Inhoud blog
  • Stamboom Posman 3, afstammelingen Jozef P.
  • Jacqueline Goossens, Maldegem - New York!
  • Ivo Vermeersch en Raf Heyde. (10 a)
  • Ivo Vermeersch 10B.
  • Jan van de Putte Monica Cattoor en anderen
  • Barbara TAS, veelzijdig talent! Klik rechts op bovenste datum
  • Jef Van Maldegem 'Oud Maldegems Meester
  • Modest HUYS, een Meester in de schilderkunst.
  • De 17de editie van ‘De nacht van de geschiedenis. 4.
  • Maldegems Meester Kristien Lippens.
  • Fien DEZWAEF in GENT.
  • Fien DEZWAEF & RAGHEL
  • Let's dance ... in de Kaba!
  • Chambres d'hôtes Maldegem.
  • Janel DHAENENS AMBACHT EN KUNST.
  • SOFIE VAN DEN DRIESSCHE REIST DE WERELD ROND!
  • Pascale Wille en de muziekwereld!
  • Zuster Gemma en Fien DEZWAEF.
  • VOORSTELLING 'TALENT in MALDEGEM' juni 2015
  • Chantal Sinave en overbodige spullen in Maldegem.
  • Mijnheerke Van Maldegem, de Tuinvogel.
  • Victor De Lille uit Maldegem. De Tuinvogel.
  • Bart HULLE in de kijker in TAPTOE! Auteur Piet De Baets
  • Bomvolle zaal voor de nieuwe burgemeester Bart Van Hulle.
  • Nieuwjaarsreceptie van Open Vld Groot-Maldegem
  • Op 07 01 2019 om 20 UUR is elke MALDEGEMMENAAR WELKOM
  • Bart Van Hulle en zijn team.
  • Verkiezingsdebat van de jeugdige verkiezingskandidaten in JH De Redekiel op 29 september.
  • Bart Van Hulle, burgemeester van Groot-Maldegem 01 01 2019
  • Maldegemse gemeenteraadsverkiezingen en politieke partijen 1830-2018
  • Terugblik op de gemeenteverkiezingen vanaf 1830. Deel III a
  • Terugblik op de gemeenteverkiezingen vanaf 1830. Deel II
  • Terugblik op de gemeenteverkiezingen vanaf 1830. Deel III c
  • Terugblik op de gemeenteverkiezingen vanaf 1830. Deel III b
  • Terugblik op de gemeenteverkiezingen vanaf 1830. Deel IV
  • Terugblik op de gemeenteverkiezingen vanaf 1830. Deel V.
  • Nieuwjaarsreceptie van de K.V.L.V.
  • Middelburgse gemeentepolitiek. Deel VI.
  • De fusie Maldegem, Adegem, Middelburg. Deel VII.
  • Politieke dynastieën in Maldegem. Deel IX.
  • Propaganda en politiek in Maldegem.
  • DE GROTE INTERNATIONALE VN-KLIMAATTOP!
  • K.V.L.V. of de Vrouwen met Vaart, Maldegem organiseerden een sfeervolle kerstviering.
  • De Sint in de Noordstraat december 2018
  • Waanzinnig Gedroomd. Nocturne 2018.
  • Homestore Van Canneyt & Huyze De Baere
  • Parkwachter netheidwerker vuilnisophaler
  • TUTTI COLORI, DE MUZIEKGROEP VAN DE VZW DE VIERKLAVER
  • Eye for Hope, Maldegem.
  • Compostpaviljoen Courtmans Groot-Maldegem
  • MICK MATTHYS! NIEUWE UITGAVE! TE KOOP IN MALDEGEM;
  • Dichteres Maria Sesselle en haar dichtbundel VUUR.
  • Te huur Noordstraat 111 9990 Maldegem.
  • Sorry, maar er is iets mis met mijn blog
  • Getuigenissen over 100 jaar kerk in Maldegem. Deel 1.
  • Afscheid van E.H. Pastoor-Moderator, ere-deken Stefaan DE PAEPE
  • E.H. Stefaan DE PAEPE neemt afscheid van Groot-Maldegem eind september 2018.
  • Getuigenissen 100 jaar kerk in Maldegem. Deel 2.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk in Maldegem.” Deel 3.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk in Maldegem.” Deel 4.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk.” Deel 5.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk.” Deel 6.
  • Getuigenissen 100 Jaar Kerk en Leven in Maldegem. Deel 7.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk.” Deel 8.
  • Getuigenissen over 100 jaar kerk. Deel 9.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk.” Deel 10.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk.” Deel 11.
  • Armoede in Maldegem. Deel 12. Priester Daens.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk.” Deel 13.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk.” Deel 14.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk.” Deel 15.
  • WIES DE ROO. Deel 16.
  • De katholieke actie. Deel 17.
  • “Getuigenissen over 100 jaar kerk.” Deel 18.
  • E.H. Paul Henri Van Overbeke in Maldegem van 1948 tot 1979. Deel 19.
  • Onderpastoors in Maldegem na 1950. Deel 20.
  • E.H. Van Cauteren in Kaprijke
  • E.H. A. Van Cauteren in Kaprijke. Deel 22.
  • E.H. Antoon Van Cauteren pastoor in WAARSCHOOT
  • E.H. Van Cauteren Slot.
  • Jos Paridaen en Dominik Hasekamp in Huis Hans Dobbelaere in de Noordstraat.
  • Rohnny Massin stelt tentoon tijdens de WAK 2018 in Maldegem.
  • WAK 2018 MALDEGEM van 27 april TOT 6 mei 2018.
  • ROOS NUYTENS neemt deel aan de WAK 2018.
  • Rita Longueville en de WAK 2018.
  • Keramiek Veronique tijdens de Wak 2018 in MALDEGEM.
  • Anny Matthys stelt tentoon tijdens de WAK 2018 in Maldegem.
  • Lucie PUTZEYS laat Sint-Anna aan 't woord.
  • CATHÉRINE MARTENS stelt tentoon tijdens de WAK 20018 in Maldegem.
  • Marie Paule Martens tijdens de WAK.
  • Anita Verbiest en de WAK 2018.
  • Vera De Deurwaerdere en de WAK 2018
  • Noël RYHEUL en www.camob.be
  • Jos Pardiaen en de WAK 2017
  • Films van eigen bodem.
  • Diego Van de Keere en het Smoefelpark.
  • Marc Martens in Maldegem.
  • MORGEN Zondag om 17 uur, allen naar het gemeentehuis!
  • ‘NUT & VERMAAK’ Wak 2018.
  • Catherine Martens en de WAK 2018
  • Noël Ryheul haalt 500 000 kijkers voor zijn films!
  • Startschot en verloop VAN DE WAKWEEK in Maldegem 2018
  • Medard De WINDT Deel I
  • Familie DE WINDT/DE PAUW Moerhuize.
  • Medard De Windt, familie van familie DE PAUW, Moerhuize Deel III
  • Medard De Windt, zoon van Désiré De Windt. Deel IV.
  • Kinderen Désiré De Windt. Deel V.
  • Irena De Windt. Deel VI.
  • Medard De WINDT en PAULA CALLEEUW. DEEL VII.
  • Richard De Windt en Julia De Windt. Deel VIII.
  • Julia De Windt en familie. Slot.
  • Medard VERCRUYSSE en familie Deel I.
  • Medard VERCRUYSSE en familie. Deel II.
  • Medard VERCRUYSSE en familie. SLOT.
  • HOMESTORE VAN CANNEYT MALDEGEM december 2017
  • AUTOSTANDPLAATS VERHUURD, centrum Maldegem.
  • VERHUURD, Maldegem centrum.
  • Bedankt voor de stem op de foto van Anna!
  • EETBAAR Park in Maldegem. Diego Van de Keere.
  • 11 november 2017 : Kinderen en oorlog en vrede
  • www.eyehopefoundation.org Foto’s Els Stevens.
  • De mens en de kerkgang 1.
  • DE GILDE MALDEGEM, tegen de vlakte .......
  • Huwelijksviering in de kerk.
  • Intieme uitvaart in de kerk.
  • Uitvaart in de kerk van Maldegem.
  • Doopselviering in Maldegem.
  • Herdenkingsmis in Maldegem.
  • Broederlijk Delen in Maldegem.
  • Zondagsdienst, Kerk in Maldegem.
  • Paashaas rond de toren in Maldegem
  • In Memoriam Liliana Mitu, december 2017.
  • Zuster Maria, Edith Claeys geboren in Maldegem.
  • Eerste Communie in de kerk Maldegem.
  • MariChoir, Maldegem. WAK 2017.
  • Noël Ryheul filmt bijna 50 jaar lang ...
  • Norbert De Coster en het Kindeke Jezus.....
  • Peter VAN HECKE en het slotevent van de WAK 2017
  • Dag van de Gever, K.W. Maldegem.
  • Trui Hoste in Huis Wallyn.
  • Cathérine Martens exposeert!
  • Startschot WAK 2017 Maldegem.
  • HUIS WALLYN, kunsttempel!
  • VERHUURD Flat in de Noordstraat 111 Maldegem
  • Omer Van Caeseele, kunstzinnig houtdraaier.
  • Janneke Kramer en de WAK2017.
  • An Vermeulen WAK 2017.
  • Ingrid Fevery en de WAK 2017
  • Jan Posman wint de Aspe Award!
  • Luc Heysse en de WAK 2017!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.

    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    Marianne Posman en Maldegem in de kijker!
    Cultuur en leven in Maldegem, interviews en herinneringen.
    07-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RIK DE BAERE, banketbakker. Deel I.

    Pasteibakker RIK DE BAERE uit Maldegem

    maakt de fijnste, de mooiste, de grootste en de meest originele patisserie-creaties ter wereld

    in Knokke-Zoute.

    Deel I.





    Het levensverhaal van een van de zonen van Etienne De Baere, een inwoner van de Noordstraat, Maldegem is  een aaneenschakeling van arbeidsvreugde, grenzeloze inzet en welslagen. Naamgenoot Guido De Baere gaf enkele jaren geleden een boek uit ‘De afstammelingen van Joannes De Baere’ en hij kwam tot de bevinding dat de stamvader Joannes De Baere geboren werd in Maldegem in 1663, ongeveer 450 jaar geleden en er ook stierf in 1733. Het spreekt vanzelf dat heel wat nakomelingen van ‘Joannes De Baere’ verspreid zijn in Maldegem en omstreken. Velen zijn ook uitgeweken naar Noord-Amerika en Nederland.




    De Baere
    is een welluidende en mooie familienaam die op het puntje van de tong ligt omdat de naam gekend is in Maldegem. Heel wat mensen noemen De Baere en zij zijn allen verwant met Joannes De Baere. Een heel gekende naam in de Noordstraat ook trouwens, Aloïs, Camiel, Désiré, Josef, Omer, Esther en Etienne De Baere enz. vertegenwoordigen intussen vage maar dierbare herinneringen.

    Nemen we nu Désiré De Baere, fruitkoopman, vrachtrijder en winkelier, geboren op donderdag 11 april 1878 in Maldegem Dorp en er overleden op zaterdag 10 maart 1956. Hij was de zoon van Napoleon De Baere (1847) en Hortensia de Rijcke en de kleinzoon van Fernand De Baere (1815) en Anna Caere. Désiré trouwde op vrijdag 22 januari 1904 in Maldegem met Emma Versluis, die een kruidenierswinkel uitbaatte. Zij hadden twee kinderen: Maria De Baere, geboren op 8 december 1904 in Maldegem en overleden op 20 februari 1982 in Brugge. Zij was getrouwd op 28 augustus 1928 in Maldegem met Georges Van de Putte. De broer van Maria, Josef De Baere is geboren op maandag 23 maart 1908 in Maldegem, wat meer dan een eeuw geleden. Josef is overleden op dinsdag 2 maart 1976 in Sijsele.

    Désiré De Baere en zijn echtgenote Emma Versluis woonden ongeveer in het midden van de Noordstraat in Maldegem rechts als je je van het centrum verwijdert. De zoon van Desiré, Josef was kolenhandelaar en vrachtrijder en had een handelszaak er rechtover.

    Josef was getrouwd op donderdag 16 juli 1931 in Eeklo met Georgette Lampaert die een Boetiek voor Kinderartikelen en speelgoed uitbaatte. Zij hadden vijf kinderen:  Etienne, geboren op zondag 1 mei 1932 in Maldegem en Lucien, geboren op vrijdag 6 december 1935 in Maldegem. Gratienne, geboren op 10 april 1938 is overleden op woensdag 13 april 1938 in Maldegem. Cecile is geboren op zondag 27 juni 1943 in Maldegem en getrouwd op donderdag 29 april 1965 in Maldegem met René Elias. Rita is geboren op zaterdag 23 maart 1946 in Maldegem en er overleden op 30 januari 1997.

    Talrijke nakomelingen van Josef De Baere uit de Noordstraat laten opmerkelijk van zich spreken. De kleinzonen van Josef De Baere hadden elk op hun eigen manier een bepaald sluimerend talent waarvan sommigen met hart en ziel gebruik hebben gemaakt en naam gemaakt hebben op wereldvlak.

    De oudste zoon van Josef de Baere uit de Noordstraat, Etienne De Baere, handelaar in steenkool en brandstoffen, geboren in 1932 , was getrouwd op woensdag 20 januari 1954 in Maldegem met Maria Antoinette Bottelier.
    Zij hadden vier zonen. Luc, geboren op zondag 16 december 1956 in Eeklo.
    Luc werd een voortreffelijk keurslager in Sint-Joris-Ten-Distel.
    Dirk is geboren op dinsdag 2 februari 1960 in Eeklo. Hij is meester-kok en baat thans met zijn gezin en zijn team “Huyze De Baere” uit, het gerenommeerde hotel-restaurant in de Noordstraat.
    Rik is geboren op maandag 2 maart 1964 in Eeklo en
    Filip, geboren op dinsdag 24 september 1968 in Eeklo. Filip nam de stookolie- en steenkoolhandel Brandstoffen Q8 Vossenhol van zijn vader over.




    RIK DE BAERE
    , zoon van Etienne en kleinzoon van Josef waagde zich, na een vreugdevolle en kommerloze kindertijd in het landelijke Vossenhol, aan een opleiding voor bakker, in de bakkerij- en banketbakkerijschool Ter Groene Poorte in de Spoorwegstraat in Brugge van 1976 tot 1979. Als dertienjarige had hij zich nog niet echt verdiept in het vak, zijn belangstelling ging toen nog uit naar voetbal. Cercle Brugge had hem gescout en bood hem een jeugdcontract aan voor de voetbalclub. Zijn ouders die hem kwamen afhalen na een week internaat omzeilden zijn enthousiasme met de mededeling: ‘Dat zal niet gaan, want morgen mag je bij Patisserie Heidi beginnen!’
    En zo geschiedde, tijdens de weekends werkte Rik in
    Patisserie Heidi (later Pierrot, nu Nicolas). De zaakvoerders Paul Huysser (1935) en Marie-Louise Dhont in de Westeindestraat 14 waren uitstekende, stimulerende en enthousiaste leermeesters en meteen de aanmoediging voor Rik De Baere om het vak nog beter te kennen en te kunnen. Paul Huysser maakte heel fijne gebakjes en de lekkerste truffels in Maldegem en omstreken. Paul Huysser was een perfect stielman en filosoof. Hij kon prachtige verhalen vertellen over zijn loopbaan, die zich afspeelde, ook in Brussel.

    Op die manier smeedde Rik ook plannen om zich waar te maken in de hoofdstad. Nooit had iemand kunnen dromen of denken dat die ambitieuze jongeman de wereldpers zou halen. Maar hij zette onvermoeid door. Hij was zich tenvolle bewust van de vele mogelijkheden en de onuitputtelijke schakeringen van de bakkunst en hij realiseerde zich vooral hoe hij genoot van zijn creaties. Hij werkte niet dwangmatig maar beschouwde bakken als een vreugdevolle ontdekkingsreis. Hij barstte van ambitie en talent. Experimenteren, creëren, nieuwe technieken uittesten waren de geliefkoosde vrijetijdsbestedingen voor Rik De Baere.

    In 1980 startte hij de leerschool in de hoofdstad Brussel bij  bakker Hennes in Jette en  werkte van 1981 tot 1983 bij Patisserie Matthys, aan het mooie park in St-Pieters Woluwe, Brussel.
    Zaakvoerder
    André Matthys is geboren in Kleit en zijn echtgenote Rita Leliaert was afkomstig van de Warmestraat, Maldegem. Zij zetten zich 100 % in voor hun zaak en straalden dit enthousiasme uit over hun werknemers. Rik De Baere heeft er vier jaar gewerkt als inwonende leerjongen en hij voelde er zich thuis. Als Maldegemnaar kon hij Maldegems spreken in Brussel en dat was mooi meegenomen. Patisserie Matthys was een exclusieve patisserie die bijna dagelijks aan de Cercle Royal Gaulois Artistique & Littéraire leverde, in de Wetstraat 5, een selecte club aan het ministerie. Mevrouw Matthys-Leliaert keek er op toe dat alles tot in de puntjes verzorgd en geleverd werd! Tijdens de kerstperiode gingen grote ladingen gebak naar het voormalige Congo, ook daar werd het fijne gebak geapprecieerd.

    In 1989 tot 1996 exploiteerde Rik zelf zijn eigen topbanketzaak in Woluwe in Brussel, die uitgroeide tot een firma met tientallen dynamische personeelsleden, die afwisselend en motiverend werk kregen.
    De dochter van de zaakvoerders Matthys-Leliaert, Anne Matthys is nog steeds eigenaar en zaakvoerder van de aantrekkelijke door Rik opgerichte, Patisserie De Baere Brussel en leidt bijna 25 jaar lang één van de grootste en fijnste patisseries in Brussel samen met chef, Thierry Wynants, ooit leerling van Rik De Baere die zilver haalde voor de wereldbeker.
    Thierry Wynants was de mentor van Maldegemnaar Pascal De Deyne die brons behaalde. Ook andere leerlingen van Rik De Baere hebben de wereldbeker behaald: Patrick Aubrion zilver en Raphael Giot brons.

    Rik De Baere zat ondertussen nooit stil en volgde stage in Brussel bij diverse grote patisseriehuizen, van 1984 tot 1989 bij toppatissier Wittamer, Fauchon en Mahieu gedurende vijf jaar.
    Hij perfectioneerde zijn vaardigheden met Peltier in Parijs.
    Tijdens de vakantieperiodes trok hij naar
    Metz en Rouen, om nog een hoger niveau te bereiken. Hij ontdekte de kunst van het suikerwerk en ontwikkelde de juiste smaken met precisie. Hij volgde de ene opleiding na de andere en nam deel aan cursussen geleid door Jean-Paul Fresson, lid van ‘relais desserts’ in Jarny, Meurthe-et-Moselle, in Lotharingen. Hij ging verder in Frankrijk en naar het chocoladeland Zwitserland.

    Rik waagde zich aan indrukwekkende, uitputtende, internationale wedstrijden om zijn potentieel te beoordelen en internationale bekendheid te verwerven. Maandenlang werd elk vrij moment gespendeerd aan de voorbereiding van die wedstrijden.

    Hij won een stage voor banketbakkerij, suiker- en ijsbewerking bij Gaston Lenôtre in Parijs en haalde de Coupe du Monde in Lyon.

    Een stukje historiek De Baere en een deel van het succesverhaal van een van “Maldegems zonen” zoals we dat uitdrukken, waar wij Maldegemnaars terecht fier op zijn. Een ambitieuze jongeman, met roots in de Noordstraat die al zijn talenten kordaat, verbeten en doelbewust heeft ontplooid om zich een weg te banen in de maatschappij en er in geslaagd is. (Uitgeweken Maldegems Talent Deel I, wordt vervolgd.)

     

    Zie website www.rikdebaere.be.

     

    Met dank voor de informatie aan Rik De Baere, de informatie i.v.m. de voorouders werd verkregen via de notities van Guido De Baere, “De afstammelingen van Joannes De Baere”. De tekst is gebaseerd op de talrijke krantenknipsels en de recensies in kranten, tijdschriften en websites over de kunstwerken van Rik De Baere.

    De foto’s stellen Rik De Baere voor, zijn dochtertje
    Yna en zijn creaties.

    Zie ook: http://www.bloggen.be/marianne_posman_in_maldegem/

     

    Links naar de fotoreeks:

     

    https://plus.google.com/photos/116688562905656264433/albums/6089317229007857457?authkey=CPC26fb0x-b5lAE

     

    https://plus.google.com/photos/116688562905656264433/albums/6084275731426781697

     

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378033305690082

    https://www.youtube.com/watch?v=cN4CxjTm-7c

    https://www.youtube.com/watch?v=atChWoCti78

    https://www.youtube.com/watch?v=a0xVPAgwVe0

    https://www.youtube.com/watch?v=PWKcjx9G4po

    http://immobis.be/assets/publicaties/pdf/Immozine%202007.pdf

    http://www.nieuws.be/nieuws/Brugse_en_Knokse_patissier_in_top_25_4aa29fcd.aspx /

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GE52IVKH8

    http://club-prosper-montagne.be/fr/club-gastronomique-prosper-montagn%C3%A9/historique/premier-p%C3%A2tissier-de-belgique-palmar%C3%A8s

    http://ambiancecopy.mmtools.eu/winkelfiche.php?id=113

    http://www.genealogieonline.nl/stamboom-jacobs/I1363.php

     





     

     

     

    Bijlagen:
    Gebak gepresenteerd in toonbank..jpg (57.2 KB)   
    Handelszaak 2.jpg (65.6 KB)   
    Kerstfolder Voorkant.jpg (66.7 KB)   
    Meesterbakker.jpg (274.3 KB)   
    Rik De Baere 1.jpg (49.9 KB)   
    Rik en dochter 2.jpg (83.7 KB)   
    St. Honoré.jpg (132.8 KB)   
    Uithangbord.jpg (24 KB)   
    Uitstalraam.jpg (83.7 KB)   

    07-12-2014 om 00:00 geschreven door Marianne Posman 1


    06-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rik DE BAERE, Maldegem. DEEL II.

    Pasteibakker RIK DE BAERE UIT MALDEGEM

    maakt de fijnste, de kleinste, de grootste  en de meest originele patisserie - creaties ter wereld.

    Deel II.

     

     

    Rik De Baere vertrok uit Maldegem naar Brussel, vervolmaakte zich in Frankrijk  en behaalde talrijke prijzen. Het succesverhaal van Rik DE BAERE zette zich verder.



    Hij verkreeg de tweede nationale prijs voor de Kunstverdienste in Luik met zijn ontwerp van een kunstzinnig chocoladekereltje en ontving de ‘Callebaut Trofee 88’. Sommige creaties zijn zo schitterend afgewerkt als echte sculpturen dat de klanten ze willen bewaren, niet proeven. Hij won de Twintigste Internationale Grote Banketprijs Mandarine Napoléon in 1992 en hij werd ‘Zelfstandig ondernemer voor het Brussels Gewest’ in 1993. Hij werd ‘Eerste Pasteibakker van België’ in 1994 en hij behaalde de ‘Eerste prijs Prosper Montagné’. Hij werd ‘Wereldkampioen pasteibakken’ in 1995 en behaalde de ‘
    Coupe du monde de la patisserie in Lyon’ in 1995, met mededingers als Gunter Van Essche van Patisserie Delrey Antwerpen en Pierre Marcolini die het grote publiek bereikt met tv programma’s in Frankrijk, die  chocolade winkels heeft over de hele wereld, een echte superstar onder de chocolatiers met vijf winkels in Japan, vier in Parijs enz. Verder werkte Rik nog samen met Luigi Biasetto, een vooraanstaand patissier in Italië.



    Rik De Baere won zowat elke culinaire prijs in zijn vakgebied. Allemaal prijzen, ‘awards’ die te vergelijken zijn met een atleet die goud wint op de Olympische Spelen.

    GAULT & MILLAU is uitgever van de gastronomiegidsen boordevol lekkere restaurants, maar bekroont sinds 2012, ook de beste patissiers en chocolatiers van België.

    Volgens Uitgeverij Gault & Millau is Rik De Baere het instituut van de patissiers en hij staat vermeld als een van de 25 beste banketbakkers in België en dat wil heel wat zeggen.

    Na zijn successen in Frankrijk en de oprichting en de bloei van Patisserie De Baere in Brussel zou Rik zich een weg banen in het mondaine Londen (1996 – 2002) waar hij in 1996 investeerde in een zaak in William Street en er constant zijn personeel motiveerde om de perfectie na te streven en hen inspireerde met innoverende ideeën. Hij haalde regelmatig de krantenkoppen met zijn fenomenale, oogstrelende en smakelijke kunstwerken voor de fijnproevers. Dank zij zijn toenemend succes, zijn onvoorstelbare vaardigheid, onstuitbare fantasie, zijn organisatietalent en hevige passie, groeide zijn populariteit. Het enthousiasme van Rik De Baere en zijn drang naar uitbreiding in wereldsteden was niet meer te stuiten.



    Hij kwam in contact met een Saoedische sjeik en prinses en dat was het begin van een fantastisch sprookje. Rik De Baere
    heeft vijf zaken opgestart voor hen op topliggingen, in de meest prestigieuze winkelstraten in de buurt van Harrods, vlakbij Hyde Park (Knightsbridge), naast het imposante Sheraton hotel en de winkels van moderne ontwerpers, in Notting Hill, South Kensington, Windsor en Mayfair, allemaal zaken en locaties hoofdzakelijk gefrequenteerd door de grootsten der aarde, door spraakmakende of beroemde personen maar ook door gewone mensen, want Rik zorgde er altijd voor dat de beste kwaliteit verkocht werd aan betaalbare prijzen.



    Rik De Baere leverde o.a. broden en andere specialiteiten, de ‘St André’ of ‘Coupe Lyon 95’ aan ‘Carluccio’. Coupe Lyon 95 is ooit verkozen tot beste taartje ter wereld, is gevuld met een bittere chocolademousse met een interieur van crème brûlée van appelsien met een krokante bodem. Verder leverde Rik  aan de sushi keten Yosuchi,  de ‘dessert cookies’ in Selfridges, de ‘mince pie’ aan Harrods enz… Mince pie is een Britse specialiteit, zeer populair in de kerstperiode. Ze werden in doosjes van acht verpakt, met een klein boekje aan het lint met de beschrijving van de delicatesse.

    Deze ophefmakende zaken in Londen draaien nog altijd verder op groothandel en dragen nog steeds zijn handelsmerk, Handbaked Innovation, PATISSERIE DE BAERE Viennoiserie, met zaakvoerders Kaleem Bhutta en Terry Morgan. Zie website De Baere.ltd Londen.

    In Londen werd hij erkend en genoot van die erkenning. Hij werd regelmatig gefotografeerd met beroemdheden die zijn kunstwerken tenvolle smaakten: Paul McCartney, Roger Moore 007, Sean Connery, Pierce Brosnan, Liam Neeson, Nikki Lauda, die een koersauto in taartvorm bestelde, Richard Branson, Julia Roberts, de koning van Maleisië enz. Ook belangrijke mensen van eigen bodem konden zijn handelswaar waarderen.

    Rik heeft zijn internationale reputatie te danken aan zijn grenzeloze creativiteit en onuitputtelijke energie waarmee hij de Belgische chocolade en voedingsstoffen, Franse bloem en de fijnste, beste boters uit Normandië en Luxemburg enz. verwerkt. Frankrijk, Zwitserland en Engeland waren begenadigde leerscholen. Zijn ervaring, de wedstrijden, de contacten, het werken in teamverband met topbanketbakkers vergrootten zijn kennis en vaardigheid wat ten goede kwam aan zijn creaties. Eddy De Ridder en Tom Kerkhove waren zijn chefs in Brussel, volgden naar Londen en hebben nu een ‘Salon de Thé’, een tearoom-pastry RiddeR & Hove, met ‘Duizend en 1 lekkernijen’ in de Voorstaat 7, Kortrijk. In de buurt van Namen woont een ander leerling van Rik De Baere, Jean-Yves Wilmot, ’Createur De Plaisirs Gourmands’ en oprichter en voorzitter van ‘Passion Patisserie’, dit is een organisatie van patissiers die zich inzet voor vernieuwing en jonge banketbakkers motiveert in het beroep.

    Talrijke bekende patissiers maakten deel uit van het team van Rik De Baere. Francis Rahier heeft een mooie zaak in Toronto, Canada. Manuel Latruwe heeft een ‘Belgian Patisserie & Bread Shop’ in Victoria Park, Calgary, Canada. Danny Gerlach heeft verschillende winkels in Wallonië. Andy Vanderhaeghe heeft nu ‘Patisserie Andy’ op het Winderickxplein in Alsemberg. Clem Chambaere, won de Grand Prix ‘Mandarine Napoleon’ in 2000 en 2001, zilver in 2002 en heeft een zaak in Oostende.

    Vanaf 2003 vestigde Rik De Baere zich in Knokke. De bekende zakenman Baron Bert De Graeve spreekt zich in het Magazine Immozine 07 lovend uit over het overheerlijk gebak en vooral de vriendelijkheid in de zaak De Baere.

    Trouwe medewerkers in de huidige zaak zijn: Guido (chocolatier), Frank (taarten), Carl, Piet (chef bakker), Bertrand zorgt voor de viennoiserie, Bram is leerjongen en Roy is een opkomend talent. Vito Manelli verzorgt de fruitsables en het mini gebak, Chema zorgt dat alles hygiënisch en netjes blijft en Kristof is de nieuwe kracht voor de patisserie. Veel stagiairs van Belgische vakscholen volgden en volgen stage in de zaak. Lisa uit Maldegem bedient de klanten in 3 talen, afgewisseld door Sandrine, Melanie, Sofie enz…

    Een creatieve samenwerking van hart en geest brengen de meest gekke dromen tot werkelijkheid in ingenieuze, fenomenaal mooie en smakelijke creaties, verwezenlijkingen van een Maldegemnaar. (Uitgeweken Maldegems Talent Deel II, wordt vervolgd).



    Met dank voor de
    informatie aan Rik De Baere. De tekst is gebaseerd op de talrijke krantenknipsels en de recensies in kranten, tijdschriften en websites over de kunstwerken van Rik De Baere. De foto’s stellen Rik De Baere voor, zijn echtgenote Stefanie, die zorgt voor het decor van de zaak, zijn creaties en zijn zaak voor.

    Zie website www.rikdebaere.be.

    Link naar foto’s:

    https://plus.google.com/photos/116688562905656264433/albums/6089317229007857457?authkey=CPC26fb0x-b5lAE

    https://plus.google.com/photos/116688562905656264433/albums/6084275731426781697

    http://www.nieuws.be/nieuws/Brugse_en_Knokse_patissier_in_top_25_4aa29fcd.aspx / http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GE52IVKH8

    http://www.genealogieonline.nl/stamboom-jacobs/I1363.php

    Zie ook: http://www.bloggen.be/marianne_posman_in_maldegem/

     

    Bedoeling is om al de artikels die ik geschreven heb over 'Talent in Maldegem’ te bundelen in een boek (kostprijs ongeveer 23 euro).

    Indien u interesse heeft kan u vooraf intekenen via email: livinaleonie@live.be of telefoneren naar Marianne Posman: 050 71 29 11, 0 484 79 78 16, of 0 486 45 38 69. Betalen pas bij definitieve uitgave.

     

     

    Bijlagen:
    Bakkerij.jpg (40 KB)   
    Blauw.jpg (27.4 KB)   
    Brood.jpg (69.2 KB)   
    Bruine kerststronken.jpg (61 KB)   
    Kerst buche 2014.jpg (45 KB)   
    rode buche.jpg (52 KB)   
    Stefanie, echtgenote Rik..jpg (118.5 KB)   

    06-12-2014 om 00:00 geschreven door Marianne Posman 1


    05-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rik DE BAERE, DEEL III.

     

     

    Pasteibakker RIK DE BAERE UIT MALDEGEM

    maakt de fijnste, de kleinste, de grootste en
    de meest originele patisserie-creaties ter wereld.

    Deel III.




    Laten we niet vergeten dat bakken en pasteibakken een heel zwaar werk is. In de vroege uurtjes ’s morgens start het uitgebreid team werknemers bij de ovens, het deeg voor koeken wordt samengesteld en dan volgt het klein gebak. De ijs-, suiker- en chocolade volgen, alles wordt zelf gemaakt, de pralines, de truffels enz. Alle waren stralen een verfijnd Bourgondisch trekje uit en worden oogstrelend en kunstzinnig voorgesteld met de creatieve hulp van de echtgenote van Rik De Baere, Stefanie. Alles is smaakvol geëtaleerd in een onvoorstelbaar mooie handelszaak. De banketbakkerij is hoofdzakelijk gekleurd met smaakvolle creaties in ontelbare vormen en kleuren, die automatisch doen denken aan een authentieke sprookjeswereld. De smaken, de geuren en de beelden van het ruime aanbod soorten brood, zuurdesembrood, speltbrood,
    mediterrane focaccia en ciabatta, broodjes, sandwiches, krokante pistolets, boterkoeken, heerlijke taarten en gebakjes stralen pure nostalgie uit, evolueren volgens seizoen en zijn werkelijk uniek. Broden gevuld met  dadels, vijgen, pruimen, abrikozen en algen hebben een exclusieve smaak. Je waant je in een banketbakkerij in Parijs of Londen.




    Een greep uit het overweldigend aanbod: zoete of hartige Macaron de Paris, Melocakes, Chocolat Maison, Flan Nougatine, Mille-feuille, Saint-Honorétaart, Tarte à l’ancienne, Tendresse, Fôret Noire, La Rose, Lingot (baar) d’Or, Coupe Lyon 95, Sous La Neige, Succès Praliné en Crumble met rode vruchten. Alles wordt bereid “met de seizoenen mee”, zoals de walnotentaart, gemaakt met walnoten van de boomgaard van de moeder van Rik, enkel in de maand oktober. De meringue taarten Merveilleux, Pavlova en Ile flottante zijn oogverblindend. De nieuwe trends van Crèmes en crémeux bestaan in een waaier van varianten: yuzu, kalamansi, dachi, allemaal Japanse citrus vruchten die gecombineerd worden met andere vruchten, zoals mango en passie. Framboise, litchi en rozenwater zijn nieuwe smaken van Pierre Hermé, Parijs. Alle truffels, limoen, munt, yuzu, caramel beurre salé en alle pralines van hazelnoot, of amandels worden ter plaatse gemaakt. Een waaier van confiserie, orangettes, citronnettes en een topassortiment fijne koekjes en speculaas, worden aangeboden.




    Het hele assortiment wordt artisanaal bereid. De bereiding van gebak, taarten en taartjes, is een samenspel van structuren en smaken. Zoet en bitter, krokant en zacht sluiten elkaar aan. De formule tot succes ligt in constant creëren en de nieuwe trends volgen. Werken rond een bepaald thema tijdens de feestdagen bijvoorbeeld, huwelijk, verjaardag, Kerst, Nieuwjaar, Driekoningen, Valentijn, Pasen, Hemelvaart, Vaderdag, Moederdag, Sinterklaas, zijn ook belangrijke, aantrekkelijke en inspirerende gegevens. Het diversifiëren van de producten en terzelvertijd genieten van de creatieve kant van het beroep is een levenskunst en Rik De Baere heeft dit in zich en straalt het ook uit. De klanten verlangen een rijke keuze. De smaak, de presentatie, de topkwaliteit van de ingrediënten zijn doorslaggevend. Bovendien besteden de mensen meer aandacht aan gezondheid en is de vraag naar gluten- en lactosevrije producten, met een minimum aan suikers en vet gestegen.

    Goochelen met nauwkeurig afgemeten hoeveelheid zuivere ingrediënten, nadenken, fantaseren, innoveren zijn vaardigheden waarover Rik De Baere ruimschoots beschikt en die hem als geniaal banketbakker doen behoren tot de absolute top van dit land.




    Achter het verhaal steekt de stuwende kracht, de aanmoediging en de stimulans van de familie. De ouders van Rik, Etienne De Baere en zijn echtgenote Maria Antoinette Bottelier waren
    de drijfveer van het welslagen van de vier zonen. Elke ouder droomt van gelukkige en succesvolle kinderen en stelt alles in het werk om hen een goede en betere toekomst te bezorgen en hen te stimuleren. Niet elk kind grijpt die kans en volgt de ouderraad, maar bij de familie De Baere-Bottelier is dit wel gelukt en zij waren en zijn terecht trots op hun kroost.

    Naast de familie is er de partner, het gezin die een positieve, creatieve noot brengen in het geheel van de zaak, de plannen, de ideeën. Achter elke zakenman schuilt een sterke en dynamische vrouw die alles in evenwicht houdt, in dit geval is dat de knappe echtgenote Stefanie.

    Nooit is Rik De Baere beginnen zweven, hij bleef altijd hard werken, ontplooide alle talenten tot op de bodem maar bleef eenvoudig, een handelsmerk van de kinderen De Baere. Tot op heden is hij geen enkele werkgever of werknemer vergeten en is hij hen nog steeds dankbaar, wat hem voortreffelijk siert en tekent.




    Zijn wortels liggen in Maldegem en dat is hij nooit vergeten
    . Trok hij als minderjarige eigenlijk nog, naar Brussel, als jongeman naar Parijs, Londen en verder, evolueerde hij wereldwijd en haalde hij regelmatig de krantenkoppen met zijn prestaties. Hij had Maldegem verlaten maar is er toch nooit weggeweest. Dat gevoel heeft hij toch altijd gehad, door de sterke band met zijn familie en zijn lieve ouders.

    Toen de gezondheid van zijn vader achteruitging is hij naar eigen streek teruggekomen en heeft sinds 2003 een nieuwe en feeërieke patisserie in Knokke-Zoute, niet met de zelfde omvang van Brussel en Londen maar met de zelfde liefde die hij kan delen met zijn creatieve echtgenote Stefanie, zijn gezin en zijn familie. Brussel en Londen bestaan nog voort op naam De Baere, maar met andere eigenaars.

    Zijn atelier levert ook aan andere coffeeshops, hotels, restaurants. Zijn broer Dirk van het gastvriendelijke hotel-restaurant ‘Huyze De Baere’ is altijd bij zijn broer meester-banketbakker blijven bestellen, in Brussel, in Londen en sinds 2003 in zijn zaak in Knokke, een verborgen parel in de kuststad. Bij Rik op zijn beurt gaan de fijne spaghettisaus en de gegeerde koninginnenhapjes van zijn broer Luc-keurslager vlot over de toog. De vier broers blijven communiceren in woord en daad.

    Maldegem is altijd trots geweest op zijn buitenbeentjes en zet hen regelmatig in de kijker. Worden de ‘talenten’ niet altijd allemaal gevierd, zij worden toch besproken en vermeld en langs een omweg toch ter sprake gebracht.

    Met dank voor de informatie aan Rik De Baere. De tekst is gebaseerd op de talrijke krantenknipsels en de recensies in magazines en kranten van de kunstwerken van Rik De Baere. De foto’s stellen Rik De Baere voor, zijn echtgenote, zijn ouders, zijn creaties en zijn zaak voor. (Uitgeweken Maldegems Talent, Deel III)

    De unieke kunstvoorwerpen van Rik De Baere kan u zien in kleur op de website van: marianne_posman_in_maldegem. Zie ook website www.rikdebaere.be en Facebook, Rik De Baere.



     

    Bedoeling is om al de artikels die ik geschreven heb over 'Talent in Groot-Maldegem’ te bundelen in een boek (kostprijs ongeveer 23 euro).

    Indien u interesse heeft kan u vooraf intekenen via email: livinaleonie@live.be of telefoneren naar Marianne Posman: 050 71 29 11, 0 484 79 78 16 of 0 486 45 38 69. Betalen pas bij definitieve uitgave.

     

     

    05-12-2014 om 00:00 geschreven door Marianne Posman 1




    Archief per week
  • 09/12-15/12 2024
  • 27/05-02/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 26/01-01/02 2009

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    trainermarnix
    www.bloggen.be/trainer
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs