De keuken van Christel
Inhoud blog
  • Italiaans gehaktbrood voor 5 pers.
  • Kalkoengebraad met sinaasappelsaus voor 4 pers.
  • Vispannetje met groenten en rijst voor 5 pers.
  • Portugese kip in de oven voor 5 pers.
  • Gehaktballetjes in youghurtdressing voor 4 pers.

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Categorieën
  • Brood bakken (6)
  • Dessertjes (16)
  • Gebak (53)
  • Gerechten met kip (13)
  • Gerechten met vis (13)
  • Gerechten met vlees (27)
  • Hapjes (24)
  • Ovenschotels (12)
  • Recepten zonder suiker (5)
  • Salades (17)
  • Sauzen (15)
  • Soepen (17)
  • Vegetarisch (4)
  • Voorgerechten (16)

  • 05-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassaus

    Ingrediënten :   30 gr boter

                             30 gr bloem

                             500 ml melk

                             peper en zout

                             muskaatnoot

                             100 gr geraspte kaas ( emmental, gruyère, ... )

     Bereiding :  Smelt de boter in een pannetje.

                         Doe er de bloem bij en roer goed tot de boter heet is maar niet kleurt.

                         Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer goed door.

                         Laat de saus indikken en nog enkele minuten doorkoken.

                         Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

                         Zet het pannetje van het vuur en roer er de geraspte kaas door.

                         Let er goed op dat de kaas voldoende gesmolten is.

     

    05-05-2016, 17:20 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bechamelsaus ( witte saus )

    Ingrediënten :    30 gr boter

                              30 gr vloeiende bloem ( voor sauzen )

                              500 ml halfvolle melk

                              peper en zout

                              muskaatnoot

    Bereiding :   Smelt de boter in een pannetje.

                         Doe er de bloem bij en roer 2' tot de boter heet is maar niet kleurt.

                         Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer en blijf goed roeren tot je een glad mengsel hebt.

                         Breng al roerend aan de kook.

                         Laat de saus indikken en enkele minuutjes doorkoken.

                        Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

    05-05-2016, 17:12 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse tomatensaus

    Ingrediënten :   1 kg rijpe tomaten

                             2 uien

                             2 wortelen

                             3 teentjes knoflook

                             1 eetlepel tomatenpuree

                             1 bouquet garni ( peterselie, tijm en laurier )

                             4 eetlepels olijfolie

                             peper en zout

                             1 klontje suiker zo nodig

    Bereiding :    Snipper de ui, de knoflook, de wortelen en de tomaten.

                          Verhit de olijfolie en stoof hierin de ui, de knoflook en de wortel.

                          Roer er de tomatenpuree onder en laat dit even bakken.

                          Voeg nu de tomaten toe alsook het bouquet garni.

                          Laat de saus langzaam verder garen gedurende 30'.

                          Neem de bouquet garni eruit en mix de saus fijn.

                          Giet de saus door een zeef.

                          Breng de saus op smaak met peper en zout.

                          Als de saus te zurig moest zijn kan je er een klontje suiker bij doen.

    TIP :  Deze tomatensaus is lekker bij pasta, rijst, gehaktballetjes, pizza.....

                         

                          

    05-05-2016, 17:06 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonroomsaus voor 5 pers.

    Ingrediënten :  2 sjalotten

                            2 teentjes knoflook

                            300 ml gevogeltebouillon

                            300 ml room ( 35% )

                            300 gr champignons

                            citroensap

                            peper en zout

    Bereiding :   Snij de champignons in schijfjes en bak ze kort.

                         Snipper de sjalot en de knoflook en stoof ze glazig .

                         Giet er de gevogeltebouillon en de room bij en laat dit inkoken tot sausdikte.

                         Doe de champignons bij de saus en laat nog enkele minuutjes doorkoken.

                         Breng de saus op smaak met citroensap, peper en zout.

    TIP :  Heerlijke saus voor op de biefstuk, bij kip en kalkoen.

                        

     

    05-05-2016, 16:49 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jagersaus voor 5 pers.

    Ingrediënten :  125 gr gerookte spekblokjes

                            2 sjalotten

                            400 ml witte wijn

                            400 ml gevogeltebouillon

                            1 eetlepel tomatenpuree

                            1 bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier

                            250 gr champignons

                            1 soeplepel gehakte peterselie

                            1 soeplepel gehakte dragon

                            peper en zout

    Bereiding :  Bak het spek krokant zonder boter ( het spek bevat voldoende vetten ). Haal het spek uit de pan.

                        Bak in deze pan de fijngesneden sjalot.

                        Blus met de wijn en laat inkoken tot de helft.

                        Voeg de bouillon, de tomatenpuree en de bouquet garni toe.

                        Laat alles inkoken tot een saus en zeef deze.

                        Snij de champignons en bak ze even. Doe ze samen met de spekblokjes  bij de saus.

                        Breng op smaak met peper en zout.

                        Doe er de gehakte kruiden onder.

    TIP : Heerlijk met kip, konijn, kalkoen, ...

                         

    05-05-2016, 16:37 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speculoos ( ander recept )

    Ingrediënten :  1 kg zelfrijzende bloem

                            4 eieren

                            400 gr goei boter

                            800 gr donkere  kandijsuiker

                            1 eetlepel kaneelpoeder

                            2 koffielepels bicarbonaat

    Bereiding :  Maak de boter zacht of laat de boter smelten op een zacht vuurtje.

                        Meng hieronder de suiker, de eieren, de bloem, de bicarbonaat en de kaneel.

                        Kneed alles goed onder elkaar en laat het deeg één nachtje rusten in de koelkast.

                        Maak kleine bolletjes van 50 gr en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

                        Bak de speculoos af in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 15'.

    Smakelijk !

                        

                            

    05-05-2016, 16:06 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speculoos

    Ingrediënten :  1 kg patisseriebloem

                            750 gr donkere kandijsuiker

                            2 eieren

                            125 gr gemalen amandelen

                            250 gr margarine ( goei boter )

                            2 koffielepels zout

                            10 gr kaneelpoeder

                            2 koffielepels bicarbonaat

                            250 ml melk

                            1 flesje amandelextract

                            1.5 koffielepels kruidnagelpoeder

                            amandelschilfers voor de afwerking

    Bereiding :  Doe al de ingrediënten in de kenwood en laat alles goed mengen.

                        Laat het deeg 1 nacht rusten in de koelkast.

                        Maak dan kleine bolletjes ( 50 gr )

                        Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de bolletjes.

                        Bak de speculoos af in een voorverwarmde oven van 170°C   gedurende 20 à 25'.

    Heerlijk bij de koffie !


     

    05-05-2016, 15:52 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutkoekjes

    Ingrediënten :  300 gr goei boter

                            500 gr havermoutvlokken

                            4 eieren

                            300 gr suiker

                            200 gr zelfrijzende bloem

                            3 koffielepels lijnzaad

    Bereiding :  Laat de boter smelten in een grote kookpot, doe de havervlokken erbij en laat dit 1' op het vuur staan.

                        Roer ondertussen met een houten lepel. Neem de kookpot van het vuur.

                        Mix de eieren en de suiker in een kom.

                        Roer het eimengsel met een houten lepel onder de havervlokken.

                        Voeg er de bloem en de lijnzaad onder.

                        Bekleed de bakplaat met bakpapier.

                        Vorm met behulp van 2 lepels kleine deegbolletjes.

                        Laat de koekjes 20' bakken in een voorverwarmde oven van 175°C tot ze mooi lichtbruin zijn.

    Smakelijk !!  

      

    05-05-2016, 15:41 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte pruimentaart ( nostalgie )

    Ingrediënten :  zanddeeg :   200 gr bloem

                                                 125 gr zachte boter

                                                 1 ei

                                                 25 gr amandelpoeder

                                                

                              vulling :  250 gr ontpitte gedroogde pruimen ( je kan er ook een puree van maken )

    Bereiding :  Doe de bloem samen met de boter, het ei en de amandelpoeder in een kom.

                        Kneed met de hand tot je een vaste deegbol hebt.

                        Doe het deeg in plasticfolie en laat dit even rusten in de koelkast.

                        Rol het deeg uit en leg dit in een ingeboterde taartvorm.

                        Leg de pruimen ( op de pruimenpuree )op de bodem van het deeg.

                        Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25'.

    Dit is mijn lievelingstaart en pure nostalgie !!




                                    

    05-05-2016, 12:47 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees " alla mama christel " voor 5 pers.

    Ingrediënten :    1.5 kg rundsstoofvlees

                              3 dikke uien

                              1 flesje donkerbruin bier naar keuze ( Trappist, Tafelbier, ... )

                              3 eetlepels siroop van Vrolingen ( appel-peer )

                              3 laurierblaadjes

                              750 ml rundsbouillon

                              peper en zout

    Bereiding :   Versnipper de uien en bak deze in een beetje boter.

                         Bak in een andere pan het vlees aan en kruid dit met peper en zout..

                         Voeg het gebakken vlees bij de uien.

                         Blus de pan waar je het vlees in hebt gebakken met het bier.

                         Giet dit bij het vlees, voeg de rundsbouillon en de laurierblaadjes toe.

                         Laat het vlees gedurende 1 uur sudderen op een laag vuur.

                         Voeg als laatste de siroop toe en laat nog even sudderen tot de siroop volledig opgenomen is.

                         De saus eventueel nog binden afhankelijk van de gewenste dikte.

    TIP : Geef hierbij verse hand gesneden frietjes, kroketjes .....

    Heerlijk !

                        

                      

                        

                                

    05-05-2016, 12:09 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chili Con Carne voor 5 pers.

    Ingrediënten :  2 uien

                            2 rode paprika's

                            3 teentjes knoflook

                            2 wortelen

                            komijnpoeder

                            paprikapoeder  

                           1 kaneelstok

                           400 gr rode bonen

                           600 gr gemengd gehakt

                           1 blik tomatenblokjes ( 400 gr )

                           40 gr tomatenconcentraat ( tomatenpuree )

                           een geutje rode wijn

                           3 blaadjes laurier

                           125 gr zure room

                           peper en zout

    Bereiding :  Stoof de ui met de knoflook glazig.

                        Snij de wortelen en de paprika in blokjes en laat dit mee stoven met de ui.

                        Bak het gehakt gaar.

                        Voeg bij de groenten het komijnpoeder, de paprikapoeder en de kaneelstok.

                        Voeg hierbij ook de tomatenpuree,  de tomatenblokjes en de rode bonen.

                        Doe het gebakken vlees erbij en blus met een geutje rode wijn.

                        Leg er ook 3 laurierblaadjes in en laat het geheel verder pruttelen gedurende 30'.

                        Verwijder de kaneelstok.

                        Klop de zure room lichtjes op en kruid met peper en zout.

                        Serveer de chili con carne en werk af met een lepel opgeklopte zure room.

    TIP : Serveer met rijst of  met geroosterd pitabrood.

    Smakelijk !


                        

                       

                       

    05-05-2016, 11:49 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    03-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haverkoekjes met chocolade

    Ingrediënten :   250 gr goei boter ( op kamertemperatuur )

                             200 gr fijne suiker

                             2 eieren

                             150 gr zelfrijzende bloem

                             250 gr havermout

                             175 gr bakvaste chocoladeparels ( verkrijgbaar bij de speciaalzaken voor bakbenodigdheden )


    Bereiding :  Verwarm de oven voor op 175°C.

                        Roer de boter en de suiker tot een romige massa.

                        Meng er één voor één de eieren door.

                        Schep er geleidelijk aan de bloem, de havermout en de chocoladekorrels.

                        Schep met 2 koffielepels beslag op een bakplaat bekleed met bakpapier.

                        Leg ze niet te kort bij elkaar.

                        Schuif de bakplaat in de oven gedurende 10 à 12'.

                        Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

    Zeer lekker !

    Smakelijk !                   

     

    03-05-2016, 17:43 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasbrood

    Ingrediënten :  220 ml volle melk

                            3 eieren

                            100 gr boter

                            700 gr bloem

                            7 gr  droge gist

                            2 eetlepels suiker

                            1 snuifje zout

    Bereiding :  Doe de bloem in een kom en maak  een kuiltje. Doe hierin de gist en de suiker.

                        Smelt de boter in een pannetje en warm hierin ook de melk op. Breek 2 eieren in het kuiltje van de bloem en giet er de lauwe melk bij.

                        Kneed tot een stevige deegbol. Voeg ondertussen het zout erbij.

                        Laat het deeg 1 u afgedekt rusten op een warme plaats of zet de kom in een warme oven van 40 °C ( de oven enkel opwarmen en daarna terug uitzetten ).

                        Kneed het deeg opnieuw en snij het in 3 porties. maak er 3 rollen van en maak er een vlecht van.

                        Leg de vlecht op een bakplaat bekleed met bakpapier.

                        Dek het deeg terug af el laat afgedekt 30' rusten ( het deeg moet verdubbelen ).

                        Klop 1 ei op met een eetlepel water en smeer er de vlecht mee in.

                        Bak dit brood af in een oven van 180°C gedurende 30' à 35'.

    Heerlijk met goede boter !

    Smakelijk !


                       

    03-05-2016, 17:18 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Brood bakken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipbrochettes met Indische youghurtmarinade ( BBQ ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :  2 groene  paprika's   

                            5 kipfilets

                            20 kerstomaten

                            500 gr magere youghurt

                            1 eetlepel paprikapoeder

                            1 eetlepel currypoeder

                            5 eetlepels olijfolie

                            peper en zout

    Bereiding :  Snij de paprika's in vierkanten en de kipfilets in stukken.

                        Maak 5 grote brochettes : prik afwisselend de stukken kip, de vierkante paprika en de kerstomaat.

                        Maak de Indische youghurt marinade : meng de magere youghurt met de paprikapoeder,de  currypoeder en de olijfolie in een grote schaal.

                        Kruid met peper en zout en meng alles goed.

                        Laat de brochettes 2 u marineren.  Laat ze daarna uitlekken en bak ze 25' op de BBQ. Draai ze af en toe goed om.

    Smakelijk !


                       

    03-05-2016, 16:53 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met kip
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekse vleesspiezen ( BBQ ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :   750 gr lamsvlees in blokjes gesneden

                             1 soeplepel olijfolie

                             1 geperste citroen

                             2 geperste teentjes knoflook

                             1 koffielepel gedroogde tijm

                             1 koffielepel gedroogde oregano

                             peper en zout

    Bereiding :   Doe de lamsblokjes in een glazen schaal en giet er de olijfolie en het citroensap over.

                         Voeg de knoflook, tijm, oregano en peper en zout toe.

                         Dek de schaal   af met een plasticfolie en laat minstens 4 u marineren in de koelkast.

                         Doe de lamsblokjes op een spies en gril ze ongeveer 15' op de BBQ.

    Smakelijk ! 

    03-05-2016, 16:32 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's met looksaus ( light )
    Recept zie voorgerechten !

    03-05-2016, 16:23 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's met looksaus ( light ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :   20 scampi's ( ontdarmd )

                              olijfolie

                              peper en zout

    Dipsaus :   250 gr magere youghurt

                      5 teentjes knoflook

                      5 eetlepels gesnipperde sjalot

                      5 eetlepels fijngesnipperde bieslook 

                      5 eetlepels gehakte peterselie

                      peper en zout

    Bereiding :  Ontdooi en pel de scampi. Smeer ze in met olijfolie en kruid ze met peper en zout.

                        Bak de scampi's in een beetje olijfolie in de pan ( 2 minuten aan iedere kant ).

                        Maak het dipsausje : doe de ingrediënten  in een kom en roer alles goed om zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

                        Breng  op smaak met peper en zout.

                        Leg 4 scampi's  op  een bordje en dresseer met een beetje looksaus.

    TIP : Dit kan je ook gerust geven als hapje. Gebruik de looksaus dan om te dippen !

    Een heel lekker gerechtje !

    Smakelijk !

     

    03-05-2016, 16:21 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Looksaus ( light ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :   250 gr magere youghurt

                             5 knoflookteentjes geperst

                             5 gesnipperde sjalotten

                             5 eetlepels fijngesnipperde bieslook

                             3 eetlepels gehakte peterselie

                             peper en zout

    Bereiding :  Neem een kom en doe hierin de youghurt.

                        Voeg de knoflook, de sjalotten, de bieslook en de peterselie toe.

                        Meng alles heel goed onder elkaar en breng op smaak met peper en zout.

    Heerlijk sausje voor bij de scampi's maar ook heel lekker bij kip ! 

    03-05-2016, 16:20 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tartare saus ( light ) voor 8 pers.

    Ingrediënten :  100 ml olie

                            100 ml light room ( soya )

                            1 eetlepel citroensap

                            1 koffielepel mosterd

                            10- tal ajuintjes en augurkjes

                            1 hard gekookt ei

                            peper en zout


    Bereiding :  Doe de mosterd, de peper, het citroensap en de helft van de olie in de blender en mix tot het een stijf mengsel wordt.

                        Voeg, terwijl je verder mixt, langzaam de rest van de olie en de room toe.

                        Meng er vervolgens de fijngehakte ajuintjes en augurkjes onder, samen met het gekookt ei.   

    TIP :   Deze saus is heerlijk bij de vis !

    03-05-2016, 16:03 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Currysaus ( light ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :    75 ml olie

                              100 ml light room ( soya )

                              1 soeplepel citroensap

                              1/2 koffielepel mosterd

                              currypoeder

                              peper en zout


    Bereiding :  Breng de mosterd, de peper, een snuifje zout, het citroensap en de helft  olie in een blender en mix tot het mengsel stijf wordt.

                        Voeg,  terwijl je verder met de blender mixt , langzaam de rest van de olie en de room toe.

                        Voeg  de curry toe en breng verderop smaak met peper en zout.

    03-05-2016, 15:55 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Archief per week
  • 08/08-14/08 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs