Gisteren maakte GoPro bekend dat ze het bedrijf Kolor in zijn geheel overnemen. GoPro is de onbetwiste marktleider op het gebied van action camera's en Kolor behoort tot de grootste softwareontwikkelaars op het gebied van VR en 360 graden technologie. Al het personeel van Kolor zal gaan werken voor GoPro maar ze blijven gevestigd in Savoie, Frankrijk.
GoPro wil gebruik gaan maken van de geavanceerde Kolor software voor het verwerken van 360 graden video. De opname apparaten van GoPro en de software van Kolor gaan in combinatie met elkaar opwindende en zeer toegankelijke oplossingen bieden voor het vastleggen, maken en delen van sferische content, aldus Nicholas Woodman, oprichter en CEO van GoPro. De missie van Kolor is de ultieme visuele ervaring mogelijk te maken om een publiek naar een andere tijd en plaats te brengen. Samengaan met GoPro maakt dit mogelijk aldus Alexandre Jenny, CEO van Kolor.
Logische stap naar de virtuele wereld
Deze samenwerking komt niet geheel onverwacht. Er zijn al enkele merken die 360 graden camera's verkopen zoals Kodak, en er zijn meerdere fabrikanten die behuizingen maken waar bestaande GoPro camera's gebruikt kunnen worden voor 360 gaden opnames zoals Zphereo. De onderwerpen waar GoPro camera's voor gebruikt worden, extreme sporten bijvoorbeeld, lenen zich uitstekend voor een 360 graden ervaring, en in combinatie met een VR bril zoals de Rift kun je adembenemende beelden vastleggen.
Om te demonstreren hoe goed de hardware van GoPro en software van Kolor samenwerkt hebben ze een 360 video uitgebracht die op Youtube te bekijken is en via de Kolor App die verkrijgbaar is voor Android en iOS toestellen. De app werkt het beste wanneer je een Google Cardboard koopt en deze bekijkt in de zogenaamde vr modus. Je kan in de Kolor App deze functie aanzetten door op het brilletje rechtsboven te klikken. Kolor ondersteund in tegenstelling tot YouTube namelijk wel de side-by-side view die nodig is voor vr brillen.
Live stitching is een must
Wanneer wij aan de slag kunnen met een GoPro systeem die specifiek gemaakt voor virtual reality is afwachten. Momenteel werken de GoPro set-ups met meerdere camera's waarna de beelden in postproductie in aan elkaar worden geplakt, het zogenaamde stichten. De 360 graden camera's die die dit jaar uitkomen en waarmee GoPro de concurrentie aan moet gaan stitchen de beelden live aan elkaar. Dit scheelt aanzienlijk veel tijd en moeite bij het creëren van vr beelden. Het is dan ook essentieel dat GoPro samen met Kolor met een oplossing op de proppen komt die dit mogelijk maakt anders gaan zijn de strijd nooit winnen, hoe groot het merk ook is.
|