OUDE MALDEGEMSE MEESTERS IN GROOT-MALDEGEM (10 a)
IVO VERMEERSCH EN RAF HEYDE.
KEN UW DORP! Is een leuze en een waar begrip! Je moet maar in de Kanunnik Andrieslaan wonen en niet weten wie Kanunnik Andries was of wat hij gerealiseerd heeft voor Groot-Maldegem tijdens zijn leven! En een priester nog wel, een kanunnik. De Jef Tinellaan, de Burgemeester Charles Rotsart de Hertainglaan, de Victor De Lillelaan enz. verwijzen naar mensen die iets verwezenlijkt hebben in ons dorp. Zo ook voor Yvon-Ambroise of Ivo Vermeersch en de IVO VERMEERSCHLAAN.
In 1988 kreeg elk Maldegemnaar een INFOGIDS van 28 bladzijden met een reportage over deze Maldegemse kunstenaar, Ivo Vermeersch, schilder van stadshoeken en monumenten. Deze overzichtelijke studie met talrijke illustraties werd opgesteld door DE HEER RAF HEYDE in samenwerking met LIC. MARC MARTENS.
Dankzij het thema van de Cultuurdienst worden vele OUDE MALDEGEMSE MEESTERS belicht, zodat de gewone man hen niet vergeet.
WE NEMEN EERST EVEN RAF HEYDE ONDER DE LOEP.
RAF HEYDE was toen niet aan zijn proefstuk toe! Hij had naast zijn beroep, een bijzondere belangstelling voor cultuur, vooral voor schilder- en beeldhouwkunst. Hij werd geboren in Gent op 21 juli 1946, hij bracht zijn kinderjaren door in Waarschoot, waar zijn vader, hoofd van een gezin van acht kinderen werkte. Hij liep school in Waarschoot, als lid van een christelijk gezin liep hij al in de kijker met zijn prachtige stem in het kerkkoor. Hij kon heel mooi zingen, kende notenleer en was op slag weg met elk melodie.
Hij zette zijn studies verder aan het H.I. Sint-Antonius in Gent en woonde in Maldegem vanaf 1969, dus exact een halve eeuw geleden werd hij Maldegemnaar. Beroepshalve was hij verbonden aan de Rijksuniversiteit en het Universitair Ziekenhuis in Gent maar integreerde volledig in het verenigingsleven in zijn nieuwe dorp. Hij engageerde zich ook op cultureel en sociaal vlak in Maldegem. Hij was lid en enkele tijd voorzitter van de KWB in Maldegem, hij was lid van het Vast Bureau Sociale Raad, hij was lid van een muziekgroep The Rickys die vaak optrad tijdens de weekends, bovendien was hij een begenadigd schilder van landelijke en historische onderwerpen, olie op marmer en pastel, kunstwerken die gaandeweg een plaats vonden in een interieur in de omgeving. Zijn interesse ging uit naar veel Meetjeslandse schilders en hij rustte niet voor hij alle kunstwerken van bepaalde artiesten wist hangen, hij informeerde overal in musea, in de archieven tot in het buitenland toe om alle informatie samen te leggen en te verwerken in een reportage. Bovendien verzamelde hij merkwaardige terracotta-beelden uit het verleden. Hij nam deel aan diverse groepstentoonstellingen o.a. KWB, U.Z. Gent, Peristilium R.U.G., M.P.I.S. De Bevertjes, Oedelem en De Leke in Eeklo. In 1988 nam hij deel aan de Union Biënnale voor Beeldende Kunsten in Antwerpen.
Hij behaalde het getuigschrift Museumtechnieken en Museumengagement, aan het Instituut voor Conservatie en Restauratie aan Sint-Lucas in Gent. Hij volgde lessenreeksen i.vm. Esthetica, restauratie technieken en identificatie van oude schilderijen aan de Vlaamse Volkshogeschool VLIED in Gent. Hij verleende zijn medewerking bij het realiseren van de prachtige uitgave Beeldig Ieper van Jan Dewilde en Frederik Vandewiere in 2011, waar voor de tiende keer een 140-tal negentiende-eeuwse schilderijen werden geïnventariseerd van de vijf musea in Ieper. Deze schilderijen waren een belangrijke inspiratiebron voor de heropbouw van de stad Ieper na Wereldoorlog I. Op de kaft en op pagina 28 prijkt het schilderij Een processie verlaat het Zuidportaal van de Sint-Maartens kerk van Ivo Vermeersch (1840), olieverf op doek, Ivo Vermeersch was toen dertig jaar oud. Ivo Vermeersch was een specialist in het schilderen van romantische en zeer gedetailleerde stadgezichten. Met een heel grote precisie had hij de Ieperse architectuur bestudeerd en op zijn schilderij samengebracht. Op die manier kon men later precies onderzoeken hoe het Zuidportaal van de Sint-Maartens kerk eruit zag voor de heropbouw en de restauratie. Ook de rest van de kerk werd weergegeven met veel zin voor detail. (Toren, achterzijde van de Dekenkapel, de Lakenhalle en in de verte het Vleeshuis.

RAF HEYDE schreef meerdere publicaties o.a.
Standbeeld Graaf De Smet de Naeyer in Wenduine is van Gentse Kunstenaar,
Brugsch Handelsblad 1984.
Monografie Karel De Kesel (1849 - 1922), portretschilder en beeldhouwer van Zomergemse afkomst. 1985.
Monografie Isodore Dubrucq (1844 - 1886), Gents beeldhouwer 100 jaar geleden overleden, Gidsenbond van Gent en Oost-Vlaanderen, 1986.
Vermelding in boek Volksaardewerk in Vlaanderen uitgave Marc Van de Wiele, Brugge 1987. Het merkwaardige leven van Ivo Vermeersch, Infogids Maldegem 1988.Jan Van de Putte, een vergeten Maldegems-Brugs kunstenaar,
Jaarboek Ambacht 2017, in samenwerking met Lic. Marc Martens.
Het is dankzij vele vorsers, historici, heemkundigen, allemaal mensen die het verleden levendig houden dat de mens op de hoogte blijft van talent door de jaren heen.
Verwoord aan de hand van info van Raf Heyde, Marianne Posman. Fotos Raf Heyde.
17-05-2019 om 18:24
geschreven door Marianne Posman 1
|