De keuken van Christel
Inhoud blog
  • Italiaans gehaktbrood voor 5 pers.
  • Kalkoengebraad met sinaasappelsaus voor 4 pers.
  • Vispannetje met groenten en rijst voor 5 pers.
  • Portugese kip in de oven voor 5 pers.
  • Gehaktballetjes in youghurtdressing voor 4 pers.

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Categorieën
  • Brood bakken (6)
  • Dessertjes (16)
  • Gebak (53)
  • Gerechten met kip (13)
  • Gerechten met vis (13)
  • Gerechten met vlees (27)
  • Hapjes (24)
  • Ovenschotels (12)
  • Recepten zonder suiker (5)
  • Salades (17)
  • Sauzen (15)
  • Soepen (17)
  • Vegetarisch (4)
  • Voorgerechten (16)

  • 08-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provençaalse mosselen voor 5 pers. ( eigen recept )

    Ingrediënten :    5 kg mosselen

                              scheutje witte wijn

                              1200 gr gepelde tomaten ( 3 blikjes van 400 gr )

                              gehakte peterselie

                              5 uien

                              5 teentjes look

                              olijfolie

                              5 stengels witte selder

                              5 eetlepels rode wijnazijn

                              peper, zout, cayennepeper

    Bereiding :    De mosselen goed schoonmaken.

                          Neem 5 individuele mosselkookpotjes en zet ze op het vuur.

                          Snij de uien, de selder en de look fijn.

                          Stoof deze groenten in een beetje olijfolie ( verdeeld over de 5 porties ).

                          Voeg de mosselen toe ( 1 kg per portie ) en blus het geheel met de witte wijn en de wijnazijn.

                          Kruid de mosselen goed af en verdeel er de tomatenblokjes over.

                          Dek de mosselen af en laat ze garen. Schud ze tussendoor heel goed op.

                          De mosselen zijn gaar als de schelpen volledig open zijn.

                          Werk af met de peterselie en dien ze op.

    TIP:  Wij eten de mosselen het liefst met brood. Dit is minder zwaar.

             Ze zijn natuurlijk ook overheerlijk met frietjes.

    Smakelijk !                         

       

    08-05-2016, 17:55 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sangria voor 10 pers.

    Ingrediënten:  2 flessen WITTE  sangriawijn

                           2 dikke appelsienen

                           1 citroen

                           1 citroenschil in spiraalvorm

                           2 bananen

                           suiker naar smaak

                           enkele kaneelstokken

                           vruchten van het seizoen ( appelen, peren, druiven, aardbeien, perziken, pruimen, appelsienen,....)

                           ijsblokjes

                           Cointreau

    Bereiding :     Zet een  glazen kom in de koelkast.

                           Maak een lange spiraal van 1 citroen.

                           Snijd de appelsienen in schijven. Snij deze schijven in 4, leg ze in de glazen kom en giet er de sangria over.

                           Leg de kaneelstokken hierin.

                           Roer er naar smaak de suiker en de Cointreau door.

                           Voeg het gesneden fruit toe alsook de spiraal van citroen.

                           Dek de kom af en laat minstens 1 uur trekken in de koelkast.

                           Neem de sangria uit de koelkast en voeg opnieuw ijsblokjes toe.

                           Roer goed en voeg dan de in plakjes gesneden banaan toe.

    In de zomer zeker witte sangria maken. Deze is véél frisser dan de rode sangria.

    TIP :  De sangria is nog lekkerder als je deze een dag op voorhand maakt.

    Santé !

           


    08-05-2016, 17:36 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade Russe voor 10 pers.

    Ingrediënten :    4 wortelen

                              200 gr boontjes

                              200 gr erwtjes

                              250 gr champignons

                              1 komkommer

                              1 doosje ansjovisfilets

                              1/2 potje zoet-zure augurkjes

                              1/2 potje kappertjes

                              mayonaise

                              gedroogde dille

    Bereiding :   De wortelen schillen en in fijn reepjes snijden.

                         De boontjes kuisen, in stukjes snijden en gaarkoken.

                         De erwtjes gaarkoken.

                         De champignons in 4 snijden en gaar stoven.

                         De komkommer schillen, de zaadlijst verwijderen en in blokjes snijden.

                         De ansjovisfilets in stukjes snijden.

                         De augurkjes klein snijden en de kappertjes laten uitlekken.

                         Meng alles goed onder elkaar en meng met mayonaise naar smaak.

                         Versier met dille.

    Zeer hartige salade !

    Smakelijk !  

                             

    08-05-2016, 17:19 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade met curry en appel voor 10 pers.

    Ingrediënten :  150 gr pasta schelpjes

                             1 groene paprika

                             1 rode paprika

                             1 blikje maïs

                             200 gr grijze garnalen

                             1 ui

                             4 hard gekookte eieren

                             gehakte peterselie

                             mayonaise

    Bereiding :   Kook de schelpjes beetgaar.

                         Schil de paprika's, snij in blokjes en blancheer deze ( 3 min. in kokend water ).

                         Hak de ui zeer fijn.

                         De hard gekookte eieren pellen en in 4 snijden.

                         Meng alle ingrediënten onder elkaar en voeg mayonaise en gehakte peterselie toe naar smaak.

                         Plaats in de koelkast tot net voor gebruik.

    Zeer lekkere pasta !

    Smakelijk !

    08-05-2016, 17:11 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade met curry en appel voor 10 pers.

    Ingrediënten :    1,5 kg aardappelen

                               2 appelen

                               1/2 potje augurken

                               1/2 bussel peterselie

                               currypoeder

                               mayonaise

                               1 tomaat

    Bereiding :   Schil de aardappelen, was ze en snij ze in grote blokjes.

                         Kook ze beetgaar.

                         Schil de appelen en snij ze in blokjes.

                         Snij de augurken in blokjes.

                         Hak de peterselie.

                         Meng de afgekoelde aardappelen met de appel, de augurken, de peterselie, de mayonaise en de curry naar eigen smaak.

                         Serveer de aardappelsalade in een kom en garneer met 3 augurkjes en klein gesneden tomatenblokjes.

    Smakelijk !

     

    08-05-2016, 16:59 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Salades
    07-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luikse salade voor 5 pers.

    Ingrediënten :   750 gr prinsessenbonen

                             750 gr krielaardappelen

                             3 uien

                             peper en zout

                            500 gr gerookt spek

                            100 ml wijnazijn

                            2 tomaten

                            gehakte peterselie

    Bereiding :    Was en kook de boontjes gaar in kokend gezouten water.

                          Giet het water af en spoel ze met koud water zodat ze hun kleur behouden.

                          Kook de aardappelen gaar  en snij ze in stukken.

                          Snij de tomaten in kleine stukjes.

                          Snipper de ui en stoof ze glazig in een beetje boter. Kruid met peper en zout.

                          Doe de boontjes hieronder en zet even opzij.

                          Bak de aardappelen lichtjes op.

                          Snij het spek in blokjes en bak het gaar. Giet er de wijnazijn over.

                          Doe de boontjes en de aardappelen erbij en meng alles goed onder elkaar.

                          Dien op en versier met de fijn gehakte peterselie.

    TIP : Dit gerechtje kan je koud, lauw of warm eten.

    Smakelijk !


    07-05-2016, 18:44 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hapje van meloen en hesp voor 10 pers.

    Ingrediënten :   200 gr gerookte ham  heel dun gesneden

                             10 sneden toastbrood

                             1 meloen naar keuze

    Bereiding :   De sneden toastbrood worden in driehoeken gesneden.

                         Leg ze in een heel warme oven om aan beide zijden te kleuren.

                         De gerookte ham wordt gegolfd op het toastje gelegd.

                         Lepel bolletjes uit de meloen en prik  deze vast op de ham en het toastje.

    Smakelijk !

    TIP  Je kan ook kant en klare toastjes gebruiken bij tijdsgebrek.


    07-05-2016, 18:33 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sabayon voor 5 pers.

    Ingrediënten :    5 eidooiers

                              5 eierdopjes witte wijn

                              5 eierdopjes fijne suiker

                              5 bolletjes vanille ijs

    Bereiding :   Deze wordt op het moment zelf geklopt !

                         De eidooiers, de suiker en de witte wijn worden samen in een "sauteuze" ( een kookpot met schuine zijden ) gedaan en met een klopper stevig opgeklopt.

                         Op een laag vuur, onder voortdurend kloppen in 8-vorm de samenstelling heel luchtig kloppen tot een schuimige massa.

                         Het is heel belangrijk om gelijkmatig te kloppen.

                         Je mag de temp. van 70°C niet overschrijden want eierdooiers beginnen dan te stollen.

                         Leg in een glazen coupe een bolletje vanille ijs en giet hierover de sabayon.


    TIP : Je kan ipv de witte wijn ook andere dranken gebruiken vb. kriekbier. frambozenbier, amaretto, grand marnier ...

     Smakelijk !        

                 

                        

    07-05-2016, 16:39 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dessertjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensoep met balletjes

    Ingrediënten :   3uien

                             3 wortelen

                             1 kg rijpe tomaten

                             2 liter groentenbouillon

                             peper en zout

                             1 bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier

                             300 gr gemengd gehakt

    Bereiding :   Snij de uien in stukjes en stoof ze glazig.

                         Voeg de fijn gesneden wortelen toe.

                         Pel of schil de tomaten en voeg ze toe bij de groenten.

                         Giet de groentenbouillon erbij en leg de bouquet garni erbij.

                         Laat de soep 30' sudderen.

                         Haal de bouquet garni uit de soep en mix ze.

                         Breng zo nodig op smaak met peper en zout.

                         Maak van het gehakt kleine balletjes en kook deze af.

                         Doe de balletjes bij de soep en dien op.

    TIP Wil je graag een feestelijke soep dan werk je de soep af met room en / of peterselie.

    Smakelijk !                  




      

    07-05-2016, 16:18 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerd witloof voor 5 pers.

    Ingrediënten :   5 stronken witloof

                             5 schijven hesp naar keuze

                             30 gr boter

                             peper en zout, muskaatnoot

                             scheutje water

                             50 gr gemalen kaas voor de afwerking

                             Voor de kaassaus :  1 liter halfvolle melk

                                                            60 gr   boter

                                                            70 gr bloem

                                                             200 gr gemalen kaas

    Bereiding :   De witloof kuisen en in een braadpan met deksel leggen met een klontje boter. Kruiden met peper en zout en een scheutje water toevoegen.

                         Laat de stronkjes rustig garen, draai ze af en toe om. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.

                         Maak de kaassaus : laat de boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed tot je een droge massa hebt.

                                                         Voeg de melk toe en blijf roeren tot je een gladde saus hebt.

                                                         Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

                                                         Voeg de kaas toe en meng deze goed onder de saus.

                         Beboter een ovenvaste schotel met boter.

                         Bedek de bodem met een laagje kaassaus.

                         Draai een schijf hesp rond elke stronk witloof en leg ze naast elkaar in de schotel.

                         Overgiet de witloofrolletjes met de rest van de kaassaus.

                         Strooi er nog gemalen kaas over en gratineer in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.

    Heerlijk met puree.

    Smakelijk !

                        

                        

     

    07-05-2016, 15:37 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Ovenschotels
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwtensoep met spek voor 5 pers.

    Ingrediënten :  1 stengel porei

                            1 takje witte selder

                            2 uien waarvan 1 ui doorprikt met kruidnagel

                            150 gr gedroogde erwten

                            1 dikke wortel

                            2 schijven gerookt spek ( 1 cm )

                            2,5 liter gevogeltebouillon  ( 1 bouillonblokje / 500 ml water )

                            bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier

      Bereiding :    De erwten gedurende enkele uren in koud water laten weken.

                            Laat de erwten daarna koken ( +/- 10' ) in ongezouten water en voeg hier de ui doorprikt met kruidnagel en de wortel aan toe. 

                            Was en snij de groenten ( porei, selder, uien ) in een beetje boter en bevochtig dit met de gevogeltebouillon.

                            Voeg de bouquet garni, de gekookte erwten en het gerookt spek toe en breng het geheel aan de kook.

                            De soep is klaar als de erwtjes gaar zijn.

                            Verwijder de bouquet garni en het spek. Snij het spek in fijne reepjes.

                            Mix de soep en voeg het fijn gesneden spek terug toe aan de soep.

    Heerlijke soep bij de winterdagen !

    Smakelijk !                       

                                                   

                             

    07-05-2016, 13:34 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerde macaroni met hesp voor 5 pers.

    Ingrediënten :     500 gr macaroni

                               375 gr hesp in schijven van 0.5 cm   

                               250 gr gemalen kaas

                               peper, zout, muskaatnoot

                               paneermeel

                               saus : 1 liter halfvolle melk

                                         60 gr boter

                                         70 gr vloeiende bloem

    Bereiding :    Kook de macaroni beetgaar, giet af  en spoel af met koud water.

                          Snij de hesp in kleine dobbelsteentjes.

                          Maak de kaassaus.

                          Laat de boter smelten, voeg de bloem toe en roer het geheel goed droog.

                          Voeg de melk toe en blijf heel goed roeren tot een gladde saus.

                          Breng de saus op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

                          Roer er de  gemalen kaas onder.

                          Meng de macaroni met de hesp en de kaassaus.

                          Giet alles in een ingeboterde vuurvast schotel.

                          Bestrooi met paneermeel.

                          Laat de schotel gratineren in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20'.

    Smakelijk !

                        

    07-05-2016, 12:02 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Ovenschotels
    06-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Osso bucco voor 5 pers.

    Ingrediënten :  1,300 kg osso bucco ( kafsschenkel )

                            3 teentjes knoflook

                            2 uien

                            800 ml tomatenblokjes

                            300 ml water

                            enkele soeplepels bloem

                            2 groentebouillonblokjes

    Bereiding :  Fruit in een stoofpot de uien en de geperste knoflook.

                        Wentel de osso bucco in de bloem en voeg dit bij de uien.

                        Bak het vlees goudbruin aan beide zijden.

                        Giet er de tomatenblokjes, 300 ml water en de bouillonblokjes  bij.

                        Laat dit 30' sudderen op een zacht vuur.

                        Kruid nog even goed af en bind de saus als dit nodig is  vooraleer je  opdient.

                        Werk af met de peterselie.

    TIP : Heerlijk bij pasta !

    Smakelijk !!


    06-05-2016, 18:35 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsfilet met tomaat en courgette voor 5 pers.

    Ingrediënten :  600 gr lamsfilet

                            2 rode uien

                            1 groene courgette

                            20 kerstomaatjes

                            250 ml tomatenpulp

                            1 blokje groentebouillon

                            peterselie

    Bereiding :   Snij de uien in ringen, de courgette in gelijke blokjes en de tomaatjes in 4.

                         Snij de lamsfilet in gelijke schijfjes van 1 cm dikte.

                         Bak de uien in de wok en doe er vervolgens de courgette en de lamsfilet bij.

                         Laat dit heel even op een hoog vuur bakken.

                         Verlaag dan het vuur en doe er de tomaatjes bij.

                         Laat dit 3' goed doorwokken.

                         Doe de tomatenpulp en het bouillonblokje erbij en laat nog even doorkoken.

                         Breng op smaak zo nodig.

                         Werk af met gehakte peterselie.

    TIP :  Geef hier pasta, kroketjes, frietjes, puree naar keuze bij.

    Smakelijk !

     

    06-05-2016, 18:24 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche met spinazie, kaas en amandelen voor 6 pers.

    Ingrediënten :   1 vel kruimeldeeg

                             500 gr spinazie

                             250 gr gorgonzola kaas

                             2 teentjes knoflook   

                             1 ei

                             1 soeplepel volle room ( 35% )

                             peper, zout, muskaatnoot

                             1 soeplepel amandelpoeder

                             50 gr amandelschilfers

                             1 koffielepel olijfolie

    Bereiding :   Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm en bestrooi de taartbodem met amandelpoeder.

                         Stoof de spinazie gaar en kruid af met peper, zout en muskaatnoot

                         Verwarm samen met de spinazie  de verkruimelde gorgonzola en de 2 geplette knoflookteentjes.

                         Roer goed om tot de kaas gesmolten is.

                         Klop het ei en de room luchtig op.

                        Neem de spinazie van het vuur en roer het eimengsel hieronder. 

                        Schep er het spinazie-kaasmengsel  op.

                        Werk af met de amandelschilfers en besprenkel met de olijfolie.

                        Bak de taart 30 à 35' in een voorverwarmde oven van 200°C.

     Dit is een veggie quiche maar iedereen gaat deze wel lekker vinden !!


                              

    06-05-2016, 18:12 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarisch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode vissaus

    Ingrediënten :  250 gr kerstomaatjes

                            1/2  eetlepel tomatenketchup

                            1/2  eetlepel tomatenpuree

                            200 ml olijfolie

                            1/2  eetlepel rode wijnazijn

                            peper en zout

    Bereiding :   Snij de kerstomaatjes in twee en doe ze samen met de rest van de ingrediënten in de blender.

                         Mix goed tot je een mooie, gladde saus hebt.

                         Breng op smaak met peper en zout. 

    TIP :  Deze saus is heerlijk bij iedere vissoort !

     

    06-05-2016, 17:51 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    05-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notencake met koffieroom

    Ingrediënten :   Voor de notencake :  250 gr malse boter

                                                                250 gr suiker

                                                                250 gr eieren

                                                                250 gr zelfrijzende bloem

                                                               100 gr hazelnootpoeder

                                                               100 ml sterke koffie

                               Voor de koffieroom :  150 gr malse boter

                                                                  150 gr fijne suiker

                                                                  50 ml water

                                                                  2 eidooiers

                                                                  1 eetlepel oploskoffie

                                                                  200 ml volle room

    Bereiding :  Verwarm de oven voor op 180°C.

                        Vet een springvorm in van 20 cm.

                        Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa.

                        Splits de eieren en klop de eidooiers door het botermengsel.

                       Klop de eiwitten stevig op.

                       Spatel de bloem voorzichtig door het beslag.

                       Voeg de hazelnootpoeder en de koffie toe.

                       Spatel hier het eiwit onder.     

                       Giet het beslag in de cakevorm en zet 50' in de oven.

                       Controleer of de cake gaar is. Laat hem afkoelen op een rooster.

                       Maak de koffieroom : laat het water met de suiker  inkoken tot siroop.

                                                          Laat dit afkoelen.

                                                         Roer er de eidooiers en de oploskoffie ( opgelost met 2 eetlepels lauw water ) door.

                                                         Roer de boter zacht en voeg er straalsgewijs de suikersiroop onder.

                                                         Klop de room luchtig op en spatel dit hierdoor.

                                                         Laat opstijven in de frigo.

                                                         Snij de cake dwars door en smeer de koffieroom op de onderste helft.

                                                         Leg de bovenste helft van de cake er bovenop.

                                                         Werk af met de rest van de koffieroom.

    Overheerlijke cake !

    Smakelijk !                                                    

                                                         

                    

                    

    05-05-2016, 21:12 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaastaart met appelen ( light versie )

    Ingrediënten :  1 vel kruimeldeeg

                            2 appelen ( jonagold )

                            4 eieren  

                            500 gr magere platte kaas

                            75 gr Tagatesse  ( vervangsuiker van Damhert )

                            150 gr gemalen amandelen

                            amandelextract ( klein beetje )

                            30 gr maïzenabloem

    Bereiding :   Verwarm de oven voor op 200°C.

                         Leg het deeg  met het bakpapier  in een taartvorm. 

                         Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in schijfjes.

                         Leg de appelschijfjes naast elkaar op de bodem van het deeg.

                         Splits de eieren.

                         Meng de platte kaas met de eidooiers, de Tagatesse, de gemalen amandelen, het amandelextract en de maïzenabloem.

                         Klop de eiwitten zeer stijf en meng dit voorzichtig onder de platte kaas.

                         Giet het kaasmengsel over de appelen.

                         Verminder de oven naar 180°C en bak de taart  1 uur.

                         Laat de taart goed afkoelen op een taartrooster.

    Dit is een heerlijke taart met weinig calorieën.

    TIP : In plaats van appelen kan je ook abrikozencompote, peren, ..... nemen.

    Smakelijk ! 


































    05-05-2016, 20:51 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelnestjes voor 5 pers.

    Ingrediënten :  600 gr gemengd gehakt

                            5 hardgekookte eieren

                            paneermeel

                            750 ml passata ( of tomatenblokjes )

                            250 ml water

                            1 koffielepel gedroogde basilicum

                            1 groentebouillonblokje

    Bereiding :  Pel de eieren.

                        Pak het eitje in met 120 gr gehakt.

                        Rol de vogelnestjes in paneermeel.

                        Bak de vogelnestjes goudbruin in de pan.

                        Doe de passata en het water in een kookpot .

                        Voeg het bouillonblokje toe.

                        Laat de saus even inkoken.

                        Bind de saus een beetje als dit nodig is;

                        Doe er de gedroogde basilicum bij en roer goed om.

    TIP : Geef hierbij een lekkere puree, rijst, pasta, ....

     Smakelijk !                         

    05-05-2016, 17:40 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassaus

    Ingrediënten :   30 gr boter

                             30 gr bloem

                             500 ml melk

                             peper en zout

                             muskaatnoot

                             100 gr geraspte kaas ( emmental, gruyère, ... )

     Bereiding :  Smelt de boter in een pannetje.

                         Doe er de bloem bij en roer goed tot de boter heet is maar niet kleurt.

                         Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer goed door.

                         Laat de saus indikken en nog enkele minuten doorkoken.

                         Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

                         Zet het pannetje van het vuur en roer er de geraspte kaas door.

                         Let er goed op dat de kaas voldoende gesmolten is.

     

    05-05-2016, 17:20 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bechamelsaus ( witte saus )

    Ingrediënten :    30 gr boter

                              30 gr vloeiende bloem ( voor sauzen )

                              500 ml halfvolle melk

                              peper en zout

                              muskaatnoot

    Bereiding :   Smelt de boter in een pannetje.

                         Doe er de bloem bij en roer 2' tot de boter heet is maar niet kleurt.

                         Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer en blijf goed roeren tot je een glad mengsel hebt.

                         Breng al roerend aan de kook.

                         Laat de saus indikken en enkele minuutjes doorkoken.

                        Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

    05-05-2016, 17:12 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse tomatensaus

    Ingrediënten :   1 kg rijpe tomaten

                             2 uien

                             2 wortelen

                             3 teentjes knoflook

                             1 eetlepel tomatenpuree

                             1 bouquet garni ( peterselie, tijm en laurier )

                             4 eetlepels olijfolie

                             peper en zout

                             1 klontje suiker zo nodig

    Bereiding :    Snipper de ui, de knoflook, de wortelen en de tomaten.

                          Verhit de olijfolie en stoof hierin de ui, de knoflook en de wortel.

                          Roer er de tomatenpuree onder en laat dit even bakken.

                          Voeg nu de tomaten toe alsook het bouquet garni.

                          Laat de saus langzaam verder garen gedurende 30'.

                          Neem de bouquet garni eruit en mix de saus fijn.

                          Giet de saus door een zeef.

                          Breng de saus op smaak met peper en zout.

                          Als de saus te zurig moest zijn kan je er een klontje suiker bij doen.

    TIP :  Deze tomatensaus is lekker bij pasta, rijst, gehaktballetjes, pizza.....

                         

                          

    05-05-2016, 17:06 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonroomsaus voor 5 pers.

    Ingrediënten :  2 sjalotten

                            2 teentjes knoflook

                            300 ml gevogeltebouillon

                            300 ml room ( 35% )

                            300 gr champignons

                            citroensap

                            peper en zout

    Bereiding :   Snij de champignons in schijfjes en bak ze kort.

                         Snipper de sjalot en de knoflook en stoof ze glazig .

                         Giet er de gevogeltebouillon en de room bij en laat dit inkoken tot sausdikte.

                         Doe de champignons bij de saus en laat nog enkele minuutjes doorkoken.

                         Breng de saus op smaak met citroensap, peper en zout.

    TIP :  Heerlijke saus voor op de biefstuk, bij kip en kalkoen.

                        

     

    05-05-2016, 16:49 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jagersaus voor 5 pers.

    Ingrediënten :  125 gr gerookte spekblokjes

                            2 sjalotten

                            400 ml witte wijn

                            400 ml gevogeltebouillon

                            1 eetlepel tomatenpuree

                            1 bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier

                            250 gr champignons

                            1 soeplepel gehakte peterselie

                            1 soeplepel gehakte dragon

                            peper en zout

    Bereiding :  Bak het spek krokant zonder boter ( het spek bevat voldoende vetten ). Haal het spek uit de pan.

                        Bak in deze pan de fijngesneden sjalot.

                        Blus met de wijn en laat inkoken tot de helft.

                        Voeg de bouillon, de tomatenpuree en de bouquet garni toe.

                        Laat alles inkoken tot een saus en zeef deze.

                        Snij de champignons en bak ze even. Doe ze samen met de spekblokjes  bij de saus.

                        Breng op smaak met peper en zout.

                        Doe er de gehakte kruiden onder.

    TIP : Heerlijk met kip, konijn, kalkoen, ...

                         

    05-05-2016, 16:37 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speculoos ( ander recept )

    Ingrediënten :  1 kg zelfrijzende bloem

                            4 eieren

                            400 gr goei boter

                            800 gr donkere  kandijsuiker

                            1 eetlepel kaneelpoeder

                            2 koffielepels bicarbonaat

    Bereiding :  Maak de boter zacht of laat de boter smelten op een zacht vuurtje.

                        Meng hieronder de suiker, de eieren, de bloem, de bicarbonaat en de kaneel.

                        Kneed alles goed onder elkaar en laat het deeg één nachtje rusten in de koelkast.

                        Maak kleine bolletjes van 50 gr en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

                        Bak de speculoos af in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 15'.

    Smakelijk !

                        

                            

    05-05-2016, 16:06 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speculoos

    Ingrediënten :  1 kg patisseriebloem

                            750 gr donkere kandijsuiker

                            2 eieren

                            125 gr gemalen amandelen

                            250 gr margarine ( goei boter )

                            2 koffielepels zout

                            10 gr kaneelpoeder

                            2 koffielepels bicarbonaat

                            250 ml melk

                            1 flesje amandelextract

                            1.5 koffielepels kruidnagelpoeder

                            amandelschilfers voor de afwerking

    Bereiding :  Doe al de ingrediënten in de kenwood en laat alles goed mengen.

                        Laat het deeg 1 nacht rusten in de koelkast.

                        Maak dan kleine bolletjes ( 50 gr )

                        Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de bolletjes.

                        Bak de speculoos af in een voorverwarmde oven van 170°C   gedurende 20 à 25'.

    Heerlijk bij de koffie !


     

    05-05-2016, 15:52 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutkoekjes

    Ingrediënten :  300 gr goei boter

                            500 gr havermoutvlokken

                            4 eieren

                            300 gr suiker

                            200 gr zelfrijzende bloem

                            3 koffielepels lijnzaad

    Bereiding :  Laat de boter smelten in een grote kookpot, doe de havervlokken erbij en laat dit 1' op het vuur staan.

                        Roer ondertussen met een houten lepel. Neem de kookpot van het vuur.

                        Mix de eieren en de suiker in een kom.

                        Roer het eimengsel met een houten lepel onder de havervlokken.

                        Voeg er de bloem en de lijnzaad onder.

                        Bekleed de bakplaat met bakpapier.

                        Vorm met behulp van 2 lepels kleine deegbolletjes.

                        Laat de koekjes 20' bakken in een voorverwarmde oven van 175°C tot ze mooi lichtbruin zijn.

    Smakelijk !!  

      

    05-05-2016, 15:41 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte pruimentaart ( nostalgie )

    Ingrediënten :  zanddeeg :   200 gr bloem

                                                 125 gr zachte boter

                                                 1 ei

                                                 25 gr amandelpoeder

                                                

                              vulling :  250 gr ontpitte gedroogde pruimen ( je kan er ook een puree van maken )

    Bereiding :  Doe de bloem samen met de boter, het ei en de amandelpoeder in een kom.

                        Kneed met de hand tot je een vaste deegbol hebt.

                        Doe het deeg in plasticfolie en laat dit even rusten in de koelkast.

                        Rol het deeg uit en leg dit in een ingeboterde taartvorm.

                        Leg de pruimen ( op de pruimenpuree )op de bodem van het deeg.

                        Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25'.

    Dit is mijn lievelingstaart en pure nostalgie !!




                                    

    05-05-2016, 12:47 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees " alla mama christel " voor 5 pers.

    Ingrediënten :    1.5 kg rundsstoofvlees

                              3 dikke uien

                              1 flesje donkerbruin bier naar keuze ( Trappist, Tafelbier, ... )

                              3 eetlepels siroop van Vrolingen ( appel-peer )

                              3 laurierblaadjes

                              750 ml rundsbouillon

                              peper en zout

    Bereiding :   Versnipper de uien en bak deze in een beetje boter.

                         Bak in een andere pan het vlees aan en kruid dit met peper en zout..

                         Voeg het gebakken vlees bij de uien.

                         Blus de pan waar je het vlees in hebt gebakken met het bier.

                         Giet dit bij het vlees, voeg de rundsbouillon en de laurierblaadjes toe.

                         Laat het vlees gedurende 1 uur sudderen op een laag vuur.

                         Voeg als laatste de siroop toe en laat nog even sudderen tot de siroop volledig opgenomen is.

                         De saus eventueel nog binden afhankelijk van de gewenste dikte.

    TIP : Geef hierbij verse hand gesneden frietjes, kroketjes .....

    Heerlijk !

                        

                      

                        

                                

    05-05-2016, 12:09 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chili Con Carne voor 5 pers.

    Ingrediënten :  2 uien

                            2 rode paprika's

                            3 teentjes knoflook

                            2 wortelen

                            komijnpoeder

                            paprikapoeder  

                           1 kaneelstok

                           400 gr rode bonen

                           600 gr gemengd gehakt

                           1 blik tomatenblokjes ( 400 gr )

                           40 gr tomatenconcentraat ( tomatenpuree )

                           een geutje rode wijn

                           3 blaadjes laurier

                           125 gr zure room

                           peper en zout

    Bereiding :  Stoof de ui met de knoflook glazig.

                        Snij de wortelen en de paprika in blokjes en laat dit mee stoven met de ui.

                        Bak het gehakt gaar.

                        Voeg bij de groenten het komijnpoeder, de paprikapoeder en de kaneelstok.

                        Voeg hierbij ook de tomatenpuree,  de tomatenblokjes en de rode bonen.

                        Doe het gebakken vlees erbij en blus met een geutje rode wijn.

                        Leg er ook 3 laurierblaadjes in en laat het geheel verder pruttelen gedurende 30'.

                        Verwijder de kaneelstok.

                        Klop de zure room lichtjes op en kruid met peper en zout.

                        Serveer de chili con carne en werk af met een lepel opgeklopte zure room.

    TIP : Serveer met rijst of  met geroosterd pitabrood.

    Smakelijk !


                        

                       

                       

    05-05-2016, 11:49 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    03-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haverkoekjes met chocolade

    Ingrediënten :   250 gr goei boter ( op kamertemperatuur )

                             200 gr fijne suiker

                             2 eieren

                             150 gr zelfrijzende bloem

                             250 gr havermout

                             175 gr bakvaste chocoladeparels ( verkrijgbaar bij de speciaalzaken voor bakbenodigdheden )


    Bereiding :  Verwarm de oven voor op 175°C.

                        Roer de boter en de suiker tot een romige massa.

                        Meng er één voor één de eieren door.

                        Schep er geleidelijk aan de bloem, de havermout en de chocoladekorrels.

                        Schep met 2 koffielepels beslag op een bakplaat bekleed met bakpapier.

                        Leg ze niet te kort bij elkaar.

                        Schuif de bakplaat in de oven gedurende 10 à 12'.

                        Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

    Zeer lekker !

    Smakelijk !                   

     

    03-05-2016, 17:43 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasbrood

    Ingrediënten :  220 ml volle melk

                            3 eieren

                            100 gr boter

                            700 gr bloem

                            7 gr  droge gist

                            2 eetlepels suiker

                            1 snuifje zout

    Bereiding :  Doe de bloem in een kom en maak  een kuiltje. Doe hierin de gist en de suiker.

                        Smelt de boter in een pannetje en warm hierin ook de melk op. Breek 2 eieren in het kuiltje van de bloem en giet er de lauwe melk bij.

                        Kneed tot een stevige deegbol. Voeg ondertussen het zout erbij.

                        Laat het deeg 1 u afgedekt rusten op een warme plaats of zet de kom in een warme oven van 40 °C ( de oven enkel opwarmen en daarna terug uitzetten ).

                        Kneed het deeg opnieuw en snij het in 3 porties. maak er 3 rollen van en maak er een vlecht van.

                        Leg de vlecht op een bakplaat bekleed met bakpapier.

                        Dek het deeg terug af el laat afgedekt 30' rusten ( het deeg moet verdubbelen ).

                        Klop 1 ei op met een eetlepel water en smeer er de vlecht mee in.

                        Bak dit brood af in een oven van 180°C gedurende 30' à 35'.

    Heerlijk met goede boter !

    Smakelijk !


                       

    03-05-2016, 17:18 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Brood bakken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipbrochettes met Indische youghurtmarinade ( BBQ ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :  2 groene  paprika's   

                            5 kipfilets

                            20 kerstomaten

                            500 gr magere youghurt

                            1 eetlepel paprikapoeder

                            1 eetlepel currypoeder

                            5 eetlepels olijfolie

                            peper en zout

    Bereiding :  Snij de paprika's in vierkanten en de kipfilets in stukken.

                        Maak 5 grote brochettes : prik afwisselend de stukken kip, de vierkante paprika en de kerstomaat.

                        Maak de Indische youghurt marinade : meng de magere youghurt met de paprikapoeder,de  currypoeder en de olijfolie in een grote schaal.

                        Kruid met peper en zout en meng alles goed.

                        Laat de brochettes 2 u marineren.  Laat ze daarna uitlekken en bak ze 25' op de BBQ. Draai ze af en toe goed om.

    Smakelijk !


                       

    03-05-2016, 16:53 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met kip
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekse vleesspiezen ( BBQ ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :   750 gr lamsvlees in blokjes gesneden

                             1 soeplepel olijfolie

                             1 geperste citroen

                             2 geperste teentjes knoflook

                             1 koffielepel gedroogde tijm

                             1 koffielepel gedroogde oregano

                             peper en zout

    Bereiding :   Doe de lamsblokjes in een glazen schaal en giet er de olijfolie en het citroensap over.

                         Voeg de knoflook, tijm, oregano en peper en zout toe.

                         Dek de schaal   af met een plasticfolie en laat minstens 4 u marineren in de koelkast.

                         Doe de lamsblokjes op een spies en gril ze ongeveer 15' op de BBQ.

    Smakelijk ! 

    03-05-2016, 16:32 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's met looksaus ( light )
    Recept zie voorgerechten !

    03-05-2016, 16:23 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's met looksaus ( light ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :   20 scampi's ( ontdarmd )

                              olijfolie

                              peper en zout

    Dipsaus :   250 gr magere youghurt

                      5 teentjes knoflook

                      5 eetlepels gesnipperde sjalot

                      5 eetlepels fijngesnipperde bieslook 

                      5 eetlepels gehakte peterselie

                      peper en zout

    Bereiding :  Ontdooi en pel de scampi. Smeer ze in met olijfolie en kruid ze met peper en zout.

                        Bak de scampi's in een beetje olijfolie in de pan ( 2 minuten aan iedere kant ).

                        Maak het dipsausje : doe de ingrediënten  in een kom en roer alles goed om zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

                        Breng  op smaak met peper en zout.

                        Leg 4 scampi's  op  een bordje en dresseer met een beetje looksaus.

    TIP : Dit kan je ook gerust geven als hapje. Gebruik de looksaus dan om te dippen !

    Een heel lekker gerechtje !

    Smakelijk !

     

    03-05-2016, 16:21 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Looksaus ( light ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :   250 gr magere youghurt

                             5 knoflookteentjes geperst

                             5 gesnipperde sjalotten

                             5 eetlepels fijngesnipperde bieslook

                             3 eetlepels gehakte peterselie

                             peper en zout

    Bereiding :  Neem een kom en doe hierin de youghurt.

                        Voeg de knoflook, de sjalotten, de bieslook en de peterselie toe.

                        Meng alles heel goed onder elkaar en breng op smaak met peper en zout.

    Heerlijk sausje voor bij de scampi's maar ook heel lekker bij kip ! 

    03-05-2016, 16:20 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tartare saus ( light ) voor 8 pers.

    Ingrediënten :  100 ml olie

                            100 ml light room ( soya )

                            1 eetlepel citroensap

                            1 koffielepel mosterd

                            10- tal ajuintjes en augurkjes

                            1 hard gekookt ei

                            peper en zout


    Bereiding :  Doe de mosterd, de peper, het citroensap en de helft van de olie in de blender en mix tot het een stijf mengsel wordt.

                        Voeg, terwijl je verder mixt, langzaam de rest van de olie en de room toe.

                        Meng er vervolgens de fijngehakte ajuintjes en augurkjes onder, samen met het gekookt ei.   

    TIP :   Deze saus is heerlijk bij de vis !

    03-05-2016, 16:03 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Currysaus ( light ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :    75 ml olie

                              100 ml light room ( soya )

                              1 soeplepel citroensap

                              1/2 koffielepel mosterd

                              currypoeder

                              peper en zout


    Bereiding :  Breng de mosterd, de peper, een snuifje zout, het citroensap en de helft  olie in een blender en mix tot het mengsel stijf wordt.

                        Voeg,  terwijl je verder met de blender mixt , langzaam de rest van de olie en de room toe.

                        Voeg  de curry toe en breng verderop smaak met peper en zout.

    03-05-2016, 15:55 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lightsaus met ananas ( eigen recept ) voor 10 pers.

    Ingrediënten :     125 gr Griekse youghurt

                                125 gr mayonaise

                                1 bussel peterselie

                                1 doosje ananas op eigen sap

                                peper en zout

    Bereiding :   Meng in een kom de youghurt en de mayonaise heel goed onder elkaar.

                         Doe hierin het sap van de ananas ( volgens de gewenste dikte ).

                         Breng op smaak met peper en zout.

                         Vervolgens meng je hieronder de klein gesneden stukjes ananas.

                         Werk de saus af met fijn gesneden peterselie en meng dit goed in de saus. 

    03-05-2016, 14:33 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastasalade met geroosterde groenten voor 5 pers.

    Ingrediënten :   250 gr pasta ( vb. spirelli, macaroni, penne, .... )

                             250 gr kerstomaatjes

                             2 venkels

                             1 groene courgette

                             1 ui

                             3 teentjes knoflook

                             200 gr hespeblokjes ( of reepjes )

                             100 gr geroosterde pijnboompitten

                             peper en zout

                             basilicum ( vers of gedroogd )

                             olijfolie

                             50 gr magere geraspte kaas

    Bereiding :   De oven voorverwarmen op 200°C.

                         Snij de groenten grof  en leg ze in een braadslee.   

                         Besprenkel deze met een beetje olijfolie en kruid ze met peper en zout.

                         Rooster de groenten 40' in de oven en vergeet ze zeker tussendoor niet om te scheppen.  

                         Blender de helft van de pijnboompitten met de look, de basilicum, de kaas en 4 eetlepels olijfolie tot een lekkere pesto.

                         Doe een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de hamblokjes krokant.

                         Kook de pasta beetgaar en giet af.

                         Meng in een grote kom de pasta, de geroosterde groenten, de hamblokjes en de rest van de pijnboompitten.

                        Doe als laatste de groene pesto erbij en meng alles goed onder elkaar.

    Heerlijke pasta bij de BBQ !






    03-05-2016, 14:15 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Salades
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekaramelliseerde appelen en vijgen ( suikervrij ) voor 4 pers.

    Ingrediënten :  2 appelen ( jonagold )

                            8 grote verse vijgen 

                            1 soeplepel Tagatesse  ( zoetstof van Damhert )

                            kaneelpoeder


    Bereiding :   Was de appelen, schil ze , verwijder het klokhuis en snij in 4 stukken.

                         Snij de vijgen ook in 4.

                         Bestrooi de appelen en de vijgen met de Tagatesse en bak dit met een beetje vetstof gedurende 20'.

                         Neem van het vuur als het fruit begint te karamelliseren en doe er een beetje kaneel bij.

    TIP : Zeer lekker bij een bolletje suikervrij vanille ijs of  bij een heerlijke youghurt natuur.

    Smakelijk !


                           

                           

    03-05-2016, 00:00 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten zonder suiker
    02-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taartbodem maken zonder vetstof ( recept van Els )
    Ingrediënten :  Voor 2 taartbodems :   250 gr zelfrijzende bloem
                                                                 125 gr  volle platte kaas
                                                                 2 eieren
                                                                 1 soeplepel suiker                   
                                                                 2 koffielepels bakpoeder

                                                       
    Bereiding :  Doe de bloem in een kom. Voeg hierbij de  platte kaas, de eieren, de suiker en de bakpoeder.
                        Meng alles goed onder elkaar  tot een stevig deegje.
                        Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken ( +/- 250 gr / stuk ).
                        Bak de bodems af in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 35'.
                        Laat afkoelen en beleg de taarten naar keuze. 
                        Kies niet voor een vulling die nog gebakken dient te worden want deze bodems zijn reeds klaar.

    Succes ermee !                                      

    02-05-2016, 12:56 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijventaartjes voor 6 pers.
    Ingrediënten :    1 vel bladerdeeg
                              200 gr ontpitte olijven naar keuze ( groene of zwarte )
                              1 doosje geitenkaas Chavroux 
                              1 eidooier
                              peper en zout
                              gedroogde rozemarijn
                              olijfolie

    Bereiding :     Hak de olijven fijn en meng ze goed met de geitenkaas.
                           Doe hier 3 eetlepels olijfolie onder, een beetje rozemarijn  en meng dit goed door elkaar.
                           Breng op smaak met peper en zout.
                           Rol het bladerdeeg uit, smeer er de pasta op uit en rol het deeg terug op.
                           Smeer de rol in met de opgeklopte eidooier en een beetje water.
                           Snij het in schijfjes van 1 à 1.5 cm.
                           Leg de stukjes op de bakplaat bekleed met bakpapier.
                           Verwarm de oven voor op 180°C en bak dit af gedurende 15'.

    Smakelijk !

    02-05-2016, 12:41 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenstoofvlees met appel voor 5 pers.
    Ingrediënten :  1,2 kg  kalkoenstoofvlees
                            3 uien
                            3 teentjes knoflook
                            2 eetlepels currypoeder
                            250 ml appelsap
                            2 appelen ( jonagold ) in stukjes gesneden
                            peper en zout
        
    Bereiding :    Verwarm de boter in een kookpot en bak hierin het stoofvlees goed aan alle zijden. 
                          Kruid het vlees met peper en zout. Haal het vlees uit de kookpot.
                          Fruit hierin nu de gesneden knoflook en uien. Strooi hier de currypoeder over en roer goed onder elkaar.
                          Voeg de appelsap  en het vlees toe en laat 10' zachtjes sudderen.
                          Doe dan de appelstukjes erbij en laat nog 10' verder garen.
                          Indien dit nodig is kan je de saus lichtjes binden.
                          Breng het geheel verder op smaak.

    TIP  Dien dit gerechtje eventueel op met rijst.
            Voor de liefhebbers kan dit ook met couscous, quinoa,...

    Smakelijk !

    02-05-2016, 12:27 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenstoofvlees met appelen voor 5 pers.
    Ingrediënten :  

    02-05-2016, 12:16 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarbertaart ( eigen recept )
    Ingrediënten :     1 vel kruimeldeeg
                               1 kg verse rabarberstengels
                               300 gr suiker 
                               8 petit beurre koekjes

    Bereiding :  Was de rabarber en snij in stukjes ( de rabarber niet schillen ). 
                        Meng hieronder de suiker en laat dit enkele uurtjes staan zodat de smaken goed kunnen mengen.
                        Leg het deeg met bakpapier in een taartvorm.
                        Prik met een vork gaatjes in de bodem.
                        Verkruimel de petit beurre koekjes en leg deze op de taartbodem.
                        Laat de rabarber goed uitlekken en leg deze op de koekjes.
                        Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 30'.
                        Is de korst van het deeg niet mooi gekleurd laat je de taart nog even bakken.

    Heerlijke taart om je duimen af te likken !


    02-05-2016, 12:12 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosbessentaart

    Ingrediënten :     Taartbodem :  150 gr goede boter

                                                       40 gr poedersuiker

                                                       220 gr patisseriebloem

                                                       1 eidooier

                                Maak het deeg in de Kenwood en gebruik de kneedhaak hiervoor

                                Taartvulling : 400 gr verse bosbessen

                                                       3 eidooiers

                                                       115 gr suiker

                                                       1 zakje vanillesuiker

                                                       2 X 250 ml volle room ( 40 % )             

    Bereiding :    Taartbodem : Snij de boter in stukjes en meng deze met de poedersuiker en de bloem.

                                                Voeg de eidooier toe en kneed vlug, zo blijft het deeg soepel.

                                                Verpak het deeg in vershoudfolie en laat dit 1 u rusten op een koele plaats ( niet in de koelkast ! ).

                                                Rol het deeg uit en druk het gelijkmatig in een ingevette taartvorm ( 26 cm ).

                                                Prik met een vork in het deeg en ook in de zijkanten.

                                                Bak de bodem 8' af in een voorverwarmde oven van 160°C en laat goed afkoelen.

                           Roer de eidooiers, suiker vanillesuiker en 1 potje room door elkaar.

                           Verwarm de over op 200°C.

                           Leg de verse bosbessen in de taart, giet het mengsel over de bosbessen en bak de taart gedurende 35'.

                           Laat de taart afkoelen en klop ondertussen de room tot een stevige massa.

    TIP : Serveer deze taart lauw of koud.

             Voor de liefhebbers, geef er slagroom bij of versier de taart ermee.

    Smakelijk !!                     

      

    02-05-2016, 12:02 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sandwiches ( mijn recept ) voor 20stuks

    Ingrediënten :    1 kg bloem voor sandwiches

                              80 gr verse gist

                              225 ml volle melk ( lauw )

                              225 ml water ( lauw )

     Bereiding :  Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje.

                         Leg hierin de verkruimelde gist en  giet hierop langzaam de melk en het water.

                         Kneed ( 20' ) het deeg goed tot een stevige deegbol.

                         Laat het deeg afgedekt rijzen gedurende 15'.

                         Kneed het deeg terug op en laat nog eens afgedekt 15' rijzen.

                         Verdeel het deeg in bolletjes van 65 gr. en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Laat dit afgedekt 45'  rusten tot het volume verdubbeld is.

                         Smeer ze voorzichtig in met opgeklopt ei ( met 1 eetlepel water ).

                         Bak ze af op 220°C gedurende 10'.

    Veel succes ermee !

                       

                        

    02-05-2016, 11:40 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Brood bakken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sandwiches ( 12 stuks ) recept van Heidi

    Ingrediënten :   500 gr bloem ( witte bloem of bloem voor sandwiches )

                             15 gr verse gist  ( 7 gr droge gist   )

                             10 gr zout

                             50 gr malse boter ( goei boter )

                            10 gr fijne suiker

                            300 ml volle melk ( lauw )

    Bereiding :   Kneed met alle ingrediënten een soepel en elastisch deeg ( ongeveer 15' kneden ).

                        Werkwijze : bloem in een kom, kuiltje maken, gist hierin doen, lauwe melk erop gieten en beginnen mengen. Als de gist opgenomen is de boter geleidelijk aan eronder kneden.

                         Als laatste  de suiker en het zout één voor één eronder kneden.

                         Laat het  deeg afgedekt rijzen gedurende 45' tot het volume verdubbeld is.

                         Kneed het nog eens goed door en laat dan terug 15' à 20'  rijzen.

                         Verdeel het deeg  in 12 gelijke stukjes ( +/- 60 gr per sandwich ) die je eerst opbolt en er dan een puntbroodjes van maakt.

                         Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze terug rijzen tot het dubbele van het volume.

                        Bak ze daarna  af  op 220°C gedurende 12' à 15'. Zet een bakje kokend water onder in de oven.

                        Direct uit de oven kan je bestrijken met gesmolten boter ( om ze mals te houden ).

    Heerlijk zo'n vers gebakken sandwiches !

                       

                       

                        

    02-05-2016, 11:27 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Brood bakken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tsatsiki

    Ingrediënten :   250 gr Griekse youghurt

                             1 komkommer

                             6 teentjes knoflook ( geperst )

                             peper en zout

                             1 potje bieslook ( vers )

    Bereiding :  Rasp de komkommer heel fijn. Wring de komkommer uit in een handdoek om het vocht voldoende te verwijderen.

                        Bestrooi de komkommer met peper en zout.

                        Meng de youghurt met de look en de fijn gesneden bieslook.

                        Doe de komkommer hieronder en vermeng alles goed onder elkaar.

    TIP :Heerlijke saus voor de BBQ !

            Is ook lekker bij gerookte zalm, gebakken scampi's, op een toastje, donker brood  .... 

    Smakelijk !

    02-05-2016, 10:59 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everzwijnragout voor 5 pers.

    Ingrediënten :    1200 gr everzwijnragout

                               15 jeneverbessen

                               1 koffielepel muskaatnoot

                               peper en zout

                               bouquet garni : peterseliestengels, laurier en tijm

                               3 uien

                               4 teentjes knoflook

                               4 wortelen

                               2 afgestreken eetlepels vloeiende bloem

                               1 bokaal wildfond

                               400 ml water

                               500 gr champignons

                               100 ml room ( 20% )

    Bereiding :   Marineer het vlees enkele uren met de jeneverbessen, peper en zout en de muskaatnoot. Voeg olijfolie toe zodat het vlees sappig kan blijven. 

                         Fruit de knoflook en de uien glazig aan in olijfolie en doe er ook de in blokjes gesneden wortelen bij.

                         Voeg het vlees toe en braad goudbruin aan alle kanten.

                         Strooi de bloem over het vlees en meng alles  goed onder elkaar.

                         Voeg de wildfond toe en het water alsook de bouquet garni.

                         Laat dit 45' à 60 ' zachtjes sudderen.

                         Kuis, snij en bak ondertussen de champignons enkele minuutjes.

                         Voeg ze toe aan het vlees 1 minuut voor de stoverij klaar is.

                         Verwijder de bouquet garni.

                         Voeg de room toe en kruid alles nog goed af naar wens.

    TIP : Uitgebakken gerookte spekblokjes zijn hier ook heel lekker in.

             Dien op met kroketjes, frieten, .....

     

    02-05-2016, 10:49 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladetaart

    Ingrediënten :  6  eieren

                            250 gr suiker

                            3 eetlepels honing

                            1 koffielepel bicarbonaat

                            200 gr zelfrijzende bloem

                            3 eetlepels cacaopoeder

      TOPPING : Botercrème :  250 gr goei boter op kamertemperatuur

                                                1 blikje gecondenseerde melk ( klein )

                                                2 eetlepels cacaopoeder

    Bereiding :    Klop de eieren en de suiker heel luchtig op ( moet wit zien ! ).

                          Voeg de honing en  de bicarbonaat toe en klop dit goed onder het eiermengsel.

                          Meng de bloem en de cacaopoeder onder elkaar en spatel dit goed hieronder.

                          Doe het deeg in een bakvorm bekleed met bakpapier.

                          Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15'.

                          Zo nodig even langer laten bakken. ( Dit hangt af van je oven ! ).

                          Laat de taart afkoelen en maak je botercrème.

                          Meng 250 gr boter met de gecondenseerde melk.

                          Voeg geleidelijk aan de cacaopoeder toe.

                          Smeer deze crème over je taart en zet even in de koelkast.

    Deze taart is zeer lekker maar geef ze niet als dessert maar wel als tussendoortje  bij de koffie.

    Smakelijk !!


    02-05-2016, 10:28 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolademuffins ( zonder suiker )

    Ingrediënten :  400 gr zelfrijzende bloem

                             30 gr cacaopoeder

                             65 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )

                             2 eieren

                            300 ml melk

                            60 gr zonnebloemolie

                            300 gr gesmolten  pure chocolade

    Bereiding :   Klop de eieren los met de melk.

                         Voeg vervolgens de olie en de Tagatesse toe.

                         Doe er de gesmolten chocolade onder.

                         Meng de bloem en de cacaopoeder onder elkaar.

                         Spatel de bloem voorzichtig door het mengsel.

                         Vul de cupcakes voor 3/4 met het deeg.

                         Bak de muffins in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25'.

                         De muffins zijn klaar als je in het deeg prikt en er geen deeg aankleeft.

                         Is dit wel zo dan laat je de muffins nog even bakken.

    Heerlijk bij de koffie en iedereen kan hiervan genieten !  

                            

                             

    02-05-2016, 10:11 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Archief per week
  • 08/08-14/08 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs