Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
07-11-2011
Indiase Salade
Indiase Salade
Indiaas, Bijgerecht, 4 personen, Salades
Haal de krop sla uiteen, was de bladeren en dep ze droog. Meng zout, peper en chilipoeder. Stapel de slabladeren op elkaar en bestrooi ze stuk voor stuk met wat van het kruidenmengsel. Snijd een stapel van 5-6 bladeren overdwars in reepjes van 3 cm.Doe de gekruide reepjes sla in een grote slabak. Hak de tomaten en komkommer, voeg ze aan de sla toe en schud het geheel zachtjes om Snijd de helft van de ui in dunne ringen. Hak de andere helft grof en schep deze ook door de salade. Rooster het korianderzaad in een droge pan en stamp het daarna grof in een vijzel. Meng ook door de salade en bedruppel met het citroensap. Leg de uiringen op de salade. Haal de chilipepers af (indien gebruikt), verwijder de pitjes en snijd de pepers in ringetjes van 5mm; strooi ze over de salade. Koel de salade in de koelkast en bestrooi voor het serveren met paprikapoeder.
Tips: Dit recept is lekker gekruid. Daarom is het goed om er wat brood bij te serveren!
Bereiden Snijd het vlees in kleine dobbelsteentjes. Pel het knoflookteentje en pers het uit. Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Pel de uien en snijd ze in ringen. Shil de krieltjes en halveer ze, of snijd ze in vieren. Verhit de okie in een pan of wok. Braad daarin de blokjes vlees met knoflook in ca.5 min lichtbruin. Giet het overtollig vet af en bestuif het vlees met bloem. Braad het nog 1 min en roer het vlees steeds goed door. Voeg uien, wortels en bouillon toe. Breng aan de kook en roer steeds goed door. Voeg , zodra de vloeistof iets is ingedikt, tijm en laurier toe. Laat met een deksel op de pan ca 15 min pruttelen. Schep de krieltjes erdoor en laat nog eens 20-30 min zachtjes koken tot het vlees en de krieltjes zacht zijn. Breng op smaak, bestrooi met peterselie en serveer.
Serveer hierbij als voorgerecht een bonte salade met croûtons en als nagerecht stoofpeertjes met een bolletje ijs.
Horiatikisalata (Griekse boerensalade) Voor 4 personen
Dit is het meest bekende Griekse gerecht - dankzij de taverna-eigenaars door het hele land. Desondanks is het erg lekker wanneer het als onderdeel van de mezethes of als bijgerecht of als een aparte gang geserveerd wordt.
Ingrediënten 1 groene paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in ringen gesneden 1 middelgrote ui, gepeld en in dunne plakken 350 g tomaten, in dunne partjes gesneden 1 middelgrote komkommer, in dikke plakken en vervolgens in kwarten gesneden 100 g feta, zeer dun gesneden 75 g zwarte olijven dressing 6 eetl. olijfolie zout vers gemalen peper 1 eetl. gedroogde oregano
Bereiding Doe de paprika, ui, tomaten en komkommer in een schaal. Sommige mensen dienen deze salade in kleurige laagjes op, anderen mengen alles door elkaar - de keuze is aan u. Schik er de kaasplakjes en olijven bovenop. Breng de olie op smaak met zout, peper en de gedroogde oregano en druppel de dressing over de salade.
Bereiding De tomaat en paprika wassen en in niet te kleine stukken snijden De komkommer schillen en in plakjes snijden. De ui schoonmaken en in halve ringen snijden. Dit in een slakom doen. Olijfolie en azijn erover gieten, zout erover strooien. Alles goed met twee vorken door elkaar schudden, zodat de olijfolie, de azijn en het zout goed verdeeld worden over de salade. De feta in het midden boven op de salade leggen en daarover wat oregano strooien. De olijven rondom de salade leggen.
Bereiden Doe de slamelange in een kom. Was de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder met een lepel de zaadjes en snijd hem daarna in schuine plakken. Snijd de uien in dunne ringen en de gewassen tomaten in partjes. Verdeel de komkommer, ui, tomaat en olijven over de slamelange en verkruimel de feta er boven. Roer de rozemarijn en olijfolie door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Besprenkel de salade met de gekruide olie.
Ingredienten - 1/2 krop sla (fijngesneden) - 2 tomaten (ontpit, in blokjes gesneden) - 200 gr feta kaas (in blokjes gesneden) - 1 blik ontpitte zwarte olijven - 1/2 komkommer (ontpit, in schijfjes) - 2 rode sjalotjes (in ringetjes) - 3 el olijfolie - 1 el rode wijnazijn - 1 tl oregano - peper en zout
Bereiding Maak een dressing met de olijfolie, wijnazijn en oregano. Schik alle ingredienten op 4 borden, breng op smaak met peper en zout en overgiet met de dressing.
Ingrediënten 500gr mager kalfs of rundergehakt 100gr verse witte broodkruim 2 uien, fijngehakt 2 knoflooktenen uit de pers 6 eetl droge witte wijn 1 eetl wijn azijn 1 groot ei losgeklopt wat vers gehakte oregano 1 eetl vers gehakte peterselie zout & zwarte peper naar smaak bloem olijfolie
Bereiding Doe alle ingrediënten, behalve de olie en de bloem in een kom en kneed ze goed door elkaar. Laat het een uur rusten in de koelkast. Draai er ongeveer 24 balletjes van en haal die door de bloem. Bak ze in ong 10min gaar in een braadpan in een laagje (5cm) olie tot ze rondom bruin zijn.
Bereiden Doe de slamelange in een kom. Was de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder met een lepel de zaadjes en snijd hem daarna in schuine plakken. Snijd de uien in dunne ringen en de gewassen tomaten in partjes. Verdeel de komkommer, ui, tomaat en olijven over de slamelange en verkruimel de feta er boven. Roer de rozemarijn en olijfolie door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Besprenkel de salade met de gekruide olie.
500 gram varkenslappen (hoeven niet mager te zijn) 150 gram margarine 2 middel grote uien 2 a 3 teentjes knoflook 1 1/2 a 2 1/4 dl water 1/4 a 2/5 dl azijn 2 eetlepels ketjap manis
Boemboes: 2 plakjes djahe 1 theelepel vetjin zout en peper naar smaak
Bereiding:
Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in margarine glazig. Voeg het vlees erbij en bak dat om en om bruin. Voeg dan de boemboes toe en fruit deze ook mee. Blus het geheel met water, azijn en ketjap en laat het vlees ongeveer 1 uur sudderen, totdat het gaar is. Verwijder voor het opdienen de djahe. Eet smakelijk.
Bahan-bahan: ingrediënten: 1 gans (2000 gr) 150 ml azijn 6 cm jahe 5 teentjes knoflook 5 wortelen 5 aardappelen 5 uien 1 theel nootmuskaat 3 theel palmsuiker 600 ml water 3 eetl caramel 2 eetl kecap manis 6 eetl boter 6 eetl olie zout naar smaak peper naar smaak 1 rode lombok biteng
Cara membuat: bereiding: Snijd de uien, de knoflook, de jahe en de lombok fijn en rasp de wortelen en de aardappelen. Snijd de onderkant van de gans op en maak de gans schoon. Bewaar de lever, het hart en de maag en hak deze fijn. Verhit in een pan 3 eetl olie en braad de gans totdat er olie op de huid zichtbaar wordt. Neem dan de gans af met de azijn. Wrijf vervolgens de gans in met het zout en de peper. Verhit in een wok/wadjan de overige olie en fruit hierin de uien, de knoflook, de jahe en de lombok voor 3 minuten. Voeg dan het hart, de lever en de maag toe en bak dit nog 3 minuten. Vervolgens de aardappelen, de wortels, de palmsuiker, het zout en de peper toe en laat dit zachtjes sudderen totdat de aardapplen bijna gaar zijn en laat het vervolgens afkoelen. Vul de gans met het mengsel en maak de gans dicht met de biteng. Verhit in een pan/wok/wadjan de boter en bak de gans rondom bruin. Giet en water toe en stoof de gans gaar. Als het water vrijwel verdampt is, dan de caramel en de kecap toevoegen. Serveer de gans
Courgettes zijn vruchtgroenten en behoren tot dezelfde familie als augurken, meloenen, pompoenen en komkommers. Courgettes zijn een warmteminnende plant die tijdens warme zomerdagen werkelijk een sprint in groei doorzet. Wie de courgette niet tijdig oogst, mist de pointe. Courgettes kenmerken zich door een 'stevige' aanblik en een milde smaak van het vruchtvlees. Vanuit Amerika kwam de courgette in Italië terecht, van waaruit de kennis en de teelt ook bij ons doorbrak.
En ja, courgettes zijn cool voor je gezondheid! Eerst en vooral gaat het (weeral) om een caloriearm product: nauwelijks 13 kcal per 100 gram. Maar een normale portie van zo'n 300 gram levert je wel een belangrijke hoeveelheid vezels en vitamine B9. Beter bekend onder de naam foliumzuur, wordt onder andere genoemd in het kader van de mentale gezondheid. Ook zou foliumzuur preventief werken voor een aantal ernstige aandoeningen bij de foetus. Daarnaast zijn courgettes een belangrijke bron van magnesium en vitamine B1. Om het maximale rendement van deze voedingsrijkdom op te nemen, kun je de courgette best bakken of stomen. Hierbij maken we toch een randbemerking: de courgette lust best vetstoffen en absorbeert die met veel plezier. In die zin is de courgette, net als de aubergine trouwens, een vetspons. Wees dus zuinig met vetstoffen, dan verteert de groente ook gemakkelijker!
Receptjes met courgette
Courgettegratin met sardientjes en aardappelplakjes
Ingrediënten voor 1 persoon
1 courgette
2 tomaten
1 teentje knoflook
1 takje tijm
1 blaadje laurier
1 eetlepel olijfolie
3 sardines (blik)
30 g geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding Was de courgette en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Bestrooi ze met zout en laat het vocht eruit trekken gedurende 30 minuten. Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Laat het tomatenvlees met het geperste knoflook, de tijm, de laurier, peper en zout op een zacht vuurtje tot een dikke brij stoven. Laat de sardines uitlekken, dep ze droog en snijd ze in stukjes. Spoel het zout van de courgetteschijfjes en dep ze droog. Bak ze in de olijfolie in een pan met een antiaanbaklaag (2 minuten per zijde) en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schik ze op de bodem van een ovenschaal en kruid ze met een weinig zout en peper. Bedek ze met de tomatenbrij en schik daarbovenop de stukjes sardine. Bestrooi met de geraspte kaas en laat 20 minuten gratineren in een oven van 200 °C.
Hawaïaanse wokschotel
Ingrediënten voor 1 persoon
80 g volle rijst (droog gewogen)
6 diepvriesscampi
1 rode paprika
1 prei
¼ van een courgette
1 schijf ananas (blik)
2 eetlepels maïskorrels
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
1 koffielepel geraspte gember
1 theelepel kurkuma
1 koffielepel sojasaus
peper en zout
Bereiding Kook de volle rijst in gezouten water (ong. 25 minuten). Laat de scampi ontdooien en pel ze (dat gaat gemakkelijk als ze nog half bevroren zijn). Snijd het zwarte darmkanaaltje weg. Maak de paprika en de prei schoon en snijd ze in reepjes, snijd de courgette in blokjes, de ananasschijf in stukjes. Verhit de olie in een wokpan. Voeg de scampi toe zodra de olie begint te walmen. Roerbak ze gedurende 1 minuut en schep ze uit de pan. Roerbak vervolgens de groenten in dezelfde vetstof gedurende 5 minuten. Voeg nu het geperste knoflook, de gember, de kurkuma en de sojasaus toe en laat nog 1 minuut roerbakken. Proef de bereiding en kruid zo nodig bij met peper en zout. Roer tot slot de scampi door de wokschotel en dien meteen op met de rijst.
Asperges koken, met koud water afspoelen en laten uitlekken
7,5 dl kookvocht apart houden Kopjes van de asperges afsnijden en de stelen in stukjes van 1 cm snijden ±1/4 deel van de stelen pureren, en de slagroom toevoegen
De ui in de olie ± 5 min fruiten
Voeg de rijst toe en bak deze glazig, beslist niet bruin
Meng het kookvocht met de wijn en voeg dit beetje bij beetje toe aan de rijst
Laat de rijst 20 minuten op laag vuur gaar koken
Voeg na 15 minuten de aspergestelen en de puree toe
Breng de risotto op smaak met zout, peper en Parmezaansekaas
Wittekool met babi ketjap en Indische rijst hoofdgerecht 4 personen
Ingrediënten 2 uien ½ witte kool 1 rode peper 5 el zonnebloemolie 1 schaaltje varkensreepjes naturel (a 400 gr) 3 el zoete ketjap 2 zakjes express rijst (rijst op Indische wijze, a 250 gr) 1 potje atjar tjampoer wok
Bereiding Uien pellen en snipperen. Kool fijnsnijden. Peper schoonmaken, zaadjes verwijderen en in dunne reepjes snijden. In wok olie verhitten en ui ca. 3 minuten bakken. Vlees in wok scheppen en in ca. 5 minuten rondom bruinbakken. Kool en peperreepjes toevoegen en ca. 3 minuten meebakken (tot halfgaar). Ketjap en ½ kopje water erbij schenken en ca. 3 minuten zachtjes laten koken tot groente gaar is. Rijst volgens gebruiksaanwijzing verwarmen. Kool-vleesmengsel op smaak brengen met zout, ketjap en peper. Rijst over vier borden verdelen. Kool met babi ketjap erbij scheppen.
Maak een marinade van 2 el olijfolie, 1 fijngesneden teen knoflook, 1 el paprikapoeder en 2 el gedroogde oregano.
Snijd 300 g varkenshaas in stukjes, voeg de marinade toe en laat het vlees afgedekt minstens 1 uur in de koelkast marineren.
Neem het vlees uit de koelkast en strooi er naar smaak peper en zout over. Snijd 2 kleine uien in dunne ringen.
Bak het vlees met de ui en een beetje olijfolie op de grillplaat van de gourmetset of in een pannetje in 5 min. gaar. Keer de stukjes vlees doorlopend.
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng het gehakt met paprikapoeder, zout, peper en gehakte olijven. Halveer de plakjes bladerdeeg.
Vorm van 6 halve plakjes bladerdeeg op de bakplaat een letter, bijvoorbeeld de S. Druk de naden tegen elkaar. Leg met behulp van twee lepels het gehakt als vulling op het bladerdeeg.
Dek het gehakt af met de rest van de deegplakjes; druk de zijnaden goed aan met behulp van wat ei. Prik het deeg van de letter aan de bovenkant hier en daar in en strijk er de rest van het ei over.
Bak de letter in 20-25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Garneer met olijven en paprika.
Bereiding Grill voorverwarmen. Eieren in ca. 10 minuten hard koken. Eieren laten schrikken, pellen en in partjes snijden. Paprika`s, vleestomaten en uien ca. 15 cm onder grill schuiven en in 15-20 minuten roosteren tot groente begint te blakeren. Groenten afgedekt laten afkoelen, schil en zaadjes van tomaten en paprika verwijderen. Groente in kleine blokjes snijden en op schaal leggen. Knoflook pellen en boven kom uitpersen. Citroensap, olie, komijn, zout en peper naar smaak toevoegen en tot dressing kloppen. Dressing door groenten scheppen. Ansjovis afgieten en olijven halveren. Salade garneren met ansjovis, olijven en partjes ei.
Gegrilde geitenkaas met honingdressing voorgerecht Ingrediënten 200 gr zachte geitenkaas 2 el bloem 100 gr gemengde sla 2 el gedroogde tomaat 1 rode ui, in halve ringen 2 el pijnboompitten Voor de dressing 1 eidooier 1 tl witte wijnazijn 1 tl mosterd 1 el bouillon 1 el honing 2 dl maïskiemolie zout
Bereiding Meng met een staafmixer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, behalve de olie. Giet er dan langzaam de olie bij tot de dressing gaat binden. Breng op smaak met zout. Snijd de geitenkaas in 2-3 plakken en druk met een vormpje 12 kleine rondjes uit de kaas. Rol ze door de bloem. Bak de kaasrondjes in een grillpan of onder de grill 1 minuut aan beide kanten. Verdeel de salade over 4 borden. Garneer met de ui, tomaat en pijnboompitten. Leg er de geitenkaas bij en giet de dressing eromheen.
Coquilles op een bedje van cantharellen met oestersaus
Coquilles op een bedje van cantharellen met oestersaus
Ingredienten 7 coquille saint jacques (1 per persoon) een bakje cantharellen oestersaus olijfolie chili-knoflookolie zeezout & zwarte peper klein klontje croma een paar sprietjes bieslook amuse lepels
Bereiding De cantharellen heel goed wassen, liefst enkele keren, het is moeilijk het zand eruit te wassen. De grote paddestoelen klein snijden, en een scheutje olijfolie en een klein scheutje chiliknoflook olie en het klontje croma in de pan, als het goed warm is, gaan de cantharellen er in, lekker bakken met wat zeezout erbij laten bakken tot al het vocht verdwenen is, op het laatst enkele druppels oestersaus erbij. D coquilles met wat zeezout, peper en olijfolie kort krokant bakken om en om, dit doe je op het allerlaatste moment. Drupeltje oestersaus erbij, wat lauwwarme cantharellen op de lepel, een coquille er op en 2 sprietjes bieslook voor de garnering. Leuk op een bord de amuse lepels rondom schikken en serveren.
Wij doen de amuses altijd bij een glas champagne serveren, voor we aan tafel gaan, zeg maar als een soort borrelhapje, maar dan heel luxe.