Bakker STEFAN ELIAS met roots in de Noordstraat, MALDEGEM,
schrijft
drie boeken met recepten van JACQUES BLOCH, de bekendste Gentse patissier.
DEEL II
ONTSTAAN VAN DE RECEPTENBOEKEN.

Talrijke
nakomelingen van Jozef en Georgette De Baere - Lampaert uit de Noordstraat,
Maldegem halen nationaal en internationaal de krantenkoppen. De kleinzonen van
Jozef De Baere hadden elk op hun eigen manier een specifiek uitgesproken
talent die zij tenvolle ontplooiden en op die manier naam verwierven op
wereldvlak.
De
dochter van Jozef De Baere uit de Noordstraat, Cecile Elias - De Baere, heeft
een dochter Colette en een zoon Stefan. De grootvaders van Stefan en Colette
waren Robert Elias en Jozef De Baere, twee
opmerkelijke zaakvoerders in Maldegem.
Stefan
Elias werd geboren op 2 februari 1968 en bracht zijn peuter- en kleuterjaren
door in de Noordstraat waar zijn moeder een boetiek van Baby- en
Kinderkledij, benodigdheden en speelgoed uitbaatte, in en naast de
voormalige handelszaak van haar moeder Georgette Lampaert, echtgenote
van Jozef De Baere. Daarna verhuisde het gezin naar de mooie en gerenoveerde
woning in de Gentsesteenweg.
Stefan
Elias volgde lager onderwijs in de Broederschool in Maldegem en wou op
twaalfjarige leeftijd bakker worden. Zijn ouders vonden hem te jong om op die
leeftijd al een beroep te bepalen en zonden hem op internaat in Gent, waar hij
de richting Wetenschappelijke A volgde. Toen hij zeventien jaar werd, stak zijn
sluimerend, oorspronkelijk verlangen weer de kop op en startte hij een opleiding voor
bakker, in de bakkerij - en banketbakkerijschool Ter Groene Poorte in de Spoorwegstraat in Brugge van 1985 tot 1987.
De algemene vakken waren voor hem kinderspel en de theorie en de praktijk van
bakker had hij snel onder de knie, want hij wou absoluut bakker worden.
Na zijn
opleiding werd hij bakker bij de Bakkers
Bonaventura en Walter De Lille, in de Noordstraat
7, waar hij hard werkte, praktisch zeven dagen op zeven. Toen hij een
advertentie las dat de bekende Patisserie
BLOCH (1898 2008) in de Veldstraat Gent een bakker zocht, vijf dagen per
week was zijn beslissing snel genomen. In de kelderkeuken van de bekende Gentse
banketbakker-patissier
Jacques Bloch (°1929) onttrok zich een nieuwe wereld
en harde leerschool voor Stefan Elias. Hij hield vol en werkte er bijna twintig
jaar als chef-bakker met vijfentwintig man personeel aan de handelswaren enkel
en alleen bestemd voor de zaak. Bloch bood elke dag een broodsymfonie van vijfenvijftig
soorten, een breed spectrum van drieëndertig soorten boterkoeken en ontelbare
delicatessen, die versgebakken en artisanaal bereid, gepresenteerd werden aan
de klanten van de tearoom en de winkel. Om achttien uur sloot de zaak en het
brood dat niet verkocht werd, werd prompt aangeboden aan de armen die goed de
weg wisten naar de handelszaak van de Heer Jacques Bloch, alom gekend,
streng, rechtvaardig en gewaardeerd zaakvoerder en leermeester, met een edelmoedig
hart voor de minderbedeelden.
Bijna
iedereen die ooit Gent eens aandeed herinnert zich de heerlijke geur die zich vanuit
de handelszaak tot aan de hoek van de Veldstraat
en de Hoornstraat verspreidde. De 110 jaar oude handelszaak was gekend in
binnen- en buitenland maar sloot noodgedwongen en definitief de deuren in 2008.
Wie
eens wil surfen op internet kan de geschiedenis van deze bloeiende handelszaak
volgen en waarderen. www.bloch.be.

Vanaf september 2011 werd de verworven
kennis, de ervaring en de recepten vastgelegd in drie boeken, door Stefan
Elias met de steun van Jacques Bloch, die zijn erfgoed bewaard zag worden. De
drie boeken worden ook als trilogie uitgegeven.
Stefan Elias selecteert recepten van
Jacques Bloch, Stefan Elias bakt feestelijke recepten van Jacques Bloch en
Stefan Elias reist in de voetsporen van Jacques Bloch zijn drie praktische
bak- en kookhandleidingen die in elke keuken thuishoren, die wereldwijd
gelezen, vertaald en gesmaakt worden.
De inleidende
historische schets van de eerste twee delen komt van Stefaan Van Laere en
Sabine Croquet en de fotos van de heerlijke creaties werden genomen door
fotograaf Johan Blommaert. Stefan Elias zelf schreef nauwgezet elk recept met
inleidend rubriekje ingrediënten en de bereidingswijze op. Het boek is meteen een
stukje Bloch geschiedenis gebundeld in een handig formaat bakboek, prachtig
geïllustreerd met kleurfotos op stevig papier, met spiraalbinding zodat het gemakkelijk
te gebruiken is terwijl je een Bloch recept klaarmaakt.
In
het eerste boek, uitgegeven in 2011, staan meer dan honderd vlot
bruikbare basisrecepten en baktips voor brood, gebak en specialiteiten. Het
gaat van krentenbollen, hazelnoot brioches tot kaastaart, chocolademousse en de
bekende pizzaatjes van Bloch.

Het tweede
deel bevat recepten van gebak en borden voor feesten en speciale
gelegenheden en in het derde deel gaat het over origine-recepten,
producten en recepten van over de hele wereld, Congo, Rusland, Wenen, van
Jeruzalem naar de Auvergne tot in New York, bereidingen van o.a. Joodse
producten en specialiteiten enz.., waarvan Jacques, echte Bloch recepten heeft
gemaakt. Het eerste boek was op twee weken uitverkocht en haalde het Journaal, de
nieuwszender AVS, er verscheen een artikel in Tendens, Smaak, de Standaard, het
Nieuwsblad en werd uitgebreid beschreven op internet. Het boek haalde de TOP
TIEN van de best verkochte boeken en is aan een derde druk toe. Stefan Elias
werd uitgenodigd voor signeersessies in verschillende bekende boekhandels en
werd gevraagd om diverse projecten op te starten in Dubai, New York, Koeweit,
Uganda, Rimini enz.
Wie
echte recepten van Bloch wil verwezenlijken moet de juiste en kwaliteitsvolle
basisproducten gebruiken, verse goede boter en melk. Verder Griekse krenten van
de bio winkels, currykruiden van Tierenteyn, kruiden zoals oregano, tijm,
rozemarijn en basilicum enz
Heeft
de beroemde patisserie Bloch de deuren gesloten in 2008, de naam Bloch en waar
die naam voor staat is bewaard gebleven in de boeken van Stefan Elias die
ervoor zorgde dat de erfenis van 400 recepten bewaard bleef en toegepast
kan worden door de huisman of - vrouw en wereldwijd wordt verspreid. Bovendien
werd door Sylvia Van Peteghem, afdelingshoofd van de universiteitsbibliotheek,
een prachtige website opgezet waar je de historiek, alle informatie en zelfs
recepten kan vinden. www.patisseriebloch.be http://www.patisseriebloch.be
Stefan Elias vond na de sluiting van Bloch in
Gent, een interessante betrekking bij Bloemmolens
Dossche in Deinze, waar hij demonstraties geeft aan bakkers en hen nieuwe
producten leert kennen en adviseert, in binnen- en buitenland (Maison Matisse
New Haven).
Zie facebook
pagina Stefan Elias: Stefan
Elias bakt feestelijke recepten van Jacques Bloch.
De boeken kan je bestellen bij
gelijk welke dagblad- of boekhandel.
www.patisseriebloch.be<http://www.patisseriebloch.be
http://www.standaard.be/cnt/tb1q18dl
http://www.radio2.be/de-madammen/pain-la-greque-met-recept
http://www.newhavenindependent.org/index.php/archives/entry/maison_Mathis_opening_soon/
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140211_00974402 (Maldegems Talent Deel II.)
Met dank voor de informatie
aan Mevrouw Cecile De Baere en zoon Stefan Elias. De tekst is gebaseerd op de talrijke krantenknipsels en de recensies in
kranten, tijdschriften en websites over Stefan Elias. De fotos stellen Stefan Elias
voor, zijn collegas en de quiches, de heer Jacques Bloch en Stefan Elias bij
de voorstelling van het boek.
Zie ook: http://www.bloggen.be/marianne_posman_in_maldegem/
Bedoeling is om al de artikels die ik geschreven heb over
'Talent in Maldegem te bundelen in een boek (kostprijs ongeveer 23 euro).
Indien u interesse heeft kan u vooraf intekenen via
email: livinaleonie@live.be of telefoneren naar Marianne Posman: 050 71 29 11, 0 484
79 78 16, of 0 486 45 38 69. Betalen pas
bij definitieve uitgave.
 Bijlagen: Kaft 1.jpg (80.6 KB) Kaft 2.jpg (102.5 KB) Logo Bloch.png (338.5 KB) Stefan Elias 1.jpg (44.8 KB) Stefan Elias 2.jpg (106.4 KB) Stefan Elias en Jacques Bloch.jpg (62.8 KB)
16-01-2015 om 00:00
geschreven door Marianne Posman 1
|