Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
09-04-2011
NASI GORENG
NASI GORENG (4 personen)
===========
Ingredienten
------------
400 gr rijst
400 gr resten van vlees, kip, ham of garnalen
of 500 gr losgebakken gehakt
2 eieren
olie
300 gr groenten (tauge, kool en prei)
of 100 gram tauge en 2 pakjes soepgroente
200 gr fijngesneden uien
2 teentjes gesnipperde knoflook
1 eetlepel gehakte selderij
1 eetlepel gehakte bieslook
1 of 2 theelepels sambal trasi
1 a 2 eetlepels ketjap
zout
Bereidingswijze
---------------
Kook de rijst zo droog mogelijk.
Alleen van goed droog gekookte rijst is lekkere nasi goreng te bereiden.
Laat het van tevoren uitdampen en afkoelen.
Men kan ook koude rijst van de vorige dag gebruiken. (zelfs beter)
Bak in wat olie de uien en knoflook tot de uien geel zijn.
Voeg er de diverse restjes (of losgebakken gehakt) aan toe en fruit alles
nog even door.
Bak daarna de groente nog even mee, maar probeer ze knappend te houden.
Werk de het onderste in de pan goed naar boven en voeg in kleine hoeveelheden
de rijst toe tot de gehele massa goed warm en opgebakken is.
Maak het gerecht af met sambal en ketjap.
Roer er vlak voor het opdienen de selderij en bieslook door.
Maak van tevoren een omelet van 2 eieren, aan beide kanten gebakken
en opgerold.
Laat hem iets afkoelen en snijd hem met een scherp mes in ragfijne reepjes.
Garneer de nasi goreng met deze reepjes omelet en met tot waaiertjes
gesneden augurkjes en zure uitjes.
Serveer er atjar tjampoer, piccalilly, tomaten ketchup en kroepoek oedang bij.
EET SMAKELIJK
Fruit met turkse yoghurt = Meyveli yogurt
Fruit met turkse yoghurt = Meyveli yogurt
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Turkse keuken
Smaak: Zacht en romig
Techniek: N.v.t.
Soort gerecht: Nagerecht
Ingrediënten voor 4 personen
1/2 liter turkse yoghurt.
250 g aardbeien.
2 sinaasappels.
oranjebloesemwater.
zakje vanillesuiker.
3 el heldere honing.
2 el gepelde ongezouten pistachenoten.
Voorbereiding
Leg een schone theedoek in een vergiet en schep de yoghurt erin.
laat de yoghurt in ong 6 uur uitlekken.
maak aardbeien schoon en halveer de grote.
schil de sinaasappels dik en snij in dunne plakken.
Bereidingswijze
Verdeel de aardbeien en sinaasappel over 4 schaaltjes.
druppel er de oranjebloesemwater over.
schraap de yoghurt uit de doek in een kom en roer de vanillesuiker erdoor.
verdeel de yoghurt over het fruit en lepel de honing erover.
hak de noten grof en strooi ze over de yoghurt.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
GROOTMOEDER's BIENENSTICH
Recept van Oma van der Nol, de kinderen en kleinkinderen smullen er elke keer opnieuw van
Benodigdheden, voor de basis:
- ronde springvorm van 26 centimeter doorsnede
- 200 gram bloem
- 125 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanille-suiker
- 2 eieren
- 3 druppels amandel-aroma
- mespuntje zout
- 6 gram bakpoeder (6 afgestreken theelepels)
Voor de bovenlaag:
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanille-suiker
- 1 eetlepel melk
- 100 gram gesnipperde amandelen
Voor de vulling:
- 25 gram suiker
- 125 gram boter
- 1/4 liter melk
- 1/2 zakje pudding-poeder (vanille-creme)
We beginnen met de bovenkant, omdat die eerst moet afkoelen, daarna komt de basis aan de beurt. Gezamenlijk gaan ze in de oven en tenslotte komt na het bakken de vulling ertussen.
Bovenlaag
De boter smelten met de suiker, de vanille-suiker en de melk vermengen. Roer daarna de gesnipperde amandelen er door en zet alles op een koele plaats.
Basis
Roer de boter tot room en voeg lepel voor lepel, de suiker en vanille-suiker toe. Daarna de eieren, het aroma en het zout. De bloem en het bakpoeder zeven en daarna met 3 lepels tegelijk door het beslag roeren. Het zo ontstane deeg in de springvorm doen en gladstrijken. Zodra de bovenlaag goed is afgekoeld, deze over het deeg in de springvorm verdelen en het geheel onder in de oven plaatsen en 40 minuten op 160 graden bakken.
Vulling
Maak een papje van een klein beetje melk, de suiker en de pudding poeder. Kook nu de rest van de melk en giet als het kookt het papje er langzaam en goed roerend door. Laat de taart goed afkoelen en snijdt hem horizontaal doormidden. Smeer de koude vulling op de onderste helft en leg de bovenste helft erop. Eventueel afwerken met toefjes slagroom.
Tegenwoordig is er voor de vulling ook een kant en klare mix voor banketbakkersroom in de supermarkt te koop. Als je deze gebruikt, dan pas op het laatste moment volgens de gebruiksaanwijzing maken. Laat je deze te lang staan, dan wordt het te hard.
APPLE CRISP
Een oud Engels recept
Benodigdheden, voor de basis:
- ronde springvorm van 26 cm doorsnede
- boter
- mengsel van 4 eetlepels suiker en 1 eetlepel kaneel
Voor de vulling:
- 4 grote appels (goudreinettes)
- 60 gram boter
- 100 gram witte basterd suiker
- 25 gram kristal suiker
- 40 gram havermout
- 60 gram volkorenmeel of bloem
- zout
Basis
Besmeer de springvorm met boter en bestrooi het daarna met het mengsel van suiker en kaneel.
Vulling
Snipper de appels en druk ze in de vorm. Maak van de boter, suiker, havermout, meel en zout een deeg wat kruimelig blijft. Verdeel het over de appelsnippers en druk het eveneens aan. Bak de Crisp in 40 minuten op 200 graden.
Serveer warm of koud, als nagerecht of voor bij de kofiie (of allebei). Extra lekker te maken met slagroom en kaneellikeur.
APPELTAART
Benodigdheden:
- ronde springvorm van 26 cm doorsnede
- 1 pak appeltaartmix van Honig of Koopmans
- 1 losgeklopt ei
- 150 gram boter
- 50 gram (basterd) suiker
- 1/2 zakje vanillesuiker
- 5 grote goudreinetten
- 150 gram rozijnen
- 150 gram gemengde nootjes:
gesnipperde amandelen, gebroken walnoten, in plastic zak met hamer klein gemaakte hazelnoten
- abricozenjam
- citroensap
- sinaasappel likeur
- slagroom
De appel in stukjes snijden en dan met de rozijnen, nootjes, citroensap, kaneel en likeur in schaal mengen. Even laten staan, zodat alles goed intrekt. De springvorm invetten met wat van de boter. De boter in een kom roeren, tot deze zacht is en de appeltaartmix en 2/3 van het losgeklopte ei toevoegen. Kneden tot het een samenhangend deeg is. Met 2/3 van het deeg de springvorm bekleden en daarna het appelmengsel erin. De rest van het deeg onder de deegrol tot reepjes maken en kruislings over de vulling leggen. De bovenkant nu met de rest van het ei bestrijken. Bak de taart in 75 minuten gaar op 165 graden. Uit de oven halen en de voorgewarmde abricozenjam op de bovenkant uitstrijken. Af laten koelen tot de springvorm eraf kan.
Serveer met wat slagroom, koffie en een glaasje Grand Marnier.
Aardappelrecepten: gepofte aardappel, aardappels wokken
Gewokte aardappelen met kip
Hoofdgerecht bereidingstijd: 30 min
Ingrediënten:
* 500 g vastkokende aardappelen
* 1 wit van prei
* 2 wortelen
* 1 limoen
* 2 el olijfolie
* 300 g kipfilet
* ½ broccoli
* 1 el oregano
* Peper en zout
Gewokte aardappelen met kip
Gewokte aardappelen met kip
Bereidingswijze:
Snijd de aardappelen en kip in blokjes van ongeveer 2 cm. Bestrooi de kip met tandoorikruiden. Wok de aardappelen en de kip op een hoog vuur in olijfolie. Bak gedurende 10 minuten. Snijd de broccoli, wortelen en prei in middelgrote stukken en voeg toe.
Zet het vuur wat zachter en bak tot alles gaar is. Kruid met peper, zout en oregano. Rasp de schil van de limoen en strooi over het gerecht. Besprenkel met limoensap.
TIP: Rasp enkel de groen gekleurde zeste van de limoen fijn. Het witte gedeelte onder de schil is te bitter.
Aardappelschijfjes met rode biet en abdijkaas
Hoofdgerecht bereidingstijd: 30 min.
Ingrediënten:
* 450 g vastkokende aardappelen
* 200 g vaste abdijkaas in blokjes
* 1 takje tijm
* 1 bussel raketsla
* 1 el balsamicoazijn
* 2 voorgekookte rode bieten
* 2 rode uien
* 2 el olijfolie
* Peper en zout
Aardappelschijfjes met rode biet en abdijkaas
Aardappelschijfjes met rode biet en abdijkaas
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de ongeschikte aardappelen in schijfjes van 0,5 cm. Leg deze in een bakblik met de tijm en besprenkel met olijfolie. Bak de aardappelschijfjes in 10 minuten krokant.
Snijd de rode biet in blokjes en de rode ui in halve maantjes. Meng onder de aardappelen en doe er de kaasblokjes bij.
TIP: een heerlijke abdijbiertje erbij en genieten maar!
groetjes trudy
2 champignonrecepten: met biefstuk en champignonkoekjes
Biefstuk met champignons de Paris en pasta
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g champignons de Paris
1 eetlepel citroensap
4 biefstukjes van elk 150 g
1 dl magere runderbouillon
2 eetlepels sojasaus
400 g volkorenspaghetti
zout en peper
Biefstuk met champignons klaarmaken:
Borstel de champignons schoon. Snijd ze in plakjes en besprenkel ze met het citroensap.
Bak de biefstukjes zonder vetstof in een grillpan met een antiaanbaklag.
Breng ze op smaak met peper en zout.
Voeg na 2 minuten bakken de champignons toe en laat ze nog 3 tot 4 minuten mee bakken (roer ze geregeld om).
Haal het vlees en de champignons uit de pan en hou ze warm.
Blus het bakvocht met de runderbouillon en sojasaus.
Laat in koken tot de helft van het volume.
Kook de pasta al dente en laat ze uitlekken.
Meng de pasta met de ingekookte saus.
Verdeel het vlees en de champignons over de borden en schep er de saus met de pasta over.
Tip:
uiteraard kunt u voor dit gerecht ook andere paddenstoelen gebruiken (gewone champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen...).
Champignonkoekjes met pittige tomatensaus
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g Flandria champignons,
1 sjalot, 2 teentjes knoflook,
4 eetlepels broodkruim,
1 dl magere melk,
1 eierdooier,
1 ui, 3 tomaten,
1 koffielepel chilipoeder,
1 eetlepel olie,
peper en zout.
Bereiding van champignonkoekjes met pittige tomatensaus:
Hak de champignons, de sjalot en het knoflook fijn.
Pureer alles samen fijn tot een gladde brij (gebruik de keukenrobot of de mixer met het cutterhulpstuk).
Laat het broodkruim weken in de melk.
Meng de champignonpuree met het uitgeperste broodkruim, de eierdooier, peper en zout.
Vorm van dit mengsel ronde koekjes en leg deze even in de diepvriezer om ze vaster te maken.
Pel en ontpit de tomaten en nijd het vruchtvlees in stukjes en snipper de ui fijn.
Doe de tomaten met de ui, het chilipoeder, peper en zout in een pan en laat 20 minuten zachtjes koken.
Mix de saus glad.
Verhit de olie in een pan met een antiaanbaklaag en bak er de koekjes in (reken 5 minuten per zijde).
Dien ze op met de saus.
Spinazie met eieren = Yumurtali ispanak
Spinazie met eieren = Yumurtali ispanak
Bereidingstijd:10-20 minuten
Gang:Hoofdgerecht
Keuken:Turkse keuken
Smaak:Hartig
Techniek:Bakken
Soort gerecht:Hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo spinazie (goed gewassen en uitgelekt), olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 200 gram rundergehakt, 4 eieren, handje ongekookte rijst, 2 kleine blikjes tomatenpuree, rode Turkse peper, zout.
Bereidingswijze
Bak de ui in een flinke scheut olijfolie glazig. Voeg de tomatenpuree toe, alsmede de rijst. Bak dit zo′n vijf minuten en doe dan het gehakt erbij. Bak dit rul. Dan de spinazie in de pan met een kopje water en laat dit onder voortdurend roeren meebakken tot de groente enigszins slinkt. Strooi er zout en flink wat rode peper overheen en roer nog even flink door. Breek boven het spinaziemengsel de eieren en laat deze in ongeveer 10 minuten stollen en gaar worden.
Serveertips
Met vers Turks brood.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan
de link van hier onder a.u.b.
>>>>>>>Spinazie met eieren = Yumurtali ispanak