GEVULDE UIEN
.
Ingrediënten voor 4 à 8 personen:
- 12 middelgrote gepelde uien
- 1 dikke oudbakken witte boterham zonder korst
- 4 eetlepels warme melk
- 12 fijngehakte walnoten
- 6 eetlepels gehakte peterselie
- een mespunt komijnzaadjes of fijngehakte venkel
- peper uit de molen & zout
- soja of aroma
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels boter
- 3 eetlepels bloem
- 1 theelepel suiker
- 2 ½° dl bouillon van ½° bouillontablet (vlees of kruiden)
Bereiding:
- was de uien
- zet ze op met zoveel koud water dat ze juist onderstaan
- laat het water 5 min koken & giet het daarna af
- laat de uien afkoelen
- besprenkel intussen het brood m/d melk & maak het brood fijn
- roer daar de noten, peterselie, komijn & wat peper & zout door
- hol de uien m/e puntig scherp mesje uit tot een omhulsel van 1 ½° à 2 cm dik
- snipper de uit de uien genomen stukjes fijn
- roer die stukjes door het gekruide brood
- voeg daaraan naar eigen smaak nog peper,zout & soja toe
- vul hiermee de uitgeholde uien
- verwarm de olie i/d groentenpan
- voeg 8 of meer eetlepels water toe, zodat de bodem v/d pan voor 1 cm bedekt is
- zet de uien naast elkaar i/d pan
- doe daar het deksel op, draai het vuur laag & laat de uien langzaam warm worden
- smelt de boter i/e steelpannetje
- roer de bloem door de boter & laat de bloem enigszins gaar worden
- voeg de suiker toe & schenk al roerend de bouillon i/d pan tot e/glad gebonden saus ontstaat
- voeg naar smaak peper of soja toe
- schenk de saus tussen de uien i/d pan
- laat de saus even koken
- laat de uien daarna op het laaggedraaide vuur in 15 à 20 min verder gaar worden
- NIET STUK KOKEN!!!
- direct opdienen
Tips:
- serveer dit voor- of lunchgerecht warm, eventueel m/bruin brood
- het recept van dit bijzonder smakelijk gerecht is afkomstig uit Roemenië
- daar wordt afwisselend komijn, venkel of verse marjolein gebruikt voor het kruiden v/d vulling
08-02-2010, 22:06 geschreven door van leeuwen 
|