
MARIANNE POSMAN brengt nieuws over OUDE MEETJESLANDSE MEESTERS IN GROOT- MALDEGEM. (5)
Hulde aan Modest Huys, Kunstschilder, Vriend van Victor De Lille.
Meester
Met zijn geoefende blik prent de oude meester
het tafereel van de oogstende maaiers in zijn kleurrijk brein.
De weidsheid van het zomerrood wordt, met weinig kleuren, gestreken
op het hagelwitte canvas met een gedoopt penseel.
Hij schildert leven, mengt pigmenten
van gerijpt koren, dwingt de vormen op het doek.
De ziel van de oude meester geeft zelfs kleur aan de stilte.
Lucie Putzeijs
Tijdens de infoavonden van de Cultuurdienst kreeg elk aanwezige een lijst of een inventaris met OUDE MEETJESLANDSE of OUDE MALDEGEMSE MEESTERS als inspiratiebron voor de activiteiten rond kunst en cultuur in Maldegem. Om het bij de Oude te houden en de Groot-Maldegemse geven we t verslag van internet om opzoekingswerk te vermijden voor die Maldegemse kunstenaars die meegaan in het project.
Het Meetjesland omvat volgende gemeenten: Aalter, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke, Zelzate, en Zomergem (Lievegem). Een van de vermelde kunstenaars in de inventaris was MODEST HUYS, geboren in Olsene op 25 oktober 1874 en overleden in Zulte op 30 januari 1932. Hij maakte W.O.I mee, niet gemakkelijk voor kunstenaars om dan aan bod te komen. Machelen, Olsene en Zulte vormen een gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, dus Modest is geen Meetjeslander. Zulte ligt langs de rivier de Leie en Modest schilderde natuurtaferelen (De Leie) en evenementen (kermis, paardenrennen) in een impressionistische stijl. In die tijd was dit gebied nog ongerepte natuur.
Hij was verbonden met de kunstenaarskring rond ONZE MALDEGEMSE VICTOR DE LILLE (02 11 1863 15 06 1940), hij was een vriend van Victor De Lille en hij woonde tijdelijk in het huisje naast het Klein Kasteeltje, dat diverse functies had, na de oorlog was het zelfs een snoepwinkeltje, later een crèmerietje in de Noordstraat. Zijn band met de Maldegemse meesters is dus Victor De Lille die uitvoerig wordt besproken in Wikipedia en in de Jaarboeken Ambacht. Victor De Lille was een voorbeeld voor de ondernemers in Maldegem. Hij was verstandig, ondernemer, zorgde voor veel werkgelegenheid en kwam zelfs nationaal in beeld met de De geheimzinnige Zaken van Beernem. Modest Huys kwam naar Maldegem voor het literaire kransje bij Victor De Lille, dat is zijn enige band met Maldegem. Hij zal bejubeld worden tijdens een van de evenementen rond het Klein Kasteeltje, de data worden wel vermeld door de Cultuurdienst.
In 1909 was Maldegem nog een landelijke gemeente met 1878 mannelijke kiezers. Modest Huys zal hier verbleven hebben, geschilderd hebben en wie ooit een schilderijtje kocht van hem en het nog heeft, is rijk. Zijn schilderijen werden goed verkocht want het waren prachtexemplaren. Zijn werken behalen hoge prijzen op veilingen. Zijn schilderij "Waterratten" uit 1921 werd in juni 2003 geveild op 104.460 in het veilinghuis Bernaerts, Antwerpen.
Al op jonge leeftijd werkte Modest Huys in het schilders- en decoratiebedrijf van zijn vader, volgde lessen aan de Gentse Nijverheidschool en rond 1891-92 kwam hij in contact met Emile Claus . In oktober 1900 trok hij naar de Antwerpse Academie voor Schone kunsten en had er Eugène Joors en Frans Van Leemputten als professoren. Rond dezelfde tijd sloot hij vriendschap met de auteurs Stijn Streuvels; later ook met Hugo Verriest. Huys maakte echter zijn academieopleiding niet af.
In 1902 debuteerde hij als exposant bij de Kortrijkse Sint-Lucasgilde. Ook in de tentoonstellingen van de Gentse Kunst- en Letterkring en in de driejaarlijkse Salons was hij voortaan aanwezig.
In die tijd, dus beginjaren 1900 verblijft hij regelmatig in het Meetjesland en schildert er heel wat landschappen.
Vanaf 1905 exposeert hij ook in de tentoonstellingen van de kunstkring Vie et Lumière, hij raakt bevriend met Leon De Smet, Gustaaf De Smet en Emmanuel Viérin, werd lid van t Zal wel Gaan in Antwerpen en van de kring "LElan" waarmee hij deelnam aan hun tentoonstelling van 1911.
Na een ziekte en lang herstel zette hij thuis de schilderszaak van zijn vader verder. Na zijn huwelijk met Hélène Sonck verhuisde hij in 1909 naar Waregem, waar hij zijn intrek nam in het Rozenhuis. Rond deze tijd maakte hij kennis met Jules Boulez, René De Clercq en Albert Saverys.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtte Huys naar Nederland, en hij keerde in 1915 terug en verbleef achtereenvolgens in Sint-Baafs-Vijve en Olsene, waar zijn atelier in 1918 vernield werd. Toen hij dakloos werd mocht hij zijn intrek nemen in het boswachtershuisje van het Toeppark (Toppark) in Brakel. Na de wapenstilstand schilderde hij een reeks puingezichten in de verwoeste frontstreek. In juli 1919 vestigt hij zich te Wakken (deelgemeente van Dentergem).
In het interbellum is hij ook in het buitenland succesvol, onder meer door zijn inzendingen voor het Parijse Salon des Artistes Français en de jaarlijkse tentoonstellingen van het Carnegie Institute te Pittsburgh.
In eigen land organiseert hij zelf enkele individuele tentoonstellingen.in Kortrijk, Gent, Brugge, Blankenberge, Antwerpen en De Panne. Tijdens die periode blijkt duidelijk dat zijn stijl zich al ver heeft verwijderd van de invloed van Emile Claus. Hij accentueerde meer en meer de kantlijnen terwijl de achtergrond onscherp werd voorgesteld. De kleuren, die hij vroeger zo zacht had weergegeven, werden nu eens donkerder, zoals in het expressionistische werken van Constant Permeke, dan weer stralend te midden van harde contrasten op doek gezet. Eind 1926 betrok hij zijn definitieve woonhuis-met-atelier, het Zonnehuys aan de Leie in Zulte. Modest Huys was een impressionistisch-luministisch schilder van figuren, portretten, landschappen, het landelijk leven en volkse taferelen in de Leiestreek, vooral de streek van Olsene en Gottem, deelgemeente van Deinze, aan de Leie: oogsttaferelen, de vlaskweek, de kermis, processies en bedevaarten... Zijn portretten van Stijn Streuvels, Hugo Verriest en René de Clercq zijn ook zeer gekend. Op die manier, via zijn werken is hij toch een beetje verwant met Maldegem, dat toen ook een centrum was met weidse landschappen, vlas, kermissen, processies enz.
Lucie Putzeijs brengt hulde in dichtvorm aan deze Oude Meester.
Verwoord aan de hand van internet Marianne Posman. Wie zich wil inspireren op de werken van deze schilder, surfen maar naar zijn prachtig werk!



18-03-2019 om 17:48
geschreven door Marianne Posman 1
|