Inhoud blog
  • Overlijden Robert De Telder
  • Corona
  • Chronologische schema's - afbeeldingen - vanaf de Grote Vloed tot de Spraakverwarring
  • Joeja
  • De eerste drieduizend jaar, hoofdstuk 1
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    KRONOS
    chronologie - archeologie - oudheid
    29-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De sabbat- en jubeljaren vanaf 27/28 AD terug de tijd in (vervolg)

    De jubeljaren 28 tot 24.

     Met dit artikel vervolgen we onze reeks schema ’s op dit blog begonnen op 17-12-2014. Het is mijn intentie om in de nog te volgen afleveringen de sabbat- en jubeljaren van het oude Israël chronologisch op de tijdsbalk te verankeren. De gebruikte schema ’s werden door mij samengesteld met het oog op een nieuw boek dat in het voorjaar van 2015 DV zal worden gepubliceerd. Elk schema beslaat veertien jaar met bovenaan de jaartallen volgens de westerse kalender. Elk jaar beslaat twintig millimeter (of twee centimeter zo u wil) verdeeld in vier kwartalen van elk vijf millimeter. Onder de jaartelling volgens de westerse tijdsrekening op het schema, ziet u de Joodse sabbat- en jubeljaren in een afzonderlijke balk uitgetekend. De sabbatjaren lopen van april tot maart ononderbroken door in een cyclus van zeven maal zeven jaar. In het negenenveertigste jaar begon in oktober het Jubeljaar, dat liep tot september van het jaar daarop, waar het eerste jaar van een nieuwe sabbatjaarcyclus al in april aangevangen was. Dit is de wijze van tellen, waar William Whiston in zijn werk op wees. Zie het artikel op dit blog van 08-04-2014: De Jubeljaren van okt.23/sep.22 v. Chr. en van okt.709/sep.708 v. Chr. onder de loep. Zie link: http://bloggen.be/robertdetelder/archief.php?startdatum=1396821600&stopdatum=1397426400 en scrol naar beneden.

     

    Het eerste schema dat we behandelen gaat over de periode van het jaar 79 tot 66 v. Chr.

     

     

    Bovenaan ons schema zien we in de blauwe balk de sabbatjaren en in het jaar okt72/sep71 v. Chr. het 28ste jubeljaar, afgebeeld. Van dit jubeljaar bestaat er geen historische vermelding. In feite moeten we wachten tot het jubeljaar van 709/708 v. Chr. vooraleer we in de Bijbel (Jesaja 37:30-35) een duidelijke verwijzing naar een jubeljaar vinden.

     

    De reden heeft ongetwijfeld dat de Israëlieten zich zelden aan het sabbat- en Jubeljaar (Leviticus 25) -gebod gehouden hebben. Er werd door de HERE God van de Bijbel verlangd dat ieder zeven jaar het land rust zou kennen, dat er dat jaar niet geploegd werd noch gezaaid. In het zesde jaar beloofde de God van de Bijbel een dubbele zegen over het land zodat het sabbatjaar overbrugd kon worden. Het Jubeljaar vergde nog meer geloof en gehoorzaamheid aan God, want in het vijftigste jaar moest er vrijheid voor alle bewoners van het land Israël afgekondigd worden. Wat dit betekende lezen we in:

     

    Leviticus 25:13 In dit jubeljaar zal ieder van u zijn bezitting terugkrijgen. 14 Wanneer gij iets aan uw volksgenoot verkoopt of iets van hem koopt, dan zal de een de ander niet benadelen. 15 Rekening houdend met de jaren na een jubeljaar, zult gij het van uw volksgenoot kopen; rekening houdend met de oogstjaren zal hij het u verkopen. 16 Bij een groter aantal jaren zult gij de koopsom naar verhouding hoger stellen; bij een geringer aantal jaren zult gij de koopsom naar verhouding lager stellen: want het getal der oogsten verkoopt hij u. 17 Gij zult elkander niet benadelen, maar voor uw God vrezen, want Ik ben de HERE, uw God. (NBG Vertaling 1951)

     

    Zoals opgemerkt vinden we weinig verwijzingen naar het houden van dit gebod. De zeventigjarige Babylonische Ballingschap (605/535 v. Chr.) was overigens daarom bedoelt, om het land Israël zeventig jaar sabbatrust te geven.

     

    Tijdens de periode die we nu behandelen regeerden de Hasmoneeërs over Judea. Drie namen zien we op ons schema: Alexander Janneus, Hyrcanus II en Aristobulus. Over deze laatste heerser vermeldt Josephus dat Aristobulus zich tot koning uitriep en dat dit geschiedde 471 jaar en 3 maanden, na de Babylonische Ballingschap.

     

    Flavius Josephus, Joodse oorlogen, Boek I, iii.

    1. FOR after the death of their father, the elder of them, Aristobulus, changed the government into a kingdom, and was the first that put a diadem upon his head, four hundred seventy and one years and three months after our people came down into this country, when they were set free from the Babylonian slavery. Now, of his brethren, he appeared to have an affection for Antigonus, who was next to him, and made him his equal; but for the rest, he bound them, and put them in prison. He also put his mother in bonds, for her contesting the government with him; for John had left her to be the governess of public affairs. He also proceeded to that degree of barbarity as to cause her to be pined to death in prison.

     

    De historicus Flavius Josephus geeft ons hier een mogelijkheid tot het uitvoeren van een kruispeiling op de tijdsbalk. Vanaf het eerste jaar van Aristobulus zijn het op de tijdsbalk inderdaad 471 jaar en 4 maanden tot de val van Babylon in 539 v. Chr. Een kruispeiling die niet alleen de schikking van de sabbat- en jubeljaren op de tijdsbalk volgens William Whiston bevestigd, maar ook de correctheid van de bekende Ptolemeüs-canon. Zie het artikel op dit blog van 16-10-2014: De Ptolemeüs canon. Zie link: http://bloggen.be/robertdetelder/archief.php?startdatum=1413151200&stopdatum=1413756000

     

    Tot slot merken we geheel onderaan de inmiddels vertrouwde gele tijdsbalk op ons schema, voorstellende de 69 jaarweken van de profeet Daniël.

     

    We gaan nu naar het volgende schema met de periode van 93 tot 80 v. Chr.

     

     

    Ons schema toont slechts één regeerperiode, die van de Hasmoneeër Alexander Janneus, een vorst van het verbond, volgens het Bijbelboek Daniël 11:22. De vorsten van het verbond zijn een Joodse priesterdynastie, die teruggaat tot het begin van de Makkabeeënperiode in 167 v. Chr. toen de Joden zich van het Grieks-Syrische juk vrijvochten.

     

    Een merkwaardigheid die ik op dit schema heb aangebracht is de geboorte van de profetes Hanna in 89 v. Chr. Zij is één van de twee getuigen die aanwezig was bij het opdragen van Jezus in de Tempel met Rosj Hasjanah in het jaar 5 v. Chr., door zijn jonge ouders. Zie het artikel op dit blog van 15-03-2014: de twee getuigen. Zie link: http://bloggen.be/robertdetelder/archief.php?startdatum=1394406000&stopdatum=1395010800

     

     

    Het volgende schema dat we behandelen gaat over de periode van 107 tot 94 v. Chr. Bovenaan het schema merkt u de vertrouwde blauwe balk met de sabbatjaarcyclus op. Van de vorsten van het verbond zien we de namen Alexander Janneus, Aristobulus en Hyrcanus I. De regeerperioden van dit priestergeslacht hebben we eveneens van Josephus. Hierna de opgave van Antigonus terug tot Simon:

    Naam:                                    regeringsduur:

    Simon                                      8 jaar

    Hyrcanus I                            31

    Aristobulus I                           1

    Alexander                              27

    Hyrcanus II                             9

    Aristobulus II                          3 ¼

    Hyrcanus II (opnieuw)         24

    Antigonus                                3 ¼

     

     

    Het volgend schema met de periode van 108 tot 121 v. Chr. heeft slechts een naam: De Hasmoneeër Hyrcanus I. En we merken bovenaan ons schema, het zevenentwintigste jubeljaar in okt121/sep120 v. Chr.

     

     

    Het daarop volgende schema met de periode van 122 tot 135 v. Chr. toont het begin van de lange regeerperiode van de Hasmoneeër Hyrcanus I. Dit begin wordt door Flavius Josephus (Joodse Oudheden, Boek XIII, viii, 1-2) verbonden met een sabbatjaar. William Whiston in zijn vertaling van Flavius Josephus naar het Engels, geeft het volgende commentaar:

     

    Hence we learn, that in the days of this excellent high priest, John Hyrcanus, the observation of the Sabbatic year, as Josephus supposed, required a rest from war, as did that of the weekly sabbath from work; I mean this, unless in the case of necessity, when the Jews were attacked by their enemies, in which case indeed, and in which alone, they then allowed defensive fighting to be lawful, even on the sabbath day, as we see in several places of Josephus, Ant. B. XII. ch. 6. sect. 2; B. XIII. ch. 1. sect. 2; Of. the War, B. I. ch. 7. sect. 3. But then it must be noted, that this rest from war no way appears in the First Book of Maccabees, ch. 16., but the direct contrary; though indeed the Jews, in the days of Antiochus Epiphanes, did not venture upon fighting on the Sabbath day, even in the defense of their own lives, till the Asamoneans or Maccabees decreed so to do, 1 Macc. 2:32-41; Antiq. B. XII. ch. 6. sect. 2.

     

    Het sabbatjaar van apr135/mrt134 v. Chr. is het vierde sabbatjaar sinds 27/28 AD dat we op de tijdsbalk historisch kunnen verankeren. Een bewijs dat de wijze van het tellen van de sabbatjaren door William Whiston correct is. Zonder onderbreking gaan we via de sabbatjaren in schijven van zeven jaar de tijd in.

     

     

    Met het volgende schema behandelen we de periode van het jaar 136 tot 149 v. Chr. Twee namen van Joodse hogepriesters die het bestuur over het land hadden worden vermeld: Jonatan en Simon, met een regeringswissel in het jaar 143 v. Chr.

     

    We zetten vervolgens onze reis in de tijd verder met het schema met de jaren 163/150 v. Chr.

     

     

    De belangrijke historische namen: Judas Makkabeüs en Jonathan, bemerken we op het schema, met de bestuurswissel in het jaar 160 v. Chr. Judas de Makkabeeër was een leider in de zogenaamde Makkabeese opstand tegen de Grieks-Seleucidische overheersing van Judea. De eindoverwinning heeft Judas niet meegemaakt. Hij sneuvelde in de strijd tegen het Grieks-Seleucidische leger in 160 v. Chr. Na zijn dood nam zijn broer Jonathan Makkabeüs de leiding over.

     

    Met ons volgende schema met de tijdsperiode van 177/164 v. Chr. zien we het begin van de opstand der Makkabeeën tegen het Grieks-Syrische bestuur.

     

     

    Bovenaan ons schema zien we het 26ste jubeljaar van okt170/sep169 v. Chr., gemarkeerd. Het is in de eerstvolgende jaarweek in het jaar 167 v. Chr. dat de verdrukking begon. De aanleiding was een bevel van de Grieks-Syrische vorst Antiochus IV Epiphanes (die de Joden smalend Epimanes noemden) dat men ook in Judea aan de god Zeus zou offeren. Volgens het apocriefe boek 1 Makkabeeën 2:1-28, zond Antiochus ambtenaren naar Judea ter afdwinging van dit bevel. Te Modeïn, de woonplaats van de Joodse priester Mattatias, werd ook het uitvoeren van het bevel tot het offeren aan de god Zeus geëist, wat Mattatias weigerde en daarop de religieuze ambtenaren van Antiochus IV doodde. Mattatias trok zich daarop met zijn zonen terug in de woestijn en begon van daar uit de zogenaamde Makkabeese opstand.

     

    Mattatias behoorde tot een Joodse priesterfamilie van de orde van Jojarib, een van de 24 priestergroepen die volgens rol-beurt dienst deden in de Tempel te Jeruzalem. Volgens Flavius Josephus heette Mattatias' vader Johannes, zijn grootvader Simon en zijn overgrootvader Asmoneüs. Naar deze overgrootvader is de familie van de Hasmoneeën genoemd en vandaar de naam Hasmoneeërs voor de latere priester-heersers over Judea.

     

    Nadat Mattatias in 165 v. Chr. overleed, nam Judas de Makkabeeër de leiding van de opstand over, een opstand die inmiddels in een ware guerrillaoorlog ontaard was. De Tempel te Jeruzalem was intussen door Antiochius IV verontreinigd.

     

    Deze onheilstijd was al in het jaar 554 v. Chr. door de profeet Daniël (8:1) voorzegd:

     

    Daniël 8: 9 En uit één daarvan kwam weer een horen voort, die klein begon, maar die zeer groot werd tegen het zuiden, tegen het oosten en tegen het Sieraad, 10 ja, zijn grootheid reikte tot aan het heer des hemels, en hij deed er van het heer, namelijk van de sterren, ter aarde vallen, en vertrapte ze. 11 Zelfs tegen de vorst van het heer maakte hij zich groot, en Hem werd het dagelijks offer ontnomen en zijn heilige woning werd neergeworpen. 12 En een eredienst werd in overtreding ingesteld tegenover het dagelijks offer; en hij wierp de waarheid ter aarde, en wat hij ook deed, gelukte hem. 13 Toen hoorde ik een heilige spreken, en een andere heilige zeide tot degene die gesproken had: Hoelang zal dit gezicht gelden – het dagelijks offer en de ontzettende overtreding, het prijsgeven van het heiligdom en het vertrappen van het heer? 14 En hij zeide tot mij: Tweeduizend driehonderd avonden en morgens; dan zal het heiligdom in rechten hersteld worden.

     

    Vers 14 werd in december van het jaar 164 v. Chr. door Judas de Makkabeeër vervult. Dat werd dan ook zijn belangrijkste wapenfeit in de opstand tegen de Griekse overheersing. Het Joodse Chanoeka-feest dat tot op heden jaarlijks gevierd word, heeft hier zijn oorsprong. Ook de Heer Jezus Christus vierde dit feest (Johannes 10:22) in december van het jaar 29 AD. Zie het artikel op dit blog van 05-05-2014: Het chronologische openbaar optreden van Jezus Christus in de evangeliën. Zie link: http://bloggen.be/robertdetelder/archief.php?startdatum=1399240800&stopdatum=1399845600 en scrol naar beneden.

     

    Chronologisch gezien rekenen we op de tijdsbalk vanaf december 164 v. Chr. 1150 dagen terug voor voor het begin van de verontreining van de Tempel door Antiochus IV.

     

    De twee apocriefe boeken der Makkabeeën bevatten heel wat jaartallen. De Makkabeeënschrijver volgde de Seleucidische manier van jaartelling. De Seleuciden begonnen hun kalenderjaar in de herfst en het vertrekpunt van hun telling was 7 oktober 312 voor Christus. Volgens deze kalender valt de ‘gruwel der verwoesting (1 Makkabeeën 1, 54) in het jaar 145, de dood van Mattatias in het jaar 146 (1 Makkabeeën 2, 70); de inwijding van de tempel in het jaar 148 (1 Makkabeeën 4, 52) en de dood van Antiochus IV in het jaar 149 (1 Makkabeeën 6,16).

     

     

    Het volgende schema met de periode van 191/178 v. Chr. brengt ons in de lange periode van vreemde overheersing voor het land Judea. En dit sinds de terugkeer uit Babylonische Ballingschap. Dit schema en de volgende die de revue nog zullen passeren tonen de Griekse overheersing, die in het jaar 331 v. Chr. met Alexander de Grote te Jeruzalem is begonnen.

     

    Na de dood van Aexander de Grote in het jaar 323 v. Chr. werd zijn rijk onder vier generaals of diadochen verdeeld. Voor het land Judea werden twee diadochen heel belangrijk. De profeet Daniël duidt ze aan als de koning van het Noorden en de koning van het Zuiden. Het zuiden was het Grieks-Ptolemeïsche Rijk dat vanuit Alexandrië/Egypte zijn macht uitbreidde en het Noorden was het Grieks-Syrische Rijk dat zich noordelijk van Judea over een groot gebied uitstrekte. De hoofdstad van het noordelijke rijk was Antiochië.

     

    Op onze tijdsbalk vinden we de koningen van het noorden in een grijze tijdsbalk vermeldt en de koningen van het zuiden onderaan het schema in een groene tijdsbalk.

     

    De profeet Daniël heeft in zijn elfde hoofdstuk van het gelijknamige Bijbelboek haarfijn de geschiedenis van de koningen van het zuiden en hjet noorden (ten opzichte van Judea) vooraf beschreven. Zo haarfijn, dat de Bijbelkritiek zondermeer stelt dat dit hoofdstuk na de historische feiten geschreven moet zijn?

     

     

    Hierboven het schema met de periode van 205/192 v. Chr. Met in wezen hetzelfde commentaar als het vorige schema. We vermelden alleen de koningen van het zuiden en van het noorden zoals de profeet Daniël ze aanduidt. Onderaan het schema volgen we de 69 jaarweken.

     

     

    En verder vervolgen we met het schema met de periode van 219/206 v. Chr. Bovenaan in de sabbatjaarbalk zien we het 25ste jubeljaar in okt219/sep218 v. Chr. afgebeeld. En daaronder de Grieks-Syrische heersers en de Grieks-Ptolemeeërs in Egypte.

     

    Het is de stille periode tussen het zogenaamde Oude Testament en het Nieuwe Testament. Sinds de laatste profeet Maleachi zou het tot aan het optreden van Johannes de Doper zijn vooraleer er nog een profeet in Israël zou opstaan.

     

    Een belangrijke verbindingsschakel voor deze periode die deze tijd overbruggen, zijn de 69 jaarweken van de profeet Daniël. En een andere constante zijn de sabbat- en jubeljaren die ons verder te tijd inloodsen.

     

     

    Het volgende schema toont de periode van 233 tot 220 v. Chr. met geen andere bijzonderheden dan het vorige schema. Het is de periode van de Diadochen-strijd. De Koningen van het Noorden die de Koningen van het Zuiden bestrijden en het land Judea beurtelings bezetten. Het zijn oorlogen die de profeet Daniël in detail in het elfde hoofdstuk van het Bijbelboek Daniël, heeft beschreven.

     

     

    Een wereldkaart zoals het Nabije Oosten eruit zag ten tijde van de regeerperiode van de Grieks-Syrische Antiochus III. Het land Israël was een twistappel tussen de koningen van het Noorden en van het Zuiden.

     

     

    Het volgende schema behandelt de jaren 247 tot 234 v. Chr. In 246 v. Chr. stierf Ptolemeüs II en begint de regeerperiode van Ptolemeüs III Euergetes over Egypte. Tijdens de regeerperiode van Ptolemeüs II neemt men aan dat de Griekstalige Egyptenaar Manetho zijn geschiedenis van het oude Egypte heeft neergeschreven. Het boek Aigyptiaka maakte deel uit van de beroemde bibliotheek van Alexandrië. Het werk bracht de geschiedenis van Egypte vanaf de voortijd tot aan Alexander de Grote. De noodlottige indeling van de Egyptische dynastieën in drie perioden door Manetho is tegenwoordig nog altijd de algemeen door de Egyptologie aanvaarde indeling van de Egyptische geschiedenis in een Oude Rijk, een Midden-Rijk en een Nieuwe Rijk met telkens lange tussenperiodes. De bedoeling van Manetho was om aan te tonen dat de Egyptische geschiedenis de oudste van heel de oudheidwereld was. Een flink aantal van zijn farao-namen en veronderstelde dynastieën werden door de moderne archeologie niet bevestigd en zijn vermoedelijk een fabricatie van hem. Het originele werk van Manetho is verloren gegaan bij de brand van de bibliotheek van Alexandrië in 642 AD. Belangrijke fragmenten zijn bewaard gebleven in het werk van Flavius Josephus uit de eerste eeuw van onze jaartelling. Later hebben ook christelijke chronografen zoals Julius Africanus, Eusebius en Syncellus gedeelten van het werk van Manetho gekopieerd.

     

     

    Een artistieke voorstelling van de bibliotheek te Alexandrië. In deze stad stichtte Ptolemeüs I rond 290 v. Chr. het Museion, een soort cultuurcentrum. De bibliotheek werd hier later een onderdeel van. De bibliotheek bestond vermoedelijk uit een lange, hoge zaal-gang. De wanden waren voorzien van nissen met boekenrollen. Men schat dat er tot 700.000 boekrollen bewaard werden waaronder bijvoorbeeld de werken van Aristoteles. Aan deze bibliotheek werd ook het werk van Manetho toevertrouwd. Ook de bekende Septuagintbijbel, een vertaling van het Oude Testament in de Griekse taal was in deze bibliotheek te vinden. De bibliotheek kwam aan haar definitieve einde bij de inval van de Arabische moslims in 642 AD. Dit is echter de laatste versie die er over het einde van de bibliotheek bestaat. Andere versies leggen de schuld bij onverdraagzame christenen, wanneer het christendom in de vierde eeuw na Christus staatsgodsdienst werd. Zij zouden deze bibliotheek met vuur hebben willen vernietigen, omdat het niet strookte met hun godsdienstleer. De ware oorzaak blijft aldus in nevelen gehuld. Een ding is zeker; vuur vernietigde de onschatbare werken. Vuur dat door fanatici aangestoken werd.

     

     

    Het hierboven afgebeelde schema gaat over de periode 261/248 v. Chr.

     

     

    En tot slot hierboven het schema met de periode van 275/262 v. Chr. Bovenaan zien we het 24ste jubeljaar van okt268/sep267 v. Chr. Met de volgende aflevering gaan we naar het begin van de Griekse overheersing van Israël, met Alexander de Grote te Jeruzalem.

     

    Wordt vervolgd…

     

    Met vriendelijke groet,

    Robert De Telder



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 02/11-08/11 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 31/12-06/01 2019
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 01/01-07/01 2018
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 30/12-05/01 2014
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 06/01-12/01 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs