Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
31-08-2011
Balkenbrij
Balkenbrij Balkenbrij is een typisch Nederlands gerecht. Het komt weg uit het oostelijk en zuidelijk deel van Nederland. Meestal wordt het in het najaar en de winter gegeten. Het bevat slachtafval van het varken, boekweitmeel of tarwebloem en kruiden. Waarschijnlijk is het woord balkenbrij afgeleid van brij van gebalchte. Gebalchte zijn de resten van een geslacht dier. Er bestaan tientallen recepten voor balkenbrij. Hieronder vind je er een aantal. Algemene serveertips voor balkenbrij Balkenbrij wordt op veel verschillende manieren gegeten:
Op brood met roggebrood erop Los als tussendoortje of bij een maaltijd met stroop of mosterd Met gebakken appeltjes ernaast Met appelmoes Met rode kool Op krentebrood (Brabants) Met pruimen ernaast Balkenbrij kan goed ingevroren worden. Snij de balkenbrij voordat je het invriest al wel vast in plakken.
Bereiding Laat het vlees samen met de peper, het zout en de nootmuskaat 3 uur sudderen in ruim water. Laat het dan afkoelen. Haal het vlees uit de pan en maak het fijn met een vleesmolen. Dan de bouillon weer aan de kook brengen en het boekweitmeel en beetje bij beetje aan toevoegen. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan! Voeg er zoveel meel aan toe dat de lepel erin omhoog blijft staan. Dan het mengsel in een vorm doen en in de koelkast laten opstijven. Dan in plakken snijden en opbakken.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Balkenbrij recept 2 Ook wel Gelderse balkenbrij genoemd. ~
Ingrediënten 1½ liter bouillon ½ liter bloed ½ à 1 kilogram aan spek en vleesresten Rommelkruid (zouthout, anijs, kaneelkoppen, gemberpoeder en sandelhout) Foelie Nootmuskaat Laurier Tijm Zout 300 gram boekweitmeel Half kopje rozijnen Gesnipperde appel
Bereiding Doe het vocht, het vlees, de kruiden, de rozijnen en de appel in een pan en laat het even koken. Voeg dan langzaam het boekweitmeel eraan toe. Goed roeren. Schenk het mengsel over in een vorm die in de magnetron kan. Kook het mengsel dan langzaam bij een niet te hoge stand gaar in 20 à 30 minuten. Laat het afkoelen en snij in plakken. Daarna opbakken in de koekepan.
Bereiding Doe het vlees en de bouillon in een pan en kook het net rosé. Voeg dan de rommelkruiden (fijgestampt) eraan toe. Laat dit 5 minuten weken en intrekken. Voeg beetje bij beetje het boekweitmeel toe. Laat het afkoelen. Doe het mengsel dan in een ingevette cakevorm en zet het een dag in de koelkast. Dan in plakken snijden en opbakken.
Bruschetta met paddenstoelenspread voorgerecht 4 personen
Ingrediënten 100 gr kastanjechampignons, fijngehakt 1 teentje knoflook, gesnipperd 4 el olijfolie traditioneel 1 voorgebakken wit stokbrood 25 gr zwarte olijven, ontpit en fijngehakt 2 el fijngeknipt bieslook peper & zout 1 bakje zuivel- of soja spread, bieslook à 150 gr
Bereiding Bak de champignons met de knoflook in ½ el van de olie al omscheppend bruin en laat ze afkoelen. Snijd het stokbrood in dunne sneetjes en leg ze naast elkaar op een bakblik. Druppel de olie erover en rooster ze onder de hete grill lichtbruin. Schep de gebakken paddestoelen met de olijven, het bieslook en peper en zout naar smaak luchtig door de zuivelspread.
Serveer de spread met de geroosterde sneetjes brood.
Ingrediënten 1 komkommer 200 gr gehakt zout & peper paprikapoeder paneermeel bouillon (van een blokje) fijngehakte peterselie klontje boter
Bereiding Snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder het zaad. Verdeel de helften in stukjes van 5 centimeter en kook ze in een beetje water met wat zout 5 minuten. Laat ze uitlekken. Maak het gehakt aan met peper, zout en paprikapoeder en vul hiermee de komkommer stukjes. Giet een bodemje bouillon in een ovenschaal en leg hierin de stukjes komkommer. Strooi wat paneermeel over en leg er een klonjte boter op. Plaats de schotel een halfuurtje in een voorverwarmde oven van 200 graden. Strooi voor het opdienen peterselie over de schotel.
Avocadomousse met gerookte kip voorgerecht 4 personen
Ingrediënten 2 st. avocado 1 el citroensap 3 blaadjes gelatine 4 el wittewijn 1 bekertje crème fraîche 150 gr, gerookte kipfilet zout & cayennepeper naar smaak
Bereiding De avocado's doorsnijden, de pit verwijderen en het vruchtvlees met een lepel uit de schil nemen. Het vruchtvlees met het citroensap pureren. De gelatine in ruim koud water weken. De wijn verwarmen en de uitgeknepen gelatine hierin oplossen. Het mengsel door de gepureerde avocado mengen, op smaak brengen met cayennepeper en zout en enigszins laten geleren. De creme fraiche half stijf slaan. De gerookte kip in piepkleine blokjes snijden. De creme fraiche en kip door de avocado spatelen. De mousse in 6 timbaaltjes doen en minimaal 4 uur koud weg zetten. De timbaaltjes op de borden
Ingrediënten 200 gr gerookte zalm, ik haal gewoon zalm bij a.h.van het merk euroshopper 200 gr. kost maar 2,99 enkele takjes dille, een potje zalmeitjes, kun je die niet krijgen, dan enkele flinters zalm apart houden 2 blaadje gelatine 125 ml crème fraiche 4 eetlepels mayonaise, ½ dl witte wijn ½ dl water een eetlepel citroensap wat peper & zout snufje cayenne peper
Bereiding de zalm in een keukenmachine fijn hakken, tot het een soort puree is geworden, het mag nog wel een beetje structuur hebben. De gelatine weken in koud water,10 minuten, en in een pannetje de wijn met het water verhitten en dan de uitgeknepen gelatine er door roeren, en af laten koelen. De zalmpuree , de crème fraiche, de citroensap, de mayonaise en de kruiden door elkaar mengen en dan de bijna afgekoelde wijn met gelatine erbij en dan goed mengen. Meteen in de amuse glaasjes, 8 stuks, gieten en in de koelkast op laten stijven, 3 uur, je kunt dit rustig een dag vooraf klaarmaken. Garneren met een takje dille en een klein toefje zalmeitjes of een flintertje zalm erop.
Winkelen:250 gr vlees per persoon (lams, kip, kalkoen, rund naar keuze)
Olijfolie
3 grote wortelen
3 teentjes knoflook
200 gr groene boontjes
1 rode en 1 groene paprika
Radijsjes (of een rammenas)
Gedroogde pruimen
100 gr cashewnoten
200 gr couscous per persoon
Niets is zo eenvoudig te maken als een lekkere couscous. Je kunt een couscous bereiden met schaap, kip of rund. In principe gebruiken we geen varkensvlees omdat het gerecht traditioneel meestal gegeten wordt door de moslims.
We hebben ongeveer een kilo vlees nodig voor 4 personen. Als groente nemen we enkele wortelen, een ui, drie teentjes knoflook, 200 gr groene boontjes, een rode en groene paprika, radijsjes of een stuk rammenas, gedroogde pruimen en ik zelf doe er meestal wat cashewnoten bij. Met de groenten kun je ook naar eigen smaak variëren.
Snijd het vlees en de groenten en tamelijk grote stukken en kruid het met zout.
Braad het vlees aan in olijfolie in een hoge pot. Doe er daarna de groenten bovenop.
We kruiden met een volle dessertlepel van elk van volgende kruiden:
Overgieten met wat water en laat drie kwartier stoven. Tegen het einde van de gaartijd de saus een klein beetje aandikken met aardappelzetmeel.
De couscous korrels die je in de winkel koopt zijn meestal voorgekookt. Kijk in ieder geval steeds even naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je giet er kokend water over en laat ze dan een vijftal minuten zwellen. Even omroeren en ze zijn klaar. Schep de couscous in en diep bord en doe er groenten, vlees en saus over.
Lamskoteletjes met tomaten-tijmsaus op knoflookpuree
Lamskoteletjes met tomaten-tijmsaus op knoflookpuree
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
voor de knoflookpuree:
6 ongepelde teentjes knoflook
6 aardappelen, geschild en in stukken
25 gr. boter of 2 el. olijfolie
150 ml. hete melk
zout
8 lamskoteletjes
zout, versgemalen peper
2 el. olijfolie
100 ml. vleesbouillon (van tablet of uit pot)
200 ml. kookroom
2 el. tomatenpuree
1 el. gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 tl. gedroogd
aluminiumfolie
Bereidingswijze:
Bak voor de knoflookpuree de ongepelde teentjes knoflook in een droge hete koekenpan en draai ze regelmatig om tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen.
Kook de aardappelen in 15-20 min. gaar. Stroop de velletjes van de knoflook en prak of wrijf de knoflook fijn. Maak van de aardappelen, boter of olie, melk, zout en knoflook een puree en houd deze warm.
Bestrooi de lamskoteletjes met zout en peper. Verhit de olijfolie en bak het vlees 2-3 min. per kant zodat het licht rosé is. Neem het uit de pan en houd het warm in aluminiumfolie. Giet de bouillon, room, tomatenpuree en tijm al roerend bij het bakvet en laat dit iets inkoken. Schep de puree op een schaal. Leg de lamskoteletjes erop en druppel de saus eromheen. Serveer de rest van de saus er apart bij.
Wijnadvies:
Lam houdt van wijnen met cabernet sauvignon. J.L. Cevenne Cabernet-Syrah, Danie de Wet Cabernet-Merlot, Sunny Mountain Shiraz-Cabernet of klassiek: met Hotel de Ville Bordeaux rouge.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Lamsfiletrolletjes gevuld met citroenfeta
Lamsfiletrolletjes gevuld met citroenfeta
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
600 gr. lamsfiletlapjes
zout, versgemalen peper
100 gr. feta
rasp en sap van ½ geboende citroen
2 el. olijfolie
1 el. boter
1 el. verse tijmblaadjes
cocktailprikkers of rolladetouw
Bereidingswijze:
Bestrooi het vlees rondom met zout en peper en laat staan tot verder gebruik. Maak de feta fijn met een vork en breng op smaak met de citroenrasp, een el. sap en wat grof gemalen peper. Verdeel de feta over de lamsfiletlapjes en rol ze losjes op of klap ze dubbel. Zet ze vast met een prikker of een stukje touw. Verwarm de olie met de boter. Roll de rolletjes door de tijmblaadjes en braad ze op middelhooge stand in ca. 7 min. rondom bruin.
Variaties en tips:
Vervang de lamsfiletlapjes door ongepaneerde varkensschnitzels.
Wijnadvies:
Rode wijn waarin Cabernet Sauvignon een belangrijke rol speelt. Uit Frankrijk komen Château David en Château Brulot in aanmerking. Uit Zuid-Afrika zit Danie de Wet graag aan tafel. en Chili stuurt Qué Más en de wat chiquere Indomita Reserva als afgevaardigde.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
09-04-2011
BAMI
BAMI (4 personen)
====
Ingredienten
------------
500 gr Mie (liefst geimporteerde)
200 gr kippevlees (bv. kipfilet)
100 gr ham
100 gr gepelde garnalen
olie
1 gesnipperde prei
200 gr soepgroente
100 gr tauge
3 eetlepels gesnipperde ui
3 teentjes knoflook
1 a 2 eetlepels ketjap
1 eetlepel bieslook
1 eetlepel gehakte selderij
peper en zout
citroensap
Bereidingswijze
---------------
Kook de Mie zoals op de verpakking wordt aangegeven.
Bak in wat olie de gesnipperde uien goed bruin en knapperig en
laat ze uitlekken op keukenpapier.
Fruit de gesnipperde ui met knoflook en het kippevlees, ham en garnalen.
Voeg er daarna de soepgroente en tauge aan toe en fruit ze tot ze slap zijn.
Werk er omscheppend de GOED uitgelekte mie doorheen tot de gehele massa
door en door warm is.
Maak af met ketjap, citroensap, selderij, bieslook en eventueel zout en peper.
Maak van tevoren een dichtgeklapte omelet van 2 eieren en snij deze met een
scherp mes in ragfijne reepjes.
Dien de bami op in een schaal en garneer de top met de reepjes ei en bestrooi
het met wat gefruite uitjes.
Leg langs de zijkant schijfjes rauwe komkommer of waaiertjes van augurken.
Serveren met atjar tjampoer, picalilly ketjep, ketchup of chilisaus en
partjes citroen.
EET SMAKELIJK
NASI GORENG (4 personen)
===========
Ingredienten
------------
400 gr rijst
400 gr resten van vlees, kip, ham of garnalen
of 500 gr losgebakken gehakt
2 eieren
olie
300 gr groenten (tauge, kool en prei)
of 100 gram tauge en 2 pakjes soepgroente
200 gr fijngesneden uien
2 teentjes gesnipperde knoflook
1 eetlepel gehakte selderij
1 eetlepel gehakte bieslook
1 of 2 theelepels sambal trasi
1 a 2 eetlepels ketjap
zout
Bereidingswijze
---------------
Kook de rijst zo droog mogelijk.
Alleen van goed droog gekookte rijst is lekkere nasi goreng te bereiden.
Laat het van tevoren uitdampen en afkoelen.
Men kan ook koude rijst van de vorige dag gebruiken. (zelfs beter)
Bak in wat olie de uien en knoflook tot de uien geel zijn.
Voeg er de diverse restjes (of losgebakken gehakt) aan toe en fruit alles
nog even door.
Bak daarna de groente nog even mee, maar probeer ze knappend te houden.
Werk de het onderste in de pan goed naar boven en voeg in kleine hoeveelheden
de rijst toe tot de gehele massa goed warm en opgebakken is.
Maak het gerecht af met sambal en ketjap.
Roer er vlak voor het opdienen de selderij en bieslook door.
Maak van tevoren een omelet van 2 eieren, aan beide kanten gebakken
en opgerold.
Laat hem iets afkoelen en snijd hem met een scherp mes in ragfijne reepjes.
Garneer de nasi goreng met deze reepjes omelet en met tot waaiertjes
gesneden augurkjes en zure uitjes.
Serveer er atjar tjampoer, piccalilly, tomaten ketchup en kroepoek oedang bij.
EET SMAKELIJK
Fruit met turkse yoghurt = Meyveli yogurt
Fruit met turkse yoghurt = Meyveli yogurt
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Turkse keuken
Smaak: Zacht en romig
Techniek: N.v.t.
Soort gerecht: Nagerecht
Ingrediënten voor 4 personen
1/2 liter turkse yoghurt.
250 g aardbeien.
2 sinaasappels.
oranjebloesemwater.
zakje vanillesuiker.
3 el heldere honing.
2 el gepelde ongezouten pistachenoten.
Voorbereiding
Leg een schone theedoek in een vergiet en schep de yoghurt erin.
laat de yoghurt in ong 6 uur uitlekken.
maak aardbeien schoon en halveer de grote.
schil de sinaasappels dik en snij in dunne plakken.
Bereidingswijze
Verdeel de aardbeien en sinaasappel over 4 schaaltjes.
druppel er de oranjebloesemwater over.
schraap de yoghurt uit de doek in een kom en roer de vanillesuiker erdoor.
verdeel de yoghurt over het fruit en lepel de honing erover.
hak de noten grof en strooi ze over de yoghurt.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
GROOTMOEDER's BIENENSTICH
Recept van Oma van der Nol, de kinderen en kleinkinderen smullen er elke keer opnieuw van
Benodigdheden, voor de basis:
- ronde springvorm van 26 centimeter doorsnede
- 200 gram bloem
- 125 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanille-suiker
- 2 eieren
- 3 druppels amandel-aroma
- mespuntje zout
- 6 gram bakpoeder (6 afgestreken theelepels)
Voor de bovenlaag:
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanille-suiker
- 1 eetlepel melk
- 100 gram gesnipperde amandelen
Voor de vulling:
- 25 gram suiker
- 125 gram boter
- 1/4 liter melk
- 1/2 zakje pudding-poeder (vanille-creme)
We beginnen met de bovenkant, omdat die eerst moet afkoelen, daarna komt de basis aan de beurt. Gezamenlijk gaan ze in de oven en tenslotte komt na het bakken de vulling ertussen.
Bovenlaag
De boter smelten met de suiker, de vanille-suiker en de melk vermengen. Roer daarna de gesnipperde amandelen er door en zet alles op een koele plaats.
Basis
Roer de boter tot room en voeg lepel voor lepel, de suiker en vanille-suiker toe. Daarna de eieren, het aroma en het zout. De bloem en het bakpoeder zeven en daarna met 3 lepels tegelijk door het beslag roeren. Het zo ontstane deeg in de springvorm doen en gladstrijken. Zodra de bovenlaag goed is afgekoeld, deze over het deeg in de springvorm verdelen en het geheel onder in de oven plaatsen en 40 minuten op 160 graden bakken.
Vulling
Maak een papje van een klein beetje melk, de suiker en de pudding poeder. Kook nu de rest van de melk en giet als het kookt het papje er langzaam en goed roerend door. Laat de taart goed afkoelen en snijdt hem horizontaal doormidden. Smeer de koude vulling op de onderste helft en leg de bovenste helft erop. Eventueel afwerken met toefjes slagroom.
Tegenwoordig is er voor de vulling ook een kant en klare mix voor banketbakkersroom in de supermarkt te koop. Als je deze gebruikt, dan pas op het laatste moment volgens de gebruiksaanwijzing maken. Laat je deze te lang staan, dan wordt het te hard.
APPLE CRISP
Een oud Engels recept
Benodigdheden, voor de basis:
- ronde springvorm van 26 cm doorsnede
- boter
- mengsel van 4 eetlepels suiker en 1 eetlepel kaneel
Voor de vulling:
- 4 grote appels (goudreinettes)
- 60 gram boter
- 100 gram witte basterd suiker
- 25 gram kristal suiker
- 40 gram havermout
- 60 gram volkorenmeel of bloem
- zout
Basis
Besmeer de springvorm met boter en bestrooi het daarna met het mengsel van suiker en kaneel.
Vulling
Snipper de appels en druk ze in de vorm. Maak van de boter, suiker, havermout, meel en zout een deeg wat kruimelig blijft. Verdeel het over de appelsnippers en druk het eveneens aan. Bak de Crisp in 40 minuten op 200 graden.
Serveer warm of koud, als nagerecht of voor bij de kofiie (of allebei). Extra lekker te maken met slagroom en kaneellikeur.
APPELTAART
Benodigdheden:
- ronde springvorm van 26 cm doorsnede
- 1 pak appeltaartmix van Honig of Koopmans
- 1 losgeklopt ei
- 150 gram boter
- 50 gram (basterd) suiker
- 1/2 zakje vanillesuiker
- 5 grote goudreinetten
- 150 gram rozijnen
- 150 gram gemengde nootjes:
gesnipperde amandelen, gebroken walnoten, in plastic zak met hamer klein gemaakte hazelnoten
- abricozenjam
- citroensap
- sinaasappel likeur
- slagroom
De appel in stukjes snijden en dan met de rozijnen, nootjes, citroensap, kaneel en likeur in schaal mengen. Even laten staan, zodat alles goed intrekt. De springvorm invetten met wat van de boter. De boter in een kom roeren, tot deze zacht is en de appeltaartmix en 2/3 van het losgeklopte ei toevoegen. Kneden tot het een samenhangend deeg is. Met 2/3 van het deeg de springvorm bekleden en daarna het appelmengsel erin. De rest van het deeg onder de deegrol tot reepjes maken en kruislings over de vulling leggen. De bovenkant nu met de rest van het ei bestrijken. Bak de taart in 75 minuten gaar op 165 graden. Uit de oven halen en de voorgewarmde abricozenjam op de bovenkant uitstrijken. Af laten koelen tot de springvorm eraf kan.
Serveer met wat slagroom, koffie en een glaasje Grand Marnier.
Aardappelrecepten: gepofte aardappel, aardappels wokken
Gewokte aardappelen met kip
Hoofdgerecht bereidingstijd: 30 min
Ingrediënten:
* 500 g vastkokende aardappelen
* 1 wit van prei
* 2 wortelen
* 1 limoen
* 2 el olijfolie
* 300 g kipfilet
* ½ broccoli
* 1 el oregano
* Peper en zout
Gewokte aardappelen met kip
Gewokte aardappelen met kip
Bereidingswijze:
Snijd de aardappelen en kip in blokjes van ongeveer 2 cm. Bestrooi de kip met tandoorikruiden. Wok de aardappelen en de kip op een hoog vuur in olijfolie. Bak gedurende 10 minuten. Snijd de broccoli, wortelen en prei in middelgrote stukken en voeg toe.
Zet het vuur wat zachter en bak tot alles gaar is. Kruid met peper, zout en oregano. Rasp de schil van de limoen en strooi over het gerecht. Besprenkel met limoensap.
TIP: Rasp enkel de groen gekleurde zeste van de limoen fijn. Het witte gedeelte onder de schil is te bitter.
Aardappelschijfjes met rode biet en abdijkaas
Hoofdgerecht bereidingstijd: 30 min.
Ingrediënten:
* 450 g vastkokende aardappelen
* 200 g vaste abdijkaas in blokjes
* 1 takje tijm
* 1 bussel raketsla
* 1 el balsamicoazijn
* 2 voorgekookte rode bieten
* 2 rode uien
* 2 el olijfolie
* Peper en zout
Aardappelschijfjes met rode biet en abdijkaas
Aardappelschijfjes met rode biet en abdijkaas
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de ongeschikte aardappelen in schijfjes van 0,5 cm. Leg deze in een bakblik met de tijm en besprenkel met olijfolie. Bak de aardappelschijfjes in 10 minuten krokant.
Snijd de rode biet in blokjes en de rode ui in halve maantjes. Meng onder de aardappelen en doe er de kaasblokjes bij.
TIP: een heerlijke abdijbiertje erbij en genieten maar!
groetjes trudy
2 champignonrecepten: met biefstuk en champignonkoekjes
Biefstuk met champignons de Paris en pasta
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g champignons de Paris
1 eetlepel citroensap
4 biefstukjes van elk 150 g
1 dl magere runderbouillon
2 eetlepels sojasaus
400 g volkorenspaghetti
zout en peper
Biefstuk met champignons klaarmaken:
Borstel de champignons schoon. Snijd ze in plakjes en besprenkel ze met het citroensap.
Bak de biefstukjes zonder vetstof in een grillpan met een antiaanbaklag.
Breng ze op smaak met peper en zout.
Voeg na 2 minuten bakken de champignons toe en laat ze nog 3 tot 4 minuten mee bakken (roer ze geregeld om).
Haal het vlees en de champignons uit de pan en hou ze warm.
Blus het bakvocht met de runderbouillon en sojasaus.
Laat in koken tot de helft van het volume.
Kook de pasta al dente en laat ze uitlekken.
Meng de pasta met de ingekookte saus.
Verdeel het vlees en de champignons over de borden en schep er de saus met de pasta over.
Tip:
uiteraard kunt u voor dit gerecht ook andere paddenstoelen gebruiken (gewone champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen...).
Champignonkoekjes met pittige tomatensaus
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g Flandria champignons,
1 sjalot, 2 teentjes knoflook,
4 eetlepels broodkruim,
1 dl magere melk,
1 eierdooier,
1 ui, 3 tomaten,
1 koffielepel chilipoeder,
1 eetlepel olie,
peper en zout.
Bereiding van champignonkoekjes met pittige tomatensaus:
Hak de champignons, de sjalot en het knoflook fijn.
Pureer alles samen fijn tot een gladde brij (gebruik de keukenrobot of de mixer met het cutterhulpstuk).
Laat het broodkruim weken in de melk.
Meng de champignonpuree met het uitgeperste broodkruim, de eierdooier, peper en zout.
Vorm van dit mengsel ronde koekjes en leg deze even in de diepvriezer om ze vaster te maken.
Pel en ontpit de tomaten en nijd het vruchtvlees in stukjes en snipper de ui fijn.
Doe de tomaten met de ui, het chilipoeder, peper en zout in een pan en laat 20 minuten zachtjes koken.
Mix de saus glad.
Verhit de olie in een pan met een antiaanbaklaag en bak er de koekjes in (reken 5 minuten per zijde).
Dien ze op met de saus.
Spinazie met eieren = Yumurtali ispanak
Spinazie met eieren = Yumurtali ispanak
Bereidingstijd:10-20 minuten
Gang:Hoofdgerecht
Keuken:Turkse keuken
Smaak:Hartig
Techniek:Bakken
Soort gerecht:Hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo spinazie (goed gewassen en uitgelekt), olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 200 gram rundergehakt, 4 eieren, handje ongekookte rijst, 2 kleine blikjes tomatenpuree, rode Turkse peper, zout.
Bereidingswijze
Bak de ui in een flinke scheut olijfolie glazig. Voeg de tomatenpuree toe, alsmede de rijst. Bak dit zo′n vijf minuten en doe dan het gehakt erbij. Bak dit rul. Dan de spinazie in de pan met een kopje water en laat dit onder voortdurend roeren meebakken tot de groente enigszins slinkt. Strooi er zout en flink wat rode peper overheen en roer nog even flink door. Breek boven het spinaziemengsel de eieren en laat deze in ongeveer 10 minuten stollen en gaar worden.
Serveertips
Met vers Turks brood.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan
de link van hier onder a.u.b.
>>>>>>>Spinazie met eieren = Yumurtali ispanak
Tapas Recepten, Vlees Tapas Recepten, Kippenlevers in sherrysaus (Higadillos al Jerez)
Categorie : Tapas Recepten, Vlees Tapas Recepten, Kippenlevers in sherrysaus (Higadillos al Jerez)
Ingredienten :
400 gr kippenlevers
3 eetlepels boter
zout, peper
3 fijngesneden sjalotten
1 rode peper, zaadjes verwijderd, in ringen
2 eetlepels bloem
2 dl kippenbouillon (van tablet)
3 eetlepels droge sherry (Fino)
50 gr ontpitte groene olijven in plakjes
2 eetlepels fijngesneden peterselie
Bereiding :
Maak de kippenlevers zorgvuldig schoon en snijd ze doormidden. Verhit de boter en bak de kippenlevers snel aan alle kanten bruin. Neem de levers uit de pan, bestrooi ze met zout en houd ze warm. Bak de sjalotten en de rode peper ± 5 minuten in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en bak die ± 2 minuten mee. Roer de bouillon en de sherry erdoor en laat de saus op zacht vuur ± 8 minuten tot een vrij dikke saus koken. Breng de saus met zout en peper op smaak. Leg de levers in de saus en warm ze nog ± 3 minuten mee. Roer de olijven en de peterselie erdoor.
4 Personen