recepten van trudy
Inhoud blog
  • wordt
  • trudy
  • Italiaanse kaastaart
  • Indische bruine bonenschotel
  • Indische zoetzure tomatensaus

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     




    Categorieën
  • 0ven schotels (2)
  • aardappels gerechten (11)
  • Barbecue (0)
  • Bijgerechten (4)
  • brood (15)
  • buitenlands eten (32)
  • Caloriearm (9)
  • eieren (2)
  • fruit (6)
  • fruitshaks (2)
  • gebak/taart/cake (9)
  • gehakt (6)
  • gevogelte (3)
  • groenten (23)
  • hartige taart (2)
  • hollands (6)
  • ijs (1)
  • indisch recepten (3)
  • italiaans (3)
  • kaas gerechten (11)
  • lekker hapjes (19)
  • low budget maal tijden (0)
  • lunch (2)
  • moeder dag recepten (4)
  • nagerechten (6)
  • nassie recepten (0)
  • nieuwe recepten (57)
  • ontbijt (0)
  • paprika''s (2)
  • pasta recepten (11)
  • pizza''s (0)
  • recepten voor de feestdagen (7)
  • rijst (6)
  • roer bak (4)
  • saladen (10)
  • sauzen/marinades (5)
  • soepen (25)
  • sushi (0)
  • turkse (1)
  • turkse recepten (16)
  • uit de oven (1)
  • vegetarisch (2)
  • vis (24)
  • vlees (12)
  • voor gerecht (5)
  • wensjes (1)
  • wild (6)
  • wok gerechten (3)


  • Laatste commentaren
  • Fijn weekend (MIA)
        op Hamburgers met Roomsaus
  • Prima toetje met rijst. (Gratis Kredietkaart)
        op toetje met rijst
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op St.Jacobsvruchten
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op LAMSSCHOUDER

  • wel kom bij mij weblog recepten en doe gezellig mee

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Zoeken met Google



    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    35.gif
    Gedicht: Bewijzen

    Ik wil me niet bewijzen
    waarom zal ik dat doen
    ik hoef me niet verantwoorden,
    ik kan doen wat ik wil
    ik hoef aan niemand wat te vragen,
    waarom dwingen zoveel mensen je daartoe,
    waarom zal ik angst hebben
    een fout te maken
    zijn we niet allemaal mens
    wie zonder fouten is
    werpen de eerste steen,
    mijn angsten werp ik af,
    mijn stress laat ik achter mij
    ik ben ik
    en als je dat niet zou bevallen,
    Dan is daar het gat van de deur.
    35.gif


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sangria (een van de vele varianten);
    Sangria, een van oorsprong Spaanse drank, wordt gemaakt van rode wijn, wat suiker en op smaak gebracht met vruchtjes. Ieder zijn heug (zei de boer en kuste zijn varken ), dus er zijn legio manieren om een kan sangria te bereiden. Een ieder is vrij om de meest uiteenlopende vruchtjes of wat voor drank dan ook toe te voegen. Om de sangria extra licht en fris te maken voegt men soms koolzuurhoudend mineraalwater toe, maar ook een scheutje sinas kan verfrissend werken.
    Sangria, een veelzijdige drank.

    Niet alleen sangria is heerlijk bij de verschillende tapas! Naast heerlijke sangriasuggesties hebben we ook een top5 wijnsuggestie voor je samengesteld. Of je nu voor de sangria of een andere drank gaat: proost of salud!

    Sangria (een van de vele varianten);

    Benodigheden:

    2 sinaasappels
    1 appel
    1 citroen
    Suiker
    100 gram aardbeien
    1 stokje kaneel
    1 fles rode (spaanse) wijn
    1 dl cognac of Grand Marnier
    Spuitwater
    Ijsklontjes

    Bereidingswijze:

    Was de vruchten goed schoon en snijd er plakken of halve schijfjes van. Neem een grote kan en doe de vruchten daarin. Strooi de suiker erover en giet de wijn, sterke drank en wat spuitwater erover. Vul de kan met ijsklontjes, even roeren en zie daar: een kan sangria staat gereed om te nuttigen!



    30-01-2010, 14:42 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPIGNONS IN WITTE WIJN
    CHAMPIGNONS IN WITTE WIJN

    Ingredienten
    Voor vier personen

    2 eetlepels olijfolie
    50 g boter
    1 teentje knolook, fijngehakt
    2 doosjes champignons (witte en kastanje)
    2 dl witte wijn
    sap en rasp van 1 citroen
    zout en vers gemalen zwarte peper
    2 eetlepels krulpeterselie, gehakt




    Bereiding
    Verhit de olie en de boter in een pan en fruit hierin het knoflookteentje. Voeg de champignons toe, maar zorg dat ze niet bruin worden. Voeg de witte wijn, de citroenrasp en het sap toe en laat het op een zacht vuurtje 15 minuten pruttelen, terwijl u de champignons af en toe omschept. Breng op smaak met zout en peper en strooi de peterselie erover. Dit gerecht kan zowel warm als koud worden gegeten. Lekker met een ciabatta.

    30-01-2010, 14:31 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige broodtaartjes

    Hartige broodtaartjes

    Ingrediënten
    4 sneetjes oud witbrood
    olijfolie
    3 gedroogde tomaatjes op olie (potje)
    6 zwarte olijven zonder pit
    1 ei
    2 eetlepels groene pesto
    50 ml slagroom
    50 g geraspte kaas

    Bereiding
    Verwarm de oven voor op 200 ° C. Rol de sneetjes brood met een deegroller iets uit. Vet vier eenpersoons-taartvormpjes in met olijfolie en druk in elk vormpje een sneetje brood als bodem uit. Snijd het overtollige brood langs de bovenrand van het vormpje weg. Hak de tomaatjes en olijven grof. Klop het ei los met de pesto, slagroom en geraspte kaas. Schep de tomaatjes en olijven erdoor en verdeel het mengsel over de vormpjes. Bak de taartjes in de oven in ca. 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen en snijd elk taartje dan in 6 puntjes.
    Bereidingstijd: ca. 35 minuten

    30-01-2010, 14:26 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nacho schotel, lekker als hapje of als
    nacho schotel, lekker als hapje of als maaltijd.:cook:

    Ingrediënten
    scheutje olie
    250 g rundergehakt
    1 el taco- of cajunkruiden
    1 zak nachochips
    1 rode ui, gesneden in ringen
    1 rode paprika, gesneden in reepjes
    1 groene paprika, gesneden in reepjes
    2 el zwarte olijven
    2 el jalapeno pepers (uit een pot)
    100 g geraspte kaas
    2 el creme fraiche
    2 el guacomole
    Bereidingswijze
    Verwarm de oven of combimagnetron tot 180°C.
    Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het gehakt rul samen met de tacokruiden.
    Leg de nacho%u2019s op een ovenvaste schaal, verdeel het gehakt en de groente erover en bestrooi dit royaal met geraspte kaas.
    Zet de nacho%u2019s in de oven totdat de kaas gesmolten is.
    Verdeel als laatste de zure room en de guacomole over de nacho%u2019s.
    Als snack is dit recept voldoende voor 4 personen en als maaltijd voor 2 personen.
    Tip; Guacamole kunt u kant en klaar kopen maar het is ook heel gemakkelijk zelf te maken.
    Prak een rijpe avocado heel fijn, voeg zout, peper, knoflook en eventueel cherrytomaatjes in kleine blokjes toe.

    30-01-2010, 14:18 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnoot met gerookte rib-eye en








    Walnoot met gerookte rib-eye en citroenolie(links op de foto)

    -halve walnoten
    -plakken gerookte rib-eye
    -citroenolie
    -kleine spinazieblaadjes of andere sla ter garnering

    Een plakje rib-eye insmeren met citroenolie,vervolgens een halve walnoot op de ribeye leggen en als een bonbon inpakken.Blaadje spinazie op een klein schaaltje en de bonbon erop leggen!

    30-01-2010, 14:17 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijgen in Serranoham(12 stuks)
    Vijgen in Serranoham(12 stuks)









    Dit hapje ziet er op de door mij gemaakte foto misschien wat minder uit,maar smaakt hemels!!!(y)

    3 verse vijgen
    40 gr. Membrillo of 3 theelepels 'smaakgeheimen' kaasdip vijgen-port
    50 gr. roomkaas
    1/2 versgemalen peper
    12 dunne plakken serranoham

    Snijd de vijgen in kwarten.de Vijgenportdipper mengen met de roomkaas en wat peper toevoegen.
    Leg de plakken ham op je werkvlak en schep op iedere plak een mengsel roomkaas,smeer het iets uit met de achterkant van een lepel.Leg een stukje vijg op het mengsel en vouw de ham over de vijg heen.Bestrooi eventueel met wat peper.

    30-01-2010, 14:15 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige Bladerdeegtaartjes(4 personen)
    Hartige Bladerdeegtaartjes(4 personen)










    4 plakjes bladerdeeg


    4 zongedroogde tomaatjes
    8 olijven
    4 kleine plakjes roombrie
    basilicum
    bakpapier

    Laat het bladerdeeg ontdooien.Snijd de overige ingredienten grof.Steek met een steker een plakje bladerdeeg uit met een doorsnee van ongeveer 6 cm.Leg op een stukje bakpapier en snijd iedere deegcirkel op een cm van de rand licht in.Prik vervolgens met een vork het middelste gedeelte in.Bestrijk het middelste gedeelte met een beetje Allemansvriend(of pesto/tapenade kan ook).Beleg het taartje daarna met de overige ingredienten en dek af met een stukje roombrie.Verwarm de oven voor op 220 graden.Bestrijk de deegrandjes met water,en bak het taartje in 10-15 minuten bruin.Serveer met een blaadje basilicum.

    30-01-2010, 14:14 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fusionrolletjes
    Fusionrolletjes

    (erg lekker heb ze al vaak gemaakt en altijd weer een succes op de verjaardagen!)











    Ingrediënten

    3 bosuitjes
    1 pakje surimisticks (200 g)
    3 bloemtortilla's ca.
    6 eetlepels zoete chili loempiasaus
    1 bakje alfalfa (sla, 75 g)

    Materialen

    cocktailprikkers

    Bereiden

    Bosui schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden. Surimisticks in reepjes snijden. Tortilla's op werkplek leggen en met chillisaus bestrijken. Bosuitjes, alfalfa en surimi erover verdelen. Tortilla's oprollen, vaststeken met cocktailprikkers en eventueel bijsnijden. Elke tortilla schuin in 6 plakken snijden.

    30-01-2010, 14:11 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seccatarolletjes met rucola (erg lekker!!)
    Seccatarolletjes met rucola
    (erg lekker!!)











    Ingrediënten

    1 eetlepel pijnboompitten
    1 bakje rucola (sla, 30 g)
    2 pakjes seccata (vleeswaren, a ca. 50 g)
    2 eetlepels olijfolie
    1 eetlepel balsamicoazijn

    Materialen

    cocktailprikkers

    Bereiden

    Pijnboompitten in droge koekenpan in ca. 3 minuten goudbruin roosteren. Intussen rucola in stukken van ca. 5 cm snijden. Seccataplakjes naast elkaar op werkblad uitspreiden. Rucola op 1 helft van seccata leggen. In kom olie en azijn door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en versgemalen peper. Dressing over rucola sprenkelen. Pijnboompitten over rucola verdelen en seccata oprollen. Rolletjes vastzetten met cocktailprikkers.

    30-01-2010, 14:09 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met aardbeien,zwarte olijven en basilicum
    Bruschetta met aardbeien,zwarte olijven en basilicum


    Heb deze laatst bij een kennis gehad en echt heel erg lekker!!!







    Voor 4 personen;

    200 gram aardbeien
    100 gram zwarte olijven zonder pit
    2 eetl. rode wijnazijn
    1 eetl. balsamicoazijn
    2 eetl. olijfolie extra vergine
    10 blaadjes verse basilicum
    fleur de sel(zeezout)en witte peper uit de molen
    1/2 baguette

    Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.Snijd ze net als de olijven in kleine stukjes.Meng de aardbeien, de olijven,de twwe soorten azijn,de olijfolie,de helft van de basilicum,een snufje zout en peper en laat het mengsel rusten.Snijd de baguette in plakjes van ongeveer 5 mm dik,rooster ze onder de grill goudbruin en schep er een lepeltje van het aardbeienmengsel op.garneer met de rest van de basilicum.Meteen opdienen.

    30-01-2010, 14:07 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canapeetje van gorgonzola en in balsamicoazijn gepocheerde vijgen
    Erg lekker!!!












    Canapeetje van gorgonzola en in balsamicoazijn gepocheerde vijgen

    Voor 4 personen;

    1/2 baguette
    100 g pittige gorgonzola
    100 g mascarpone
    1 el peterselie fijngehakt
    zwarte peper uit de molen
    4 gedroogde vijgen
    1 dl balsamicoazijn
    1 el boter
    2 el fijne suiker

    Snijd de baguette in dunne plakjes en rooster ze onder de grill.Prak met een vork de gorgonzola,de mascarpone en de peterselie met een royale hoeveelheid peper uit de molen tot een homogeen mengsel.Zet het smeersel weg.Snijd de vijgen in vieren.breng de azijn met de boter en de suiker in een pan aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken.Laat de vijgen uitlekken.Garneer elk stukje brood met de gorgonzolacreme,leg er twee stukjse vijg op en eindig met 2 druppeltjes van de balsamicosiroop waarin de vijgen zijn gekookt.

    30-01-2010, 14:06 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJGENTAART MET AMANDELEN & RUM:





    vijgentaart
    VIJGENTAART MET AMANDELEN & RUM:

    Ingrediënten voor 8 personen:

    - 1 pak bladerdeeg

    - 20 verse vijgen

    - 70 g gesmolten boter

    - 90 g poedersuiker

    - 30 g amandelschilfers

    - 90 g amandelpoeder

    - 5 g maïszetmeel

    - 1 el bloem

    - 1 zakje vanillesuiker

    - 2 eieren

    - 2 el rum

    - bloemsuiker

    Bereiding:

    - roer boter & suiker samen romig

    - klop daarna het ei door het beslag

    - doe het amandelpoeder plus de helft v/d amandelschilfers erbij

    - daarna de vanillesuiker, 5 g maïszetmeel, 2 eetlepels rum & 1 eetlepel bloem

    - meng alles m/d keukenrobot

    - rol het bladerdeeg op bakpapier uit & bekleed er e/bakvorm mee

    - verdeel de vulling over de taartbodem

    - snij de vijgen i/tweeën

    - leg de helften dicht bij mekaar o/d vulling m/d ronde kant naar beneden

    - bestrooi daarna m/d rest v/d amandelschilfers

    - bak +/- 35 min. i/e voorverwarmde oven op 180°C

    - bestrooi de taart voor het serveren m/bloemsuiker


    30-01-2010, 13:03 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignons Met Risotto...
    Champignons Met Risotto...

    Ingrediënten:
    400 gr. kastanjechampignons
    2 eetl. balsamico azijn
    2 eetl. olijfolie
    2 eetl. bruine suiker
    3 takjes oregano
    100 gr. spinazie
    6 takjes Ital. kruiden ( bijv. oregano, tijm, rozemarijn, basilicum)
    200 gr. risottorijst
    1 teentje knoflook
    Parmezaanse kaas
    Bereiding:
    Warm de oven voor op 200 graden.
    Borstel of veeg de champignons schoon.
    Doe ze in een ovenschaal.
    Sprenkel er de balsamico azijn, de olijfolie en de bruine suiker over.
    Bestrooi ze met de blaadjes van de oregano.
    Stoof de champignons, onder regelmatig omscheppen, in de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten gaar.
    Was de spinazie en laat deze goed uitlekken.
    Kook de risotto met de blaadjes van de Italiaanse kruiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakkinggaar.
    Pers de knofllok er boven uit.
    Schep de spinazie er de laatste twee minuten door.
    Laat de spinazie goed slinken en warm alles goed door.
    Maak, met behulp van een serveerring, een mooi taartje risotto op het bord en schep het champignon mengsel er op en omheen.
    Bestrooi het met de Parmezaanse kaas en serveer warm.
    Eet smakelijk..!!


    27-01-2010, 19:19 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hertenragout

    Hertenragout

    herteragout


    Zodra het einde van januari in zicht komt, begin ik een beetje te verlangen naar het voorjaar. Al zijn de herfst en de winter mijn favoriete seizoenen zijn, toch kan ik het niet laten om al wat lente in huis te halen met de eerste tulpen, blauwe druifjes, hyacinten en meer van dat soort kleurrijke bloemen. In de keuken verschijnen naast de typische seizoensgerechten ook meer en meer mediterrane gerechtjes. Het is waarschijnlijk om die donkere dagen te compenseren. Omdat het nog even wachten is op de lente serveer ik vandaag een typische winterse stoverij van hert. Ik serveerde deze ragout met kerstmis. Spruitjes, witlof en een gevuld appeltje met veenbessen zorgden voor een klassiek, maar lekker garnituur.

    Voor 10 personen:

    2,5 kg hertenragout in blokjes

    Voor de marinade:
    1 fles droge, rode wijn
    2 wortels (grof geneden)
    2 grote sjalotten (grof gesneden)
    3 kruidnagel
    2 gepelde teentjes look in 4 gesneden
    6 peperbollen
    8 jeneverbessen

    Meng de ingrediënten van de marinade en overgiet hiermee het vlees. Meng goed en laat 1 nacht marineren in de koelkast. Af en toe omroeren.

    Boter
    200 g gerookte spekblokjes
    2 wortels (in blokjes van 1 x 1 cm gesneden)
    1 pastinaak (in blokjes van 1 x 1 cm gesneden)
    1 bokaal wildfond
    2 dl weekwater van de paddenstoelen
    2 laurierblaadjes
    4 dl marinade (eventueel meer als het te droog wordt)
    8 jules destrooper amandelbroodkoekjes

    Giet het vlees door een zeef, maar vang de marinade op. Haal de stukken vlees eruit, en verwijder de groenten en kruiden. Dep het vlees droog, bestrooi met peper en zout en bak het, in verschillende keren, bruin in boter. Verdeel het vlees over één of twee ovenvaste schalen met deksel. Doe de groenten, laurier, koekjes, fond, gezeefde marinade en weekwater van de paddenstoelen erbij. Plaats in een voorverwarmde oven op 200° en laat gedurende 2 uur garen. Indien de saus te vloeibaar is kan je die wat binden binden, indien te dik tijdens het garen aanlengen met wat fond of marinade.

    Serveer met seizoensgroenten.


    27-01-2010, 18:50 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    15-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenvoudig te maken recepten met tomaten

    Eenvoudig te maken recepten met tomaten


    Tomaten spoelen, afdrogen en in schijfjes snijden. Een camembert van een goede kwaliteit nemen die wel in een houten verpakking zit. Het beschermpapier verwijderen. De camembert terug in het houten doosje steken. De oven voorverwarmen op ± 200 graden. Het doosje ongeveer een twintigtal minuten in de oven plaatsen. De korst blijft rond de kaas, die nu wel lopend geworden is. De kaas in het midden met een lepeltje openmaken.

    Met brood serveren, samen met de tomaten.

    Gevulde tomaten met gehakt

    Ik denk dat dit recept door iedereen wel gekend is.Maar er is een heel eenvoudig trucje.Onderaan in de pyrexkom of inox-kom strooit men een tas rijst.Daarop worden de gevulde tomaten geplaatst.Tomaten geven zeer veel vocht af, nu wordt dit vocht opgeslorpt door de rijst.Als de bereiding klaar is heeft men opeens een volledige maaltijd, zonder dat de tomaten zwemmen in het vocht.De rijst zal ook een lekkere smaak van tomatensaus en van gebakken vlees hebben.

    Tomatenboter

    • 100 gram boter
    • 1 soeplepel zelfgemaakte tomatenpuree
    • Zout, peper, paprika
    • Naar keuze: gemalen kaas of citroensap of een scheutje maderawijn.

    Roer de boter tot room, voeg er de tomatenpuree bij, peper en zout.

    Voeg naar keuze gemalen kaas, citroensap of wijn bij.

    Neem een sandelolie en maak een rolletje van de boter, goed aandrukken.

    Leg dit een paar uur in de koelkast.

    Nu kan men zeer gemakkelijk ronde schijfjes van de boter snijden.

    Kan dienen op koude gerechtjes zoals toast of op een gebakken stuk vlees of op warme vis.


    15-01-2010, 18:41 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    14-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken in geel, rood of groen: niet moeilijk, wel heel verrassend!

    Koken in geel, rood of groen: niet moeilijk, wel heel verrassend!

    Verras uw huisgenoten, uw gasten en u zelf met een volledig zelf bereid rood buffet! Of met een geel stoofgerecht, een groene granité of een mousse in drie kleurenlagen. Koken in kleuren is een nieuwe trend en helemaal niet zo moeilijk. Klassieke groenten én nieuwkomers zoals roodloof of gele courgettes bieden hiervoor de ideale wapens.

    Verse groenten zijn niet alleen lekker en gezond. Samen met bepaalde specerijen en verse kruiden vormen ze ook de belangrijkste groep basisingrediënten om kleur te brengen op het bord.

    Omdat we ook eten met onze ogen, zijn we aan het visuele aspect van een gerecht veel belang gaan hechten. Koken in kleuren kan op meerdere manieren gebeuren. We kunnen alle onderdelen van een gerecht in één kleur of in meerdere tinten van één kleur houden. We kunnen ook zoeken naar een opvallend kleurencontrast, bijvoorbeeld alleen rood of geel als garnituur bij witte vis of een groene coulis van sla en spinazie bij zalm. Nog opvallender is het werken met kleurenlaagjes, bijvoorbeeld in een terrine of een mousse.

    Voor dit kleurenspel bieden verse groenten eindeloos veel mogelijkheden. Vooral in tinten geel, groen en rood, maar ook in wit, bruin, oranje en paars. Alleen: hoe behoudt u die kleurintensiteit tijdens de bereiding? Vier belangrijke tips:

    • Serveer de groenten, indien mogelijk, rauw.
    • Geef als kookwijze de voorkeur aan stomen of aan kort blancheren (zodat de groente nog een beetje ‘al dente’ is).
    • Spoel ze na het koken meteen af onder de koudwaterkraan.
    • Geef de voorkeur aan groenten met het Flandria-keurmerk: dank zij hun versheid en hun kwaliteitsvereisten tonen die altijd egale, frisse en gave kleuren zonder beschadigingen of rotte plekken.

    Nieuwe wapens

    Een massa mogelijkheden om te koken in kleuren kunnen we al halen uit de meer bekende groentesoorten. Denk maar aan het rood van tomaten, aan het geel, rood of groen van paprika’s, aan het oranje van wortelen, aan het paars van aubergines en natuurlijk aan de vele groene tinten van de bladgroenten.

    Daarnaast vinden we sinds kort in het Flandriaaanbod ook een aantal nieuwe helpers voor een kleurenfeest op het bord:

    • gele courgettes

    ze bestaan zowel in een langwerpige als in een ronde vorm. De ronde worden “courgettes de Nice” genoemd. Ze hebben een egaal gele kleur en dat maakt ze tot dankbaar materiaal voor gele gerechten. Alleen hun uiteinde (het vruchtbeginsel) is groen (het topje bij de ronde courgettes).

    • roodloof:

    een kruising tussen klassiek witloof en radicchiosla. Roodloof ziet eruit als een normale witloofkrop. Alleen hebben de blaadjes een brede, rozerode rand. Hoe dichter bij de rand, hoe roder de kleur. Wanneer roodloof gekookt, gestoomd of gestoofd wordt, gaat de kleur vervagen. Voor rode gerechten wordt roodloof daarom best rauw gebruikt.

    • oranje paprika’s:

    paprika’s bestaan niet alleen in een gele, rode en groene kleur maar ook in oranje. Samen met wortelen zijn ze ideaal voor oranje bereidingen. Voor een kleurrijk aperitiefhapje of een originele garnituur kunt u ook kiezen voor minipaprika’s, een nieuw product in het Flandria-aanbod. Ze zijn verkrijgbaar in geel, rood, groen én oranje.

    • bruine tomaten:

    een opvallende verschijning in het tomatenaanbod, want hun buitenkant is egaal bruin (alleen de kern van de vrucht neigt naar rood). Ze zijn bovendien bolrond van vorm en lekker van smaak. Voor het koken met kleuren kunt u ze goed gebruiken in combinatie met oranje.

    Koken in groen

    Met komkommers, kropsla, lollo bionda, groene eikenbladsla, broccoli, spinazie, sperziebonen, snijbonen, groene courgettes, groene asperges, bataviasla, Romeinse sla, ijsbergsla, groene paprika’s, groene minipaprika’s, Spaanse pepertjes, het groen van prei, het loof van lente-uitjes, groene kool, doperwten, spruitjes en veldsla.
    Plus uiteraard de hele gamma groene tuinkruiden: peterselie, dragon, bieslook, basilicum, rozemarijn, laurier enz.

    Groene gerechten om uit te proberen:

    • Granité (korrelijs) van komkommer in combinatie met minikomkommers.
    • Koude komkommersoep.
    • Soep van kropsla, preigroen en veldsla.
    • Groene paprika (of uitgeholde groene courgette) gevuld met een stoofsel van doperwten, snijbonen, preigroen, spinazie en peterselie.
    • Ring van komkommer- of courgetterepen opgevuld met een stoofpotje van groene paprikareepjes, sperzieboontjes, broccoli en peterselie.
    • Gemengde groene salade met zeven groenten (kropsla, lollo bionda, jonge spinazie (rauw), doperwtjes, bataviasla, groene eikenbladsla, geblancheerde sperzieboontjes) en pestosaus.
    • Mousse van spruitjes.
    • Pakjes van groene koolbladeren met een vulling van broccolimousse en tuinkruiden).


    Koken in rood

    Tomaten in al hun vormen uiteraard (los, tros, mini’s), maar ook rode paprika’s, rode minipaprika’s, rode Spaanse pepertjes, radijsjes, roodloof, rode eikenbladsla, radicchio en rode biet.
    Voor zoete gerechten of zoetzure combinaties met groenten bieden aardbeien, frambozen en rode bessen vanzelfsprekend prachtig materiaal. Bij de specerijen kunnen paprikapoeder, rode kerriemengsels en chilipoeder helpen kleuren.

    Rode gerechten om uit te proberen:

    • Bloody Mary (cocktail van vers tomatensap, wodka, Worcestershiresaus, tabasco en citroensap).
    • Granité (korrelijs) of sorbet van tomaten met minitomaatjes als garnituur.
    • Tomatensoep met reepjes rode paprika en paprikapoeder als garnituur.
    • Tomaten gevuld met rijst (gemengd met rood kerriepoeder en tomatencoulis).
    • Rode paprika’s (of rode minipaprika’s) gevuld met zalm en tomatencoulis.
    • Roodloofblaadjes met een rode vulling (stukjes van een rood Spaans pepertje, foreleitjes, gerookte zalm, roze garnalen, reepjes rode paprika, tomatencoulis…).
    • Gemengde rode salade met radijsjes, roodloof, radicchio, rode eikenbladsla en rode biet.
    • Tomaten opgevuld met couscousgries, blokjes tomatenvlees, paprikapoeder en roze garnalen.
    • Mousse van frambozen met een aardbeiensaus.
    • De bovenstaande gerechten (of een aantal ervan) kunt u combineren in een volledig rood buffet!

    Koken in geel

    Met gele paprika’s, gele minipaprika’s, gele Spaanse pepertjes, gele courgettes, courgettes de Nice en maïskorrels.
    Om gerechten geel te kleuren zijn saffraan, kurkuma, geel kerriepoeder en citroenen eveneens een grote hulp.

    Gele gerechten om uit te proberen:

    • Sorbet van citroen en gele paprika’s.
    • Salade van gekookte aardappelen met kurkumapoeder, reepjes gele paprika en gekookte eieren.
    • Gele paprika’s (of minipaprika’s) of uitgeholde gele courgettes met een vulling van saffraanrijst, maïskorrels en stukjes geel Spaans pepertje.
    • Visschotel met gele courgettes, tarwekorrels en saffraan.
    • Courgette de Nice gevuld met saffraanrijst, coulis van gele paprika’s en scampi (gegaard in de oven).
    • Gele tagliatelle met reepjes gele paprika, kurkuma en blokjes kippenvlees (roer van het vuur af een in room losgeklopte eierdooier door de saus).
    • Stoofschotel van lams of kalfsvlees met kerriepoeder en gele courgettes.
    • Taartjes van kruimeldeeg met een vulling van gepocheerde kwartjes peer en banketbakkersroom (of citroenpudding).

    Koken in andere kleuren

    Voor oranje gerechten kunt u een beroep doen op oranje paprika’s, oranje minipaprika’s, oranje Spaanse pepertjes en wortelen. Denk bij voorbeeld aan een groentetaart met een bodem van kruimeldeeg, een vulling van stukjes wortel, reepjes oranje paprika en een saus op basis van oude Mimolettekaas (oranje!). Of aan oranje paprika (of oranje minipaprika’s) gevuld met saffraanrijst, stukjes wortel en een pittige coulis van oranje Spaanse pepertjes.

    Een speciaal kleureneffect ontstaat als u oranje gaat combineren met bruin of paars. Jawel, deze kleurencombinatie roept meteen de Seventies op. Durf dus eens uitgeholde bruine tomaten opvullen met kort geblancheerde reepjes oranje paprika en een zoetzure chutney van sinaasappel (koud gerecht). Voor een warm gerecht kunt u uitgeholde auberginehelften opvullen met gewokte reepjes wortel en oranje paprika, besprenkelen met wat olijfolie, kruiden, bestrooien met blokjes Mimolettekaas of oranje Cheddar en laten garen in de oven.

    Koken in laagjes

    Nog verrassender wordt het kleureneffect als u gele, rode, groene of oranje groenten in laagjes gaat opstapelen.

    • Het gemakkelijkst is een aspic of een terrine: u stapelt in een ingevette vorm achtereenvolgens laagjes van geblancheerde rondjes wortel, geblancheerde reepjes rode paprika en geblancheerde roosjes broccoli (of sperzieboontjes) op, eventueel met een laagje gerookte zalm of blokjes gaar vlees en gehakte peterselie. Dat overgiet met een stevig gekruide gelei (op basis van bouillon en gelatineblaadjes). U laat alles één nacht opstijven en de volgende dag kunt u uw veelkleurige bereiding uit de vorm halen en als lunch of voorgerecht serveren met een lekker sausje. Als vorm kunt u een gewone cakevorm (ingevet) of één van die handige siliconenvormen gebruiken.
    • Iets meer tijd en werk vraagt een groentemousse in drie lagen: vul een ingevette vorm voor een derde met een groene mousse (bijvoorbeeld van groene paprika’s met komkommer en broccoli). Die laat u helemaal opstijven, waarna de vorm tot twee derde vult met een mousse van tomaten. Als die is gestold, werkt u het gerecht af met een mousse van gele paprika’s.
    • Mensen met geduld kunnen reepjes geblancheerde wortel, reepjes geblancheerde rode paprika en reepjes groene kool ineenvlechten tot bonte matjes, die u gebruikt als bordbodem voor een groentemousse, een soufflé of een gewokt gerecht.

    14-01-2010, 20:57 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stamppot met gegrilde kabeljauw
    Stamppot met gegrilde kabeljauw
    (voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    4 kabeljauwfilets à 150 gram
    1 kilo aardappelen
    zout en peper
    150 gram groene olijven zonder pit
    3 teentjes knoflook
    3 eetlepels olijfolie
    500 gram gesneden prei
    1,5 dl halfvolle melk

    Werkwijze:

    Kook de aardappelen met wat zout in ca. 20 minuten gaar, giet ze af en stamp ze fijn*. Snijd ondertussen de olijven in dunne plakjes en snipper de knoflook. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
    Verhit 3 eetlepels olie in een ruime koekenpan en bak hierin de knoflook op laag vuur ca. 2 minuten. Voeg de preiringen toe en laat deze op matig vuur in ca. 5 minuten zacht en gaar worden.
    Voeg het preimengsel, de olijven, de melk en peper en zout naar smaak toe aan de aardappelen en warm de stamppot ca. 3 minuten op laag vuur zachtjes door.
    Bestrijk de kabeljauwfilets en het grillrooster met wat olie en laat de filets onder de hete grill in ca. 6 minuten gaar worden. Tussentijds eenmaal keren. Bestrooi de filets daarna naar smaak met wat peper en zout. Schep de prei- olijvenstamppot op 4 diepe borden en leg de gegrilde kabeljauwfilets erop.

    * In plaats van gekookte aardappelen kunt u ook een zak kant-en-klare aardappelpuree (diepvries) gebruiken.

    Kcal onbekend.

    14-01-2010, 19:29 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaat gevuld met rijst
    Tomaat gevuld met rijst
    (voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    8 tomaten
    3 eetlepels dieetolie (Becel)
    1/2 theelepel oregano
    1 blaadje marjolein
    1 blaadje gedroogde munt
    1 takje peterselie
    100 gram rijst
    1/2 liter kipbouillon
    klontje margarine
    peper en zout

    Werkwijze:

    Kook de rijst volgens bereidingswijze op de verpakking en laat afkoelen. Was de tomaten, snijd het kapje eraf en hol ze uit (vruchtvlees bewaren!). Bestrooi ze binnenin met een snufje zout en laat ze uitlekken in een vergiet. Hak het vruchtvlees fijn en meng met de oregano, marjolein, gehakte munt, peterselie en olie door de rijst. Roer de kippenbouillon erdoor en kook het 10 minuten op vol vermogen in de magnetron, met deksel. Zet de tomaten dan in een ingevette magnetronschaal, vul ze met de rijst en kook ze nog 10 minuten op vol vermogen in de magnetron, zonder deksel. Voeg naar eigen smaak peper toe.
    Zowel koud als warm te serveren.

    Bevat per portie 260: kcal, exclusief brood

    14-01-2010, 19:28 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verrukkelijke kerrieschotel
    Verrukkelijke kerrieschotel
    (voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    300 gram rijst
    300 gram kippenblokjes, gemarineerd
    1 ui
    2 teentjes knoflook
    1 groene paprika
    2 appels
    3 eetlepels olijfolie
    1 zakje kerriesaus
    4 schijven ananas
    2 eetlepels geschaafde amandelen

    Werkwijze:

    Kook eerst de rijst gaar op de gebruikelijke manier. Bak de kippen blokjes in wat olijfolie.
    Snipper de ui en de teentjes knoflook. Snijd de paprika in reepjes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snipper de appels. Snijd de ananasschijven in stukjes.
    Laat de olie heet worden en fruit ui, knoflook en paprika hierin een paar minuten.
    Maak de kerriesaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
    Voeg de stukjes appel, de stukjes ananas en de kippenblokjes toe aan het
    groentemengsel. Roer alles goed door en laat het gerecht nog ca. 5 minuten
    zachtjes pruttelen.
    Druk de gekookte rijst in een rijstrand en stort deze op een schaal. Schep het
    kerriegerecht erin en bestrooi dit met de geschaafde amandelen.
    Lekker met een kant-en-klare Groene Salade.

    Bevat per portie van 225 gram: 375 kcal.

    14-01-2010, 19:20 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorjaarsgroenten uit de wok N.B. Verse asperges zijn alleen verkrijgbaar in mei en juni.
    Voorjaarsgroenten uit de wok N.B. Verse asperges zijn alleen verkrijgbaar in mei en juni.
    (voor 4 personen)

    Ingrediënten:

    2 bos waspeen
    6 lente-uitjes (bosuitjes)
    6 groene asperges
    200 gram gemarineerde kippenblokjes
    2 eetlepels olijfolie
    1 teen knoflook
    1 eetlepel appelstroop
    peper en zout

    Werkwijze:

    Snijd de waspeen en uitjes in kleine stukjes. Bak de kippenblokjes in wat olijfolie.
    Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges (ca. 2 cm), was ze en snijd
    ze dan in stukken van ca. 5 cm.
    Verhit de olie in de wok en voeg de waspeen en asperges toe. Roerbak de
    groenten ca. 5 minuten. Voeg dan de lente-ui toe, pers de knoflook er boven uit
    en roerbak nog ca. 4 minuten.
    Voeg de appelstroop en de gebakken kippenblokjes toe en breng op smaak met
    peper en zout.

    Bevat per portie van 225 gram: 220 kcal.

    14-01-2010, 19:16 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Archief per week
  • 12/05-18/05 2014
  • 07/11-13/11 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 25/10-31/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    We zijn de 37de week van 2025


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs