Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
28-05-2010
turkse amandelcake
Turkse amandelcake = Bademli kek".
"hallo recepten
liefhebbers van Turksewinkel !! vanaf volgende week geen 2 maar; wel 1
recept per week, en dan ieder vrijdag.ik hoop dat jullie mij wel begrijpt.en
voor jullie allemaal een fijne en zonnige weekend toegewenst. m.v.g
Yasar
Turkse amandelcake = Bademli kek
Bereidingstijd:Langer dan 2 uur
Gang:Nagerecht Keuken:Turkse keuken
Smaak:Zoet Techniek:Bakken in oven
Soort gerecht:Nagerecht
Ingrediënten 2 sinaasappels 250 gr blanke
amandelen 5 eieren 250 gr suiker 1 theelepel citroenrasp (potje)
2 theelepels bakpoeder
Bereidingswijze Laat de
sinaasappels onder water zachtjes 2 uur koken. Giet ze af (vang het vocht op) en
laat ze afkoelen. Maal de amandelen fijn in een amandelmolen of op de rasp
van de food- processor. Pel de sinaasappels, haal de pitjes eruit en pureer
het vruchtvlees. Klop in een kom de eieren met de suiker en citroenrasp
gedurende 15 minuten. Klop er de sinaasappelpulp door en spatel er de
gemalen amandelen en het bakpoeder door. Schep het mengsel in een ingevette (met
bakpapier beklede) springvorm van 22,5 cm diameter, strijk het glad en bak het
bij 180 ?C in 60 minuten gaar.
De cake moet bij controle droog zijn.
Laat de cake in de vorm afkoelen en snijd hem in smalle puntjes.
Serveertips Serveer met turkse thee
(cay).Bereidingswijze Laat de sinaasappels onder water zachtjes 2 uur koken.
Giet ze af (vang het vocht op) en laat ze afkoelen. Maal de amandelen fijn in
een amandelmolen of op de rasp van de food- processor. Pel de
sinaasappels, haal de pitjes eruit en pureer het vruchtvlees. Klop in een
kom de eieren met de suiker en citroenrasp gedurende 15 minuten. Klop er de
sinaasappelpulp door en spatel er de gemalen amandelen en het bakpoeder door.
Schep het mengsel in een ingevette (met bakpapier beklede) springvorm van 22,5
cm diameter,strijk het glad en bak het bij 180 C in 60 minuten gaar. De
cake moet bij controle droog zijn. Laat de cake in de vorm afkoelen en snijd
hem in smalle puntjes.
Serveertips Serveer met
turkse thee (cay)
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan de link van hier
onder a.u.b. want dat is heel belangrijk voor de volgende recept!
>>>>>>> Turkse
amandelcake = Bademli kek
5 teentjes knoflook 1 el venkelzaad ½ el peperkorrels Geraspte
schil van 1, liefst biologische, citroen 50 g lavendelhoning 9 g
grof zeezout 1 lamsbout zonder been van ± 1 kilo 1 el boter 2
el olie Extra nodig: vleesthermometer.
Wrijf de knoflook, venkelzaad, peper, citroen en zout tot een pasta
in de vijzel. Meng de pasta goed met de honing. Klap de ontbeende bout
open en besmeer de binnenzijde met het honingmengsel. Rol de bout strak
op en bind de bout op met keukentouw. Verhit de boter met de olie in
een koekenpan en bak hierin de bout rondom bruin. Haal de bout uit de
pan en smeer het vlees in met de rest van het honingmengsel. Zet de
bout in een bakblik in het midden van een voorverwarmde oven van 80°C.
Gaar de bout in ± 4 -5 uur tot een kerntemperatuur van 50° C. Gebruik
hiervoor een kerntemperatuurmeter of een vleesthermometer. Laat het
vlees nog ± 20 minuten rusten onder folie op een warme plek alvorens
het aan te snijden.
Bereiden: ± 15 minuten Garingstijd: ± 4 5 uur
Tip: Serveer met roergebakken wilde spinazie en krokant gegrilde
aardappels
Ingrediënten
Voor de kebabs: 600 gram lamsgehakt (of nog beter: hoh lams- en
kalfsgehakt) 1 kleine ui, geraspt. 1 kleine rode paprika, gepureerd of
heel klein gesneden. 1 el boter, in hele kleine blokjes. 1/2 el
koriander. 1/2 el komijn. 2 tl pul biber of cayennepeper. peper en
zout.
Voor het bijgerecht: 4 Turkse pitabroden
(platbrood zonder opening) 2 el gesmolten boter. 2 grote rode uien, in
flinterdunne ringen. half bosje bladpeterselie, gehakt. 1 el sumac
(Turkse winkel) of sap van halve citroen. 2 el olijfolie. zout en peper.
Bereiding Kneed de ingrediënten voor de kebabs goed
door elkaar en vorm er 4 rechthoekige schijven van, ca. 15 cm lang en 6 cm
breed. Leg ze afgedekt 2 uur in de koelkast. Maak ondertussen een
uiensalade: bestrooi de uiringen met flink wat zout en laat ze zo een half uur
staan. Spoel ze af in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier. Meng er
vervolgens de peterselie, de sumac, de olijfolie en zout en peper door. Zet
afgedekt weg in de koelkast. Zet de gril aan of verwarm een grilpan en smeer
de kebabs in met wat olie. Gril ze 15 minuten en keer ze daarbij regelmatig.
Bestrijk de pita- of naanbroden met de gesmolten boter en leg ze 1 minuut
onder de gril (pas op dat ze niet uitdrogen). Verdeel de kebabs, de
platbroden en de uiensalade over 4 borden en serveer met een knoflook- of
yoghurtsaus.
Bereidingswijze:
Doe een kleingesneden bolletje gember in een kopje
Schenk daarover sterke hete koffie met wat gemberstroop
leg daarop een toefje slagroom met wat cacaopoeder
Bereidingstijd:20-30
minuten Keuken:Turkse keuken Smaak:Anders
Techniek:Koken Soort gerecht:Anders
Ingrediënten 10 á 15 ongedopte tuinbonen
per persoon water 1 kipbouillontablet zout, peper klein
scheutje olijfolie
Voorbereiding Was de
tuinbonen grondig, en snij de steelaanzet eraf. Doe ze in `n ruime
pan met water en zout. Breng aan de kook, op dat moment komt de
"pluis" uit de peulen. Schep dat eraf en spoel de bonen even af. Breng
opnieuw water met zout aan de kook en doe daar de bonen terug in. (
Makkelijkste is om steeds 2 pannen op `t vuur te hebben) Herhaal
dit totdat er geen "pluis" meer boven komt drijven. Voeg dan de
kipbouillontablet toe en laat nog 5 minuutjes pruttelen. Giet ze af,
en breng op smaak met peper, zout en beetje olijfolie. (Ook lekker
om er wat gesmoorde uien en tomaten met knoflook doorheen te mengen.)
Serveertips Heerlijk bij rijst en een
stukje vlees of vis, en een dikke yoghurt-knoflooksaus ( cacik =
djadjik) om de bonen in te dippen.
eetsmakkelijk
= afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan de
link van hier onder a.u.b. want dat is heel belangrijk voor de
volgende recept! >>>>>>> Turkse
tuinbonen = Taze Fasulye
4 plakjes hartig taartdeeg of bladerdeeg (diepvries), ontdooid
olie om in te vetten
2 eetlepels paneermeel
1 teentje knoflook, gepeld
150 gram ricotta
peper
5 zongedroogde tomaatjes uit olie, in stukjes
2 eetlepels pijnboompitten
3 scharreleieren
100 gram crème fraîche
lage taartvormØ 24 cm, ingevet
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Was de spinazieblaadjes en kook ze met aanhangend water en zout net
gaar. Laat de spinazie in een zeef uitlekken en snijd ze grof. Schep de
mojo picon erdoor.
Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een cirkel met een
doorsnede van ca. 28 cm. Bekleed de ingevette bakvorm ermee. Bestrooi de
bodem met paneermeel en verdeel de spinazie erover.
Pers de knoflook boven de ricotta uit en voeg peper en smaak naar
zout toe. Roer goed door elkaar. Verdeel de ricotta, de gedroogde
tomaatjes en de pijnboompitten over de spinazie.
Klop de eieren met de crème fraîche en peper en zout naar smaak los
en schenk het over de spinazie en de ricotta.
Bak de taart in een voorverwarmde oven in ca. 30 minuten goudbruin
en gaar. Serveer warm of lauwwarm.
Bereidingstijd:
ong 20 min Gang:Lunchgerecht Keuken:Turkse
keuken Techniek:Bakken
Ingrediënten
voor 2 personen: 2 eetl. olijfolie 2 Turkse groene
pepers of 1 kleine groene paprika, in stukjes 2 grote tomaten,
ontveld en in blokjes 4 eieren zout en peper 1 theel.
paprikapoeder 75 g feta, verkruimeld
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de pepers of paprika
toe. Laat 2 minuten bakken en voeg dan de tomaten toe. Bak deze 5
minuten mee. Klop ondertussen de eieren los met zout, peper en
paprikapoeder. Giet het mengsel over de groenten in de pan en doe ook de
feta erbij. Schep het geheel met een vork om tot de eieren gestold zijn
(laat ze niet te lang bakken, dan drogen ze uit). Serveer met Turks
brood.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties
en beoordelingen doen wij dan de link van hier onder a.u.b. want
dat is heel belangrijk voor de volgende recept! >>>>>>>Turkse roereieren Sebzeli yumurta
Bereidingstijd:20-30 minuten Gang:Voorgerecht Keuken:Turkse keuken Smaak:Hartig Techniek:Bakken Soort gerecht:Voorgerecht
Ingrediënten voor 4 personen 1 pakje bladerdeeg bloem voor het uitrollen 500 g rundergehakt 1 ui 1 Spaanse peper 2 teentjes knoflook 1 tl zout 1 el paprikapoeder (mild) 2 el tomatenpuree 1/2 bosje peterselie zout peper 1 - 2 eiwitten olijfolie om in te frituren
Bereidingswijze De plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad leggen. Een beetje olijfolie in een koekenpan verhitten en het rundergehakt daarin met een vork losmaken en bakken. De ui pellen, snipperen, met de fijngehakte Spaanse peper en de geperste teentjes knoflook aan het vlees toevoegen en meebakken. Het vlees kruiden met paprikapoeder. De tomatenpuree erdoor roeren en de gewassen en gehakte peterselie toevoegen. Bestrooien met peper en zout. De boomstammetjes in pruttelende olijfolie goudgeel bakken. Het eiwit met een beetje water los kloppen. Uit de plakken bladerdeeg kleine rechthoeken snijden en deze met het eiwit bestrijken. De vulling aan een lange zijde van de rechthoeken gelijkmatig verdelen. Daarna de rechthoeken oprollen tot de randen goed aandrukken. De lengte van de boomstammetjes varieert van 8 tot 15 cm.
Serveertips Ze kunnen zowel warm als koud geserveerd worden.
Laat het u allen smaken!!!!
Groetjes en een hele fijne dag van Yasar & Carlita
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de soufflévorm in. Snijd de tomaten in stukjes, meng ze met wat zout
en peper en schep ze onderin de vorm. Rasp er een klein beetje
citroenschil boven.
Snijd de vis in stukjes en doe ze in de keukenmachine. Pureer de vis met
behulp van de pulseknop tot het redelijk fijn is. Voeg de eidooiers,
enkele druppels citroensap en naar smaak zout en peper toe en pureer
alles tot een fijne massa.
Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Leg de vispuree op de eiwitten
en spatel beide door elkaar. Schep de massa in de vorm en bak de
soufflé in het midden van de oven in ca. 40 minuten goudbruin en gaar.
Serveertips:
De tomaten onderin de schaal worden tijden het bakken lekker zacht en
geven als het ware een soort saus, waardoor het gerecht nog lichter
wordt.
Behalve citroenschil kun je ook nog wat groene kruiden aan de tomaten
toevoegen. Denk aan dragon, koriander of basilicum.
Lekker met vanillewortels
Ingrediënten
4 romatomaten zonder zaadjes
zout, peper
halve citroen
450 g witte visfilet, pangasiusfilet of wijting zonder graatjes
4 eieren, gesplitst
extra nodig: ruime soufflévorm, rasp, keukenmachine, mixer
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Verhit ondertussen wat olie in de wok en bak de groenten hier ongeveer 5
minuten in. Bak de hamblokjes 1 minuut mee. Voeg hierna de mix voor
macaroni, 1,5 deciliter water en ketchup toe. Verwarm het geheel nog
even door. Schep de macaroni hierdoor en verwarm dit nog 3 minuten.
Verdeel alles over 4 borden.
Het vlees in reepjes snijden en met peper en zout kruiden. Aanbraden met
de knoflook in de pan. Sherry erbij en even laten pruttelen.
De bakjes ajam paniki erbij en goed roeren.
Het zakje terriaki saus, de ketjap en de sambal toevoegen en goed
roeren. Het water erbij totdat het vlees onder staat. Het bouillonblokje
erbij en even roeren. De deksel op de pan, het gas lager en ongeveer 2
uur laten pruttelen tot het goed gaar is.
Af en toe roeren en zorgen dat het vlees onder blijft staan.
Lekker met rijst of brood en een salade.
Ingrediënten
700 á 800 gram beeflappen
3 teentjes knoflook
peper en zout
2 bakjes conimex ajam paniki
sherry
terriaki saus (zakje)
ketjap manis
klein bouillonblokje
750 mililiter water
sambal
Kook de asperges beetgaar en houd ze warm. Pel de eieren en meng er de
fijngesneden peterselie door. Bereid de saus door water, azijn en whisky
te mengen in een pan. Voeg de eierdooiers bij het geheel en klop op met
een garde op een zacht vuurtje. Laat de saus dikker worden zonder te
laten koken. Neem de pan van het vuur en voeg de geklaarde boter beetje
bij beetje toe. Breng op smaak met zout en peper en citroensap, Rol de
asperges n de ham en zet ze recht op een bord. Doe het
eier-peterseliemengsel in een glaasje en zet dat naast de asperges op
het bord.
Ingrediënten
16 asperges
4 plakken gegrilde ham
4 hardgekookte eieren 40 gr
fijngesneden peterselie
4 el koud water
1 el witte wijnazijn
1 el whisky
4 eierdooiers
250 gr geklaarde boter sap van een halve citroen
peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de Paprika, champignons en ui
en bak deze. Voeg Chilisaus en peper bij de groenten toe totdat het goed
pittig is. Besmeer de eerste tortilla met creme fraiche en leg hem in
een ovenschaal. Vervolgens een laag groentevulling (1 vijfde deel)
erboven op en daarna wat geraspte kaas. Vervolgens de tweede tortilla
besmeren met creme fraiche en bovenop de toren stapelen. Herhalen totdat
de tortilla's op zijn. Het geheel een kwartiertje in de oven zetten.
Eet smakelijk
Tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing eetgaar koken. De Ui pellen en
deze snipperen. Peren schillen, halveren, klokhuis verwijderen en in
plakjes snijden. Walnoten grof hakken. In de pan de ui in olie fruiten.
Kaas verkruimelen, over de ui strooien en langzaam laten smelten. Peren
door gesmolten kaas scheppen en 2 minuten verwarmen. Tomaten schoonmaken
en in plakjes snijden. Dressing over de tomaten sprenkelen. Tagliatelle
afgieten en kaassaus erdoor roeren. Tagliatelle over vier borden
verdelen en met noten bestrooien.
Met tomatensalade serveren.
Kook in ruim kokend water met zout 300 g sperziebonen in 8 minuten
beetgaar en spoel ze in een vergiet onder koud water af. Laat ze goed
uitlekken. Kruid 400 g kipfilet in blokjes met ½ eetlepel kipkruiden en 2
theelepels chilipoeder en bak ze in een wok met 3 eetlepels hete
olijfolie in ca. 5-7 minuten rondom bruin en gaar. Snijd een Turks brood
overlangs doormidden, bestrijk de snijvlakken met olijfolie en rooster
de helften onder een hete grill knapperig bruin. Leg de onderkant op een
grote schaal en verdeel er 100 g gemengde sla, de sperziebonen, 100 g
mozzarella in kleine blokjes en de kip erover. En sprenkel er een
dressing over van 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels olijfolie, 1
eetlepel fijngehakte verse munt en zout en peper naar smaak. Zet de
bovenkant van het brood erop.
bron: voorlichtingsbureau brood www.brood.net
Ingrediënten
1 Turks brood
300 g sperziebonen
400 g kipfilet
1/2 eetlepel kipkruiden
2 theelepels chilipoeder
3 eetlepels hete olijfolie
100 g gemengde sla
100 g mozzarella
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel fijngehakte verse munt
zout
peper
Laat het bladerdeeg ontdooien. Pel de ui en het knoflookteentje en
snipper deze. Snijd de ham in kleine blokjes. Maak de spinazie schoon,
was deze en laat in een pan de spinazie met het aanhangende water en wat
zout in ongeveer 5 minuten slinken. Laat de spinazie dan goed uitlekken
in een vergiet en druk er met een houten lepel zoveel mogelijk vocht
uit. Doe de spinazie dan in een kom en meng er de eieren, ui, knoflook,
ham, kaas, melk, peper, zout en paneermeel door. Vet een springvorm in
en schep hierin het spinaziemengsel. Steek met een borrelglaasje rondjes
uit het bladerdeeg en leg dit op het spinaziemengsel. Zet de vorm 35
minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Biefstukjes droogdeppen en met peper bestrooien.
Takjes van blaadjes salie plukken en grote blaadjes grof scheuren.
In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en het vlees op hoog vuur
ongeveer 20-30 seconden per kant bruinbakken.
Hierna het vlees op de snijplank laten afkoelen.
In het achtergebleven bakvel 1 eetlepel boter smelten.
De salieblaadjes 1 minuut zachtjes bakken.
Fond toevoegen en aanbaksels losroeren.
Jus in een sauspan overdoen en in 15 minuten tot de helft laten inkoken.
Pittig op smaak brengen met zout en peper.
Om elk biefstukje 2 plakken parmaham wikkelen en de naden aandrukken.
Het vlees leg je hierna in een ovenschaal en met plasticfolie afgedekt
in koelkast de zetten.
Ook de jus in de koelkast zetten.
Voorbereidde ingrediënten ruim voor het diner uit de koelkast halen.
Oven voorverwarmen op 175 graden celsius.
Het vlees in 6-8 minuten in de oven rosé bakken.
Uit de oven nemen en losjes afgedekt met aluminiumfolie laten rusten.
De jus aan de kook brengen en met een garde 1 eetlepel boter erdoor
kloppen.
Biefstukjes over de warme borden verdelen en de jus over het vlees
scheppen.
Serveertip:
Maak een groenten- of aardappelschotel bij dit gerecht die je eveneens
in de oven kunt opwarmen, zo heb je veel tijd voor je gasten.
Ingrediënten
6 biefstukjes of ossenhaasjes a 100 gram versgemalen zwarte peper
verse salieblaadjes
boter
Het vlees eerst koud spoelen en goed afdeppen. Verwijder het meeste vet,
maar niet alles. Snij het in ong. 2 cm grote blokjes. Leg ze in een
diep bord bestrooi ze met de kruiden. Zorg dat de kruiden overal goed in
het vlees kunnen doordringen, door alles met de hand te mengen. De
geschilde en geperste knoflooktenen, laurierblad en kaneel toevoegen, de
pan afsluiten en het vlees ca. 10 minuutjes laten smoren.
Intussen kunnen de groenten klaargemaakt worden; was de aubergines,
courgettes en de van hun zaad en zaadlijsten ontdane paprika's en laat
ze uitlekken. Snij alles in 2 cm grote reepjes. Pel de tomaten deel ze
in vieren. Schil de aardappelen en was deze ook, daarna in kleine
blokjes snijden (wederom 2 cm). Schilt ook de uien en snij ze in mooie
ringen. De uien en aardappelen kunnen eveneens tussen de groenten worden
gelegd.
Meng in een schaaltje het citroensap, samen met de tomatenpuree, het
water, de bouillon evenals de fijngehakte peterselie. Roer alles goed
door elkaar en giet dit mengsel dan uit over de groentenmix. Dan sluit u
de ovenschotel luchtdicht af met aliminiumfolie en schuift hem in de
voorverwarmde oven. In ongeveer 60 min gaar laten stoven.
Ingrediënten
*500 g lamvlees of schapenvlees
*2 aubergines
*2 courgettes
*2 paprika's
*2 uien
*3 aardappels
*4 tomaten
*0,5 tl oregano
*4 el olie
*2 tenen knoflook
*1 laurierblad
*1 kaneelstokje
*sap van 1 citroen
*2 el tomatenpuree
*1 kopje water
*2 tl bouillon-poeder *peterselie of basilicumblaadjes
*2 tl zout
*0,5 tl peper
Al het gemopper van de
afgelopen week over paaseitjes neem ik terug. Ze inspireerden me
namelijk tot deze prachtige (en heerlijke) paastaart
uit mijn vorige kookboek,
Een luchtige
chocoladetaart, lekker mudjevol extra pure chocola, met als prettige
bijkomstigheid dat hij eenmaal uit de oven flink mag inzakken. Nee, dan
ben je geen beroerde kok, dat inzakken is helemaal niet erg want bovenop
gaat een fijne berg advocaatroom (geklopte slagroom gemengd met een
ferme scheut advocaat een openbaring hoe lekker dat is!).
En
bovenop dus alle eitjes die je kunt vinden (wel eerst even, in dien van
toepassing, de papiertjes eraf peuteren). Overigens vonden de
fotosessies voor het kookboek een aantal weken ná Pasen plaats. En
probeer dan maar eens ergens paaseitjes te vinden Het is gelukt, maar
vraag niet hoe. Wat is dat toch? Meteen na de kerst liggen de paaseitjes
zo torenhoog opgestapeld in de supermarkten dat je er doodmoe van
wordt, maar zodra tweede paasdag achter de rug is, dienen de eitjes het
veld te ruimen. Dan moeten namelijk de speculaasjes en chocoladeletters
weer in de schappen. Het is van de gekke.
1 eetlepel zachte boter om de tulbandvorm mee in te smeren
3 eetlepels paneermeel om in de vorm te strooien
Bereiding:
Verwarm eerst de oven op 180°C. Klop de eieren samen met de suiker
in de kom totdat het een lichtschuimige massa is geworden. Roer nu
geleidelijk de bloem erdoor. Schep nu de rozijnen, de amandelen en
gekonfi jte vruchtjes erdoor.
Bestrijk de tulbandvorm goed in met zachte boter en bestrooi dan
deze met paneermeel. De vorm moet overal bedekt zijn.
Schud het teveel aan paneermeel uit de vorm en schep daarna het
beslag in de vorm. Zet hem nu in het midden van de oven.
De tulband heeft ongeveer 1 uur nodig om gaar te worden. Is hij gaar
(even controleren met een houten prikker, als je hem uit de tulband
haalt en er kleeft nog beslag aan, dan moet hij nog even terug in de
oven), dan voorzichtig uit de oven halen en omkeren op een taartrooster.
Haal voorzichtig de vorm eraf en laat de tulband afkoelen. Dan
bestrooien met poedersuiker en garneren met de paaseitjes.
Succestip:
Je kan door het beslag ook nog stukjes chocolade scheppen!