Een halve eeuw lang maakte BAKKERIJ CAECKAERT deel uit van de talrijke
bakkerijen in Maldegem, die de mensen voorzagen van brood, gebak en chocolade
in allerlei vormen en soorten.
Deel I, de Noordstraat deel VIII.

Wie in
Maldegem de familienaam CAECKAERT
hoort of zegt, kan er al jarenlang niet meer omheen. Iedereen denkt terug aan
de afschuwelijke tragedie die het gezin van Georges Caeckaert en Marie - Josephe Vereecke enkele jaren geleden
trof.
Een knappe,
jonge vrouw, Ingrid Caeckaert (7 mei
1964 - 16 maart 1991), de enige dochter van Georges Caeckaert en Marie -
Josephe Vereecke die opgroeide in de
Noordstraat tussen haar liefdevolle ouders en trotse grootouders, werd 23
jaar geleden, op 16 maart 1991 van het leven beroofd op een onvoorstelbare,
brutale en onrechtvaardige manier.
Als kind had
zij haar plaats bij haar talrijke vriendinnetjes op school bij de Zusters
Maricolen in Maldegem en smeedde zij vriendschapsbanden voor het leven. Vanaf
het middelbaar ging zij op internaat en groeide op tot een jonge, dynamische
vrouw, knap en elegant, boordevol sprankelende ideeën en talenten. Zij startte
het vastgoedkantoor Atlanta op de Zeedijk in Knokke Heist en was
altijd druk in de weer. Zoals elk zelfstandig ondernemer zette zij zich voor
100 % in, voor de klanten, de zaak maar ook voor haar familie. Zeer jong al had
zij het gemaakt als vastgoedmakelaar.
Haar ouders waren terecht fier op haar. Zij had haar talenten benut en
ontplooid. Een bruisend leven en een schitterende toekomst lachten haar toe.
Op een
onverklaarbare, onafwendbare manier werden al haar dromen en verwachtingen in
stukken geslagen door een zinloze daad van afschrikwekkend geweld, een onzinnige
moord die na zoveel jaren nog niet is opgelost. Er werd nooit een dader
gevonden laat staan gestraft, gerechtigheid is nooit geschied en haar ouders en
allen die van haar hielden blijven reeds jarenlang met grote vraagtekens,
verweesd achter. De familie Caeckaert werd zwaar beproefd. Oeverloos verdriet
maakte voortaan deel uit van hun dagelijks bestaan. Elk huisje heeft zijn
kruisje, maar bij de ene weegt het kruis zwaarder dan bij de andere. Voor
altijd blijft het beeld van een stralende, knappe Ingrid in het geheugen van
heel veel mensen gegrift.
Vierden de vijftigjarigen een gezellig en
spetterend feest in Maldegem tijdens de kermisweek 2014, dan ontbreekt voor
altijd de naam in de lijst van de deelnemers, de naam van die beloftevolle
jonge vrouw, Ingrid Caeckaert, die dit
jaar vijftig zou worden, zoals al haar andere klasgenoten en haar
vriendenkring, die haar tot op heden niet zijn vergeten, nog aan haar denken en
over haar praten.
Een
onderneming leiden, zich inzetten voor een zaak, organiseren, delegeren vraagt
talent. Zo ook waren de zaakvoerders van Bakkerij
Caeckaert gezegend met die gaven, die zij tenvolle benutten en ontplooiden
en zij gaven hun ondernemingstalent door aan hun dochter Ingrid.
In België is
het beroep bakker beschermd. Men moet er zijn beroepskennis via een examen
kunnen bewijzen. Indien men zich als bakker wil vestigen heeft men bovendien
een diploma bedrijfsbeheer nodig. Is men al gedurende enkele jaren bezig als
zelfstandig bakker minimum vijf jaar - dan wordt verondersteld dat men de
knepen van het vak kent. De bakkerijsector is streng gereglementeerd in België.

Om brood te bakken zijn enkele eenvoudige maar goedkope, ingrediënten nodig: bloem, water, zout
en gist. Aanvankelijk bakte men eerder alles handmatig maar langzamerhand deden
dure maar handige machines hun intrede in elke bakkerij, bij de ene wat vroeger
dan bij de andere. Diepvriezers, grote koelkasten, afmeet-, verdeel-,
kneed-, langsteek-, opmaak-, opbol- en puntjesmachines, puntenrijs-, remrijs-
en rijskasten, shockvriezers, silos, mixers enz. zijn gesofistikeerde
installaties die de huidige bakkerijen in staat stellen om aan de vraag van de
klant te voldoen. Waren er aanvankelijk houtovens, die maakten langzamerhand
plaats voor vuurhaarden met kolen, later met mazoutbranders.
De
meesten onder ons hebben iedere dag vers brood op tafel. Brood is eeuwenoud.
Het is populair geworden bij de Egyptenaren en is
sindsdien één van onze belangrijkste voedingsbronnen. In de oertijd aten de mensen geen boterhammen, ze kauwden
toen nog op rauwe granen, daarna zouden ze die pletten en met water
mengen tot een papje. Hiervan maakten ze een dikke, ronde koek, die ze bakten
op hete stenen of in gloeiende as.
Terwijl
de Grieken
voor meer broodvariatie zorgden, verfijnden de Romeinen onder meer de maalmethode. De
rosmolen die aangedreven wordt door een paard, is een
uitvinding uit hun tijd. Het was in de Middeleeuwen dat de eerste, echte
bakkers er kwamen. Zij verkochten
brood in hun winkel. Meestal was dat op basis van rogge, wat goedkoper was
dan tarwe. Geleidelijk aan begon men zuurdesem te gebruiken om het
brood te laten rijzen.
Stilaan
werd het brood ook aan huis gebracht, in eerste instantie op de typische
stoot-, honden- , ezels- en paardenkar, maar ook met de traditionele bakkersfiets, bakfiets
of triporteur. Later beschikten de meeste bakkers over een
eigen bestelwagen en o.a. Prudent
Timmerman was een van de broodbezorgers.
Vanaf de twintigste eeuw is de
opmars van speciaal brood en fijn gebak niet meer te stuiten. Duitsland is het
land waar je de meeste broodsoorten vindt: daar heb je de keuze tussen minstens
200 soorten brood en meer dan 1200 soorten gebak.
In de Bakkerij Caeckaert liep
het toen nog niet een dergelijke vaart, maar er was altijd een ontzettend groot
assortiment, grijs, wit, melk-, koeken-, rozijnen-, tarwe-, Expo-, volkoren- en
Frans brood, pistolets, sandwiches werden aangeboden samen met een breed gamma
van gebak en gebakjes. Op de website PURATOS
kan je het assortiment brood en gebak zien dat momenteel beschikbaar is.
Bakkers
waren er in overvloed in Maldegem. Het was zo een beetje zoals het aantal brouwerijen,
herbergen en slagerijen in het centrum. Er
werd goed gegeten en veel gedronken in Maldegem.
In de
Noordstraat waren er: Bakkers David,
Norbert, Armand, Hubert, Luc Savat, Bakker Marcel Martens en Jenny De Lille, Bakker Alfons Van de Walle en Celesta Chauvin, Noordstraat 162, naast de
Végéwinkel Van de Walle, in Noordstraat nummer 7 Bakkers Camiel, Bonaventura, Walter De Lille en zoon, in een ver verleden Bakker
Pieter Verstrynge en Zoé Standaert,
Noordstraat 21, Bakkers Cyriel en
Bonaventura Standaert, Pieter (1872) en Albert (1915) Spelier, Bakker Arthur Willemarck (1911) en Yvonne
DHaveloose, Nieuwstraat 52, Bakker Leon
Verschoore (1904) en Rosa Longueville, Nieuwstraat 21, Bakkers Camiel
(1881), Edgard (1882) en Georges (1890) Van
Moffaert in de Nieuwstraat en de Noordstraat, Bakker Marcel Baert en Edith Willems, met Nonkels Natuurbrood en Carlos Baert in de Vakebuurtstraat.
Verder waren er de Bakkers Modest en
Maurice De Windt, Westeindestraat 33, Pasteibakker Paul Huysser Marie-Louise Dhont (Heidi) in de Westeindestraat, Bakkers
Michel De Windt Bogaardestraat 105,
Pieter De Windt (1905) uit de Brielstraat
49, Victor De Windt (1877), Karreweg
28, Bakker Hubert Van der Meulen
(1927) en Rosette Beelaert, in de Markstraat 20, Bakkers Omer (1907), Jacques, Jean-Pierre De Bruyckere en echtgenoten Alix
Clyncke, Beatrijs Boels en Karolien De Bruycker in de Boudewijn Lippensstraat en
Bakker Armand Willems (1929) en
Denyse Van Hyfte in de Stationsstraat.
 Je weet niet hoe het mogelijk was maar
alle bakkers hadden een broodwinning en een flinke echtgenote als ruggensteun
voor de organisatie en de bediening in de zaak.
Momenteel zijn er nog enkele
bakkers in Maldegem, Bakkerijen C. Baert, Nicolas, E. Vanhamel, Dhont-Debbaut,
Chris, W. en B. De Lille en Lanckriet. Sommige Maldegemnaars bakken zelf hun
brood met de opkomst van de broodbakmachines en anderen doen hun boodschappen
in de ketens op de ring, waar ook vers maar industrieel brood en gebak worden
aangeboden.
Bakkerij Caeckaert, deel I,
de Noordstraat VIII, wordt vervolgd.
Met dank voor de fotos en informatie aan de Heer en Mevrouw Georges
Caeckaert en M.- J. Vereecke; voor brood informatie via internet, Familieblog
Caeckaert is interessant: http://caekaert.wordpress.com/
De fotos stellen Ingrid Caeckaert en haar familie voor.
Marcel, Georges Caeckaert en Irma Verstuyf aan het werk, de oorspronkelijke
bakkerij en de gerenoveerde zaak van Georges en Marie Josephe Caeckaert.

Zie
ook. www.bloggen.be/marianne_posman_in_maldegem/
Bijlagen: Bakkerij Caeckaert 1.pdf (1.4 MB) Gerenoveerde winkel.png (440.1 KB)
19-09-2014 om 00:00
geschreven door Marianne Posman 1
|