Cultuur en leven in Maldegem, interviews en herinneringen.
07-12-2014
RIK DE BAERE, banketbakker. Deel I.
Pasteibakker
RIK DE BAERE uit Maldegem
maakt
de fijnste, de mooiste, de grootste en de meest originele patisserie-creaties
ter wereld
in
Knokke-Zoute.
Deel I.
Het levensverhaal van
een van de zonen van Etienne De Baere, een inwoner van de Noordstraat, Maldegem
iseen aaneenschakeling van
arbeidsvreugde, grenzeloze inzet en welslagen. Naamgenoot Guido De Baere gaf
enkele jaren geleden een boek uit De
afstammelingen van Joannes De Baere en hij kwam tot de bevinding dat de
stamvader Joannes De Baere geboren werd in Maldegem in 1663, ongeveer 450 jaar
geleden en er ook stierf in 1733. Het spreekt vanzelf dat heel wat nakomelingen
van Joannes De Baere verspreid zijn in Maldegem en omstreken. Velen zijn ook
uitgeweken naar Noord-Amerika en Nederland.
De Baere is een welluidende en mooie familienaam die
op het puntje van de tong ligt omdat de naam gekend is in Maldegem. Heel wat
mensen noemen De Baere en zij zijn allen verwant met Joannes De Baere. Een heel
gekende naam in de Noordstraat ook trouwens, Aloïs, Camiel, Désiré, Josef,
Omer, Esther en Etienne De Baere enz. vertegenwoordigen intussen vage maar
dierbare herinneringen.
Nemen
we nu Désiré De Baere,
fruitkoopman, vrachtrijder en winkelier, geboren op donderdag 11 april 1878 in
Maldegem Dorp en er overleden op zaterdag 10 maart 1956. Hij was de zoon van Napoleon De Baere (1847) en Hortensia de Rijcke en de kleinzoon van
Fernand De Baere (1815) en Anna Caere. Désiré trouwde op vrijdag 22
januari 1904 in Maldegem met Emma Versluis, die een kruidenierswinkel uitbaatte. Zij hadden twee kinderen: Maria De
Baere, geboren op 8 december 1904 in
Maldegem en overleden op 20 februari 1982 in Brugge. Zij was getrouwd op 28
augustus 1928 in Maldegem met Georges
Van de Putte. De broer van Maria, Josef De Baere is geboren op maandag 23 maart 1908
in Maldegem, wat meer dan een eeuw geleden. Josef is overleden op dinsdag 2
maart 1976 in Sijsele.
Désiré
De Baere en zijn echtgenote Emma Versluis woonden ongeveer in het midden van de
Noordstraat in Maldegem rechts als je je van het centrum verwijdert. De zoon
van Desiré, Josef was kolenhandelaar
en vrachtrijder
en had een handelszaak er rechtover.
Josef was
getrouwd op donderdag 16 juli 1931 in Eeklo met Georgette Lampaert die een Boetiek voor Kinderartikelen en
speelgoed uitbaatte.Zij hadden vijf kinderen: Etienne, geboren op zondag 1 mei 1932 in Maldegem en Lucien, geboren op vrijdag 6 december 1935 in Maldegem.Gratienne, geboren op 10 april 1938 is
overleden op woensdag 13 april 1938 in Maldegem.Cecile is geboren op zondag 27 juni 1943 in Maldegem en getrouwd
op donderdag 29 april 1965 in Maldegem met René Elias.Ritais geboren op zaterdag 23 maart 1946 in Maldegem en er overleden op 30
januari 1997.
Talrijke nakomelingen van Josef De Baere uit
de Noordstraat laten opmerkelijk van zich spreken.De kleinzonen van Josef De Baere hadden elk op hun eigen manier een
bepaald sluimerend talent waarvan sommigen met hart en ziel gebruik hebben
gemaakt en naam gemaakt hebben op wereldvlak.
De oudste zoon van Josef de Baere uit de
Noordstraat, Etienne De Baere, handelaar
in steenkool en brandstoffen, geboren in 1932 , was getrouwd op woensdag 20
januari 1954 in Maldegem met Maria Antoinette Bottelier. Zij hadden vier
zonen.Luc, geboren op zondag 16 december 1956 in Eeklo.
Luc werd een voortreffelijk keurslager in Sint-Joris-Ten-Distel. Dirk is
geboren op dinsdag 2 februari 1960 in Eeklo. Hij is meester-kok en baat thans
met zijn gezin en zijn team Huyze De Baere uit, het gerenommeerde
hotel-restaurant in de Noordstraat. Rik is geboren op maandag 2 maart 1964 in Eeklo en Filip, geboren op dinsdag 24 september 1968 in Eeklo. Filip
nam de stookolie- en steenkoolhandel Brandstoffen Q8 Vossenhol van zijn vader
over.
RIK DE BAERE, zoon van Etienne en
kleinzoon van Josef waagde zich, na een vreugdevolle en kommerloze kindertijd
in het landelijke Vossenhol, aan een
opleiding voor bakker, in de bakkerij- en banketbakkerijschool Ter Groene Poorte in de Spoorwegstraat
in Brugge van 1976 tot 1979. Als dertienjarige had hij zich
nog niet echt verdiept in het vak, zijn belangstelling ging toen nog uit naar
voetbal. Cercle Brugge had hem
gescout en bood hem een jeugdcontract aan voor de voetbalclub. Zijn ouders die
hem kwamen afhalen na een week internaat omzeilden zijn enthousiasme met de
mededeling: Dat zal niet gaan, want morgen mag je bij Patisserie Heidi beginnen! En zo geschiedde, tijdens de weekends
werkte Rik in Patisserie
Heidi(later Pierrot, nu Nicolas).
De zaakvoerders Paul Huysser (1935) en
Marie-Louise Dhont in de Westeindestraat 14 waren uitstekende, stimulerende
en enthousiaste leermeesters en meteen de aanmoediging voor Rik De Baere om het
vak nog beter te kennen en te kunnen. Paul Huyssermaakte heel fijne
gebakjes en de lekkerste truffels in Maldegem en omstreken. Paul Huysser was
een perfect stielman en filosoof. Hij kon prachtige verhalen vertellen over
zijn loopbaan, die zich afspeelde, ook in Brussel.
Op die manier smeedde Rik ook plannen om zich waar
te maken in de hoofdstad. Nooit had iemand
kunnen dromen of denken dat die ambitieuze jongeman de wereldpers zou halen.
Maar hij zette onvermoeid door. Hij was zich tenvolle bewust van de vele
mogelijkheden en de onuitputtelijke schakeringen van de bakkunst en hij
realiseerde zich vooral hoe hij genoot van zijn creaties. Hij werkte niet
dwangmatig maar beschouwde bakken als een vreugdevolle ontdekkingsreis. Hij
barstte van ambitie en talent. Experimenteren, creëren, nieuwe technieken
uittesten waren de geliefkoosde vrijetijdsbestedingen voor Rik De Baere.
In 1980 startte hij de leerschool in de
hoofdstad Brussel bij bakker Hennes in Jette
en werkte van 1981 tot 1983 bij Patisserie Matthys, aan het
mooie park in St-Pieters Woluwe, Brussel. ZaakvoerderAndré Matthys is geboren
in Kleit en zijn echtgenote Rita
Leliaert was afkomstig van de Warmestraat, Maldegem. Zij zetten zich 100 %
in voor hun zaak en straalden dit enthousiasme uit over hun werknemers. Rik De
Baere heeft er vier jaar gewerkt als inwonende leerjongen en hij voelde er zich
thuis. Als Maldegemnaar kon hij
Maldegems spreken in Brussel en dat was mooi meegenomen. Patisserie Matthys
was een exclusieve patisserie die bijna dagelijks aan de Cercle Royal Gaulois
Artistique & Littéraire leverde, in de Wetstraat 5, een selecte club aan
het ministerie. Mevrouw Matthys-Leliaert keek er op
toe dat alles tot in de puntjes verzorgd en geleverd werd! Tijdens de
kerstperiode gingen grote ladingen gebak naar het voormalige Congo, ook daar
werd het fijne gebak geapprecieerd.
In 1989 tot 1996 exploiteerde
Rik zelf zijn eigen topbanketzaak in Woluwe in Brussel, die uitgroeide tot
een firma met tientallen dynamische personeelsleden, die afwisselend en
motiverend werk kregen. De dochter van de
zaakvoerders Matthys-Leliaert, Anne Matthys is nog steeds eigenaar en
zaakvoerder van de aantrekkelijke door Rik opgerichte, Patisserie De Baere Brussel en leidt
bijna 25 jaar lang één van de grootste en fijnste patisseries in Brussel samen
met chef, Thierry Wynants, ooit
leerling van Rik De Baere die zilver haalde voor de
wereldbeker. Thierry Wynants was de mentor van MaldegemnaarPascal De Deyne die brons behaalde. Ook andere leerlingen
van Rik De Baere hebben de wereldbeker behaald: Patrick Aubrion zilver en Raphael
Giot brons.
Rik De Baere zat ondertussen nooit stil en volgde stage in Brussel bij diverse grote patisseriehuizen, van 1984 tot 1989 bij toppatissier Wittamer,
Fauchon en Mahieu gedurende vijf jaar. Hij perfectioneerde zijn
vaardigheden met Peltier in Parijs. Tijdens de vakantieperiodes
trok hij naar Metz
en Rouen, om nog een hoger niveau te bereiken. Hij ontdekte
de kunst van het suikerwerk en ontwikkelde de juiste smaken met precisie. Hij volgde de ene
opleiding na de andere en nam deel aan cursussen geleid door Jean-Paul Fresson, lid van relais desserts in Jarny, Meurthe-et-Moselle, in
Lotharingen. Hij ging verder in
Frankrijk en naar het chocoladeland Zwitserland.
Rik waagde zich aan indrukwekkende,
uitputtende, internationale wedstrijden om zijn potentieel te beoordelen en
internationale bekendheid te verwerven. Maandenlang werd elk vrij moment
gespendeerd aan de voorbereiding van die wedstrijden.
Hij won
een stage voor banketbakkerij, suiker- en ijsbewerking bij Gaston Lenôtre in Parijs
en haalde de Coupe du Monde in Lyon.
Een
stukje historiek De Baere en een
deel van het succesverhaal van een van Maldegems
zonen zoals we dat uitdrukken, waar wij Maldegemnaars terecht fier op zijn.
Een ambitieuze jongeman, met roots in de Noordstraat die al zijn talenten
kordaat, verbeten en doelbewust heeft ontplooid om zich een weg te banen in de
maatschappij en er in geslaagd is. (Uitgeweken
Maldegems Talent Deel I, wordt vervolgd.)
Zie website www.rikdebaere.be.
Met dank voor de informatie aan Rik De Baere, de informatie i.v.m. de voorouders werd verkregen
via de notities van Guido De Baere, De afstammelingen van Joannes De Baere.De tekst is gebaseerd op de
talrijke krantenknipsels en de recensies in kranten, tijdschriften en websites
over de kunstwerken van Rik De Baere. De fotos stellen Rik De Baere
voor, zijn dochtertje Yna en zijn creaties.
07-12-2014 om 00:00
geschreven door Marianne Posman 1
06-12-2014
Rik DE BAERE, Maldegem. DEEL II.
Pasteibakker RIK DE BAERE UIT MALDEGEM
maakt
de fijnste, de kleinste, de grootsteen
de meest originele patisserie - creaties ter wereld.
Deel
II.
Rik De Baere vertrok uit Maldegem naar
Brussel, vervolmaakte zich in Frankrijken behaalde talrijke prijzen. Het succesverhaal
van Rik
DE BAERE zette zich verder.
Hij verkreeg de tweede nationale prijs
voor de Kunstverdienste in Luik met
zijn ontwerp van een kunstzinnig chocoladekereltje en ontving de Callebaut Trofee 88. Sommige creaties
zijn zo schitterend afgewerkt als echte sculpturen dat de klanten ze willen
bewaren, niet proeven. Hij won de Twintigste Internationale Grote Banketprijs Mandarine Napoléon in
1992 en hij werd Zelfstandig ondernemer
voor het Brussels Gewest in 1993.
Hij werd Eerste Pasteibakker van België
in 1994 en hij behaalde de Eerste prijs Prosper Montagné. Hij
werd Wereldkampioenpasteibakken in 1995 en behaalde de Coupe du monde de
la patisserie in Lyon in 1995, met
mededingers als Gunter Van Essche van Patisserie Delrey Antwerpen en Pierre
Marcolini die het grote publiek bereikt met tv programmas in Frankrijk,
diechocolade winkels heeft over de hele
wereld, een echte superstar onder de chocolatiers met vijf winkels in Japan,
vier in Parijs enz. Verder werkte Rik nog samen met Luigi Biasetto, een vooraanstaand patissier in Italië.
Rik De Baere won zowat elke culinaire
prijs in zijn vakgebied. Allemaal
prijzen, awards die te vergelijken zijn met een atleet die goud wint op de
Olympische Spelen.
GAULT & MILLAU is uitgever van de gastronomiegidsen boordevol
lekkere restaurants, maar bekroont sinds 2012, ook de beste patissiers en
chocolatiers van België.
Volgens Uitgeverij Gault & Millau is Rik De Baere het instituut van de patissiers enhij staat vermeld als een van de 25 beste banketbakkers in België en
dat wil heel wat zeggen.
Na zijn successen in Frankrijk en de
oprichting en de bloei van Patisserie De Baere in Brussel zou Rik zich een weg
banen in het mondaineLonden (1996 2002)waarhij in 1996 investeerde
in een zaak in William Streeten er
constant zijn personeel motiveerde om de perfectie na te streven en hen
inspireerde met innoverende ideeën. Hij haalde regelmatig de krantenkoppen met
zijn fenomenale, oogstrelende en smakelijke kunstwerken voor de fijnproevers.
Dank zij zijn toenemend succes, zijn onvoorstelbare vaardigheid, onstuitbare
fantasie, zijn organisatietalent en hevige passie, groeide zijn populariteit. Het
enthousiasme van Rik De Baere en zijn drang naar uitbreiding in wereldsteden
was niet meer te stuiten.
Hij kwam in contact met
een Saoedische sjeik en prinses en dat was het begin van een fantastisch
sprookje. Rik De Baereheeft
vijfzakenopgestart voor hen optopliggingen, in de meest
prestigieuze winkelstraten in de buurt van Harrods,
vlakbij Hyde Park (Knightsbridge), naast het imposante Sheraton hotel en de winkels
van moderne ontwerpers, in Notting Hill,
South Kensington, Windsor en Mayfair, allemaal zaken en locaties
hoofdzakelijk gefrequenteerd door de grootsten der aarde, door spraakmakende of
beroemde personen maar ook door gewone mensen, want Rik zorgde er altijd voor
dat de beste kwaliteit verkocht werd aan
betaalbare prijzen.
Rik De Baere leverde o.a. broden en
andere specialiteiten, de St André of Coupe Lyon 95 aan Carluccio. Coupe Lyon 95 is ooit
verkozen tot beste taartje ter wereld, is gevuld met een bittere chocolademousse
met een interieur van crème brûlée van appelsien met een krokante bodem. Verder
leverde Rik aan de sushi keten Yosuchi,de dessert cookies in Selfridges, de mince pie
aan Harrods enz Mince pie is een Britse specialiteit, zeer populair in de
kerstperiode. Ze werden in doosjes van acht verpakt, met een klein boekje aan
het lint met de beschrijving van de delicatesse.
Deze ophefmakende zaken
in Londen draaien nog altijd verder op groothandel en dragen nog steeds zijn handelsmerk, Handbaked Innovation, PATISSERIE
DE BAEREViennoiserie, met
zaakvoerders Kaleem Bhutta en Terry Morgan. Zie website De Baere.ltd Londen.
In
Londen werd hij erkend en genoot van die erkenning. Hij werd regelmatig
gefotografeerd met beroemdheden die zijn kunstwerken tenvolle smaakten: Paul McCartney, Roger Moore 007,
Sean Connery, Pierce Brosnan, Liam Neeson, Nikki Lauda, die
een koersauto in taartvorm bestelde, Richard
Branson, JuliaRoberts, de
koning van Maleisië enz. Ook belangrijke mensen van eigen bodem konden zijn
handelswaar waarderen.
Rik
heeft zijn internationale reputatie te danken aan zijn grenzeloze creativiteit
en onuitputtelijke energie waarmee hij de Belgische chocolade en
voedingsstoffen, Franse bloem en de fijnste, beste boters uit Normandië en
Luxemburg enz. verwerkt. Frankrijk, Zwitserland en Engeland waren begenadigde
leerscholen. Zijn ervaring, de wedstrijden, de contacten, het werken in
teamverband met topbanketbakkers vergrootten zijn kennis en vaardigheid wat ten
goede kwam aan zijn creaties. Eddy De
Ridder en Tom Kerkhove waren zijn chefs in Brussel, volgden naar Londen en
hebben nu een Salon de Thé, een tearoom-pastry
RiddeR & Hove, met Duizend en 1 lekkernijen in de Voorstaat 7, Kortrijk.In
de buurt van Namen woont een ander leerling
van Rik De Baere, Jean-Yves Wilmot, Createur
De Plaisirs Gourmands en oprichter en voorzitter van Passion Patisserie, dit
is een organisatie van patissiers die zich inzet voor vernieuwing en jonge
banketbakkers motiveert in het beroep.
Talrijke bekende
patissiers maakten deel uit van het team van Rik De Baere. Francis Rahier
heeft een mooie zaak in Toronto, Canada. Manuel Latruwe heeft een Belgian Patisserie & Bread Shop in
Victoria Park, Calgary, Canada. Danny
Gerlach heeft verschillende winkels in Wallonië. Andy Vanderhaeghe heeft nu Patisserie
Andy op het Winderickxplein in Alsemberg. Clem Chambaere, won de Grand Prix
Mandarine Napoleon in 2000 en 2001, zilver in 2002 en heeft een zaak in
Oostende.
Vanaf 2003
vestigde Rik De Baere zich in Knokke. De
bekende zakenman Baron Bert De Graeve spreekt zich in het Magazine Immozine 07 lovend uit over het overheerlijk gebak en
vooral de vriendelijkheid in de zaak De Baere.
Trouwe medewerkers
in de huidige zaak zijn: Guido (chocolatier), Frank (taarten), Carl, Piet (chef
bakker), Bertrand zorgt voor de viennoiserie, Bram is leerjongen en Roy is een opkomend
talent. Vito Manelli verzorgt de fruitsables en het mini gebak, Chema zorgt dat
alles hygiënisch en netjes blijft en Kristof is de nieuwe kracht voor de
patisserie. Veel stagiairs van Belgische vakscholen volgden en volgen stage in
de zaak. Lisa uit Maldegem bedient de
klanten in 3 talen, afgewisseld door Sandrine, Melanie, Sofie enz
Een creatieve samenwerking van hart en geest
brengen de meest gekke dromen tot werkelijkheid in ingenieuze, fenomenaal mooie
en smakelijke creaties, verwezenlijkingen van een Maldegemnaar. (Uitgeweken Maldegems Talent Deel II, wordt vervolgd).
Met dank voor de informatie aan Rik De Baere.De tekst is gebaseerd op de
talrijke krantenknipsels en de recensies in kranten, tijdschriften en websites
over de kunstwerken van Rik De Baere.De fotos stellen Rik De Baere voor, zijn
echtgenote Stefanie, die zorgt voor het decor van de zaak, zijn creaties en
zijn zaak voor.
Bedoeling is om al de artikels die ik geschreven heb over
'Talent in Maldegem te bundelen in een boek (kostprijs ongeveer 23 euro).
Indien u interesse heeft kan u vooraf intekenen via
email: livinaleonie@live.be of telefoneren naar Marianne Posman: 050 71 29 11, 0 484
79 78 16, of 0 486 45 38 69. Betalen pas bij definitieve uitgave.
06-12-2014 om 00:00
geschreven door Marianne Posman 1
05-12-2014
Rik DE BAERE, DEEL III.
Pasteibakker RIK DE BAERE UIT MALDEGEM
maakt
de fijnste, de kleinste, de grootste en de meest originele patisserie-creaties
ter wereld.
Deel III.
Laten we niet
vergeten dat bakken en pasteibakken een heel zwaar werk is. In de vroege
uurtjes s morgens start het uitgebreid
team werknemers bij de ovens, het deeg voor koeken wordt samengesteld en
dan volgt het klein gebak. De ijs-, suiker- en chocolade volgen, alles wordt
zelf gemaakt, de pralines, de truffels enz. Alle waren stralen een verfijnd
Bourgondisch trekje uit en worden oogstrelend en kunstzinnig voorgesteld met de
creatieve hulp van de echtgenote van Rik
De Baere, Stefanie. Alles is smaakvol geëtaleerd in een onvoorstelbaar
mooie handelszaak. De banketbakkerij is hoofdzakelijk gekleurd met smaakvolle
creaties in ontelbare vormen en kleuren, die automatisch doen denken aan een
authentieke sprookjeswereld. De smaken, de geuren en de beelden van het ruime
aanbod soorten brood, zuurdesembrood, speltbrood,
mediterrane focaccia en ciabatta, broodjes, sandwiches, krokante pistolets, boterkoeken,
heerlijke taarten en gebakjes stralen pure nostalgie uit, evolueren volgens
seizoen en zijn werkelijk uniek. Broden gevuld met dadels, vijgen, pruimen, abrikozen en algen
hebben een exclusieve smaak. Je waant je in een banketbakkerij in Parijs of Londen.
Een
greep uit het overweldigend aanbod: zoete of hartige Macaron de Paris,
Melocakes, Chocolat Maison, Flan Nougatine, Mille-feuille, Saint-Honorétaart, Tarte à lancienne, Tendresse, Fôret
Noire, La Rose, Lingot (baar) dOr, Coupe Lyon 95, Sous La Neige, Succès
Praliné en Crumble met rode vruchten. Alles wordt bereid
met de seizoenen mee, zoals de walnotentaart, gemaakt met walnoten van de boomgaard van de moeder van Rik, enkel in de maand
oktober. De meringue taarten Merveilleux, Pavlova en Ile flottante zijn
oogverblindend. De nieuwe trends van Crèmes en
crémeux bestaan in een waaier van varianten:
yuzu, kalamansi, dachi, allemaal Japanse citrus vruchten die gecombineerd worden met andere
vruchten, zoals mango en passie. Framboise, litchi en rozenwater zijn nieuwe
smaken van Pierre Hermé, Parijs. Alle truffels, limoen, munt, yuzu, caramel
beurre salé en alle pralines van hazelnoot, of amandels worden ter plaatse
gemaakt. Een
waaier van confiserie, orangettes, citronnettes en een topassortiment fijne
koekjes en speculaas, worden aangeboden.
Het
hele assortiment wordt artisanaal bereid. De bereiding van gebak, taarten en
taartjes, is een samenspel van structuren en smaken. Zoet en bitter, krokant en
zacht sluiten elkaar aan. De formule tot succes ligt in constant creëren en de
nieuwe trends volgen. Werken rond een bepaald thema tijdens de feestdagen
bijvoorbeeld, huwelijk, verjaardag, Kerst, Nieuwjaar, Driekoningen, Valentijn,
Pasen, Hemelvaart, Vaderdag, Moederdag, Sinterklaas, zijn ook belangrijke,
aantrekkelijke en inspirerende gegevens. Het
diversifiëren van de producten en terzelvertijd
genieten van de creatieve kant van het beroep iseen levenskunst en Rik De Baere heeft dit in zich en straalt het
ook uit. De klanten verlangen een rijke keuze. De smaak, de presentatie, de
topkwaliteit van de ingrediënten zijn doorslaggevend. Bovendien besteden de
mensen meer aandacht aan gezondheid en is de vraag naar gluten- en lactosevrije
producten, met een minimum aan suikers en vet gestegen.
Goochelen
met nauwkeurig afgemeten hoeveelheid zuivere ingrediënten, nadenken,
fantaseren, innoveren zijn vaardigheden waarover Rik De Baere ruimschoots
beschikt en die hem als geniaal banketbakker doen behoren tot de absolute top
van dit land.
Achter
het verhaal steekt de stuwende kracht, de aanmoediging en de stimulans van de
familie. De ouders van Rik, Etienne De
Baere en zijn echtgenote Maria Antoinette Bottelier waren
de drijfveer van het welslagen van de vier zonen. Elke ouder droomt van
gelukkige en succesvolle kinderen en stelt alles in het werk om hen een goede
en betere toekomst te bezorgen en hen te stimuleren. Niet elk kind grijpt die
kans en volgt de ouderraad, maar bij de familie De Baere-Bottelier is dit wel
gelukt en zij waren en zijn terecht trots op hun kroost.
Naast de familie is er de partner, het gezin die
een positieve, creatieve noot brengen in het geheel van de zaak, de plannen, de
ideeën. Achter elke zakenman schuilt een sterke en dynamische vrouw die alles
in evenwicht houdt, in dit geval is dat de knappe echtgenote Stefanie.
Nooit is Rik De Baere beginnen zweven, hij bleef
altijd hard werken, ontplooide alle talenten tot op de bodem maar bleef eenvoudig,een handelsmerk van de kinderen De Baere.
Tot op heden is hij geen enkele werkgever of werknemer vergeten en is hij hen
nog steeds dankbaar, wat hem voortreffelijk siert en tekent.
Zijn
wortels liggen in Maldegem en dat is hij nooit vergeten.
Trok hij als minderjarige eigenlijk nog, naar Brussel, als jongeman naar
Parijs, Londen en verder, evolueerde hij wereldwijd en haalde hij regelmatig de
krantenkoppen met zijn prestaties. Hij had Maldegem verlaten maar is er toch
nooit weggeweest. Dat gevoel heeft hij toch altijd gehad, door de sterke band
met zijn familie en zijn lieve ouders.
Toen de gezondheid van zijn vader achteruitging is hij naar
eigen streek teruggekomen en heeft sinds
2003 een nieuwe en feeërieke
patisserie in Knokke-Zoute, niet met de zelfde omvang van Brussel en Londen
maar met de zelfde liefde die hij kan delen met zijn creatieve echtgenote
Stefanie, zijn gezin en zijn familie. Brussel en Londen bestaan nog voort op
naam De Baere, maar met andere eigenaars.
Zijn
atelier levert ook aan andere coffeeshops, hotels, restaurants. Zijn broer Dirk
van het gastvriendelijke hotel-restaurant Huyze De Baere is altijd bij zijn
broer meester-banketbakker blijven bestellen, in Brussel, in Londen en sinds 2003
in zijn zaak in Knokke, een verborgen parel in de kuststad. Bij Rik op zijn
beurt gaan de fijne spaghettisaus en de gegeerde koninginnenhapjes van zijn
broer Luc-keurslager vlot over de toog. De vier broers blijven communiceren in
woord en daad.
Maldegem
is altijd trots geweest op zijn buitenbeentjes en zet hen regelmatig in de
kijker. Worden de talenten niet altijd allemaal gevierd, zij worden toch
besproken en vermeld en langs een omweg toch ter sprake gebracht.
Met dank voor de informatie aan Rik De Baere. De tekst is gebaseerd op de
talrijke krantenknipsels en de recensies in magazines en kranten van de
kunstwerken van Rik De Baere.De fotos
stellen Rik De Baere voor, zijn echtgenote, zijn ouders, zijn creaties en zijn
zaak voor. (Uitgeweken Maldegems
Talent, Deel III)
Bedoeling is om al de artikels die ik geschreven heb over
'Talent in Groot-Maldegem te bundelen in een boek (kostprijs ongeveer 23 euro).
Indien u interesse heeft kan u vooraf intekenen via
email: livinaleonie@live.be of telefoneren naar
Marianne Posman: 050 71 29 11, 0 484 79 78 16 of 0 486 45 38 69. Betalen pas
bij definitieve uitgave.
05-12-2014 om 00:00
geschreven door Marianne Posman 1