De keuken van Christel
Inhoud blog
  • Italiaans gehaktbrood voor 5 pers.
  • Kalkoengebraad met sinaasappelsaus voor 4 pers.
  • Vispannetje met groenten en rijst voor 5 pers.
  • Portugese kip in de oven voor 5 pers.
  • Gehaktballetjes in youghurtdressing voor 4 pers.

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Categorieën
  • Brood bakken (6)
  • Dessertjes (16)
  • Gebak (53)
  • Gerechten met kip (13)
  • Gerechten met vis (13)
  • Gerechten met vlees (27)
  • Hapjes (24)
  • Ovenschotels (12)
  • Recepten zonder suiker (5)
  • Salades (17)
  • Sauzen (15)
  • Soepen (17)
  • Vegetarisch (4)
  • Voorgerechten (16)

  • 15-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Platte kaastaart met gerookte zalm

    Ingrediënten :     Voor de bodem :   1 pumpernickelbrood  ( dit is een Duits grof granenbrood verkrijgbaar bij de supermarkt )

                                                             75 gr goede ongezouten boter


                                Voor de kaasvulling :  250 ml zure room

                                                                    300 gr volle platte kaas

                                                                    1 citroen ( of limoen ) het sap en de geraspte schil

                                                                    verse fijn gesneden dille

                                                                    peper en zout

                                                                    3 gr gelatineblaadjes ( 2 blaadjes )

                                                                    200 gr gerookte zalm

    Bereiding :    Smelt de boter voor de bodem.

                          Mix het pumpernickelbrood heel fijn en meng de gesmolten boter hieronder.

                          Springvorm van 22 cm inboteren en leg bakpapier op de bodem.

                          Doe het broodmengsel in de springvorm, druk heel goed aan en laat opstijven in de koelkast.

                          Week de gelatineblaadjes in koud water.

                          Meng in een kom de zure room en de platte kaas.

                          Schep hieronder de schil van de citroen en kruid het geheel met peper en zout.

                          Verwarm het citroensap.

                          Neem van het vuur en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op.

                          Roer het zure roommengsel door het citroensap.

                          Doe het mengsel in de springvorm en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

                          Werk af met de dille en de gerookte zalm.

     Smaakt heel fris en is feestelijk !

                         

                         

     


    15-05-2016, 19:12 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    14-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostends vispannetje ( recept van onze oma ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :     250 gr zalmfilet in blokjes gesneden

                               250 gr kabeljauwhaasje in blokjes gesneden

                               100 gr grijze gepelde garnalen

                               400 ml visbouillon ( 400 ml water + 1 visbouillonblokje )

                               100 ml witte wijn

                               250 ml volle room ( 35 % )

                               150 gr gemalen kaas

                               peper en zout

                               25 gr vloeiende bloem

                               25 gr boter

    Bereiding :     Pocheer de vis in de visbouillon ( 3 minuten ).

                           Haal de vis eruit.

                           Smelt de boter en meng met de bloem tot een korrelig geheel.

                           Giet de visbouillon erbij en roer goed door het geheel.

                           Doe er de witte wijn en de room bij.

                           Breng de saus op smaak met peper en zout zo nodig.

                           Haal van het vuur en doe er gemalen kaas door en schep de garnalen voorzichtig door de saus.

                           Neem individuele vuurvaste kommetjes en smeer ze goed in met boter.

                           Verdeel de vis over de kommetjes en doe er de saus over.

                           Strooi hier nog wat gemalen kaas over.

                           Laat het gerechtje gratineren in een voorverwarmde oven van 200°C tot er zich een korstje vormt.

    TIP  Serveer dit gerecht met stokbrood of met een lekkere puree !

    Smakelijk !                     

                           

    14-05-2016, 17:22 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Ovenschotels
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met asperges en scampi's voor 5 pers.

    Ingrediënten :    600 gr scampi's

                              600 gr witte asperges

                              4 tomaten

                              150 ml witte wijn

                              200 ml room ( 35% )

                             500 gr tagliatelli

                             olijfolie

                             peper, zout en cayennepeper

    Bereiding :      Schil de asperges, snij het uiteinde eraf en snij de asperge in stukjes van 3 cm.

                            Kook  ze beetgaar  in gezouten water. ( 5 ' )

                            Ontdooi, pel en kuis de scampi's.

                            Bak de scampi's in de olijfolie.

                            Voeg er de asperges aan toe en kruid met peper en zout.

                            Pel de tomaten, doe de pitjes eruit en snij ze in kleine blikjes.

                            Doe de tomaten bij de scampi's en de asperges.

                            Blus met de witte wijn, laat even inkoken, doe de room erbij en kruid met de cayennepeper.

                            Kook de tagliatelli gaar en dien op met de saus.

    Heerlijk gerechtje !

    Smakelijk !

                           

    14-05-2016, 17:16 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ragout van kip met asperges ( recept van onze oma ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :     5 kipfilets

                               600 gr witte asperges

                               2 sjalotten

                               300 ml kippenbouillon ( 300 ml water met 1 bouillonblokje )

                               100 ml room ( 35% )

                               20 gr boter

                               20 gr bloem

                               peper en zout

    Bereiding :     Snipper de sjalot fijn en fruit ze in boter.

                           Snij de kipfilets in blokjes en doe ze bij de sjalot.

                           Bak ze rondom bruin.

                           Schil de asperges, snij het uiteinde eraf en de toppen.

                           Snij de asperges in stukken van 2 cm.

                           Doe de asperges bij de kip en hou de puntjes apart.

                           Doe de kippenbouillon bij de kip en de asperges en laat alles sudderen tot de asperges gaar zijn.

                           Stoom de aspergepunten apart gaar.

                           Maak een roux met de boter en de bloem. ( kneed met de hand de boter en de bloem goed onder elkaar )

                           Bind hiermee de saus en roer er de room nog onder.

                           Breng op smaak met peper en zout zo nodig.

                           Schep de aspergepunten voorzichtig onder de ragout.

    TIP : Serveer dit gerecht met gekookte aardappelen met peterselie bestrooid !

                          

                          

                              

    14-05-2016, 17:05 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met kip
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouillabaise voor 5 pers. ( soep met fijne herinneringen )

    Ingrediënten :    400 gr visfilets ( vb. kabeljauwhaasje, zeeduivel, zalm, roodbaarsfilet, ... )

                              15 gamba's

                              20 scampi's

                              2 uien

                              2 prei

                              3 wortelen

                              5 verse goed rijpe tomaten

                              1 blik gepelde tomaten  ( 800 gr )

                              6 teentjes knoflook

                              3 eetlepels risottorijst

                              200 ml witte wijn

                              olijfolie

                              2 kleine potjes saffraan

                              1 koffielepel currypoeder

                              1 koffielepel komijnzaadjes

                              peper en zout

                              1.5 liter visbouillon  ( 1.5 liter water opgelost  met 3 visbouillonblokjes )

     Bereiding :      Snij de groenten voor de soep in reepjes en de tomaten in blokjes.

                             Stoof de groenten aan in de olijfolie.

                             Voeg er de tomatenblokjes, de geperste look, de rijst en de kruiden aan toe.

                             Roer alles heel goed onder elkaar.

                             Giet er de wijn over.

                             Laat 15' sudderen.

                             Doe er de bisbouillon bij.

                             Laat het geheel nog 20' sudderen.

                             Ontdooi , pel en kuis de scampi.

                             De gamba's ontdooien maar niet pellen.

                             Snij de verse vis in stukjes.

                             Doe al de vis in de soep en laat ze nog 5 min. koken.

    TIP : Deze soep kan je gemakkelijk op voorhand maken  als je bezoek krijgt.

             Kook ze gewoon even terug op !

             Serveer  deze soep met knoflookbroodjes :  vermeng 100 gr goede boter   met 3 geplette knoflookteentjes   

                                                                                   smeer de boter op stukjes stokbrood

                                                                                   zet ze even onder de grill

    Heerlijke soep om buiten te eten bij terrasjesweer !

    Smakelijk !       

     

                             

                              

    14-05-2016, 16:33 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake zoals oma hem bakte op woensdagnamiddag

    Ingrediënten :      1 kg appelen vb jonagold

                                 3 eieren

                                 150 gr gesmolten goede ongezouten boter

                                 150 gr zelfrijzende bloem

                                 150 gr rietsuiker

                                 1 soeplepel parelsuiker ( let erop dat je de suiker neemt die niet smelt bij hoge temp. ) mengen met 1 soeplepel gesmolten boter

    Bereiding :      Schil de appelen en snij in schijfjes.

                            Splits de eieren.

                            Klop de eidooiers samen met de suiker tot een luchtig mengsel.

                            Schep er de bloem en de boter onder.

                            Klop de eiwitten stijf op en spatel ze onder het beslag.

                            Bekleed een springvorm met bakpapier.

                            Giet het deeg in de bakvorm en verdeel er de appelschijfjes over.

                            Doe hierover de parelsuiker met de boter.

                            Bak de cake in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 50 à 60 ' afhankelijk van je oven.

    Pure nostalgie  !

    Smakelijk !

                           

    14-05-2016, 16:09 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nasi Goreng met kalkoen voor 5 pers.

    Ingrediënten :     250 gr rijst ( 2 zakjes )

                               600 gr kalkoenreepjes

                               200 gr diepvrieserwtjes

                               3 preiwitten

                               3 lente uitjes

                               3 sjalotten

                               1 kippen bouillonblokje

                               4 eetlepels sojasaus

                               4 eetlepels olijfolie

                               2 eieren

                               peper en zout

    Bereiding :     Kook de rijst gaar in water met het bouillonblokje.

                           Snipper de sjalotten, de prei en de lente uitjes.

                           Stoof de sjalotten in de olijfolie.

                           Voeg er de kalkoenreepjes aan toe en bak ze krokant.

                           Doe er de prei, de erwtjes en de lente ui bij.

                           Roerbak alles en doe er de rijst bij.

                           Kruid met peper, zout en de sojasaus.

                           Klop de eieren los en giet ze over het geheel.

                           Blijf voorzichtig roeren tot het ei begint te stollen.

    Smakelijk !

                              

                              

    14-05-2016, 15:58 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met kip
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart ( recept van mijn collega Kristel ) voor 1 recept

    Ingrediënten zanddeeg  :    1kg zelfrijzende bloem

                                               500 gr goede ongezouten boter

                                               500 gr suiker

                                               5 eieren

                                               snuifje zout

                         appelvulling :   100 gr rozijnen

                                                  appelmoes van 1kg appelen vb. jonagold

                                                  snuifje kaneelpoeder

    Bereiding :     Maak het recept in 2 keer . Meng de benodigdheden voor het zanddeeg in de Kenwood.

                           De volledige hoeveelheid gaat teveel zijn voor je Kenwood ( max. 2kg ).

                           Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.

                           Rol het deeg uit.

                           Neem een bakvorm van 25 cm doorsnee en 4 à 5 cm hoogte.

                           Bekleed met één deel van het deeg de bodem van de bakvorm.

                           Maak voor de vulling een appelmoes met een beetje citroensap erin en al ze bijna klaar is doe je de rozijnen erin.

                           Doe de vulling op de bodem en bestrooi met een beetje kaneelpoeder.

                           Leg daarna het deksel op de appelmoes ( 2 de deel van het deeg ) en bestrijk met een ei opgeklopt met 1 soeplepel water.

                           Bak deze taart in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 40 min.

    TIP : Een mengeling van appelmoes met abrikozencompote is ook heel lekker !

    Heerlijke taart bij je koffie !

    Smakelijk !

    14-05-2016, 15:28 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse flantaart ( recept van mijn collega Kristel )voor 1 taart

    Ingrediënten  zanddeeg :    500 gr zelfrijzende bloem

                                               250 gr goede ongezouten boter

                                               250 gr suiker

                                              3 eieren

                                              snuifje zout

                           flan  :      375 ml halfvolle melk

                                          90 gr suiker

                                          4 eieren

                                          1 pakje vanillesuiker

                                          snuifje zout

    Bereiding :      Doe de benodigdheden voor het zanddeeg in de Kenwood en maak er een stevig deegje van.

                            Neem een bakvorm van 25 cm doorsnee en 4 à 5 cm hoogte.

                            Rol het deeg uit en bekleed je bakvorm hiermee.

                            Kook de melk met de suiker, de vanillesuiker en het snuifje zout.

                            Klop ondertussen de eieren op tot schuim.

                            Giet de kokende melk op de eieren en klop dit nog eventjes op.

                            Vul de taartvorm en plaats dan in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25' afhankelijk van je oven.

    TIP : Je kan met deze heerlijke flantaart een " flan bresiliënne " maken.

             Klop hievoor 250 ml volle room ( 40% ) op.

             Doe de room bovenop de flan en strijk het mooi glad.

             Strooi hier 100 gr bresiliënne nootjes op.

    Smakelijk !


                               

    14-05-2016, 15:11 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu voor 6 pers.

    Ingrediënten :     250 gr suikervrije koekjes ( speculaas, amandelkoekjes )

                               500 gr mascarpone

                               150 ml sterke koffie

                               4  eidooiers

                               2 eiwitten

                               75 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )

                               50 ml Amaretto  ( dit is keuze natuurlijk want deze likeur bevat wel suiker )

                               50 gr cacaopoeder

    Bereiding :       Klop de Tagatesse, de eidooiers, 3 eetlepels koffie en eventueel de Amaretto als je dit wenst tot een luchtige massa.

                             Voeg de mascarpone toe en schep deze onder het mengsel.

                             Klop het eiwit zeer stijf en schep het voorzichtig eronder.

                             Neem een glazen schaal.

                             Leg op de bodem de in koffie gedrenkte koekjes.

                             Schep hier een laag mascarponecrème over.

                             Wissel af koekjes - mascarponecrème - koekjes - tot alles opgewerkt is.

                             Eindig met de mascarponecrème.

                             Laat verder opstijven in de koelkast gedurende enkele uren.

                             Voor het opdienen met de cacaopoeder bestrooien.

    Heerlijk, je proeft het verschil niet !



    14-05-2016, 14:28 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten zonder suiker
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petit Beurretaart voor 5 pers.

    Ingrediënten :    125  gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )

                              310 gr goede ongezouten boter

                              3 pakjes Petit Beurre koekjes

                              100 gr fondant hagelslag

                              200 ml sterke koffie

                              1 klein buisje vanille extract

    Bereiding :      Meng de Tagatesse  met de boter tot een mooie witgeklopte massa en klop hierin ook het vanille extract.

                            Neem een glazen kom.

                            Dep de koekjes even in de koffie en leg deze op de bodem van de schaal.

                            Smeer er een laagje botercrème op.

                           Wissel af koekjes - botercrème - koekjes - botercrème - ........ tot alles opgewerkt is.

                           Eindig steeds met de botercrème en strooi hier de hagelslag op.

    Gezonder zondigen bij de koffie :) !

    Smakelijk !

                          

    14-05-2016, 14:12 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten zonder suiker
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confituur ( recept voor 5 potjes )

    Ingrediënten :   1 kg vruchten naar keuze ( vb. pruimen, aardbeien, kersen, abrikozen, perziken, kersen, bosbessen, frambozen,..... )

                             250 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )

                             40 gr ( 2 zakjes )  PEC plus van Imperial   


    Bereiding :     Was, kuis en snij het fruit.

                           Doe het fruit in een kookpot en meng dit goed met de PEC plus.

                           Breng dit aan de kook en voeg de Tagatesse toe.

                           Laat het geheel nog enkele minuten doorkoken.   

                           Vul de confituurpotjes tot 1 cm van de rand.

                           Laat de potjes omgekeerd afkoelen en plaats ze in de diepvries.

                           Neem 1u voor gebruik de confituur uit de diepvries.

    TIP : Deze confituur is ook lekker bij natuur youghurt.

    Succes en smakelijk !           


                 

    14-05-2016, 14:02 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten zonder suiker
    13-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti Carbonara voor 5 pers.

    Ingrediënten :     500 gr spaghetti

                                5 eieren

                                400 gr pancetta

                                2 sjalotten

                                2 teentjes knoflook

                                200 ml room

                                peper en zout

                                1 eetlepel olijfolie

                                100 gr vers gemalen kaas ( vb. parmezaan, pecorino, .... )

    Bereiding :      Kook de spaghetti beetgaar met een beetje olijfolie.

                            Bak de pancetta knapperig ( zonder vetstof want pancetta bevat reeds veel olie ).

                            Snipper de sjalot en de knoflook en fruit  in een beetje olijfolie.

                            Klop de eieren en de room los en roer deze door de gekookte spaghetti.

                            Schep de spaghetti in een kommetje en doe hierover de krokant gebakken pancetta.

                            Werk af met een beetje vers gemalen kaas.

    Smakelijk!


                               


    13-05-2016, 17:26 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vlees
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brochetten met scampi's ( recept van onze oma ) voor 5 pers.

    Ingrediënten :      250 gr rijst naar keuze ( witte, wilde , volkoren, .... )

                                3 teentjes look

                                olijfolie

                                250 gr gerookt spek

                                250 ml volle room ( 35% )

                                450 gr verse spinazie

                                1 bolletje mozarella

                                5 schijfjes chorizo salami

                                30 scampi's

                                peper en zout

    Bereiding :       Ontdooi de scampi's, pel ze en ontdoe ze van het darmkanaal als dit nog niet gedaan is.

                             Steek 6 scampi's op een satéstokje en  bestrooi ze met curry, paprikapoeder en olijfolie.

                             Laat ze afgedekt marineren in de koelkast.

                             Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.

                             Verwarm de olijfolie en fruit hierin de geplette look met de spekblokjes.

                             Voeg de spinazie toe en roer goed.

                             Doe er de room en de in blokjes gesneden mozarella kaas onder.

                             Als laatste doe je de klein gesneden gebakken chorizo eronder.

                             Meng de gekookte rijst hieronder en breng op smaak met peper en zout zo nodig.

                             Bak de scampibrochetten  in de pan aan iedere zijde 3 minuten.

                             Neem een diep bord en doe hierin de groenten rijst.

                             Leg de scampibrochette hierop.

    Heerlijk !

    Laat het smaken !

    TIP : Dit gerechtje kan je ook als voorgerecht geven  maar dan neem je een spies met 3 scampi's.


                               

    13-05-2016, 17:08 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gerechten met vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krabsalade ( recept van onze oma )

    Ingrediënten :    350 gr krabvlees

                               3  hard gekookte eieren

                               peterselie

                               5 gepelde tomaten 

                               citroensap

                               mayonaise

                               sla

    Bereiding :    Was de sla en leg deze op de bodem van een glazen kommetje.

                          Schil de tomaten, snij ze in 4, doe de pitjes eruit en snij in kleine blokjes.

                          Meng het krabvlees met de geplette gekookte eieren en doe hier mayonaise onder en het citroensap.

                          Maak met een ijsschep bolletjes van de krabsalade en leg deze op de sla.

                          Leg hierop de tomatenblokjes en werk de krabsalade af met de fijn gehakte peterselie.

    TIP : De krabsalade is ook heerlijk op de boterham !

    Smakelijk !

                         


                              

           

    13-05-2016, 16:26 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodsalade voor 5 pers.

    Ingrediënten :    500 gr kerstomaten

                              3 teentjes knoflook

                              50 gr kappertjes

                              100 gr zwarte ontpitte olijven

                              100 gr groene ontpitte olijven

                              1 blikje ansjovis

                              5 dikke sneden brood

                              balsamico azijn

                              olijfolie

                              peper en zout

    Bereiding :      Snij de tomaten en de olijven in stukjes.

                            Meng dit met de gehakte knoflook, de fijn gesneden  ansjovis en de kappertjes.

                            Kruid met peper en zout en besprenkel met de olijfolie.

                            Zet dit minstens 1 uur in de koelkast.

                            Rooster het brood en bestrijk het met een beetje olijfolie.

                            Snij het brood in dikke blokjes en meng dit in door de salade.

                            Verdeel de salades over de borden en besprenkel het geheel met een beetje balsamico.

    Lekker en hartelijke salade  !

    Smakelijk !

    13-05-2016, 16:16 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Salades
    12-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clafoutis van fruit ( plaat gebak )

    Ingrediënten :     600 gr fruit  naar keuze ( vb. perziken, abrikozen, pruimen, krieken,....  )

                               40 gr zelfrijzende bloem

                               350 ml volle melk

                               100 gr fijne suiker

                               2 zakjes vanillesuiker

                               2 eieren

                               25 gr boter

    Bereiding :     Verwarm de oven voor op 180°C.

                           Smeer een diepe ovenschaal in met boter.

                           Leg het fruit naar keuze in de schaal.

                           Verwarm de melk in een pannetje. Smelt de boter ook in een pannetje.

                           Meng in een kom de gezeefde bloem en de helft van de suiker.

                           Doe er één voor één de eieren onder en roer tot je een glad deeg hebt.

                           Schenk er beetje bij beetje de lauwe melk bij en blijf krachtig roeren.

                           Doe er de gesmolten boter onder.

                           Doe het beslag over het fruit.

                           Zet 30' in het midden van de oven. Strooi er dan de rest van de suiker over.

                           Laat nog 15' verder bakken.

                           Als de clafoutis uit de oven komt bestrooi deze dan meteen met vanillesuiker !

    Heerlijk !

                          

                          

    12-05-2016, 17:21 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie walnoten cake ( recept van onze oma )

    Ingrediënten :     50 ml oploskoffie   ( 10 gr Nescafé oplossen in 170 ml warm water )

                               380 gr zelfrijzende bloem

                               200 gr suiker :  60 gr kandijsuiker

                                                        60 gr blonde suiker

                                                        80 gr fijne suiker

                               2 eieren

                               1 buisje vanille extract

                               150 ml koolzaadolie

                               80 gr geplette okkernoten

    Bereiding :      Doe de bloem in een kom.

                            Voeg hier de suiker, de olie, vanille extract en de koffie aan toe en roer heel goed onder elkaar.

                            Doe dan de 2 eieren erbij en meng goed tot de eieren volledig opgenomen zijn in het deeg.

                            Meng hier de okkernoten goed door.

                            Verwarm de oven voor op 200°C.

                            Bekleed een langwerpige bakvorm met bakpapier en doe het deeg in de vorm.

                            Bak de cake gedurende 50 à 60' afhankelijk van de oven.

      

    Heerlijke nostalgische cake voor bij de koffie !                     


    12-05-2016, 16:50 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème Brûlee voor 10 pers.

    Ingrediënten :     120 ml volle melk

                               500 ml room ( 40% )

                               9 eidooiers

                               100 gr suiker

                               1 vanillestokje

                               bruine suiker

    Bereiding :      Breng de melk, de room,  het vanillestokje en de helft van de suiker samen aan de kook.

                            Klop de suiker en de eidooiers op tot een luchtig geheel.

                            Giet de kokende massa over de opgeklopte eidooiers.

                            Vul je vuurvaste kommetjes tot 1 cm van de rand.

                            Zet de kommetjes in een diepere bakplaat waar je water in doet zodat de kommetjes hier instaan ( au bain marie ).

                            Bak de crème brûlee in een voorverwarmde oven van 100°C gedurende 45'.

                            Laat afkoelen in de koelkast.

                            Bestrooi ze daarna met bruine suiker en laat dit kort onder de grill smelten.

                            Serveer dadelijk.

    Smakelijk !


    12-05-2016, 12:07 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dessertjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolbuiscuit met sinaasappel

    Ingrediënten :     90 gr zelfrijzende bloem

                               220 gr suiker

                               3 eieren

                               3 eiwitten

                               4 eidooiers

                               30 gr amandelpoeder

                              200 gr sinaasappelconfituur

                             

    Bereiding :     Bekleed een diepere bakplaat met bakpapier.

                           De eidooiers en de eieren met de helft van de suiker opkloppen tot een luchtig beslag.

                           De eiwitten heel stijf opkloppen en de andere helft van de suiker toevoegen.

                           De opgeklopte eiwitten onder het luchtig beslag spatelen.

                           Spatel dan de bloem en de amandelpoeder onder het geheel.

                           Strijk het deeg uit op de bakplaat.

                           Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 8'.

                           Leg de biscuit omgekeerd en laat goed afkoelen.

                           Smeer de biscuit in met de sinaasappelconfituur en rol direct heel stevig op.

                           Snij in stukken en strooi er eventueel wat bloemsuiker over.

    Super lekker gebak bij de koffie !

    Smakelijk !


                                                         :                        


    12-05-2016, 11:55 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    10-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coulis van aardbeien

    Ingrediënten :    500 gr aardbeien

                              200 gr suiker

                              2 gelatineblaadjes

                              50 gr pistache nootjes

    Bereiding :        De aardbeien wassen, de steeltjes wegnemen en mixen in de blender.

                              Breng het geheel met de suiker aan de kook.

                              Laat de gelatine 10' weken in koud water.

                              Voeg dan de gelatine al roerend toe bij de aardbeien.

    Serveertip :      Giet de coulis in een diep bord.

                             Leg hierin 2 bolletjes vanille ijs.

                             Bestrooi het geheel met de gehakte pistachenootjes.

    TIP :  Je kan ipv aardbeien ook ander fruit nemen vb. frambozen, bramen,....

    Heerlijk en feestelijk dessertje !


    10-05-2016, 17:03 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dessertjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biscuitgebak met crème au beurre ( voor 1 taart )

    Ingrediënten :    voor de biscuit  135 gr zelfrijzende bloem

                                                           135 gr suiker

                                                           4 eieren

                              

                               voor de crème au beurre   :  880 gr fijne suiker

                                                                             220 ml water

                                                                             7 eieren

                                                                             1 kg koude boter ( goede ongezouten boter )

    Bereiding :     Klop de eieren en de suiker tot een luchtige witte massa.

                           Spatel er vervolgens de bloem  voorzichtig onder.

                           Giet het beslag in een beboterde en bebloemde vorm.

                           Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.

                           Maak ondertussen de crème au beurre.

                           Laat de suiker en het water  5' koken.

                           Klop 7 eieren op in de Kenwood met de klopper.

                           Voeg de suikersiroop straalsgewijs toe en blijf goed kloppen tot het geheel lauw aanvoelt.

                           Roer er beetje bij beetje de boter in blokjes onder.

    Doe de afgekoelde biscuit uit de vorm.

    Snij de biscuit mooi middendoor.

    Smeer de crème au beurre op de onderzijde en leg de bovenzijde er terug op.

    Werk de biscuit volledig verder af met de crème au beurre en versier naar je fantasie.

    Heerlijk bij de koffie !

    Smakelijk !



                            

    10-05-2016, 16:53 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikerwafels

    Ingrediënten :    750 gr boter ( goede ongezouten boter )

                              100 ml volle melk

                              20 gr suiker

                              40 gr verse gist

                              1 kg bloem

                              10 eieren

                              snuifje zout

                              750 gr parelsuiker (  suiker nemen die niet smelt bij het bakken )

    Bereiding :     Boter smelten en laten afkoelen.

                           Verwarm de melk lichtjes op en los hierin de suiker en de gist op.

                           Splits de eieren.

                           Klop de eidooiers op in de afgekoelde gesmolten boter.

                           Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.

                           Giet er eerst de boter met eidooier in, daarna de melk met de gist.

                           Meng het deeg goed en doe er het zout in.

                           Blijf goed mengen.

                           Meng de parelsuiker heel goed onder het deeg.

                           Klop de eiwitten heel stijf en schep deze voorzichtig door het deeg.

     TIP :  Gebruik voor deze wafels een wafelijzer met grote ruiten ( of als je dat hebt een ijzer speciaal voor suikerwafels ).

     Smakelijk !

    10-05-2016, 16:31 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speculaas ( mijn favoriete recept )

    Ingrediënten :    1 kg zelfrijzende bloem

                              650 gr donkere kandijsuiker

                              500 gr boter ( goede ongezouten boter )

                              3 gr kaneelpoeder

                              4 eieren

                              100 gr amandelschilfers

    Bereiding :    Maak dit deeg klaar in de Kenwood met de spiraalklopper.

                          Meng de boter met de kandijsuiker.

                          Voeg de eieren één voor één toe.

                          Voeg vervolgens de bloem en het kaneelpoeder toe.

                          Als laatste meng je voorzichtig de amandelschilfers hieronder.

                          Laat het deeg 1 nacht rusten in de frigo.

                          Weeg bolletje af van 65 gr.

                          Rol de bolletjes af tot staafjes van 8 cm lang.

                          Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw ze een beetje plat.

                          Klop een ei los met een eetlepel water en smeer met een borsteltje de speculaas in.

                          Bak de speculaas af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20' afhankelijk van je oven .

    Overheerlijke speculaas !

    Smakelijk !


     

                 

    10-05-2016, 16:08 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu

    Ingrediënten :     500 gr mascarpone

                               100 gr bloemsuiker

                               50 ml amaretto

                               4 eidooiers

                               2 eiwitten

                               2 pakken boudoir koekjes

                               enkele tassen koffie

    Bereiding :     Klop de eidooiers , de bloemsuiker op tot een wit luchtig beslag.

                           Meng hier goed de amaretto door.

                           Voeg hier de mascarpone aan toe en klop het geheel goed op.

                           Klop de eiwitten heel stijf op en meng dit als laatste door het beslag.

                           Neem een glazen schaal en beleg deze met in koffie gedrenkte boudoir koekjes.

                           Leg hierop een laag mascarponecrème.

                           Vervolgens een laag gedrenkte koekjes, mascarpone,....  tot alles opgewerkt is.

                           Laat de tiramisu goed opstijven in de koelkast.

                           Poeder dan af met de bloemsuiker en de cacaopoeder.

    TIP :  Je kan ook een tiramisutaart maken als je dit liever hebt.

              Leg dan de koekjes op de bodem van de vorm en zet koekjes tegen de zijkant.

              Leg dan ook afwisselend de mascarponecrème en de koekjes tot alles verwerkt is.

              Zet de vorm ook in de koelkast om op te stijven.

              Poeder af met bloemsuiker en cacaopoeder.

              Voorzichtig ontvormen en snijden zoals een taart.

    Smakelijk !

                          

    10-05-2016, 15:57 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macronskens ( rotskes ) 45 stuks

    Ingrediënten :    45 gr zelfrijzende bloem

                              500 gr suiker

                              190 gr bloemsuiker

                              465 gr gemalen kokos

                              340 ml eiwit


    Bereiding :        De suiker, de bloemsuiker, de eiwitten en de kokos mengen op een zacht vuurtje tot het geheel lauw is.

                              Laat het 1 uur rusten.

                              Meng er dan de bloem  voorzichtig onder .

                              Bekleed een bakplaat met bakpapier.

                              Vul een spuitzak en spuit mopjes op het bakpapier.

                              Bak de  rotskes af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 10'.

    Dit is een recept voor véél rotskes maar bak dit aantal maar want ze zijn super lekker !                                            

    10-05-2016, 15:19 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spritskoekjes

    Ingrediënten :    450 gr zelfrijzende bloem

                              250 gr suiker

                              150 gr eieren

                              250 gr boter ( goede ongezouten boter )

                              2 gr zout

    Bereiding :       Maak het deeg in de Kenwood en gebruik de spiraalklopper anders zijn je koekjes te hard !

                             Maak de boter mals en klop deze op samen met het zout en de suiker.

                             Voeg er één voor één de eieren aan toe.

                             Spatel als laatste de bloem erdoor.

                             Bekleed een bakplaat met bakpapier.

                             Vul een spuitzak tot de helft met het deeg.

                             Met een gekarteld spuitbuisje spuit je rozetten ( ronde koekjes ) , de vorm van spritskoekjes,....

                             Op de rozetten kan je naar wens een geconfijte kers aanbrengen.

                             Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 10'.

                             Dompel de spritskoekjes voor de helft in chocolade.

    Heerlijk bij de koffie en echt niet moeilijk !

                            

    10-05-2016, 15:12 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mokkabavarois ( voor 1 taart )

    Gebruik steeds een bodem van biscuit om je opbouw van de taart te maken .

    Ingrediënten :    750 ml volle melk

                               350 ml volle room ( 40% )

                               250 gr suiker

                               8 eidooiers

                               6 gelatineblaadjes

                               koffie extract of oploskoffie gezet met koffie ( goed sterk toevoegen anders teveel smaakverlies door de room )

    Bereiding :      Laat de gelatine weken in koud water.

                            Breng de melk aan de kook.

                            Klop de suiker met de eidooiers tot een witte massa.

                            Voeg de kokende melk hieraan toe.

                            Meng de gelatine hieronder en voeg het koffie extract toe.

                            Laat het geheel afkoelen en spatel er dan de half opgeklopte room onder.

                            Leg de biscuit op de bodem van een springvorm.

                            Giet hier de bavarois op.

                            Zet de vorm in de koelkast om verder op te stijven.

                            Maak  de zijkanten los met een warm mes  en doe de springvorm open.

    Smaakt heerlijk !

    TIP : Voor de handigen onder ons kan je ook één grote bavarois maken met de 3 soorten bavarois in lagen.

              Neem dan een grote springvorm en beleg deze met de biscuit.

              Start met een laag chocolade, een laag mokka en je eindigt met de vanille bavarois.

              Versier dan met chocolade !

              Dat is dan een echt pronkstuk.

    Succes ermee !

             

             

    10-05-2016, 14:33 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanillebavarois ( voor 1 taart )

    Gebruik als bodem biscuit om je taart op te bouwen.

    Ingrediënten :    750 ml volle melk

                               350 ml volle room ( 40% )

                               1 vanillestok

                               250 gr suiker

                               8 eidooiers

                               6 gelatineblaadjes

    Bereiding :     Laat de gelatine weken in koud water.

                           Breng de melk aan de kook.

                           Schraap het binnenste van de vanillestok, doe dit bij de melk alsook de vanillestok.

                           Klop de eidooiers met de suiker tot een witte massa.

                           Verwijder de vanillestok uit de melk en giet de kokende melk bij het eiermengsel.

                           Meng de gelatine hieronder.

                           Laat het geheel afkoelen en spatel er als laatste de half opgeklopte room onder.

                           Leg de biscuit op de bodem van een springvorm.

                           Giet hierover de bavarois en laat opstijven in de koelkast.

                           Maak met een warm mes de zijkanten los en doe de springvorm open.

    TIP : Je kan de bavarois afwerken naar keuze. Eventueel met vers fruit afhankelijk van het seizoen.

    Smakelijk !

    10-05-2016, 14:32 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladebavarois voor 1 taart

    Gebruik steeds een biscuit laag als bodem ( bak 1 biscuit en snij deze dwars door dan heb je de perfecte dikte van bodem )

    Ingrediënten :     100 gr suiker

                                500 ml volle room (40%)

                                500 ml volle melk

                                200 gr pure chocolade

                                4 eidooiers

                                6 gelatineblaadjes

    Bereiding :     Laat de gelatine weken in koud water.

                           Beng de melk aan de kook.

                           Klop de eidooiers samen met de suiker tot het wit ziet.

                           Voeg deze massa bij de kokende melk en roer nog even tot alles goed opgenomen is.

                           Nu ga je napperen ( doe een soeplepel in je bereiding, haal hem eruit en de bereiding mag niet van de achterkant van de lepel lopen ).

                           Meng er de gelatine en daarna de gesmolten chocolade onder.

                           Laat het geheel goed afkoelen en spatel er dan de halfopgeklopte room onder.

                           Leg de biscuit op de bodem van een springvorm.

                           Giet er de bavarois over en zet in de koelkast om op te stijven.

                           Snij de randen los met een warm mes en ontvorm.

                          

    Smakelijk !

    10-05-2016, 12:12 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crepes Suzette ( pannenkoekjes met sinaasappelsaus )voor 10 pers.

    Ingrediënten :    250 gr zelfrijzende bloem

                              500 ml halfvolle melk

                              25 gr boter  ( goede ongezouten boter )

                              30 gr suiker

                              4 eieren

    Bereiding :      Zeef de bloem in een kom en voeg er de suiker aan toe.

                            Klop de eieren los en giet ze bij het deeg.

                            Voeg er al roerend de melk bij en klop tot er geen klonters meer zijn.

                            Roer dan de gesmolten boter eronder.

                            Neem een pannetje en doe er een beetje olie in.

                            Giet een laag beslag in het pannetje en bak mooie flensjes.

    Voor de saus :   75 gr boter

                              150 gr fijne suiker

                              300 ml vers sinaasappelsap

                              sinaasappellikeur vb. Grand Marnier, Cointreau, Mandarin Napoleon,...... ( als je wil flamberen )

     Bereiding :     Laat de boter smelten in een pannetje.

                            Strooi er de suiker bij en laat het geheel even karameliseren.

                            Blus met het sinaasappelsap en laat de saus iets inkoken.

                            Wentel de flensjes in de saus en plooi ze in 4.

                            Leg ze op een bord en flambeer met de likeur als je dit graag hebt.

                            Leg er sinaasappelsaus rond.

    Dit is een heerlijk 4- uurtje met een lekkere koffie.

    Geniet ervan !

                            

    10-05-2016, 11:59 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnotenkoekjes

    Ingrediënten :    350 gr bloem

                              350 gr bloemsuiker

                              100 gr gebroken walnoten

                              350 gr malse boter ( goede ongezouten boter )

                              1 ei

                              een snuifje zout

                              enkele druppels vanille extract

    Bereiding :      Maak een mengsel van de boter, suiker, noten, snuifje zout en  vanille extract.

                           Voeg het ei en de bloem toe en roer tot alles goed opgenomen is.

                            Neem een spuitzak met een effen spuitbuisje en spuit koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

                            Probeer al de koekjes even groot te spuiten.

                            Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 10'.

                            Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

    Heerlijk koekje bij de koffie !

    10-05-2016, 11:42 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma's chocoladepudding voor 8 pers.

    Ingrediënten :    1500 ml volle melk

                              150 gr suiker

                              100 gr vanille  puddingpoeder 

                              200 gr pure chocolade

     Bereiding :      Breng 1 liter melk aan de kook.

                             Voeg hier de suiker en de in stukken gebroken chocolade.

                             Roer af en toe goed zodat de chocolade goed door de melk opgenomen kan worden.

                             Doe in een kom de overige melk en doe hier de vanille puddingpoeder in.

                             Meng dit heel goed zodat je geen klonters hebt.

                             Als de melk kookt doe je er voorzichtig de opgeloste puddingpoeder bij.

                             Blijf goed roeren en laat het geheel enkele minuten goed doorkoken.

                             Verdeel de  pudding in de kommetjes  en laat ze afkoelen.

    Dit is pure nostalgie voor ons !

    De beste pudding kon enkel onze oma maken !!     

    Smakelijk !

             

    10-05-2016, 11:34 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dessertjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte chocolademousse

    Ingrediënten :     300 gr witte chocolade

                               45 gr bloemsuiker

                               3 blaadjes gelatine  ( oplossen in koud water )

                               130 ml volle room ( 45% )

                               3 eidooiers

                               500 ml slagroom

    Bereiding :      Breng de room aan de kook.

                            Neem van het vuur en smelt hierin de chocolade ( nu heb je een ganache ).

                            Klop de eidooiers los met de bloemsuiker en vermeng met de ganache.

                            Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe.

                            Laat het geheel afkoelen.

                            Spatel de halfopgeklopte room hier voorzichtig onder.

                            Laat de chocolademousse verder opstijven in de koelkast.




                               

                              

    10-05-2016, 11:14 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dessertjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart met zanddeeg ( met deksel )

    Ingrediënten :      Zanddeeg  1 taart  :   250 gr zelfrijzende bloem

                                                                   125 gr bloemsuiker

                                                                   125 gr margarine

                                                                   1 ei


                                 Appelulling  1 taart   :   400 gr appelcompote ( zelfgemaakte )

                                                                        1/2 koffielepel kaneelpoeder

                                                                        50 gr rozijnen


                                  Pralin  voor 2 taarten :   50 gr amandelschilfers

                                                                          100 gr fijne suiker

                                                                           1 eiwit

    Bereiding :      Met margarine en de boter goed glad mengen en daarna het ei toevoegen.

                            Zeef de bloem en voeg toe.

                            Kneed dit tot een mooie deegbol ( met de hand of met de Kenwood ).

                            Rol in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.

                            Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.

                            Rol 1 stuk deeg al uit en beleg hiermee de ingesmeerde bakvorm van 22 cm.

                            Meng de ingrediënten voor de appelvulling goed onder elkaar en beleg de taart hiermee.

                            Rol het 2 de stuk deeg uit en bedek hiermee de taart.

                            Maak de pralin : meng de amandelschilfers met de suiker en meng hier heel goed 1 eiwit onder.

                            Leg deze pralin op de deksel van de taart.

                            Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35'.

    TIP : Geef hier een bolletje vanille- of kaneel ijs bij en je hebt een heerlijk dessert !

                           

                                                           

    10-05-2016, 10:47 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanillewafels

    Ingrediënten :    10 eieren

                               450 gr fijne suiker

                               200 gr vanillesuiker

                               750 gr boter ( goede ongezouten boter )

                               200 ml koffieroom

                               50 gr vanillepoeder

                               1 kg bloem

    Bereiding :      Laat de boter smelten op een klein vuurtje.

                            Klop de eieren samen met  de suiker en de vanillesuiker luchtig op.

                            Voeg de gesmolten boter toe en blijf goed kloppen.

                            Voeg dan de koffieroom toe.

                            Schep er als laatste de vanillepoeder en de bloem onder.

                            Laat het deeg 1 dag in de koelkast rusten alvorens te starten met het bakken.

                            Verwarm het wafelijzer voor.

                            Smeer het zo nodig in met boter voor je start met bakken.

                            Laat de wafels afkoelen op een taartrooster.


    Heerlijke wafels !

    10-05-2016, 10:29 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    09-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biscuit voor 10 pers.

    Ingrediënten :   125 gr zelfrijzende bloem

                              125 gr suiker

                              4 eieren

    Bereiding :     Klop de eieren en de suiker op tot ze wit zien.

                           Spatel de bloem er heel voorzichtig onder.

                           Het  beslag voorzichtig in een ingeboterde en bebloemde bakvorm gieten of op een bakplaat belegd met bakpapier.

                           Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15'.

    Dit is een goed basis voor al je gateau's !

    Succes ermee !

    09-05-2016, 17:25 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banketbakkersroom 1 liter

    Ingrediënten :  1 liter halfvolle of volle melk

                            200 gr suiker

                            80 gr vanillepoeder

                            8 eidooiers

    Bereiding :    Klop de eidooiers met 1/3 van de suiker goed luchtig en voeg er langzaam de puddingpoeder aan toe.

                          Breng de melk en 2/3 van de suiker aan de kook.

                          Giet de kokende melk op het eidooier/suikermengsel en meng alles zeer goed door elkaar met de klopper.

                          Blijf goed doorroeren zodat het goed kan indikken tot een stevige pudding.

    Dit is een goede basis voor vele taarten.

    Succes ermee !

    09-05-2016, 17:20 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde champignons

    Ingrediënten :      3 grote champignons per pers.

                                750 gr gemengd gehakt

                                2 uien

                                2 teentjes knoflook

                                100 gr paneermeel

                                1 bussel peterselie

                                250 gr boter

                                peper en zout

    Bereiding :   Breek de steeltjes van de champignons en hak deze fijn.

                         Meng  het gehakt met de gehakte steeltjes, de gehakte en de gestoofde uien, 1/2 van de look, 1/2 van de gehakte peterselie, kruiden en het paneermeel.

                         Vul de champignonhoedjes op met het gehakt.

                         Smelt de boter, laat ze niet te warm worden, meng de rest van de look en de peterselie eronder.

                         Zet de champignons op een ovenplaat en smeer de champignons in met de kruidenboter.

                         Laat de champignons garen in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.

                         Indien ze nog niet goed gebakken zijn laat ze dan nog enkele minuten langer in de oven staan.

    TIP : Je kan de champignons ook vullen met boursin kaas, lookboter, kruidenboter, ...

             Je kan dit ook als hapje serveren. Geef er dan 1 per persoon.

    Smakelijk !

    09-05-2016, 17:13 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchtenchutney

    Ingrediënten :  300 gr pompoen

                            1 witte selder

                            rozemarijn

                            geutje witte wijnazijn

                           180 gr suiker

                           3 appelsienen             

                           1 mango

    Bereiding :   Snij de pompoen, de selder en de mango in blokjes die even groot zijn.

                         Snij de partjes uit de appelsienen.

                         Laat de pompoen, de selder en de mango stoven in een beetje boter.

                         Voeg de suiker toe en laat dit zachtjes stoven tot de groenten gaar zijn.

                         Voeg een geutje witte wijnazijn toe en laat nog een minuutjes doorkoken op een zacht vuurtje.

                         Laat de chutney afkoelen maar roer er eerst nog een beetje vers gehakte rozemarijn en de sinaasappelpartjes onder.

    TIP :  Lekker bij paté, vleesbrood koud of warm, braadworst, pensen, konijn, .....

    Deze chutney kan je enkele dagen, goed afgesloten bewaren in de koelkast.

    Smakelijk !

                          

    09-05-2016, 16:34 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Sauzen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekweitpannenkoekjes ( typisch Limburgs )

    Ingrediënten :  200 gr boekweitmeel

                            150 gr zelfrijzende bloem

                            4 eieren

                            50 gr suiker of 25 gr Tagatesse ( vervangsuiker van  Damhert )

                            750 ml halfvolle melk

                            1 mespunt kaneel

                            1 mespunt zout

                            1 eetlepel olie

     Bereiding :    Meng de 2 bloemsoorten en meng ze met de eidooiers, de suiker, de melk, de olie, de kaneel en het zout.

                           Klop de eiwitten stevig op en meng dit voorzichtig onder het deeg.

                           Laat het deeg een tijdje rusten in de koelkast en bak er daarna pannenkoekjes van.

    Smakelijk !! 

    09-05-2016, 15:53 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastasalade à la Rita

    Ingrediënten :    250 gr mini pasta ( bloemetjes )

                              125 gr kerstomaatjes

                              150 gr hespeblokjes

                              200 gr gerookte spekblokjes

                              100 gr mozarella bolletjes

                              1 blikje worteltjes en erwtjes

                              gedroogde bieslook

                              gedroogde peterselie

                              mayonaise

    Bereiding :   Kook de mini pasta beetgaar.

                         Bak de spekblokjes krokant.

                         Snij de kerstomaatjes in kleine blokjes.

                         Giet de worteltjes en erwtjes door een zeef en spoel ze goed af.

                         Snij de worteltjes in blokjes.

                         Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom.

                         Meng er naar smaak mayonaise onder en werk af met de peterselie en de bieslook.

                         Laat het geheel nog goed koelen in de koelkast.

                         Vul de aperitiefglaasjes voor 3/4 en dien op.

    TIP :  Voor diegene die niet graag tomaat hebben laat je dit er gewoon uit.

    Smakelijk !


    09-05-2016, 15:44 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselsoep met Brugs tarwebier, venkel en witloof voor 10 pers.

    Ingrediënten :   2 kg mosselen

                             3 uien

                             600 gr witloof

                             600 gr venkel

                             1 bussel peterselie

                             1 flesje Brugs tarwebier

                             100 ml room ( 35% )

                             500 ml visbouillon

                             1 koffielepel saffraanpoeder

                             Snuifje cayennepeper

                             Snuifje currypoeder

                             50 gr boter

                             peper en zout

    Bereiding:   Was en kuis de mosselen.

                        Kuis en snij alle groenten.

                        Stoof de uien in de boter.

                        Voeg de gekuiste mosselen toe alsook het bier, saffraan en de curry.

                        De mosselen laten openkoken en uit de schelp halen.

                        Mix het kookvocht en doe dit door de zeef.

                        Snij de witloof en de venkel in fijn reepjes en stoof deze gaar.

                        Het kookvocht van de mosselen en de room bij de visbouillon gieten en nog even laten inkoken.

                        Kruid dit af met de cayennepeper, peper en zout.

                        Doe de mosselen, witloof en de venkel in diepe borden.

                        Overgiet met de hete roomsoep en garneer met gehakte peterselie.

    Dit is een overheerlijk feestelijk soepje als voorgerecht.

    Smakelijk !

                         

    09-05-2016, 13:45 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollanse maatjes voor 10 pers.

    Ingrediënten :    20 maatjes

                              150 gr fijne groene boontjes

                              2 fijn gesneden uien

                              1 appel

                              1 bussel peterselie

                              150 gr dressing : 75 gr mayonaise + 75 gr youghurt  goed mengen

                              10 sneetjes brood om te roosteren

    Bereiding :    Kook de boontjes gaar in gezouten kokend water, afgieten en fijn versnijden.

                          De uien heel fijn hakken.

                          De appel in heel kleine blokjes snijden.

                          De peterselie kuisen, drogen en fijn hakken.

                          Leg de maatjes per 2 op een aperitief bordje.

                          Leg hierop de boontjes, de appel, de ui.

                          Doe er een klein beetje dressing over  en werk af met de peterselie.

                          Geef er een toastbroodje bij.

    Lekker en fris hapje !

    Smakelijk !

     

                         


    09-05-2016, 12:23 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hapjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho van Andalousië voor 10 pers.

    Ingrediënten :    6 teentjes knoflook

                              1 rode paprika

                              1 gele paprika

                              16 eetlepels olijfolie

                              6 eetlepels broodkruim

                              6 tomaten

                              1/2 komkommer

                              rode wijnazijn

                              peper en zout

                              2 liter groenten bouillon

     Afwerking   :   1/2   komkommer

                              1 tomaat

     Bereiding :    Smeer de paprika's in met olijfolie en laat ze garen in de oven op 200°C.  Ze schillen dan veel gemakkelijker ( de schillen kunnen zwart zien ! ). 

                           Doe de paprika's, het broodkruim, de look, de olijfolie, de tomaten, 1/2 komkommer, een  geutje rode wijnazijn en de groenten bouillon  in de blender en mix.

                           Zeef het geheel.

                           Breng op smaak met peper en zout.

                           Dek de gazpacho goed af en zet in de koelkast gedurende enkele uren.

                           Snij de 2de helft van de komkommer en de tomaat in kleine blokjes.

                           Serveer de soep koud en werk de glaasjes af met de kleine blokjes van tomaat en komkommer.

    Heerlijk bij de warme dagen !

                

    09-05-2016, 12:11 geschreven door Christel  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hapjes
    Archief per week
  • 08/08-14/08 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs