 |
|
 |
|
|
 |
07-05-2016 |
Erwtensoep met spek voor 5 pers. |
Ingrediënten : 1 stengel porei
1 takje witte selder
2 uien waarvan 1 ui doorprikt met kruidnagel
150 gr gedroogde erwten
1 dikke wortel
2 schijven gerookt spek ( 1 cm )
2,5 liter gevogeltebouillon ( 1 bouillonblokje / 500 ml water )
bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
Bereiding : De erwten gedurende enkele uren in koud water laten weken.
Laat de erwten daarna koken ( +/- 10' ) in ongezouten water en voeg hier de ui doorprikt met kruidnagel en de wortel aan toe.
Was en snij de groenten ( porei, selder, uien ) in een beetje boter en bevochtig dit met de gevogeltebouillon.
Voeg de bouquet garni, de gekookte erwten en het gerookt spek toe en breng het geheel aan de kook.
De soep is klaar als de erwtjes gaar zijn.
Verwijder de bouquet garni en het spek. Snij het spek in fijne reepjes.
Mix de soep en voeg het fijn gesneden spek terug toe aan de soep.
Heerlijke soep bij de winterdagen !
Smakelijk !
07-05-2016, 13:34 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Soepen
|
 |
|
Gegratineerde macaroni met hesp voor 5 pers. |
Ingrediënten : 500 gr macaroni
375 gr hesp in schijven van 0.5 cm
250 gr gemalen kaas
peper, zout, muskaatnoot
paneermeel
saus : 1 liter halfvolle melk
60 gr boter
70 gr vloeiende bloem
Bereiding : Kook de macaroni beetgaar, giet af en spoel af met koud water.
Snij de hesp in kleine dobbelsteentjes.
Maak de kaassaus.
Laat de boter smelten, voeg de bloem toe en roer het geheel goed droog.
Voeg de melk toe en blijf heel goed roeren tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
Roer er de gemalen kaas onder.
Meng de macaroni met de hesp en de kaassaus.
Giet alles in een ingeboterde vuurvast schotel.
Bestrooi met paneermeel.
Laat de schotel gratineren in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20'.
Smakelijk !
07-05-2016, 12:02 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Ovenschotels
|
 |
|
Lamsfilet met tomaat en courgette voor 5 pers. |
Ingrediënten : 600 gr lamsfilet
2 rode uien
1 groene courgette
20 kerstomaatjes
250 ml tomatenpulp
1 blokje groentebouillon
peterselie
Bereiding : Snij de uien in ringen, de courgette in gelijke blokjes en de tomaatjes in 4.
Snij de lamsfilet in gelijke schijfjes van 1 cm dikte.
Bak de uien in de wok en doe er vervolgens de courgette en de lamsfilet bij.
Laat dit heel even op een hoog vuur bakken.
Verlaag dan het vuur en doe er de tomaatjes bij.
Laat dit 3' goed doorwokken.
Doe de tomatenpulp en het bouillonblokje erbij en laat nog even doorkoken.
Breng op smaak zo nodig.
Werk af met gehakte peterselie.
TIP : Geef hier pasta, kroketjes, frietjes, puree naar keuze bij.
Smakelijk !
06-05-2016, 18:24 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gerechten met vlees
|
 |
|
Quiche met spinazie, kaas en amandelen voor 6 pers. |
Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg
500 gr spinazie
250 gr gorgonzola kaas
2 teentjes knoflook
1 ei
1 soeplepel volle room ( 35% )
peper, zout, muskaatnoot
1 soeplepel amandelpoeder
50 gr amandelschilfers
1 koffielepel olijfolie
Bereiding : Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm en bestrooi de taartbodem met amandelpoeder.
Stoof de spinazie gaar en kruid af met peper, zout en muskaatnoot
Verwarm samen met de spinazie de verkruimelde gorgonzola en de 2 geplette knoflookteentjes.
Roer goed om tot de kaas gesmolten is.
Klop het ei en de room luchtig op.
Neem de spinazie van het vuur en roer het eimengsel hieronder.
Schep er het spinazie-kaasmengsel op.
Werk af met de amandelschilfers en besprenkel met de olijfolie.
Bak de taart 30 à 35' in een voorverwarmde oven van 200°C.
Dit is een veggie quiche maar iedereen gaat deze wel lekker vinden !!
06-05-2016, 18:12 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Vegetarisch
|
 |
05-05-2016 |
Notencake met koffieroom |
Ingrediënten : Voor de notencake : 250 gr malse boter
250 gr suiker
250 gr eieren
250 gr zelfrijzende bloem
100 gr hazelnootpoeder
100 ml sterke koffie
Voor de koffieroom : 150 gr malse boter
150 gr fijne suiker
50 ml water
2 eidooiers
1 eetlepel oploskoffie
200 ml volle room
Bereiding : Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een springvorm in van 20 cm.
Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa.
Splits de eieren en klop de eidooiers door het botermengsel.
Klop de eiwitten stevig op.
Spatel de bloem voorzichtig door het beslag.
Voeg de hazelnootpoeder en de koffie toe.
Spatel hier het eiwit onder.
Giet het beslag in de cakevorm en zet 50' in de oven.
Controleer of de cake gaar is. Laat hem afkoelen op een rooster.
Maak de koffieroom : laat het water met de suiker inkoken tot siroop.
Laat dit afkoelen.
Roer er de eidooiers en de oploskoffie ( opgelost met 2 eetlepels lauw water ) door.
Roer de boter zacht en voeg er straalsgewijs de suikersiroop onder.
Klop de room luchtig op en spatel dit hierdoor.
Laat opstijven in de frigo.
Snij de cake dwars door en smeer de koffieroom op de onderste helft.
Leg de bovenste helft van de cake er bovenop.
Werk af met de rest van de koffieroom.
Overheerlijke cake !
Smakelijk !
05-05-2016, 21:12 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Kaastaart met appelen ( light versie ) |
Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg
2 appelen ( jonagold )
4 eieren
500 gr magere platte kaas
75 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )
150 gr gemalen amandelen
amandelextract ( klein beetje )
30 gr maïzenabloem
Bereiding : Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in schijfjes.
Leg de appelschijfjes naast elkaar op de bodem van het deeg.
Splits de eieren.
Meng de platte kaas met de eidooiers, de Tagatesse, de gemalen amandelen, het amandelextract en de maïzenabloem.
Klop de eiwitten zeer stijf en meng dit voorzichtig onder de platte kaas.
Giet het kaasmengsel over de appelen.
Verminder de oven naar 180°C en bak de taart 1 uur.
Laat de taart goed afkoelen op een taartrooster.
Dit is een heerlijke taart met weinig calorieën.
TIP : In plaats van appelen kan je ook abrikozencompote, peren, ..... nemen.
Smakelijk !
05-05-2016, 20:51 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Vogelnestjes voor 5 pers. |
Ingrediënten : 600 gr gemengd gehakt
5 hardgekookte eieren
paneermeel
750 ml passata ( of tomatenblokjes )
250 ml water
1 koffielepel gedroogde basilicum
1 groentebouillonblokje
Bereiding : Pel de eieren.
Pak het eitje in met 120 gr gehakt.
Rol de vogelnestjes in paneermeel.
Bak de vogelnestjes goudbruin in de pan.
Doe de passata en het water in een kookpot .
Voeg het bouillonblokje toe.
Laat de saus even inkoken.
Bind de saus een beetje als dit nodig is;
Doe er de gedroogde basilicum bij en roer goed om.
TIP : Geef hierbij een lekkere puree, rijst, pasta, ....
Smakelijk !
05-05-2016, 17:40 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gerechten met vlees
|
 |
|
Verse tomatensaus |
Ingrediënten : 1 kg rijpe tomaten
2 uien
2 wortelen
3 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 bouquet garni ( peterselie, tijm en laurier )
4 eetlepels olijfolie
peper en zout
1 klontje suiker zo nodig
Bereiding : Snipper de ui, de knoflook, de wortelen en de tomaten.
Verhit de olijfolie en stoof hierin de ui, de knoflook en de wortel.
Roer er de tomatenpuree onder en laat dit even bakken.
Voeg nu de tomaten toe alsook het bouquet garni.
Laat de saus langzaam verder garen gedurende 30'.
Neem de bouquet garni eruit en mix de saus fijn.
Giet de saus door een zeef.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Als de saus te zurig moest zijn kan je er een klontje suiker bij doen.
TIP : Deze tomatensaus is lekker bij pasta, rijst, gehaktballetjes, pizza.....
05-05-2016, 17:06 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Sauzen
|
 |
|
Jagersaus voor 5 pers. |
Ingrediënten : 125 gr gerookte spekblokjes
2 sjalotten
400 ml witte wijn
400 ml gevogeltebouillon
1 eetlepel tomatenpuree
1 bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
250 gr champignons
1 soeplepel gehakte peterselie
1 soeplepel gehakte dragon
peper en zout
Bereiding : Bak het spek krokant zonder boter ( het spek bevat voldoende vetten ). Haal het spek uit de pan.
Bak in deze pan de fijngesneden sjalot.
Blus met de wijn en laat inkoken tot de helft.
Voeg de bouillon, de tomatenpuree en de bouquet garni toe.
Laat alles inkoken tot een saus en zeef deze.
Snij de champignons en bak ze even. Doe ze samen met de spekblokjes bij de saus.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe er de gehakte kruiden onder.
TIP : Heerlijk met kip, konijn, kalkoen, ...
05-05-2016, 16:37 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Sauzen
|
 |
|
Speculoos |
Ingrediënten : 1 kg patisseriebloem
750 gr donkere kandijsuiker
2 eieren
125 gr gemalen amandelen
250 gr margarine ( goei boter )
2 koffielepels zout
10 gr kaneelpoeder
2 koffielepels bicarbonaat
250 ml melk
1 flesje amandelextract
1.5 koffielepels kruidnagelpoeder
amandelschilfers voor de afwerking
Bereiding : Doe al de ingrediënten in de kenwood en laat alles goed mengen.
Laat het deeg 1 nacht rusten in de koelkast.
Maak dan kleine bolletjes ( 50 gr )
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de bolletjes.
Bak de speculoos af in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 20 à 25'.
Heerlijk bij de koffie !
05-05-2016, 15:52 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Stoofvlees " alla mama christel " voor 5 pers. |
Ingrediënten : 1.5 kg rundsstoofvlees
3 dikke uien
1 flesje donkerbruin bier naar keuze ( Trappist, Tafelbier, ... )
3 eetlepels siroop van Vrolingen ( appel-peer )
3 laurierblaadjes
750 ml rundsbouillon
peper en zout
Bereiding : Versnipper de uien en bak deze in een beetje boter.
Bak in een andere pan het vlees aan en kruid dit met peper en zout..
Voeg het gebakken vlees bij de uien.
Blus de pan waar je het vlees in hebt gebakken met het bier.
Giet dit bij het vlees, voeg de rundsbouillon en de laurierblaadjes toe.
Laat het vlees gedurende 1 uur sudderen op een laag vuur.
Voeg als laatste de siroop toe en laat nog even sudderen tot de siroop volledig opgenomen is.
De saus eventueel nog binden afhankelijk van de gewenste dikte.
TIP : Geef hierbij verse hand gesneden frietjes, kroketjes .....
Heerlijk !
05-05-2016, 12:09 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gerechten met vlees
|
 |
|
Chili Con Carne voor 5 pers. |
Ingrediënten : 2 uien
2 rode paprika's
3 teentjes knoflook
2 wortelen
komijnpoeder
paprikapoeder
1 kaneelstok
400 gr rode bonen
600 gr gemengd gehakt
1 blik tomatenblokjes ( 400 gr )
40 gr tomatenconcentraat ( tomatenpuree )
een geutje rode wijn
3 blaadjes laurier
125 gr zure room
peper en zout
Bereiding : Stoof de ui met de knoflook glazig.
Snij de wortelen en de paprika in blokjes en laat dit mee stoven met de ui.
Bak het gehakt gaar.
Voeg bij de groenten het komijnpoeder, de paprikapoeder en de kaneelstok.
Voeg hierbij ook de tomatenpuree, de tomatenblokjes en de rode bonen.
Doe het gebakken vlees erbij en blus met een geutje rode wijn.
Leg er ook 3 laurierblaadjes in en laat het geheel verder pruttelen gedurende 30'.
Verwijder de kaneelstok.
Klop de zure room lichtjes op en kruid met peper en zout.
Serveer de chili con carne en werk af met een lepel opgeklopte zure room.
TIP : Serveer met rijst of met geroosterd pitabrood.
Smakelijk !
05-05-2016, 11:49 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gerechten met vlees
|
 |
|
 |
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
Gastenboek |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
|
|
|
 |