Kalkoenstoofvlees met appel voor 5 pers.
Ingrediënten : 1,2 kg kalkoenstoofvlees
3 uien
3 teentjes knoflook
2 eetlepels currypoeder
250 ml appelsap
2 appelen ( jonagold ) in stukjes gesneden
peper en zout
Bereiding : Verwarm de boter in een kookpot en bak hierin het stoofvlees goed aan alle zijden.
Kruid het vlees met peper en zout. Haal het vlees uit de kookpot.
Fruit hierin nu de gesneden knoflook en uien. Strooi hier de currypoeder over en roer goed onder elkaar.
Voeg de appelsap en het vlees toe en laat 10' zachtjes sudderen.
Doe dan de appelstukjes erbij en laat nog 10' verder garen.
Indien dit nodig is kan je de saus lichtjes binden.
Breng het geheel verder op smaak.
TIP Dien dit gerechtje eventueel op met rijst.
Voor de liefhebbers kan dit ook met couscous, quinoa,...
Smakelijk !
02-05-2016, 12:27 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Bosbessentaart
Ingrediënten : Taartbodem : 150 gr goede boter
40 gr poedersuiker
220 gr patisseriebloem
1 eidooier
Maak het deeg in de Kenwood en gebruik de kneedhaak hiervoor
Taartvulling : 400 gr verse bosbessen
3 eidooiers
115 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
2 X 250 ml volle room ( 40 % )
Bereiding : Taartbodem : Snij de boter in stukjes en meng deze met de poedersuiker en de bloem.
Voeg de eidooier toe en kneed vlug, zo blijft het deeg soepel.
Verpak het deeg in vershoudfolie en laat dit 1 u rusten op een koele plaats ( niet in de koelkast ! ).
Rol het deeg uit en druk het gelijkmatig in een ingevette taartvorm ( 26 cm ).
Prik met een vork in het deeg en ook in de zijkanten.
Bak de bodem 8' af in een voorverwarmde oven van 160°C en laat goed afkoelen.
Roer de eidooiers, suiker vanillesuiker en 1 potje room door elkaar.
Verwarm de over op 200°C.
Leg de verse bosbessen in de taart, giet het mengsel over de bosbessen en bak de taart gedurende 35'.
Laat de taart afkoelen en klop ondertussen de room tot een stevige massa.
TIP : Serveer deze taart lauw of koud.
Voor de liefhebbers, geef er slagroom bij of versier de taart ermee.
Smakelijk !!
02-05-2016, 12:02 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Sandwiches ( 12 stuks ) recept van Heidi
Ingrediënten : 500 gr bloem ( witte bloem of bloem voor sandwiches )
15 gr verse gist ( 7 gr droge gist )
10 gr zout
50 gr malse boter ( goei boter )
10 gr fijne suiker
300 ml volle melk ( lauw )
Bereiding : Kneed met alle ingrediënten een soepel en elastisch deeg ( ongeveer 15' kneden ).
Werkwijze : bloem in een kom, kuiltje maken, gist hierin doen, lauwe melk erop gieten en beginnen mengen. Als de gist opgenomen is de boter geleidelijk aan eronder kneden.
Als laatste de suiker en het zout één voor één eronder kneden.
Laat het deeg afgedekt rijzen gedurende 45' tot het volume verdubbeld is.
Kneed het nog eens goed door en laat dan terug 15' à 20' rijzen.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes ( +/- 60 gr per sandwich ) die je eerst opbolt en er dan een puntbroodjes van maakt.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze terug rijzen tot het dubbele van het volume.
Bak ze daarna af op 220°C gedurende 12' à 15'. Zet een bakje kokend water onder in de oven.
Direct uit de oven kan je bestrijken met gesmolten boter ( om ze mals te houden ).
Heerlijk zo'n vers gebakken sandwiches !
02-05-2016, 11:27 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Brood bakken
Everzwijnragout voor 5 pers.
Ingrediënten : 1200 gr everzwijnragout
15 jeneverbessen
1 koffielepel muskaatnoot
peper en zout
bouquet garni : peterseliestengels, laurier en tijm
3 uien
4 teentjes knoflook
4 wortelen
2 afgestreken eetlepels vloeiende bloem
1 bokaal wildfond
400 ml water
500 gr champignons
100 ml room ( 20% )
Bereiding : Marineer het vlees enkele uren met de jeneverbessen, peper en zout en de muskaatnoot. Voeg olijfolie toe zodat het vlees sappig kan blijven.
Fruit de knoflook en de uien glazig aan in olijfolie en doe er ook de in blokjes gesneden wortelen bij.
Voeg het vlees toe en braad goudbruin aan alle kanten.
Strooi de bloem over het vlees en meng alles goed onder elkaar.
Voeg de wildfond toe en het water alsook de bouquet garni.
Laat dit 45' à 60 ' zachtjes sudderen.
Kuis, snij en bak ondertussen de champignons enkele minuutjes.
Voeg ze toe aan het vlees 1 minuut voor de stoverij klaar is.
Verwijder de bouquet garni.
Voeg de room toe en kruid alles nog goed af naar wens.
TIP : Uitgebakken gerookte spekblokjes zijn hier ook heel lekker in.
Dien op met kroketjes, frieten, .....
02-05-2016, 10:49 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Chocoladetaart
Ingrediënten : 6 eieren
250 gr suiker
3 eetlepels honing
1 koffielepel bicarbonaat
200 gr zelfrijzende bloem
3 eetlepels cacaopoeder
TOPPING : Botercrème : 250 gr goei boter op kamertemperatuur
1 blikje gecondenseerde melk ( klein )
2 eetlepels cacaopoeder
Bereiding : Klop de eieren en de suiker heel luchtig op ( moet wit zien ! ).
Voeg de honing en de bicarbonaat toe en klop dit goed onder het eiermengsel.
Meng de bloem en de cacaopoeder onder elkaar en spatel dit goed hieronder.
Doe het deeg in een bakvorm bekleed met bakpapier.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15'.
Zo nodig even langer laten bakken. ( Dit hangt af van je oven ! ).
Laat de taart afkoelen en maak je botercrème.
Meng 250 gr boter met de gecondenseerde melk.
Voeg geleidelijk aan de cacaopoeder toe.
Smeer deze crème over je taart en zet even in de koelkast.
Deze taart is zeer lekker maar geef ze niet als dessert maar wel als tussendoortje bij de koffie.
Smakelijk !!
02-05-2016, 10:28 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Chocolademuffins ( zonder suiker )
Ingrediënten : 400 gr zelfrijzende bloem
30 gr cacaopoeder
65 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )
2 eieren
300 ml melk
60 gr zonnebloemolie
300 gr gesmolten pure chocolade
Bereiding : Klop de eieren los met de melk.
Voeg vervolgens de olie en de Tagatesse toe.
Doe er de gesmolten chocolade onder.
Meng de bloem en de cacaopoeder onder elkaar.
Spatel de bloem voorzichtig door het mengsel.
Vul de cupcakes voor 3/4 met het deeg.
Bak de muffins in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25'.
De muffins zijn klaar als je in het deeg prikt en er geen deeg aankleeft.
Is dit wel zo dan laat je de muffins nog even bakken.
Heerlijk bij de koffie en iedereen kan hiervan genieten !
02-05-2016, 10:11 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Spagettisaus ( mijn eigen recept )
Ingrediënten: 800 gr gemengd gehakt
2 rode paprika's
3 uien
3 wortelen
1 courgette
3 teentjes knoflook
750 ml passata ( of 800 ml tomatenblokjes )
400 ml water
kruiden van Verstegen
Bereiding : Was de groenten goed en snij deze in grove stukjes.
Stoof de uien samen met de knoflook glazig.
Voeg dan de rest van de gesneden groenten toe ( de wortelen, de paprika's, de courgette ).
Voeg de passata of de tomatenblokjes toe alsook het water.
Kruid al eens goed.
Laat alles goed stoven tot de groenten gaar zijn.
Bak het vlees gaar in een andere pan en roer hier regelmatig in met een stamper.
Voeg het vlees bij de saus. Zo nodig kan je de saus nog verder afkruiden en binden.
Voor onze kinderen is het pure nostalgie als ik van het gehakt balletjes rol, deze afkook en dan in de saus doe !
Je kan ook meer saus maken en deze dan invriezen voor momenten dat je gebrek hebt aan tijd.
Smakelijk !
01-05-2016, 17:57 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Lichtbruin brood ( recept van bakker Maarten ) met de hand gekneed
Ingrediënten : 500 gr bloem ( 250 gr witte bloem en 250 gr bruine bloem )
12 gr verse gist ( of 6 gr droge gist )
280 ml water ( op kamertemperatuur )
25 gr boter
7 gr zeezout
Bereiding : Stort de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje.
Giet er water in samen met de gist en begin te mengen. Voeg geleidelijk aan water toe.
Voeg wanneer de grondstoffen aan elkaar beginnen te kleven het zout en de boter in kleine blokjes toe.
Kneed vanaf nu 15' zeer intensief. Voeg geen bloem meer toe maar kneed het deeg voldoende uit.
Laat dan het deeg afgedekt 30' voorrijzen op kamertemperatuur.
Druk het terug plat.
Laat het deeg terug 10' afgedekt rijzen.
Bol het deeg op en leg het in een ingevette broodvorm en laat het 40' afgedekt rijzen.
Je kan het brood vooraleer het in de oven te zetten insmeren met wat water of je zet een kommetje water in de oven tegen het uitdrogen.
Bak het brood 35 à 40' in een oven van 190°C.
Het brood is voldoende gebakken wanneer je na het bakken en ontvormen op de onderkant klopt en het hol klinkt.
Geniet van je vers gebakken brood !
01-05-2016, 17:27 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Brood bakken
Vispannetje ( recept van Annie ) voor 5 pers.
Ingrediënten : 1 kg vis ( vb. kabeljauwhaasje, roodbaars, zalm, zeeduivel, ... )
1 kg verse spinazie
2 uien
1 bussel peterselie
300 gr wortelen
50 gr gemalen kaas
250 ml room ( 35% )
1 kg aardappelen ( voor puree vb. bintje, bloemig, ... )
1 koffielepel mosterd ( afhankelijk van de smaak kan je er ook meer in doen )
peper, zout en muskaatnoot
Bereiding : Voor de saus : Stoof de fijn gesneden uien en wortelen in een klontje boter.
Voeg de room toe, de gehakte peterselie ( de volledige bussel ) en de mosterd.
Stoof de spinazie en kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Maak een aardappelpuree.
Beboter een ovenschotel.
Leg de aardappelpuree op de bodem, leg de gestoofde spinazie hier bovenop alsook de vis.
Doe de saus over de vis.
Werk af met de gemalen kaas.
Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 40'
Dit is een overheerlijke schotel !
Smakelijk !
01-05-2016, 17:10 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Ovenschotels
Rijstpap uit de oven voor 4 pers.
Ingrediënten : 600 ml volle melk
1 vanillestok
150 gr dessertrijst van Bosto
2 eieren gesplitst
40 gr boter
40 gr suiker ( of 20 gr Tagatesse )
poedersuiker
Bereiding : Breng de melk aan de kook met het opengesneden vanillestokje.
Voeg de rijst toe en laat deze op een laag vuurtje koken gedurende 30'.
Vergeet niet af en toe goed om te roeren.
Laat goed afkoelen.
Smeer 4 ovenschaaltjes in met boter.
Klop de boter schuimig met de suiker en roer er de eidooiers door tot een romige massa.
Haal het vanillestokje uit de rijst en voeg het botermengsel toe aan de rijst.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door de rijst.
Schep de rijst in de ovenschaaltjes.
Leg op de rijst een vlokje boter en bak dit 35' in een voorverwarmde oven van 180°C.
Bestrooi naar keuze met poedersuiker.
Smakelijk !
01-05-2016, 16:25 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Dessertjes
Oma's appeltaart met honing
Ingrediënten : 100 gr volkorenbloem
100 gr patisseriebloem
100 gr ongezouten goede boter
3 eidooiers
250 gr ongezoete appelmoes
4 eetlepels honing
3 eetlepels gemalen amandelen
3 grote appelen in partjes gesneden met schil
1 eetlepel lichtbruine suiker
Bereiding : Doe de beide soorten bloem in een kom.
Verdeel de boter in blokjes en wrijf ze met de vingertoppen door de bloem tot het een kruimelig mengsel is.
Klop 1 eidooier los met 2 eetlepels koud water en kneed dit door het kruimelig mengsel tot een samenhangend deeg.
Zo nodig voeg je wat water bij.
Rol het deeg uit voor een taartvorm van 22 cm.
Meng 1 eetlepel van de honing, de appelmoes, 2 eidooiers en de gemalen amandelen door elkaar.
Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de taartbodem.
Schik de appelpartjes dakpansgewijs over de appelmoes.
Bestrooi de appelpartjes met de lichtbruine suiker.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40'.
Verwarm de rest van de honing en bestrijk de appeltaart hiermee als ze net uit de oven komt.
TIP : Geef bij deze taart een bolletje vanille ijs of stijfgeklopte slagroom !
Dit is pure nostalgie !
Smakelijk !
01-05-2016, 16:13 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek