OP 1 JANUARI 2019 START DE LIBERALE BURGEMEESTER BART VAN HULLE IN GROOT- MALDEGEM!
Foto Els Stevens. Quote verwoord Marianne Posman.
De Maldegemse gemeenteraadsverkiezingen brachten op 14 oktober 2018, een nieuwe liberale burgemeester in Maldegem! (1830-2019). Na drie kwarteeuw, dus na 75 jaar krijgt de uitgestrekte landelijke gemeente Groot-Maldegem in Oost-Vlaanderen een nieuwe kleur in de geschiedenis van Maldegem. Sinds 1885, dus de laatste 133 jaar was er geen liberaal bewind, behalve met Maurice De Meyere, die vlak voor de Tweede Wereldoorlog in 1939 werd aangesteld alhoewel hij geen deel uitmaakte van de gemeenteraad. We kunnen dus degelijk spreken van een historisch keerpunt in de politieke geschiedenis in Groot- Maldegem. De alleenheerschappij van het katholieke net is voorlopig doorbroken. Misschien een logische gang van zaken, de kerk zegt de jongere generaties niets meer.
Bekijken we het verloop van de geschiedenis vanaf 1830, vanaf het ontstaan van de Belgische staat dan merken we dat van 1830 tot 1885, het gemeentebeleid meer dan een halve eeuw gekenmerkt werd door unionisme en liberaal overwicht, met de volgende burgemeesters:
Pieter Jacobus Wallyn 1830-1831 liberaal/ unionistisch
Joannes Carolus Domers 1831-1836 liberaal/ unionistisch
Bernard Van Moffaert 1836-1842 liberaal/ unionistisch
Karel Francis De Smet 1843-1848 liberaal/ unionistisch
Joannes Carolus Domers 1848-1852 liberaal/ unionistisch
Jan De Smet 1852-1860 liberaal
Lieven De Buck 1861-1871 liberaal
Desiré Van Mullem 1871-1879 katholiek
Desiré De Meyere 1879-1885 liberaal.
De welstellende klasse, de grootgrondbezitters, de fabriekseigenaren en de adel waren voor vrijheid en liberaal maar waren meestal ook katholiek. Zij beschermden hoofdzakelijk hun eigen belang wat normaal was eigenlijk.
Het liberalisme is een politiek-maatschappelijke stroming die ontstaan is in de Verlichting van de 18e eeuw die doorbrak in de 19e eeuw in Europa en Noord-Amerika door als dominante stroming de burger wilde emanciperen ten koste van het Ancien Régime, dit is de Franse benaming voor oud stelsel of oud systeem. Het Ancien Régime wijst naar de periode waarin het Franse koninkrijk op absolutistische wijze werd geregeerd door het huis Bourbon, vóór de Franse Revolutie van 1789. Met de term 'ancien régime' wordt daarnaast ook de periode uit de Europese geschiedenis aangeduid die begint aan het einde van de middeleeuwen en eindigt met de Franse Revolutie. Als dusdanig is het een substituut voor 'vroegmoderne tijd', een periode in de Europese geschiedenis die loopt van ca. 1450 tot ca. 1800.
Vandaag de dag is het liberalisme een brede ideologie en heeft als uitgangspunt zo veel mogelijk vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt. Liberalen streven naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken. Ook streeft het liberalisme naar een vrije markt waarin de overheid zich terughoudend opstelt. Ander speerpunt van het liberalisme is de scheiding van kerk en staat , onder andere als voorwaarde voor godsdienstige tolerantie. Ook willen liberalen dat de staatsinrichting wordt vastgelegd in een grondwet waarin ook de grondrechten van de burger staan. Van de overheid werd slechts verlangd dat ze alleen die bestuur domeinen voor haar rekening zou nemen, die onmogelijk door het individu behartigd konden worden, zoals openbare functies, openbare werken en landsverdediging.
Vanaf 1885 tot 1933 had de katholieke partij de volstrekte meerderheid met de volgende burgemeesters:
Désiré Van Mullem,
Hippoliet Cuelenaere,
Charles Rotsart de Hertaing en
Hector Cuelenaere.
In 1926 waren er geen gemeenteraadsverkiezingen, aangezien slechts één lijst werd ingediend (met tien katholieken en drie liberalen).
Van 1933-1944: periode van volstrekte meerderheid van de Christen Vlaamsche Volkspartij (Vlaams-nationaal), met Hector Cuelenaere en Jozef De Lille.
Na 54 jaar (1885 1939) werd vlak voor de oorlog in 1939 de liberaal Maurice De Meyere aangesteld alhoewel hij geen deel uitmaakte van de gemeenteraad.
Politiek gezien bleef er dus in Maldegem tijdens de Tweede Wereldoorlog, in tegenstelling met de Eerste Wereldoorlog, wel een burgerlijk bestuur bestaan. Zij het uiteraard onder Duitse controle.
Over burgemeester Maurice De Meyere is in ieder geval niets anders te vinden dan positieve uitlatingen: "Besturen in oorlogstijd is een delicate en ondankbare taak, maar we kunnen omtrent het beleid van burgemeester Maurice De Meyere tijdens die jaren alvast dit zeggen: indien het onder de oorlog in Maldegem zo rustig is gebleven, indien maar weinig mensen hier honger hebben moeten lijden, en indien na de oorlog de tweede terreur, die van repressie en vergelding, hier niet tot al te grote buitensporigheden heeft geleid, dan was dat in hoge mate aan Maurice De Meyere te danken". (Doctor Koenaad De Ceuninck)
In september 1944 werd hij ten onrechte geschorst door de Gouverneur, omwille van het feit dat hij burgemeester was gedurende de oorlog. Burgemeester De Meyere werd na de oorlog op 9 oktober 1944 geschorst en onterecht uit zijn rechten ontzet op 7 augustus 1945.
Het was Hippoliet Cuelenaere die hem voorlopig opvolgde tot in februari 1945.
Daarna zou Jules Goethals het ambt uitoefenen tot in april van hetzelfde jaar. Uiteindelijk zal het Julien Willemarck zijn die als waarnemend burgemeester werd benoemd in maart 1945. Die laatste behoorde tot de katholieken nadat hij de partij van Jozef De Lille had verlaten in 1937. Hij zou de functie bekleden tot aan de eerste naoorlogse gemeenteraadsverkiezingen, die werden gehouden op 24 november 1946. Het was van 1938 geleden dat de gemeenteraden in ons land waren vernieuwd.
(Bron Jaarboek Ambacht 2005, artikel Koenraad De Ceuninck).
Maurice De Meyere was een zachtaardig man, die je later nog kon zien kuieren in Gent tot in de jaren zeventig voor een babbeltje over Maldegem waar hij altijd vol genegenheid over sprak, zijn verbanning had hem niet bitter gestemd.
De Meyere was een respectvolle en geliefde naam in Maldegem. Zij hadden een groothandelszaak van koloniale waren, zij leverden koopwaren in zowat elk kruidenierswinkeltje in Groot-Maldegem, Vroeger was er in elk straatje, tot op het platteland toe een handelszaak waar de mensen hun inkopen konden doen. Ontzettend veel mensen hadden brood op de plank dankzij de ondernemingszin van de familie De Meyere.
Van 1944 tot 1983 was er een periode van katholiek overwicht.
Hippoliet Cuelenaere,
Julien Willemarck,
Antoine Rotsart de Hertaing,
Gregorius De Muyt en
Jean Rotsaert de Hertaing.
Wat 1958 betreft is het zo dat de familie Cuelenaere terug apart wilde opkomen los van de CVP van Rotsart de Hertaing. Aangezien op dat ogenblik Hippoliet Cuelenaere als notaris gedomicilieerd was in Temse, kon hij zich niet kandidaat stellen. Daarom verzocht hij zijn zuster Simone Cuelenaere om op te komen en de lijst te trekken.
Hector Cuelenaere, die in onmin was geraakt met Julien Willemarck, wilde zijn macht bestendigen via de aanstelling van zijn zoon notaris Hippoliet als burgemeester buiten de raad. Dit was evenwel van korte duur - van september 1944 tot februari 1945 want na hem werd Jules Goethals (Christen Vlaamsche Volkspartij) tijdelijk aangesteld als burgemeester van februari tot april 1945.
Julien Willemarck was gedurende anderhalf jaar waarnemend burgemeester tot 1947, zonder evenwel officieel benoemd te worden door de Minister van Binnenlandse Zaken.
Van 1983 tot 2013, was er 30 jaar lang een volstrekte meerderheid van de CVP/CD&V met
Jean Rotsart de Hertaing (C.V.P. tot 1998) en
Johan De Roo (1998 2013) (CVP/CD&V vanaf 2001).
Van 2013 tot 2019 werd de gemeente geleid door een coalitie tussen CD&V en Groen, met als burgemeester Marleen Van den Bussche (2013 -2019), CD&V sinds 2017 de Merlaan.
Bijna 133 jaar lang op het bestaan van België (1830 - 2019) werd een CVP-beleid verkozen met een kort intermezzo voor en tijdens W.O. II.
Quote:
Zie ook artikel HLN van 15 oktober Verkiezingsoverwinnaar Open VLD heeft deze nacht een bestuursakkoord gesloten met de N-VA en De Merlaan. "
De Maldegemse kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven.
De 3 partijen die het meeste initiatief hebben getoond om structurele veranderingen door te voeren hebben een bestuursakkoord gesloten om gezamenlijk deze doelstellingen te verwezenlijken. De mandaten worden later ingevuld en er zal hierbij rekening gehouden worden met de wil van de kiezer. Het burgemeesterschap zal dan ook aan Bart Van Hulle van Open VLD toekomen", klinkt het in een gezamenlijke mededeling.
Het valt wel op in dit overzicht dat Maldegem hoofdzakelijk geleid werd door katholieken, wat vooral de verdienste is van de kerkelijke leiders die gedurende heel die periode, 188 jaar lang hun uiterste best gedaan hebben om de mensen katholiek te houden en katholiek te doen stemmen als de gewone mens al een stem had natuurlijk. Pas sinds begin van vorige eeuw was er algemeen stemrecht, nog goed ingekleurd want de elite, grootgrondbezitters, adel, industriëlen waren ook kerkelijk, dus men stemde bij voorkeur voor de werkgever. Kerk en politiek vormden eeuwenlang een eenheid.
Het geloof in God was nog diep ingeworteld, men dreigde met hel en verdoemenis als er tegen de kerk gestemd werd. Of de mensen dat nu werkelijk geloofden valt te betwijfelen maar de vreze Gods is pas na W.O.II beginnen tanen
.
De invloed van de kerk is de laatste vijftig jaar drastisch verminderd door allerlei omstandigheden, dus het kiesgedrag veranderde ook langzaam, hoewel Maldegem toch lang verstrengeld leek met C.V.P. en C.D.&V.
Men kiest uiteraard voor die partij die iets voor jou, je wijk, je deelgemeente doet, die je werk bezorgt, die de wegen veilig en proper houdt enz.
Men kiest voor de mensen die behulpzaam zijn in nood, die eens iets kopen of feesten in je zaak, die veilige fietspaden aanleggen, die t groen dus de gezondheid beschermen, die de modderige wegen en slechte voetpaden vernieuwen in alle wijken, die er op letten geen te hoge belastingen te innen van hen die jarenlang hard gewerkt en gespaard hebben, dat wekt wrevel op. Men stemt voor een partij die subsidies geeft voor plaatselijke evenementen, acties, organisaties, dus ondersteunen, zo is dat altijd al geweest en dat zal zo blijven.
De heer Bart Van Hulle is opgegroeid in t groen, tussen de velden en de boompjes die bomen werden, hij is economist, hij zal dus de balans in de gaten houden, hij is zakenman die een groot bedrijf jarenlang internationaal liet gaan, dus Maldegem komt op de kaart, hij is van Kleit, dus Kleit levert een derde burgemeester, hij is een man van het volk, eenvoudig, vriendelijk en correct en straalt oprechte interesse en waardering uit. Hij komt op voor grote problemen en is sociaal bewogen. De actie Vergroot de hoop bracht 2,8 miljoen op voor de strijd tegen kanker.
De heer Bart Van Hulle is groot, knap en straalt een zeker charisma uit, dus hij heeft het in zich om allen en alles in goede banen te leiden, hij neemt twee andere partijen op waarvan de programmapunten het meest die van De Open VLD raken, de NVA en de Merlaan en samen zullen zij werken aan het invullen van de beloftes.
Op 14 oktober 2018 kwamen 6 partijen op, met elk ongeveer 27 bekwame en populaire kandidaten en het was de winnende partij Open VLD die de gemeenteraad samenstelt.
Foto Els Stevens. Quote verwoord Marianne Posman.
13-12-2018 om 00:00
geschreven door Marianne Posman 1
|