De zon is weer van de partij, we krijgen dus toch nog een nazomer.
We halen de auto nog eens uit de garage en rijden naar Nelahozeves, het geboortedorp van Antonin Dvořák, één van de bekendste componisten van Tsjechië. Als oudste van 9 kinderen was hij voorbestemd om de beenhouwerij van zijn vader over te nemen. Zijn muzikaal talent heeft daar echter anders over beslist en heeft hem ver buiten de Tsjechische grenzen gebracht.
We bezoeken het kasteel en krijgen een verzameling oude meesters te zien waaronder een Pieter Brueghel de oudere en een Rubens. We voelen ons opeens weer Belgen.

Een paar kilometer verder ligt Lidice, een voormalig mijnwerkersdorp waar in 1942 de SS een bloedbad aanrichtte. Reichsprotektor Reinhard Heydrich werd vermoord door Tsjechische parachutisten en de Duitsers veronderstelden, ten onrechte, dat de mensen van Lidice aan de moordenaars onderdak verschaften. Als vergelding hebben zij alle 192 volwassen mannen doodgeschoten en alle vrouwen en kinderen werden naar concentratiekampen gevoerd. Daarna werd het hele dorp in de as gelegd en platgewalst. Slechts enkelen zijn na de oorlog teruggekeerd.
De nazis dachten dat ze Lidice uit de geschiedenis hadden gewist, maar hun gruweldaad pakte anders uit. Het dorpje werd een wereldwijd symbool van nazi-terreur. Zelfs een dorpje in Mexico kreeg na de 2° wereldoorlog de naam Lidice als symbool van verzet tegen de verwoesting door de nazis.
In het dorp werd een prachtig standbeeld opgericht ter nagedachtenis van de kinderen.
We bezoeken het museum waar we eerst een aangrijpende film te zien krijgen en daarna nog meer aangrijpende fotos. Wanneer we buiten zijn zeggen we het eerste kwartier geen woord. Hier bestaan ook geen woorden voor.

|