08-05-2016
Provençaalse mosselen voor 5 pers. ( eigen recept )
Ingrediënten : 5 kg mosselen
scheutje witte wijn
1200 gr gepelde tomaten ( 3 blikjes van 400 gr )
gehakte peterselie
5 uien
5 teentjes look
olijfolie
5 stengels witte selder
5 eetlepels rode wijnazijn
peper, zout, cayennepeper
Bereiding : De mosselen goed schoonmaken.
Neem 5 individuele mosselkookpotjes en zet ze op het vuur.
Snij de uien, de selder en de look fijn.
Stoof deze groenten in een beetje olijfolie ( verdeeld over de 5 porties ).
Voeg de mosselen toe ( 1 kg per portie ) en blus het geheel met de witte wijn en de wijnazijn.
Kruid de mosselen goed af en verdeel er de tomatenblokjes over.
Dek de mosselen af en laat ze garen. Schud ze tussendoor heel goed op.
De mosselen zijn gaar als de schelpen volledig open zijn.
Werk af met de peterselie en dien ze op.
TIP: Wij eten de mosselen het liefst met brood. Dit is minder zwaar.
Ze zijn natuurlijk ook overheerlijk met frietjes.
Smakelijk !
08-05-2016, 17:55 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Sangria voor 10 pers.
Ingrediënten: 2 flessen WITTE sangriawijn
2 dikke appelsienen
1 citroen
1 citroenschil in spiraalvorm
2 bananen
suiker naar smaak
enkele kaneelstokken
vruchten van het seizoen ( appelen, peren, druiven, aardbeien, perziken, pruimen, appelsienen,....)
ijsblokjes
Cointreau
Bereiding : Zet een glazen kom in de koelkast.
Maak een lange spiraal van 1 citroen.
Snijd de appelsienen in schijven. Snij deze schijven in 4, leg ze in de glazen kom en giet er de sangria over.
Leg de kaneelstokken hierin.
Roer er naar smaak de suiker en de Cointreau door.
Voeg het gesneden fruit toe alsook de spiraal van citroen.
Dek de kom af en laat minstens 1 uur trekken in de koelkast.
Neem de sangria uit de koelkast en voeg opnieuw ijsblokjes toe.
Roer goed en voeg dan de in plakjes gesneden banaan toe.
In de zomer zeker witte sangria maken. Deze is véél frisser dan de rode sangria.
TIP : De sangria is nog lekkerder als je deze een dag op voorhand maakt.
Santé !
08-05-2016, 17:36 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Salade Russe voor 10 pers.
Ingrediënten : 4 wortelen
200 gr boontjes
200 gr erwtjes
250 gr champignons
1 komkommer
1 doosje ansjovisfilets
1/2 potje zoet-zure augurkjes
1/2 potje kappertjes
mayonaise
gedroogde dille
Bereiding : De wortelen schillen en in fijn reepjes snijden.
De boontjes kuisen, in stukjes snijden en gaarkoken.
De erwtjes gaarkoken.
De champignons in 4 snijden en gaar stoven.
De komkommer schillen, de zaadlijst verwijderen en in blokjes snijden.
De ansjovisfilets in stukjes snijden.
De augurkjes klein snijden en de kappertjes laten uitlekken.
Meng alles goed onder elkaar en meng met mayonaise naar smaak.
Versier met dille.
Zeer hartige salade !
Smakelijk !
08-05-2016, 17:19 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Salades
07-05-2016
Luikse salade voor 5 pers.
Ingrediënten : 750 gr prinsessenbonen
750 gr krielaardappelen
3 uien
peper en zout
500 gr gerookt spek
100 ml wijnazijn
2 tomaten
gehakte peterselie
Bereiding : Was en kook de boontjes gaar in kokend gezouten water.
Giet het water af en spoel ze met koud water zodat ze hun kleur behouden.
Kook de aardappelen gaar en snij ze in stukken.
Snij de tomaten in kleine stukjes.
Snipper de ui en stoof ze glazig in een beetje boter. Kruid met peper en zout.
Doe de boontjes hieronder en zet even opzij.
Bak de aardappelen lichtjes op.
Snij het spek in blokjes en bak het gaar. Giet er de wijnazijn over.
Doe de boontjes en de aardappelen erbij en meng alles goed onder elkaar.
Dien op en versier met de fijn gehakte peterselie.
TIP : Dit gerechtje kan je koud, lauw of warm eten.
Smakelijk !
07-05-2016, 18:44 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Salades
Tomatensoep met balletjes
Ingrediënten : 3uien
3 wortelen
1 kg rijpe tomaten
2 liter groentenbouillon
peper en zout
1 bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
300 gr gemengd gehakt
Bereiding : Snij de uien in stukjes en stoof ze glazig.
Voeg de fijn gesneden wortelen toe.
Pel of schil de tomaten en voeg ze toe bij de groenten.
Giet de groentenbouillon erbij en leg de bouquet garni erbij.
Laat de soep 30' sudderen.
Haal de bouquet garni uit de soep en mix ze.
Breng zo nodig op smaak met peper en zout.
Maak van het gehakt kleine balletjes en kook deze af.
Doe de balletjes bij de soep en dien op.
TIP Wil je graag een feestelijke soep dan werk je de soep af met room en / of peterselie.
Smakelijk !
07-05-2016, 16:18 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Gegratineerd witloof voor 5 pers.
Ingrediënten : 5 stronken witloof
5 schijven hesp naar keuze
30 gr boter
peper en zout, muskaatnoot
scheutje water
50 gr gemalen kaas voor de afwerking
Voor de kaassaus : 1 liter halfvolle melk
60 gr boter
70 gr bloem
200 gr gemalen kaas
Bereiding : De witloof kuisen en in een braadpan met deksel leggen met een klontje boter. Kruiden met peper en zout en een scheutje water toevoegen.
Laat de stronkjes rustig garen, draai ze af en toe om. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
Maak de kaassaus : laat de boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed tot je een droge massa hebt.
Voeg de melk toe en blijf roeren tot je een gladde saus hebt.
Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
Voeg de kaas toe en meng deze goed onder de saus.
Beboter een ovenvaste schotel met boter.
Bedek de bodem met een laagje kaassaus.
Draai een schijf hesp rond elke stronk witloof en leg ze naast elkaar in de schotel.
Overgiet de witloofrolletjes met de rest van de kaassaus.
Strooi er nog gemalen kaas over en gratineer in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.
Heerlijk met puree.
Smakelijk !
07-05-2016, 15:37 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Ovenschotels
Erwtensoep met spek voor 5 pers.
Ingrediënten : 1 stengel porei
1 takje witte selder
2 uien waarvan 1 ui doorprikt met kruidnagel
150 gr gedroogde erwten
1 dikke wortel
2 schijven gerookt spek ( 1 cm )
2,5 liter gevogeltebouillon ( 1 bouillonblokje / 500 ml water )
bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
Bereiding : De erwten gedurende enkele uren in koud water laten weken.
Laat de erwten daarna koken ( +/- 10' ) in ongezouten water en voeg hier de ui doorprikt met kruidnagel en de wortel aan toe.
Was en snij de groenten ( porei, selder, uien ) in een beetje boter en bevochtig dit met de gevogeltebouillon.
Voeg de bouquet garni, de gekookte erwten en het gerookt spek toe en breng het geheel aan de kook.
De soep is klaar als de erwtjes gaar zijn.
Verwijder de bouquet garni en het spek. Snij het spek in fijne reepjes.
Mix de soep en voeg het fijn gesneden spek terug toe aan de soep.
Heerlijke soep bij de winterdagen !
Smakelijk !
07-05-2016, 13:34 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Gegratineerde macaroni met hesp voor 5 pers.
Ingrediënten : 500 gr macaroni
375 gr hesp in schijven van 0.5 cm
250 gr gemalen kaas
peper, zout, muskaatnoot
paneermeel
saus : 1 liter halfvolle melk
60 gr boter
70 gr vloeiende bloem
Bereiding : Kook de macaroni beetgaar, giet af en spoel af met koud water.
Snij de hesp in kleine dobbelsteentjes.
Maak de kaassaus.
Laat de boter smelten, voeg de bloem toe en roer het geheel goed droog.
Voeg de melk toe en blijf heel goed roeren tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
Roer er de gemalen kaas onder.
Meng de macaroni met de hesp en de kaassaus.
Giet alles in een ingeboterde vuurvast schotel.
Bestrooi met paneermeel.
Laat de schotel gratineren in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20'.
Smakelijk !
07-05-2016, 12:02 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Ovenschotels
Lamsfilet met tomaat en courgette voor 5 pers.
Ingrediënten : 600 gr lamsfilet
2 rode uien
1 groene courgette
20 kerstomaatjes
250 ml tomatenpulp
1 blokje groentebouillon
peterselie
Bereiding : Snij de uien in ringen, de courgette in gelijke blokjes en de tomaatjes in 4.
Snij de lamsfilet in gelijke schijfjes van 1 cm dikte.
Bak de uien in de wok en doe er vervolgens de courgette en de lamsfilet bij.
Laat dit heel even op een hoog vuur bakken.
Verlaag dan het vuur en doe er de tomaatjes bij.
Laat dit 3' goed doorwokken.
Doe de tomatenpulp en het bouillonblokje erbij en laat nog even doorkoken.
Breng op smaak zo nodig.
Werk af met gehakte peterselie.
TIP : Geef hier pasta, kroketjes, frietjes, puree naar keuze bij.
Smakelijk !
06-05-2016, 18:24 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Quiche met spinazie, kaas en amandelen voor 6 pers.
Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg
500 gr spinazie
250 gr gorgonzola kaas
2 teentjes knoflook
1 ei
1 soeplepel volle room ( 35% )
peper, zout, muskaatnoot
1 soeplepel amandelpoeder
50 gr amandelschilfers
1 koffielepel olijfolie
Bereiding : Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm en bestrooi de taartbodem met amandelpoeder.
Stoof de spinazie gaar en kruid af met peper, zout en muskaatnoot
Verwarm samen met de spinazie de verkruimelde gorgonzola en de 2 geplette knoflookteentjes.
Roer goed om tot de kaas gesmolten is.
Klop het ei en de room luchtig op.
Neem de spinazie van het vuur en roer het eimengsel hieronder.
Schep er het spinazie-kaasmengsel op.
Werk af met de amandelschilfers en besprenkel met de olijfolie.
Bak de taart 30 à 35' in een voorverwarmde oven van 200°C.
Dit is een veggie quiche maar iedereen gaat deze wel lekker vinden !!
06-05-2016, 18:12 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarisch
05-05-2016
Notencake met koffieroom
Ingrediënten : Voor de notencake : 250 gr malse boter
250 gr suiker
250 gr eieren
250 gr zelfrijzende bloem
100 gr hazelnootpoeder
100 ml sterke koffie
Voor de koffieroom : 150 gr malse boter
150 gr fijne suiker
50 ml water
2 eidooiers
1 eetlepel oploskoffie
200 ml volle room
Bereiding : Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een springvorm in van 20 cm.
Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa.
Splits de eieren en klop de eidooiers door het botermengsel.
Klop de eiwitten stevig op.
Spatel de bloem voorzichtig door het beslag.
Voeg de hazelnootpoeder en de koffie toe.
Spatel hier het eiwit onder.
Giet het beslag in de cakevorm en zet 50' in de oven.
Controleer of de cake gaar is. Laat hem afkoelen op een rooster.
Maak de koffieroom : laat het water met de suiker inkoken tot siroop.
Laat dit afkoelen.
Roer er de eidooiers en de oploskoffie ( opgelost met 2 eetlepels lauw water ) door.
Roer de boter zacht en voeg er straalsgewijs de suikersiroop onder.
Klop de room luchtig op en spatel dit hierdoor.
Laat opstijven in de frigo.
Snij de cake dwars door en smeer de koffieroom op de onderste helft.
Leg de bovenste helft van de cake er bovenop.
Werk af met de rest van de koffieroom.
Overheerlijke cake !
Smakelijk !
05-05-2016, 21:12 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Kaastaart met appelen ( light versie )
Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg
2 appelen ( jonagold )
4 eieren
500 gr magere platte kaas
75 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )
150 gr gemalen amandelen
amandelextract ( klein beetje )
30 gr maïzenabloem
Bereiding : Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in schijfjes.
Leg de appelschijfjes naast elkaar op de bodem van het deeg.
Splits de eieren.
Meng de platte kaas met de eidooiers, de Tagatesse, de gemalen amandelen, het amandelextract en de maïzenabloem.
Klop de eiwitten zeer stijf en meng dit voorzichtig onder de platte kaas.
Giet het kaasmengsel over de appelen.
Verminder de oven naar 180°C en bak de taart 1 uur.
Laat de taart goed afkoelen op een taartrooster.
Dit is een heerlijke taart met weinig calorieën.
TIP : In plaats van appelen kan je ook abrikozencompote, peren, ..... nemen.
Smakelijk !
05-05-2016, 20:51 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Vogelnestjes voor 5 pers.
Ingrediënten : 600 gr gemengd gehakt
5 hardgekookte eieren
paneermeel
750 ml passata ( of tomatenblokjes )
250 ml water
1 koffielepel gedroogde basilicum
1 groentebouillonblokje
Bereiding : Pel de eieren.
Pak het eitje in met 120 gr gehakt.
Rol de vogelnestjes in paneermeel.
Bak de vogelnestjes goudbruin in de pan.
Doe de passata en het water in een kookpot .
Voeg het bouillonblokje toe.
Laat de saus even inkoken.
Bind de saus een beetje als dit nodig is;
Doe er de gedroogde basilicum bij en roer goed om.
TIP : Geef hierbij een lekkere puree, rijst, pasta, ....
Smakelijk !
05-05-2016, 17:40 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Verse tomatensaus
Ingrediënten : 1 kg rijpe tomaten
2 uien
2 wortelen
3 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 bouquet garni ( peterselie, tijm en laurier )
4 eetlepels olijfolie
peper en zout
1 klontje suiker zo nodig
Bereiding : Snipper de ui, de knoflook, de wortelen en de tomaten.
Verhit de olijfolie en stoof hierin de ui, de knoflook en de wortel.
Roer er de tomatenpuree onder en laat dit even bakken.
Voeg nu de tomaten toe alsook het bouquet garni.
Laat de saus langzaam verder garen gedurende 30'.
Neem de bouquet garni eruit en mix de saus fijn.
Giet de saus door een zeef.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Als de saus te zurig moest zijn kan je er een klontje suiker bij doen.
TIP : Deze tomatensaus is lekker bij pasta, rijst, gehaktballetjes, pizza.....
05-05-2016, 17:06 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Sauzen
Jagersaus voor 5 pers.
Ingrediënten : 125 gr gerookte spekblokjes
2 sjalotten
400 ml witte wijn
400 ml gevogeltebouillon
1 eetlepel tomatenpuree
1 bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
250 gr champignons
1 soeplepel gehakte peterselie
1 soeplepel gehakte dragon
peper en zout
Bereiding : Bak het spek krokant zonder boter ( het spek bevat voldoende vetten ). Haal het spek uit de pan.
Bak in deze pan de fijngesneden sjalot.
Blus met de wijn en laat inkoken tot de helft.
Voeg de bouillon, de tomatenpuree en de bouquet garni toe.
Laat alles inkoken tot een saus en zeef deze.
Snij de champignons en bak ze even. Doe ze samen met de spekblokjes bij de saus.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe er de gehakte kruiden onder.
TIP : Heerlijk met kip, konijn, kalkoen, ...
05-05-2016, 16:37 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Sauzen
Speculoos
Ingrediënten : 1 kg patisseriebloem
750 gr donkere kandijsuiker
2 eieren
125 gr gemalen amandelen
250 gr margarine ( goei boter )
2 koffielepels zout
10 gr kaneelpoeder
2 koffielepels bicarbonaat
250 ml melk
1 flesje amandelextract
1.5 koffielepels kruidnagelpoeder
amandelschilfers voor de afwerking
Bereiding : Doe al de ingrediënten in de kenwood en laat alles goed mengen.
Laat het deeg 1 nacht rusten in de koelkast.
Maak dan kleine bolletjes ( 50 gr )
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de bolletjes.
Bak de speculoos af in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 20 à 25'.
Heerlijk bij de koffie !
05-05-2016, 15:52 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Stoofvlees " alla mama christel " voor 5 pers.
Ingrediënten : 1.5 kg rundsstoofvlees
3 dikke uien
1 flesje donkerbruin bier naar keuze ( Trappist, Tafelbier, ... )
3 eetlepels siroop van Vrolingen ( appel-peer )
3 laurierblaadjes
750 ml rundsbouillon
peper en zout
Bereiding : Versnipper de uien en bak deze in een beetje boter.
Bak in een andere pan het vlees aan en kruid dit met peper en zout..
Voeg het gebakken vlees bij de uien.
Blus de pan waar je het vlees in hebt gebakken met het bier.
Giet dit bij het vlees, voeg de rundsbouillon en de laurierblaadjes toe.
Laat het vlees gedurende 1 uur sudderen op een laag vuur.
Voeg als laatste de siroop toe en laat nog even sudderen tot de siroop volledig opgenomen is.
De saus eventueel nog binden afhankelijk van de gewenste dikte.
TIP : Geef hierbij verse hand gesneden frietjes, kroketjes .....
Heerlijk !
05-05-2016, 12:09 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Chili Con Carne voor 5 pers.
Ingrediënten : 2 uien
2 rode paprika's
3 teentjes knoflook
2 wortelen
komijnpoeder
paprikapoeder
1 kaneelstok
400 gr rode bonen
600 gr gemengd gehakt
1 blik tomatenblokjes ( 400 gr )
40 gr tomatenconcentraat ( tomatenpuree )
een geutje rode wijn
3 blaadjes laurier
125 gr zure room
peper en zout
Bereiding : Stoof de ui met de knoflook glazig.
Snij de wortelen en de paprika in blokjes en laat dit mee stoven met de ui.
Bak het gehakt gaar.
Voeg bij de groenten het komijnpoeder, de paprikapoeder en de kaneelstok.
Voeg hierbij ook de tomatenpuree, de tomatenblokjes en de rode bonen.
Doe het gebakken vlees erbij en blus met een geutje rode wijn.
Leg er ook 3 laurierblaadjes in en laat het geheel verder pruttelen gedurende 30'.
Verwijder de kaneelstok.
Klop de zure room lichtjes op en kruid met peper en zout.
Serveer de chili con carne en werk af met een lepel opgeklopte zure room.
TIP : Serveer met rijst of met geroosterd pitabrood.
Smakelijk !
05-05-2016, 11:49 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
03-05-2016
Haverkoekjes met chocolade
Ingrediënten : 250 gr goei boter ( op kamertemperatuur )
200 gr fijne suiker
2 eieren
150 gr zelfrijzende bloem
250 gr havermout
175 gr bakvaste chocoladeparels ( verkrijgbaar bij de speciaalzaken voor bakbenodigdheden )
Bereiding : Verwarm de oven voor op 175°C.
Roer de boter en de suiker tot een romige massa.
Meng er één voor één de eieren door.
Schep er geleidelijk aan de bloem, de havermout en de chocoladekorrels.
Schep met 2 koffielepels beslag op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Leg ze niet te kort bij elkaar.
Schuif de bakplaat in de oven gedurende 10 à 12'.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Zeer lekker !
Smakelijk !
03-05-2016, 17:43 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Paasbrood
Ingrediënten : 220 ml volle melk
3 eieren
100 gr boter
700 gr bloem
7 gr droge gist
2 eetlepels suiker
1 snuifje zout
Bereiding : Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Doe hierin de gist en de suiker.
Smelt de boter in een pannetje en warm hierin ook de melk op. Breek 2 eieren in het kuiltje van de bloem en giet er de lauwe melk bij.
Kneed tot een stevige deegbol. Voeg ondertussen het zout erbij.
Laat het deeg 1 u afgedekt rusten op een warme plaats of zet de kom in een warme oven van 40 °C ( de oven enkel opwarmen en daarna terug uitzetten ).
Kneed het deeg opnieuw en snij het in 3 porties. maak er 3 rollen van en maak er een vlecht van.
Leg de vlecht op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Dek het deeg terug af el laat afgedekt 30' rusten ( het deeg moet verdubbelen ).
Klop 1 ei op met een eetlepel water en smeer er de vlecht mee in.
Bak dit brood af in een oven van 180°C gedurende 30' à 35'.
Heerlijk met goede boter !
Smakelijk !
03-05-2016, 17:18 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Brood bakken
Scampi's met looksaus ( light ) voor 5 pers.
Ingrediënten : 20 scampi's ( ontdarmd )
olijfolie
peper en zout
Dipsaus : 250 gr magere youghurt
5 teentjes knoflook
5 eetlepels gesnipperde sjalot
5 eetlepels fijngesnipperde bieslook
5 eetlepels gehakte peterselie
peper en zout
Bereiding : Ontdooi en pel de scampi. Smeer ze in met olijfolie en kruid ze met peper en zout.
Bak de scampi's in een beetje olijfolie in de pan ( 2 minuten aan iedere kant ).
Maak het dipsausje : doe de ingrediënten in een kom en roer alles goed om zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Breng op smaak met peper en zout.
Leg 4 scampi's op een bordje en dresseer met een beetje looksaus.
TIP : Dit kan je ook gerust geven als hapje. Gebruik de looksaus dan om te dippen !
Een heel lekker gerechtje !
Smakelijk !
03-05-2016, 16:21 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Pastasalade met geroosterde groenten voor 5 pers.
Ingrediënten : 250 gr pasta ( vb. spirelli, macaroni, penne, .... )
250 gr kerstomaatjes
2 venkels
1 groene courgette
1 ui
3 teentjes knoflook
200 gr hespeblokjes ( of reepjes )
100 gr geroosterde pijnboompitten
peper en zout
basilicum ( vers of gedroogd )
olijfolie
50 gr magere geraspte kaas
Bereiding : De oven voorverwarmen op 200°C.
Snij de groenten grof en leg ze in een braadslee.
Besprenkel deze met een beetje olijfolie en kruid ze met peper en zout.
Rooster de groenten 40' in de oven en vergeet ze zeker tussendoor niet om te scheppen.
Blender de helft van de pijnboompitten met de look, de basilicum, de kaas en 4 eetlepels olijfolie tot een lekkere pesto.
Doe een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de hamblokjes krokant.
Kook de pasta beetgaar en giet af.
Meng in een grote kom de pasta, de geroosterde groenten, de hamblokjes en de rest van de pijnboompitten.
Doe als laatste de groene pesto erbij en meng alles goed onder elkaar.
Heerlijke pasta bij de BBQ !
03-05-2016, 14:15 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Salades
Kalkoenstoofvlees met appel voor 5 pers.
Ingrediënten : 1,2 kg kalkoenstoofvlees
3 uien
3 teentjes knoflook
2 eetlepels currypoeder
250 ml appelsap
2 appelen ( jonagold ) in stukjes gesneden
peper en zout
Bereiding : Verwarm de boter in een kookpot en bak hierin het stoofvlees goed aan alle zijden.
Kruid het vlees met peper en zout. Haal het vlees uit de kookpot.
Fruit hierin nu de gesneden knoflook en uien. Strooi hier de currypoeder over en roer goed onder elkaar.
Voeg de appelsap en het vlees toe en laat 10' zachtjes sudderen.
Doe dan de appelstukjes erbij en laat nog 10' verder garen.
Indien dit nodig is kan je de saus lichtjes binden.
Breng het geheel verder op smaak.
TIP Dien dit gerechtje eventueel op met rijst.
Voor de liefhebbers kan dit ook met couscous, quinoa,...
Smakelijk !
02-05-2016, 12:27 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Bosbessentaart
Ingrediënten : Taartbodem : 150 gr goede boter
40 gr poedersuiker
220 gr patisseriebloem
1 eidooier
Maak het deeg in de Kenwood en gebruik de kneedhaak hiervoor
Taartvulling : 400 gr verse bosbessen
3 eidooiers
115 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
2 X 250 ml volle room ( 40 % )
Bereiding : Taartbodem : Snij de boter in stukjes en meng deze met de poedersuiker en de bloem.
Voeg de eidooier toe en kneed vlug, zo blijft het deeg soepel.
Verpak het deeg in vershoudfolie en laat dit 1 u rusten op een koele plaats ( niet in de koelkast ! ).
Rol het deeg uit en druk het gelijkmatig in een ingevette taartvorm ( 26 cm ).
Prik met een vork in het deeg en ook in de zijkanten.
Bak de bodem 8' af in een voorverwarmde oven van 160°C en laat goed afkoelen.
Roer de eidooiers, suiker vanillesuiker en 1 potje room door elkaar.
Verwarm de over op 200°C.
Leg de verse bosbessen in de taart, giet het mengsel over de bosbessen en bak de taart gedurende 35'.
Laat de taart afkoelen en klop ondertussen de room tot een stevige massa.
TIP : Serveer deze taart lauw of koud.
Voor de liefhebbers, geef er slagroom bij of versier de taart ermee.
Smakelijk !!
02-05-2016, 12:02 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Sandwiches ( 12 stuks ) recept van Heidi
Ingrediënten : 500 gr bloem ( witte bloem of bloem voor sandwiches )
15 gr verse gist ( 7 gr droge gist )
10 gr zout
50 gr malse boter ( goei boter )
10 gr fijne suiker
300 ml volle melk ( lauw )
Bereiding : Kneed met alle ingrediënten een soepel en elastisch deeg ( ongeveer 15' kneden ).
Werkwijze : bloem in een kom, kuiltje maken, gist hierin doen, lauwe melk erop gieten en beginnen mengen. Als de gist opgenomen is de boter geleidelijk aan eronder kneden.
Als laatste de suiker en het zout één voor één eronder kneden.
Laat het deeg afgedekt rijzen gedurende 45' tot het volume verdubbeld is.
Kneed het nog eens goed door en laat dan terug 15' à 20' rijzen.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes ( +/- 60 gr per sandwich ) die je eerst opbolt en er dan een puntbroodjes van maakt.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze terug rijzen tot het dubbele van het volume.
Bak ze daarna af op 220°C gedurende 12' à 15'. Zet een bakje kokend water onder in de oven.
Direct uit de oven kan je bestrijken met gesmolten boter ( om ze mals te houden ).
Heerlijk zo'n vers gebakken sandwiches !
02-05-2016, 11:27 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Brood bakken
Everzwijnragout voor 5 pers.
Ingrediënten : 1200 gr everzwijnragout
15 jeneverbessen
1 koffielepel muskaatnoot
peper en zout
bouquet garni : peterseliestengels, laurier en tijm
3 uien
4 teentjes knoflook
4 wortelen
2 afgestreken eetlepels vloeiende bloem
1 bokaal wildfond
400 ml water
500 gr champignons
100 ml room ( 20% )
Bereiding : Marineer het vlees enkele uren met de jeneverbessen, peper en zout en de muskaatnoot. Voeg olijfolie toe zodat het vlees sappig kan blijven.
Fruit de knoflook en de uien glazig aan in olijfolie en doe er ook de in blokjes gesneden wortelen bij.
Voeg het vlees toe en braad goudbruin aan alle kanten.
Strooi de bloem over het vlees en meng alles goed onder elkaar.
Voeg de wildfond toe en het water alsook de bouquet garni.
Laat dit 45' à 60 ' zachtjes sudderen.
Kuis, snij en bak ondertussen de champignons enkele minuutjes.
Voeg ze toe aan het vlees 1 minuut voor de stoverij klaar is.
Verwijder de bouquet garni.
Voeg de room toe en kruid alles nog goed af naar wens.
TIP : Uitgebakken gerookte spekblokjes zijn hier ook heel lekker in.
Dien op met kroketjes, frieten, .....
02-05-2016, 10:49 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Chocoladetaart
Ingrediënten : 6 eieren
250 gr suiker
3 eetlepels honing
1 koffielepel bicarbonaat
200 gr zelfrijzende bloem
3 eetlepels cacaopoeder
TOPPING : Botercrème : 250 gr goei boter op kamertemperatuur
1 blikje gecondenseerde melk ( klein )
2 eetlepels cacaopoeder
Bereiding : Klop de eieren en de suiker heel luchtig op ( moet wit zien ! ).
Voeg de honing en de bicarbonaat toe en klop dit goed onder het eiermengsel.
Meng de bloem en de cacaopoeder onder elkaar en spatel dit goed hieronder.
Doe het deeg in een bakvorm bekleed met bakpapier.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15'.
Zo nodig even langer laten bakken. ( Dit hangt af van je oven ! ).
Laat de taart afkoelen en maak je botercrème.
Meng 250 gr boter met de gecondenseerde melk.
Voeg geleidelijk aan de cacaopoeder toe.
Smeer deze crème over je taart en zet even in de koelkast.
Deze taart is zeer lekker maar geef ze niet als dessert maar wel als tussendoortje bij de koffie.
Smakelijk !!
02-05-2016, 10:28 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Chocolademuffins ( zonder suiker )
Ingrediënten : 400 gr zelfrijzende bloem
30 gr cacaopoeder
65 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )
2 eieren
300 ml melk
60 gr zonnebloemolie
300 gr gesmolten pure chocolade
Bereiding : Klop de eieren los met de melk.
Voeg vervolgens de olie en de Tagatesse toe.
Doe er de gesmolten chocolade onder.
Meng de bloem en de cacaopoeder onder elkaar.
Spatel de bloem voorzichtig door het mengsel.
Vul de cupcakes voor 3/4 met het deeg.
Bak de muffins in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25'.
De muffins zijn klaar als je in het deeg prikt en er geen deeg aankleeft.
Is dit wel zo dan laat je de muffins nog even bakken.
Heerlijk bij de koffie en iedereen kan hiervan genieten !
02-05-2016, 10:11 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek