Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
snipper de knoflook fijn en fruit het aan in een klein beetje boter met
grofe stukken ui, blus het af met de rode wijn en voeg de laurier en
kruidnagel toe.
laat het 2 min op het vuur staan en voeg dan het water en bouillon
poeder toe laat het een half uurtje op het vuur staan op zacht vuur en
haal het van het vuur af en laat het rusten.
de volgende dag heeft u een heerlijke uien soep, lekker met kaas tijm croutons.
Snijd de ui in ringen en snipper de knoflook. Verhit de olijfolie en
fruit hierin de uien en knoflook tot ze goudgeel zijn. Voeg dan de
bloem toe en laat deze ook even meebruinen (lichtbruin van kleur
worden, maar niet verbranden). Schenk er dan geleidelijk, en onder
voortduren roeren, de bouillon bij, zodat een gebonden soep ontstaat.
Doe het deksel op de pan en laat de soep op laag vuur ca. 20 minuten
zachtjes trekken.
Voeg pas dan versgemalen peper en zout naar smaak toe.
Rooster de sneetjes stokbrood of bak ze in de boter lichtbruin. Leg een
sneetje brood onderin ovenvaste soepkommen, schenk hierover de uiensoep
en verdeel er rijkelijk de geraspte kaas over. Zet de soepkommen ca. 10
minuten in een voorverwarmde oven op 200 C of onder een voorverwarmde
grill, zodat de kaas mooi goudbruin wordt.
Lekker met 1 volkoren pistolet.
500 gram spliterwten
250 gram magere spekjes
1 magere rookworst (of eventueel Gelderse worst)
4 gesnipperde uien
1 winterwortel (in plakken)
1 selderijknol (in blokjes)
2 preien (in ringen)
2 aardappelen (in blokjes)
versgemalen peper
Werkwijze:
Was de erwten en zet ze op met "ruim" 1,5 liter water. Bak de magere
spekjes. Doe vervolgens de spekjes bij de erwten in de pan en breng dit
aan de kook. Laat het geheel zachtjes koken (aanbranden erwten
voorkomen!), en voeg na een half uurtje de uien en de rest van de
groenten toe. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe en laat de
soep, met het deksel op de pan, op laag vuur nog 1 uur zachtjes
doorkoken.
Laat de magere rookworst 20 minuten meetrekken of kook hem apart
als hij in plastic is verpakt. Snijd de worst in schijfjes en voeg deze
aan de soep toe.
Maak de prei schoon. Snijd de prei in dunne ringen. Verwarm de olie.
Voeg de prei toe en smoor hem 10 minuten op zacht vuur. Voeg de
bouillon en de tijm toe en kook de soep 5 minuten. Roer de soep door
een roerzeef of maak hem fijn in een keukenmachine. Warm de soep in de
pan nog even goed door. Was de peterselie en knip het takje fijn. Maak
de soep op smaak met peper en zout. Verdeel de soep
over 2 kommen, schep in elke kom 1 eetlepel yoghurt en strooi er
wat peterselie over. In plaats van yoghurt kun je er ook wat geraspte
kaas overheen strooien.
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Verwarm de olie, fruit
hierin de uien met de kerrie glazig. Strooi de bloem over de uien en
warm dit goed door. Giet er, onder goed roeren, gedeelten van de
bouillon bij. Kook de soep 30 minuten op een zacht vuur. Snijd uit het
brood 2 rondjes rooster ze. Verdeel de soep over 2 kommen. Leg de
geroosterde boterhammen erop en strooi de kaas erover. Zet de
soepkommen even onder de grill tot de kaas gekleurd is.