Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
08-02-2010
ZEEDUIVEL op zijn Indisch..
ZEEDUIVEL op zijn Indisch...
ZEEDUIVEL op zijn INDISCH (KORMA)
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 zeeduivelfilets van 150 g
- 2 uien i/schijfjes
- 1 pot Griekse yoghurt
- 10 cl zure room
- 2 tl rode currypasta
- 1 mespuntje kaneel
- ½° tl komijnzaad
- 100 g cashewnoten
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 10 g geraspte gember
- 15 cl water
- 1 bosjes koriander
- 2 el olie
- 2 zakjes snelkookrijst
- peper & zout1 hindenfilet v/+/- 600 g
Bereiding:
- mix de cashewnoten m/d currypasta, de yoghurt, de kaneel & het komijnzaad en leg opzij
- bak de zeeduivelfilets aan elke zijde 4 min. i/e pan m/e beetje olie
- laat uitlekken & leg opzij
- kook de rijst
- warm de resterende olie op i/e pot & fruit de uien m/d look & de gember
- voeg vervolgens het kruidenmengsel & het water toe
- laat 10 min. sudderen ZONDER deksel!!
- voeg de room toe & laat nog 2 min. sudderen op laag vuur
1 kg lamsgehakt
250 gram ontvelde tomaten (blik of pak)
1 kippenbouillonblokje opgelost in ½ liter water
1 groene paprika
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
3 eieren
75 gram paneermeel
75 gram bloem
4 eetlepels sherry
½ glas rode wijn
4 eetlepels olijfolie
2 takjes peterselie (vers)
gehaktkruiden
zout
versgemalen (zwarte) peper
Bereiding:
Pel de uit en de teentjes knoflook en hak ze klein. Verhit 2 eetlepels
olijfolie in een grote pan en fruit daarin de uit en de knoflook tot de
ui glazig is.
Doe het gehakt in een diepe kom en meng de gehaktkruiden (volgens aanwijzing op de verpakking) en het paneermeel erdoor.
Klop de eieren los, schep ze door het gehakt en meng het geheel goed.
Rol van de gehakt balletjes met een doorsnede van ca. 4 cm. Strooi bloem op een bord en rol de balletjes daardoor.
Giet de resterende olijfolie in de pan met de gehakte ui en doe daar de gehaktballetjes bij. Bak ze aan alle kanten mooi bruin.
Doe de tomaten, de sherry, de rode wijn, de tomatenpuree en de bouillon
bij de gehaktballetjes. Snijd de paprika in blokjes van ca. 1 cm en
voeg ze er eveneens bij. Leg het deksel op de pan en laat het geheel
gedurende 45 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper en serveer het geheel in een mooie schaal en strooi er versgehakte peterselie over.
Tips:
Het lamsgehakt kan desgewenst ook vervangen worden door kalfsgehakt of
mager rundergehakt. Half-om-half-gehakt is te vet om dit gerecht goed
te kunnen maken.
In plaats van paneermeel kunt u ook enkele beschuiten verkruimelen.
Omschrijving van het recept:
Een heerlijke Griekse spinazietaart met feta-kaas en eieren. Voor 10 porties.
Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 2 uur.
Ingrediënten voor dit recept:
1 1/2 kilo spinazie, 1 grote ui, fijngesneden, 1/2 kop verse uitjes, fijngesneden, 1/2 kop melk, 1/2 kop peterselie, versgesneden, 1/2 kop dille, versgesneden, 1 kop boter, 5 eieren, 250 gram feta-kaas, peper, zout, 12 vellen kant en klare fylo, boter om in te vetten.
2 eetlepels olijfolie 2 uien, in dunne ringen 225 g aardappelschijfjes, voorgekookt (zakje a 450 g) 75 g peen julienne (zakje a 150 g) 1 courgette, in dunne plakjes 6 eieren 50 ml melk 50 g belegen kaas 30+, geraspt
Bereiden Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en fruit de uiringen in 5 minuten zachtjes gaar. Verwarm de aardappelschijfjes op een bord 5 minuten in de magnetron op 700 watt. Verdeel de aardappel, de wortel en de courgette in laagjes over de uien. Klop de eieren los met de melk en zout en (versgemalen) peper naar smaak. Schenk het eimengsel over de groenten. Draai de koekenpan een aantal keer rond om het eimengsel goed te verdelen over de pan. Strooi de kaas over het eimengsel. Leg een deksel op de koekenpan en laat de groenteomelet in 20 minuten gaar en goudbruin worden. Leg een groot bord op de groenteomelet en houd dit goed vast, terwijl je de koekenpan met inhoud omkeert. Leg een ander groot bord boven op de omelet en keer opnieuw om. De groentetortilla komt zo mooi en in één stuk uit de koekenpan. Snijd de groentetortilla in kwarten en serveer meteen. Lekker met een groene salade van veldsla en een slanke yoghurtdressing.
5 grote eieren
200 gram kipfilet
1 zakje tomatensaus
1 teen knoflook
1 tl suiker
0,5 tl mosterd
1 eetlepel ketjap
1 ui
stukje prei
een paar takjes selderij
2 eetlepels olijfolie
Werkwijze:
Hak de kipfilet in kleine blokjes en bak ze goudbruin. Maak de
tomatensaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pers het
teentje knoflook erboven uit en roer dat met de suiker, mosterd en
ketjap door de saus.
Snipper de ui, snijd de prei in dunne ringen en knip de selderij
fijn. Klop de eieren met 2 eetlepels koffiemelk, peper en zout los.
Roer er de ui, de preiringen en selderij door.
Smelt 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en giet er 1/3 van het eimengsel in.
Bak de omelet tot de bovenkant nog wat vochtig is, leg er wat gebakken
kippenblokjes op en vouw de omelet dubbel. Laat hem op een bord glijden en
geef de saus er apart bij.
Lekker met 125 gram rijst.
350 gram rundvlees
2 eetlepels olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel gemberpoeder
1 uitgeperst teentje knoflook
1 klein potje atjar tjampoer
1 klein blikje ananas op sap (schijven of stukjes)
Werkwijze:
Snijd het vlees in blokjes.
Verhit de olie en bak hierin de vleesblokjes in ca. 5 minuten rondom bruin. Voeg
tomatenpuree, ketjap, gemberpoeder en de knoflook toe, en roerbak het geheel
10 minuten.
Schep de atjar tjampoer en de ananas in stukjes door het vlees en laat het
gerecht op laag vuur nog ca. 10 minuten zachtjes sudderen.
Lekker met sla en eventueel nog met 100 rijst.
4 rundvleeslapjes van elk 75 gram
0,5 theelepel zout
0,5 theelepel peper
2 uien
0,5 kilo aardappelen
0,5 kilo wortelen
100 gram boter
1 liter runderbouillon (blokjes)
Werkwijze:
Bestrooi de rundvleeslapjes vlak voor het bakken met peper en zout.
Snijd de uien in halve ringen. Snijd de geschilde aardappelen in
plakken van ca. 0,5 cm dikte en de schoongemaakte wortelen ook in
plakjes van ca. 0,5 cm. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak
hierin de rundvleeslapjes aan beide kanten mooi bruin. Neem het vlees
uit de pan en leg ze in een hoge ovenvaste schaal of pan die in de oven
kan. Bak de uien en de wortelen 5 minuten in hetzelfde braadvet. Leg de
aardappelplakjes op het vlees en schep het ui- wortelmengsel daarop.
Breng de bouillon aan de kook en giet het in de schaal of pan.
Zet de schaal of pan in een voorverwarmde oven van 1900 C en laat het gerecht in ca. 2 uur gaar worden.
De visfilet gedurende 10 minuten laten ontdooien. Ui en paprika schoonmaken en
kleinsnijden. Tomaten even in kokend water houden, ontvellen en in partjes snijden.
In een braadpan ui, knoflook en paprika ca. 2 minuten fruiten in de
boter. Rijst toevoegen en al omscheppend ca. 5 minuten laten meebakken.
0,5 Liter water en het bouillontablet toevoegen en aan de kook brengen.
Vis toevoegen, afdekken en in ca. 20 minuten gaarkoken op de laagste
stand. Als de rijst gaar is, de tomatenpartjes er voorzichtig
doorscheppen en even warm laten worden.
Spoel de zuurkool af en laat deze uitlekken. Was de champignons schoon
en snijd ze in plakjes. Bak de champignonplakjes in de olijfolie op
hoog vuur lichtbruin en knapperig. Kook de zuurkool in een bodempje
water in ca. 15 minuten gaar. Bak ondertussen de met zout naar smaak
bestrooide zalmfilets, in ca. 5 minuten per kant, op matig vuur in de
rest van de olijfolie gaar (de baktijd in een beetje afhankelijk van de
dikte van de visfilets).
Giet de zuurkool af en roer de gebakken champignons, wat
cayennepeper en de crème fraîche erdoor. Schep op elk bord wat
zuurkool, leg er een zalmfilet bovenop.
Lekker met 125 gram aardappelpuree.
Ingrediënten:
1 knolselderij (400 gram)
2 eetlepels citroensap
1 ui
1 bosje peterselie
500 gram rundergehakt
4 eetlepels zonnebloemolie
zout
1 eetlepel honing
mespuntje gemalen nootmuskaat
1/2 theelepel kaneelpoeder
1kilo geschilde aardappelen
3 eetlepels geschaafde amandelen
Werkwijze:
Verwijderde wortels van de knolselderij, schil de selderij en snijd
deze in smalle reepjes. Besprenkel ze met citroensap. Pel de ui en
snipper deze. Hak de peterselie fijn. Verwarm de oven voor op 200
graden. Rul het gehakt, voeg zout, selderijreepjes, ui, de helft van de
peterselie, honing, nootmuskaat,
saffraanpoeder en de helft van het kaneelpoeder toe. Roerbak dit nog 3 minuten en doe daarna nog 5
minuten de deksel op de pan om het gerecht goed door te warmen.
Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 15 minuten gaar. Giet ze
af en pureer ze met 2 eetlepels olie, de rest van de peterselie en
kaneelpoeder. Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal, verdeel de
puree erover
en strooi de geschaafde amandelen erover. Zet het gerecht in het
midden van de oven totdat de bovenkant goudbruin is. Lekker met een
tomatensalade. Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten.
Bevat per portie 280 kilocalorieën.
Boemboe Bali (mild Indonesisch gerecht)
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
1 braadkip of 8 drumsticks
2 uien
4 teentjes knoflook
1 Spaanse peper of 2 à 3 theelepels sambal oelek
2 theelepels laos
1theelepel tamarine
1 theelepel trassi
1 eetlepel suiker
ketjap manis olie om te bakken
Werkwijze:
Snijd de braadkip in kleine stukken. Snipper de ui en de knoflook,
snijd de peper open, verwijder de zaad lijsten en snijd deze in kleine
stukjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de uien,
knoflook en de peper. Voeg de kruiden toe, laat even meebraden en doe
er de stukken kip bij. Voeg -zodra de kipdelen een kleurtje hebben -
zout, ketjap, suiker en een beetje water toe en laat in circa 1 uur
gaar smoren.
Per portie 305 kilocalorieën.
Kook de eieren en snijd deze wanneer ze afgekoeld zijn in kleine
stukjes. Schil de komkommer en snijd deze in blokjes. Vermeng de
halfvolle mayonaise, magere yoghurt en geperste knoflook. Doe
vervolgens de eieren, taugé, komkommer erbij. Verwarm de pitabroodjes
in de oven of broodrooster. Snijd ondertussen de sla klein. Leg de sla
onderin de opengesneden pitabroodjes en schep vervolgens het
ei/groentemengsel er bovenop. Garneer het vervolgens met plakjes
cherrytomaatjes.