
Na de introductie van de nieuwe generatie GPUs van Nvidia werden onlangs de eerste demonstraties getoond aan de pers. Met de GTX 1080 en het onderliggende Pascal systeem worden spellen mooier, applicaties sneller en zeker voor Virtual Reality zal het grote voordelen bieden. In de demo opstelling werden maar liefst drie GTX 1080 kaarten gekoppeld om een aantal aantrekkelijke voorbeelden te tonen van de grafische kracht, en de geavanceerde implementatie van zwaartekracht en materiaaleigenschappen.
VR Funhouse
Met een collectie minispellen liet Nvidia zien wat je met processorkracht kunt bereiken. In de PC die gebruikt werd voor de demonstratie bevonden zich drie GTX 1080 kaarten waarvan één specifiek gebruikt werd voor de berekeningen van de zwaartekracht. De nieuwe PhysX library maakt zeer realistische bewegingen mogelijk.
Nvidia en HTC Vive
Op dit moment heeft alleen de HTC Vive controllers waarmee je vrij kunt bewegen. Dat maakt de Vive ideaal om de nieuwe technologie te demonstreren. In de VR Funhouse kun je objecten oppakken en weggooien, je kunt schieten met geweren en slijm schieten met een kanon. Je ziet de slijm daarna realistisch wegsijpelen. Dat kan mooi gebruikt worden voor de nieuwe Ghostbusters VR attractie van The Void.
Wat is het nut van deze spellen?
Volgens Nvidia zal het realistische gedrag van objecten in spellen tot een betere beleving leiden. Voorheen was zwaartekracht meestal een animatie of een truc, nu werk je met echte zwaartekracht. Zeker in VR zal dat merkbaar zijn.
Met een Xbox op je televisie en een controller in je hand zal het voordeel niet zo merkbaar zijn als bij een Virtual Reality omgeving met haptic feedback handschoenen. Met haptic feedback kun je ook weerstand voelen, helaas is er nog geen VR systeem die haptic feedback volledig heeft geïntegreerd. Nivida zet serieus in op Virtual Reality, en de VR Funhouse is maar een klein voorproefje van de nabije toekomst.
Panorama fotos met Ansel
Het is niet zo ingewikkeld om een screenshot te maken van een VR spel. Helaas zie je alleen direct waar je als speler naar kijkt. Nvidia heeft met Ansel een stukje software ontwikkelt waarmee je panorama fotos kunt maken.
Daarmee zie je dus niet alleen direct wat zich in jouw gezichtsveld bevindt, maar de volledige omgeving wordt opgeslagen als bestand die je later terug kunt kijken. Met Ansel kun je ook de foto bewerken, kleuren instellen en het resultaat delen.
Als deze functie wordt uitgebreid met video opname zou je een panorama video kunnen maken direct in een spel. Dat zou voor filmmakers en animators heel interessant kunnen zijn.