Naast Virtual Reality en Augmented Reality hebben we ook Mixed Reality. Meestal wordt deze term gebruikt voor AR objecten die perfect geïntegreerd worden met het werkelijke gezichtsveld. Diepte speelt hierbij een belangrijke rol. Een Augmented Reality beeld zal altijd over het camerabeeld geprojecteerd worden, een Mixed Reality beeld kan achter meubilair verdwijnen mits de virtuele afstand overeenkomt met de afstand van het bestaande interieur.
Dat is allemaal heel interessant, toch kun je niet verwachten dat iedereen in de toekomst met grote headsets rondloopt. Een nieuwe video van Microsoft laat zien dat je met een elegant brilmontuur in de nabije toekomst ook AR beelden kunt projecteren.
Microsoft Hololens
Terwijl bedrijven als HTC, Facebook en Google zich vooral toeleggen op Virtual Reality heeft Microsoft zich geconcentreerd op Mixed Reality. De Hololens is een draadloze MR headset met een compleet Windows 10 systeem ingebouwd. Alle hardware is aan boord waaronder diepte sensoren, 3D audio en een processor die krachtig genoeg is objecten in de ruimte te projecteren.
Helaas lijkt het ontwerp vooral op een high tech lasbril, het is niet bepaald een stijlvol ontwerp. Hoewel de nieuwe AR bril van Microsoft bij lange na niet kan tippen aan de technologie in de Hololens, toont het wel aan dat de hardware steeds verfijnder wordt, en compacter.
Hololens klaar voor China
Op 23 mei 2017 werd bekend gemaakt dat de Hololens door de Chinese regering is goedgekeurd voor verkoop aan inwoners van China. Met een snel groeiende markt van consumenten die op zoek zijn naar innovatieve technologie lijkt de timing van Microsoft erg goed. De Hololens werd in het westen alleen uitgeleverd als beta product voor ontwikkelaars, volgens Microsoft zijn er ruim 22.000 exemplaren uitgeleverd sinds vorig jaar. Dit set komt nu ook beschikbaar in China.
De toekomst is MR, niet VR
Volgens de laatste cijfers stagneert de verkoop in VR hardware. Voordat de critici gaan juichen, en verkondigen dat VR niets meer is dan een hype, geven we aan dat deze data vooral gericht is op verkoop aan particulieren. Binnen de industriële sector, wetenschappelijke studies en productontwikkeling wordt flink geïnvesteerd in Virtual Reality technologie. De gedachte dat VR al klaar is voor de grote massa is niet terecht, daarvoor zijn de producten op dit moment nog te ingewikkeld en te duur.
Er is nog een andere verklaring te noemen voor de tegenvallende resultaten, en dat is Mixed Reality. Het gebrek aan interactie met de omgeving is een beperking van VR die door meerdere grote bedrijven en insiders reeds genoemd is, het is de reden dat Nintendo en Apple nog niet in de Virtual Reality markt gestapt zijn. Augmented Reality is toegankelijk en “socialer”. Toch is het Mixed Reality die de juiste balans kan realiseren tussen overtuigende VR en AR, met behoud van connectie in je eigen omgeving.
Magic Leap
Deze startup van Rony Abovitz is al vaak besproken, Magic Leap was de grote belofte van Mixed Reality. Het bleek al vrij snel dat de beloftes van een virtuele wereld die naadloos aansluit op de realiteit nog een brug te ver was, we wachten al enkele jaren op het eerste product van een bedrijf dat inmiddels ongeveer vijf miljard dollar waard is. Naast Magic Leap en Microsoft werkt Meta Labs ook al enige tijd aan een goedkopere versie van de Hololens, ook zij hebben nog geen product dat klaar is voor grootschalige productie.
AR contactlenzen
Toen Magic Leap voor het eerste ten tonele verscheen werd de Augmented Reality contactlens vaak genoemd. Door een computer in een contactlens te bouwen kun je zonder headset of bril een persoonlijke realiteit zien. Hoewel dit Science Fiction lijkt werden de eerste testen reeds in 2008 uitgevoerd met konijnen. Deze knaagdieren hebben als eerste de toekomst met eigen ogen kunnen waarnemen.
Google is al enige tijd bezig met experimenten, eerst onder de naam Google X, nu als onderdeel van Verily, een bedrijf dat werkt aan een “Smart Lens”. Ook Sony heeft al een patent op een lens met ingebouwde CPU, data opslag, camera en antenne. Wacht nog even met de HTC Vive en de Microsoft Hololens op Marktplaats te verkopen, zelfs de experts die werken aan deze technologie verwachten dat het nog wel enkele decennia kan duren voordat deze technologie echt bruikbaar zal zijn op grote schaal.
Hologrammen worden werkelijkheid
We kennen hologrammen vooral uit de Star Wars films, met Mixed Reality headsets is het mogelijk om holografische projectie nu in het echt te bekijken, zonder Hollywood trucage. De combinatie tussen realiteit en computerbeelden leent zich uitstekend voor zowel entertainment als voor professionele toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan defensie, een Amerikaans bedrijf heeft al ruim 13.000 holografische kaarten van gevechtslocaties aan het Amerikaanse leger geleverd.
Als data-opslag is holografie ook zeer bruikbaar en betrouwbaar omdat hologrammen in drie dimensies worden vastgelegd. Er wordt al vijftig jaar gewerkt aan holografische data-opslag, een doorbraak is nu in zicht. Voor samenwerking zijn hologrammen ook ideaal. Een holografisch object kan “vastgepind” worden op tafel terwijl meerdere personen dit object kunnen waarnemen met een headset of speciale bril, ieder vanuit hun eigen standpunt.
Dat maakt samenwerken aan projecten veel visueler en efficiënter. Kortom, de beelden uit Star Wars zien we binnenkort niet alleen meer in de bioscoop, maar ook thuis op de keukentafel.
Wifi Holografische scans
In Duitsland is er een technologie ontwikkeld om met Wifi signalen een 3D scan te maken van gebouwen. Zo kun je door muren kijken als een ware Superman. Volgens de wetenschappers kun je niet zomaar badkamers en naakte bewoners scannen, toch is het een beetje angstaanjagend om te zien wat er nu al mogelijk is met een Wifi signaal.
Het prototype van de Microsoft Augmented Reality bril lijkt verdacht veel op de bril die Superman draagt als Clark Kent, is dat toeval of een bewuste hint dat we door technologie binnenkort allemaal superkrachten krijgen? Het is zelfs al mogelijk om door muren te kijken op basis van Wifi signalen die zowat overal aanwezig zijn, binnenkort kunnen we het woord “fiction” voorgoed schrappen van het genre “Science Fiction”, tenzij schrijvers en filmmakers snel met nieuwe ideeën komen.