Augmented Reality en auto’s, de perfecte combinatie
Steeds meer grote merken storten zich op de mogelijkheden van Augmented Reality. Van ontwikkeling tot marketing, overal wordt AR en VR technologie gebruikt om producten te ontwerpen, te verbeteren en de klantbeleving te verhogen. De automobiel industrie is continu op zoek naar innovatie, voor toepassing in de auto’s die ze maken, en de wijze waarop dit gebeurt. Laten we de rijzende Augmented Reality sector eens bekijken vanuit het oogpunt van de auto industrie.
Auto’s ontwerpen met de Hololens
De Hololens van Microsoft is nog niet officieel op de markt verkrijgbaar, toch is er al veel belangstelling voor deze Mixed Reality headset. Bij Volvo werd er al gebruik gemaakt van de Hololens om klanten in de showroom een demonstratie te geven, van daaruit kwam de gedachte reeds eerder in het ontwikkelproces de Hololens te gebruiken.
Door tijdens vergaderingen een 3D ontwerp van nieuwe modellen te tonen aan collega’s kunnen er sneller keuzes gemaakt worden. Volvo denkt hiermee de ontwikkeling van een auto van 30 maanden naar slechts 20 maanden terug te brengen.
Showroom in huis
Steeds meer merken brengen Apps uit waarmee je hun producten thuis op je mobieltje of tablet kunt bekijken. Met Augmented Reality kun je door de camera van het apparaat een 3D versie zien van bijvoorbeeld een nieuw type auto. Wanneer je de auto in het echt wilt zien kun je naar de dealer gaan. Het 3D beeld en de interactieve elementen creëren een haast tastbare beleving met het product. Auto’s zijn ideaal voor deze vorm van marketing.
Winkels worden showrooms
Volvo is niet de enige die gebruik maakt van Augmented Reality om de automobilist een blik te gunnen op de nieuwste auto’s. Ferrari maakt bijvoorbeeld ook gebruik van virtuele showrooms. Er zijn hierbij enkele manieren om auto’s te presenteren.
Een echte auto in de showroom kan met een AR bril vanuit alle hoeken worden bekeken. De klant ziet niet alleen de lak, maar kan dieper in de auto kijken; naar het chassis, het motorblok zonder de klep te openen en de gehele carrosserie van de auto.
De potentiële klant neemt plaats op een autostoel. In de showroom bevindt zich alleen deze stoel, door de headset die de klant draagt lijkt alsof de persoon echt in de auto zit. Het betreft een 360 graden panorama foto waarmee je precies het beeld ziet dat je in de echte auto ook zult waarnemen. Dat spaart vloeroppervlak in de showroom of tijdens een evenement.
Een auto die nog niet leverbaar is komt vooraf in de verkoop. Omdat de dealer nog geen definitief exemplaar heeft staan wordt Augmented Reality gebruikt om de geïnteresseerde klant alvast een voorproefje te geven. Via een headset kan de klant helemaal om de virtuele auto heen lopen.
Autorijden met een nieuwe blik op de wereld
BMW heeft voor de nieuwe MINI lijn een eigen Augmented Reality bril bedacht op basis van Qualcomm technologie. Je zet de bril op en kunt op straat al virtuele posters bekijken op de muren. Je vindt direct jouw auto, na het instappen hoef je geen enkele display meer te bekijken, alles wat je moet weten zie je recht voor je ogen. Routenavigatie, de snelheid en zelfs een manier om de portier “doorzichtig” te maken. De nadruk van deze bril ligt ook op de veiligheid, je hoeft niet langer naar het dashboard te kijken. De video is overigens een concept, het is (nog) geen definitief product.
Ritje door China
Het Chinese bedrijf Alibaba wil in 2018 de eerste AR auto lanceren. Autofabrikant Banma gaat samenwerken met AR navigatie startup WayRay om Augmented Reality informatie op de voorruit te projecteren. Elon Musk, de man achter de Tesla auto’s heeft ook een dergelijke functie aangekondigd, maar daar is nog geen datum aan gekoppeld. Hoewel het duidelijk is dat Augmented Reality een belangrijke rol gaat spelen in mobiliteit is het nog niet zeker of dit met persoonlijke Smart Glasses zal gebeuren, of met een projectie op de voorruit. Beide methodes hebben specifieke voordelen en uitdagingen.
Geef trouwe klanten een beloning
Verschillende generaties begrijpen elkaar vaak niet, terwijl ze eigenlijk zo gelijk denken. Waar ouders zegeltjes sparen van Douwe Egberts, sparen kinderen Pokémon figuren. Die verzamelwoede zit in ons DNA, en daar maken bedrijven als BtoBet en Seek slim gebruik van. Zij delen punten en prijzen uit wanneer gebruikers op een specifieke locatie komen.
Met locatie gebaseerde Augmented Reality kun je bijvoorbeeld op de parkeerplaats bij een pompstation een virtuele pizzadoos vinden, zodra je in de aangrenzende snackbar komt krijg je korting op een echte pizza. Je kunt ook punten sparen door “beacons” te activeren, net zoals navigatie app “Waze” je ook beloont met routes delen.
Pech langs de weg
Dat is vervelend, je staat langs de weg met een lekke band of er komt rook uit de motor. Je kunt wachten op de pechhulpdienst, je kunt ook zelf aan de slag gaan. Via Smart Glasses en een helpdeskmedewerker op afstand kun je zelf aan de slag. Jouw externe hulplijn kan meekijken en precies aangeven wat je moet doen. Dit concept is al toegepast bij de NASA om astronauten te helpen in de ruimte, vanaf het commandocentrum hier op aarde.
Reparatie
Auto’s kunnen nog zo modern zijn, ze hebben af en toe onderhoud nodig. In de garage maken ze ook steeds vaker gebruik van Augmented en Mixed Reality headsets. Vaak zijn dit “slimme brillen” zoals die van ODG, met een AR bril kun je nog steeds de omgeving zien terwijl je met beide handen kunt werken. Om keuzes te maken kan er gebruik gemaakt worden van “gaze” selectie, ofwel langer kijken, of met knijpbewegingen zoals Microsoft die gebruikt bij de Hololens.
Hoewel Augmented Reality toepassingen voor consumenten vaker het nieuws halen zijn het de zakelijke toepassingen van AR en VR die momenteel het meest gebruikt worden in praktijk. De auto industrie maakt hier dankbaar gebruik van.