Gevaar zit in een klein hoekje, als professional die zich dagelijks bezighoudt met publieke veiligheid wil je alle elementen van gevaar uitsluiten. Dat kan alleen maar met intensieve training en praktijkgericht leren. Met Virtual Reality hebben instructeurs een compleet nieuw arsenaal aan mogelijkheden waarmee ze werknemers beter, sneller en op kosteneffectieve wijze training kunnen bieden op maat.
Virtual Reality instrumenten
Sinds enkele jaren komen er steeds meer VR headsets, AR brillen en MR hoofdcomputers op de markt, door deze virtuele bomen kun je het virtuele bos haast niet meer zien. Wat is er op de markt, en hoe kan deze technologie worden toegepast bij veiligheidstrainingen?
- Virtual Reality headsets: De VR headsets beiden momenteel veruit de meest realistische virtuele situaties. Met een HTC Vive of een Oculus Rift kun je bewegen binnen een realistische virtuele ruimte, het is mogelijk met VR controllers om de omgeving te manipuleren. Je hebt er naast de VR headset ook losse controllers voor nodig, een snelle PC, trackers en veel kabels.
- Mobiele VR brillen: De Google Cardboard is veruit de populairste en meest laagdrempelige manier om VR te bekijken. Je kunt niet vrij rondlopen omdat er geen positionele tracking toegepast wordt, je kunt wel vrij rondkijken vanaf één locatie. Met een eenvoudige controller heb je ook wat invloed op de omgeving, al is dit nog beperkt. Voor 360 graden panorama fotos en videos zijn dit soort headsets zeer geschikt, naast de Cardboard is er ook de Gear VR, en er zijn talloze smartphone houders op de markt die overal verkrijgbaar zijn.
- Mobiele AR brillen: Dit soort brillen zijn erg populair in de industriële sector. Bijvoorbeeld een werknemer die met twee handen moet werken, de instructies worden voor zijn ogen geprojecteerd. Met Augmented Reality zie je nog steeds de werkelijkheid, dat kan in de praktijk bij veiligheidstraining ook een effectief leermiddel zijn. De Osterhout Design Group gaat hierbij verder waar de Google Glass destijds is gestopt.
- MR technologie: De volgende stap in Augmented Reality is Mixed Reality waarbij het virtuele beeld perfect aansluit op de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld de bekende oranje pionnen op straat zien staan, terwijl deze er in het echt niet zijn. Met headsets als de Hololens, de Meta2 en de technologie van Magic Leap kan elke professional die met veiligheid bezig is het gevaar letterlijk zien aankomen voordat het gebeurt.
Hoewel de apparatuur al bestaat is het aanbod van applicaties nog vrij beperkt. Toch zijn er nu al mogelijkheden om medewerkers te trainen om gevaar te herkennen met VR headsets en de juiste software.
Festival verslagen
Bij vrijwel elk groot festival wordt het evenement tegenwoordig met 360 graden cameras opgenomen. Het lijkt alsof je er zelf bij bent. Dat soort materiaal kan erg effectief zijn om trainees de situatie vanuit meerdere standpunten te laten bekijken en bestuderen. Kan een festivalganger in de menigte de nooduitgangen vinden? Wat gebeurt er wanneer er paniek in de tent is? Met 360 graden foto- en videomateriaal lijkt het alsof je er zelf bij bent.

Gevaarlijke situaties in de bouw
Het is ook mogelijk om een lesprogramma samen te stellen met praktijksituaties op een bouwwerf. Welke gevaarlijke situaties kunnen hier ontstaan? Door een interactieve presentatie te ontwikkeling kunnen werknemers getraind worden met VR technologie. Deze beelden hoef je slechts eenmaal op te nemen, vervolgens kun je dit overal en op elk moment gebruiken tijdens instructies.
Nog een keertje dan
Een groot voordeel van Virtual Reality simulaties is de optie om scenarios onbeperkt te herhalen. Van het opnieuw starten van een video, tot het resetten van een VR simulatie. De schok van een fout maken in VR komt veel harder aan dan een video bekijken op de televisie. Bij veiligheidstraining wordt er ook regelmatig gebruik gemaakt van figuranten, dit soort simulaties kun je ook opnemen en steeds opnieuw herhalen. Dan is het scenario steeds opnieuw hetzelfde, daarnaast kunnen er ook veel kosten mee bespaard worden.
De toekomst wordt veiliger met VR
Door Virtual Reality technologie onderdeel te maken van een veiligheidstraining kunnen de werknemers zien en voelen welke impact gevaarlijke situaties hebben op praktijksituaties. Een realistische 3D omgeving brengt je op veilige wijze naar gevaarlijke situaties, denk bijvoorbeeld aan situaties met brandgevaar, giftige rook of andere gevaarlijke omstandigheden. Dankzij goede VR training en simulaties zullen professionals beter handelen in stressvolle situaties.
vr filmpje maken
vr film laten maken
|