Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
25-10-2010
ardappel preigratin
Aardappel preigratin
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: -
Soort: Vegetarisch
Type: Aardappel
Bron: http://carta.verbi.nl
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 dunne prei
150 gram verse roomkaas met kruiden
1 dl volle melk
1 teentje knoflook
750 gram voorgekookte aardappelschijfjes (vacuüm verpakt)
zout,
versgemalen zwarte peper
100 gram geraspte Gruyère
Bereiding
Maak de prei schoon en snij hem in flinterdunne ringetjes. Klop de verse roomkaas en de melk met een handmixer los en pers het teentje knoflook erboven uit. Schep de voorgekookte aardappelschijfjes en de prei erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Vet een lage taartvorm in en schep het aardappelmengsel erin. Strijk de bovenkant glad en strooi er de Gruyère over. Verwarm de oven voor op 225°C en bak de aardappelgratin in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.
Gevulde mosselen = Midye dolmasi
Gevulde mosselen = Midye dolmasi
Menugang: Hapje
Keuken: Turks
Soort: Zeevruchten
Type: Groente
Ingrediënten
30 grote mosselen
½ l water
2 theelepels zout
Voor de vulling :
150 g rijst
25 g krenten
2 dl olijfolie
25 g pijnboompitten
450 g fijngehakte uien
25 g tomatenpuree
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel gemalen piment
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel verkruimelde rode pepervlokken
¼ theelepel gernalen kruidnagel
1 eetlepel suiker
zout
een paar takjes peterselie, fijngehakt
een paar takjes dille, fijngehakt
een paar takjes munt, fijngehakt
Bereiding
De vulling: laat de rijst in heet, gezouten water weken tot het is afgekoeld.
Laat de krenten in gewoon warm water een uur weken.
Giet de olijfolie in een pan en bak de pijnboompitten 2 minuten, voeg er dan de uien bij en bak die 10-15 minuien, tot die goudkleurig zijn.
Laat de rijst uitlekken en bak die 3 minuten mee.
Roer er dan de tomatenpuree door, voeg de specerijen, de suiker en een snuifje zout toe.
Giet er net voldoende kokend water bij om het te bedekken.
Laat met het deksel op de pan 3 minuten op een matig vuur koken en vervolgens 10-15 minuten op een laag vuur.
De vulling zou nog net niet helemaal gaar moeten zijn.
Roer er dan de kruiden door en laat nog 10 minuten staan.
Deze vulling is voor veel dolmas en sarmas te gebruiken.
De mosselen: open de schoongemaakte mosselen met een mosselmes, vervvijder eventueel de nog aanwezige baarden.
Doe het water met het zout in een pan en hang daar een zeef of vergiet boven of gebruik een stoompan.
Vul de mosselen met de vulling en sluit ze weer.
Leg ze in het vergiet en verhinder dat ze weer opengaan door er een dekse! of bord op te leggen dat met een gewicht verzwaard is.
Stoom ze 20-30 minuten.
Dien ze koud op.
eetsmakkelijk = afiyet olsun.
Reacties en beordelingen doen wij dan
de link van hier onder a.u.b.
want dat is heel belangrijk voor de volgende recept!
===>>> Gevulde mosselen = Midye dolmasi <<<===
Hamburgers met Roomsaus
Ingrediënten: 2 hamburgers, 1 zoete ui, 100 ml kookroom, 200 ml bouillon, 75 gram geraspte kaas,
Aantal personen: 2
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak 2 hamburgers aan beide zijde bruin. Haal ze uit de pan en leg de hamburgers in een ovenschaal. Fruit in het achtergebleven braadvet 1 gesnipperde zoete ui tot het zacht is. Voeg 100 ml kookroom en 200 ml bouillon toe. Breng kort aan de kook en laat de saus iets indikken. Zet het vuur uit en roer er 50 gram geraspte kaas over. Laat de kaas smelten. Giet de saus in de ovenschaal. Strooi de rest van de geraspte kaas over de hamburgers. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Lekker met een salade en gebakken aardappels. Eet smakelijk!
Macaroni met Doperwten-Tomatensaus
Macaroni met Doperwten-Tomatensaus
Ingrediënten: macaroni, zout, 1 ui, 1 teentje knoflook, tijm, 1 blik tomaatblokjes, 200 gram doperwten, 1 bouillonblokje, 1 1/2 eetlepel ketjap manis, 2 eetlepels chilisaus,
Aantal personen: 2
Kook de macaroni beetgaar in kokend water met wat zout. Bak in hete olie 1 gesnipperde ui met 1 fijngehakt teentje knoflook en tijm tot de ui zacht is. Voeg 1 blik tomaatblokjes en 200 gram diepvries doperwten toe. Breng op smaak met 1 verkruimeld bouillonblokje, 1 1/2 eetlepel ketjap manis en 2 eetlepels chilisaus. Laat het geheel 10 minuten pruttelen. Serveer met de macaroni en geraspte kaas. Eet smakelijk!
Related Posts with Thumbnails
Boerenkool met Gehaktballen in Luikse Saus
Ingrediënten: 3 gehaktballen, 1 flinke ui, 500 ml bouillon, 2 eetlepels appelstroop, 75 gram rozijnen, 2 potjes boerenkool, 800 gram vastkokende aardappels, klontje boter, zout,
Aantal personen: 3
Bak 3 gehaktballen rondom bruin in hete boter. Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze apart. Bak in de boter 1 flinke gesnipperde ui tot het goudbruin is. Zet ondertussen op laag vuur de boerenkool op en in koud water met wat zout de aardappels. Voeg bij de ui 500 ml bouillon, 2 eetlepels appelstroop en 75 gram rozijnen toe. Laat de saus aan de kook komen. Zet het vuur lager en leg de gehaktballen terug in de pan. Laat de saus in ongeveer 15 minuten op laag vuur indikken. Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Voeg de boerenkool en een klontje boter toe en stamp het tot een stamppot. Serveer de boerenkool met de gehaktballen en Luikse saus. Eet smakelijk!
Deeglaagjes met gehakt = Kiymali yaglama
Kiymali Yaglama is een gerecht uit Kayseri, een stad in het hart van Turkije. Het bestaat uit gestapelde laagjes deeg met daar op een tomatensaus met gehakt. De laagjes eet je één voor één in rolletjes samen met yoghurt met knoflook (sarimsakli yogurt). De yaglama in dit recept is gemaakt van tortilla wraps. Dit is een makelijk alternatief voor zelf gemaakt deeg.
Deeglaagjes met gehakt = Kiymali yaglama
Bereidingstijd: 30-50 minuten
Keuken: Turkse keuken
Smaak: pittig
Techniek: Bakken
Soort gerecht: tussendoortje
Ingrediënten:
500gr. rundergehakt
2 uien
1 blikje gepelde tomaten of 4 tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
2 pakjes tortilla wraps (8 stuk in elke pak, maar medium)
2-3 eetlepels zonnebloemolie
1/2 glas heet water
zout
peper
Bereiding:
1.Snipper de uien fijn, snij de tomaten fijn.
2.Bak de uien met het gehakt in de pan met zonnebloemolie.
3.Doe de tomaten in de pan.
4.Als de tomaten zacht worden, doe dan de tomatenpuree erbij.
5.Roer alles goed door elkaar en schenk heet water in de pan.
6.Voeg zout en peper toe en laat de saus 20 minuten sudderen (doe er meer water bij als het nodig is, maar de saus moet dik blijven).
7.Verwarm de tortillas in de magnetron of in de oven, zoals het op de verpakking staat aangegeven.
8.Nu ga je de tortilla wraps stapelen in een platte schaal.
9.Doe ongeveer 2 eetlepels saus op elke wrap.
10.Als stapel klaar is, snij je hem in vier delen.
11.Serveer de yaglama met yogurt met knoflook.
Serveertips:
Je kan gesnipperde peterselie in de saus doen, als je wil.
eetsmakkelijk = afiyet olsun.
Goede Middag Beste Leden,
Weer bijgekomen van alle voetbalwedstrijden en de Tour de France??
Wat voetballen betreft..............een 2e plaats, daar mogen we TROTS op zijn!!!
Goed gaan we nu beginnen met een zalig toetje welke Yasar voor ons heeft opgezocht.
Let op.........................
Toetje met rijst = Firinda sutlac
Bereidingstijd:30-60 minuten
Gang:Nagerecht
Keuken:Turkse keuken
Smaak:Zoet
Techniek:Bakken in oven
Soort gerecht:Nagerecht
Ingrediënten voor 4 personen
1 L melk
2 el boter
1 el geraspte citroenschil
1 kaneelstokje
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
250 g rijst
50 g pistaches
50 g pijnboompitten
100 g geweekte rozijnen
75 g boter
75 g suiker
4 eierdooiers
4 eiwittenboter
Bereidingswijze
De melk met de boter,de citroenschil, het kaneelstokje, de vanillesuiker en het zout in een pan doen.De rijst onder koud stromend water afspoelen, goed laten uitlekken en aan de melk toevoegen.De melk al roerend aan de kook brengen en de rijst op een laag vuur 20 tot 25 minuten laten opzwellen.Het kaneelstokje eruit halen en de rijst volledig laten afkoelen.De pistachnoten, de pijnboompitten en de rozijnen door de rijst scheppen.De boter met de suiker in een kom romig kloppen.De eierdooiers erdoor roeren.Het eierdooierschuim door de rijst scheppen.De eiwitten zeer stijf kloppen en voorzichtig door de rijst scheppen.Een pudding vorm invetten en het rijstmengsel erin scheppen.Enkele vlokjes boter op de rijst leggen en in een tot 180 graden C. voorverwarmde oven 20 tot 25 minuten bakken.De rijst pudding uit de oven halen en warm of koud opdienen.
We wensen jullie een hele fijne dag en wederom...........veel kookplezier!!!
"hallo recepten
liefhebbers van Turksewinkel !! vanaf volgende week geen 2 maar; wel 1
recept per week, en dan ieder vrijdag.ik hoop dat jullie mij wel begrijpt.en
voor jullie allemaal een fijne en zonnige weekend toegewenst. m.v.g
Yasar
Turkse amandelcake = Bademli kek
Bereidingstijd:Langer dan 2 uur
Gang:Nagerecht Keuken:Turkse keuken
Smaak:Zoet Techniek:Bakken in oven
Soort gerecht:Nagerecht
Ingrediënten 2 sinaasappels 250 gr blanke
amandelen 5 eieren 250 gr suiker 1 theelepel citroenrasp (potje)
2 theelepels bakpoeder
Bereidingswijze Laat de
sinaasappels onder water zachtjes 2 uur koken. Giet ze af (vang het vocht op) en
laat ze afkoelen. Maal de amandelen fijn in een amandelmolen of op de rasp
van de food- processor. Pel de sinaasappels, haal de pitjes eruit en pureer
het vruchtvlees. Klop in een kom de eieren met de suiker en citroenrasp
gedurende 15 minuten. Klop er de sinaasappelpulp door en spatel er de
gemalen amandelen en het bakpoeder door. Schep het mengsel in een ingevette (met
bakpapier beklede) springvorm van 22,5 cm diameter, strijk het glad en bak het
bij 180 ?C in 60 minuten gaar.
De cake moet bij controle droog zijn.
Laat de cake in de vorm afkoelen en snijd hem in smalle puntjes.
Serveertips Serveer met turkse thee
(cay).Bereidingswijze Laat de sinaasappels onder water zachtjes 2 uur koken.
Giet ze af (vang het vocht op) en laat ze afkoelen. Maal de amandelen fijn in
een amandelmolen of op de rasp van de food- processor. Pel de
sinaasappels, haal de pitjes eruit en pureer het vruchtvlees. Klop in een
kom de eieren met de suiker en citroenrasp gedurende 15 minuten. Klop er de
sinaasappelpulp door en spatel er de gemalen amandelen en het bakpoeder door.
Schep het mengsel in een ingevette (met bakpapier beklede) springvorm van 22,5
cm diameter,strijk het glad en bak het bij 180 C in 60 minuten gaar. De
cake moet bij controle droog zijn. Laat de cake in de vorm afkoelen en snijd
hem in smalle puntjes.
Serveertips Serveer met
turkse thee (cay)
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan de link van hier
onder a.u.b. want dat is heel belangrijk voor de volgende recept!
>>>>>>> Turkse
amandelcake = Bademli kek
5 teentjes knoflook 1 el venkelzaad ½ el peperkorrels Geraspte
schil van 1, liefst biologische, citroen 50 g lavendelhoning 9 g
grof zeezout 1 lamsbout zonder been van ± 1 kilo 1 el boter 2
el olie Extra nodig: vleesthermometer.
Wrijf de knoflook, venkelzaad, peper, citroen en zout tot een pasta
in de vijzel. Meng de pasta goed met de honing. Klap de ontbeende bout
open en besmeer de binnenzijde met het honingmengsel. Rol de bout strak
op en bind de bout op met keukentouw. Verhit de boter met de olie in
een koekenpan en bak hierin de bout rondom bruin. Haal de bout uit de
pan en smeer het vlees in met de rest van het honingmengsel. Zet de
bout in een bakblik in het midden van een voorverwarmde oven van 80°C.
Gaar de bout in ± 4 -5 uur tot een kerntemperatuur van 50° C. Gebruik
hiervoor een kerntemperatuurmeter of een vleesthermometer. Laat het
vlees nog ± 20 minuten rusten onder folie op een warme plek alvorens
het aan te snijden.
Bereiden: ± 15 minuten Garingstijd: ± 4 5 uur
Tip: Serveer met roergebakken wilde spinazie en krokant gegrilde
aardappels
Ingrediënten
Voor de kebabs: 600 gram lamsgehakt (of nog beter: hoh lams- en
kalfsgehakt) 1 kleine ui, geraspt. 1 kleine rode paprika, gepureerd of
heel klein gesneden. 1 el boter, in hele kleine blokjes. 1/2 el
koriander. 1/2 el komijn. 2 tl pul biber of cayennepeper. peper en
zout.
Voor het bijgerecht: 4 Turkse pitabroden
(platbrood zonder opening) 2 el gesmolten boter. 2 grote rode uien, in
flinterdunne ringen. half bosje bladpeterselie, gehakt. 1 el sumac
(Turkse winkel) of sap van halve citroen. 2 el olijfolie. zout en peper.
Bereiding Kneed de ingrediënten voor de kebabs goed
door elkaar en vorm er 4 rechthoekige schijven van, ca. 15 cm lang en 6 cm
breed. Leg ze afgedekt 2 uur in de koelkast. Maak ondertussen een
uiensalade: bestrooi de uiringen met flink wat zout en laat ze zo een half uur
staan. Spoel ze af in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier. Meng er
vervolgens de peterselie, de sumac, de olijfolie en zout en peper door. Zet
afgedekt weg in de koelkast. Zet de gril aan of verwarm een grilpan en smeer
de kebabs in met wat olie. Gril ze 15 minuten en keer ze daarbij regelmatig.
Bestrijk de pita- of naanbroden met de gesmolten boter en leg ze 1 minuut
onder de gril (pas op dat ze niet uitdrogen). Verdeel de kebabs, de
platbroden en de uiensalade over 4 borden en serveer met een knoflook- of
yoghurtsaus.
Bereidingswijze:
Doe een kleingesneden bolletje gember in een kopje
Schenk daarover sterke hete koffie met wat gemberstroop
leg daarop een toefje slagroom met wat cacaopoeder
Bereidingstijd:20-30
minuten Keuken:Turkse keuken Smaak:Anders
Techniek:Koken Soort gerecht:Anders
Ingrediënten 10 á 15 ongedopte tuinbonen
per persoon water 1 kipbouillontablet zout, peper klein
scheutje olijfolie
Voorbereiding Was de
tuinbonen grondig, en snij de steelaanzet eraf. Doe ze in `n ruime
pan met water en zout. Breng aan de kook, op dat moment komt de
"pluis" uit de peulen. Schep dat eraf en spoel de bonen even af. Breng
opnieuw water met zout aan de kook en doe daar de bonen terug in. (
Makkelijkste is om steeds 2 pannen op `t vuur te hebben) Herhaal
dit totdat er geen "pluis" meer boven komt drijven. Voeg dan de
kipbouillontablet toe en laat nog 5 minuutjes pruttelen. Giet ze af,
en breng op smaak met peper, zout en beetje olijfolie. (Ook lekker
om er wat gesmoorde uien en tomaten met knoflook doorheen te mengen.)
Serveertips Heerlijk bij rijst en een
stukje vlees of vis, en een dikke yoghurt-knoflooksaus ( cacik =
djadjik) om de bonen in te dippen.
eetsmakkelijk
= afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan de
link van hier onder a.u.b. want dat is heel belangrijk voor de
volgende recept! >>>>>>> Turkse
tuinbonen = Taze Fasulye
4 plakjes hartig taartdeeg of bladerdeeg (diepvries), ontdooid
olie om in te vetten
2 eetlepels paneermeel
1 teentje knoflook, gepeld
150 gram ricotta
peper
5 zongedroogde tomaatjes uit olie, in stukjes
2 eetlepels pijnboompitten
3 scharreleieren
100 gram crème fraîche
lage taartvormØ 24 cm, ingevet
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Was de spinazieblaadjes en kook ze met aanhangend water en zout net
gaar. Laat de spinazie in een zeef uitlekken en snijd ze grof. Schep de
mojo picon erdoor.
Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een cirkel met een
doorsnede van ca. 28 cm. Bekleed de ingevette bakvorm ermee. Bestrooi de
bodem met paneermeel en verdeel de spinazie erover.
Pers de knoflook boven de ricotta uit en voeg peper en smaak naar
zout toe. Roer goed door elkaar. Verdeel de ricotta, de gedroogde
tomaatjes en de pijnboompitten over de spinazie.
Klop de eieren met de crème fraîche en peper en zout naar smaak los
en schenk het over de spinazie en de ricotta.
Bak de taart in een voorverwarmde oven in ca. 30 minuten goudbruin
en gaar. Serveer warm of lauwwarm.
Bereidingstijd:
ong 20 min Gang:Lunchgerecht Keuken:Turkse
keuken Techniek:Bakken
Ingrediënten
voor 2 personen: 2 eetl. olijfolie 2 Turkse groene
pepers of 1 kleine groene paprika, in stukjes 2 grote tomaten,
ontveld en in blokjes 4 eieren zout en peper 1 theel.
paprikapoeder 75 g feta, verkruimeld
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de pepers of paprika
toe. Laat 2 minuten bakken en voeg dan de tomaten toe. Bak deze 5
minuten mee. Klop ondertussen de eieren los met zout, peper en
paprikapoeder. Giet het mengsel over de groenten in de pan en doe ook de
feta erbij. Schep het geheel met een vork om tot de eieren gestold zijn
(laat ze niet te lang bakken, dan drogen ze uit). Serveer met Turks
brood.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties
en beoordelingen doen wij dan de link van hier onder a.u.b. want
dat is heel belangrijk voor de volgende recept! >>>>>>>Turkse roereieren Sebzeli yumurta
Bereidingstijd:20-30 minuten Gang:Voorgerecht Keuken:Turkse keuken Smaak:Hartig Techniek:Bakken Soort gerecht:Voorgerecht
Ingrediënten voor 4 personen 1 pakje bladerdeeg bloem voor het uitrollen 500 g rundergehakt 1 ui 1 Spaanse peper 2 teentjes knoflook 1 tl zout 1 el paprikapoeder (mild) 2 el tomatenpuree 1/2 bosje peterselie zout peper 1 - 2 eiwitten olijfolie om in te frituren
Bereidingswijze De plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad leggen. Een beetje olijfolie in een koekenpan verhitten en het rundergehakt daarin met een vork losmaken en bakken. De ui pellen, snipperen, met de fijngehakte Spaanse peper en de geperste teentjes knoflook aan het vlees toevoegen en meebakken. Het vlees kruiden met paprikapoeder. De tomatenpuree erdoor roeren en de gewassen en gehakte peterselie toevoegen. Bestrooien met peper en zout. De boomstammetjes in pruttelende olijfolie goudgeel bakken. Het eiwit met een beetje water los kloppen. Uit de plakken bladerdeeg kleine rechthoeken snijden en deze met het eiwit bestrijken. De vulling aan een lange zijde van de rechthoeken gelijkmatig verdelen. Daarna de rechthoeken oprollen tot de randen goed aandrukken. De lengte van de boomstammetjes varieert van 8 tot 15 cm.
Serveertips Ze kunnen zowel warm als koud geserveerd worden.
Laat het u allen smaken!!!!
Groetjes en een hele fijne dag van Yasar & Carlita
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de soufflévorm in. Snijd de tomaten in stukjes, meng ze met wat zout
en peper en schep ze onderin de vorm. Rasp er een klein beetje
citroenschil boven.
Snijd de vis in stukjes en doe ze in de keukenmachine. Pureer de vis met
behulp van de pulseknop tot het redelijk fijn is. Voeg de eidooiers,
enkele druppels citroensap en naar smaak zout en peper toe en pureer
alles tot een fijne massa.
Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Leg de vispuree op de eiwitten
en spatel beide door elkaar. Schep de massa in de vorm en bak de
soufflé in het midden van de oven in ca. 40 minuten goudbruin en gaar.
Serveertips:
De tomaten onderin de schaal worden tijden het bakken lekker zacht en
geven als het ware een soort saus, waardoor het gerecht nog lichter
wordt.
Behalve citroenschil kun je ook nog wat groene kruiden aan de tomaten
toevoegen. Denk aan dragon, koriander of basilicum.
Lekker met vanillewortels
Ingrediënten
4 romatomaten zonder zaadjes
zout, peper
halve citroen
450 g witte visfilet, pangasiusfilet of wijting zonder graatjes
4 eieren, gesplitst
extra nodig: ruime soufflévorm, rasp, keukenmachine, mixer
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Verhit ondertussen wat olie in de wok en bak de groenten hier ongeveer 5
minuten in. Bak de hamblokjes 1 minuut mee. Voeg hierna de mix voor
macaroni, 1,5 deciliter water en ketchup toe. Verwarm het geheel nog
even door. Schep de macaroni hierdoor en verwarm dit nog 3 minuten.
Verdeel alles over 4 borden.