Ingrediënten : 500 gr bloem ( witte bloem of bloem voor sandwiches )
15 gr verse gist ( 7 gr droge gist )
10 gr zout
50 gr malse boter ( goei boter )
10 gr fijne suiker
300 ml volle melk ( lauw )
Bereiding : Kneed met alle ingrediënten een soepel en elastisch deeg ( ongeveer 15' kneden ).
Werkwijze : bloem in een kom, kuiltje maken, gist hierin doen, lauwe melk erop gieten en beginnen mengen. Als de gist opgenomen is de boter geleidelijk aan eronder kneden.
Als laatste de suiker en het zout één voor één eronder kneden.
Laat het deeg afgedekt rijzen gedurende 45' tot het volume verdubbeld is.
Kneed het nog eens goed door en laat dan terug 15' à 20' rijzen.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes ( +/- 60 gr per sandwich ) die je eerst opbolt en er dan een puntbroodjes van maakt.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze terug rijzen tot het dubbele van het volume.
Bak ze daarna af op 220°C gedurende 12' à 15'. Zet een bakje kokend water onder in de oven.
Direct uit de oven kan je bestrijken met gesmolten boter ( om ze mals te houden ).
Heerlijk zo'n vers gebakken sandwiches !
|