15-05-2016
Platte kaastaart met gerookte zalm
Ingrediënten : Voor de bodem : 1 pumpernickelbrood ( dit is een Duits grof granenbrood verkrijgbaar bij de supermarkt )
75 gr goede ongezouten boter
Voor de kaasvulling : 250 ml zure room
300 gr volle platte kaas
1 citroen ( of limoen ) het sap en de geraspte schil
verse fijn gesneden dille
peper en zout
3 gr gelatineblaadjes ( 2 blaadjes )
200 gr gerookte zalm
Bereiding : Smelt de boter voor de bodem.
Mix het pumpernickelbrood heel fijn en meng de gesmolten boter hieronder.
Springvorm van 22 cm inboteren en leg bakpapier op de bodem.
Doe het broodmengsel in de springvorm, druk heel goed aan en laat opstijven in de koelkast.
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Meng in een kom de zure room en de platte kaas.
Schep hieronder de schil van de citroen en kruid het geheel met peper en zout.
Verwarm het citroensap.
Neem van het vuur en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op.
Roer het zure roommengsel door het citroensap.
Doe het mengsel in de springvorm en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Werk af met de dille en de gerookte zalm.
Smaakt heel fris en is feestelijk !
15-05-2016, 19:12 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
14-05-2016
Oostends vispannetje ( recept van onze oma ) voor 5 pers.
Ingrediënten : 250 gr zalmfilet in blokjes gesneden
250 gr kabeljauwhaasje in blokjes gesneden
100 gr grijze gepelde garnalen
400 ml visbouillon ( 400 ml water + 1 visbouillonblokje )
100 ml witte wijn
250 ml volle room ( 35 % )
150 gr gemalen kaas
peper en zout
25 gr vloeiende bloem
25 gr boter
Bereiding : Pocheer de vis in de visbouillon ( 3 minuten ).
Haal de vis eruit.
Smelt de boter en meng met de bloem tot een korrelig geheel.
Giet de visbouillon erbij en roer goed door het geheel.
Doe er de witte wijn en de room bij.
Breng de saus op smaak met peper en zout zo nodig.
Haal van het vuur en doe er gemalen kaas door en schep de garnalen voorzichtig door de saus.
Neem individuele vuurvaste kommetjes en smeer ze goed in met boter.
Verdeel de vis over de kommetjes en doe er de saus over.
Strooi hier nog wat gemalen kaas over.
Laat het gerechtje gratineren in een voorverwarmde oven van 200°C tot er zich een korstje vormt.
TIP Serveer dit gerecht met stokbrood of met een lekkere puree !
Smakelijk !
14-05-2016, 17:22 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Ovenschotels
Pasta met asperges en scampi's voor 5 pers.
Ingrediënten : 600 gr scampi's
600 gr witte asperges
4 tomaten
150 ml witte wijn
200 ml room ( 35% )
500 gr tagliatelli
olijfolie
peper, zout en cayennepeper
Bereiding : Schil de asperges, snij het uiteinde eraf en snij de asperge in stukjes van 3 cm.
Kook ze beetgaar in gezouten water. ( 5 ' )
Ontdooi, pel en kuis de scampi's.
Bak de scampi's in de olijfolie.
Voeg er de asperges aan toe en kruid met peper en zout.
Pel de tomaten, doe de pitjes eruit en snij ze in kleine blikjes.
Doe de tomaten bij de scampi's en de asperges.
Blus met de witte wijn, laat even inkoken, doe de room erbij en kruid met de cayennepeper.
Kook de tagliatelli gaar en dien op met de saus.
Heerlijk gerechtje !
Smakelijk !
14-05-2016, 17:16 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Ragout van kip met asperges ( recept van onze oma ) voor 5 pers.
Ingrediënten : 5 kipfilets
600 gr witte asperges
2 sjalotten
300 ml kippenbouillon ( 300 ml water met 1 bouillonblokje )
100 ml room ( 35% )
20 gr boter
20 gr bloem
peper en zout
Bereiding : Snipper de sjalot fijn en fruit ze in boter.
Snij de kipfilets in blokjes en doe ze bij de sjalot.
Bak ze rondom bruin.
Schil de asperges, snij het uiteinde eraf en de toppen.
Snij de asperges in stukken van 2 cm.
Doe de asperges bij de kip en hou de puntjes apart.
Doe de kippenbouillon bij de kip en de asperges en laat alles sudderen tot de asperges gaar zijn.
Stoom de aspergepunten apart gaar.
Maak een roux met de boter en de bloem. ( kneed met de hand de boter en de bloem goed onder elkaar )
Bind hiermee de saus en roer er de room nog onder.
Breng op smaak met peper en zout zo nodig.
Schep de aspergepunten voorzichtig onder de ragout.
TIP : Serveer dit gerecht met gekookte aardappelen met peterselie bestrooid !
14-05-2016, 17:05 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met kip
Bouillabaise voor 5 pers. ( soep met fijne herinneringen )
Ingrediënten : 400 gr visfilets ( vb. kabeljauwhaasje, zeeduivel, zalm, roodbaarsfilet, ... )
15 gamba's
20 scampi's
2 uien
2 prei
3 wortelen
5 verse goed rijpe tomaten
1 blik gepelde tomaten ( 800 gr )
6 teentjes knoflook
3 eetlepels risottorijst
200 ml witte wijn
olijfolie
2 kleine potjes saffraan
1 koffielepel currypoeder
1 koffielepel komijnzaadjes
peper en zout
1.5 liter visbouillon ( 1.5 liter water opgelost met 3 visbouillonblokjes )
Bereiding : Snij de groenten voor de soep in reepjes en de tomaten in blokjes.
Stoof de groenten aan in de olijfolie.
Voeg er de tomatenblokjes, de geperste look, de rijst en de kruiden aan toe.
Roer alles heel goed onder elkaar.
Giet er de wijn over.
Laat 15' sudderen.
Doe er de bisbouillon bij.
Laat het geheel nog 20' sudderen.
Ontdooi , pel en kuis de scampi.
De gamba's ontdooien maar niet pellen.
Snij de verse vis in stukjes.
Doe al de vis in de soep en laat ze nog 5 min. koken.
TIP : Deze soep kan je gemakkelijk op voorhand maken als je bezoek krijgt.
Kook ze gewoon even terug op !
Serveer deze soep met knoflookbroodjes : vermeng 100 gr goede boter met 3 geplette knoflookteentjes
smeer de boter op stukjes stokbrood
zet ze even onder de grill
Heerlijke soep om buiten te eten bij terrasjesweer !
Smakelijk !
14-05-2016, 16:33 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Appelcake zoals oma hem bakte op woensdagnamiddag
Ingrediënten : 1 kg appelen vb jonagold
3 eieren
150 gr gesmolten goede ongezouten boter
150 gr zelfrijzende bloem
150 gr rietsuiker
1 soeplepel parelsuiker ( let erop dat je de suiker neemt die niet smelt bij hoge temp. ) mengen met 1 soeplepel gesmolten boter
Bereiding : Schil de appelen en snij in schijfjes.
Splits de eieren.
Klop de eidooiers samen met de suiker tot een luchtig mengsel.
Schep er de bloem en de boter onder.
Klop de eiwitten stijf op en spatel ze onder het beslag.
Bekleed een springvorm met bakpapier.
Giet het deeg in de bakvorm en verdeel er de appelschijfjes over.
Doe hierover de parelsuiker met de boter.
Bak de cake in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 50 à 60 ' afhankelijk van je oven.
Pure nostalgie !
Smakelijk !
14-05-2016, 16:09 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Nasi Goreng met kalkoen voor 5 pers.
Ingrediënten : 250 gr rijst ( 2 zakjes )
600 gr kalkoenreepjes
200 gr diepvrieserwtjes
3 preiwitten
3 lente uitjes
3 sjalotten
1 kippen bouillonblokje
4 eetlepels sojasaus
4 eetlepels olijfolie
2 eieren
peper en zout
Bereiding : Kook de rijst gaar in water met het bouillonblokje.
Snipper de sjalotten, de prei en de lente uitjes.
Stoof de sjalotten in de olijfolie.
Voeg er de kalkoenreepjes aan toe en bak ze krokant.
Doe er de prei, de erwtjes en de lente ui bij.
Roerbak alles en doe er de rijst bij.
Kruid met peper, zout en de sojasaus.
Klop de eieren los en giet ze over het geheel.
Blijf voorzichtig roeren tot het ei begint te stollen.
Smakelijk !
14-05-2016, 15:58 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met kip
Appeltaart ( recept van mijn collega Kristel ) voor 1 recept
Ingrediënten zanddeeg : 1kg zelfrijzende bloem
500 gr goede ongezouten boter
500 gr suiker
5 eieren
snuifje zout
appelvulling : 100 gr rozijnen
appelmoes van 1kg appelen vb. jonagold
snuifje kaneelpoeder
Bereiding : Maak het recept in 2 keer . Meng de benodigdheden voor het zanddeeg in de Kenwood.
De volledige hoeveelheid gaat teveel zijn voor je Kenwood ( max. 2kg ).
Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
Rol het deeg uit.
Neem een bakvorm van 25 cm doorsnee en 4 à 5 cm hoogte.
Bekleed met één deel van het deeg de bodem van de bakvorm.
Maak voor de vulling een appelmoes met een beetje citroensap erin en al ze bijna klaar is doe je de rozijnen erin.
Doe de vulling op de bodem en bestrooi met een beetje kaneelpoeder.
Leg daarna het deksel op de appelmoes ( 2 de deel van het deeg ) en bestrijk met een ei opgeklopt met 1 soeplepel water.
Bak deze taart in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 40 min.
TIP : Een mengeling van appelmoes met abrikozencompote is ook heel lekker !
Heerlijke taart bij je koffie !
Smakelijk !
14-05-2016, 15:28 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Brusselse flantaart ( recept van mijn collega Kristel )voor 1 taart
Ingrediënten zanddeeg : 500 gr zelfrijzende bloem
250 gr goede ongezouten boter
250 gr suiker
3 eieren
snuifje zout
flan : 375 ml halfvolle melk
90 gr suiker
4 eieren
1 pakje vanillesuiker
snuifje zout
Bereiding : Doe de benodigdheden voor het zanddeeg in de Kenwood en maak er een stevig deegje van.
Neem een bakvorm van 25 cm doorsnee en 4 à 5 cm hoogte.
Rol het deeg uit en bekleed je bakvorm hiermee.
Kook de melk met de suiker, de vanillesuiker en het snuifje zout.
Klop ondertussen de eieren op tot schuim.
Giet de kokende melk op de eieren en klop dit nog eventjes op.
Vul de taartvorm en plaats dan in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25' afhankelijk van je oven.
TIP : Je kan met deze heerlijke flantaart een " flan bresiliënne " maken.
Klop hievoor 250 ml volle room ( 40% ) op.
Doe de room bovenop de flan en strijk het mooi glad.
Strooi hier 100 gr bresiliënne nootjes op.
Smakelijk !
14-05-2016, 15:11 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Tiramisu voor 6 pers.
Ingrediënten : 250 gr suikervrije koekjes ( speculaas, amandelkoekjes )
500 gr mascarpone
150 ml sterke koffie
4 eidooiers
2 eiwitten
75 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )
50 ml Amaretto ( dit is keuze natuurlijk want deze likeur bevat wel suiker )
50 gr cacaopoeder
Bereiding : Klop de Tagatesse, de eidooiers, 3 eetlepels koffie en eventueel de Amaretto als je dit wenst tot een luchtige massa.
Voeg de mascarpone toe en schep deze onder het mengsel.
Klop het eiwit zeer stijf en schep het voorzichtig eronder.
Neem een glazen schaal.
Leg op de bodem de in koffie gedrenkte koekjes.
Schep hier een laag mascarponecrème over.
Wissel af koekjes - mascarponecrème - koekjes - tot alles opgewerkt is.
Eindig met de mascarponecrème.
Laat verder opstijven in de koelkast gedurende enkele uren.
Voor het opdienen met de cacaopoeder bestrooien.
Heerlijk, je proeft het verschil niet !
14-05-2016, 14:28 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Recepten zonder suiker
Confituur ( recept voor 5 potjes )
Ingrediënten : 1 kg vruchten naar keuze ( vb. pruimen, aardbeien, kersen, abrikozen, perziken, kersen, bosbessen, frambozen,..... )
250 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )
40 gr ( 2 zakjes ) PEC plus van Imperial
Bereiding : Was, kuis en snij het fruit.
Doe het fruit in een kookpot en meng dit goed met de PEC plus.
Breng dit aan de kook en voeg de Tagatesse toe.
Laat het geheel nog enkele minuten doorkoken.
Vul de confituurpotjes tot 1 cm van de rand.
Laat de potjes omgekeerd afkoelen en plaats ze in de diepvries.
Neem 1u voor gebruik de confituur uit de diepvries.
TIP : Deze confituur is ook lekker bij natuur youghurt.
Succes en smakelijk !
14-05-2016, 14:02 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Recepten zonder suiker
13-05-2016
Spaghetti Carbonara voor 5 pers.
Ingrediënten : 500 gr spaghetti
5 eieren
400 gr pancetta
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
200 ml room
peper en zout
1 eetlepel olijfolie
100 gr vers gemalen kaas ( vb. parmezaan, pecorino, .... )
Bereiding : Kook de spaghetti beetgaar met een beetje olijfolie.
Bak de pancetta knapperig ( zonder vetstof want pancetta bevat reeds veel olie ).
Snipper de sjalot en de knoflook en fruit in een beetje olijfolie.
Klop de eieren en de room los en roer deze door de gekookte spaghetti.
Schep de spaghetti in een kommetje en doe hierover de krokant gebakken pancetta.
Werk af met een beetje vers gemalen kaas.
Smakelijk!
13-05-2016, 17:26 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Brochetten met scampi's ( recept van onze oma ) voor 5 pers.
Ingrediënten : 250 gr rijst naar keuze ( witte, wilde , volkoren, .... )
3 teentjes look
olijfolie
250 gr gerookt spek
250 ml volle room ( 35% )
450 gr verse spinazie
1 bolletje mozarella
5 schijfjes chorizo salami
30 scampi's
peper en zout
Bereiding : Ontdooi de scampi's, pel ze en ontdoe ze van het darmkanaal als dit nog niet gedaan is.
Steek 6 scampi's op een satéstokje en bestrooi ze met curry, paprikapoeder en olijfolie.
Laat ze afgedekt marineren in de koelkast.
Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de olijfolie en fruit hierin de geplette look met de spekblokjes.
Voeg de spinazie toe en roer goed.
Doe er de room en de in blokjes gesneden mozarella kaas onder.
Als laatste doe je de klein gesneden gebakken chorizo eronder.
Meng de gekookte rijst hieronder en breng op smaak met peper en zout zo nodig.
Bak de scampibrochetten in de pan aan iedere zijde 3 minuten.
Neem een diep bord en doe hierin de groenten rijst.
Leg de scampibrochette hierop.
Heerlijk !
Laat het smaken !
TIP : Dit gerechtje kan je ook als voorgerecht geven maar dan neem je een spies met 3 scampi's.
13-05-2016, 17:08 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Krabsalade ( recept van onze oma )
Ingrediënten : 350 gr krabvlees
3 hard gekookte eieren
peterselie
5 gepelde tomaten
citroensap
mayonaise
sla
Bereiding : Was de sla en leg deze op de bodem van een glazen kommetje.
Schil de tomaten, snij ze in 4, doe de pitjes eruit en snij in kleine blokjes.
Meng het krabvlees met de geplette gekookte eieren en doe hier mayonaise onder en het citroensap.
Maak met een ijsschep bolletjes van de krabsalade en leg deze op de sla.
Leg hierop de tomatenblokjes en werk de krabsalade af met de fijn gehakte peterselie.
TIP : De krabsalade is ook heerlijk op de boterham !
Smakelijk !
13-05-2016, 16:26 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Broodsalade voor 5 pers.
Ingrediënten : 500 gr kerstomaten
3 teentjes knoflook
50 gr kappertjes
100 gr zwarte ontpitte olijven
100 gr groene ontpitte olijven
1 blikje ansjovis
5 dikke sneden brood
balsamico azijn
olijfolie
peper en zout
Bereiding : Snij de tomaten en de olijven in stukjes.
Meng dit met de gehakte knoflook, de fijn gesneden ansjovis en de kappertjes.
Kruid met peper en zout en besprenkel met de olijfolie.
Zet dit minstens 1 uur in de koelkast.
Rooster het brood en bestrijk het met een beetje olijfolie.
Snij het brood in dikke blokjes en meng dit in door de salade.
Verdeel de salades over de borden en besprenkel het geheel met een beetje balsamico.
Lekker en hartelijke salade !
Smakelijk !
13-05-2016, 16:16 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Salades
12-05-2016
Clafoutis van fruit ( plaat gebak )
Ingrediënten : 600 gr fruit naar keuze ( vb. perziken, abrikozen, pruimen, krieken,.... )
40 gr zelfrijzende bloem
350 ml volle melk
100 gr fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren
25 gr boter
Bereiding : Verwarm de oven voor op 180°C.
Smeer een diepe ovenschaal in met boter.
Leg het fruit naar keuze in de schaal.
Verwarm de melk in een pannetje. Smelt de boter ook in een pannetje.
Meng in een kom de gezeefde bloem en de helft van de suiker.
Doe er één voor één de eieren onder en roer tot je een glad deeg hebt.
Schenk er beetje bij beetje de lauwe melk bij en blijf krachtig roeren.
Doe er de gesmolten boter onder.
Doe het beslag over het fruit.
Zet 30' in het midden van de oven. Strooi er dan de rest van de suiker over.
Laat nog 15' verder bakken.
Als de clafoutis uit de oven komt bestrooi deze dan meteen met vanillesuiker !
Heerlijk !
12-05-2016, 17:21 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Koffie walnoten cake ( recept van onze oma )
Ingrediënten : 50 ml oploskoffie ( 10 gr Nescafé oplossen in 170 ml warm water )
380 gr zelfrijzende bloem
200 gr suiker : 60 gr kandijsuiker
60 gr blonde suiker
80 gr fijne suiker
2 eieren
1 buisje vanille extract
150 ml koolzaadolie
80 gr geplette okkernoten
Bereiding : Doe de bloem in een kom.
Voeg hier de suiker, de olie, vanille extract en de koffie aan toe en roer heel goed onder elkaar.
Doe dan de 2 eieren erbij en meng goed tot de eieren volledig opgenomen zijn in het deeg.
Meng hier de okkernoten goed door.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed een langwerpige bakvorm met bakpapier en doe het deeg in de vorm.
Bak de cake gedurende 50 à 60' afhankelijk van de oven.
Heerlijke nostalgische cake voor bij de koffie !
12-05-2016, 16:50 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Rolbuiscuit met sinaasappel
Ingrediënten : 90 gr zelfrijzende bloem
220 gr suiker
3 eieren
3 eiwitten
4 eidooiers
30 gr amandelpoeder
200 gr sinaasappelconfituur
Bereiding : Bekleed een diepere bakplaat met bakpapier.
De eidooiers en de eieren met de helft van de suiker opkloppen tot een luchtig beslag.
De eiwitten heel stijf opkloppen en de andere helft van de suiker toevoegen.
De opgeklopte eiwitten onder het luchtig beslag spatelen.
Spatel dan de bloem en de amandelpoeder onder het geheel.
Strijk het deeg uit op de bakplaat.
Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 8'.
Leg de biscuit omgekeerd en laat goed afkoelen.
Smeer de biscuit in met de sinaasappelconfituur en rol direct heel stevig op.
Snij in stukken en strooi er eventueel wat bloemsuiker over.
Super lekker gebak bij de koffie !
Smakelijk !
:
12-05-2016, 11:55 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Biscuitgebak met crème au beurre ( voor 1 taart )
Ingrediënten : voor de biscuit : 135 gr zelfrijzende bloem
135 gr suiker
4 eieren
voor de crème au beurre : 880 gr fijne suiker
220 ml water
7 eieren
1 kg koude boter ( goede ongezouten boter )
Bereiding : Klop de eieren en de suiker tot een luchtige witte massa.
Spatel er vervolgens de bloem voorzichtig onder.
Giet het beslag in een beboterde en bebloemde vorm.
Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.
Maak ondertussen de crème au beurre.
Laat de suiker en het water 5' koken.
Klop 7 eieren op in de Kenwood met de klopper.
Voeg de suikersiroop straalsgewijs toe en blijf goed kloppen tot het geheel lauw aanvoelt.
Roer er beetje bij beetje de boter in blokjes onder.
Doe de afgekoelde biscuit uit de vorm.
Snij de biscuit mooi middendoor.
Smeer de crème au beurre op de onderzijde en leg de bovenzijde er terug op.
Werk de biscuit volledig verder af met de crème au beurre en versier naar je fantasie.
Heerlijk bij de koffie !
Smakelijk !
10-05-2016, 16:53 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Suikerwafels
Ingrediënten : 750 gr boter ( goede ongezouten boter )
100 ml volle melk
20 gr suiker
40 gr verse gist
1 kg bloem
10 eieren
snuifje zout
750 gr parelsuiker ( suiker nemen die niet smelt bij het bakken )
Bereiding : Boter smelten en laten afkoelen.
Verwarm de melk lichtjes op en los hierin de suiker en de gist op.
Splits de eieren.
Klop de eidooiers op in de afgekoelde gesmolten boter.
Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
Giet er eerst de boter met eidooier in, daarna de melk met de gist.
Meng het deeg goed en doe er het zout in.
Blijf goed mengen.
Meng de parelsuiker heel goed onder het deeg.
Klop de eiwitten heel stijf en schep deze voorzichtig door het deeg.
TIP : Gebruik voor deze wafels een wafelijzer met grote ruiten ( of als je dat hebt een ijzer speciaal voor suikerwafels ).
Smakelijk !
10-05-2016, 16:31 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Speculaas ( mijn favoriete recept )
Ingrediënten : 1 kg zelfrijzende bloem
650 gr donkere kandijsuiker
500 gr boter ( goede ongezouten boter )
3 gr kaneelpoeder
4 eieren
100 gr amandelschilfers
Bereiding : Maak dit deeg klaar in de Kenwood met de spiraalklopper.
Meng de boter met de kandijsuiker.
Voeg de eieren één voor één toe.
Voeg vervolgens de bloem en het kaneelpoeder toe.
Als laatste meng je voorzichtig de amandelschilfers hieronder.
Laat het deeg 1 nacht rusten in de frigo.
Weeg bolletje af van 65 gr.
Rol de bolletjes af tot staafjes van 8 cm lang.
Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw ze een beetje plat.
Klop een ei los met een eetlepel water en smeer met een borsteltje de speculaas in.
Bak de speculaas af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20' afhankelijk van je oven .
Overheerlijke speculaas !
Smakelijk !
10-05-2016, 16:08 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Tiramisu
Ingrediënten : 500 gr mascarpone
100 gr bloemsuiker
50 ml amaretto
4 eidooiers
2 eiwitten
2 pakken boudoir koekjes
enkele tassen koffie
Bereiding : Klop de eidooiers , de bloemsuiker op tot een wit luchtig beslag.
Meng hier goed de amaretto door.
Voeg hier de mascarpone aan toe en klop het geheel goed op.
Klop de eiwitten heel stijf op en meng dit als laatste door het beslag.
Neem een glazen schaal en beleg deze met in koffie gedrenkte boudoir koekjes.
Leg hierop een laag mascarponecrème.
Vervolgens een laag gedrenkte koekjes, mascarpone,.... tot alles opgewerkt is.
Laat de tiramisu goed opstijven in de koelkast.
Poeder dan af met de bloemsuiker en de cacaopoeder.
TIP : Je kan ook een tiramisutaart maken als je dit liever hebt.
Leg dan de koekjes op de bodem van de vorm en zet koekjes tegen de zijkant.
Leg dan ook afwisselend de mascarponecrème en de koekjes tot alles verwerkt is.
Zet de vorm ook in de koelkast om op te stijven.
Poeder af met bloemsuiker en cacaopoeder.
Voorzichtig ontvormen en snijden zoals een taart.
Smakelijk !
10-05-2016, 15:57 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Mokkabavarois ( voor 1 taart )
Gebruik steeds een bodem van biscuit om je opbouw van de taart te maken .
Ingrediënten : 750 ml volle melk
350 ml volle room ( 40% )
250 gr suiker
8 eidooiers
6 gelatineblaadjes
koffie extract of oploskoffie gezet met koffie ( goed sterk toevoegen anders teveel smaakverlies door de room )
Bereiding : Laat de gelatine weken in koud water.
Breng de melk aan de kook.
Klop de suiker met de eidooiers tot een witte massa.
Voeg de kokende melk hieraan toe.
Meng de gelatine hieronder en voeg het koffie extract toe.
Laat het geheel afkoelen en spatel er dan de half opgeklopte room onder.
Leg de biscuit op de bodem van een springvorm.
Giet hier de bavarois op.
Zet de vorm in de koelkast om verder op te stijven.
Maak de zijkanten los met een warm mes en doe de springvorm open.
Smaakt heerlijk !
TIP : Voor de handigen onder ons kan je ook één grote bavarois maken met de 3 soorten bavarois in lagen.
Neem dan een grote springvorm en beleg deze met de biscuit.
Start met een laag chocolade, een laag mokka en je eindigt met de vanille bavarois.
Versier dan met chocolade !
Dat is dan een echt pronkstuk.
Succes ermee !
10-05-2016, 14:33 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Vanillebavarois ( voor 1 taart )
Gebruik als bodem biscuit om je taart op te bouwen.
Ingrediënten : 750 ml volle melk
350 ml volle room ( 40% )
1 vanillestok
250 gr suiker
8 eidooiers
6 gelatineblaadjes
Bereiding : Laat de gelatine weken in koud water.
Breng de melk aan de kook.
Schraap het binnenste van de vanillestok, doe dit bij de melk alsook de vanillestok.
Klop de eidooiers met de suiker tot een witte massa.
Verwijder de vanillestok uit de melk en giet de kokende melk bij het eiermengsel.
Meng de gelatine hieronder.
Laat het geheel afkoelen en spatel er als laatste de half opgeklopte room onder.
Leg de biscuit op de bodem van een springvorm.
Giet hierover de bavarois en laat opstijven in de koelkast.
Maak met een warm mes de zijkanten los en doe de springvorm open.
TIP : Je kan de bavarois afwerken naar keuze. Eventueel met vers fruit afhankelijk van het seizoen.
Smakelijk !
10-05-2016, 14:32 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Chocoladebavarois voor 1 taart
Gebruik steeds een biscuit laag als bodem ( bak 1 biscuit en snij deze dwars door dan heb je de perfecte dikte van bodem )
Ingrediënten : 100 gr suiker
500 ml volle room (40%)
500 ml volle melk
200 gr pure chocolade
4 eidooiers
6 gelatineblaadjes
Bereiding : Laat de gelatine weken in koud water.
Beng de melk aan de kook.
Klop de eidooiers samen met de suiker tot het wit ziet.
Voeg deze massa bij de kokende melk en roer nog even tot alles goed opgenomen is.
Nu ga je napperen ( doe een soeplepel in je bereiding, haal hem eruit en de bereiding mag niet van de achterkant van de lepel lopen ).
Meng er de gelatine en daarna de gesmolten chocolade onder.
Laat het geheel goed afkoelen en spatel er dan de halfopgeklopte room onder.
Leg de biscuit op de bodem van een springvorm.
Giet er de bavarois over en zet in de koelkast om op te stijven.
Snij de randen los met een warm mes en ontvorm.
Smakelijk !
10-05-2016, 12:12 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Crepes Suzette ( pannenkoekjes met sinaasappelsaus )voor 10 pers.
Ingrediënten : 250 gr zelfrijzende bloem
500 ml halfvolle melk
25 gr boter ( goede ongezouten boter )
30 gr suiker
4 eieren
Bereiding : Zeef de bloem in een kom en voeg er de suiker aan toe.
Klop de eieren los en giet ze bij het deeg.
Voeg er al roerend de melk bij en klop tot er geen klonters meer zijn.
Roer dan de gesmolten boter eronder.
Neem een pannetje en doe er een beetje olie in.
Giet een laag beslag in het pannetje en bak mooie flensjes.
Voor de saus : 75 gr boter
150 gr fijne suiker
300 ml vers sinaasappelsap
sinaasappellikeur vb. Grand Marnier, Cointreau, Mandarin Napoleon,...... ( als je wil flamberen )
Bereiding : Laat de boter smelten in een pannetje.
Strooi er de suiker bij en laat het geheel even karameliseren.
Blus met het sinaasappelsap en laat de saus iets inkoken.
Wentel de flensjes in de saus en plooi ze in 4.
Leg ze op een bord en flambeer met de likeur als je dit graag hebt.
Leg er sinaasappelsaus rond.
Dit is een heerlijk 4- uurtje met een lekkere koffie.
Geniet ervan !
10-05-2016, 11:59 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Witte chocolademousse
Ingrediënten : 300 gr witte chocolade
45 gr bloemsuiker
3 blaadjes gelatine ( oplossen in koud water )
130 ml volle room ( 45% )
3 eidooiers
500 ml slagroom
Bereiding : Breng de room aan de kook.
Neem van het vuur en smelt hierin de chocolade ( nu heb je een ganache ).
Klop de eidooiers los met de bloemsuiker en vermeng met de ganache.
Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe.
Laat het geheel afkoelen.
Spatel de halfopgeklopte room hier voorzichtig onder.
Laat de chocolademousse verder opstijven in de koelkast.
10-05-2016, 11:14 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Dessertjes
Appeltaart met zanddeeg ( met deksel )
Ingrediënten : Zanddeeg 1 taart : 250 gr zelfrijzende bloem
125 gr bloemsuiker
125 gr margarine
1 ei
Appelulling 1 taart : 400 gr appelcompote ( zelfgemaakte )
1/2 koffielepel kaneelpoeder
50 gr rozijnen
Pralin voor 2 taarten : 50 gr amandelschilfers
100 gr fijne suiker
1 eiwit
Bereiding : Met margarine en de boter goed glad mengen en daarna het ei toevoegen.
Zeef de bloem en voeg toe.
Kneed dit tot een mooie deegbol ( met de hand of met de Kenwood ).
Rol in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
Rol 1 stuk deeg al uit en beleg hiermee de ingesmeerde bakvorm van 22 cm.
Meng de ingrediënten voor de appelvulling goed onder elkaar en beleg de taart hiermee.
Rol het 2 de stuk deeg uit en bedek hiermee de taart.
Maak de pralin : meng de amandelschilfers met de suiker en meng hier heel goed 1 eiwit onder.
Leg deze pralin op de deksel van de taart.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35'.
TIP : Geef hier een bolletje vanille- of kaneel ijs bij en je hebt een heerlijk dessert !
10-05-2016, 10:47 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Vanillewafels
Ingrediënten : 10 eieren
450 gr fijne suiker
200 gr vanillesuiker
750 gr boter ( goede ongezouten boter )
200 ml koffieroom
50 gr vanillepoeder
1 kg bloem
Bereiding : Laat de boter smelten op een klein vuurtje.
Klop de eieren samen met de suiker en de vanillesuiker luchtig op.
Voeg de gesmolten boter toe en blijf goed kloppen.
Voeg dan de koffieroom toe.
Schep er als laatste de vanillepoeder en de bloem onder.
Laat het deeg 1 dag in de koelkast rusten alvorens te starten met het bakken.
Verwarm het wafelijzer voor.
Smeer het zo nodig in met boter voor je start met bakken.
Laat de wafels afkoelen op een taartrooster.
Heerlijke wafels !
10-05-2016, 10:29 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Gevulde champignons
Ingrediënten : 3 grote champignons per pers.
750 gr gemengd gehakt
2 uien
2 teentjes knoflook
100 gr paneermeel
1 bussel peterselie
250 gr boter
peper en zout
Bereiding : Breek de steeltjes van de champignons en hak deze fijn.
Meng het gehakt met de gehakte steeltjes, de gehakte en de gestoofde uien, 1/2 van de look, 1/2 van de gehakte peterselie, kruiden en het paneermeel.
Vul de champignonhoedjes op met het gehakt.
Smelt de boter, laat ze niet te warm worden, meng de rest van de look en de peterselie eronder.
Zet de champignons op een ovenplaat en smeer de champignons in met de kruidenboter.
Laat de champignons garen in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.
Indien ze nog niet goed gebakken zijn laat ze dan nog enkele minuten langer in de oven staan.
TIP : Je kan de champignons ook vullen met boursin kaas, lookboter, kruidenboter, ...
Je kan dit ook als hapje serveren. Geef er dan 1 per persoon.
Smakelijk !
09-05-2016, 17:13 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Pastasalade à la Rita
Ingrediënten : 250 gr mini pasta ( bloemetjes )
125 gr kerstomaatjes
150 gr hespeblokjes
200 gr gerookte spekblokjes
100 gr mozarella bolletjes
1 blikje worteltjes en erwtjes
gedroogde bieslook
gedroogde peterselie
mayonaise
Bereiding : Kook de mini pasta beetgaar.
Bak de spekblokjes krokant.
Snij de kerstomaatjes in kleine blokjes.
Giet de worteltjes en erwtjes door een zeef en spoel ze goed af.
Snij de worteltjes in blokjes.
Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom.
Meng er naar smaak mayonaise onder en werk af met de peterselie en de bieslook.
Laat het geheel nog goed koelen in de koelkast.
Vul de aperitiefglaasjes voor 3/4 en dien op.
TIP : Voor diegene die niet graag tomaat hebben laat je dit er gewoon uit.
Smakelijk !
09-05-2016, 15:44 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Mosselsoep met Brugs tarwebier, venkel en witloof voor 10 pers.
Ingrediënten : 2 kg mosselen
3 uien
600 gr witloof
600 gr venkel
1 bussel peterselie
1 flesje Brugs tarwebier
100 ml room ( 35% )
500 ml visbouillon
1 koffielepel saffraanpoeder
Snuifje cayennepeper
Snuifje currypoeder
50 gr boter
peper en zout
Bereiding: Was en kuis de mosselen.
Kuis en snij alle groenten.
Stoof de uien in de boter.
Voeg de gekuiste mosselen toe alsook het bier, saffraan en de curry.
De mosselen laten openkoken en uit de schelp halen.
Mix het kookvocht en doe dit door de zeef.
Snij de witloof en de venkel in fijn reepjes en stoof deze gaar.
Het kookvocht van de mosselen en de room bij de visbouillon gieten en nog even laten inkoken.
Kruid dit af met de cayennepeper, peper en zout.
Doe de mosselen, witloof en de venkel in diepe borden.
Overgiet met de hete roomsoep en garneer met gehakte peterselie.
Dit is een overheerlijk feestelijk soepje als voorgerecht.
Smakelijk !
09-05-2016, 13:45 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Hollanse maatjes voor 10 pers.
Ingrediënten : 20 maatjes
150 gr fijne groene boontjes
2 fijn gesneden uien
1 appel
1 bussel peterselie
150 gr dressing : 75 gr mayonaise + 75 gr youghurt goed mengen
10 sneetjes brood om te roosteren
Bereiding : Kook de boontjes gaar in gezouten kokend water, afgieten en fijn versnijden.
De uien heel fijn hakken.
De appel in heel kleine blokjes snijden.
De peterselie kuisen, drogen en fijn hakken.
Leg de maatjes per 2 op een aperitief bordje.
Leg hierop de boontjes, de appel, de ui.
Doe er een klein beetje dressing over en werk af met de peterselie.
Geef er een toastbroodje bij.
Lekker en fris hapje !
Smakelijk !
09-05-2016, 12:23 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Gazpacho van Andalousië voor 10 pers.
Ingrediënten : 6 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 gele paprika
16 eetlepels olijfolie
6 eetlepels broodkruim
6 tomaten
1/2 komkommer
rode wijnazijn
peper en zout
2 liter groenten bouillon
Afwerking : 1/2 komkommer
1 tomaat
Bereiding : Smeer de paprika's in met olijfolie en laat ze garen in de oven op 200°C. Ze schillen dan veel gemakkelijker ( de schillen kunnen zwart zien ! ).
Doe de paprika's, het broodkruim, de look, de olijfolie, de tomaten, 1/2 komkommer, een geutje rode wijnazijn en de groenten bouillon in de blender en mix.
Zeef het geheel.
Breng op smaak met peper en zout.
Dek de gazpacho goed af en zet in de koelkast gedurende enkele uren.
Snij de 2de helft van de komkommer en de tomaat in kleine blokjes.
Serveer de soep koud en werk de glaasjes af met de kleine blokjes van tomaat en komkommer.
Heerlijk bij de warme dagen !
09-05-2016, 12:11 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek