Morgen is het 20 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Het lijkt ons een goed moment om het museum over het communisme te bezoeken. Het museum laat het verschil zien tussen utopie en de harde werkelijkheid van lege winkels en holle slogans.
Wij bouwen aan het communisme, wij ontmaskeren saboteurs en vijanden van de republiek, wij versterken de vrede

Na het werk naar de speeltuin en naar de sportscholen.

Dit standbeeld van Stalin werd op 1 mei 1955 onthuld in Praag. Om je een idee te geven over de grootte van het beeld : een knoop op Stalins jas had een diameter van een halve meter. Gelukkig werd dit gedrocht 7 jaar later opgeblazen in opdracht van Nikita Chroesjtsjov, de toenmalige premier van Rusland. In 1991 heeft men op deze plaats een metronoom geplaatst.
Zoals elk communistisch land had ook Tsjecho-Slowakije zijn grenzen afgesloten met uitkijktorens, prikkeldraad, schijnwerpers en landmijnen. Enkel wie een speciaal pasje had kon de grens oversteken. Wie probeerde de grens over te steken werd zonder verwittiging doodgeschoten door de grenswachters. Deze mannen kregen verlof of een uurwerk wanneer ze een verrader konden neerschieten. Zelfs de idee om te emigreren was strafbaar. Indien iemand je toevertrouwde dat hij/zij er aan dacht de grens over te steken en je gaf die niet aan, werd je opgesloten in de gevangenis.
Aan het eind van de expositie zien we een korte film over de Fluwelen Revolutie die een eind maakte aan de onderdrukking. Levende beelden blijken toch nog aangrijpender te zijn dan tientallen fotos, affiches en standbeelden. Of is het zo gevoelig omdat we nu tussen de Tsjechen leven die 20 jaar geleden nog moesten strijden om een eigen mening te mogen hebben, om te kunnen gaan en staan waar ze wilden
..
Ken je deze nog?
Vele gevels hebben nog littekens van het communisme.
Hierna hebben we nood aan iets luchtiger, we gaan naar het Mucha museum.
Alfons Mucha (1860 1939) is een Tsjechisch Jugendstil kunstenaar.
In 1887 verlaat hij zijn geboorteland om zich in Parijs te gaan bekwamen. Daar breekt hij door met affiches voor toneelstukken. Hij maakte ook decors, meubelen, kostuums en juwelen. Zijn affiches werden zo bekend dat ze zelfs van de straat geroofd werden.
In 1910 keert Mucha, ondanks zijn enorme succes in Frankrijk, terug naar Tsjechië. Hij wijdt de rest van zijn leven aan een serie monumentale werken over de geschiedenis van het Slavische volk, de Tsjechen in het bijzonder.

|