MARIANNE POSMAN brengt verslag
uit over uitgeweken ondernemingstalent in Groot-Maldegem.
Meester-slager LUC DE BAERE uit Maldegem
presenteert
het lekkerste, het malste en het veiligste vlees ter wereld.

Talrijke nakomelingen
van Josef De Baere uit de Noordstraat laten opmerkelijk van zich spreken. De kleinzonen van Josef De Baere hadden
elk op hun eigen manier een bepaald sluimerend talent waarvan sommigen met hart
en ziel gebruik hebben gemaakt en naam gemaakt hebben in de streek.
De oudste zoon van Josef De Baere uit de
Noordstraat, Etienne De Baere, handelaar in steenkool
en brandstoffen, geboren in 1932, was getrouwd op woensdag 20 januari 1954 in
Maldegem met Maria Antoinette Bottelier. Zij hadden vier zonen.
Luc (16
december 1956) werd een eersterangs meester-slager in Sint-Joris-Ten-Distel.
Dirk (2
februari 1960) is meester-kok en baat thans met zijn gezin en zijn team Huyze
De Baere uit, het feeërieke hotel-restaurant in de Noordstraat, Maldegem waar
mensen van alle uithoeken van het land komen
genieten van lekkere gerechten in een uniek kader.
Rik De Baere (2 maart 1964) vestigde zich in Knokke-Zoute in 2003, na een lange,
indrukwekkende loopbaan in Parijs, Londen en Brussel die hem internationale
bekendheid verschafte.
Filip (24 september 1968) nam de stookolie- en steenkoolhandel Brandstoffen Q8
Vossenhol van zijn vader over.

LUC DE BAERE, zoon van Etienne en kleinzoon van Josef waagde
zich, na een vreugdevolle en kommerloze kindertijd in het landelijke Vossenhol,
aan een opleiding Ter Groene Poorte in de Spoorwegstraat in Brugge van 1969 tot
1973, aanvankelijk voor bakker maar hij schakelde snel over naar slagerij. Tijdens de schoolvakanties werkte hij in Oostende en Blankenberge. Na schooltijd
smeedde Luc ook plannen om zich waar te maken in de hoofdstad. Hij werkte twee jaar in
Brussel en volgde een technische opleiding in Anderlecht, een dag per week.
Na zijn
legerdienst kon hij als gerant aan de slag in een superette in Maldegem. Een
jaar later in 1977 startte hij bij meester-slager Mark (de zoon van Paul) De Busschere die alles nog ambachtelijk
maakte en waar hij de puntjes op de i leerde zetten. Hij volgde ondertussen een
patroons opleiding in t Hooge in Kortrijk.

In mei 1979
kocht hij een slagerij in Sint-Joris-Ten-Distel en trok met zijn echtgenote Marleen Matthijs en oudste
dochtertje Delphine (1979) naar Beernem. Op 2 juni 1979 bedienden zij er hun
eerste klanten. Zij hebben er keihard gewerkt, zij aan zij, 16 uur per dag, zes
dagen in de week. In 1980 moderniseerden zij hun handelszaak, het handwerk werd
door machines en installaties verricht en op die manier konden zij meer
aandacht besteden aan een eigen assortiment.
Marleen
Matthijs volgde vijf jaar Spermalie in Brugge en werkte in diverse hotels en
restaurants in Knokke. Zij was de dochter van veehandelaar Maurice Matthijs,
die hen het beste vlees kon leveren.
Luc De Baere
en Marleen Matthijs verkochten al snel panklare
gerechten, fondue en gourmet wat toen een schot in de roos bleek. In 1981 hadden
zij er een zoon bij, Olivier die in 1998 ook in de zaak opgenomen werd en reeds lange jaren een rechterhand is. De
handelszaak bleef groeien en gedijen. Een assortiment van kaas, kaasschotels en wijn
vervolledigde al snel hun ruime aanbod.
Luc De Baere zat ondertussen nooit stil en introduceerde
vlees van dieren gekweekt op natuurlijke wijze, supervers vlees onder de labels
Meritus en Vita Project. De consument werd een eerlijk product geleverd.
Voor een vakwedstrijd met eigen producten op de Heyzel in Brussel in 1987, haalden zij
2 bronzen, 3 zilveren en 4 gouden medailles. Gekookte beenham, boerenpaté,
gerookte rundsfilet en lunchworst haalden goud!
Intussen volgde Luc De Baere van 1990 tot 1992 een wijncursus van Maître-Sommelier en
slaagde voor zijn examen. Hij kon prijzen en diploma afhalen in maart 1993 en
dit betekende meteen een tweede grote
renovatie in de handelszaak die van kop tot teen vernieuwd werd met wijnkelders en allerhande nieuw, ultramodern
materiaal en machines voor vleesbewerking. In mei 1995 kochten zij de woning palend
aan de zaak. Wat ooit één woning was geweest werd opnieuw in ere hersteld.
Renoveren, moderniseren, aanpassen volgens de nieuwe wetgeving, alles werd er
aan gedaan om zo klant- en milieuvriendelijk handel te drijven.
De zaak wordt NATUUR
SLAGERIJ, TRAITEUR EN WIJNEN DE BAERE.
Inderdaad, Luc De Baere trok op regelmatige basis naar
Frankrijk om er wijnen te proeven en in te voeren om aan te bieden in de zaak.
Hij neemt zelfs wijn en champagne af van de bekende wijngaarden naamgenoot Demilly De Baere, Bligny.

Een stukje historiek De Baere van het succesverhaal
van een van Maldegems zonen zoals
we dat uitdrukken, op wie wij Maldegemnaars terecht fier zijn. Een ambitieuze
jongeman, met roots in de Noordstraat die al zijn talenten kordaat, verbeten en
doelbewust heeft ontplooid om zich samen met zijn gezin een succesvolle weg te
banen in de maatschappij en er in geslaagd is.
Na bijna 40 jaar hard werken in de zaak neemt dochter Delphine De Baere
de fakkel van vader-slager-traiteur-sommelier over!
Op 6 januari opent de vernieuwde handelszaak in
handen van nieuw en jong bloed en houdt Luc De Baere een oogje in t zeil op
afstand.
Het levensverhaal van een
van de zonen van Etienne De Baere, een inwoner van de Noordstraat, Maldegem
is een aaneenschakeling van
arbeidsvreugde, onbeschrijfelijke inzet en welslagen. Naamgenoot Guido De Baere
gaf enkele jaren geleden een boek uit De
afstammelingen van Joannes De Baere en hij kwam tot de bevinding dat de
stamvader Joannes De Baere geboren werd in Maldegem in 1663, en er ook stierf
in 1733. Het spreekt vanzelf dat heel wat nakomelingen van Joannes De Baere
verspreid zijn in Maldegem en omstreken. Velen zijn ook uitgeweken naar het
buitenland.
De Baere is een welluidende en mooie familienaam die op het puntje van de tong
ligt omdat de naam gekend is in Maldegem. Heel wat mensen noemen De Baere en
zij zijn allen verwant met Joannes De Baere.
Nemen we nu de overgrootvader van Luc, Dirk, Rik en Filip De Baere, Désiré De Baere,
fruitkoopman, vrachtrijder, klokkenluider en winkelier, (11 april 1878 - 10
maart 1956). Désiré trouwde op 22 januari 1904 in Maldegem met Emma
Versluis, die een kruidenierswinkel
uitbaatte. Zij hadden twee kinderen: Maria De Baere en Josef De Baere (23 maart 1908 - 2 maart 1976). Désiré De Baere en zijn
echtgenote Emma Versluis woonden ongeveer in het midden van de Noordstraat in
Maldegem rechts als je je van het centrum verwijdert. Hun handelszaak is pas
kort geleden afgebroken en vervangen door een flatgebouw. De zoon van Desiré, Josef was kolenhandelaar en
vrachtrijder
en had een handelszaak er rechtover. Josef
was getrouwd op 16 juli 1931 met Georgette Lampaert die jarenlang een Boetiek voor
Kinderartikelen en speelgoed uitbaatte. Zij hadden vijf
kinderen: Etienne, geboren op zondag 1 mei 1932 in
Maldegem en Lucien, geboren op vrijdag 6 december 1935
in Maldegem.
Gratienne, geboren op 10
april 1938 is overleden op woensdag 13 april 1938 in Maldegem. Cecile is geboren op zondag 27 juni
1943 in Maldegem en getrouwd op donderdag 29 april 1965 in Maldegem met René Elias. Hun zoon Stefan Elias maakt
internationaal furore met indrukwekkende bakboeken. De jongste dochter
Rita is geboren op zaterdag 23 maart 1946
in Maldegem en er overleden op 30 januari 1997.
Met dank
voor de informatie aan Luc De Baere, de informatie
i.v.m. de voorouders werd verkregen via de notities van Guido De Baere, De
afstammelingen van Joannes De Baere. De tekst is
gebaseerd op de talrijke krantenknipsels, de recensies in kranten,
tijdschriften en de website Slagerij De Baere, Lattenklieversstraat 53, 8730
Beernem.
De
fotos stellen Luc De Baere, zijn familie, zijn handelszaak voor.

02-01-2017 om 00:00
geschreven door Marianne Posman 1
|