 |
|
 |
07-05-2016 |
Luikse salade voor 5 pers. |
Ingrediënten : 750 gr prinsessenbonen
750 gr krielaardappelen
3 uien
peper en zout
500 gr gerookt spek
100 ml wijnazijn
2 tomaten
gehakte peterselie
Bereiding : Was en kook de boontjes gaar in kokend gezouten water.
Giet het water af en spoel ze met koud water zodat ze hun kleur behouden.
Kook de aardappelen gaar en snij ze in stukken.
Snij de tomaten in kleine stukjes.
Snipper de ui en stoof ze glazig in een beetje boter. Kruid met peper en zout.
Doe de boontjes hieronder en zet even opzij.
Bak de aardappelen lichtjes op.
Snij het spek in blokjes en bak het gaar. Giet er de wijnazijn over.
Doe de boontjes en de aardappelen erbij en meng alles goed onder elkaar.
Dien op en versier met de fijn gehakte peterselie.
TIP : Dit gerechtje kan je koud, lauw of warm eten.
Smakelijk !
07-05-2016, 18:44 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Salades
|
 |
|
Tomatensoep met balletjes |
Ingrediënten : 3uien
3 wortelen
1 kg rijpe tomaten
2 liter groentenbouillon
peper en zout
1 bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
300 gr gemengd gehakt
Bereiding : Snij de uien in stukjes en stoof ze glazig.
Voeg de fijn gesneden wortelen toe.
Pel of schil de tomaten en voeg ze toe bij de groenten.
Giet de groentenbouillon erbij en leg de bouquet garni erbij.
Laat de soep 30' sudderen.
Haal de bouquet garni uit de soep en mix ze.
Breng zo nodig op smaak met peper en zout.
Maak van het gehakt kleine balletjes en kook deze af.
Doe de balletjes bij de soep en dien op.
TIP Wil je graag een feestelijke soep dan werk je de soep af met room en / of peterselie.
Smakelijk !
07-05-2016, 16:18 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Soepen
|
 |
|
Gegratineerd witloof voor 5 pers. |
Ingrediënten : 5 stronken witloof
5 schijven hesp naar keuze
30 gr boter
peper en zout, muskaatnoot
scheutje water
50 gr gemalen kaas voor de afwerking
Voor de kaassaus : 1 liter halfvolle melk
60 gr boter
70 gr bloem
200 gr gemalen kaas
Bereiding : De witloof kuisen en in een braadpan met deksel leggen met een klontje boter. Kruiden met peper en zout en een scheutje water toevoegen.
Laat de stronkjes rustig garen, draai ze af en toe om. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
Maak de kaassaus : laat de boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed tot je een droge massa hebt.
Voeg de melk toe en blijf roeren tot je een gladde saus hebt.
Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
Voeg de kaas toe en meng deze goed onder de saus.
Beboter een ovenvaste schotel met boter.
Bedek de bodem met een laagje kaassaus.
Draai een schijf hesp rond elke stronk witloof en leg ze naast elkaar in de schotel.
Overgiet de witloofrolletjes met de rest van de kaassaus.
Strooi er nog gemalen kaas over en gratineer in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.
Heerlijk met puree.
Smakelijk !
07-05-2016, 15:37 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Ovenschotels
|
 |
|
Erwtensoep met spek voor 5 pers. |
Ingrediënten : 1 stengel porei
1 takje witte selder
2 uien waarvan 1 ui doorprikt met kruidnagel
150 gr gedroogde erwten
1 dikke wortel
2 schijven gerookt spek ( 1 cm )
2,5 liter gevogeltebouillon ( 1 bouillonblokje / 500 ml water )
bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
Bereiding : De erwten gedurende enkele uren in koud water laten weken.
Laat de erwten daarna koken ( +/- 10' ) in ongezouten water en voeg hier de ui doorprikt met kruidnagel en de wortel aan toe.
Was en snij de groenten ( porei, selder, uien ) in een beetje boter en bevochtig dit met de gevogeltebouillon.
Voeg de bouquet garni, de gekookte erwten en het gerookt spek toe en breng het geheel aan de kook.
De soep is klaar als de erwtjes gaar zijn.
Verwijder de bouquet garni en het spek. Snij het spek in fijne reepjes.
Mix de soep en voeg het fijn gesneden spek terug toe aan de soep.
Heerlijke soep bij de winterdagen !
Smakelijk !
07-05-2016, 13:34 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Soepen
|
 |
|
Gegratineerde macaroni met hesp voor 5 pers. |
Ingrediënten : 500 gr macaroni
375 gr hesp in schijven van 0.5 cm
250 gr gemalen kaas
peper, zout, muskaatnoot
paneermeel
saus : 1 liter halfvolle melk
60 gr boter
70 gr vloeiende bloem
Bereiding : Kook de macaroni beetgaar, giet af en spoel af met koud water.
Snij de hesp in kleine dobbelsteentjes.
Maak de kaassaus.
Laat de boter smelten, voeg de bloem toe en roer het geheel goed droog.
Voeg de melk toe en blijf heel goed roeren tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
Roer er de gemalen kaas onder.
Meng de macaroni met de hesp en de kaassaus.
Giet alles in een ingeboterde vuurvast schotel.
Bestrooi met paneermeel.
Laat de schotel gratineren in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20'.
Smakelijk !
07-05-2016, 12:02 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Ovenschotels
|
 |
|
Lamsfilet met tomaat en courgette voor 5 pers. |
Ingrediënten : 600 gr lamsfilet
2 rode uien
1 groene courgette
20 kerstomaatjes
250 ml tomatenpulp
1 blokje groentebouillon
peterselie
Bereiding : Snij de uien in ringen, de courgette in gelijke blokjes en de tomaatjes in 4.
Snij de lamsfilet in gelijke schijfjes van 1 cm dikte.
Bak de uien in de wok en doe er vervolgens de courgette en de lamsfilet bij.
Laat dit heel even op een hoog vuur bakken.
Verlaag dan het vuur en doe er de tomaatjes bij.
Laat dit 3' goed doorwokken.
Doe de tomatenpulp en het bouillonblokje erbij en laat nog even doorkoken.
Breng op smaak zo nodig.
Werk af met gehakte peterselie.
TIP : Geef hier pasta, kroketjes, frietjes, puree naar keuze bij.
Smakelijk !
06-05-2016, 18:24 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gerechten met vlees
|
 |
|
Quiche met spinazie, kaas en amandelen voor 6 pers. |
Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg
500 gr spinazie
250 gr gorgonzola kaas
2 teentjes knoflook
1 ei
1 soeplepel volle room ( 35% )
peper, zout, muskaatnoot
1 soeplepel amandelpoeder
50 gr amandelschilfers
1 koffielepel olijfolie
Bereiding : Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm en bestrooi de taartbodem met amandelpoeder.
Stoof de spinazie gaar en kruid af met peper, zout en muskaatnoot
Verwarm samen met de spinazie de verkruimelde gorgonzola en de 2 geplette knoflookteentjes.
Roer goed om tot de kaas gesmolten is.
Klop het ei en de room luchtig op.
Neem de spinazie van het vuur en roer het eimengsel hieronder.
Schep er het spinazie-kaasmengsel op.
Werk af met de amandelschilfers en besprenkel met de olijfolie.
Bak de taart 30 à 35' in een voorverwarmde oven van 200°C.
Dit is een veggie quiche maar iedereen gaat deze wel lekker vinden !!
06-05-2016, 18:12 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Vegetarisch
|
 |
05-05-2016 |
Notencake met koffieroom |
Ingrediënten : Voor de notencake : 250 gr malse boter
250 gr suiker
250 gr eieren
250 gr zelfrijzende bloem
100 gr hazelnootpoeder
100 ml sterke koffie
Voor de koffieroom : 150 gr malse boter
150 gr fijne suiker
50 ml water
2 eidooiers
1 eetlepel oploskoffie
200 ml volle room
Bereiding : Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een springvorm in van 20 cm.
Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa.
Splits de eieren en klop de eidooiers door het botermengsel.
Klop de eiwitten stevig op.
Spatel de bloem voorzichtig door het beslag.
Voeg de hazelnootpoeder en de koffie toe.
Spatel hier het eiwit onder.
Giet het beslag in de cakevorm en zet 50' in de oven.
Controleer of de cake gaar is. Laat hem afkoelen op een rooster.
Maak de koffieroom : laat het water met de suiker inkoken tot siroop.
Laat dit afkoelen.
Roer er de eidooiers en de oploskoffie ( opgelost met 2 eetlepels lauw water ) door.
Roer de boter zacht en voeg er straalsgewijs de suikersiroop onder.
Klop de room luchtig op en spatel dit hierdoor.
Laat opstijven in de frigo.
Snij de cake dwars door en smeer de koffieroom op de onderste helft.
Leg de bovenste helft van de cake er bovenop.
Werk af met de rest van de koffieroom.
Overheerlijke cake !
Smakelijk !
05-05-2016, 21:12 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Kaastaart met appelen ( light versie ) |
Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg
2 appelen ( jonagold )
4 eieren
500 gr magere platte kaas
75 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )
150 gr gemalen amandelen
amandelextract ( klein beetje )
30 gr maïzenabloem
Bereiding : Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in schijfjes.
Leg de appelschijfjes naast elkaar op de bodem van het deeg.
Splits de eieren.
Meng de platte kaas met de eidooiers, de Tagatesse, de gemalen amandelen, het amandelextract en de maïzenabloem.
Klop de eiwitten zeer stijf en meng dit voorzichtig onder de platte kaas.
Giet het kaasmengsel over de appelen.
Verminder de oven naar 180°C en bak de taart 1 uur.
Laat de taart goed afkoelen op een taartrooster.
Dit is een heerlijke taart met weinig calorieën.
TIP : In plaats van appelen kan je ook abrikozencompote, peren, ..... nemen.
Smakelijk !
05-05-2016, 20:51 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Vogelnestjes voor 5 pers. |
Ingrediënten : 600 gr gemengd gehakt
5 hardgekookte eieren
paneermeel
750 ml passata ( of tomatenblokjes )
250 ml water
1 koffielepel gedroogde basilicum
1 groentebouillonblokje
Bereiding : Pel de eieren.
Pak het eitje in met 120 gr gehakt.
Rol de vogelnestjes in paneermeel.
Bak de vogelnestjes goudbruin in de pan.
Doe de passata en het water in een kookpot .
Voeg het bouillonblokje toe.
Laat de saus even inkoken.
Bind de saus een beetje als dit nodig is;
Doe er de gedroogde basilicum bij en roer goed om.
TIP : Geef hierbij een lekkere puree, rijst, pasta, ....
Smakelijk !
05-05-2016, 17:40 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gerechten met vlees
|
 |
|
Verse tomatensaus |
Ingrediënten : 1 kg rijpe tomaten
2 uien
2 wortelen
3 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 bouquet garni ( peterselie, tijm en laurier )
4 eetlepels olijfolie
peper en zout
1 klontje suiker zo nodig
Bereiding : Snipper de ui, de knoflook, de wortelen en de tomaten.
Verhit de olijfolie en stoof hierin de ui, de knoflook en de wortel.
Roer er de tomatenpuree onder en laat dit even bakken.
Voeg nu de tomaten toe alsook het bouquet garni.
Laat de saus langzaam verder garen gedurende 30'.
Neem de bouquet garni eruit en mix de saus fijn.
Giet de saus door een zeef.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Als de saus te zurig moest zijn kan je er een klontje suiker bij doen.
TIP : Deze tomatensaus is lekker bij pasta, rijst, gehaktballetjes, pizza.....
05-05-2016, 17:06 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Sauzen
|
 |
|
 |
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
Gastenboek |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
|
|
|
 |