Een toneelstuk ontwikkelen neemt veel tijd in beslag. Naast het spel van de acteurs moet er ook veel aandacht besteed worden aan het decor. Bij een toneelstuk moeten er steeds opnieuw decors worden ontworpen, tijd en geld is spaarzaam. Het is nu mogelijk om direct in een 3D omgeving te ontwerpen met VR headsets.
Panorama fotografie
Een eenvoudige manier om een decor te testen voor een podium is met panorama fotografie. Zo kun je met kartonnen dozen een decor heel eenvoudig in elkaar zetten om de ruimtelijke indeling te bepalen.
Je maakt hier panorama fotos van en bekijkt deze met een VR viewer. Met een beetje Photoshop talent kun je de dozen zelfs vervangen door andere objecten om zo een goed beeld te krijgen van het decor voor je deze gaat bouwen.
Ontwerpen in 3D
Met software als AutoCad kun je complexe 3D situaties ontwerpen. Er komen ook steeds meer tekenpakketten voor VR headsets zoals Quill en Tilt Brush. Met de ruimtelijke controllers kun je tekenen in 3D en zo snel een decor visualiseren. In de headset kun je de tekening in 360 graden met diepte om je heen bekijken, je kunt zelfs door de tekening lopen.
Zo kun je decors virtueel ontwerpen en verfijnen voordat je met echte decorstukken aan de slag gaat.
Beter goed gejat dan slecht bedacht
Er komen steeds meer 360 graden videos die je via YouTube, Facebook en Vimeo kunt bekijken. Daar zitten ook veel registraties van toneelstukken en musicals tussen. Dit soort videos bieden je een plek op het podium, dit kan zeer inspirerend werken bij het ontwerp van een nieuw en functioneel decor. De speciale 360 graden producties van Cirque du Soleil zijn een goed voorbeeld van theater in VR, en kunnen andere theatermakers zeker op ideeën brengen.
Choreografie in 360 graden
Veel toneelstukken maken gebruik van een choreografie die zich voornamelijk op één as bevindt. Dat komt omdat het publiek op een plek zit voor een recht podium. Wanneer je toneelstukken buiten de geijkte theaters wilt opvoeren heb je meer vrijheid om in de ruimte te werken. Met VR headsets kun je de mogelijkheden van ruimtelijk theater testen voordat je het decor gaat bouwen.
Theaterproducties in VR en AR
Zoals gezegd zijn er steeds meer theaterproducties die gefilmd worden voor Virtual Reality headsets, maar laten we Augmented Reality zeker niet vergeten. Bij AR technologie zie je de werkelijkheid met een extra laag. Wanneer deze informatie gekoppeld wordt aan diepte spreekt men van Mixed Reality. Zo kun je acteurs laten spelen op een leeg podium, en het publiek een headset geven die dynamisch de decorstukken projecteert.
Je kunt zelfs virtuele acteurs mee laten spelen, bijvoorbeeld vanaf een andere locatie. Science Fiction? Nee hoor, de Microsoft Hololens is al in staat Mixed Reality weer te geven, evenals de Meta 2 headset, en de Lenovo Phab 2 smartphone is reeds uitgerust met de Tango 3D scanner. Binnenkort kun theatermakers werken met virtuele sets en echte acteurs.
De techniek is voorhanden, het is nu de uitdaging aan creatieve geesten om deze technologie te gebruiken in de wereld van uitvoerende kunst.