren.
Magic Leap of Apple; wie maakt AR groot?
Het is makkelijk om te denken in teams en tegenstanders, VR tegen AR, Magic Leap tegen Apple en Facebook tegen…nou ja, iedereen eigenlijk… Hoewel de markt baat heeft bij gezonde concurrentie is dit juist de tijd om samen te groeien. Virtual Reality heeft een flinke deuk opgelopen omdat Facebook naar de rechtbank moet tegen Zenimax, daarnaast betalen ze voor exclusieve rechten op spellen.
Virtual Reality en Augmented Reality worden vaak tegenover elkaar geplaatst terwijl ze ieder hun eigen voordelen bieden. Uiteindelijk zijn Mixed Reality en combinaties van VR en AR onvermijdelijk. Magic Leap lijkt zich vooralsnog te richten op een Mixed Reality bril die voortborduurt op de Google Glass, terwijl Apple zich waarschijnlijk de komende jaren zal toeleggen op leuke en praktische iPhone toepassingen.
Zo kunnen ze acceptatie van AR bij het grote publiek te stimuleren zoals Pokémon GO dat ook zo effectief deed. Daar wordt iedereen beter van. Hoewel het ook mogelijk is dat de huidige generatie “underdogs” als ODG, Metavision en in dit geval zelfs Microsoft stiekem de markt gaan veroveren.
De tijd dat Virtual Reality en Augmented Reality als een tijdelijke “hype” werd gezien lijkt nu echt ten einde. De ontwikkelingen gaan momenteel erg snel, er komen steeds meer producten die ook echt een functie vervullen, het gebruiksgemak neemt toe terwijl de prijzen blijven dalen. Houd deze website in de gaten en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Apple is een apart bedrijf. Enerzijds zijn ze volgers, ze kijken de kat eerst uit de boom. Anderzijds zijn ze leiders, ze brengen innovatieve producten op de markt en maken deze geschikt voor het grote publiek. De laatste jaren vallen grote en kleine merken over elkaar heen om de standaard neer te zetten in Virtual Reality en Augmented Reality.
Apple bleef lange tijd stil, maar in 2017 bouwen ze verder op de fundering die de concurrentie heeft gelegd. Steve Jobs sprak ooit de woorden theres an app for that. De app is in dit geval Pokémon GO, de achterliggende technologie is ARKit.
Wat is ARKit?
Apple brengt eind 2017 hun nieuwe mobiele besturingssysteem uit, iOS 11. Voor het eerst kunnen ontwikkelaars vanuit het hart van iOS apparaten Augmented Reality apps aansturen met ARKit, een framework waar veel mogelijkheden al standaard in aanwezig zijn. Met Visual Inertial Odometry ofwel VIO kan een iOS apparaat zoals de iPhone de ruimte zeer nauwkeurig scannen zonder verdere kalibratie.
ARKit kan horizontale oppervlaktes waarnemen en het hoeveelheid licht in de ruimte bepalen. ARKit leunt zwaar op de Apple A9 en A10 mobiele processoren met directe ondersteuning voor Metal, SceneKit en ook externe tools als Unity en de Unreal Engine.
Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar voor de eindgebruiker is het allemaal hocus pocus. De vraag is wat kan ik ermee?. Wat is de killer app voor AR op de iPhone? Dat antwoord lijkt duidelijk: Pokémon GO.
Pokémon GO en Augmented Reality
Als je dacht dat de wereld is uitgekeken op het vangen van die maffe beestjes heb je het mis, miljoenen mensen spelen nog steeds met de Augmented Reality hit Pokémon GO. Serieuze VR en AR ontwikkelaars waren minder onder de indruk, de Augmented Reality in dit spel is zeer beperkt en niet bepaald vernieuwend.
Sterker nog, het spel is gebaseerd op het spel Ingress die door ontwikkelaar Niantic van een nieuw laagje verf is voorzien. Toch staat het basisconcept van Pokémon als een huis, en vanaf iOS 10 zal dat huis er een stuk mooier uitzien!
Wie maakt de killer app voor AR?
Hoewel Niantic al een behoorlijke voorsprong heeft zijn er nu al veel ontwikkelaars bezig de mogelijkheden van ARKit te testen. Hoewel nog lang niet alles vlekkeloos werkt lijkt er wel een algemeen sentiment van it just works te zijn. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:
VR voor professionals, AR voor de rest
Toen Oculus VR ten tonele verscheen was iedereen plotseling gek van VR. Nou ja iedereen, bedrijven als Nintendo en Apple waren van mening dat de gebruiker teveel wordt afgesloten van de buitenwereld. Voor diverse professionele toepassingen is Virtual Reality ideaal, met name in de medische sector zien we steeds meer interessante applicaties verschijnen.
Augmented Reality lijkt meer aan te sluiten op de consument, zeker in combinatie met de standaard smartphone als een raam in plaats van een Google Glass op je neus. Hoewel Apple zwaar leunt op de creativiteit van ontwikkelaars hebben ze met ARKit wel degelijk een platform neergezet waarmee AR de massa kan bereiken. Wat gaat Google nu doen met Android?
Net zoals films evolueren geldt dat ook voor computerspellen. Film ging van zwart-wit zonder geluid naar IMAX met 3D brillen en THX surround sound. Computerspellen waren eerst enkele witte streepjes op een zwart scherm, en nu zijn er fotorealistische spellen die de werkelijkheid benaderen. De laatste jaren is VR gaming in populariteit toegenomen, computerspellen waar je zelf in het speelveld lijkt te staan.
AR gaming staat net zoals VR nog in de kinderschoenen, toch zijn er al enkele succesvolle augmented reality games uitgebracht. Op deze pagina vind je de 15 beste AR games op een rij, tenminste een brede selectie van interessante spellen voor diverse augmented reality systemen. Soms zijn het complete spellen, soms zijn het meer demonstraties van wat gaat komen. AR gaming staat slechts aan het begin van een nieuw tijdperk.
Augmented Reality gaming is niet nieuw
De onderstaande vijtien voorbeelden zijn niet ouder dan pakweg vijf jaar, AR technologie is erg complex en vereist krachtige hardware. Toch wordt er al lange tijd gewerkt aan AR spellen. Neem bijvoorbeeld ARQuake, een modificatie voor het populaire spel Quake. In dit spel kun je monsters schieten in je eigen achtertuin:
Deze demo dateert uit 2002, een jaar voordat John Carmack de source code vrijgaf voor Quake. Carmack was mede oprichter van id Software, die naast Quake ook spellen als Doom en Wolfenstein hebben uitgebracht. Tegenwoordig werkt hij bij Oculus in de ontwikkeling van virtual reality spellen waaronder Minecraft voor de Gear VR. Zowel Doom als Wolfenstein zijn begonnen als “platte” spellen en werden pas echt populair in 3D.
Augmented reality spellen zijn dus geen nieuw concept, toch zullen ze de komende jaren explosief in populariteit groeien door betere hardware en software. Onderstaande 15 AR spellen zullen binnenkort net zo “ouderwets” lijken als ARQuake er nu uitziet, welk soort spellen zie jij graag als AR game?
1. Domino World
Elke dag is voortaan “Domino D-Day”. Je hoeft gelukkig niet meer steentje voor steentje te bouwen met dit Tango spel van Schell Games. De hoogstaande tracking van het Google Tango systeem is ideaal voor “table top” applicaties als deze. Je kunt complexe domino routes tekenen, en er zijn behoorlijk wat digitale verrassingen die in het echt niet mogelijk zijn. Je hoeft ook niet bang te zijn dat jouw huisdier de steentjes omver gooit.
2. Ingress
Voordat er Pokémon GO was, speelde we Ingress. Deze voorloper van de monsterhit uit 2016 maakt voor een deel gebruik van dezelfde kaarten en locaties zoals de meer populaire opvolger. Ingress heeft een compleet andere visuele stijl met een Science Fiction verhaal. Het spel zal een andere doelgroep aanspreken dan Pokémon GO, toch zijn de spelelementen voor een deel gelijk. Het zijn beide spellen die je buitenshuis moet spelen om de diverse GPS locaties op te zoeken, het is geen game om lui op de bank te spelen.
3. Merge Cube
Merge VR heeft een kindvriendelijke VR headset ontwikkeld die gemaakt is van zacht rubber. Hun nieuwe product is de Merge Cube, een kubus die bedrukt is met een zwart-wit patroon die dienst doet als AR marker. Wanneer je de kubus bekijkt via een smartphone met de Merge app transformeert de kubus tot iets compleet anders.
Van een 3D schedel tot een computerspel, er is daarvoor een speciale app gemaakt waarin je nieuwe spelletjes kunt aanschaffen voor dit augmented reality product. Je hebt de Merge VR headset niet nodig om gebruik te maken van de Merge Cube. Op dit moment is de Merge Cube alleen nog verkrijgbaar in Amerika.
4. Pokémon GO
Wat kun je nog meer vertellen over het meest populaire AR spel ooit? Pokémon GO is een fenomeen, en voor veel spelers de eerste introductie voor augmented reality gaming. Naast AR maakt de GPS locatiebepaling een belangrijk onderdeel uit van dit spel. Je moet op zoek gaan naar de bekende karakters die bij jou in de buurt verscholen zitten.
De Augmented reality applicatie is gratis te downloaden maar zit vol met aanvullingen tegen betaling waarmee ontwikkelaar Niantic al meer dan 1 miljard dollar omzet heeft behaald. Houd daar rekening mee voordat je aan dit verslavende spel begint!
5. Magical Park
In Nieuw Zeeland lopen naast Hobbits nu ook dinosaurussen rond en andere vreemde beesten. GEO A.R. Games ontwikkelt AR spellen die kinderen buiten kunnen spelen met een smartphone of tablet. Ze zien via het scherm diverse kleurrijke figuren en kunnen daar op jagen, of juist op de vlucht gaan.
Zo wordt een normaal park een virtuele speelplaats waar alles mogelijk is. Het systeem werkt op basis van GPS locatie, er is naast een smartphone of tablet dus geen speciale hardware nodig. Naast Magical Park is er ook het spel Sharks in the Park, de derde titel heet vreemd genoeg DinoLand. Waarschijnlijk was de naam Jurassic Park al bezet…
6. Peronio Pop-Up Boek
We kennen allemaal de pop-up boeken met kartonnen afbeeldingen die op een bijzondere wijze gevouwen zijn. Peronio heeft hier een moderne versie van gemaakt die werkt als VR en AR boek. Niet alleen zie je de verhalen tot leven komen, je kunt ook games spelen en andere interactieve activiteiten uitvoeren.
Het is opvallend dat je kunt kiezen om de augmented reality functie te gebruiken of de virtual reality versie, zo heb je eigenlijk twee apps voor de prijs van één. Eerst was het een betaalde app, nu is het een freemium applicatie met de optie het complete boek in de app te kopen.
7. Quiver
Kleurplaten zijn niet alleen voor volwassenen, ook kinderen houden van tekeningen inkleuren, of is het andersom? Om de jeugd van tegenwoordig voor een ouderwetse bezigheid als kleuren met potloden of stiften enthousiast te maken heb je meer nodig dan een saai kleurboek. Quiver, voormalig bekend als ColAR Mix, is een AR app die kleurplaten tot leven wekt.
Je neemt een kleurplaat, kleurt die naar eigen inzicht in en richt een smartphone op de unieke creatie. Het onderwerp van de kleurplaat, bijvoorbeeld een grote haai, zal als 3D animatie uit de kleurplaat springen met dezelfde kleuren als jouw eigen ontwerp. Er zijn meer apps met dergelijke mogelijkheden, ook Mattel heeft een Barbie AR kleurboek gemaakt.
8. Real Strike – AR 3D
First Person Shooters zijn mateloos populair, met Real Strike kun je buiten op pad gaan om te schieten met diverse geweren. Je kunt schieten op virtuele figuren van karton of jagen op zombies met een thermografische weergave. Je ziet de geweren net als bij een normale FPS voor je gezichtsveld zweven.
Real Strike is overigens niet het enige spel met dit soort gameplay, The ShootAR is een ander schietspel met augmented reality elementen waarbij je vrienden jouw vijanden worden. Schieten op straat met een smartphone is daarnaast een stuk veiliger dan met realistische waterpistolen omdat je niet zo snel voor crimineel wordt aangezien.
9. Skyjacker
Je hebt mensen die treinen spotten, je hebt ook mensen die vliegtuigen spotten. Als jij graag vliegtuigen opspoort maar niet op een militaire vliegbasis gearresteerd wilt worden is Skyjacker een veilige manier om jouw hobby uit te oefenen. In deze apps worden alle vluchten van vliegtuigen over de hele wereld bijgehouden, wanneer er eentje overvliegt kun je die “jacken”. De informatie van de vliegroutes wordt slim gekoppeld aan deze AR game die in 2017 werd uitgebracht. Hoeveel vliegtuigen kun jij “vangen”?
10. Star Wars: Jedi Challenges
Het goede nieuws is dat Disney in samenwerking met Lenovo een augmented reality spel gaat uitbrengen voor mobiele toestellen. Het minder goede nieuws is dat het spel nog niet uit is, en we naast de teaser clip geen details hebben over de inhoud van dit spel. Lenovo was het eerste bedrijf dat een toestel op de markt bracht die werkte met het Google Tango systeem.
Dit is een geavanceerd mobiel AR platform met een speciale sensor om de exacte positie te bepalen, en te onthouden. Het is de vraag of mensen voor deze functionaliteit een smartphone aanschaffen, met een Jedi training wordt het al een stuk aantrekkelijker. Ook Holochess, het beroemde holografische schaakspel uit de Star Wars films zal waarschijnlijk uitkomen in AR, wanneer is nog niet bekend.
11. Super Mario AR
Abhishek Singh is een HoloLens ontwikkelaar met een voorliefde voor computerspelletjes. Daarom besloot hij het eerste level van Super Mario Bros. na te maken voor de HoloLens. Hij maakte het level op ware grootte na waarmee hij een lange en lege straat nodig had om dit spel te spelen.
Omdat je door de headset ook nog de omgeving kunt zien is dit experiment veilig afgelopen, voor de gelegenheid had Singh het bekende Mario pak aangetrokken. Het betreft een demo, maar laten we hopen dat Nintendo hierdoor geïnspireerd raakt.
12. Table Zombies
Toen Apple hun nieuwe ARKit liet zien was het de Wingnut AR demo die de meeste indruk wist te maken. Je zag een soort live stunt show op tafel met acteurs, ontploffingen en speciale effecten. Hoe lang moeten we wachten op een speelbare versie van deze demo? Je hoeft helemaal niet te wachten want Table Zombies lijkt enorm veel op deze presentatie en is helemaal gratis te spelen.
Deze game is al enkele jaren oud en werkt op basis van een marker die je uitprint en op tafel legt. Gezien de leeftijd van dit spel is het een indrukwekkende prestatie dat meer aandacht verdient. Het is mooi meegenomen dat het spel gratis te downloaden is voor zowel Android als Apple iOS.
13. Toyota 86 AR
Dit is een klein maar leuk racespel die gebruik maakt van augmented reality. Je hebt er naast de app ook een AR marker voor nodig die je kunt downloaden met de tekst “Made to thrill”. Je print de marker uit en legt deze op de grond, vervolgens kun je met een auto gaan racen. Hoe groter je de marker uitprint hoe groter het spel wordt, zo kun je buiten of in een grote loods een enorme mat neerleggen voor een heel bijzonder racespel. Dit spel is uit 2013, de officiële website met de marker lijkt niet meer te werken maar de afbeelding is nog eenvoudig online te vinden.
14. WOORLD
De wereld ziet er compleet anders uit door het beeldscherm van een Tango smartphone of tablet met WOORLD. Dit is een “sandbox-game” ofwel een spel waarin je net als in een zandbak je eigen wereldje kunt bouwen. De vormgeving is kleurrijk en speels waarmee het erg geschikt lijkt voor kinderen. Helaas is het een Tango-only spel waarmee de markt beperkt is. Voor mensen die een toestel bezitten met de juiste hardware is dit een gratis spel dat je niet mag missen, wellicht dat het later ook voor andere toestellen uitkomt zoals de iPhone met ARKit.
15. Toy Car RC
Hoewel dit spel al wat ouder is blijft het een goed voorbeeld van AR spelen op je eigen tafel. Het spel werkt standaard met speciale markers, als je geen printer hebt kun je ook van afbeeldingen die je op tafel hebt liggen direct AR markers maken. Dat is op zich al een bijzondere toevoeging. De app werkt het beste op een iPad omdat je zo het speelveld lekker groot kunt zien op het beeldscherm.
Je bestuurt een klein autootje en kunt allerlei capriolen uithalen, wanneer je een speelmat hebt voor kinderen met een afbeelding van een weg is het effect nog overtuigender. Het is niet echt een volwaardig spel, maar wel een goed voorbeeld van wat er mogelijk is met AR gaming. Dat het spel al in 2013 werd uitgebracht maakt het nog indrukwekkender.
Hoe zien AR games er in de toekomst uit?
De term “table-top” game valt vaak wanneer het over augmented reality spellen gaat. Dit zijn spellen die je op tafel speelt, vaak met meerdere spelers. Kaartspellen met AR figuren bijvoorbeeld, of een schaakspel met animerende karakters die over de keukentafel lopen. Zoals je ziet kun je overal in huis dominostenen neerzetten en met modelauto’s racen. Met name voor AR brillen zijn dit soort spellen heel interessant. Wat zijn jouw favoriete spellen en zijn deze te vertalen naar augmented reality?
Er komen steeds meer augmented reality apps voor alle bekende apparaten zoals de Microsoft HoloLens, smartphones zoals de Samsung Galaxy toestellen en tablet AR apps zoals de Apple iPad. Op dit moment betreft het vaak nog demo’s, eenvoudige testen die ontwikkelaars delen met een kort filmpje online of een app die niet helemaal goed werkt. Toch zijn er al flink wat AR apps te vinden in de diverse app stores, voor zowel de zakelijke markt als de consument.
En veel van deze apps zijn zelfs gratis te downloaden en vrij te gebruiken. Hoewel de markt voor AR hardware en software in 2017 is een stroomversnelling is gekomen zijn er al apps die in 2009 uitkwamen. Sommige worden nog steeds onderhouden, andere apps zijn een beetje in de vergetelheid geraakt. Op deze pagina vind je de 15 beste AR apps op een rij, voor verschillende systemen en met uiteenlopende toepassingen. Er zitten ongetwijfeld een paar interessante augmented reality apps voor je bij om uit te proberen.
1. Atheer AiR Enterprise
Atheer heeft de AiR Enterprise software aangepast voor gebruik met Android tablets. Daarvoor was deze zakelijke AR software alleen geschikt voor AR brillen van bedrijven als ODG, Vuzix, Epson en Google. De tablet versie biedt nieuwe mogelijkheden zoals met meerdere personen tegelijkertijd op het scherm kijken, een slimme bril is voor gebruik door één persoon gemaakt.
De Atheer AiR software werkt op basis van gebaren om handsfree werken mogelijk te maken, met de tablet versie zal de navigatie vooral vind het beeldscherm verlopen. Door het systeem op meerdere apparaten uit te brengen kunnen verschillende toepassingen geïntegreerd worden binnen één systeem.
2. BMW i Visualiser
Wanneer je een nieuwe BMW hebt gekocht en nog een tijdje moet wachten op de levering kun je vrienden en familie alvast een voorproefje geven. Tenminste, als je een smartphone hebt die Tango ondersteunt, het AR platform van Google. Met de BMW i Visualiser app kun je een virtuele BMW op ware grootte projecteren op straat, of in de huiskamer.
Je kunt helemaal rond de auto lopen, het interieur tot in detail bekijken en verschillende opties en kleuren kiezen. Het lijkt net alsof de auto echt voor je staat, alleen de geur van een nieuw auto interieur ontbreekt nog! Er zijn ook soortgelijke presentaties van andere merken die met een tracker kaartje op papier werken, deze BMW Tango versie is veel nauwkeuriger door de speciale 3D sensors in de smartphone of tablet.
3. Facebook Camera
Nee, echt origineel is de Facebook camera niet, de AR studio is wel een bijzondere toevoeging. Je kunt met deze software zelf nieuwe augmented reality filters maken. Dit zijn niet zomaar plaatjes over het beeld, je kunt ook brillen en baarden tekenen die perfect op een bewegend gezicht blijven “plakken”.
Met AR studio wil Facebook de gebruiker in de gelegenheid stellen zelf creatieve nieuwe filters te ontwerpen zonder dat je hoeft te programmeren. Apple heeft ook een camera app uitgebracht met filters maar die is in vergelijking met de Facebook Camera nog vrij beperkt en werkt alleen op iPhone toestellen.
4. Filter AR bril
De Gear VR is een virtual reality bril van Samsung. Zoals de naam al aangeeft is het geen augmented reality, toch kun je de camera gebruiken om het videobeeld realtime van een filter te voorzien. De app heeft meer dan honderd verschillende filters, van een eenvoudige kleur tot heel bijzondere effecten.
Je kunt met de ingebouwde camera functie in de app foto’s nemen van de wereld om je heen met AR filter. De oorspronkelijke naam van deze app was “Spectacle”, nog voor Snap op de markt kwam met hun eigen AR bril “Spectacles”. Filter behoort tot de weinige AR apps voor de Gear VR, de front camera wordt zelden gebruikt voor deze headset op basis van Samsung hardware en Oculus software.
5. Google Translate
Deze app is onmisbaar wanneer je in het buitenland op vakantie gaat naar een land waar je de taal niet spreekt. Maar steeds teksten typen gaat moeizaam, daarom hebben ze een augmented reality functie toegevoegd. De app kan teksten herkennen in de originele taal en vervolgens de vertaling laten zien.
Een interessante toevoeging is de manier waarop een bord op straat een andere taal krijgt. Je ziet dus niet alleen de tekst op je beeldscherm, je ziet de tekst alsof het originele bord of de poster in de taal naar keuze is geschreven. Naarmate de technologie verbetert kun je met een AR bril door elke stad in de wereld lopen en alle borden in jouw taal bekijken.
6. IKEA meubels testen in huis
We noemen de IKEA app omdat ze hun best hebben gedaan om een Zweedse familie op een grappige (maar hopeloos knullige) wijze in beeld te brengen voor de commercial, maar IKEA is zeker niet de eerst en enige met een app om meubels met augmented reality te bekijken. Amikasa heeft een soortgelijke app ontwikkeld waar ook Bol.com gebruik van maakt, en Wayfair in Amerika heeft al 40.000 meubelstukken als 3D objecten beschikbaar gesteld om virtueel in jouw huiskamer neer te zetten. Wayfair gebruikt hiervoor het Tango platform dat meer mogelijkheden biedt, maar het aantal mensen met een toestel dat geschikt is voor Tango is nog beperkt.
7. INKHUNTER
Een tatoeage uitkiezen doe je niet zomaar, je loopt er je hele leven mee rond. Een afbeelding kan er prachtig uitzien op papier, maar hoe zou het zijn wanneer je dit design op je rechterbil hebt staan? Met INKHUNTER kun je tatoeages uitzoeken en via AR op je eigen lichaam projecteren. Zo kun je nauwkeurig bepalen waar de tatoeage moet komen, het is ook verstandig om vooraf even de spelling te controleren.
Je kunt kiezen uit standaard afbeeldingen of je eigen ontwerp aan de bibliotheek toevoegen. INKHUNTER werkt met een marker, dat zijn enkele lijntjes die je op je lichaam tekent als je realtime een tattoo wilt weergeven. Je kunt ook een tattoo handmatig plaatsen en een foto exporteren.
8. Makeup Genius
Je hoeft niet meer naar de winkel om de laatste make-up trends uit te testen met de L’Oréal Makeup Genius app. Je vindt hier het complete assortiment producten van dit bekende cosmetica merk die je uit kunt testen. Jouw smartphone wordt een make-up spiegel, je kiest bijvoorbeeld een lipstick of oogschaduw en test of de kleuren bij je passen. Wanneer je tevreden bent kun je de producten direct bestellen.
De app kan bewegingen in het gezicht nauwkeurig volgen zodat het echt lijkt alsof je de make-up draagt. Er zijn meer virtuele make-up apps, L’Oréal werkt met de echte producten die ze verkopen, al kan de kleur op het beeldscherm altijd een beetje afwijken. Goudkleurig is bijvoorbeeld niet goed te zien op een beeldscherm.
9. Mind Mapping
Deze app voor de Microsoft HoloLens kan Mindmapping weleens helemaal vernieuwen. In een Mindmap deel je ideeën en gedachten in via tekstballonnen die aan elkaar gekoppeld zijn met lijnen. Digitaal werkt al beter dan de papieren versie, met deze augmented reality versie wordt het echt tastbaar.
Hoewel dit het eerste product in zijn soort is en nog veel lijkt op de traditionele manier van werken, zou je met de HoloLens 3D ook Mindmaps kunnen maken met diepte. Je kunt ook het schema helemaal om je heen maken zodat je een gedachtenkaart in 360 graden om je heen kunt zien. De HoloLens app is nu nog wat beperkt, maar dit is een toepassing die perfect aansluit op de mogelijkheden van AR hardware.
10. ROAR
Albert Heijn heeft onlangs een app uitgebracht waarmee je een aantal producten kunt scannen en daar vervolgens meer informatie over krijgt. ROAR doet het al jaren, en met veel meer producten. Je kunt een pak koekjes scannen en direct zien hoeveel calorieën je per koekje binnen zult krijgen. Je kunt ook posters scannen en andere objecten om je heen. Daarmee lijkt deze dienst veel op het Nederlandse Layar, maar dan meer gericht op producten in de winkel. In Nederland is ROAR niet zo bekend waardoor de app wat minder effectief is voor ons.
11. Snapchat World Lenses
Met de AR bril van Snap kun je stickers plakken op korte videoclips, Word Lenses biedt je nog meer mogelijkheden om echte situaties op te vrolijken met kleurrijke objecten zoals animerende regenbogen en bloemen die voor je voeten tot bloei komen. Je kunt de objecten overal in beeld zetten, zoals virtuele regenwolken boven mensen met een paraplu. Jij hebt de regie in handen. Er wordt ook rekening gehouden met perspectief waarmee de objecten echt onderdeel lijken te zijn van de werkelijkheid. Snap wil de komende tijd meer AR producten en diensten lanceren terwijl concurrent Facebook zich vooral richt op virtual reality.
12. Stickar
Naast Filter is dit de tweede AR applicatie voor de Gear VR. Het is al een wat oudere app die gebruikt maakt van de camera in een Samsung Galaxy toestel. Net zoals de maskers van Snapchat en Facebook legt Stickar ook grappige maskers over live video heen. Alleen zijn het bij Stickar platte afbeeldingen terwijl de andere apps meer virtuele make-up filters zijn die op de huid liggen en gezichtsuitdrukkingen volgen. De plaatjes kun ook animeren. Het is een al wat oudere app uit de begintijd van de Gear VR. Hoewel nieuwere apps technisch gezien beter zijn, hebben deze eenvoudige stickers wel een geheel eigen karakter.
13. Virtuele televisiestudio
Dit is een professionele toepassing die je waarschijnlijk wel ooit op de televisie hebt gezien. Een kale studio wordt middels augmented reality ingericht met bijvoorbeeld statistieken, afbeeldingen, video en andere zaken. De Avid RealSet is een dergelijk product, je hebt ook de Vizrt Viz Virtual Studio en InifinitySet.
Vroeger had je eigenlijk alleen statische plaatjes in de hoek zoals bij het journaal, tegenwoordig lijken de grafische elementen echt deel uit te maken van de studio. Deze technologie kan gecombineerd worden met greenscreen zodat de presentatoren in een groene studio op groene stoeltjes kunnen plaatsnemen terwijl het op televisie een complete studio lijkt.
14. WallaMe
Vroeger had je pennen met onzichtbare inkt die je met een speciale stift zichtbaar kon maken, nu hebben we WallaMe waarmee je onzichtbare graffiti op de muren kunt tekenen die je alleen met de app zichtbaar kunt maken. Op de kaart zie je locaties waar jouw vrienden een boodschap hebben achtergelaten. Op de juiste GPS locatie kun je de smartphone camera richten op de muur, en de geheime boodschap zal op het beeldscherm verschijnen. Een leuke en moderne variant van spoorzoekertje spelen!
15. Wikitude
Een augmented reality versie van Wikipedia, zo kun je de AR browser Wikitude waarschijnlijk het beste omschrijven. Het is ook een personal assistant, want deze browser kan je naar interessante locaties brengen en direct recensies tonen van hotels, cafés en restaurants. Er zijn ook enkele AR spelletjes ingebouwd om je geen moment te vervelen.
Net als ROAR heeft deze app ook veel functies die we kennen van Layar, het is waarschijnlijk dat deze functies binnenkort standaard deel uit zullen maken van smartphones. Zo kan Google deze mogelijkheden in hun zoekmachine toepassen, Apple zou het kunnen koppelen aan de virtuele assistent Siri.
Hoe bekijk je Augmented Reality?
De apps op deze pagina zijn soms op één specifiek systeem te gebruiken, en soms ook op meerdere systemen. Er zijn ook apps die eerst uitkomen op het ene systeem en vervolgens de overstap maken naar andere systemen. Om AR te gebruiken heb je meestal een smartphone nodig op basis van het Apple iOS systeem of Google Android. Niet elk systeem heeft hetzelfde aanbod, hoewel sommige apps wel op beide systemen verkrijgbaar zijn.
Je hebt vaak niet eens het nieuwste of snelste toestel nodig om de augmented reality apps te gebruiken. Apps die gebruik maken van Tango werken alleen op smartphones, phablets en tablets met de juiste hardware zoals de Lenovo Phab 2 Pro en de ZenFone AR. Bij HoloLens apps is de keuze nog beperkter, alleen de Microsoft HoloLens is geschikt voor deze apps vanwege de technische eisen.
Een telefoon die Augmented Reality en Virtual Reality ondersteunt, met een snufje Mixed Reality als bonus. Is dit de droom telefoon waar we op zitten te wachten? Helaas niet, de Asus ZenFone AR is de tweede smartphone met ondersteuning voor Google Tango. Hoewel het een verbetering op de Lenovo Phab 2 Pro is, wordt dit niet een smartphone voor het grote publiek. Waarom wordt dit geen iPhone killer? Dat lees je op deze pagina.
Google Tango en Daydream
Op het gebied van AR, VR en MR is Google een koploper. Ze kwamen in 2014 al met Google Cardboard, een kartonnen smartphone houder waarmee je van je eigen telefoon een VR headset kunt maken. Later kwam er het Daydream platform voor superieure mobiele VR, Google Glass was zijn tijd zo ver vooruit dat het publiek er nog niet klaar voor was en met Tango heeft Google het eerste, mobiele Mixed Reality systeem zonder headset ontwikkeld. Hoewel dit systeem in 2014 gelanceerd werd, kun je momenteel slechts twee toestellen met Tango kopen. Maar zijn deze smartphones het geld waard?
Asus ZenFone AR
Laten we voorop stellen dat de nieuwe ZenFone geen slechte smartphone is, helaas is het een heel middelmatig product met twee gimmicks die eigenlijk features moeten zijn. Het scherm is 5,7 inch in diameter, de camera heeft een hoge resolutie van 23 MP, en de accu gaat behoorlijk lang mee bij normaal gebruik. Maar het draait om de Tango functionaliteit, en daar gaat het mis.
Tango op de ZenFone
In de Play Store van Google zijn de Tango Apps eenvoudig te vinden, er staan momenteel ruim dertig apps in. Het zijn eigenlijk allemaal demos, je zult er weinig volwaardige applicaties vinden. De gebruikersaantallen zijn nog zo beperkt dat het niet interessant is voor ontwikkelaars om Tango apps te bouwen. Holo is een leuke app, maar die kun je ook op de iPhone installeren, een BMW bekijken van alle kanten is even interessant, maar dat hebben we al vaker gezien. Net zoals een virtueel meetlint, dat kan ARKit ook, en Wayfair om meubels thuis virtueel weer te geven zagen we ook al bij IKEA. Dat het allemaal net iets beter werkt dan standaard AR is niet voldoende om de aanschaf te verantwoorden.
De gulden middenweg
De Asus ZenFone AR is een middenklasse smartphone met een Premium prijs. Dat het idee achter Tango erg interessant is, maakt het toestel zoals die geleverd wordt niet beter. In de doos wordt ook de Daydream View standaard meegeleverd, daarmee is deze ZenFone de eerste smartphone die zowel AR en VR van Google ondersteunt. Helaas is ook Daydream vooralsnog geen succes gebleken.
Lenovo Phab 2 Pro
De Phab 2 Pro is het eerste toestel met ondersteuning voor Tango en is geen interessant alternatief voor de nieuwe Asus smartphone. Het scherm is erg groot met een 6,4 inch scherm, de camera heeft een resolutie van 16 MP en deze phablet werkt op Android 6.0. Naast Tango en het grote scherm heeft dit model niets bijzonders te bieden.
Google Pixel
Het is een beetje apart dat er zo weinig toestellen zijn met ondersteuning voor Tango. Hoewel Google zelf een smartphone en zeven inch tablet heeft uitgebracht voor ontwikkelaars, hebben ze geen consumentenproducten op de markt gebracht die werken met Tango. Dat is een gemiste kans, want met de Pixel en Pixel XL heeft Google na de Nexus serie een compleet nieuw assortiment aan smartphones gelanceerd. Dit zijn premium smartphones die technisch gezien goed in elkaar steken, maar naast een kale Android versie niet echt veel bijzonders bieden. Het was een uitgelezen kans om Tango op de voorgrond te schuiven, maar Google laat andere merken het zware werk uitvoeren.
Tango uit, ARKit in?
Hoewel Google Cardboard een enorm succes is gebleken, lijkt het enthousiasme voor VR en AR een beetje verdwenen bij Google. Het Daydream platform kan bij lange na niet tippen aan het succes van de Samsung Gear VR, Tango staat met de revolutionaire MR technologie in de schaduw van de Microsoft HoloLens en nu ook ARKit van Apple. En daar zit een groot probleem, want Apple zal dit jaar een systeem lanceren dat werkt op honderden miljoenen smartphones, niet twee modellen van Asus en Lenovo. De meeste mensen zullen het verschil tussen echte diepte herkenning en de meer eenvoudige technologie van Apple niet eens opmerken. Is Tango ten dode opgeschreven, of zal het nog een comeback maken?
Apple is een succesvol maar ook een tegendraads bedrijf, al sinds de oprichting in 1976 varen ze hun eigen koers. In de afgelopen decennia lopen ze soms voor, en soms lijken ze hopeloos achter te raken. Maar dat komt vooral omdat ze erg goed zijn om nieuwe ontwikkelingen op het juiste moment te introduceren.
Zo werd de iPod een groot succes, evenals de iPhone en de Apple Watch om er slechts enkele te noemen. Met het overlijden van Steve Jobs en het aantreden van Tim Cook als nieuwe leidinggevende leek er een nieuw tijdperk aangebroken te zijn van hoge winsten met minder vernieuwing. Ze leken de boot te missen bij de opkomst van virtual reality en leken ook niet veel inspanningen te verrichten op het gebied van augmented reality.
Tot ze in juni 2017 ARKit bekend maakte, een nieuw platform voor AR toepassingen op het mobiele iOS systeem voor iPhone en iPad. Gaan ze de markt weer opschudden of zijn ze dit keer echt te laat in deze opkomende miljarden industrie?
Apple werd in 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. Al snel werd Apple zowel beroemd als berucht in de opkomende PC markt, in 1980 werd het een succesvol beursgenoteerd bedrijf. Hoewel Microsoft het commercieel vaak beter deed wist Apple een trouwe groep gebruikers aan zich te binden. Met name de GUI (Graphic User Interface) op de Lisa wist Apple op de kaart te zetten. In 1985 werd Steve Jobs uit het bedrijf gewerkt met een nieuwe “hoge winstmarge” strategie.
Eind jaren tachtig was het eerste “Gouden Tijdperk” voor Apple, maar toen kwamen er een aantal producten op rij waar het publiek niet voor warm liep. In 1997 keerde Jobs terug om het tij te keren, de deal met Microsoft om Office naar de Mac te brengen heeft het bedrijf waarschijnlijk gered. Het was in 2001 met de introductie van de iPod muziekspeler dat het nieuwe tijdperk van Apple was aangebroken. Dat werd nog eens benadrukt met de naamswijziging in 2007 van Apple Computer, Inc. naar Apple Inc. om de verschuiving naar consumentenproducten te onderstrepen. Dit was het jaar dat iPhone de industrie compleet zou veranderen.
De “grote iPhone” ofwel iPad was minder vernieuwend maar wel enorm populair en boorde een nieuwe markt aan. In 2011 had Apple meer geld in kas dan de regering van de Verenigde Staten, op dat hoogtepunt stierf Steve Jobs en nam Tim Cook het stokje over. Zijn leiderschap week af van de excentrieke Jobs, Cook leek meer pragmatisch en gericht op omzet en winst maken.
De Apple Watch was weliswaar succesvol maar niet echt vernieuwend naast andere Smartwatches, de nieuwe iPhones leken inspiratie te missen. Cook was geen fan van de opkomende VR markt waar Facebook en Google hun pijlen op hadden gericht, hij gaf wel aan dat AR heel interessant was. Na enkele jaren op subtiele wijze augmented reality aan te prijzen introduceerde Apple in 2017 dan eindelijk hun eigen AR platform voor het iOS11 besturingssysteem.
Waarom kiest Apple voor Augmented Reality?
Het succes van de Pokémon GO Augmented reality app is niet onopgemerkt gebleven, ook Apple verdiende bakken vol geld met In-App transacties. Hoewel je zou denken dat de huidige aandacht voor augmented reality in 2016 is gestart met Pokémon vangen blijkt nu dat ze al veel langer bezig waren met deze technologie.
In 2013 werd een patent aangevraagd voor een AR systeem dat objecten kan herkennen in een live videobeeld en informatie over deze objecten kan weergeven middels een nieuwe laag over de werkelijkheid. Slechts een half jaar daarvoor wist Palmer Luckey met zijn Oculus VR een enorm succes te behalen met een Kickstarter campagne. In de jaren daarna werden er steeds meer augmented reality en beeldherkenning specialisten ingehuurd, en bedrijven opgekocht waaronder Metaio.
Volgens Apple en ook Nintendo sluit VR de gebruiker teveel af van de werkelijkheid, terwijl AR juist iets toevoegt aan de directe omgeving. Op de Mac biedt Apple overigens wel ondersteuning voor VR headsets zoals de HTC Vive, maar ze lijken de ontwikkeling over te laten aan derde partijen. Augmented reality past goed bij hun huidige productlijn met de iPhone en iPad, en kan de stagnerende markt een nieuwe impuls geven.
AR en VR verschillen niet zoveel van elkaar
Hoewel er verschillende termen worden gebruik voor augmented reality, virtual reality en mixed reality zijn het overlappende technologien zonder duidelijk te definiëren scheidingslijn. Om een heel eenvoudig voorbeeld te noemen: Je ziet een open deur, achter die deur zie je een andere omgeving, daaromheen zie je de werkelijkheid. Dat is augmented reality omdat er informatie wordt toegevoegd aan de werkelijkheid.
Dan loop je door de virtuele deur en je ziet alleen nog maar de digitale omgeving waarin je vrij rond kunt kijken en lopen, dat is virtual reality. Een product als Google Glass is specifiek een AR systeem, de Oculus Rift is specifiek een VR systeem. Er is op dit moment geen enkel systeem dat beide methoden perfect combineert. Verder op deze pagina kun je zien hoe Apple AR zich verhoudt ten opzichte van de concurrentie.
Virtual Reality in Apple Maps
Apple maakt de grens nog vager door ARKit ook toe te passen in de iOS11 versie van Apple Maps. De Flyover Maps bestaan al sinds iOS 6, deze functie lijkt veel op Google Street View. Omdat een aantal hoge gebouwen en monumenten in 3D op de kaart staan lijkt het alsof je als een vogel over de wereld vliegt. Vanaf iOS11 wordt er positiebepaling toegepast waarmee je virtueel als een ware Godzilla door de stad kunt lopen. Google had al eerder een dergelijke app voor de HTC Vive gemaakt, dit is in feite de mobiele versie. Omdat het hele beeld wordt overgenomen spreken we hier van virtual reality.
ARKit, het Augmented Reality platform van Apple
Met de introductie van iOS11, het Apple besturingssysteem voor de mobiele apparaten iPhone en iPad werd ook ARKit openbaar gesteld voor ontwikkelaars. In tegenstelling tot “platte” augmented reality waarbij de virtuele laag losstaat van van de omgeving is ARKit voorzien van Visual Inertial Odometry om de omgeving realtime te scannen via de camera op het toestel.
Dit noemen we ook wel “positionele bepaling” en “inside out tracking”, dit is het grote verschil tussen “echte” VR zoals die in de Oculus Rift voorkomt en VR zoals we die kennen van de Gear VR waarin je wel kunt rondkijken vanuit één positie, maar niet vrij kunt rondlopen. Apple is overigens niet de eerste partij die een dergelijk systeem heeft ontwikkeld, ze hebben de drempel voor positionele augmented reality wel flink verlaagd.
AR en AI gaan goed samen
Artificial Intelligence zal de komende jaren een grote rol spelen bij alle vooraanstaande tech bedrijven. Zeker voor commerciële doeleinden is AI erg interessant, als een computer weet wanneer jij honger hebt kan jouw virtuele assistent direct een pizzeria met bezorging adviseren bij jou in de buurt, om maar een voorbeeld te noemen.
Ook Apple werkt aan AI, niet in de minste plaats voor hun nieuwe HomePod, een kastje die lijkt op de Amazon Echo en de Google Home. Daarnaast kan AI ook helpen om augmented reality nauwkeuriger te maken en objecten voor de camera sneller en beter te analyseren.
Mirrorshades en andere AR brillen
Het einde van de smartphone wordt al enkele jaren aangekondigd, en de dalende verkopen lijken deze prognose te bevestigen. Apple is de enige partij die nog enorm veel winst maakt op smartphones. Maar ook zij kijken verder, zoals AR headsets als accessoire voor de iPhone of zelfs als complete vervanging. Deze project staat bekend als “Mirrorshades”, er is nog geen informatie bekend of en wanneer een dergelijk product op de markt gaat komen. Waarschijnlijk zal ARKit de iPhone nieuw leven inblazen, iOS11 is ook ontwikkeld om de iPad meer te positioneren als laptop vervanging.
Apple AR en de concurrentie
Er zijn Apple fans en Apple haters, deze groepen zul je niet snel overtuigen. Maar het gaat hier niet over jouw favoriete merk, augmented reality staat nog in de kinderschoenen dus concurrentie kan de ontwikkeling stimuleren. Daarom is het goed om even de grootste AR en MR bedrijven naast de plannen van Apple te leggen:
Apple en Microsoft: Microsoft wist met de HoloLens een revolutionair product neer te zetten, een draadloze mixed reality headset op basis van Windows 10 en positionele bepaling. De holografische projectie is driedimensionaal terwijl de iPhone een plat beeld heeft. Maar de HoloLens is erg groot en een stuk duurder. Het zal nog enige tijd duren voor dit product klaar is voor het grote publiek.
Apple en Google: Google wed niet zomaar op één paard, met Cardboard en Daydream hebben ze al twee mobiele VR systemen, met Glass bieden ze een AR bril aan en Tango is een mobiel mixed reality systeem met ruimtelijke tracking via een smartphone of tablet. Maar deze verdeeldheid is tegelijkertijd ook het probleem; Daydream en Tango zijn te gebruiken op slechts een handvol toestellen, en Google Glass is al geflopt voor de consumentenmarkt.
Apple en Facebook: Mark Zuckerberg gaat volledig voor virtual reality en ziet augmented reality nog als toekomstmuziek. Dat moet ook wel, want Oculus VR heeft ze veel geld gekost, en de verkopen van de Rift blijven achter op schema. Facebook heeft weliswaar het publiek, maar kan dit vooralsnog niet koppelen aan het product.
Apple en de rest: Bedrijven als Magic Leap, Meta, Vuzix en ODG werken allemaal aan hun eigen headsets, veel smartphone concurrentie is er eigenlijk niet. De Occipital Bridge headset wil van de iPhone een complete mixed reality headset maken maar het is de vraag of ARKit ze de wind nu uit de zeilen neemt.
Creatief met AR op iPhone
Wingnut AR demo door het team achter Lord of the Rings
Peter Jackson is een pionier op het gebied van computereffecten, niet alleen in de bioscoop maar ook met augmented reality. Zijn Wingnut AR team maakte een korte film in compleet 3D die je op de tafel kunt projecteren.
Huis inrichten met virtueel meubilair
Je ziet steeds meer apps om een kamer met virtuele meubels in te richten. Het verschil met bestaande apps en de ARKit versie is het scannen van de omgeving. Zo hoef je niet meer handmatig te schalen of positioneren. Kies een open ruimte en gooi er een bankje in.
Explosie van katten
Dat je platte afbeeldingen kunt weergeven is een standaard functie van AR, maar dat ze op hun positie blijven hangen is wel bijzonder. Zeker gezien het feit dat zowel Tango, Occipital als de HoloLens een complexe 3D scanner nodig hebben. ARKit kan het met een standaard iPhone op basis van de standaard camera bereiken.
Take on Me videoclip
Voor de “ouderen” onder ons die de jaren tachtig bewust hebben meegemaakt is “Take on Me” van Aha een onuitwisbare herinnering. Deze augmented reality versie is vooral bijzonder om de VR ruimte waar je in en uit kunt stappen. In combinatie met een smartphone VR houder kun je ARKit gebruiken als VR bril.
Robot politie op straat
Het is opmerkelijk hoe realistisch deze figuren over straat lopen. Hoewel dit er lang niet zo overtuigend uit zal zien in ruimte met wisselende verlichting lijkt de tracking erg nauwkeurig te zijn in een grote ruimte.
iPhone en HTC Vive
Wat betreft interactie heeft Apple nog niets noemenswaardig bekend gemaakt, door het beeld via ARKit te koppelen aan de HTC Vive kun je interessante live presentaties opnemen.
Subtracted Reality
Het tegenovergestelde van augmented reality is waarschijnlijk subtracted reality. Deze demonstratie laat zien hoe eenvoudig je objecten van een tafel of muur kunt verwijderen, of dupliceren.
Waarom Apple zo belangrijk is voor Augmented Reality
Het zal de meeste AR en VR fans niet echt veel uitmaken welk merk gaat “winnen”. We zijn allang blij dat er zoveel bedrijven werken aan innovatieve technologie en praktische toepassingen. Ondanks de inspanningen van de concurrentie is er geen enkel bedrijf dat reeds zo’n grote gebruikersgroep heeft als Apple. De Gear VR is een behoorlijk succes gebleken voor Samsung als VR headset, maar daar zijn “slechts” enkele miljoenen van verkocht.
Er is geen enkel merk dat zoveel hardware heeft verkocht waarmee je nu al AR en VR kunt bekijken als Apple. Er zullen ongetwijfeld start-ups sneuvelen, Occipital wacht waarschijnlijk met smart op een overname van hun technologie, Magic Leap heeft nog een lange weg te gaan en zelfs Google heeft moeite Tango toestellen op de markt te krijgen. Zelfs de grootste Apple hater kan niet om het feit heen dat dit bedrijf een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van augmented reality.
Als ondernemer ben je altijd op zoek naar middelen om de kwaliteit van het bedrijf te optimaliseren, nieuwe innovaties en technologie spelen hierbij een belangrijke rol. Van de ontwikkeling tot aan de marketing van producten en diensten wil je de juiste middelen inzetten die een bedrijf ondersteunen om alle doelstellingen te behalen. Om de juiste beslissingen te maken is kennis nodig, en een heldere blik op de toekomst.
Als je de prognoses bekijkt voor honderden miljarden omzet in de komende tien jaar voor augmented reality kun je als ondernemer niet meer om deze trend heen. Het is vooral de zakelijke markt die momenteel stevig investeert in AR technologie, zowel aanbieders van hardware en software, als bedrijven die actief gebruik maken van de mogelijkheden die augmented reality oplossingen bieden. Op deze pagina geven we informatie over het fenomeen augmented reality, de zakelijke toepassingen en de bedrijven die het mogelijk maken.
Wat is Augmented Reality?
Hoewel de term niet door iedereen op dezelfde wijze wordt omschreven kun je stellen dat augmented reality een virtuele laag over de werkelijkheid legt. Je ziet een computerbeeld over je normale gezichtsveld met additionele informatie. Augment betekent aanvullen of toevoegen. Een basisgegeven van AR technologie is het zicht op de werkelijke situatie. Daarmee verschilt augmented reality van virtual reality waarbij het complete beeld overgenomen wordt door een computer gegenereerd beeld.
Beide methodes hebben hun eigen specifieke toepassingen, in dit artikel bespreken we specifiek de combinatie tussen werkelijkheid en aanvullende informatie. De grens tussen augmented reality en mixed reality is moeilijker om te bepalen. MR combineert ook computerbeelden met de omgeving maar op een wijze waarbij de twee elementen een geheel vormen.
Vaak wordt mixed reality gebruikt voor computerbeelden die een vaste positie in de ruimte innemen. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele stoel die in het midden van de kamer staat. Je kunt om de stoel heen lopen en het object blijft op dezelfde positie. Bij AR betreft het meestal een beeld-in-beeld die afhankelijk van de werkelijkheid beweegt en doorgaans stil staat zoals een tekstbericht in de ooghoek.
Verschillen tussen AR headsets en smartphone oplossingen
Naar de verschillen tussen AR, VR en MR is er ook een verschil tussen augmented reality headsets zoals de Microsoft HoloLens en de Google Glass enerzijds, en Apple ARKit en Google Tango anderzijds. Het betreft beide AR producten, maar het apparaat is anders.
Bij AR headsets betreft het een wearable, een apparaat dat je draagt, daarnaast is er AR mogelijk met smartphones en tablets. Beide technologieën hebben specifieke toepassingen voor zakelijk gebruik waarbij Smart Glasses persoonlijke producten zijn voor één persoon, de smartphone of tablet methode is ook geschikt voor meerdere personen.
Daarnaast is een wearable gemaakt om continu te gebruiken, terwijl andere apparaten tevoorschijn gehaald worden wanneer dat nodig is. In praktijk overlappen de toepassingen van deze twee methodes, zeker bij producten als de HoloLens waar meerdere personen tegelijkertijd via hun eigen headset dezelfde holografische data kunnen bekijken en bewerken.
AR toepassingen voor bedrijven
Augmented reality is de fase van gimmick allang voorbij en wordt actief ingezet om diverse bedrijfsprocessen aan te vullen en te verbeteren. Hier zijn enkele toepassingen voor de zakelijke markt die nu al met succes gebruikt worden:
Automotive: De auto industrie is de koploper op het gebied van augmented reality toepassingen. Al tijdens het ontwerpproces kunnen 3D objecten worden getoond aan ontwerpers en stakeholders waarmee er geen dure en tijdrovende fysieke modellen nodig zijn. De onderstaande toepassingen worden allemaal reeds toegepast binnen de automotive sector. Lees meer over AR in de automotive sector.
Logistics: Order picking gaat sneller en efficiënter dan ooit met AR brillen. De magazijnmedewerker krijgt een locatie te zien, de headset kan automatisch het artikel scannen en er kan eventueel direct gecommuniceerd worden met collegas op andere locaties. En dat alles met twee handen vrij om de werkzaamheden te verrichten. Handsfree werken is een groot voordeel van wearables.
Mobile Office: Je kunt tijdens de fitness mails lezen, en in de auto navigatie oproepen. Jouw virtuele assistent gaat de hele dag met je mee, waar je ook gaat of staat. Momenteel werkt een AR bril vaak als accessoire voor de mobiele telefoon, in de toekomst zal de smartphone helemaal niet meer nodig zijn voor zakelijk gebruik.
Virtual Workspace: Een AR overlay is in feite een mobiel scherm, afhankelijk van de toegepaste techniek kun je een volledige virtuele desktop weergeven. Monitoren zijn verleden tijd, je kunt direct een enorm scherm oproepen die je kunt bedienen via gebaren, met je stem of met meer traditionele toetsenborden en muizen. Zo kun je overal werken zonder groot beeldscherm voor je neus, maar met een compact virtueel scherm op je neus.
Remote Assistance: Binnen een goed lopende organisatie zullen collegas elkaar aanvullen met hun unieke expertise. Wanneer een monteur bezig is met een complexe reparatie kan er direct een chat gestart worden met een collega. Omdat augmented reality brillen ook voorzien zijn van cameras kan de collega op afstand meekijken en advies geven. De monteur houdt beide handen vrij en kan zo de reparatie verrichten.
Marketing & Promotion: Eigenlijk worden visitekaartjes nauwelijks meer gebruikt, al heeft iedereen er een paar op zak. Door kaartjes te upgraden met een AR boodschap wordt het klassieke visitekaartje plotseling een multimediaal stukje karton. Een afbeelding kan gebruikt worden als marker die door de software automatisch herkend wordt. Vervolgens kan de ontvanger naar een complete presentatie kijken inclusief 3D objecten, geluid en videobeelden. De ontvanger heeft alleen een smartphone nodig.
AR brillen voor de zakelijke markt
Google maakte in 2014 een grote inschattingsfout met de release van de eerste Google Glass. Ze wilden de consument aanspreken maar dat bleek de verkeerde doelgroep op dat moment. Niet alleen Google heeft hiervan geleerd, de meeste ontwikkelaars van AR brillen richten zich momenteel op de zakelijke markt. Dit zijn nu de voornaamste spelers:
Microsoft HoloLens
Ook Microsoft leek zich in eerste instantie op de eindconsument te richten maar hier zijn ze op teruggekomen. Nu staat het bedrijfsleven voorop bij deze mixed reality headset. Het betreft een volwaardige Windows 10 computer die je draadloos op je hoofd kunt dragen met een holografische projectie.
Het enige nadeel is eigenlijk de vorm, de huidige versie van de HoloLens is aan de grote kant. Technisch is het wel een indrukwekkend product met 3D scanning van ruimtes en verankerde positiebepaling van virtuele informatie. Het is zelfs mogelijk om op afstand met andere mensen samen te werken aan hetzelfde project.
Meta 2
De augmented reality headset van Meta lijkt veel op de Microsoft HoloLens, maar de Meta 2 is een PC accessoire en niet een op zichzelf staande wearable. De kern van Meta 2 is een virtuele desktopdie een standaard monitor overbodig moet maken. Het systeem wordt bediend met gebaren die natuurlijker zijn dan de specifieke knijpbewegingen die bij de HoloLens worden gebruikt. Hoewel er op dit moment veel getest wordt met de Meta 2 voor bedrijven zijn er nog niet veel toepassingen die dagelijks gebruikt worden in de praktijk.
Vuzix M3000 serie
Vuzix is een ware pionier op het gebied van AR brillen en ook bij VR technologie. Ze introduceerde met de M100 AR bril al voor de Google Glass hun eigen persoonlijke Smart Glasses, de huidige M3000 serie bouwt verder aan deze lijn producten op basis van het Android besturingssyteem. Dit is echt een AR bril met een overlay, het is geen mixed reality oplossing. Met name in magazijnen en als personal assistent zijn de Vuzix producten erg geschikt. Ze maken ook een VR headset wat vooral een draagbaar virtueel beeldscherm is.
ODG R7, R8 en R9
De Osterhout Design Group vertoont diverse overeenkomsten met Vuzix. Beide bedrijven werden opgericht in de jaren negentig van de vorige eeuw, beide bedrijven hebben diverse producten ontwikkeld voor het leger en ze maken momenteel beide AR brillen voor de zakelijke markt. Het design van de brillen verschilt een beetje, maar beide systemen werken op basis van het Android besturingssysteem.
Google Glass Enterprise Edition
Toen Google zag dat de consument nog niet klaar was voor een augmented reality bril werd het enkele jaren stil rondom dit product. In juli 2017 kwam de vernieuwde versie die zich specifiek richt op bedrijven. De Enterprise Edition gaat verder waar de Explorer Edition ophield met betere specificaties en meer ondersteuning voor bedrijven die gebruik willen maken van deze AR bril. Uiteraard werkt ook de Google Glass op basis van hun eigen Android systeem.
Smartphone en Tablet AR
De bovenstaande bedrijven ontwikkelen allemaal wearables, draagbare computers en accessoires. Daarnaast kun je ook een smartphone gebruiken als augmented reality apparaat. Veel functies en toepassingen zijn overeenkomstig maar een smartphone of tablet moet je vasthouden wat minder geschikt is voor handsfree werken. Hoewel de functionaliteit van deze twee methodes de komende jaren steeds dichter naar elkaar toe zullen groeien zal elke methode voor unieke uitdagingen geschikt zijn.
De diverse toepassingen voor de zakelijke markt komen niet uit de lucht vallen, er zijn veel grote merken die dagelijks gebruik maken van AR toepassingen zoals deze:
Volkswagen: Dit automerk gebruikt augmented reality op steeds meer afdelingen binnen de organisatie. Bijvoorbeeld voor monteurs die autos willen repareren of personeel die autos in de fabrieken assembleren. Ze kunnen via een AR overlay precies zien welk onderdeel op welke plaats moet komen en kunnen daarbij een interactieve handleiding oproepen.
BMW: Nog een Duits automerk dat steeds vaker gebruik maakt van AR in de productieketen. Ook ontwikkelen ze een HUD ofwel Heads Up Display waarbij de bekende middenconsole op de voorruit wordt weergegeven. De industrie is er nog niet helemaal uit of projectie op de voorruit standaard wordt, of dat het een algemene AR bril wordt die je in de auto kunt dragen.
Tesla: Eigenlijk gebruiken alle automerken augmented reality, laten we het speciale kaartje van een Tesla onderdelen leverancier nog even uitlichten. Klanten die wachten op het Tesla Model 3 kunnen via een marker een kleine versie van deze auto bekijken via een smartphone en AR app. Dit is een interessante promotie, andere merken maken ook al veelvuldig gebruik van de virtuele showroom en bij LinkedIn is het zelfs mogelijk jezelf te promoten met een AR marker.
Meta: We hebben dit bedrijf al eerder genoemd, omdat ze werken aan potentieel disruptive technologie hebben ze het gebruik van de Meta 2 op kantoor al verplicht gesteld. De computermonitoren zijn verdwenen uit het kantoor, het personeel wordt verplicht om de Meta 2 headsets te gebruiken. Dat verloopt niet geheel op rolletjes, maar zo kan het bedrijf de gebruikerservaring optimaliseren voor zakelijke toepassingen.
LOreal: Je kent de Snapchat of Facebook Messenger filters wel waarmee je een virtueel masker kunt dragen. Cosmetica merken zoals LOreal laten apps ontwikkelen waarbij klanten vooraf de complete make-up lijn kunnen testen met hun eigen smartphone. Wanneer een kleur oogschaduw bevalt kan de klant deze direct bestellen via de app. Ook dit is een voorbeeld van een zakelijke toepassing, in dit geval is het een manier om klanten te werven middels een augmented reality applicatie.
De toekomst van Augmented Reality voor bedrijven
Eigenlijk is een organisatie die wacht op wat er gaat komen al te laat. AR, VR en MR is geen toekomstmuziek, het is voor veel bedrijven al dagelijkse werkelijkheid. Om er optimaal gebruik van te maken is het verstandig om externe specialisten in te schakelen die maatwerk oplossingen kunnen ontwikkelen. Voor sommige bedrijven is een Microsoft HoloLens de logische keuze, andere bedrijven hebben meer baat bij een Google Glass of vergelijkbaar apparaat.
Een onafhankelijk adviseur kan de juiste hardware en software bij de doelstellingen van de organisatie leggen. Daarnaast zal smartphone AR de komende jaren nog een belangrijke rol blijven spelen. Dan zijn er nog de bedrijven die in de nabije toekomst een belangrijke rol kunnen spelen in deze sector zoals Magic Leap, een bedrijf dat aan een revolutionaire mixed reality oplossing werkt. Ongeacht wie de hardware en software maakt, het zullen de zakelijke toepassingen zijn die de ontwikkeling sturen. De vraag vanuit de klant zal hierbij leidend zijn.
De komende jaren zullen de augmented reality ontwikkelingen zich in hoog tempo opvolgen, zorg dat je als bedrijf niet achteraan staat en blijf op de hoogte.
Augmented Reality kan heel eenvoudig zijn. Je pakt je smartphone, en opent een applicatie die jouw camera inschakelt. Je ziet vervolgens op het scherm de kamer, tuin, winkel of waar je ook staat. Dan verschijnt er een vakje in beeld met het weerbericht. Dat vakje over het live videobeeld is Augmented Reality, heel eenvoudig eigenlijk.
Maar hoe is het mogelijk dat je de smartphone richt op een kartonnen visitekaartje en er verschijnt een 3D model van een Tesla auto? Of hoe kan jouw gezicht veranderen in een monster op Snapchat? In dit artikel onthullen we het geheim achter marker en markerless AR.
Wat is een AR marker?
Met een Augmented Reality marker biedt je de app een herkenningspunt om een AR beeld te laten zien. Net zoals een barcode scanner bij de supermarkt ziet welk product er gekoppeld is aan de streepjescode, kun je met een AR marker ook een beeld oproepen aan de hand van een speciale afbeelding.
Op deze manier kun je aanvullende informatie weergeven zoals een website of een filmpje. De software herkent de afbeelding en de maker heeft daar een actie aan toegevoegd. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld een product scanner app waarmee je meer informatie kunt bekijken over diverse producten in de winkel.
Het verschil tussen een AR marker en een standaard marker zoals de bekende QR code, is de content die geladen wordt. Wanneer de marker een website opent op jouw toestel is het een normale marker, wanneer er een plaatje of animatie over het camerabeeld komt te staan spreken we van een AR marker.
Vroeger waren dit soort afbeeldingen altijd in zwart wit met eenvoudige blokpatronen om de herkenning eenvoudiger te maken voor de hardware en software. Na verloop van tijd werd deze technologie steeds beter en kon de software ook kleurenfoto’s herkennen.
AR marker met positiebepaling
De scan methode kan heel handig zijn om informatie weer geven, je hoeft alleen de camera op de marker te richten en je ziet een plaatje of video. Maar een smartphone of een tablet heeft ook een gyroscoop, GPS en andere manieren om de positie te bepalen. Zo is het mogelijk om het Augmented Reality beeld te “verankeren” aan de marker. Bekijk deze Tesla Model 3 met een Augmented Reality marker:
De software ziet niet alleen de AR marker, je kunt er compleet omheen draaien en het 3D object draait mee. Hoe dichterbij je komt, hoe groter de auto wordt. Dit is een geavanceerde vorm van AR marker tracking die mogelijk wordt gemaakt door snellere hardware en betere software.
Hoe werkt markerless AR?
Deze technologie gaat nog een stap verder. Normaal gesproken heeft de software al een database van afbeeldingen die herkent kunnen worden. Via een speciaal programma worden er markers toegevoegd aan de AR applicatie, wanneer de software een “match” kan maken zul je de AR content te zien krijgen. Met markerless AR is het niet meer nodig om vooraf deze referentie afbeelding in de app te plaatsen, Snapchat is een goed voorbeeld van deze technoligie:
In dit voorbeeld scant de app een gezicht. De software kan ogen herkennen, de mond en de contouren van een gezicht. Hoe duidelijker deze elementen in beeld komen, hoe nauwkeuriger de applicatie werkt. Vervolgens legt Snapchat een afbeelding over het gezicht. Deze afbeelding wordt dynamisch geschaald en vervormd op basis van de gelaatsuitdrukkingen van het gezicht. Het gezicht is hiermee in feite de AR marker geworden.
Voorbeelden van AR markers in de praktijk
Het kan lastig zijn een duidelijk beeld te vormen met al deze technische termen, daarom zijn hier een aantal toepassingen van Augmented Reality met en zonder marker.
Pokémon met en zonder marker
Dit is een goed voorbeeld omdat er zowel Pokémon met als zonder markers bestaan. Nintendo is ooit begonnen als fabrikant van speelkaarten, hoewel ze later computerspellen zijn gaan maken hebben ze die basis nooit helemaal verloochend. De Pokémon verzamelwoede is niet exclusief digitaal, er zijn ook vele verzamelkaartjes met markers.
Dit begon eenvoudig, de marker gaf je toegang tot een nieuw karakter, met de Nintendo DS werden dit Augmented Reality figuren in 3D. De nieuwe Pokémon GO app werkt op basis van internet en GPS locatie om Augmented Reality beelden weer te geven op een specifieke, geografische locatie. Dit is volledige markerless AR.
Layar Augmented Reality
Dit voormalig Nederlandse bedrijf bestaat al sinds 2009 en was een pionier op het gebied van AR marker toepassingen. In diverse tijdschriften kon je met de Layar app AR markers scannen, naast eenvoudige markers werkte het ook met afbeeldingen.
Daarnaast was er ook een markerless versie op basis van GPS locatie. Zo kon je bijvoorbeeld winkels vinden met een virtuele landkaart. Tegenwoordig maakt Layar deel uit van Blippar.
ZapBox Mixed Reality
Het Augmented Reality bedrijf Zappar wilde de Google Cardboard voor Mixed Reality maken en starten daarvoor een Kickstarter campagne. Het resultaat is de ZapBox, een MR systeem voor slechts 30 dollar (exclusief smartphone). Dit systeem werkt wel met markers wat tracking veel eenvoudiger maakt.
Augmented Reality met SLAM
SLAM staat voor Simultaneous Localization and Mapping en is ideaal voor markerless AR. De technologie is in staat objecten te herkennen, niet alleen platte oppervlakken maar ook driedimensionale standbeelden en gebouwen. Deze informatie kan weer gebruikt worden om Augmented Reality content weer te geven.
Google Tango
Tango begon als project binnen Google en wordt nu mondjesmaat op diverse smartphones uitgebracht. Net zoals de Microsoft HoloLens kan Tango een ruimte compleet in 3D scannen, hierdoor kun je markerless AR toepassen. De combinatie van hardware en software stelt je in staat vrij rond te lopen.
Jij ziet de werkelijkheid op het beeldscherm, de software ziet een “point cloud”, een driedimensionaal veld van puntjes om de positie te bepalen zonder externe markers. De Lenovo Phab 2 Pro was de eerste smartphone met deze functionaliteit.
Dankzij snelle hardware en betere software is het gebruik van AR markers niet altijd meer nodig. Maar het biedt nog steeds een aantal interessante toepassingen. Zo kun je van een plat visitekaartje een productdemonstratie in 3D maken, of transformeer jouw smartphone tot een mobiele Mixed Reality headset.